tosho 25.04.07, 18:13 Jaki wplyw na borelioze ma opalanie (zakladajac ze nie bierze sie lekow przy ktorych opalanie jest zabronione)? tak okolo 1-1,5 h opalania dziennie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wroteknowynick Re: Opalanie 25.04.07, 18:24 W Procedurze Marshalla ekspozycja na światło przy oświetleniu większym niż 30 Luxów jest nie wskazana. Opalanie odbywa się przy 15,000 luxów do 20,000 luxów. Poprostu masakra Odpowiedz Link
tosho Re: Opalanie 25.04.07, 19:31 Ja sie opalalem przez ostatnie 5 dni przez 1,5 h dziennie. Nie wydaje mi sie, zebym czul jakas zmiane w samopoczuciu. A wg Marshalla po takim opalaniu to od razu powinno przyjsc pogorszenie, czy jak? Czy sa jeszcze jakies inne - nie marshallowskie - opinie na temat opalania przy boreliozie? Bo jezeli nie szkodzi, to chociaz dla opalenizny troche warto Odpowiedz Link
zazule Re: Opalanie 25.04.07, 19:43 tosho napisał: > Ja sie opalalem przez ostatnie 5 dni przez 1,5 h dziennie. Tosho czy Ty na Karaiby wyjechałeś? Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Opalanie 25.04.07, 19:51 Odrazu nie, po kilku godzinach jak poziom 1,25-D wzrośnie do odpowiednio wysokiego poziomu. Odpowiedz Link
tosho Re: Opalanie 25.04.07, 23:29 Ale Wrotek, ja nie czulem zadnej zmiany po kilku godzinach. Czyli co? Mnie to nie dotyczy? Zazule - Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Opalanie 26.04.07, 01:15 To zależy od ilości pokładów bakterii w organizmie. Jeżeli masz mało bakterii, to zmiana samopoczucia może nie być wyraźnie widoczna. Natomiast np w sarkoidozie, gdzie bakterii jest o wiele więcej, wyjście na słońce skutkuje widocznym nasileniem się objawów. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Opalanie 26.04.07, 01:17 Z czasem zaczniesz odczuwać zmiany, bo ekspozycja sprzyja namnażaniu bakterii. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Opalanie 27.04.07, 13:37 Na mnie np.opalanie dobrze wpływa-nie czuję nasilenia objawów wrecz odwrotnie działa kojąco.Pozdrawiam Odpowiedz Link
anibea100 Re: Opalanie 27.04.07, 14:17 "...ekspozycja sprzyja namnażaniu bakterii" Tak sobie właśnie pomyslałam, że jeżeli ktoś bierze antybiotyki - które jak wiadomo działają na bakterię gdy ta jest aktywna biologicznie - to taka ekspozycja sprzyjająca namnażaniu bakterii moze być bardzo korzystna. Mam rację, czy nie bardzo??? Odpowiedz Link
rena1966 Re: Opalanie 27.04.07, 20:10 czy opalanie w solarium jest dopuszczalne w czasie stosowania Zamur,Klabax,Tinidazol? Odpowiedz Link