Dodaj do ulubionych

obraz rezonansu w boreliozie

08.05.09, 12:53
Witam,
już zadałam pytanie lecz w innym wątku - więc się "rozeszło"
Interesuje mnie obraz głowy w MRI w przypadkach potwierdzonej
boreliozy. Nie mówię o neuroboreliozie lecz o świerzych zarażeniach,
w przypadkach gdzie nie ma plusa w igg. Czy mogą występować jakieś
zmiany?
Obserwuj wątek
    • arrakis74 Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 14:17
      Neuroborelioza to borelioza dająca objawy z układu nerwowego który został zaatakowany przez krętki. Można mieć neuro bb i nie mieć zmian w MRI. Zmiany w MRI moga powstać równiez w wyniku innych neuroinfekcji.
      • plusewaplus Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 15:38
        Witam.Na borelioze choruje od 10 lat(rumien),a 5 lat temu zdiagnozowano.Ostatnio
        mialam robiony rezonans glowy,gdyz nastąpily zaburzenia mowy.W rezonansie wyszlo:
        drobne ogniska o
        podwyższonym sygnale w sekwencjach z dlugim czasem TR widoczne w obrebie
        substancji biale okolicy rogu czolowego komory bocznej prawej-najpewniej drobne
        ognisko demienilizacji wtornej naczyniopochodnej...Torbiel 1 cm w dnie zatoki
        szczekowej prawej"
        Aby potwierdzi neuro lekarz kazal mi jeszcze zrobic punkce.
        Pozdrawiam-Ewa
        • sta.ania Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 16:02
          plusewaplus, dziękuję za info, piszesz, że boreliozę potwierdzono 5
          lat temu, rozumiem więc, że igg miałaś dodatnie?
          Ja jestem przed rezonansem i ciekawi mnie jak wiele jest przypadków
          zmian w obrazie przy bb.

Pozdr
          • dartom.www Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 16:15
            to nie ma nic do rzeczy, IgM oznacza aktywna infekcje, okolo 10 lat po ukaszeniu
            (w sumie bylo ich z 25) mialem dodatnie IgM, ujemne IgG, teraz mam ujemne IgM a
            dodatnie IgG a objawy dalej mam
            • dartom.www Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 16:16
              aaa inaczej, 10 lat po ugryzieniach mialem dodatnie IgM
              • sta.ania Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 16:17
                a no właśnie, ja mam igm dodatnie, rumień pamiętam 13 lat temu,
                jednak w igg ujemnie...
                • sta.ania Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 16:19
                  dartom, dobrze zrozumiałam - MR bez zmian?
                  • greta32 Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 16:57
                    Moja borelioza to pewnie kilkunasto a nawet dwudziestoletnia.
                    Rezonans w 1996 roku. Stwiedzono symetryczne poszerzenie komór
                    bocznych na poziomie monro i poniżej bez cech utrudnienia. Nie mozna
                    wykluczyc wzmozonej produkcji płynu mózgowo-rdzeniowego. Reszta w
                    normie.Borelioza potwierdzona dopiero w 2006 roku, igm dodatnie,
                    igg słabo dodatni.
                    <ewcia>
                  • dartom.www Re: obraz rezonansu w boreliozie 08.05.09, 17:09
                    pierwszy rezonans bez zmian, drugi ze zmianami (byc moze inna metoda robiony,
                    inna rozdzielczoscia rezonansu - badz w pierwszym rezonansie zmian nie zawuazono
                    poprostu)

drugi rezonans:

Porzerzenie okołonaczyniowych przestrzeni
                    Virchova-Robina obustronnie w okolicy gałki
                    bladej, konarach mózgu i nakrywki śródmózgowia.
                    Wewnątrzczaszkowe przestrzenie płynowe
                    zachowane prawidłowo. Wewnątrzczaszkowe
                    naczynia tętnicze w badaniu angioMR zachowane
                    prawidłowo.
                    • doxycyklina Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 00:21
                      przy dluzszej nie leczonej neuro, moga powstawac zmiany w mozgu, to chyba czesto spotykane, bo mozna pomylic neruro bb z sm,

dla mnie male znaczenie ma czy igg czy igm dodatnie ujemne, skoro te testy sa tak malo specyficzne/dokladne/precyzyjne.

wystarczy przeczytac ulotke Piotra W. z Warszawy

-
                      • dartom.www Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 12:09
                        tymbardziej ze testy nie wykrywaja cyst i formy L
                        • sta.ania Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 14:48
                          wiem, czytałam, ja też jestem w trakcie leczenia, natomiast myślę że
                          nie można wszystkiego wrzucać do worka pt borelioza, qrcze, jak nie
                          wychodzą testy, to po samych objawach nie można stwierdzić -
                          borelioza, jest to trochę ryzykowne. Pytam o rezonas, gdyż wiele
                          osób skarży się nie tylko na bóle stawów i około podobne ale i na
                          objawy czysto neurologiczne (też takie mam) i nie chciałabym leczyć
                          się na podtawie samych objawów - coś musi zostać stwierdzone,
                          potwierdzone badaniami. Nie rozumiem do końca, czy osoby leczące się
                          latami, najpierw sprawdziły WSZYSTKO, tj zrobiły całe pakiety badań
                          w różnych kierukach i dopiero rozpoczęły leczenie, czy też poszło to
                          trochę bardziej na skróty. Nie zarzucam, szukam sposobu na siebie,
                          chciałabym najpierw sprawdzić wszystko inne zanim rozpocznę
                          długoletnie leczenie bez potwierdzenia w wynikach badań. Takie a nie
                          inne objawy mogą dawać różne inne choroby...
                          • cepeenka Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 15:21
                            Borelioza i koinfekcje to choroby, które zgodnie z wytycznymi ILADS rozpoznaje
                            się na podstawie przede wszystkim kliniki, na drugim miejscu są testy, gdyż te
                            są niedoskonałe, może trwać choroba mimo ujemnych testów.

Jeśli chcesz rozpoznać boreliozę na podstawie testów - to do zakaźników, oni tak
                            właśnie robią. Wg nich boreliozy nie ma.

LLMD wyklucza wszelkie inne choroby zanim podejmie decyzję o leczeniu boreliozy.
                            Ostatnim "testem" na rozpoznanie boreliozy jest leczenie prowokacyjne
                            antybiotykami, obserwuje się reakcję na nie organizmu.

Po rezonansie w żaden sposób nie rozpoznasz boreliozy.
                            • dartom.www Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 16:04
                              ale moze sie czegos dowie?
                              • sta.ania Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 16:09
                                czywiście że po rezonansie nie rozpoznam boreliozy, bardziej
                                interesuje mnie procent osób mających boreliozę i nieprawidłowy
                                obraz MR, trochę często się to zdaża
                                • dartom.www Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 19:36
                                  tego sie nie dowiesz, zalezy czy masz zapalenie mozgu, czy opon mozgowych czy to
                                  i to, lub moze zapalenie naczyn krwionosnych itp itd

zalezy to glownie od statium choroby
                                  • anyx27 Re: obraz rezonansu w boreliozie 26.05.09, 11:04
                                    dartom.www napisał:

> tego sie nie dowiesz, zalezy czy masz zapalenie mozgu, czy opon
                                    mozgowych czy t
                                    > o
                                    > i to, lub moze zapalenie naczyn krwionosnych itp itd
                                    >
                                    > zalezy to glownie od statium choroby

ja mam baaardzo starą boreliozę i nie mam żadnych zmian w
                                    MRI, podczas, gdy objawy neurologiczne jak nbajbardziej.
                            • skarlee Re: obraz rezonansu w boreliozie 09.05.09, 23:21
                              cepeenka napisała:

> Ostatnim "testem" na rozpoznanie boreliozy jest leczenie prowokacyjne
                              > antybiotykami, obserwuje się reakcję na nie organizmu.

A dlaczego akurat ten "test" należy robić jako ostatni ?
                              • sta.ania Re: obraz rezonansu w boreliozie 26.05.09, 09:40
                                podpisuję się również pod pytaniem...

natomiast w jakim czasie po antybiotykach można zrobić WB aby był
                                wiarygodny?
                                • samur3city Re: obraz rezonansu w boreliozie 26.05.09, 10:51
                                  pewnie dlatego jest uważany za ostatni, gdyż jeżeli inne testy wychodzą ujemnie
                                  to wdraża się próbne leczenie - jest to test bardzo empiryczny, bo już ingeruje
                                  się w organizm poprzez zastosowanie antybiotyków. Wszystkie inne testy badają
                                  obecność przeciwciał/krętków a ten konkretną reakcję organizmu. Doświadczony
                                  lekarz będzie wiedział jak "odczytać" taki test.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka