Dodaj do ulubionych

Neuroborelioza

17.04.07, 19:06
Powiedzcie ,dlaczego z waszych wypowiedzi wynika ze neuroborelioza jest
wredniejsza od ;zwyklej bb.I czy roznica w leczeniu jest
jakazasadnicza.Jestem chora na neuroborelioze ok 10 lat.Mam zmiany
demielinizacyjne w OUN.Lecze sie u Beaty wiec mam nadzieje.
Obserwuj wątek
    • dartom.www Re: Neuroborelioza 17.04.07, 19:49
      no bo psycha wysiada a nie stawy
    • eter05 Re: Neuroborelioza 17.04.07, 20:04
      eter05 napisała:

> Powiedzcie ,dlaczego z waszych wypowiedzi wynika ze neuroborelioza jest
      > wredniejsza od ;zwyklej bb.I czy roznica w leczeniu jest
      > jakazasadnicza.Jestem chora na neuroborelioze ok 10 lat.Mam zmiany
      > demielinizacyjne w OUN.Lecze sie u Beaty wiec mam nadzieje.

Ze psycha wysiada to mozna ksiazke napisac.Ciekawa jestem jakie sa rokowania i
      czy psycha chociaz troche wraca do normy .Ja poki co jestem na rexetinie.
      • predrak Re: Neuroborelioza 17.04.07, 21:04
        Witam,
        Jak długo się leczysz ja choruję na neuroboreliozę już jakieś 12 lat i również
        mam zmiany demielizacyjne identyczne jak w SM i też mnie leczy Beata - chyba
        wszyscy już się u niej leczymy jedyna normalna lekarka w tym kraju - jak dobrze
        że jest. Czy masz jakieś obecnie dolegliwości i czym się leczysz?
    • dartom.www Re: Neuroborelioza 17.04.07, 22:04
      ciekawe jak różnie zajmuje mózg borrelia afzelii i borrelia garinii,
      szkoda ze nie ma badan na ten temat
      • mark_bb Re: Neuroborelioza 23.05.07, 11:06
        Czytałem, że każdy gatunek B. może dawać efekty "neuro", a wiaze sie to z
        pewnym specyficznym wariantem budowy białka OspC, który u nich wszystkich
        występował.
        Więc nie ma "dobrych" i "wrednych" borrelii, najlepsze są martwe smile
        Poza tym to że uszkodzenia w oun (demielinizacja, niedokrwienie) są najbardziej
        odczuwalne i powodują realnie największe, nawet nieodwracalne szkody nie znaczy
        że nie towarzyszą im (lub nie będą towarzyszyć w dalszej kolejności) zmiany
        skórne lub stawowe, oczywiscie różne może być ich nasilenie.
    • eter05 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 13:27
      eter05 napisała:

Dobrze ze sie odezwalas ,zawsze troche razniej.Lecze sie biotraxonem ,tini
      razy 3,azitrox razy 1-pulsacyjnie -5 tydzien bez herxow ,co mnie
      martwi.Narazie moge powiedziec ze mam wrazenie troche czysciejszej glowy.Ale
      moze to skutek rexetinu.
      • reni5553 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 13:39
        Ja też mam podobny zestaw leków, ale leczę się dopiero trzeci tydzień. Pierwsze
        herxy były po kilku dniach, takie sporadyczne, po tygodniu z hakiem jeden dzień
        udręki, potem znów całe pasmo herxów, z którymi można funcjonować. Dziś od
        dwóch dni całkiem dobrze się czuję. Odczwam często jednak też taką ciężką,
        spuchniętą głowę. Gdy boli czuję jakby mózg mi jeszcze bardziej puchł.
        eter05 - czy po tych lekach nie masz sensacji jelitowo wypróżnieniowych ? Mi
        się zaczęły dość wcześnie i tak wichłam na bardzo bardzo ostrej diecie,
        garściach probiotyków. Słyszałam, że tini bardzo opustasza florę jelit. Jak się
        po nim czujesz ?
    • eter05 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 19:52
      eter05 napisała:

Reni,moje jelita zwariowaly juz od 1 dnia ,niewiem ktory z lekow tak dziala,ale
      Artur przestrzegal przed braniem czegos na wstrzymanie ,wiec moze trzeba
      cierpiec.
      • reni5553 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 20:36
        Ja bardzo zaostrzyłam diete. A czy słyszałeś o Enterolu ? Kupiłam dziśw aptece
        10 saszetek i zastanawiam się czy nie wziąć je by zapobiec grzybkowi ? Czytałam
        o nich na forum.
        • eter05 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 20:44
          reni5553 napisała:

> Ja bardzo zaostrzyłam diete. A czy słyszałeś o Enterolu ? Kupiłam dziśw
          aptece
          > 10 saszetek i zastanawiam się czy nie wziąć je by zapobiec grzybkowi ?
          Czytałam
          >
          > o nich na forum.

Enterol dostalam od Beaty,ale wydaje mi sie po przeczytaniu ulotki ze on jest
          raczej na biegunke?
          • eter05 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 21:15
            eter05 napisała:

> reni5553 napisała:
            >
            > > Ja bardzo zaostrzyłam diete. A czy słyszałeś o Enterolu ? Kupiłam dziśw
            > aptece
            > > 10 saszetek i zastanawiam się czy nie wziąć je by zapobiec grzybkowi ?
            > Czytałam
            > >
            > > o nich na forum.
            >
            >
            > Enterol dostalam od Beaty,ale wydaje mi sie po przeczytaniu ulotki ze on jest
            > raczej na biegunke?

Reni,ale dlaczego tylko 3 tygodnie,zgine bez niego....
        • eter05 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 20:47
          reni5553 napisała:

> Ja bardzo zaostrzyłam diete. A czy słyszałeś o Enterolu ? Kupiłam dziśw
          aptece
          > 10 saszetek i zastanawiam się czy nie wziąć je by zapobiec grzybkowi ?
          Czytałam
          >
          > o nich na forum.

Jeszcze raz ja ,na grzyba narazie najlepiej dziala oregano.
          • reni5553 Re: Neuroborelioza 18.04.07, 21:07
            czekam na przesyłkę z oregano, kupiłam na allegro, ale niestety oregano można
            stosować maksymalnie przez 3 tygodnie i potem pół roku przerwy. Jestem na
            początku leczenia i aż drżę co będzie dalej. jem juz tak ostrożnie, probiotyki
            łykam garściami. Zaszkodziło mi myślę ,mleko i maślanka najbardziej i od tego
            się zaczęło
            • eter05 Re: Neuroborelioza 22.05.07, 21:26
              Czy ktos wie jaki wplyw na neuroborelioze moga miec sterydy ?Dostalam ich
              mnostwo przy okazji operacji kregoslupa ktorej sie poddalam nie wiedzac ze to
              bb jest przyczyna dolegliwosci.
              • fikemola Re: Neuroborelioza 23.05.07, 11:39
                sterydy są złe przy borelce, było o tym na forum kilka razy, poszukaj przez
                wyszukiwarkę smile
                • eter05 Re: Neuroborelioza 23.05.07, 15:12
                  chce napisac cos pozytywnego dla tych co watpia albo maja juz dosc.Po 2 i pol
                  miesiacach leczenia u dr. Beaty- brak bolow glowy , ktore byly non
                  stop,zdecydowana poprawa nastroju ,lekkie pobolewania kolana,lokcia iczasem
                  roznych miesni-trwajace niedlugo.Nie mialam zadnego ciezkiego herxa oprocz
                  silnego bolu gardla na samym poczatku.A moze to dopiero nastapi?Jeszcze jedno
                  nie mam tez zaburzen rytmu ktore mialam mimo ablacji.To jest chyba pozytywny
                  post?
                  • agata2723 Re: Neuroborelioza 23.05.07, 16:00
                    Elu, jak długo bolała Ciebie głowa? Bolała tak bez przerwy?
                    Cieszę się, że czujesz się lepiej.
                    Agata
                    • eter05 Re: Neuroborelioza 23.05.07, 16:25
                      Agatko,bolala mnie juz od kilku lat ale dalo sie wytrzymac pyralgina i juz Ale
                      bylo coraz gorzej czyli czesciej ,przed diagnoza prawie codziennie,Bylam u
                      neurologa calkiem nieglupiego ktory leczyl mnie na ciezka migrene ketonalem
                      migprive,lekami na padaczke itd Po 2 tygodniach abx minelo jak reka odjal-mam
                      nadzieje ze nie zapesze.Zreszta ten sam neurolog nie rozpoznal zmian
                      demielinizacyjnych.Kiedy powiedzialam mu o bb bo wydawalo misie ze powinien
                      wiedziec dowiedzialam sie ze to jakas stara sprawa i nalezy jak najszybciej
                      zapomniec.Wiec zapomnialam ale o tym lekarzu .A jak wy sobie radzicie?calusy od
                      wojtka dla kasi
                  • fikemola Re: Neuroborelioza 23.05.07, 17:03
                    odnośnie zaburzeń rytmu to też je mam, byłam w poniedziałek u kardiologa i
                    wyobraźcie sobie że powiązał to z boreliozą! Tzn powiedziałam mu o borelce a on
                    na to, że może mi te zaburzenia przejdą po abx! smile
                    wprawdzie sugerował cały miesiąc skojarzonego leczenia... wink ale to powiązanie
                    serca z borelką przez lekarza zdażyło mi się pierwszy raz smile))
                    brawo panie doktorze! smile
                    • eter05 Re: Neuroborelioza 23.05.07, 17:09
                      fikemola napisała:

> odnośnie zaburzeń rytmu to też je mam, byłam w poniedziałek u kardiologa i
                      > wyobraźcie sobie że powiązał to z boreliozą! Tzn powiedziałam mu o borelce a
                      on
                      >
                      > na to, że może mi te zaburzenia przejdą po abx! smile
                      > wprawdzie sugerował cały miesiąc skojarzonego leczenia... wink ale to
                      powiązanie
                      > serca z borelką przez lekarza zdażyło mi się pierwszy raz smile))
                      > brawo panie doktorze! smile

Fikemolo,niestety moj kardiolog byl niedouczony i niepotrzebnie zrobiono mi
                      ablacje -jest to cos strasznegu ,mysle ze tak wyglada zawal.wsadzaja ci do
                      serca przez tetnice udowa cewnik i przypalaja do granicy bolu-prawie na
                      zywca.tylko po co?
    • eter05 Re: Neuroborelioza 23.05.07, 16:29
      Dodam jeszcze ze pisze takze w watku-dwunastolatek a bb.
      • mariano_84 Re: Neuroborelioza 23.05.07, 23:47
        Szczerze mowiac to Ci zazdroszcze eter05. U mnie tez sie poprawia, ale mozolnie to idzie. Najbardziej sie ciesze z tego ze kiedy wstaje czuje sie zdecydowaine lepiej niz przed leczeniem. W nocy i tak sztywnieje czasami ale jest duzo lepiej. Czasami mam takie wrazenie "odlatywania" w ciagu dnia. Tak wlasnie sie zaczała rozkrecac moja choroba. "Odleciałem" sobie i dalej bol głowy,oczy, za miesiac kregosłup i stawy itd. Nienawdzie tego kiedy to sie zdarza i nie da sie z tym wygrac. Trzeba przeczekac jakis czas i przechodzi.
    • eter05 Re: Neuroborelioza 25.05.07, 18:51
      Bardzo dokuczaja mi koszmarne poty ,w dzien i w nocy .Czy mozna sobie jakos
      pomoc?
    • eter05 Re: Neuroborelioza 27.05.07, 18:10
      Dzisiaj mam stale zaburzenia rytmu.Nie mialam ich przez 3 miesiace leczenia,czy
      jest mozliwe ze to herx.Czy jest to w jakims stopniu niebezoieczne Wzielam
      betaloc 100 ale nie bardzo pomaga.cz ktos cos wie na ten temat/
    • eter05 Re: Neuroborelioza 02.06.07, 09:20
      Mam bardzo silne zaburze nia rytmu .Czy tak moze objawiac sie herx,czy lepiej
      isc do lekarza ktory zaraz sie zlapie za glowe i zapyta kto mi zapisal takie
      silne abx.Moze ktos przezywal cos podobnego Poradzcie ,prosze]]]]
      • nadia78 Re: Neuroborelioza 02.06.07, 12:29
        czesc!
        ja tez mam bardzo silne zaburzenia rytmu. Jets to w jakis sposob tam normalne u
        niektorych z borelioza. Artur pisal ze to niebezpieczne ale ja mysle ze nie u
        kazdego. Ja robilam hotlera, echo, ekg wysilkowe i normalne i wszystko w
        najlepszym porzadku a zaburzena jak i byly tak i sa. Ja mysle , ze to moze byc
        spowodowane nie bezposrednio lecz jakos posrednio przez borelioze. Tak jak
        niektorzy twierdza ze borelioza moze wywolywac nerwice tak tez zaburzenia sa
        jednym z jej objawow.

• zazule Re: Neuroborelioza 02.06.07, 14:05
        Ja miałam przy chlamydiach zaburzenia pracy serca - zmiany wyszły w ekg i
        echu . W czasie Herxów było cos co nazywałam Herxem kardiolgicznym - b nie
        przyjemne- szybkie nierówne tętetno. Z czasem wszysko wróciło do normy.

Polecam Mg i K dosustny - o przedłuzonym dzialaniu - ten ostatni na recepte
        ale nie powinno byc problemów.

pozdr
        zaz
        • eter05 Re: Neuroborelioza 07.07.07, 19:20
          Od kilku dni mam bardzo glosne trzaski w stawach skroniowo zuchwowych-efekty
          akustyczne przy jedzeniu niemozliwe do wytrzymania,mysle ze to bb.Czy ktos mial
          cos podobnego ?
          • maniekxx Re: Neuroborelioza 07.07.07, 20:19
            Ja miałem mialem trzaski moze nie tak ostre jak ty i ostry ból w prawym zawiasie
            szczęki (prawdopodobnie stan zapalny). Napewno od borelki bo przeszlo po 2 tyg
            na biotraxonie.
            Mialem tez amalgamat w zebie po tej stronie szczeki ktory usunalem niedawno. Nie
            wiem czy to moze miec z tym zwiazek. Wedlug Dr Klinghara rtęć i krętki to jak
            dwa magnesy. Tam gdzie duza koncentracja rteci w organizmie tam kretki i stan
            zapalny
            • franiolek1 Re: Neuroborelioza 08.07.07, 09:52
              Mialam to samo - bol i trzeskanie w czasie jedzenia. Wnerwiajace!
              Narazie przeszlo!
    • eter05 Re: Neuroborelioza 12.07.07, 17:22
      Teraz dolaczyl do kompletu nerw trojdzielny .Jak to przetrwac?3pyralginy sa za
      slabe.Zaczelam pic rdest japonski moze to on tak dziala ? Czy ktos mial
      pogorszenie po rdescie?
      • viola6012 Re: Neuroborelioza 12.07.07, 17:36
        A kora debu, jałowiec i algi morskie (doustnie). Czy ktos słyszał o takim
        zestawie?
        • franiolek1 Re: Neuroborelioza 12.07.07, 17:48
          Sprobuj Mydocalm - czasami dobrze dziala na nerwo-bole
          • blondi82100 Re:Neuroborelioza 12.07.07, 20:54
            Czy borelioza może sie przerodzić w neuroboreliozę?W tej chwili moje objawy
            boreliozy dotyczą przede wszystkim głowy,wciąż mnie boli,mam sztywny
            kark,zawroty,igiełki pod skórą na twarzy i na czubku głowy,drętwienia dłoni i
            stóp,zimne dłonie i stopy,uszy wrażliwe na dźwięk,oczy na
            światło,rozdrażnienie,płytki sen,brak tchu i kołatanie serca nie pozwalające
            zasnąć,lęki przed wyjściem z domu,zaburzenia pamięci,bóle jakby korzonków,słabe
            mięśnie,stany depresyjne.Przeszły mi natomiast te straszne bóle stawów całego
            ciała i mięśni.Czy neuroboreliozę leczy sie inaczej niż boreliozę?Błagam pomóżcie!
            • franiolek1 Re:Neuroborelioza 12.07.07, 21:36
              Masz objawy podobne do moich, na samym poczatku choroby.
              Nie pamietam jak sie leczysz ( nie jestesmy w Twoim watku, wiec nie moge
              wrocic) ale wlasnie na poczatku trzeba bardzo energicznie leczyc te wersje
              boreliozy. Ja niestety nie mialam odpowiedniego leczenia i lecze sie juz ponad
              rok.
              Swietnie znam to co opisujesz, lzy sie same leja....
            • franiolek1 Re:Neuroborelioza 12.07.07, 21:36
              Tak wlasnie wyglada neuroborelioza
              • eter05 Re:Neuroborelioza 18.07.07, 19:17
                Do nerwu i szczeki dolaczyl pecherz -nie mozna sie oddalac od lazienki.Czyto
                wszystko herxy?
                • aqarel Re:Neuroborelioza 20.07.07, 17:13
                  eter05 napisała:
                  ...."Zaczelam pic rdest japonski moze to on tak dziala ? Czy ktos mial
                  pogorszenie po rdescie?"

Witaj
                  Popijam rdest objawy dodatnie:
                  1.gardło super od kilku lat takiego nie miałem (poprawa nastąpiła po 24godz)
                  2.kark szyja mięśnie przy szyji poprawa po trzech dniach
                  3.węzły przy obojczyku "znikły",przestała boleć skóra
                  4.wstaje wypoczęty,oczy same się otwierają o dwie godziny wcześniej

efekty "ujemne" (wcześniej te objawy miałem sporadycznie,teraz są ciągle)
                  1.dostałem "strzał" pod łopatke (bardzo boli)
                  2.pobolewają mnie stawy łokciowe
                  3.tiki nerwowe miesni,przeszywające bóle mięśni
                  4.boli głowa ale tylko czoło,wrażnie goraca od środka
                  5.zwala mnie z nóg za dnia...tak na godzinkę
                  Pozdrowienia

"Jeżeli nie wiesz jak postąpić, na wszelki wypadek postąp uczciwie."
    • eter05 Re: Neuroborelioza 22.07.07, 22:13
      aguarel,znalazlam w internecie cos co nazywa sie pure yucca-glownym skladnikiem
      jest reserwatrol tak jak w rdescie-zamowilam ,zobacze .Pozdrowienia ela
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka