Dodaj do ulubionych

przesyłka materiału kurierem

23.12.06, 16:19
Jak w temacie, jeśli już ktoś z was przesyłał kurierem krew do jakiegoś labu, to
mógłby mi wytłumaczyć krok po kroku, co mam zrobić , żeby to przesłać.

Jaka jest mniej więcej orientacyjna cena przesyłki itd.
Obserwuj wątek
    • anibea100 Re: przesyłka materiału kurierem 27.12.06, 10:41
      Ja przesyłałam krew do PZH w Warszawie; uzgodniłam najpierw z panią z PZH, że
      lepiej jest wysłać surowicę więc znalazłam laboratorium, które pobrało mi krew
      a potem ją odwirowało. Zapakowałam probówkę w kilka wartstw bezpiecznej folii
      (z bąbelkami), załączyłam potwierdzenie przelewu bankowego, że opłaciłam koszt
      badania (wydruk z internetu), opisałam kopertę "uwaga-szkło" i zamówiłam
      kuriera, który miał dostarczyć przesyłkę następnego dnia. Kurier kosztował ok
      30-40 złotych (ceny są różne u róznych kurierów). Jeżeli wybierzesz sobie opcję
      dostarczenia przesyłki do konkretnej godziny następnego dnia (chyba do 10 lub
      11 rano) to przesyłka jest droższa.
      Powodzenia.
      • domin46 ok, powiedz mi tylko jeszcze, ile mniej więcej 27.12.06, 13:19
        kosztowało Cię, to pobranie krwi i odwirowanie(surowica), i rozumiem, że dali Ci
        tą probówkę z tym materiałem, to trzeba jakoś specjalnie przechowywać?(np. w
        lodówce), rozumiem, że podczas transportu materiał się nie zepsuje, i nie musi
        być chłodzony??

Wiem, że najlepiej samemu jechać, ale wtedy koszt jest 2xwiększy + czas itd.
        • anibea100 Re: ok, powiedz mi tylko jeszcze, ile mniej więce 27.12.06, 18:16
          Pobranie krwi i jej odwirowanie kosztowało 10 zł (takiej usługi nie ma w
          cennikach i od laboratorium zależy jaką podadzą Ci cenę).
          Ja zorganizowałam to w ten sposób, że kurier odebrał materiał prosto z labu tuż
          po odwirowaniu (zostawiłam zaadresowaną kopertę, pieniądze dla kuriera i panie
          w laboratorium były tak miłe, że nadały to wszystko w moim imieniu). Do czasu
          odbioru przesyłki przez kuriera probówka była w lodówce a później, zgodnie z
          informacjami od kuriera, najpierw w samochodzie dostawczym a później w
          magazynie. Pani z PZH poinformowała mnie, że w okresie zimowym nic się nie
          stanie z surowicą jeżeli na czas wysyłki nie będzie przechowywana w lodówce. W
          lecie byłby to problem.
          • dx771 Re: ok, powiedz mi tylko jeszcze, ile mniej więce 31.12.06, 19:14
            Można wlożyć do paczki oprócz probowki mrożonkę Hortexu lub specjalny wkład i
            opakować w steropian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka