Dodaj do ulubionych

PCR czy może Wester Blot.

15.05.07, 21:17
witam jestem 12 dzień po ugryzieniu kleszcza brak objawów!! zależy mi na
wiarygodnym teście nie wiem co wybrać PCR czy może Wester Blot. badanie
chciałbym wykonać w warszawie - czy jest to możliwe?- jeśli tak to gdzie?
szukam specjalisty w warszawie? - możecie kogoś polecić
słyszałem że na wyniki czeka się 3 tyg. jeśli tak to co w tym czasie robić?
Obserwuj wątek
    • beta32 Re: PCR czy może Wester Blot. 16.05.07, 10:53
      Na tym etapie tylko PCR. Nie musisz robić w Warszawie - możesz wysyłkowo w CBDNA
      Poznaniu - nie ruszając sie z Warszawy - po prostu zadzwonić do nich i poprosić
      o zestaw wysyłkowy.
      Albo możesz odczekać jeszcze trochę (co najmniej 6 tygodni od ukąszenia) - i
      zrobić WB. Oczywiście żadne z tych badań nie wyklucza choroby - więc przede
      wszystkim obserwuj czy masz objawy
      Warszawa to pustynia jeśli chodzi o diagnostykę i lekarzy. WB możesz zrobić w
      PZH (drogo i robią łaskę o ile nie odmówią) lub w Diagnostyce (jeszcze drożej).
      W październiku ub. roku miałam podobny dylemat - z tą różnicą że miałam objawy.
      Możesz poczytać tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=50645482&v=2&s=0
      Teraz leczę się w nie-Warszawie smile już 4-ty miesiąc i końca leczenia na razie
      nie widzę sad
      • nataszkam Re: PCR czy może Wester Blot. 18.05.07, 16:21
        Nie trzeba zamiawiać zestawu wysyłkowego- w Warszawie jest współpracująca z
        Poznaniem pielęgniarka- umawia się w domu na konkretna godzinę i póxniej
        zajmuje się wysyłką. W ten sposób zaoszczędzasz czasu, bo niemusisz czekac na
        przysłanie zestawu. Koszt wizyty pielęgniarki jest nieco tylko wyższy od samego
        zestawu i przesłania im krwi (w Lublinie koszt wizyty wyniósł 30 zł, a sam
        zestaw wysyłkowy kosztowałby 25 zł plus pieniążki na priorytet).
        Potwierdzam to, co pisała Beta- tylko PCR, na western blot za wczesnie, a jesli
        masz bakterie, to na poczatku choroby sa one własnie głównie we krwi. Dzwoń do
        Poznania i zamawiaj pielęgniarkę.
        • beta32 Re: PCR czy może Wester Blot. 19.05.07, 10:21
          Niestety ta pielęgniarka już nie współpracuje i dla W-wy są tylko zestawy
          wysyłkowe. Ja w styczniu jeszcze skorzystałam z jej usług, ale 3 tygodnie temu
          mój brat robił PCR i pielęgniarki już nie mieli. Chyba ze coś się zmieniło od
          tego czasu.
          • geodeta_31 Re: PCR czy może Wester Blot. 19.05.07, 10:31
            Nie zmieniło się. Pielęgniarki nie ma.
    • franiolek1 Re: PCR czy może Wester Blot. 04.10.07, 14:47
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka