Dodaj do ulubionych

Grzybica stóp

05.08.17, 17:29
Leczenie.
Obserwuj wątek
    • marian44444444 Re: Grzybica stóp 05.08.17, 17:35
      Potocznie nazwana grzybica stóp to nic innego jak drożdżyca.

Wygląd może zmylić, ponieważ w stopach panują sprzyjające warunki jest ciepło i wilgotno.(skóra jest rozmiękczona). Z drożdżycą nóg towarzyszą często brodawki mozaikowe oraz brodawki w postaci wżerów na piętach.
      Dlaczego tak jest bo organizm człowieka przesycony jest cukrem i glutem, po prostu jest świetną pożywką dla tych organizmów i także bakterii.

Można wyleczyć stopy bez smarowania już około 2-4 miesięcy przechodząc na dietę przeciwdrożdżycową.
      Czyli rezygnujemy z glutenu(pszenicy(chleb biały,mieszany,bułki,makaron,naleśniki)),
      ograniczamy cukier do 3-4 łyżeczek na dzień lub zamieniamy na ksylitol (po 0,5 roku dalej zmniejszamy dawkę cukru, a po niecałych 2 latach odstawiamy),
      ograniczamy skrobie(ziemniaki,kukurydza,banany),
      owoce(ograniczamy do 2 garści na tydzień),
      produktów przetworzonych nie jemy(soki,kompoty,napoje,słodkie piwa,słodkie wina,ciasta,ciasteczka,cukierki,wędliny słabej jakości itp.)

Przedstawiamy się na pokarm, którego jemy codziennie czyli
      mięso(nie mylić z wędlinami),ryby,podroby,warzywa,prawdziwe tłuszcze((masło,smalec-1-2 łyżki na dzień),siemię lniane,orzechy), kasze bezglutenowe można także nabiał.

Sami się zdziwicie,że nogi same się uleczą, bo sam byłem zaskoczony.
    • marian44444444 Re: Grzybica stóp 05.08.17, 17:37
      Dodam jeszcze, brodawki mozaikowe i w postaci wżerów na piętach leczymy glistnikiem jaskółcze ziele, roślinę wraz łodyżką rozcieramy w naczyniu aby puściły soki i taką mokrą papkę wcieramy stopy, tak pozostawiamy stopy bez mycia na 5 dni.Zabieg powtarzamy i to wystarczy.

Bardzo istotna jest higiena stóp.(po to by stopy się nie zaparzały, nie rozmiękały)

Na co dzień nosimy przewiewne buty a na lato sandały lub klapki.

Skarpety bawełniane (pochłaniają wilgoć i oddają część wilgoci wkładce), natomiast skarpety sztuczne zatrzymują wilgoć przy stopie.

Ważne są wymienialne co 2-3 miesiące grube wkładki filcowe(podczas chodzenia wchłaniają wilgoć, a po odłożeniu butów same się suszą i są suche na drugi dzień, poprawiają komfort chodzenia, zapobiegają przeziębieniom(sprawdzone), zapobiegają rozwojowi bakterii po prostu je wymieniamy gdy się udepczą i gdy poczujemy wilgoć.

Przy chodzeniu w gumofilcach sprawdzają się onuce .

Przy ekstremalnych wędrówkach -
    • marian44444444 Re: Grzybica stóp 05.08.17, 17:53
      Śnieżno biała skóra oraz zaczerwienienia lub wypryski ---oznacza to drożdżycę.

Główną przyczyną drożdżycy i bakterii jest spożywanie :
      - glutenu(pszenicy--biały i mieszany chleb,bułki,makaron,naleśniki)
      -cukru
      -owoców(soki,kompoty,dżemy)
      -skrobi(ziemniaki,kukurydza,banany)
      -żywności przetworzonej(ciasta,ciasteczka,słabej jakości wędliny,ocet,napoje płatki kukurydziane,słodkie piwo,słodkie wino itp.)

Wyjątki w niewielkich ilościach : wytrawne lub półwytrawne wino, wino wieloowocowe(wytrawne),przetwory z owoców dzikich itp.

Żywność wzmacniająca człowieka to:
      -mięso(nie mylić z wędlinami)
      -ryby
      -warzywa
      -tłuszcze prawdziwe(substancja energetyczna i budulcowa komórek)((masło,smalec-1-2 łyżki na dzień,siemię lniane(dużo omega3),orzechy)
      -kasze bezglutenowe(kasza gryczana,ryż brązowy,dziki,krótkoziarnisty, amarantus, komosa ryżowa,kasza jaglana(ma trochę glutenu -2 razy max. na tydzień,ma właściwości odkwaszające). Najlepiej z rana z tłuszczem w ilości 0,5 do 1 torebki na dzień.

Potrawy zawierające najważniejsze składniki diety to :
      -rosół na prawdziwych kościach
      -gulasz
      -bigos
      -zupa rybna.

Przejście na dietę polega na całkowitej rezygnacji z pszenicy, zastępujemy ją kaszami bezglutenowymi(z dodatkiem 1-2 łyżek tłuszczu)(najlepiej z rana).

Cukier ograniczamy do 3-4 łyżeczek lub zamieniamy na ksylikol. Do 0.5 roku musimy jeść trochę cukru, żeby nie osłabił się nam wzrok do czasu gdy organizm przestawi się na tłuszcze. Po 0.5 roku dalsze ograniczanie cukru do około 1,5-2 roku, po tym czasie odstawiamy cukier.

Uwaga po odstawieniu pszenicy i ograniczeniu cukru będziemy chudnąć, ponieważ te substancję organizm przerabiał na tłuszcz.

Wskazane jeść prawdziwe tłuszcze(w cale niedużo), ponieważ są niezbędnym materiałem energetycznym i budulcowym naszych komórek.

Rezygnujemy także z żywności przetworzonej.

Ważne aby przestawiać się na dietę stopniowo.

Ludzie z grupą krwi 0 i B dobrze trawią mięso.
      Aby dobrze strawić mięso nie mieszamy z ziemniakami czy z kaszami oraz nie zapijamy sokiem lub wodą bo rozcieńczamy i neutralizujemy w ten sposób soki soki żołądkowe.Gdy naprawdę suszy wyjątkowo 1/4szklanki wody, nie dotyczy to zup z mięsem.
      Natomiast grupa A nie trawi mięsa (ma słabe kwasy żołądkowe).
      Jedynie ludzie z grupą krwi A mogą być wegetarianami.Pomimo to powinni jeść ryby, tłuszcze, podroby,galaretki.

Na początku diety, ciało może mieć nieprzyjemną woń oraz woda po kąpieli będzie bardziej tłusta -
    • jarker Re: Grzybica stóp 30.01.18, 22:36
      Z grzybicą między 4 i małym palcem na jednej stopie walczyłem 40 lat. Zaraziłem się na studiach na drewnianym podeście prysznica w akademiku. Od tego czasu przez 40 lat codziennie stosowałem jakiś lek przeciwgrzybiczny do smarowania. Stosowalem więc wszystkie dostępne w Polsce, a gdy byłem za granicą kupowałem coś polecanego w tamtych aptekach. W Niemczech, Anglii, Rosji i Litwy. Jedyny skutek był taki, że grzybica się nie rozszerzała. Gdy przez kilka dni przestałem smarować przechodziła między kolejne palce, po zastosowaniu maści znikała w innych miejscach, ale w jednym nie. Był to jakby matecznik i centrum grzybicy. Coś nie do pokonania maściami. Może lekami doustnymi, ale wolałem nie próbować. Stosowałem też inne polecane środki jak czosnek czy naturalny miód. Okazało się, że najlepszy ze wszystkiego jest miód. Najskuteczniej zmniejszał powierzchnię grzybicy i w dodatku powodował zmiane wyglądu skóry tak, że trudniej było grzybicę dostrzec. Zupełnie przypadkiem raz wypróbowałem, razem z miodem, krem do peelingu stóp z ziarnkami pumeksu. I to było odkrycie godne okrzyku 'Eureka'. Po kilku dniach grzyb zniknął. Poprzednie próby, przed laty, zdrapywania go nożykiem czy stosowania płynu na odciski nie dawały nic. Co zdecydowało czy ziarna pumeksu czy one + składniki kremu; nie wiem. Liczy się skutek. Grzyb w koncu poległ. Jak widać nie piszę tego tekstu w celach reklamowych. Są to bardzo tanie i ogólniedostępne środki. Powodzenia!
    • madziiuchna Re: Grzybica stóp 05.06.18, 20:37
      Bardzo częstym problemem pojawiającym się przy grzybicy stóp jest grzybica paznokci, którą skutecznie można usunąć laserowym zabiegiem bodycareclinic.pl/oferta/zabiegi/laserowe-leczenie-grzybicy-paznokci-laser-gentle-yag-pro-u/. Zabieg przynosi efekty znacznie szybciej niż inne metody.
    • emilionn Re: Grzybica stóp 06.02.20, 12:23
      Jak tylko zauważy się pierwsze objawy należy skonsultować to z lekarzem podologiem, ja od razu udałem się do gabinetu Profil salonkosmetycznybialystok.com/podologia/grzybica-paznokci/ i skutecznie udało się zwalczyć grzybicę.
    • luziap10 Re: Grzybica stóp 07.04.20, 09:45
      Domowe metody mogą nie wystarczyć. Najlepiej wybrać się do specjalisty. Ja jestem po leczeniu w Instytucie Podologicznym w Tarnowie i mam w końcu spokój.
    • marika-333 Re: Grzybica stóp 26.07.20, 11:41
      Grzybica stóp to poważna sprawa, zamiast domowych metod sugerowałabym wizytę u podologa. Zapoznaj się z wszelkimi schorzeniami, jakie poza grzybicą można skutecznie poradzić sobie właśnie korzystając z usług podologicznych ortomedicum.pl/w-czym-pomagamy/
    • piotr.b545 Re: Grzybica stóp 09.02.21, 15:06
      Ja bym nie ryzykował i udał się Centrum Stopy w Warszawie. Kompleksowa opieka i świetnie wytłumaczone leczenie, krok po kroku.
    • feliks86 Re: Grzybica stóp 25.10.21, 10:44
      Ocet jabłkowy na grzybicę stóp zadziała. Nalej do miski niewielką ilość octu i namocz stopy na 5 min.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka