domin46 23.12.06, 16:19 Jak w temacie, jeśli już ktoś z was przesyłał kurierem krew do jakiegoś labu, to mógłby mi wytłumaczyć krok po kroku, co mam zrobić , żeby to przesłać. Jaka jest mniej więcej orientacyjna cena przesyłki itd. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anibea100 Re: przesyłka materiału kurierem 27.12.06, 10:41 Ja przesyłałam krew do PZH w Warszawie; uzgodniłam najpierw z panią z PZH, że lepiej jest wysłać surowicę więc znalazłam laboratorium, które pobrało mi krew a potem ją odwirowało. Zapakowałam probówkę w kilka wartstw bezpiecznej folii (z bąbelkami), załączyłam potwierdzenie przelewu bankowego, że opłaciłam koszt badania (wydruk z internetu), opisałam kopertę "uwaga-szkło" i zamówiłam kuriera, który miał dostarczyć przesyłkę następnego dnia. Kurier kosztował ok 30-40 złotych (ceny są różne u róznych kurierów). Jeżeli wybierzesz sobie opcję dostarczenia przesyłki do konkretnej godziny następnego dnia (chyba do 10 lub 11 rano) to przesyłka jest droższa. Powodzenia. Odpowiedz Link
domin46 ok, powiedz mi tylko jeszcze, ile mniej więcej 27.12.06, 13:19 kosztowało Cię, to pobranie krwi i odwirowanie(surowica), i rozumiem, że dali Ci tą probówkę z tym materiałem, to trzeba jakoś specjalnie przechowywać?(np. w lodówce), rozumiem, że podczas transportu materiał się nie zepsuje, i nie musi być chłodzony?? Wiem, że najlepiej samemu jechać, ale wtedy koszt jest 2xwiększy + czas itd. Odpowiedz Link
anibea100 Re: ok, powiedz mi tylko jeszcze, ile mniej więce 27.12.06, 18:16 Pobranie krwi i jej odwirowanie kosztowało 10 zł (takiej usługi nie ma w cennikach i od laboratorium zależy jaką podadzą Ci cenę). Ja zorganizowałam to w ten sposób, że kurier odebrał materiał prosto z labu tuż po odwirowaniu (zostawiłam zaadresowaną kopertę, pieniądze dla kuriera i panie w laboratorium były tak miłe, że nadały to wszystko w moim imieniu). Do czasu odbioru przesyłki przez kuriera probówka była w lodówce a później, zgodnie z informacjami od kuriera, najpierw w samochodzie dostawczym a później w magazynie. Pani z PZH poinformowała mnie, że w okresie zimowym nic się nie stanie z surowicą jeżeli na czas wysyłki nie będzie przechowywana w lodówce. W lecie byłby to problem. Odpowiedz Link
dx771 Re: ok, powiedz mi tylko jeszcze, ile mniej więce 31.12.06, 19:14 Można wlożyć do paczki oprócz probowki mrożonkę Hortexu lub specjalny wkład i opakować w steropian. Odpowiedz Link