halika51 28.05.09, 11:46 Witam, Wyczytałam gdzieś,że można stosować ksylitol-cukier brzozowy przy leczeniu antybiotykami (podobno działą na candidę) czy ma ktoś jakiś doświadczenia z tym cukrem? Tesknię za placuszkiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gavko Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 28.05.09, 15:24 Ja otwierałem taki wątek na forum Candidy bo znalazłem wzmiankę w necie, że ksylitol może nie być wcale obojętny dla grzyba. Ludzie z forum candidy jednak mało wiedzą na ten temat i trzymają się założenia reklamującego ten cukier, czyli takiego ż4e ksylitol jest obojętny dla organizmu a nawet tłucze grzyba. No cóż ja znalazłem w internecie opinię że wcale może to tak fajnie nie wygląda więc sam nie wiem. Generalnie wiele osób z candidą stosuje ksylitol i twierdzą że nie zauważyli pogorszenia. Odpowiedz Link
izek.1 Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 28.05.09, 18:23 Wg. książki "Pokonać grzybicę"-nie można ksylitolu. Odpowiedz Link
a.guzia Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 28.05.09, 19:37 Moim zdaniem też nie można. Postanowiłam, że na święta wielkanocne zrobię sobie sernik słodzony ksylitolem. Efekt był taki że nasiliły się objawy grzybka Chyba nie warto ryzykować. Trzeba cierpliwie czekać Taka moja rada Odpowiedz Link
glowa_do_gory Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 28.05.09, 23:13 nie za bardzo jestem w temacie ale jak u was z sokami bez cukru? Np słszałam o przepisach na ciasta słodzone sokiem z jabłek bez cukru, albo sokiem z winogron. bardzo dobre, próbowałam. Np. Fortuna sprzedaje takie soki bez cukru Odpowiedz Link
tuonetar Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 29.05.09, 03:58 Pic na wodę fotomontaż One są bez DODATKU cukru, a nie bez cukru i dziwnym trafem mają nawet tyle samo kalorii, co te z dodatkiem. Odpowiedz Link
lyrica a fruktoza? 29.05.09, 13:14 A fruktozę można, bo już nie pamiętam. Kiedyś był post z przepisami na różne smakołyki i wydaje mi się, że jako słodzik podawano zarówno fruktozę jak i xylitol... Odpowiedz Link
glowa_do_gory Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 29.05.09, 14:50 No ale zawsze można sobie taki soczek samemu zrobic przepuszczając owoce przez sokowirówkę.... Odpowiedz Link
tuonetar Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 29.05.09, 15:14 A owoce są zalecane w diecie przeciwgrzybiczej? Odpowiedz Link
ewewa1 Re: inulina 29.05.09, 15:01 inulina tez jest słodkawa i jest naturalnym błonnikiem stosowałam ją w diecie przeciw grzybkom, którą sobie zafundowałam. dodawałam do musli naturalnego a nawet robiłam kulki inulinowe dla osłody! całkiem smaczne i nie szkodliwe. Polecana w książce "Pokonać grzybice" Pozdrawiam Odpowiedz Link
ren.ika Re: ksylitol-cukier brzozowy czy można? 29.05.09, 15:24 Szczerze, to wolałabym raz na jakis czas zjeść pół łyżeczki miodu, niż karmić się ksylitolem. Owoce - moim zdaniem można niektóre, a nawet trzeba. Majka jadła te bogate w błonnik i z niskim indeksem glikemicznym (jak ananas). O konieczności spożywania owoców i warzyw pisał też doktor Piotr z Warszawy. Wracając do xylitolu, to jak wybierałam probiotyki do ssania dla dziecka, albo wit.D, to wtedy owszem, dbałam, żeby były na tej substancji. To dobrze tolerowany słodzik i chyba najdroższy na rynku. Odpowiedz Link