Dodaj do ulubionych

ukąszenie owada, zaczynam sie bać

06.04.14, 09:41
Tydzień temu mnie coś ugryzło. Pierwsze dni to mały czerwony i swędzący ślad. Potem lekko bolało i zgrubło i stwardniało. Po 3 dniach dopiero było widać jakby ślad w miejscu ugryzienia. Smarowałem amolem. Dzisiaj dalej swędzi, nie boli tylko przestraszył mnie kolor sad Wczoraj jakoś nie zauważyłem, że to się takie ciemne zrobiło.
Całość, z rumieniem ma wielkość 5 groszówki, z tym że rumień się powiększył jak zacząłem dzisiaj przy tym dłubać, nawet lekko wyciskać. Jest twarde i wybrzuszone.
Miałem już chyba kilkadziesiąt lat temu coś podobnego, do dzisiaj został brzydki ślad na nodze. W zeszłym roku robiłem test na boreliozę i wyszedł negatywny.
Czy to co mam na nodze, to ślad po kleszczu i czy bać sie boreliozy? Szukać dzisiaj lekarza czy poczekać do jutra na rodzinnego?
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/834/21wg.jpg
Obserwuj wątek
    • kyrob Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 06.04.14, 11:39
      znajomy lekarz powiedział, że nie wygląda to na ukąszenie kleszcza, no bo i rumienia nie ma i jest napuchnięte. Co sądzicie? Smaruję tridermem.
      • saqigar Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 06.04.14, 23:39
        Tez tak mialem. Cos mnie ugryzlo w czasie snu. Spuchlo na 5-6cm z twardym srodkiem i tak wygladalo tydzien, ale w sumie czysto, bez ropienia. Smarowalem fenistilem, potem tridermem. Zeszlo po 2 tygodniach. Do dzisiaj, po roku, mam ciemniejszy slad na nodze (1cm).
        • kyrob Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 09.04.14, 04:15
          ze 20 lat temu też mnie coś ugryzło i mam ślad do dziś. Niestety nie pamiętam jak to wtedy wyglądało z przebiegiem po ugryzieniu.
          Swędziało Cię to jak się rozchodziło ?
          • saqigar Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 09.04.14, 13:45
            Swedzialo mnie pol lydki jak cholera przez miesiac, dlatego uzywalem fenistilu. Ukaszenia owadow zazwyczaj mnie bardzo swedza, wiec sie tym nie przejmuje. To jedno bylo nadzwyczaj dlugie i uciazliwe, ale tez nie wygladalo jakos strasznie. Twoje fotki nie wygladaja jakos strasznie smile, zero ropy, zero fioletow.
    • wadera3 Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 06.04.14, 12:28
      Kleszcz nie "gryzie" i sobie idzie dalej, kleszcz się wpija i w takim szczególnie miejscu, trudno go przeoczyć.
      By może coś Cię ugryzło, a Ty dłubiąc to i smarując Bóg wie czym, Bóg wie po co, rozpaprałeś. Wygląda, że robi się tam czyrak, wrzód, czy inny ropień okołowłosowy.
      Rób okłady z sody kuchennej, bądź maści ichtiolowej, przynajmniej ograniczysz obszar zapalny do czasu wizyty u chirurga -tak do chirurga z tym.
    • mamalgosia Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 07.04.14, 09:17
      To wygląda na ukąszenie pająka, ale jakieś rozgrzebane, w sensie zainfekowane. Myślę, że powinien pomóc Tribiotic - maść bez recepty, a z antybiotykiem
      • kyrob Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 09.04.14, 04:01
        oby to był pająk sad
        zdjęcie z wtorku:
        imageshack.com/a/img196/765/y2jm.jpg
        smaruję tridermem, czarne już mniejsze i bez kratera, opuchlizna zeszła ale czerwone wokół ugryzienia jest większe o bardziej czerwone. No i idzie rumień, głównie w kierunku kostki i to bardzo swędzący. Oglądał to lekarz z pielęgniarką parę godzin temu, z tym, że po tym jak oglądali teraz jest jakby dalej sie rozeszło. No i sędzi, może uczulenie na lekarstwo?
        Zdięcie obecne:
        imageshack.com/a/img534/5870/xkx4.jpg

Idę dzisiaj do rodzinnego. Bardzo proszę o opinie.
        • kyrob Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 09.04.14, 04:06
          i nie sądzą, że to był kleszcz. No bo w takim miejscu bym go chyba widział. Jest jeszcze prawdopodobieństwo ( ale czy możliwe?), że wpił się przez skarpetkę i go zerwałem ściągając ją.
          • mamalgosia Re: ukąszenie owada, zaczynam sie bać 09.04.14, 08:18
            Nie, to nie wygląda na kleszcza. I na rumień wędrujący też nie. Ale nieładne, faktycznie, zakażone chyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka