Dodaj do ulubionych

BB stawowa

16.06.09, 19:15
Czytam , czytam forum i wtrącam swoje trzy grosze do innych wątków.
Kiedyś założyłam swój wątek ale gdzieś sie zagubił .
Po długim szperaniu na forum chciałabym otworzyć wątek dot. głównie stawów .
Interesują mnie wypowiedzi leczących stawówke oraz tych którzy leczyli i
wyleczyli bb stawową.
Jak przebiegało leczenie i czy mieliście dodatnie wyniki w kierunku rzs . Bo
ja mam dodatnie na bb i na rzs . Dodatnie wyniki na rzs pojawiły sie w trakcie
lecznia bb - wczesniej były ujemne. OB które było w normie podczas leczenia
zaczęło rosnąc. Bardzo mi zależy na Waszych doświadczeniach w tej sprawie,
może ktoś pomoże . Czekam na Wasze wpisy - pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • izek.1 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:36
      Mi stawy też dokuczają,głównie kolanowe i w palcach dłoni,na leczeniu boreliozy
      odezwały się wszystkie inne,ale już zmalała ich intensywność.Poza tym sztywnieje
      mi cały kręgosłup,najczęściej rano,choć teraz już nie zawsze.Przed udaniem się
      do jakiegoś reumatologa, żeby badać się w kierunku np.rzs,przyszły mi pozytywne
      wyniki boreliozy,więc zrezygnowałam i nawet nie wiem czym ptwierdza się
      rzs.(?)Na początku leczenia OB-4, teraz-7.
      • tarnica.2 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:41
        Ja też na początku miałam + na bb a ujemne na rz, po roku z ciekawości
        powtórzyłam bad na rzs i wszystko wysoko dodatnie i nie wiem czy wylazło z konta
        rzs czy tak czasami bywa przy bb
        • izek.1 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:47
          A co to za badanie na rzs?
          • tarnica.2 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:49
            odczyn waaler-rose
            RF czynnik reumatoidalny
            i przeciw ciała Anty CCP
            • tarnica.2 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:52
              A jak długo się leczysz
              • izek.1 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:54
                Minęło 7 miesięcy,a te badania to tak zwyczajnie w labie,z krwi i za ile?
                • tarnica.2 Re: BB stawowa 16.06.09, 19:58
                  Tak z krwi najdroższe są przeciw ciała CCP ok 100 a reszta w miare 8zł i 7 zł
    • piwis78 Re: BB stawowa 16.06.09, 20:12
      Robiłaś Antygen HLA B27? to bardzo ważne. Napisz do mnie na pocztę
      proszę piwis@poczta.onet.pl piotr
      • tarnica.2 Re: BB stawowa 16.06.09, 20:25
        napisałam a może gg 2510266
    • a.guzia Re: BB stawowa 16.06.09, 21:42
      U mnie również główny problem to stawy. Bóle rozpoczęły się wraz z leczeniem.
      Najpierw bolał tylko nadgarstek prawy, potem cała ręka, kolana, biodra, barki.
      Dziś są już słabsze, ale nadal są - tak wędrują z jednego stawu na drugi. Nigdy
      nie bolą jednocześnie. W momencie najsilniejszych bóli robiłam badanie na odczyn
      RF i wyszedł ujemny, więc to nie RZS i całe szczęście. Zastanawiam się tylko po
      jakim czasie te bóle ustąpią całkowicieuncertain Mam ich serdecznie po dziurki w nosie.
      Gdyby nie te bolące stawy czułabym się zdrowosad Aha i co ważne. Nigdy nie bolały
      mnie w nocy. W pozycji horyzontalnej w ogóle ich nie czujębig_grin Tak jakby krętki
      przestawały hasaćtongue_out Tylko jak chodzę czy siedzę. U Was też tak jest?
      • tarnica.2 Re: BB stawowa 16.06.09, 22:48
        Witaj ja też miałam RF ujemny na początku objawów. Stawy mnie bolą głównie tylko
        podczas ich używania . Ja badania na rzs powtórzyłam po roku i zrobiły się
        dodatnie a wcześniej kilka krotnie wychodziły ujemne .
        • izek.1 Re:Do a.guzia 16.06.09, 22:56
          Mnie bolą w dzień i w nocy,kiedy im się podoba,żadna pozycja nie zmienia
          absolutnie niczego,a tak w tajemnicy Ci powiem,że te stawy to i tak
          najfajniejszy ból w borelce,gdy się ma np.jeszcze neuro..Myślę tu o bólu
          głowy,jak krętki przenoszą mi się na stawy to jest mi lżej.Aha u mnie potrafą
          boleć,nawet często,wszystkie na raz.
          • tarnica.2 Re:Do a.guzia 16.06.09, 23:23
            To jak sobie radzisz ja pracuje ale tylko dlatego ze mąż podwozi mnie do pracy ,
            a prace mam przy biurku . Bez pomocy męża nie dotarłabym do pracy
            • a.guzia Re:Do a.guzia 17.06.09, 08:16
              Pracuję, bo muszę, pracuję, bo jak mówiłam wcześniej, teraz bóle nie są tak
              silne jak na początku. W najostrzejszej fazie starałam się w pracy nie brać na
              siebie zbyt wiele, bo objawy neuro też były (ból głowy nie do wytrzymania,
              uczucie upojenia alkoholowego, no i to ciągłe zmęczenie) Poza tym zwariowałabym
              w domutongue_out Myślałabym w kółko o tym co mnie boli.
    • tarnica.2 Re: BB stawowa 17.06.09, 10:18
      W moim wątku chciałabym porozmawiać głównie z osobami które tak jak ja mają
      dodatnie badania na rzs i bb.
      Ciekawi mnie czy to tylko ja tak mam czy są też inne przypadki i jak sobie z tym
      poradziliście.
      Oczywiście mile widziany każdy wpis .
      • mag68 Re: BB stawowa 17.06.09, 12:04
        Borelioza, a także inne wewnątrzkomórkowce - myko., chlam. mogą powodować wzrost czynnika reum., pojawianie sie przeciwciał przeciwjądrowych, antykardiolipinowych i innych.
        Być może tarnico w twoim przypadku tak jest, że to bb., bądź inne patogeny powodują że masz dodatnie badania (które interpretowane są jako rzs), a w istocie za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest właśnie bb.
        • tarnica.2 Re: BB stawowa 17.06.09, 12:47
          Tez po cichu mam taką teorie ale nie znam sie , tylko czemu ludzie którzy są
          lekarzami mają zgoła odmienną teorie i nie biorą tego w ogóle pod uwagę i czy
          wtedy leczenie rzs bez leczenia bb ma jakiś sens
          • mag68 Re: BB stawowa 17.06.09, 13:18
            O teoriach niektórych "lekarzy" szkoda rozprawiać.
            Jeżeli masz potwierdzoną bb., bierz się za jej leczenie .Mnie jakoś tak się wydaje, że to właśnie bb. prowokuje tę autoagresję w naszym organizmie.
            A jakie leczenie rzs masz na myśli ?
            • tarnica.2 Re: BB stawowa 17.06.09, 13:39
              BB leczę w Zabrzu od 3-m-cy , i trudno mi coś powiedzieć - mega herx brak ,
              koinfekcje ujemne , poprawa - rożnie każdy dzień inny , stare sprawy objawy
              stopniowo sie zmniejszają ale dochodzą nowe , są dni że zapominam o chorobie ale
              są tez takie że trudno życ.
            • tarnica.2 Re: BB stawowa 17.06.09, 13:41
              A leczenie RZS oczywiście wg standartów , które reumatolodzy stosują oczywiście
              bez antybiotyków
              • mag68 Re: BB stawowa 17.06.09, 14:40
                Tarnico domyślam się ze twoja bb. to nie świeżyzna , więc 3 -miesięczne leczenie to b. krótki czas, poza tym koinfekcje - piszesz że nie wyszły w bad., a to nie świadczy że czegoś dodatkowego nie masz.
                Leczenie "czegoś" co jest zwane rzs - to chyba leczenie tylko objawowe , więc lepiej uzbroić się w cierpliwość i celowac w bb. z ewentualnymi dodatkami.
                • tarnica.2 Re: BB stawowa 17.06.09, 18:25
                  Tak to chyba bardzo stara sprawa , jak zaczęłam główkować to po mału wiele
                  rzeczy stało jasne .Kleszcza nie pamiętam ale pamiętam rumień , bo każdy mi się
                  pytał co mi sie stało co to jest i tak żyłam w nieświadomości z bb która
                  pomalutku mnie podgryzała i dokuczała ale ja twarda jestem i bardzo pomału jej
                  to szło ale teraz mnie dopadła
                  • a.guzia Re: Czy stosujecie leki przeciwbólowe lub inne? 18.06.09, 19:23
                    Tak jak w temacie. CZy stosujecie leki przecibólowe, przecizapalne (i czy Wam
                    pomagają) lub inne preparaty na stawy (wzmacniające, regenerujące) i za jakim
                    skutkiem?
                    • tarnica.2 Re: Czy stosujecie leki przeciwbólowe lub inne? 18.06.09, 21:53
                      Witaj leki przeciw bólowe stosuje czasami , przed podjeciem leczenia bb brałam
                      codziennie aspican on mi pomagał a teraz tylko od czasu do czasu. Do zestawu
                      antyb lekarz dodał mi sulfasalazin w związku z dodatnimi wynikami
                      reumatoidalnymi a ja sama dodalam sobie jeszcze omega artre i czekam na poprawe
                      . Sa dni lepsze i gorsze.ale wierze ze idzie ku lepszemu.
                      • tarnica.2 Pozbycie sie toksyn 19.06.09, 13:19
                        czy po skończonej terapii warto zastosować takie specyfiki w celu pozbycia sie
                        toksyn broń w postaci naturalnych preparatów:
                        ParaProteX
                        Nopalin
                        AC - Zymes
                        C 500
                        czy warto to kupić jeśli nie to jakie są najlepsze sprawdzone w/g Was metody
                        • super321_net Re: Pozbycie sie toksyn 19.06.09, 23:51
                          Witam, u mnie borelioza zaatakowała kolana, spuchły mi potężnie i chodziłam o
                          kulach przez 2 tygodnie, bolą mnie czasem jak chodzę po schodach. Ciekawostką
                          jest fakt że nie mogę ich zgiąć obciążając swoim ciężarem czyli o kucaniu nie ma
                          mowy już od 8 miesięcy. Przeleczona jestem standardowo i czuję się ok oprócz
                          tych nie zginających się kolan. Jeśli chodzi o badania w kierunku rzs to wyszły
                          ujemne, ale ob miałam 20-30, po 3 miesiącach spadły mi do normy, jak ob jest
                          teraz nie wiem. Jeszcze jedna rzecz jak byłam w szpitalu na Wolskiej spotkałam
                          kobietę która miała identyczne objawy jak ja i od 2 lat nie może zgiąć kolan -
                          jej postawiono diagnozę " niesklasyfikowane zapalenie stawów". Sama już nie wiem
                          co o tym myśleć wyniki na bb wyszły mi ujemnie a pani doktor z Wolskiej o mało
                          nie dostała zawału jak zobaczyła że wykosztowała się przychodnia na Western
                          Blota, który wyszedł ujemnie i wysłała mnie do reumatologów. Na dalsze leczenie
                          nie mam czasu i kasy (praca, dzieci) chyba że mnie powali całkiem. Pozdrawiam
                          wszystkich "stawowych".
                          • agatabg123 Re: Pozbycie sie toksyn 20.06.09, 20:36
                            Moja mama również leczy się na bb stawową, ( po ugryzieniu ok 10
                            lat), również ma dni lepsze i gorsze, nie wiem czy u was też tak
                            jest ,że zaczęła leczenie od bólu jednej reki a teraz jest juz druga
                            zaatakowana, spuchniety łokieć, niepokoi mnie również to, że np przy
                            potknięciu lub szybkiego ruchu , ból ten jest tak ogromny ,że mama
                            mdleje, natomiast bardzo pomagają jej świeże pokrzywy zmielone na
                            termomiksie z lodem ( do picia- codziennie), nawet sama dr Beata
                            mówi ,że jak najbardziej i chyba sama zacznie pić.
                            • a.guzia Re: Pozbycie sie toksyn 20.06.09, 23:35
                              U mnie właśnie tak było. Najpierw ból jednej ręki, potem doszły inne stawy i
                              opuchlizna pod kolanami, która się zmniejszyła, ale nadal jest.
                            • a.guzia Re: Pozbycie sie toksyn 20.06.09, 23:37
                              No to nie mam wyjścia, chyba pójdę na 'polowanie' pokrzywy:p skoro działa
                              dobrze, to warto spróbowaćsmile
                              • a.guzia Re: Pozbycie sie toksyn 22.06.09, 11:38
                                Spróbowałambig_grin Wczoraj wieczorkiem zrobiłam mixa i wypiłam. Ale to jest ohydne!!
                                fuuuu, Dziś powtórka z rozrywkibig_grin Eh, czego człowiek nie zrobi dla zdrowiauncertain
                                • tarnica.2 Re: Pozbycie sie toksyn 22.06.09, 13:31
                                  Możesz dać przepis na mixa z pokrzyw
                                  • a.guzia Re: Pozbycie sie toksyn 22.06.09, 14:08
                                    Jest kilka postów wyżej. Agata podajesmile
                                  • agatabg123 Re: Pozbycie sie toksyn 22.06.09, 14:13
                                    dużą garść pokrzyw, 2 cytryny- obrane, kostki lodu(cały ten
                                    kwadracik z zamrażarki), miksujemy w termomiksie ok 1 min,. a potem
                                    dolewamy wody mineralnej ok 2 szklanek, i miksujemy ok,1min.
                                    pijemy 2x dziennie , rano i wieczorem,

Smacznego

• a.guzia Re: do agata 22.06.09, 14:23
                                      Powiedz, jak długo Twoja mam już to stosuje? i z jakim skutkiem?
                                      • agatabg123 Re: do agata 22.06.09, 15:09
                                        od ok 1 roku, zaczęły boleć i puchnąć jej nogi, mięśnie, nie mogla
                                        chodzić, ( jeszcze nie wiedziała ,że to bb),bardzo szybko się
                                        męczyła, znajoma dietetyczka podpowiedziała nam właśnie o tych
                                        pokrzywach, więc cóż nam zależalo, nie zaszkodzi pomóc może, i
                                        faktycznie po paru tyg. mama zaczęła czuć sie lepiej, coraz dłuższe
                                        spacery,
                                        W okresie zimowym nie miała codziennie tego"drinku" , więc
                                        dolegliwości zaczęły powracać,

Wyjeżdżając na wakację ( jeździmy na caming ), zabiera ze soba
                                        termomiks i zamrożone pokrzywy.....

• plusewaplus Re: BB stawowa 22.06.09, 14:18
      Witam -choruje na borelioze 10 lat(rumien),od 5 lat zdiagnozowana
      Elisa.Powtarzam badania regularnie co 3 m-ce(jezdze na leczenie szpitalne do
      szpitala reumatologicznego i korzystajac z okazji robie mozliwe badania)i igm
      zawsze jest dodatnie.Borelioze przeleczylam standardowo i pozniej leczylam
      rzs(wyniki dodatnie)wszelkimi mozliwymi lekami,gdyz bole stawowe bardzo sie
      nasilaly i obrzmienia byly juz prawie we wszystkich stawach.Z kolanowych kilka
      razy mialam sciagana wode,wiezozrost piszczelowy uszkodzil sie na tyle-stapalam
      juz prawie na wewnetrznej stronie kostki stopy i kazdy krok sprawial ogromny
      bol-trzeba bylo operowac i zespolic wiezozrost plytka i srubami..niestety stopa
      z powrotem sie wykrzywila i kazdy krok sprawia bol-chodze o kulach.Pisze o tym
      dlatego,aby przestrzec Cie abys nie zaniedbywala leczenia boreliozy-ja niestety
      nie podjelam wlasciwego leczenia z powodow finansowych.Do nie dawna dziekowalam
      Bogu,ze mam tylko borelioze stawowa..w styczniu dala o sobie znac neuro-problemy
      z mową-belkot przez kilka dni i drgania nog,ktorych nie moge opanowac-trwaja po
      kilka tygodni.Bole stawowe zmniejszyly sie,ale cyklicznie co 5 tyg daja o sobie
      znac..Mowi sie,ze pieniadze nie sa najwazniejsze..jednak potrzebne sa,aby moc
      zyc..szkoda gadacsad
      • tarnica.2 Re: BB stawowa 22.06.09, 18:28
        I właśnie tego chciałabym uniknąć plusewa , czy uważasz że mimo dodatnich
        wyników na rzs to jest borelioza i samo leczenie rzs nic nie dało .
    • agatabg123 Re: BB stawowa 22.06.09, 15:21
      www.panacea.pl/articles.php?id=264 ,

można sobie poczytać w wolnej chwili (wpływ pokrzyw na stawy)
      • glowa_do_gory Re: BB stawowa 22.06.09, 17:12
        na stawy świetnie działa też kurkuma, mojej mamie bardzo pomagała - do 3 łyżeczek dziennie. Można ją łączyć z bromeliną czyli wyciągiem z ananasa.

W Polsce można równiez kupić Devils Claw czyli Czarci pazur - też zalecany i świetny na stawy.
        • wmalgosia Re: BB stawowa 07.07.09, 23:49
          Czy znacie jakieś preparaty zawierające liście pokrzywy ,czy trzeba samemu
          zrywać i ze świeżych robić miksturę do picia .
          • arrakis74 Re: BB stawowa 08.07.09, 00:08
            www.doz.pl/apteka/p1208-Lisc_pokrzywy_ziolo_pojedyncze_Flos_50_g

bb, bart, myco, erlichia, candida - potwierdzone, a co jeszcze ...?
            • tarnica.2 DOZNAłAM SZOKU 13.07.09, 14:47

Ślina kleszcza lekiem na miastenię
              Pomniejsz czcionkę przywróc domyślną Powiększ czcionkę drukuj
              data dodania artykułu: 30 marzec 2009 źródło: PAP - Nauka w Polsce
              Białko zawarte w ślinie kleszczy może pomóc w leczeniu poważnej choroby
              autoimmunologicznej- miastenii - informuje pismo "Annals of Neurology".
              Miastenia (myasthenia gravis) to przewlekła choroba nerwowo- mięśniowa, w której
              z powodu niewłaściwego działania układu immunologicznego mięśnie szkieletowe
              pacjentów stają się słabe.
              Pojawiają się trudności z mówieniem, żuciem i połykaniem, zaburzenia wzroku, a w
              końcu może dojść do porażenia mięśni oddechowych. Jeśli pacjent nie zostanie
              wówczas podłączony do respiratora, umiera. Na miastenię choruje od 400 do 600
              osób na milion.

Dotychczasowe metody leczenia mają ograniczoną skuteczność, w dodatku powodują
              poważne skutki uboczne. Na przykład kortykosteroidy sprzyjają nadwadze,
              osteoporozie, jaskrze i cukrzycy. Z kolei dożylne podawanie immunoglobulin czy
              plazmafereza są kosztowne, a w nielicznych przypadkach mogą prowadzić do
              infekcji, zawału serca czy udaru mózgu.

Ponieważ w miastenii przyczyną problemów jest nieprawidłowe działanie części
              układu immunologicznego, tak zwanego układu dopełniacza, zespół Henry'ego
              Kaminskiego z Saint Louis University zastosował inhibitory dopełniacza, czyli
              substancje hamujące jego działanie. Takim właśnie inhibitorem jest białko
              rEV756, występujące w ślinie kleszczy. Dzięki niemu ukąszenie kleszcza nie
              powoduje burzliwej reakcji immunologicznej.

Badania na szczurach chorujących na miastenię wykazały, że pod wpływem rEV756
              ich stan uległ wyraźnej poprawie - zwierzęta były sprawniejsze i chudsze. Być
              może rEV756 sprawdzi się także w innych chorobach związanych z układem
              dopełniacza - na przykład chorobie Alzheimera, udarze czy reumatoidalnym
              zapaleniu stawów.

UGRYZIENIE KLESZCZA LECZY ?????????????????????
    • cisak45 Re: BB stawowa 15.07.16, 14:41
      Hej ja mam tak samo proszę napisz co u ciebie jak stawy czy coś się zmieniło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka