Dodaj do ulubionych

Objawy boreliozy?

24.05.07, 10:12
Witam
W lipcu 2006 miałem kleszcza (małego, krótki okres). Po wyciągnieciu od razu
pojawiło się lekkie, małe zaczerwienie, które po kilku dniach zeszło. Nie
wiedziałem wtedy, jakie problemy można mieć po ukąszeniu kleszcze i nie byłem
u lekarza. Zaczerwienienie zeszło po kilku dniach i nie miałem potem objawów
boreliozy. W międzyczasie zdarzały mi się tylko czasami lekkie bóle w stawach
i zmęczenie ostatnio zmęczenie, brak koncentracji i kac nawet po kilku piwkach
nasiliły się.
Tydzień temu 19 maja 2007 miałem kolejnego kleszcza (małego, krótki okres.
Objawy podobne, lekkie zaczerwienie od razu, które już prawie zeszło (4dni).
Poleciałem do lekarza i ten przepisał mi 2x100mg doxy przez 10 dni.
Od razu tego samego dnia wieczorem po zażyciu antybiotyku zaczęły się dość
mocne bóle stawów/mięśni nóg (promieniujące), bolą mnie również stawy dłoni i
czuję w dłoniach mrowienie jak dłużej siedzę np przy kompie. Pozatym mam
problemy z koncentracją i czuję się ogólnie rozbity.
Poradzcie czy to może być borelioza. Od wczoraj biorę citrosept 3x30 kropel i
po weekendzie chce zrobić PCR w Poznaniu. Pójdę do mojego rodzinnego ale
wydaje mi się, że potraktuje mnie jak większość lekarzy. Znacie może jakiegoś
dobrego lekarza w Poznaniu?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dx771 Re: Objawy boreliozy? 24.05.07, 10:19
      Wygląda na boreliozę.

• nataszkam Re: Objawy boreliozy? 24.05.07, 10:29
      Po co Ci badania? Miałeś kleszcza i rumień, masz objawy i herxa nawet przy tak
      małej dawce, więc trzeba się dobrze leczyć.
      • jeff01 Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 13:18
        Za takie coś powinno się do więzienia wsadzać

a co najmniej po pysku bić
    • kea7 Re: Objawy boreliozy? 24.05.07, 12:42
      zalesiu smile
      promienujące bóle stawów, mięśni, drętwienie, mrowienie, brak czucia dłoni,
      kłopoty ogromne z koncentracją i pamięcią..., rozbicie ogólne,..kaca nie
      testowałam bo już nawet piwka mi nie wolno przy doxy..... mam diagnozę boreliozy
      stawowej.
      i choć zakaźnik upiera się że drętwienia i brak czucia są z innych przyczyn...
      to nie ja ja jedna mam takie objawy..a Ty też jak piszesz... zrób badania. i
      przygotuj się na wykład o 2-3 tygodniowej kuracji antybiotykowej jako o
      "standardach leczenia światowego", po której to winieneś być zdrowy... tez wg
      standardów światowych niestety smile/.Jak się niedostosujesz i nie poczujesz
      lepiej... zalecą Ci leczenie depresji i psychiatryczne sad. w kazdym razie mi to
      zalecili - prócz diagnozy boreliozy smile. Pozdrawiam i siły zyczę smile
    • aleksandra251 Re: Objawy boreliozy? 24.05.07, 13:05
      Ja trochę z innej beczki, potrzebuję skontaktować sie tel. z dr. Beatą, mam
      chyba zły numer bo nie mogę sie dodzwonić. Może ktoś mógłby mi pomóc?
      aleksandra251@gazeta.pl
    • aleksandra251 Re: Objawy boreliozy? 24.05.07, 13:12
      Masz podobne objawy do moich, też drętwienia dłoni, albo stóp, kłopoty z
      pamięcią i koncentracją, do tego ból oka, przeszywające bóle ciała, tiki
      mięśniowe. Leczyłam się 6 tyg. najpierw amoxycykliną, potem doxycykl, teraz
      zostałam na lodzie, zakaźnik powiedział, że kończymy leczenie, pomimo iż objawy
      nadal są. Nie chcą mi przepisać kolejnej dawki antybiotyków. Postanowiłam się
      wybrać do Krakowa do dr. Beaty.
      • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 26.05.07, 11:32
        Witam ponownie.
        Biorę 2x100mg doxy od niedzieli wieczorem.
        Objawy:
        20-24.05.07:
        - duże bóle stawów/mięśni głownie nóg
        - sztywnienie i mrowienie w dłoniach jak dłużej posiedze przy np. kompie
        - duże ogólne rozbicie i brak koncentracji
        - problemy z wysławianiem, brakuje mi słów (troche głupie uczucie)
        - ciągły głownie średni/lekki ból głowy
        - czasami lekkie uczucie sztywności w karku
        25-26.05.07:
        - czuję trochę stawy/mięśnie głownie nóg
        - sztywnienie i mrowienie w dłoniach
        - ogólne rozbicie i brak koncentracji
        - problemy z wysławianiem, brakuje mi słów (troche głupie uczucie)
        - lekki ból głowy
        - czasami lekkie uczucie sztywności w karku

Wczoraj oddałem krew do testu elisa - zobaczymy co wyjdzie (w poniedziałek
        wyniki). Jeżeli nic nie wykarze zrobię sobie PCR.

Przeczesałem forum i od nadmiaru informacji głowa mi już pęka w związku z tym
        mam pytania głownie do artura i beaty, co zasugerować mojemu lekarzowi na
        początek kuracji:
        1. Po reakcji mojego organizmu widać, że już nawet 2x100mg doxy działa i to
        mocno. Czy mam zasugerować na początek kuracji zwiększenie doxy do 2x200mg i do
        tego jeszcze jakiś inny antybiotyk np tinidazol w ilości ... .
        2. Co zacząć brać ochronnie: witaminy, bakterie szczególnie na wątrobę i grzyby,
        które moga się pojawić przy leczeniu antybiotykiem.
        3. Przez jaki czas brać ten zestaw leków na początek.
        Z góry dzięki i pzdr
        • wroteknowynick Re: Objawy boreliozy? 26.05.07, 11:43
          Zdecydowanie borelioza, patrząc po objawach.
        • bea1964 Re: Objawy boreliozy? 28.05.07, 06:42
          Wynik Elisa jeśli wyjdzie ujemnie może opóżnić Twoje leczenie,nie jest to test
          miarodajny,a objawy masz mocno boreliozowe.Z testów warto zrobić Western blota w
          obu klasach.
          Dawka antybiotyków jest zbyt mała,ta dawka może chwilowo zaleczyć chorobę,ale
          nie wyleczyć.Dawkę dostosowuje się do masy ciała.Z antybiotykiem trzeba stosować
          probiotyki i dietę przeciw grzybiczą.Beata.
          bb.werbowy@poczta.onet.pl
          • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 14.06.07, 20:59
            No i niestety wyrok zapadł sad
            Odebrałem w środę wyniki real time PCR z CBDNA w Poznaniu - wynik pozytywny.
            Dostałem od rodzinnego skierowanie do poradni i pierwszą dawkę leków:
            - 2x200mg doksy na 10 dni
            - 1x500mg sumamed na 3 dni
            - 1x lacidofil
            Jutro idę zrobić westerblota (szpital lutycka w Poznaniu). Moja rodzinna
            powiedziała, że warto zrobić bo wynik stosunku przeciwciał IgG i IgM pomoże
            dobrać odpowiednie leki (jak jeden będzie a drugi nie to będzie to odpowiednio
            nowa lub stara choroba - prawda to?).
            W sobotę rano startuję z antybiotykami, boję się wziąść sumamed jutro przed snem
            bo nie wiem jak na niego zareaguję.
            Słabe/średnie objawy borelki (opisane wyżej) cały czas się utrzymują, dość silne
            herxy miałem ze 4 dni po ok 12-24h od startu doksy.

Mam kilka pytań do Artura i Beaty, z góry dziekuję za odpowiedzi:
            - co myslicie o tym zestawie leków i dlaczego rodzinna dała mi sumamed tylko na
            3 dni a nie na 10 - nie można go brać ciągle?
            - czy faktycznie westerblot jest w stanie okreslic jakie to jest stadium choroby?
            - co jaki czas robić kontrolne badania krwi w czasie kuracji i w jakim kierunku
            (wątroba i ???)

Po przestudiowaniu forum wiem, że leki trzeba ciągnąć aż objawy ustąpią + 6-8
            tygodni i zmienić na inny zestaw + dieta obowiązkowa.
            Z góry dzięki za cenne rady.
            Dziękuję również Tosho za namiary na lekarza w Poznaniu, w najbliższym czasie
            się do niego wybieram.
            • nataszkam Re: Objawy boreliozy? 14.06.07, 21:41
              No cóż...
              Może mnie oświecisz, dlaczego trzeba w Twojej sytuacji robić WB, bo nie łapię
              zupełnie, o co chodzi.
              A leczenie...
              Jeśli uda Ci się pokonać chorobę takim zestawem, to będziesz pierwszy. Tego Ci
              oczywiście życzę, niemniej jednak jest to mało prawdopodobne. Najlepiej
              poczytaj wątek Szympka88 lub amorejalo (czym się leczyli i jak długo). Jeśli
              Twoja rodzinna chce po WB dochodzić, jakie leki Ci są potrzebne na stadia
              choroby, to... Ech...Lepiej nie będę nic pisać.
              Pytasz o leczenie, jakie Ci zafundowano. Jeśli po przestudiowaniu forum, a
              głównie FAQ, masz jakieś wątpliwości, to najlepiej je omówić z lekarzem
              prowadzącym, bo to on odpowiada za leczenie.
              • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 14.06.07, 22:49
                Może troche zagalopowałem mówiąc, że przestudiowałem forum. Jest na nim taki
                natłok informacji, że trzeba spoooro czasu, żeby to zrobić. W każdym razie cały
                czas czytam i próbuję to poskładać w jedną całość.

> No cóż...
                > Może mnie oświecisz, dlaczego trzeba w Twojej sytuacji robić WB, bo nie łapię
                > zupełnie, o co chodzi.
                Ja też nie wiem o co chodzi dlatego zadalem pytanie.

> Pytasz o leczenie, jakie Ci zafundowano. Jeśli po przestudiowaniu forum, a
                > głównie FAQ, masz jakieś wątpliwości, to najlepiej je omówić z lekarzem
                > prowadzącym, bo to on odpowiada za leczenie.
                Nie mam jeszcze lekarza prowadzącego, wybieram się do poradni chorób zakaźnych i
                lekarza poleconego mi przez Tosho. Zobaczymy jak podejdą do sprawy.
                • fikemola Re: Objawy boreliozy? 15.06.07, 09:55
                  pcr masz dodatni więc WB to strata kasy... masz boreliozę na 100 % i musisz
                  się leczyć. FAQ można dość szybko przeczytać bez grzebania po wątkach, tam jest
                  dużo informacji, polecam też artykół Burrascano - link na pierwszej stronie.

pozdrawiam
    • likorek Re: Objawy boreliozy? 15.06.07, 11:09
      zalesiu, nie rób sobie WB bo to szkoda pieniedzy. Nic więcej sie nie dowiesz.
      Jak trafisz na profesora z Przybysza, który cię poinformuje, że pozytywny PCR
      to tylko komercja a bb i tak nie masz to wtedy możesz sobie zrobić (tylko po co
      to takiemu lekarzowi udowadniać). I tak dobrze, że masz 2x 200 doxy a nie 100.
      Idż jak najszybciej do pani dr. od Tosho i krzycz od razu, że już masz 2 x 200
      doxy i niech ci coś do tego dokłada albo jeszcze zwiększa dawkę.Inaczej masz
      małe szanse na szybki koniec choroby. Może wspólnymi siłami uda się nam tą
      panią doktor nakłonić na bardziej drastyczne sposoby leczenia.
      • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 18.06.07, 20:26
        No to zaczynamy walkę:
        Od soboty biorę 2x100 doksy, dzisiaj zwiększyłem dawkę do 2x200 doksy, jutro
        dokładam 2x500 / 1x1000 tinidazol. Sumamed narazie poszedł w odstawkę.
        Mam kilka pytań:
        - jak najlepiej brać tinidazol: 1x czy 2x dziennie?
        - do jakiej ilości (1-2g??) zwiększyć tinidazol i jak długo go brać, wystarczy
        pulsacyjnie np 1tydzień/m-ąc czy brać go ciągle?
        - z tego co wyczytałem należałoby ten zestaw pociągnąc ze 2m-ce i zmienić go na inny
        - czy zwiększyć dawkę doksy do 2x300 - więcej to już chyba hardcore(proszę o
        podanie wzoru na wyliczenie ilości doksy do masy ciała)?
        - czy coś jeszcze dołożyć do tego zestawu?

Od końca poprzedniej 10-dniowej kuracji utrzymują mi się lekkie herxowe objawy,
        które dzisiaj się nasiliły, zwłaszcza: ból głowy, otumanienie, wrazliwość na
        światło, problemy z koncentracją.

Z góry dziekuję za odpowiedzi
    • likorek Re: Objawy boreliozy? 19.06.07, 09:22
      doxy - 5-5 mg na kilogram masy ciala, przeczytaj watek "amoxy skuteczna czy
      nie" tam franiolek pisze o doxy w monoterapii. ja przy tym zostaje jeszcze
      miesiac.
      • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 19.06.07, 11:59
        Dzięki za info.
        No właśnie kiedyś o tych dawkach gdzieś czytałem, tylko nie mogłem tego później
        znaleźć na forum.
        Ponawiam pytanie do Beaty i Artura, co myślicie o początku mojej kuracji.
        Z góry dzięki za odpowiedź. pzdr
        • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 21.06.07, 07:52
          • franiolek1 Re: Objawy boreliozy? 21.06.07, 09:04
            Zalesiu
            Masz borelioze w pieknej krasie - pewnie juz od pierwszego ukaszenia...
            Leczenie w tym stadium choroby powinno trwac do ustapienia objawow i jeszcze
            przynajmniej dwa miesiace bez objawow. Przed Toba dlugie leczenie. Musisz duzo
            czytac, zeby sie samemu stac specem od tej choroby, a potem szkolic lekarza.
            Masz teraz zapas lekow na 10 dni, wiec wykorzystaj ten czas na przestudiowanie
            forum i umowienie sie z lekarzem na dlugie leczenie.
            Nie daj sie nabrac na jakies dodatkowe testy, to bez sensu - nie istnieja w tej
            chwili testy, ktore by Ci pozwolily ocenic zaawansowanie choroby lub
            monitorowac leczenie. Masz pozytywny PCR, czyli ze wykryto obecnosc bakterii we
            krwi - teraz musisz sie leczyc, bo choroba Ci nie daruje.
            • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 22.06.07, 19:41
              Do franiolek1: Cały czas intensywnie czytamsmile

Odebrałem dzisiaj Western Blota, wyniki:
              w klasie IgM - ujemny
              w klasie IgG - dodatni (p39+ , p83+)
              Ciągnę nadal 2x200mg doksycylina i aktualnie 1x500mg tinidazol (dr przpisał mi
              jednak 1x500 tini). Po weekendzie wybieram się po kolejną dawkę prochów.
              Proszę o odpowiedź na pytanko:
              - jak długo brać tinidazol, wystarczy pulsacyjnie np 1tydzień/m-ąc czy brać go
              ciągle?
              • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 08.07.07, 20:03
                Witam ponownie. Właśnie kończy mi się 3 tydzień leczenia, w trakcie którego brałem:
                400mg doksy + 500mg tinidazol - 7dni
                400mg doksy + 1500mg tinidazol - 7dni
                400mg doksy - 7dni
                Dodatkowo oczywiście probiotyki 3x i dietka.
                Kolejny tydzień będzie znowu z tinidazolem i może trochę wiekszą dawką doksy i
                dodatkowo czymś jeszcze.
                Jak narazie leczenie znoszę bdb. Nie mam problemów po abx, morfologia i próby
                wątrobowe w normie.

Co do borelki to cały czas mam sporo objawów ale LEKKICH, nie są za bardzo
                uciążliwe w życiu codziennym. Głównie są to objawy związane z koncentracją,
                zmęczeniem, wytrzymałością, bóle stawów/mięśni, drętwienie dłoni, drżenia,
                czasami tiki nerwowe i sztywność karku.

Do tej pory miałem 2 razy herxy. Pierwsze jak nie wiedziałem, że jestem chory,
                były baaaardzo mocne, głównie bóle stawów i koncentracja (dokładny opis wyżej).
                Drugie herxy mialem przez 7 dni w mijającym tygodniu (ok 4-5 tyg. po
                pierwszych). Nie były już tak gwałtowne jak za pierwszym razem. W sumie bolały
                mnie tylko stawy/mięśnie nóg, bez tabletek przeciwbólowych nie mogłem spać. W
                dzień jak byłem w ruchu jakoś dało się przeżyć. Inne objawy nie nasiliły się
                przy tych herxach.

Sporo objawów borelki przeszło mi prawie lub całkiem gdzieś po 1-2tyg brania
                abx: wrócił mi apetyt, zniknęły w zasadzie poty i fale gorąca, nie mam problemów
                z pęcherzem, lepiej jest w sprawach damsko-męskich, przeszły bóle głowy i
                wróciła prawidłowa "czynność" jelit.

Czytałem ostatnio sporo o różnych zestawach leków i trochę mi się w głowie
                namieszało, może ktoś mi podpowie:
                1. Co można by dorzucić do tego zestawu?
                Widziałem, że niektórzy stosowali naprzemiennie z tini dodatkowo zamur 2x500mg.
                Co z makrolidami? Czytałem gdzieś jak Artur stwierdził, że nie ma sensu mieszać
                abx z grupy tetracyklin z makrolidami bo mają podobne działanie.
                I ostatnia kwestia do duomox (amoxicillina), warto to dołożyć dodatkowo?
                Dzięki z góry za pomoc, pzdr
                • baska192 Re: Objawy boreliozy? 08.07.07, 22:32
                  tertacykliny i makrilidy oslabiaja dzialanie amoksycyliny.
                • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 11:42
                  Witam
                  Właśnie kończy mi się 6 tydzień leczenia.
                  W ostatnich 3 tygodniach brałem:
                  400mg doksy + 1000mg tinidazol - 14dni
                  400mg doksy + 1x flukonazol - 7dni
                  Dodatkowo oczywiście probiotyki 3x (włączyłem lakcid forte) i dietka. Od 3 dni
                  łykam 1x 9 kropel olejku z oregano (z viva natura).
                  Kolejne 1 lub 2 tygodnie będą z samą doksy 400mg lub więcej.
                  Potem przechodzę na leczenie dożylnie przez 30/45 dni(1x biotrakson 2g) i
                  makrolidy z odkwaszaczem (1x 500mg Azitrox, 1x 100mg Vigeryt). Dodatkowo przez 2
                  tygodnie tinidazol 2x 750mg.
                  Leczenie dalej znoszę bdb. Nie mam problemów po abx.

Odnośnie borelki to objawy powoli ustępują lub znikają. Cały czas lub okresowo
                  mam objawy związane z koncentracją, zmęczeniem, wytrzymałością, drętwienie
                  dłoni, drżenia, bole pleców w krzyżu czasami tiki nerwowe i sztywność karku.

Nowych herxów narazie nie miałem, jeżeli ich systematyczność będzie zachowana to
                  spodziewam się ich za ok 2 tygodnie.

pzdr wszystkich
    • jeff01 Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 12:48
      I o tym właśnie pisałem w sąsiednim wątku. Facet ma 2-3 objawy ogólnego
      pobudzenia systemu immunologicznego, ani jednego objawu boreliozy. I co? I
      5 "ekspertów" forumowych, mądrzejszych od lekarza, zdiagnozowało boreliozę.

żal.pl po prostu

Nie słuchaj tych "ekspertów" tylko zrób badania na obecność DNA i antyciał, to
      może być wszystko - od zakażenia drożdżycą (a przy takim zakażeniu antybiotyk
      to samobójstwo), poprzez reumatyzm, skończywszy na pasożytach układu
      pokarmowego (tak, wszystkie pasożyty wydzielające alergeny dają właśnie takie
      objawy)
      • blondi82100 Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 13:07
        Sugerujesz,że to nie borelioza?Poczytaj mój wątek,może ja tez jej nie mam.
        Sugerujesz badanie na obecność DNA i antyciał,ale czego?napisz jaśniej.
      • franiolek1 Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 13:43
        Jeff, strasznie nerwowy jestes, nie doczytales....Zalesiu zrobil badania PCR z
        krwi, czyli na obecnosc DNA bakterii - wynik pozytywny!
        Reakcja Herxeimera jest charakterystyczna tylko w kilku infekcjach
        bakteryjnych, min w boreliozie. Przy alergii lub reumatyzmie, przyjecie
        antybiotykow, moze wywolac candide, ale nie nasilenie objawow.
        Pozdrawiam
      • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 13:51
        Właśnie może kolega poczyta wcześniej zanim zacznie swoje głupie wywody
        wypisywać. Na górze jest jasno napisane:
        - miałem 2 kleszcze
        - test RT PCR pozytywny
        - test WB pozytywny w klasie IgG
        - objawów miałem ponad połowę z typowych dla borelizoy

Prosze Admina o usunięcie tych bezsensownych wpisów (włącznie z tym, który teraz
        napisałem)
        • jeff01 Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 14:30
          Głupie wywody? Lol, chłopie, zacząłeś się szprycować antybiotykami ZANIM
          zrobiłeś jakikolwiek test. Co więcej, "mundrzy" zalecili zwiększenie dawek.
          Gdyby to była infekcja grzybicza i gdybyś ich posłuchał, nie pisałbyś tu teraz.
          Leżałbyś spokojnie parę metrów pod ziemią i wszyscy mieliby spokój. A eksperci
          forumowi zapewne stwierdziliby "nie pisze, bo się wyleczył".
          • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 26.07.07, 14:39
            Znowu "chlopie" nie doczytales, przyloz sie może i przeczytaj mój wątek zanim
            zaczniesz coś pisać (znowu głupiego).
            Zacząłem "chłopie" się szprycować po zrobieniu testów PCR i WB. Oba testy
            wykazały, że jestem zarażony BB.
            Ponawiam prośbę do admina o usunięcie tych wpisów.
    • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 09:55
      Witam
      Od czwartku rozpocząłem nowy zestaw leków na 30 lub 45 dni:
      - biotrakson 1x 2g dożylnie
      - azitrox 1x 500mg
      - tinidazol 2x750mg
      - viregyt 1x 100mg

Początki kuracji dożylniej przechodzę OK. Nie odczuwam narazie za bardzo różnicy
      po zmianie abx. Objawy utrzymują się, organizm dobrze toleruje nowe abx. Wenflon
      mam już 4 dzień i nic na razie się nie dzieje.
      Biotrakson kupilem przez www.ai.doz.pl (11zł/2g) i odebrałem w aptece na osiedlu.

Z uwagi na ilość bakterii i przystępną cenę włączyłem do kuracji nowy probiotyk
      probiolac w kapsulkach (20szt.) Zawiera 4mld bakterii i kosztuje podobnie jak
      probiotyki mające bakterii 2 razy mniej. Można go również kupić przez
      www.ai.doz.pl za cenę 12,56zł (za przesyłkę się nie płaci).

Z grzybkiem nie mam narazie problemu. Jak czuję, że zaczyna mnie mocniej
      podjadać kilka dni biorę olejek z oregano (1x 7-9 kropli) i przechodzi mi.
      pzdr
      • adam847 Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 10:54
        Ładnie idziesz ze swoim leczeniem. Tak z perspektywy czasu, jak już masz większe
        doświadczenie w chorobie i jej objawach, myślisz że zaraził Cię ten pierwszy
        kleszcz i już po nim byłeś chory, czy dopiero ten drugi z maja?

Pozdrawiam
        • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 12:11
          Jestem pewien, że zaraził mnie pierwszy kleszcz z 2006 roku.

Mam bardzo silny układ odpornościowy, nie choruje prawie wcale (ostatnio byłem
          mocniej przeziębiony jakieś 10 lat temu).
          Z reguły sezonowe okresy przeziębieniowe przechodzę na zasadzie lekkiego kataru
          i osłabienia (2-3 dni), które samo mi przechodzi.

To (tak myślę) spowodowało, że w zasadzie przez ten rok chorowałem prawie
          bezobjawowo (lekko objawowo) ponieważ mój układ odpornościowy jakoś sobie z
          krętkami radził.
          Patrząc z perspektywy czasu miałem sporo objawów w tym okresie (z połowę z listy
          burascao). Pojawiły się w granicach 5-7 miesiącach od zakażenia tylko, że były
          LEKKIE i nie sposób ich było powiązać z jakąś chorobą.
          Głownie miałem problemy z przemianą materii, ogromnego kaca po kilku nawet
          piwkach, problemy z koncentracją, przemęczenia, senność, bóle stawów, refluks,
          drętwienie dłoni, bóle głowy, często jeden tik przed snem.
          Wszystkie te objawy pojawiały się okresowo i były lekkie. Tłumaczyłem sobie, że
          to się nie wyspałem, źle się odżywiam, jestem przepracowany, za długo jechałem
          samochodem, itp.
          A tu proszę zonk, i tak zaczęła się moja "przygoda" z boreliozą.
          Ale jestem bardzo pozytywnie nastawiony i jestem pewien, że zwalczę te cholerstwo smile
          pzdr
          • grizac Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 17:05
            To ciekawe-znam już kilka osób u których borelioza objawiła się wyraźnie po
            drugim kleszczu,ale wszystko wskazuje na to,że zarażony był już pierwszy.Czy
            drugie ukąszenie uaktywnia krętki aż tak bardzo?
            • lucky_leprechaun Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 17:11
              Może podczas drugiego dostajemy pakiecik innych chorób, które razem
              powodują własnie ppoczatek choroby?
              • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 19:51
                Trochę miałem szczęścia w nieszczęściu z tym drugim kleszczem. Gdybym go nie
                miał pewnie bym nie dowiedział się jeszcze przez jakiś czas o chorobie, póki nie
                uaktywniłaby sie na dobre
                • pepe07 Re: Objawy boreliozy? 13.08.07, 20:55
                  Ja miałem najpierw dwa kleszcze, później za dwa tygodnie
                  jednego, a po dwóch tygodniach rumień na 13cm w całkiem
                  innym miejscu. Teraz się lecze 2 tydzień.
    • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 13.09.07, 15:26
      Witam ponownie smile
      Dalej kontynuuje jeszcze leczenie dożylnie przez kolejne 2 tygodnie (w sumie 45
      dni), czyli:
      - biotrakson 1x 2g dożylnie
      - azitrox 1x 500mg
      - tinidazol 2x750mg
      - viregyt 1x 100mg

Dodatkowo biorę aktualnie probiotyki 3-4x fisioflor (10mld) i codzienne biorę 1x
      multiwitaminy i 1x magnez. Okresowo przez kilka dni łykam oregano lub biorę
      flukonazol, co by grzybki mi się nie rozmnożyły.

Kurację dożylnią przechodzę OK. Korzystam z motylków (zielone). Dużo lepsze są
      one wg mnie od wenflonów pomimo konieczności codziennego kłucia. Z żyłami
      również zero problemów.

Przez ostatni miesiąc BARDZO przyspieszyło u mnie leczenie, w zasadzie większość
      objawów już mi zniknęła prawie lub całkiem. Z objawów, które jeszcze odczuwam
      bardziej to szybkie męczenie się, czasami tiki nerwowe.
      Miałem jakieś 2tyg. temu chyba herxa bo 3-4 dni bardzo mocno bolały mnie
      mięśnie/stawy w prawej nodze, miałem sztywny kark i poty.

pzdr
      • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 13.09.07, 19:26
        Dodam jeszcze, że odebrałem kilka dni temu wyniki morfologii i próby wątrobowe:
        wyszły książkowe co mnie bardzo ucieszyłosmile

I jeszcze jedno, często boli mnie głowa, też tak macie?
        • nataszkam Re: Objawy boreliozy? 13.09.07, 20:04
          Same optymistyczne wieści- oby tak dalej smile
          Co do głowy- przed leczeniem był to jeden ze sztandarowych pbjawów u
          mnie; prawie zupełnie znikł zaraz na poczatku leczenia. Teraz mamje
          bardzo, bardzo rzadko - 1-2 razy w miesiącu, takie porządne, gdzie
          leków potrzebuję. Miałam tak przed chorobą, z tym, że do końca pewna
          nie jestem, kiedy jest początek mojej boreliozy ...
          • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 13.09.07, 21:06
            Z tym bólem głowy to też trochę na niego pewnie wpływ ma moja praca. Pomimo
            choroby ani jednego dnia nie byłem na zwolnieniu.
            Mam pracę umysłową i jak trochę pomyślę intensywniej to mnie potem czaszka boli smile
            A mówią, że myślenie nie boli smilesmile
            • nataszkam Re: Objawy boreliozy? 14.09.07, 09:39
              hehe, ja też pracuję głównie głową i po "przepracowaniu" czuję się
              tak osłabiona i przemęczona, jak po rozładowaniu tony węgla smile
              Dosłownie smile Z tym, że to "przepracowanie" dotyczy stanu w chorobie-
              przed zachorowaniem wszystko mi łatwo przychodziło i nie męczyło.
      • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 27.09.07, 20:18
        Czas na kolejny odcinek smile

Skończyłem tydzień temu kurację dożylną biotraksonem - 45 dni.
        Aktualnie jestem na takim samym zestawie z włączonym zamurem za biotrakson:
        - zamur 2x 1g
        - azitrox 1x 500mg
        - tinidazol 2x750mg (pulsy 2tyg./2tyg.)
        - viregyt 1x 100mg

Dodatkowo tak jak wcześniej probiotyki 2-3x fisioflor (10mld), 1x
        multiwitaminy i 1x magnez.

Po sporym przyspieszeniu w leczeniu w 3-4 tygodniu wlewów od 5 tygodnia nic
        wyraźnego się nie dzieje w żadną stronę.
        Co do objawów to trudno powiedzieć czy jeszcze jakieś mam. Z rzeczy które można
        podciągnąć pod BB to zostało mi jeszcze trochę szybkie męczenie się i częsty ból
        głowy gdy trochę powysilam moją główkę.
        Herxów na razie nie mam, ostatnie miałem jakieś 5 tyg. temu.

Oddałem ostatnio krew na badania koinfekcji: erlichia, bartonella i babesiosa.
        Zobaczymy czy coś mi wyjdzie.

Mam jedno pytanie do lepiej zorientowanych w koinfekcjach: jakie koinfekcje
        warto byłoby jeszcze sprawdzić. Nie chcę na hura robić wszystkich badań bo
        wiadomo zbyt tanie to one nie są. Dzięki za podpowiedzi.
        pzdr
        • franelka Re: Objawy boreliozy? 27.09.07, 22:15
          zalesiu, do jakiej poradni w Poznaniu poszedłeś - ewentualnie na
          kogo trafiłeś, że Ci po PCRze dał abx?? I do jakiego lekarza
          chodzisz teraz - ja myślę, że jednak powinnam się z kimś
          kompetentnym spotkać. Błagam, napisz mi odpowiedź;
    • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 01.10.07, 12:47
      Informacyjnie:
      Znalazłem bardzo tanio probiotyk fisioflor w aptece internetowej po 10,95zł
      (standard 14-16zł). Jak się zrobi u nich zakupy na 200zł przesyłka gratis.
      apteka.nadmorska.eu/index.php
      Przetestowaliśmy tą aptekę z Likorkiem, wszystko było OK.
    • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 22.10.07, 21:17
      Podbijam.
      W wolnej chwili napisze co tam u mnie. W wielkim skrócie po biotraksonie czuję
      się bdb. Mam jeszcze z 2 lekkie objawy, reszta mi ustąpiła.
      pzdr
      • nataszkam Re: Objawy boreliozy? 22.10.07, 21:34
        Świetnie- oby tak dalej.
        Następnym razem spotkamy się już jako zdrowi smile
      • aakuba Re: Objawy boreliozy? 28.11.07, 16:20
        Jestem z poznania. Proszę o namiar na lekarza. Na Przybyszewskiego
        byłem i na Zawadach i nie chcą leczyć. Czy wszystkie leki Ci lekarz
        zapisał, czy sam sobie aplikujesz?
    • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 22.01.08, 20:42
      Witam wszystkich.
      Jak pisałem wyżej pod koniec września zmieniłem leki na zestaw z zamurem. Brałem go ponad 1,5 m-ca.
      Z objawów, które mogłem podciągnąć pod boreliozę miałem jedynie trochę słabą wytrzymałość, która jednak przeszła mi już zupełnie po ok 2tyg. Tak więc od 10 października nie miałem już żadnych odczuwalnych objawów BB.

12 listopada rozpocząłem zażywać kolejny zestaw:
      - 6g Duomox
      - 1,5g Tetracyklina
      - 1g Tinidazol 2tyg./2tyg.
      Powyższy zestaw brałem do 22 grudnia i skończyłem wtedy leczenie. Przez cały czas nie miałem, żadnych objawów.

Po skończeniu leczenia poszalałem trochę z jedzeniem w święta smile

Minęły 2 tygodnie (3 styczeń) i niestety wróciła mi większość objawów. Stało się to dość gwałtownie dosłownie z dnia na dzień sad
      Tak więc zabawa zaczyna się od nowa sad

Mam pytanie: czy widzicie sens, żebym zrobił badanie na CPN (myco, bart i babs mam ujemne)?

pzdr wszystkich
      • franiolek1 Re: Objawy boreliozy? 22.01.08, 20:48
        Tzn ja widze sens powtorzenia wszsytkich koinfekcji. Nie nalezy
        przykladac duzej wagi do wynikow ujemnych testow na koinfekcje, tak
        mi sie wydaje. A juz szczegolnie po leczeniu antybiotykami.

Objawy wrocily bardzo szybko, wiec mozesz podejrzewac role
        koinfekcji, ktorych moze nie wyleczyles.
        To smutna wiadomosc od Ciebie dzisiaj, ale glowa do gory. Wiesz z
        czym walczysz, wiesz, gdzie znalezc pomoc, wiesz, ze walka bedzie
        dluga, ale wiesz rowniez, ze z tego da sie wyjsc smile
        Pozdrawiam serdecznie
        Joasia
      • nataszkam Re: Objawy boreliozy? 22.01.08, 20:51
        Uuuuuu, myślałam, że jednak szybko zakonczysz wątek pozytywnym
        postem sad
        czy przed zakonczeniem leczenia robiłeś PCR?
        • michal056 Re: Objawy boreliozy? 22.01.08, 21:42
          Z pierwszego wątku wynika że zanim podjałes leczenie minął prawie rok od pierwszego kleszcza.To już jest 3 etap boreliozy.Leczyć trzeba minimum pół roku a nawet dłuzej
        • zalesiu Re: Objawy boreliozy? 23.01.08, 08:29
          Nie robiłem PCRa przed zakończeniem leczenia.
          Zrobię go w w ciągu kilku dni oraz badania na koinfekcje i zobaczymy co wyjdzie.
    • aurora.waleria Re: Objawy boreliozy? 16.01.19, 18:23
      wkreconawborelioze.wordpress.com/2018/01/15/objawy-boreliozy/
      wkreconawborelioze.wordpress.com/2018/01/17/elisa-i-western-blot-interpretacja/
    • eter54 Re: Objawy boreliozy? 20.01.19, 17:57
      W Poznaniu nie znam bo ,jestem z Gliwic ,ale masz typowe objawy,ktore do mnie wróciły po antybiotykoterapii w postaci herxa
      Nie lekcewaz tego Ja walczę 10 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka