osiulek 12.11.08, 14:08 poradzcie mi czy można gdzies dać kleszcza dopiero co wyjetego na badanie.chyba gdzies o tym czytałam ale nie wiem gdzie a bratanica -15 lat przyjechała z wycieczki z kleszczem?byłoby fajnie wiedziec co on ma w sobie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osiulek Re: kleszcz na badanie 12.11.08, 14:17 sory za to pytanie ,już znalazłam odp w faq Odpowiedz Link
grizac Re: kleszcz na badanie 12.11.08, 14:43 O ile wiem, Puławy już nie chcą badać kleszczy. Można próbować w CBDNA. Odpowiedz Link
jagoda398 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 11:22 Moim zdaniem szkoda czasu i kasy na badanie kleszcza. Kleszcz może być zakażony ale nic dziewczynie nie zostawił lub zostawił. Nigdy nie będzie pewności czy została zarażona jak kleszcz okaże się(+) Najlepiej niezwłocznie podać jej doxy i zrobić PCR po kilku dniach. Jak wyjdzie ujemny odstawić doxy. Tu się liczy czas. Zanim ją lub kleszcza przebadasz to zmarnujesz ten cenny czas , który może ją ochronić przed długotrwałym leczeniem. Odpowiedz Link
osiulek Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 11:52 dzieki za odp,dr powiedziała jednak ze poczekac 2 tyg i wtedy pcr i obserwować Odpowiedz Link
adomi6319 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 12:16 doxy lepiej podać od razu, bo PCR-RT wykrywa bakterię już w ciągu kilkunastu godzin od zakażenia a także DNA martwych krętków, więc informacja będzie i tak czy zakażenie nastąpiło, natomiast podając antybiotyk (od razu w dużej dawce) nie dopuścisz do rozwoju choroby. Ja zaczęłam brać doxy 2*200 już na 4 dzień od znalezienia kleszcza i te 4 dni pozwoliły chorobie rozwinąć się tak bardzo, że leczę się już 17 miesiąc i końca nie widać. Ja bym już teraz nie czekała na pewno. Jeżdżę teraz do lasu z doxy w kieszeni, żeby w razie potrzeby móc jak najszybciej podać ugryzionej osobie. Odpowiedz Link
artur737 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 16:31 CBDNA w Poznaniu bada kleszcze, i to w dodatku nie tylko na borelioze ale takze na inne odkleszczowki. Pulawy obecnie chyba nie robia bo brak odczynnikow czy cos tam. Odpowiedz Link
adomi6319 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 18:40 Rzeczywiście robią już cały panel odkleszczowy, a ostatnio jak była mi potrzebna ta informacja, to jeszcze była sama bb. Ale ciekawe czy nimfa wystarczy (wciąż ją mam) - tzn. czy nie za mało materiału do zbadania jak na 4 patogeny Może ktos wie czy na badania kleszcza też jest zniżka dla członków SCHNB i jaka? Odpowiedz Link
artur737 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 18:47 Jak juz kiedys pisalem (choc ktos usunal moj post) nimfy sa w znacznie wiekszym procencie zakazone niz dorosle kleszcze. Np az 75% nimf moze byc zakazonych Bb a tylko 15% doroslych kleszczy. Swiadczy to o tym, ze zakazone nimfy maja mniejsza szanse przezycia. Logika ukaszonych jest taka sama jak ta przedstawiona przez adomi, ze 'tak malego kleszczyka nie warto badac, bo co takie malenstwo moze komu podskoczyc' Odpowiedz Link
adomi6319 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 20:13 źle mnie zrozumiałeś, pytałam czy nie jest to za mało materiału do wykonania az czterech badań na zrobienie tych samych 4 badań z krwi człowieka wysłamy kilka ml krwi - w tej nimfie na pewno tyle nie ma, nie ma nawet 0,1 ml i tylko o to mi chodziło, nie lekceważę nimf - pojechałam o drugiej w nocy na pogotowie, bo zakupiony kiedyś przeze mnie haczyk do wyciągania kleszczy nie sprawdził się (chociaż w zestawie są dwa - mały i duży). Nawet przez ten mały się "przesmykiwała". Na pogotowiu poprosiłam, żeby pani mi ją oddała, bo chcę wysłać do badania. Miałam już przygotowane dwa wilgotne płatki kosmetyczne i szczelnie zamykaną torebkę foliową i tam ją włożyłam. Ale ponieważ myślałam, że Poznań sprawdza wciąż tylko bb z kleszcza jako materiału wyjściowego, to stwierdziłam że lepiej wyślę swoją krew, żeby sprawdzić czy nie załapałm się jeszcze na nowe koinfekcje. Natomiast nimfę wciąż mam w tej folii, więc po Twoim poście zaczęłam się zastanawiać czy jednak jej nie wysłać? Wiecej informacji: Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę Odpowiedz Link
artur737 Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 20:38 Jak tak trzymasz nie wiadomo jak dlugo to ci ta nimfa zgnije i DNA tez. Nimfa wystarcza bo Bb jest w niej w duzym stezeniu. We krwi kretki sa rozcienczone i dlatego trzeba jej wiecej. Odpowiedz Link
ren.ika Re: kleszcz na badanie 13.11.08, 21:28 Mam bardzo aktualne i sprawdzone informacje na temat badania kleszczy w Puławach www.piwet.pulawy.pl/piwet7/index_a.php - robią za darmo - w ramach badan naukowych. Wysyła się w pojemniczku na kał z wilgotna gaza. Kleszcz do wysyłki nie musi być żywy - grunt żeby był wilgotny. Odpowiedz Link
adomi6319 Re: kleszcz na badanie 14.11.08, 12:05 Renika możesz mi napisać wiecej jaka jest procedura do wysyłania, z kim się kontaktować tam? Odpowiedz Link
ren.ika Re: kleszcz na badanie 18.11.08, 11:43 Państwowy Instytut Weterynaryjny Punkt Przyjmowania próbek do badań Al. Partyzantów 57 24-100 Puławy Centrala tel.: (0-81) 889 30 00 fax: (0-81) 886 25 95 Nie wkleję nazwiska osoby, bo nie jestem pewna, czy powinnam. Można telefonicznie wszystko ustalić. Nie robią badań komercyjnie, tylko w ramach badań własnych. Wadą jest fakt, że nie otrzymujemy pisemnie wyniku. Trzeba rozważyć, gdzie się chce "diagnozować swojego kleszcza", ale warto pamiętać, że są Puławy (choćby dla osób, których nie stać na CBDNA) Odpowiedz Link
starydzwon Re: kleszcz na badanie 21.06.09, 14:52 Dzien Dobry Jestem tu nowy i modle sie o szczęście, ale coś czuje że wtopiłem. Ponieważ tak ja jak ktoś może szukać info i potem wydzwaniać do Puław, już podpowiem co pewnie i tak wielu wie, ale nowi pewnie nie a ten watek wyłazi: Puławy już kleszczy nie przyjmują ( z powodów proceduralnych) więc szkoda te uczynne lekarki odrywać od ich roboty. Poznań CB DNA tak, przyjmuje i bardzo szybki kontakt mailowo- telefoniczny. Kolejna sprawa która była kłopotliwa przy wysyłce: firma kurierska DHL odmówiła dokonania przesyłki. Na pytanie co jest w paczce zgodnie z prawdą odpowiedziałem: kleszcz. No to panu dziękujemy. Okazało się że mają w regulaminie że nie przewożą zwłok zwierząt. Gdybym wiedział że tak sie sprawy potoczą od razu bym pani z DHL powiedział że w przesyłce są martwe zwłoki nieżywego groźnego pajęczaka z gatunku tych które wywołały epidemię o której jeszcze ludzie mało wiedzą i zapowiedział że jak ni9e weźmie to złoże skarge w sumie mało mi do smiechu Potem skorzystałem z firmy z której korzysta CB DNA, ale juz przezornie mówiłem że material do badań, no a oni są taktowni więc nie pytali. Odpowiedz Link
hbinko Re: kleszcz na badanie 22.06.09, 08:16 A to dziwne, ja na paczuszce wypisałam dużymi bukwami : kleszcz i nikt nie miał wątpliwości. Chyba zależy to od osoby, która przyjmuje zlecenie. Odpowiedz Link
gra-ga Re: kleszcz na badanie 23.06.09, 23:52 Ja też jutro wysyłam. A myślałam, że drugi raz to mi się nie może zdarzyć. Mam wyjęty w całości i żwawy (dzięki fachowości Reni i Jurkowi) wielki ukłon dla Was. Zawróciłam z drogi na pogotowie i dobrze zrobiłam, że tam się nie znalazłam. Biorę leki 9 mc-cy ale dołożyłam UNIDOX za 3 dni wizyta w Krakowie. Zobaczymy po badaniach. Radzę wszystkim ( to nie reklama!) zakupić pompkę i urządzonko z pętelką. Oba bardzo przydatne. Mój kleszcz a raczej nimfa maleństwo najpierw wysysany kilka razy pompką i kiedy odstawał od skóry złapany na pętelkę wyszedł w całości. Na początku mieliśmy do dyspozycji tylko pompkę ale Reni udało się przywieźć z nieczynnej już apteki właśnie to urządzonko z pętelką i przy pomocy sprytu i precyzji przyjaciół mam żywego kleszcza. Jeszcze raz dziękuję Wam kochani. Odpowiedz Link
reni5553 Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 08:18 gra-ga wczoraj się działo, oj działo moja kanapa była stołem operacyjnym na szczęście maleńki drań jest w całości ma szczęście, że przed zagładą czekają go jeszcze fachowe badania dłużej nieco pożyje ważne, że wszystko poszło jak należy Odpowiedz Link
gra-ga Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 11:14 Może to Was rozśmieszy ale zastanawiam się, czy ten kleszcz nie mógł się zarazić odemnie (bb i babesia). W takim razie jakie będą wyniki czy kleszcza, czy moje i kleszcza, pewnie trudno powiedzieć ale co do jednego nie mam wątpliwości - wysyłam go do CBDNA żwawy jak wczoraj. Mam w domu zestaw wysyłkowy więc wykorzystam kopertę z nr klienia i w pudełeczku na ...mocz zostanie wysłany. Dzwoniłam do CBDNA cały panel odkleszczowy to kwota taka jak przy badaniu krwi. Odpowiedz Link
reni5553 Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 11:27 a wiesz, że to dobre pytanie w końcu kleszcze otrzymują krętki od innych nosicieli, zwierzaków itp. akurat my w tym łańcuchu (zarażania) też się znajdujemy... Odpowiedz Link
wmalgosia Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 20:34 Sama też kupiłam pompkę do usuwania kleszczy ( i nie tylko ).Ale zastanawia mnie czemu nie mogłaś samą pompką skutecznie wyjąć kleszcza ? dlaczego musiałaś używać jeszcze tej pętelki. Pompkę reklamują jako b. skuteczną . Jej reklamę znalazłam na stronie Lasów Państwowych. Odpowiedz Link
gra-ga Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 22:50 Pompka ciągnie dość dobrze skóra wciągnięta jak może kiedyś zaobserwowałaś przy bańkach stawianych na plecach. Niestety nimfa jest sprytna i agresywna. Zapewniam Cię, że osoba wyciągająca robiła to bardzo umiejętnie. Gdyby nie pętelka nie wiem czy udało by się wyciągnąć żywego kleszcza. Myślałam już o jakimś nacięciu. Dzięki pętelce jednym pociągnięciem wyszedł. Siedział w skórze jakieś 3 godz. i nie był za bardzo opity. Reklamy nie dokońca.... Odpowiedz Link
gra-ga Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 23:01 Prostuję panel 4 koinfekcji przy badaniu kleszcza 500,- Jest jeszcze jeden mankament a może to i nie ma znaczenia, to miejsce po ugryzieniu i "pompowaniu" wygląda trochę jak mocna "malinka" i nie można tak dobrze obserwować rumienia. U mnie na razie tylko ślad po pompce. Odpowiedz Link
gra-ga Re: kleszcz na badanie 24.06.09, 23:22 A co mi tam, dobrze, że mąż nie czyta forum ale pokażę Wam mało sexowną nogę z jeszcze mniej ładnym śladem oto foto... Niestety nie udaje mi się tego załączyć. Zresztą i tak nie ma co oglądać i pokazywać te "fe" fotki, bo nie zasługujecie na takie widoki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link