krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 26.01.12, 20:10 W "ulice" nie ma Sienkiewicza 32, czy nie zauważyłem? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 26.01.12, 20:42 krzycho1252 napisał: > W "ulice" nie ma Sienkiewicza 32, czy nie zauważyłem? Który to bo ja nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Nowe zdjęcie 28.01.12, 20:34 w www.markopm.za.pl/familijne.htm 28.01.2012r. Nadesłane ze Szczecina Może ktoś rozpozna osoby ze zdjęcia? Może w ten sposób zlokalizujemy miejsce wykonania zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Nowe zdjęcie 28.01.12, 22:03 Totalny domysl z mojej strony- sporo dzieci plus dorosli, raczej odswietnie ubrani , nasuwa skojarzenie z jakas szkola. Skoro drewniana budowla to moze stara szkola drewniana na Nowych Siedlcach? Zawsze zapominam nazwy ulicy, pewnie kojarzysz o ktora mi chodzi. Zapewne sie myle ale to pierwsze co rzucilo mi sie na mozgownice Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nowe zdjęcie 28.01.12, 22:27 Tak też stawiam, lub szkoła na ul. Starowiejskiej ta na miejscu której stoi SP7. A to dla Ciebie. igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100 mapki w j. polskim, a nie po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Nowe zdjęcie 28.01.12, 22:47 Dzieki.Niestety ,szkoly na Starowiejskiej nie pamietam z oczywistych wzgledow. Chyba nawet nigdy nie widzialem zadnego foto z tym budynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nowe zdjęcie 28.01.12, 23:08 Mimo, że twierdzi, że to zdjcie, fotograf z Siedlec robił nie jest powiedziane, że w Siedlcach. Podobna szkoła była w Skórcu. W tym miejscu stoi teraz dom właścicielki cegielni. Napisałem by podał, czym zajmowali się wymienieni czł. rodziny? Może, to coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 30.01.12, 10:18 MOPR 32... a za nim kamieniczka z dumnym napisem Sienkiewicza 32. Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 30.01.12, 10:29 Może mi ktoś chronologicznie objaśnić jak to w końcu jest z tymi budynkami w ciągu obecnej ulicy Świrskiego? Co i kiedy w nich było?. Bo tak przeglądam po różnych miejscach i coś mi się nie zgadza. Zacznijmy od tego: www.markopm.za.pl/zab007.htm W opisie: "Budynek zaprojektowany przez włoskiego architekta Atonio Corazziego, został wzniesiony w pierwszej ćwierci XIX w. Pierwotnie mieściły się tutaj wozownie należące do Aleksandry Ogińskiej. Początki teatru siedleckiego sięgają 1788 r. Była to filia dworskiego teatru hetmana Ogińskiego." Podobny wpis w Wikipedii i kilku innych miejscach w sieci Pierwsza ćwierć XIX w. to lata 1801-1825 - skoro pierwotnie mieściły się tutaj wozownie a początki teatru sięgają 1788 to gdzie on się wtedy znajdował (w parku?) i od kiedy zaczął działać w tym budynku? Następnie myvimu.com/exhibit/25857-siedlce-gimnazjum-im-krolowej-jadwigi "Szkoła powstała w 1904, założona przez Leona Barszczewskiego, badacza i podróżnika związanego z Siedlcami a kierowana przez jego córkę Jadwigę, stąd potoczna nazwa Szkoła Barszczewskiej. Placówka rozwijała się w bardzo dynamiczny sposób, będąc po kilku latach jedną z najlepszych szkół na terenach Królestwa Kongresowego. Dysponowała internatem, opieką lekarską, kołami zainteresowań, salą gimnastyczną, zajęcia prowadzono w innowacyjny jak na tamte czasy sposób. W czasie II Wojny Światowej szkołę przekształcono w niemiecki szpital, w wyniku pożaru i zniszczeń środkowa, główna część obiektu uległa zniszczeniu i już nigdy nie została odbudowana. W chwili obecnej w jej miejscu jest wylot ul. Konarskiego, w lewym skrzydle jest USC a w prawym Archiwum Państwowe." Czy gimnazjum zajmowało ciąg budynków począwszy od budynku na pierwszym planie na tej pocztówce aż do obecnej ul. Kościuszki? Gimnazjum powstało w 1904 początkowo jako Żeńska Szkoła Handlowa Jadwigi Barszczewskiej w Siedlcach. Czy w 1904 mieściła się ona w tym właśnie budynku czy może gdzie indziej? Znalazłem też coś takiego www.ciekawepodlasie.pl/info.htm#946/pl/i/liceum_ogolnoksztalcace_im._sw._krolowej_jadwigi www.ciekawepodlasie.pl/info.htm#868/pl/i/dawny_teatr__(obecnie_urzad_stanu_cywilnego) Te same budynki a różne nazwy. Jak to w końcu było? Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 30.01.12, 18:24 Z tego co pamiętam, to południowe skrzydło archiwum to element szkoły właśnie. Z publikowanych zdjęć wnioskuję, że to wszystko co było między dzisiejszym USC i archiwum zostało wyburzone pod przebicie dzisiejszej Konarskiego do Świrskiego. Z mapy Vettera wynika, że wzdłuż ul. Konarskiego u wlotu do Świrskiego były stajnie wojskowe, na jego tyłach (ku zachodowi) były "ogrody dworskie", aż do domu w którym mieszkał gen. Kamieniecki - w 1812 r. gubernatora Smoleńska. Stąd zapewne wzięły się opowieści o stajniach dworskich, bo mapa Vettera opisywała stan w 1811 r. Budowlę "dawnego teatru" należy zatem przesunąć na lata po 1811 r. Ja przesuwam to jeszcze dalej, bo po 1819 r., bo wówczas Corazzi zawitał do Polski. Być może wspominany w wątku budynek powstał dla Komisji Woj. Podlaskiego, bo architekt ten projektował na potrzeby rządu - Lubeckiego w szczególności. Nie wiem czy pomogłem z USC, ale na Wikipedii jest napisane w sposób następujący: "Klasycystyczny budynek teatru w Siedlcach – budowla w stylu klasycystycznym, mieszcząca się przy ul. Bp. I. Świrskiego 6. Zaprojektowana przez architekta Antonio Corazziego, wzniesiona na początku XIX wieku. Pierwotnie mieściły się tutaj wozownie należące do Aleksandry Ogińskiej. Początki teatru siedleckiego sięgają 1788 roku. Była to filia dworskiego teatru hetmana Ogińskiego. Wcześniej swoją siedzibę miała tu szkoła muzyczna (I i II stopnia), obecnie w budynku mieści się Urząd stanu cywilnego". Całość niby jasna, ale zdanie o teatrze w rzeczywistości: ni przypiął, ni przyłatał. Co do samych wozowni, to wypada jeszcze dodać, że wozownie te mieściły się w tym miejscu (tylko tyle). Bo informacja, że budowla powstała w XIX wieku i "pierwotnie mieściły się tutaj wozownie należące do Aleksandry Ogińskiej" należy czytać chyba, że one tam były do chwili budowy nowego gmachu. A teatr Aleksandry był na 99% w pałacu - bo teatr był dla kuzynki króla i jej gości, a nie dla mieszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 30.01.12, 19:43 Z tego zdjęcia wynika, że budynek szkoły Barszczewskiej była gdzie indziej www.e-siedlce.net/szkola-barszczewskiej tu ciekawe nasze miasto wychodzi www.tygodniksiedlecki.com/N_artykuly.php?id=4329 Nazwy się zmieniały: "Zmiany w nazwie szkoły 1904-1916 Żeńska Szkoła Handlowa Jadwigi Barszczewskiej w Siedlcach 1916-1919 Wyższa Szkoła Realna Żeńska Jadwigi Barszczewskiej w Siedlcach 1919-1938 Gimnazjum Państwowe im. Królowej Jadwigi w Siedlcach 1938-1948 III Państwowe Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Siedlcach 1948-1959 Państwowa Szkoła Ogólnokształcąca stopnia licealnego im. Królowej Jadwigi w Siedlcach UWAGA: W roku organizacji ZMP podjęto próbę nadania Szkole imienia Hanki Sawickiej 1959-1965 Liceum Ogólnokształcące żeńskie w Siedlcach UWAGA: W roku 1962 przyłączono do Szkoły młodzież rozwiązanego Liceum im. Hetmana Żółkiewskiego. Rada pedagogiczna wystąpiła z wnioskiem o nadanie Szkole imienia Stefana Żeromskiego 1965-1973 Liceum Ogólnokształcące nr 2 w Siedlcach 1973-1975 II Liceum Ogólnokształcące w Siedlcach UWAGA: W roku 1974 Komitet Organizacyjny I Zjazdu Absolwentów i Nauczycieli Gimnazjum i Liceum Królowej Jadwigi i Liceum Ogólnokształcącego w Siedlcach podjął uchwałę przywrócenia Szkole imienia Królowej Jadwigi. 1975-2001 II Liceum Ogólnokształcące im. Królowej Jadwigi w Siedlcach UWAGA: Biblioteka szkolna używała nieprzerwanie stempla z napisem "Biblioteka Liceum Ogólnokształcącego im. Królowej Jadwigi w Siedlcach" 2001-2009 II Liceum Ogólnokształcące im. Św. Królowej Jadwigi w Siedlcach Od 2009 II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Św. Królowej Jadwigi w Siedlcach " a tu proszę bardzo pieczątka i co? www.markopm.za.pl/pieczatki.htm Mój jest ten kawałek podłogi Nie mówcie mi więc,co mam robić Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 09:24 Z tekstu do którego link podał niżej krzycho1252 wynika że wozownia niejako została rozbudowana: 1. "Dyrektor Baur i jego następcy dawali w Siedlcach przedstawienia w 822 r. w szopie na pustym placu za trybunałem." 2. "W 1827r. grał dyr. Skibiński „w szopie czy wozowni, gdzie był zrobiony teatr, mający do niczego niepodobnych parę dekoracji, a potrzebnych rekwizytów brakowało". Budynek postanowił on przerobić i przysposobić na zimowy: „podłużyć na 4 sążnie, podwyższyć na sążeń". Lóż było 9. Projektował również Skibiński dać 2 piętra i galerię. Przeróbki tej dokonano bardzo szybko w owym roku kosztem 2 tys. zł." 3. Stanisław Krzesiński tak opisuje wnętrze teatru z roku 1833: Scena była obszerna, lecz bez dekoracji. Kilka rzędów krzeseł numerowanych i obszerny parter stanowiły dolne miejsca dla publiczności, na piętrze po lewej stronie znajdowało się parę lóż, a dalej balkon dla dam, nad tymi zaś galeria. Garderoby tylko były niewygodne, niezbyt obszerne i zimne, a cały teatr z drzewa zbudowany, widać, że letnie miał przeznaczenie". Skromny był ten teatrzyk, z szumną starą dewizą na froncie: „Wejdź, a poznasz tam siebie". Miał kilka lóż, parter z 40 krzesłami, dalsze rzędy zajmowały ławki, balkon bez numerów i liczby, powyżej jeszcze była galeria 2. Z powyższego wynika, że do 1833 był to drewniany budynek 4. W 1851 r. teatr, który był własnością miasta, już rozebrano, więc dyr. Ratajewicz musiał w hotelu warszawskim w małej salce zbudować scenę. Salka ta w lecie była duszna i nieodpowiednia, więc Ratajewicz zbudował amfiteatr w pobliskim lasku pod Sekułą Gdzie był hotel warszawski i amfiteatr w lasku pod sekułą? 5. Plan miasta w 1854 r. zaznacza przy dzisiejszej ul. 1 Maja budynek z notacją: gimnazjum (dawny teatr). Czyli od co najmniej 1854 w miejscu teatru (który został rozebrany) było gimnazjum 6. W latach 1859 i 1867 trupa aktorów P. Ratajewicza grała u Guttermana przy placu musztry Kolejny obiekt czyli "stajnia bez podłogi" przy placu musztry ? 7. W 1870 r. wzorem innych miast, jak Kalisz, Płock, Lublin, Radom, nawet Karolin pod Ostrowcem, Mrozy, Busk, Ruda Guzowska, zbudował tu dyrektor teatru Wł. Hageman pierwszy teatrzyk ogródkowy. tzn gdzie zbudował ten teatrzyk ogródkowy? 8. W 1875 r. i następnych latach przedstawienia odbywały się przeważnie w angielskim hotelu, a czasem — np. w 1876 r. — także w klubie. W 1876 r. zbudowano scenę w klubie, gdyż gotowy teatr w hotelu okazał się za szczupły. W 1880 r. przedstawienia odbywały się w klubie. hotel angielski i klub? 9. W parku hetmanowej, zwanym Aleksandria, stał drewniany letni teatr jeszcze w okresie międzywojennym, zapewne zbudowany w końcu XIX lub na początku XX w Na wikipedi znalazłem jeszcze taki wpis w historii siedlec "Mimo narodowego uścisku okres zaborów w XIX w. był dla Siedlec okresem rozwoju. Powstał wtedy w mieście szereg obiektów publicznych z tym rozwojem związanych, a budowali je najwybitniejsi architekci epoki. Sławny Antonio Corazzi zaprojektował gmach obecnej poczty oraz budynek gimnazjum gubernialnego, dziś IV Liceum im. Stefana Żółkiewskiego. Henryk Marconi zaprojektował w I poł. XIX w. gmach siedleckiego więzienia, który do tej pory służy polskiemu więziennictwu. Kolejne obiekty, które wyznaczały cywilizacyjny rozwój Siedlec XIX i początku XX w. to gmach Trybunału Cywilnego, w którym do dziś funkcjonują instytucje wymiaru sprawiedliwości. To siedziba Towarzystwa Kredytowego ziemskiego, instytucji ważnej dla rozwoju rolnictwa w regonie, jak również budynek hali targowej, będącej świadectwem rozwoju handlu i życia gospodarczego." Nie ma słowa o murowanym teatrze projektu Corazzi? Zaledwie 200 lat wstecz a wszystko takie rozmydlone w historii naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 10:13 Ciekawy temat aż trudno ogarnąć: tu znajdziesz o przedwojennych lokalach www.markopm.za.pl/lokale.htm tu hotel Warszawski www.markopm.za.pl/pulaskiego1930.htm książka z 1930 roku ale myślę,że ze względów handlowych nazwa się utrzymywała bez względu na właściciela. O amfiteatr na Sekule wzdychałem w wątku "Dziadek do orzechów". Klub Muzyczny był podobno w bbecnej Piękna 7, klub miejski w resusie obywatelskiej czyli obecnym budynku Z Białą salą. Jest na co możemy utyskiwać, ...że jest w Siedlcach uniwersytet z wydziałem historii, że jest archiwum i beta.siedlce.pl/kurier/wkladka/4.pdf bez adresów. Zresztą taka moda na pisanie bez adresów (Kupówka o żydach siedleckich mało gdzie wpisał przedwojenne adresy). Plac musztry to miejsce po stadionie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 10:20 ul. Teatralna pochodzi od drewnianego teatru. tu o siedlcach i teatrze (????) z Głosu Podlasia 9/1910 pisani przez gościa z Piotrkowa Wrażenia siedleckie. Dzięki obfitości lasów, jakie się rozsiadły w okolicach Siedlec, strony te nader miłe wywierają wrażenie. Karłowate to wprawdzie drzewiny i zbliska smutniejby zapewne wyglądały—ale mnie, obserwującemu z okien wagonu, wydało się to ładnem. Za to wjazd do Siedlec, które wyobrażałem sobie jako stolicę Podlasia, robi mniej sympatyczne wrażenie. Zamiast wyniosłych kamienic, a choćby tylko murowanych domów, ujrzałem na wstępie marne drewniane domki pod gontem lub nawet pod słomą. Zawód więc przykry mię spotkał. Dopiero wspaniały, ile że duży i czysty, gmach stacyjny kazał mi się spodziewać czegoś więcej. Jakoż nie omyliłem się zbytnio w swoich przypuszczeniach. Przede wszystkim na uwagę zasługują szerokie ulice,' co wydało mi się poprostu nadzwyczajnem. Jedna w drugą, a jest ich znaczna liczba, gdyby jaki gościniec. Przestrzeni też zajmują Siedlce stosunkowo do niewielkiej ilości mieszkańców-bardzo wiele. Dorożkarze za to, jeśli wolno brać miarę z jednego, nie odznaczają się zbytnią inteligencją. Kiedy bowiem poleciłem mu jechać na ulicę Długą N° 40 (Redakcja „Głosu Podlasia") zwrócił" moją uwag^ę, że ulica Długa nie posiada takiego numeru, gdyż wszystkich jest zaledwie 44. Nie dziwiłbym się zbytnio takiej orjentacji u naszego brata, co to do wokabułów w ogólności, a do rachunków w szczególe nieprzezwyciężony wstręt od maleńkości czuje,, oddając się zato z zamiłowaniem „hippice",, „kartogranji" i t. p. jak mówi .Lemański, — ale w ustach dziecięcia Izraela, jakim był właśnie mój woźnica, odpowiedź taka wprawiła mię w zdumienie i podziw. I już gotów byłem snuć bardzo smutne na ten temat wnioski, kiedy przędzę mych myśli przerwał widok czerwonej tablicy z napisem „Głos Podlasia". Pana redaktora zastałem- -przykładnie przy robocie siedzącego, z piórem w ręku. Przyjęty grzecznie i uprzejmie, oczywiście byłem ciekawy niezmiernie dowiedzieć się czegoś o powodzeniu i poczytności „Głosu". Redaktor smutnie głową pokiwał, co oczywiście nie wróżyło nic dobrego. Zacząłem go pocieszać, ale jakaż to może być pociecha człowieka w tern samem mniej więcej znajdującego się położeniu. Po dłuższej rozmowie pytaliśmy się bezradni nawzajem, co robić. Co robić, by ludzie na prowincji, jak w Siedlcach lub Piotrkowie, czytywali miejscowe pisma?. I po długim namyśle przyszliśmy do wniosku, starego wprawdzie jak świat, którego jednakże zastosować w praktyce nie można. Oto wydawać pismo poświęcone wyłącznie kronice, to jest wypadkom o ile możności o sensacyjnem zabarwieniu, choćby kosztem prawdy. Jedynie.takie, nic w gruncie rzeczy nie warte, clukubracje w rodzaju „Nowości illu- strowanych" mogą liczyć na poczytność u naszej publiczności. Ja osobiście do swoich poczciwych współobywateli-piotrkowian pretensji mieć nie mogę, ile że zrezygnowałem zupełnie z popularności, drukując w „Piotrkowianinie" rzeczy, które „rozsądnego" obywatela obchodzić nie mogą; a więc: „Idea metampsychozy w klasycznej poezji polskiej", „Kosmiczna filozofja grecka a monizn Heckla",. lub. też „Wrażenia teatralne", które w każdym numerze zajmują niezwykle i nieproporcjonalnie dużo miejsca,, ale słuszny żal czuje do Siedlczan i 0kolicznych mieszkańcow redaktor który, wydając swój „Głas.",, stara. się. o ile mo,żmsci zadowolnić najprzeróżniejsze upodobania. W każdym przecie numerze znajdujemy wstępny artykuł wytrawnem piórem pisany, omawiający jakąś bolączkę, mającą ogólnie społeczne znaczenie, dalej coś z dziedziny literatury i-poezji, coś niecoś z teatru, później sprawy zamiejscowe, jest i kronika, jak na mały format pisma dosyć obszerna i feljetonik ładnie pisany... A wszystko pisane w duchu bezstronnym, oświetlane z rozmaitych punktów widzenia, słowem, że każdy cośkolwiek znaleźć może, coby go zainteresowało. Czegóż więcej żądać? Siedlczanie! Boga się bójcie! Czyż tylko „Scherloki" mają u was walor?! Pobiadowszy więc nad wspólną niedolą opuściliśmy lokal redakcyjny, udając się na zwiedzenie miasta. Oczywiście nic nadzwyczajnego, prócz tego co już widziałem przejeżdżając dorożką, nie zauważyłem. Park dość obszerny ale zaniedbany, choć podobno fundusze na zreformowanie powiększają się wciąż. Jadłodajnie i cukiernie nie grzeszą wcale wykwintem, a nawet czystością. O zmroku zaproponowałem redaktorowi spędzenie wieczoru w teatrze. Przyjął moją propozycję wybuchem śmiechu. — Jak to więc nie macie teatru? — Nie. — Przedstawień żadnych, nawet amatorskich? — O ile ktoś zjedzie, no to naturalnie odbywa się przedstawienie w Domu ludowym, lub w Towarzystwie Muzycznem, albo też w tak zwanym letnim teatrze. — Więc macie T-wo Muzyczne? W takim razie nie najgorzej. Zapewne musi być jakaś sekcja teatralna, która co pewien . czas daje przedstawienia, np. co dwa tygodnie? Nowy wybuch śmiechu. — Cóż u kata? — Co dwa tygodnie? Jakież wymagania nadzwyczajne! Dwa, trzy, ewentualnie cztery razy do roku! Teraz to ja się zacząłem śmiać. — No, a jak tam u was w Piotrkowie ? — Rozumie się, że źle, ale już w porównaniu z Siedlcami to przecie raj: mamy trzy trupy amatorskie, nie licząc gościny artystów warszawskich, łódzkich, krakowskich i t. d. I to w dodatku trupy amatorskie stałe, zorganizowane, mniej więcej karne: jedna przy T-wie Muzycznem, druga przy T-wie Rzemieślniczem, trzecia wolna, t. j. do żadnego z Towarzystw nie, należąca. Redaktor dziwił się temu niezmiernie. — Tak panie, ale i to wszystko nam nie wystarcza, bo właśnie mamy zamiar budować nowy teatr i to nie byłej jaki budynek, ale prawdziwy, wspaniały gmach teatralny ,na - wzór Lublina lub Kalisza. — A skąd fundusze? — Skąd? A ot — miasto daje plac, bo na to najłatwiej się zdobyć, a kto rozumie potrzebę, ten zapisuje się na udziały i będziemy mieli teatr udziałowy, z którego nawet zyski będziemy ciągnąć, choć to nie jest naszym celem. Redaktor zwiesił smutnie głowę, a na twarzy jego malowało się coś w rodzaju zazdrości. — Poruszcie tę sprawę w ,,Glosie Podlasia", może coś będzie. Ludzi dobrej wolinie zabraknie nigdy. Trzeba tylko poszukać kilku inteligentnych i rozumnych, którzy by do serca sprawę wzięli, a reszta sama się zrobi. Tymczasem powiedz mi, mój. redaktorze, jak spędzimy wieczór, bo przyznam się, że miasto już poznałem. — Można by pójść do kinematografu.... Tak, tego towaru to nie brak w żadnem mieście. Smutne! St. Ch. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Dawny teatr, Teatr Letni 31.01.12, 10:26 Ten teatr pod koniec 19 wieku został zakupiony w (chyba w Białej) przez miłośnika teatru, rosjanina, i postawiony w parku miejskim. Jak trafię na ten tekst, to wstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 11:15 Z tekstu i zdjęcia w "Siedlecka oświata czasów niewoli" wynika że na ul. Długiej było żeńskie gimnazjum działające od 1866. Natomiast w 1905 roku do strajku przystąpiły 2 szkoły średnie: Gimnazjum męskie, żeńskie i szkoła handlowa. Zatem w 1905 Szkoła Handlowa Barszczewskiej była gdzie indziej. Zastanawia mnie dlaczego skoro rzekomo w tym murowanym budynku był teatr i to w dodatku być może w sąsiedztwie albo tuż przed powstaniem gimnazjum żeńskiego nikt o tym nie wspomina w stylu: gimnazjum przejęło budynek teatru lub sąsiadowało z teatrem? Coraz bardziej pasuje mi, że w murowanym budynku na ul. Długiej nigdy nie było teatru. Gdyby był to dlaczego po rozebraniu tego drewnianego w 1851 teatr wędrował po hotelach na ul. Pięknej a już w 1854 jest informacja na planie miasta o gimnazjum (w miejscu po teatrze) Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 11:17 wredzioch napisał: > rzystąpiły 2 szkoły średnie: Gimnazjum męskie, żeńskie i szkoła handlowa. Zatem Oczywiście 3 szkoły :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 19:40 Panują pewne stereotypy, ktoś kiedyś powiedział lub napisał i już jest dogmant. Przykład brama Ogińskiej a powinna być brama Czartoryskiego: forum.gazeta.pl/forum/w,262,67984574,79769202,Re_zwiedzanie_miasta_Siedlce_Brama_ks_Michala.html Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 20:11 Pisać każdy może. Prace doktorskie, magisterskie, książki. Wychodzą właśnie takie kwiatki gdy ktoś próbuje to jakoś ogarnąć, przeanalizować. Piszą, piszą, przecież nikt tego nie sprawdzi! A jednak sprawdzają, analizują i wychodzi sm........... Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 31.01.12, 21:57 Z tego co wiem, budynek Trybunału w czasach Księstwa ulokowano w dawnym pałacu Czartoryskich - dzisiejszej plebanii św. Stanisława. Czyli, że teatr ów lokowany mógł być na tzw. księżych łąkach? Jeśli tak, to drewniane budynki byłyby te opisane przez Vettera jako stodoły księże. Niedaleko dzisiejszego Archiwum był co prawda budynek trybunalski, ale tam była kasa tylko - wiec pewnie nie o niego chodzi, choć kto wie. Z broszury wydanej przez miasto (tej ze stopą) wynika, że budynek USC wybudowano około 1840 r. - i od razu był murowany. Być może w 1827 r. teatr przeniesiono do "szopy czy wozowni" - ale trzeba wiedzieć, że szopa i wozownia były budynkami wykorzystywanymi przez wojsko. Jeśli tak było to stało się dlatego, że kilka lat wcześniej (3?) wyprowadzono z Siedlec sztab dywizji ułanów i pozostawiono sztab rezerwy dywizyjnej - on już mniej potrzebował miejsca na konie. I pewnie z tego powodu "zluzowała" się szopa. Jeśli teatr mieścił się w byłej stajni stojącej mniej więcej na dzisiejszym skrzyżowaniu Konarskiego/Świrskiego to zapis, że "Plan miasta w 1854 r. zaznacza przy dzisiejszej ul. 1 Maja budynek z notacją: gimnazjum (dawny teatr)" - ma sens. Teraz "Kolejny obiekt czyli "stajnia bez podłogi" przy placu musztry?". Plac musztry mógł być tylko jeden - dawne boisko Pogoni przy Wojskowej. Z tego co pamiętam to nawet u Wintera jest plan części miasta z zaznaczonym placem, na którym stoją dwie stajnie. Może więc to tam teatr przeniesiono? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 01.02.12, 08:05 > Z tego co wiem, budynek Trybunału w czasach Księstwa ulokowano w dawnym pałacu > Czartoryskich - dzisiejszej plebanii św. Stanisława. Czyli, że teatr ów lokowany mógł być na > tzw. księżych łąkach? Jeśli tak, to drewniane budynki byłyby te opisane przez Vettera jako > stodoły księże. "Księże pole" czy łąka przed powstaniem osiedla Młynarska, za budynkami gospodarczymi przy plebani miała sadzawkę. Na jakieś cele publiczne, pewnie się nie nadawała w tamtych czasach, z powodu błota. Zresztą kto chciałby jechać (karetą) w miejsce tak odległe od centrum. Ulica Młynarska czyli kawałek utwardzonego terenu nad głównym ściekiem miasta w czasach księstwa nie istniała. W czasach nam bliższych nawet cyrk czy "wesołe miasteczko" tam nie stawało. Jeśli już to po lewej stronie Starowiejskiej na łące "za Czwarnogiem" miej więcej tam gdzie jest duże kino. Bardzo dziękuję jednak za fakty, które mają odbicie w dokumentach. Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 02.02.12, 08:08 Obecny budynek "dawnego teatru" położony jest na przedłużeniu ku północy linii ulicy Floriańskiej, po północnej stronie ul. Świrskiego i na zachód od ul. Konarskiego. W sieci dostępne są plany sytuacyjne i tak: - w 1811 w tym punkcie nie było nic Na płd.-zach od budynków dzisiejszego archiwum położonych przy Kościuszki są jakieś linie w kształcie litery L. Krótszy bok położony jest po skosie, mniej więcej tak jakby był po wschodniej stronie dzisiejszej Konarskiego, dłuższy wzdłuż dzisiejszej Krótkiej. Domniemywam że to właśnie są owe wozownie? Są też dwa podłużne budynki wzdłuż południowej strony Asłanowicza - w 1840 jest wszystko co powyżej oraz naniesione są dwa budynki po północnej stronie Świrskiego. Oba po obu stronach dzisiejszego skrzyżowania Konarskiego-Świrskiego. Jeden podłużny od Kościuszki i drugi w kształcie "U". Właśnie ten budynek pokrywał by z punktem który określiłem na wstępie. Czyli w 1840 już istniał a za nim istniały jakieś zabudowania w kształcie L biegnące od archiwum na zachód wzdłuż Krótkiej. - 1867 wyraźnie widać wolną przestrzeń pomiędzy ww. budynkami. Za "niby teatrem" przy Krótkiej jest podłużny budek a od niego na zach kolejny w kształcie T. Zmieniły się też budynki po południowej stronie Asłanowicza. Zaznaczono gimnazjum męskie wzdłuż dzisiejszej Konarskiego. Wyraźne skrzyżowanie Konarskiego-Krótka. - 1905 zbyt ogólny plan by cokolwiek zobaczyć ale wydaje się, że już są naniesione zabudowania w całym interesującym nas ciągu ul. Świrskiego - 1912 zabudowa już jest naniesiona Skoro zatem w 1840 teatr jeszcze istniał w drewnianej zabudowie a równolegle istniał już sporny murowany budynek (ten w kształcie U) To z wcześniejszych informacji wnioskuję że było w nim właśnie gimnazjum żeńskie (szkoła żeńska). Teatr natomiast najprawdopodobniej był przy ul. Krótkiej w którejś z części zabudowań w kształcie litery L (obecnie stoi tam nowy kwadratowy budynek USC). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 02.02.12, 09:28 Gdy spojrzy się na te plany po pożarach to całkiem mało co zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 30.01.12, 19:50 Co się tyczy teatru, trup i teatrzyków tu wstawiłem: forum.gazeta.pl/forum/w,262,131912559,132427663,Re_tradycja_.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dawny teatr, Gimnazjum, Archiwum 17.03.12, 16:55 Przepiękny daszek. Mataplastyka i kształt...., ciekawe gdzie projektant szukał inspiracji? Nikt nie mówił, żeby konserwator wyjeżdżał do Japonii. Kto tam wie co kowal mógł stworzyć w czasach Pani Hetmanowej. O wykopalisku też nigdzie nie pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Sala w Szkole Muzycznej 20.03.12, 14:09 Widziałem dzisiaj Salę Koncertową w szkole Muzycznej. Montowane są od dzisiaj fotele (250 miejsc) Robi wrażenie. (zdj. za godzinę na stronie) Nie mogłem zobaczyć drugiej sali, organowej. Nie wiem jakie organy tam mają być. Pracownik na to pytanie też nie uniał odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ela-1976 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 31.01.12, 10:22 Ehh piękne Siedlce Dzięki wam można na "nowo" je zobaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Witryny sklepowe 1959r. 31.01.12, 15:46 Dzisiaj otrzymałem zdjęcia (oryginały) witryn sklepowych, siedleckich z 1959r. Wstawię do wieczorka. W sklepie Elektrotechnicznym widać nawet ceny. Radia, ceny: 1250, 1550,2300 Adapter Bambino: 810 Telewizor: 6200 Żyrandol: 330 Odkurzacz: 1900 W sklepie z winami: wino Rycerskie, cena 12 lub 20 zł. (stoją tu puszki z jakimiś ananasami lub jabłkami i nie wiadomo czego tyczą te ceny) Może ktoś posiada podobne zdjęcia? Proszę o skany. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: "Zagłębie" siedleckich zdjęc po raz drugi 04.02.12, 19:08 Pikielhauby na kamienicy, w miejscu gdzie stoi dzisiejsze Liceum Katolickie były bardziej stylowe. Kiedyś brat_szczepan, czy tramwajsiedlecki napisali, że to kamienica Kamińskiego była, a może coś pomyliłem , bo na rogu Czerwonego Krzyża i Browarnej to też Kamińskiego. Był taki bogaty człowiek Aron Kamiński. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: "Zagłębie" siedleckich zdjęc po raz drugi 04.02.12, 19:37 >bo na rogu Czerwonego Krzyża i Browarnej to też Kamińskiego. Ten, tą kamienicę ma ok. 20 lat i kupił ją od żony poprzedniego właściciela Stranca po jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Płatne parkowanie 08.02.12, 11:33 W piątek 10.02 odbędzie się konferencja na której zostanie "podsumowana" ankieta odnośnie płatnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 09.02.12, 19:58 podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/najstarsze-ksiegi-miejskie-powracaja-do-siedlec-z-brazylii-9353.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 28.02.12, 10:07 "Odpowiedzialny za działania na tyłach Dybicza, gen. Umiński zawiódł. Tego dnia wysłane przez niego oddziały wróciły do Suchej i Kałuszyna. Dowódca ten nie stanął na wysokości zadania. Trzymał się lękliwie pierwszej części rozkazu. Nie skoncentrował przydzielonych mu oddziałów Bielińskiego i Dziekońskiego, nie uderzył na Pahlena II, nie zajął Siedlec i Grannego, nie próbował połączyć się z Łubieńskim, nie osiągnął nawet drobnych sukcesów. Dlatego w Kwaterze Głównej postanowiono udzielić mu dymisji z zajmowanego stanowiska. A w Siedlcach po opuszczeniu głównej armii Dybicza pozostały tylko małe siły, ale miasto było poważnie zdewastowane. „Kurier Warszawski” z 25 maja donosił: „W Siedlcach po opuszczeniu miasta przez nieprzyjaciela, nie było ani jednego domu, który nie byłby uszkodzony”. www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3932 Teraz nam się rozjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 06.03.12, 12:12 Tu jest taka informacja: "Oblicza się, że w Siedlcach straciło życie w wyniku epidemii kilkuset Żydów. " www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3952 W odzyskanych dokumentach może znajdzie się wzmianka ilu wszystkich zmarło w wyniku cholery? Umierali, zapewne, oprócz żydów chrześcijanie wszelkich wyznań. Receptura na chorobę całkiem, całkiem, tylko winem trochę mało doprawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 12.03.12, 09:42 "18 czerwca przed południem, gen. Rybiński doszedł do Zbuczyna, a Jankowski do Gułowa. Jeden z lewoskrzydłowych podjazdów gen. Jankowskiego zajął Łuków, wypędziwszy z niego Kozaków. Zdobyto tam magazyn rosyjski. Tego dnia gen. Kreutz, ostrzeżony przez Tolla o wymarszu 18 tys. Polaków, wycofał się szybko z Siedlec do Sawic Ruskich, w stronę Drohiczyna. Pod wieczór gen. Rybiński zajął puste Siedlce. Żydzi siedleccy wyszli mu naprzeciw na rogatki miasta i ofiarowali symbolicznie butelkę szampana. Oczom oddziałów polskich ukazały się ogromne spustoszenia dokonane przez czteromiesięczny pobyt wojsk rosyjskich w tym mieście. Gen. Rybiński stwierdził, że urzędnicy powołani przez okupanta wyszli z Siedlec z Rosjanami. Udało mu się zdobyć znaczne zapasy żywności i furażu, których Pahlen nie zdołał wywieźć do Brześcia. Gen. Sierawski stanął w Groszkach, skąd wysłał zwiad do Suchej i Mokobód. Ostatecznie działania polskie rej. Siedlec uderzyły w próżnię" www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3968 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm ale historia 12.03.12, 17:33 ale historia - dodatek do G. Wyborczej z 12.03.2012r. W.Kossak - obraz Ranek Autor sugeruje, że pogromy żydów w Siedlcach lub Białymstoku zasugerowały W. Kossakowi namalowanie obrazu. Może więc mamy fragment miasta utrwalony na obrazie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ale historia 13.03.12, 09:04 O tym obrazie wspominasz? www.youtube.com/watch?v=DbpDnTm5vJ8 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 02.04.12, 08:02 O tym też może być w odzyskanych dokumentach: "Gen. Rybiński w okolicy Chodowa schwytał pięciu urzędników KWP współpracujących z okupantem, których oddano pod sąd. 20 lipca gen. Chrzanowski zagarnął pod Zbuczynem 16 furgonów, 34 wozy taborowe i trzy jaszczyki amunicyjne, i wziął do niewoli 121 jeńców. W tej potyczce Rosjanie stracili 86 zabitych i rannych. Przybyli do niego obywatele z Siedlec z informacją o dyslokacji wojsk rosyjskich, ale wiadomości te były spóźnione. Tego dnia Wódz Naczelny gen. Skrzynecki wkroczył do Siedlec, ale wroga już nie zastał. Ponieważ doszły wieści, że powstańcy z Litwy usiłują się przebić do Królestwa, zaczęto w Siedlcach szykować im na pomoc ekspedycję. Chcąc podbudować animusz Podlasian, gen. Skrzynecki wydał w Siedlcach proklamację do mieszkańców woj. podlaskiego. " (z Echa Katolickiego) www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=4026 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 19.04.12, 12:06 "Do Międzyrzeca przyszły dwa pułki jegrów pod dowództwem gen. Werpachowskiego." echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=4072&idd=21 czy można połączyć z tym? "Siedleckie dokumenty znalazły się w Brazylii wraz z rodziną Werpachowskich. Nie wiadomo w jakich okolicznościach akta znalazły się w rękach tej rodziny. Udało się ustalić, że do Brazylii przywiózł je Stanisław Edmund Werpachowski. " Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Więcej histori w dokumentach 19.04.12, 12:13 Tu jeszcze o gen. Werpachowskim "Co do Rogoźnicy, powstania listopadowego i wojny polsko-rosyjskiej to tak w skrócie: Bitwa pod Rogoźnicą stoczona została ona 29 sierpnia 1831 i przeszła do historii jako bitwa pod Międzyrzecem i Rogoźnicą. Wojskami polskimi dowodzili generałowie Ignacy Prądzyński i Hieronim Ramorino, natomiast rosyjskimi Rozen i Głowin. Wg opisów dowodzący wojskami rosyjskimi gen. Grigorij Rozen po dotarciu do Międzyrzeca zarządził odpoczynek dla swoich żołnierzy. Do tego celu wykorzystał dogodne położenie terenu miasta i jego okolic. Dla ubezpieczenia drogi na Brześć przesunął do Rogoźnicy oddział Werpachowskiego w 2 tys. tysiącami piechoty i 4 działa. Werpachowski miał zabezpieczyć drogę odwrotu w stronę traktu brzeskiego. Wysłanie tak dużego oddziału do Rogoźnicy i zatrzymanie się w Międzyrzecu było decyzją bardzo ryzykowną. Po przeanalizowaniu ruchów wojsk rosyjskich gen. Prądzyński zadecydował pościg za oddziałami Rozkazał brygadzie 5-tej dywizji piechoty oraz dwóm brygadom kawalerii pozostać pod Międzyrzecem aby Rosjan zaatakować od frontu. 6-ta dywizja piechoty i oraz brygada kawalerii miała zawrócić na Halasy i Manie kierując się do drogi w Rogoźnicy. Plan Prądzyńskiego zakładał całkowite rozbicie wojsk rosyjskich. Gen. Ramorino podążył do grupy, która miała za zadanie obejść wojska Rozena od strony północno - wschodniej i w chwili podejścia pod Rogoźnicą wyjść na drogę i uderzyć z tej strony na Międzyrzec. Obie grupy miały nacierać na prawe rosyjskie skrzydło i zepchnąć je na bagnisty teren położony na południu. W ten sposób jedyną droga odwrotu dla wojsk rosyjskich miała zostać odcięta. W owym czasie wojska rosyjskie znajdowały się na północnym - wschodzie od Międzyrzeca, których prawe skrzydło przylegało do drogi, lewe o błotnisty dopływ Krzny rzekę Piszczankę. Od zachodu miasto po obu stronach drogi warszawskiej oblegały wojska Głowina, które stanowiły lewe skrzydło wojsk nieprzyjaciela. Gen. Prądzyński nie przypuszczał, że nieprzyjaciel może wymknąć się w stronę drogi na Stołpno, gdyż poprzednio sam zniszczył most na Krznie. W tym czasie gen. Ramorino posuwając się pod osłoną lasów przez Halasy i Manie wraz z 6-oma dywizjami piechoty Bielińskiego i brygady kawalerii Gawrońskiego miał zająć Rogoźnicę. Zamierzał uderzyć z tyłu na Rozena zajętego walką z Prądzyńskim. Ramorino nie wykonał tego zadania, ponieważ w Tłuśćcu udał się na odpoczynek nie zawiadamiając nikogo. Nie wydał rozkazu ataku na Międzyrzec po zajęciu Rogoźnicy. Wojska polskie maszerowały w stronę Rogoźnicy bardzo wolno i kiedy dotarły na miejsce po południu wieś była obsadzona przez wojska rosyjskie dowodzone przez gen. Werpachowskiego. Wywiązała się zacięta walka. Gen. Gawroński zmierzając do Rogoźnicy i widząc, że wieś jest zajęta przez rosyjską piechotę rozpoczął ostrzał artyleryjski. Gen. Werpachowski rzucił w bok piechoty polskiej dywizjon jazdy, lecz dywizjon 2 pułku strzelców konnych rozbił go całkowicie, biorąc do niewoli dowódcę i ponad 100 żołnierzy. Rychłowski wkroczył do Rogoźnicy, gdzie zawiązała się walka w budynkach i ogrodach. W pościgu za wycofującym się do Rogoźniczki nieprzyjacielem zdobyto także tę wieś. Ranny gen. Werpachowski został wzięty do niewoli. Gen. Rozen zwołał radę wojenną i ostanowił na spróbować ostatniej drogi ratunku pod samym Międzyrzecem i usiłując iść marszem przez Łomazy i Piszczac. Rosjanie utrzymywali bitwę z oddziałami gen. Prądzyńskiego do nocy dla zyskania czasu, potrzebnego na zreperowanie grobli i mostów poza sobą. W bitwie tej Polacy odnieśli zwycięstwo. 26 dywizja traci 2000 żołnierzy w tym 855 zabitych. Zdobyto jedną chorągiew. 11 pułk piechoty, który pierwszy atakował nieprzyjaciela pod Rogoźnicą, nie zdołał odciąć drogi odwrotu poprzez zajęcie Rogoźniczki. Oddziały rosyjskie zdołały wycofać się w kierunku Białej, uprowadzając swoją artylerię. Sukces ten nie został wykorzystany. Wpłynął na to przede wszystkim brak komunikacji i koordynacji działań między polskimi dowodzącymi. Można było posiadając znacznie większe siły niż Rosjanie z łatwością rozgromić przeciwnika. Rosjanie cofając się w kierunku Bugu mieli możliwość przegrupowania swoich wojsk. Warto zaznaczyć, że po bitwie pod Rogoźnicą okolice Międzyrzeca Podlaskiego były przez pewien czas ośrodkiem władz powstańczych." www.rowerowymiedzyrzec.fora.pl/wycieczki-jednodniowe,5/iganie-wojna-polsko-rosyjska,330.html Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Wierzba na ul. Rynkowej 20.04.12, 11:07 Dzisiaj nadeszła wiadomość od Pana MJ "Otrzymałem wiadomość, że Towarzystwo Ekologiczne (dokładnej nazwy nie pamiętam) uzyskało zgodę władz miasta na posadzenie nowej wierzby w wiadomym miejscu i umieszczenie tam tablicy pamiątkowej. Ma Pan w tym swój udział, bo poinformowano mnie, że większe zainteresowanie się tym miejscem nastąpiło po ukazaniu się w Pana galerii "Familijne" zdjęć dotyczących rodziny Lodwichów." Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Plac Sikorskiego 21.04.12, 18:29 Rozpoczęły się "jakieś" prace na Placu Sikorskiego. Kostka jest zdejmowana i wywożona. Stare połamane płytki za trawnikiem od stronu Kilińskiego są ponownie układane. Prawdopodobnie robi się to tylko dlatego by zawieszenia zachodnich, przyjezdnych samochodów się nie połamały. Odpowiedz Link Zgłoś
felnet Re: Plac Sikorskiego 21.04.12, 20:39 Widać, że będą to prowizoryczne roboty. Ile to będzie kosztowało i czy był przetarg na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Plac Sikorskiego 27.04.12, 08:16 Odnowienie pod reklamę. Zarabiamy na reklamie komercyjnej stacji telewizyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne. Ksiądz Marian Myrcha. 14.02.12, 08:06 Ciekawa postać, oficer AK, profesor a tak mało można o nim przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne. Ksiądz Marian Myrcha. 15.02.12, 10:34 Pan z Poznania nie podał daty zdjęcia z przed siedziby pogotowia. Jeśli tam mieściła się RGO to musiało być już po likwidacji siedleckiego getta (po 24 sierpnia 1942). Wydaje mi się, że E. Kopówka pisał, że w tym budynku był szpital dla Żydów w getcie, w którym Niemcy rozstrzelali około 100 osób- chorych, lekarzy i pielęgniarki. Z drugiej strony... część tego szpitala mogła być w budynkach co stały obok- przedszkole, dom z meksykańskimi schodami, czyli na dzisiejszym "parkingu". To są już moje spekulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne. Ksiądz Marian Myrcha. 15.02.12, 10:40 W "ludzie" przy Ciekocie www.markopm.za.pl/ludzie.htm przynajmniej jedna pani jest na tym zdjęciu co w "familijne" www.markopm.za.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne. Ksiądz Marian Myrcha. 15.02.12, 11:18 Szpital w gecie stał przy obecnym nr. 40. Tten widoczny fragment na zdjęciu po lewej stronie (za trzecim słupem od bramki). Jest widoczny (ruiny) na pocztówce pierwszego pomnika BB. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Familijne. Ksiądz Marian Myrcha. 15.02.12, 15:18 Jak już jesteśmy przy siedleckiej RGO, to warto dodać, że przewodniczył mu Marian Piesiewicz - ojciec Krzysztofa Piesiewicza. Pewnie o tym już wspominano, więc przepraszam za powtórkę, ale i postać Mariana Piesiewicza jest jakoś na uboczu historii miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne. Ksiądz Marian Myrcha. 15.02.12, 15:23 an.chojnacki napisał: > Jak już jesteśmy przy siedleckiej RGO, to warto dodać, że przewodniczył mu Mari > an Piesiewicz - ojciec Krzysztofa Piesiewicza. Pewnie o tym już wspominano, wię > c przepraszam za powtórkę, ale i postać Mariana Piesiewicza jest jakoś na ubocz > u historii miasta. Nawet zdjęcie M.Piesiewicza jest wstawione. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Honorowi obywatele m. Siedlce 16.02.12, 19:34 www.markopm.za.pl/ludzie.htm Przeglądając, jak zwykle z wielkim zainteresowaniem, strony ukazujące historię naszego miasta w obrazach (link wyżej, autorstwa mpppm), dostrzegłem, że cytowany wykaz Honorowych Obywateli Siedlec (lista z książki wydanej w 2008r. Siedlce - Miasto Przyjazne) zaczyna się w 1991r. W związku z tym pytanie (może ktoś zna odpowiedź): Czy we wcześniejszych latach powojennychn nie nadawano takiego honorowego tytułu? Czy jeżeli tak, znane są nazwiska i biogramy osób, które ewentualnie tak wyróżniono? Czy w okresie przed II. wojną światową nadawano taki honor i czy ew. znane są nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Honorowi obywatele m. Siedlce 17.02.12, 09:33 ...a taki Formiński np. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Honorowi obywatele m. Siedlce 17.02.12, 11:05 No wlaśnie. Na stronie miasta pelnej listy historii "honorowych" nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Honorowi obywatele m. Siedlce 06.03.12, 12:38 "W 1920 r. działał w Obywatelskim Komitecie Wykonawczym Obrony Państwa na m. Siedlce i powiat siedlecki, a od 19 września 1920 r. przewodniczył temu komitetowi . Po inwazji bolszewickiej Rada Miejska wybrała mecenasa Chrzanowskiego Honorowym Obywatelem Miasta. " www.palestra.pl/index.php?go=artykul&id=3406 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Honorowi obywatele m. Siedlce 06.03.12, 12:43 "Brat Władysława – Edmund był pierwszym Prezydentem Miasta Siedlce, w1919 roku wybrany, później Starostą Siedleckim do 1927 roku i został honorowym obywatelem miasta Siedlce. " www.hotelik.siedlce.pl/katyn-ocalic-od-zapomnienia.pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 02.03.12, 22:14 Rozpoczeli rozbiórkę. Ciekawe co postawia na tym placu? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 02.03.12, 22:19 25 lat tam mieszkałem, a rodzina ponad 40. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 04.03.12, 00:14 Ma być rozebrana, a plac sprzedany. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zburzyli Czerwonego Krzyża 10 08.03.12, 21:56 Przy okazji uszkodzili nr.8 albo mi się tak wydaje. W końcu PUK to firma znana z dobrych fachowców, chyba że komuś rozbiórkę zlecili? Skarbu nikt nie znalazł albo się nie chwali? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 17:29 Jak żydzi zrobili psikusa obecnej władzy. Budynek Cz.Krzyża 10 (w chwili obecnej rozebrany) widziałem na pocztówkach z początku XX w. Ma więc na pewno ponad 100 lat. W dniach 5.03. - 10-03.2012r. na polecenie władz został rozebrany. Rozebrany ale nie całkowicie. Pozostawiono poludniową ścianę szczytową oraz fragmenty wewnętrznej ściany nośnej oraz parterowy fragment od stronu zachodniej jako podpory wspomnianej ściany szczytowej. W tej ścianie tkwią również drewniane belki stropu parteru i pierwszego piętra. Wygląda to jak pozostałość po jakimś katakliźmie. Dlaczego tak zrobiono? Wychodzi na to, że inny żyd budując budynek, obecny adres Cz. Krzyża 8 by było taniej, północną ścianę szczytową wybudował na szerokość jednej cegły. Ponadto ta ściana od sufitu pierwszego piętra stoi całkowicie w ścianie szczytowej budynku Cz. Krzyża 10 (rozebranego). W ten sposób obecni fachowcy, budowlańcy z UM Siedlce zrobili się w strasznych .......................... Dokumenty do rozbiórki podpisali ale pewnie nawet nie oglądali (przed rozbiórką) na miejscu żydowskiej oszczędności w budownictwie sprzed 100 lat. Warto na to popatrzeć. Jak długo to będzie stało, straszyło? Kto kupi ten plac? Komu potrzebna będzie pozostawiona ściana szczytowa? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 18:52 Oszczędność? Po ludzku się dogadali. Ciekawe jednak jest to, jak rozwiążą ten problem? Czerwonego Krzyża 8 chyba z ropędu nie rozbiorą? Wesoło mi się zrobiło? Wyżej pytałem czy skarb znaleźli a z tego wynika, że już wcześniej ktoś ścianę rozebrał. O skarbie napisałem do dzisiaj w Siedlcach krąży legenda, że ktoś, kiedyś w tamtej okolicy skarb wykopał. Podobno operator koparki, Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 20:44 wstawiłem kilka zdjęć na których widać ten problem www.markopm.za.pl/rozbiorka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 22:34 "...do dzisiaj w Siedlcach krąży legenda, że ktoś, kiedyś w tamtej okolicy skarb wykopał." Ja znam 4 przypadki. Jedna jeszcze z czasów wojny, 3 powojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 22:39 Hmmm jeden jak pamietam, to chyba byl jak na bloniu rozbierali taki pietrowy dom, tak jakby stojacy przed blokami wiezowcami, prawda?To chyba byl 85 rok albo 86 lub cos podobnie. Sporo ludkow z miasta potem tam grzebalo.Czy dobrze pamietam? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 23:06 1. róg ul. Asłanowicza i Cz. Krzyża (taki narożny drewniak, chyba zdj. jest w familijnych) Robotnicy coś znaleźli i nie potrafili się podzielić, więc podzieliła MIlicja. Przed budową wieżowców. 2. W pozostałości, przybudówce Synagogi, która ocalała, był w niej sklep z garniturami. ul. Stary Rynek, równolehła do obecnej B. Getta. Fragment jeszcze istnieje od ul. Świrskiego. Rozbierano go przed budową obecnego budynku Starostwa i RUch za nim. Tu też nie mogli się podzielić. Trwało to jednak dłużej. 3. w 1944r. do piekarni, zdemolowanej przy ul. Browarnej 10, obecnie 6 (po lewej stronie bramy) wprowadził się gość. By jednak mógł mieszkać musiał usunąć rozwalony piec do pieczenia chleba. Pod tym gruzem znalazł deskę w podłodze dość nieudolnie wpasowaną. Pod nią znalazł ................ i zniknął. 4. Po likwidacji getta niemcy łapali ukrywających się żydów. Jeden ze złapanych chciał się wykupić i wskazał miejsce ukrycia kosztowności. Zaprowadził niemca na podwórko z budynkiem obecnej Świrskiego 40 (po wojnie była tam stolarnia Łopaciuka) do komórki z węglem. Niemiec ściągnął jakiegoś Polaka by wyrzucił węgiel. Niemiec kosztowności zabrał, a Żyda zastrzelił. p.3 Mieszkaliśmy w tym mieszkaniu po tym facecie, a o tym fakcie opowiadali sąsiedzi. p4. Opowiadanie krążące po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 13.03.12, 23:07 P.2 Buduneczek jest na zdj. na stronie Centrum Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier89 Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 14.03.12, 19:41 Skąd informacja, że to budynek Czerwonego Krzyża 8 został dostawiony do budynku nr. 10? Z moich informacji wynika, że to właśnie budynek nr. 8 był pierwszy (inspekcja budowlana). Zresztą świadczą o tym ślady na murze. Dach budynku nr. 10 był właściwie kopertowy przy czym nie było spadku w stronę budynku nr. 8 co mnie w pewnym sensie utwierdza mnie w przekonaniu, że został on dostawiony do kamienicy pod 8-ką. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Burzą Czerwonego Krzyża 10 14.03.12, 19:52 Oględziny na miejscu i zdjęcia. Nr. 10 ma Grubą ścianę szczytową, a w niej wmurowane belki stropu. Nadbudowa Sciany szczytowej Nr.8 na ścianie Nr. 10 na wys. II piętra świadczy, że to Nr.8 był budowany jako drugi. Grubość ściany szczytowej nr. 8 też o tym świadczy (zdjęcia). Może wcale jej nie ma? www.markopm.za.pl/rozbiorka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Piłsudskiego 61 28.03.12, 08:40 Nowa elewacja, styropianowa się szykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm nowe zdjęcia (stare) 10.04.12, 20:44 Pierwsze wstawiłem www.markopm.za.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: nowe zdjęcia (stare) 11.04.12, 07:28 Zdjęcie drugie. Fotograf stał w okolicach Czerwonego Krzyża (Jatkowa)? Zdjęcie pierwsze. Wygląda,że ostatnia kamienica na Starym Rynku była w budowie lub remoncie. Coś już ze strony pana Aleksandrowicza cytowałem w wątku o zdjęciach na ebay. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: nowe zdjęcia (stare) 18.04.12, 21:56 Ciekawe zdjęcie "Królówki". Inne też. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Auto z gwiazdą Dawida 27.04.12, 08:14 Przejazdem tylko czy w interesach? Odpowiedz Link Zgłoś
news_1 Re: Zwiedzanie. Auto z gwiazdą Dawida 27.04.12, 08:36 Fobie się mnożą. Na "czerwonych", na "pejsatych"............ Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie. Auto z gwiazdą Dawida 27.04.12, 12:57 news_1 napisał: > Fobie się mnożą. Na "czerwonych", na "pejsatych"............ może dokładnie pooglądaj zdjęcia w informacjach fotograficznych i innych stronach, a wyliczysz więcej "fobi" np.: wczorajsza, na Jazz. Odpowiedz Link Zgłoś
news_1 Re: Zwiedzanie. Auto z gwiazdą Dawida 27.04.12, 14:35 Trafiłem w czułe miejsce? Dziwią mnie taka bezinteresowna niechęć do "innych", obcych..., ludzie, którym widok Gwiazdy Dawida od razu kojarzy się z interesami, geszeftami itp. Jakby pojawił się samochód z Półksiężycem, to pewnie koleś napisałby, że zaczyna się islamizacja albo, że to co najmniej forpoczta Al Kaidy? > wyliczysz więcej "fobi" np.: wczorajsza, na Jazz. Nie wyczaiłeś żartu :) Dlaczego mnie to wcale nie dziwi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Auto z gwiazdą Dawida 27.04.12, 22:54 Trafiłem w czułe miejsce? Akurat nie trafiłeś. Mogli mieć interes w muzeum regionalnym, gdzie pracuje kierownik muzeum w Treblince. " Interes" to nie tylko pieniądze, może być i sprawa. Taki samochód w Siedlcach to jednak nie jest widok codzienny i częsty. Jeszcze trudniej zrobić zdjęcie, prawda. Ciebie coś uwiera, że wyskoczyłeś z moją niechęcią do "innych". Odpowiedz Link Zgłoś
news_1 Re: Zwiedzanie. Auto z gwiazdą Dawida 27.04.12, 23:07 > " Interes" to nie tylko pieniądze, może być i sprawa Obaj świetnie wiemy do czego piłeś :) > Ciebie coś uwiera, że wyskoczyłeś z moją niechęcią do "innych" Uwierają mnie ludzie z dziwnymi fobiami, a Ty masz ich zadziwiająco dużo :) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Turyści w Siedlcach 28.04.12, 17:40 Idę sobie ul. B.Świrskiego, przed katedrą stoi autobus, sporo ludzi. Myślałem, że jak zwykle w tym miejscu jest to związane z pogrzebem. Lecz Rej. WL świadczyła o czym innym. Podszedłem do jednej z Pań, porozmawiałem i okazałó się, że są to autentyczni turyści. Po zwiedzeniu Muzeum Diecezjalnego mieli jechać pod Pałac. Muzeum zwiedzą, Św. Franciszka zobaczą, Pałac z zewnątrz też zobaczą i na tym koniec. Muzeum zamknięte, Stary kościół zamknięty (otwierają tylko na msze), galeria FOCUS zamknięta itp. Nawet pocztówek z Siedlec nie kupią bo miasto ma "gdzieś" wydawanie pocztówek. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Turyści w Siedlcach 28.04.12, 19:59 Poprawka: Rejestracja autobusu WWL tj Wołomin, turyści z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Cmentarz sprzedany 09.05.12, 12:01 www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=950&menu_id=0 Nabywca będzie przenosił leżącą tam płytę nagrobną do lapidarium? Nabywca też będzie przenosił szczątki ludzkie na cmentarz, czy miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Cmentarz sprzedany 09.05.12, 12:31 Coś robią przy działce z nr. 13. Na janowskim cmentarzu jest syboliczny grób, krzyż i tablica o spalonych kościach z cmentarza przy szpitalu miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Cmentarz sprzedany 10.05.12, 11:49 podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/wielkie-zmiany-w-centrum-siedlec-a40b.html Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Leopold Zbucki - Aktor 14.05.12, 19:14 www.markopm.za.pl/familijne.htm W czasie wojny i po mieszkał, pracował w Siedlcach. W Siedlcach po ekshumacji z Łodzi jest też pochowany. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Piłsudskiego 61 07.06.12, 15:59 Odsłonięte. Co tak długo wiercili na Niedziałka 13? Ciepła szukali? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Siedlce i okolice 03.07.12, 10:12 Zwyciężyła prywata www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=4289&idd=21 www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=4318 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re:Archeolodzy w akcji? 04.07.12, 20:25 Podobno podczas wykopów na działce Niedziałka 13 natrafiono na szczątki ludzkie. Archeolodzy pracowali a w naszych mediach cisza. Ciekawi mnie czy Szanownej Redakcji nie obiło się coś o uszy? Jesli to prawda to wskazywałoby to na to, że teren cmentarza był wiekszy niż sadziłem. Różnych złoczyńców i grzeszników chowali kiedyś pod murem cmentarza. Mam jeszcze inną teorię,- może to groby żydów z znajdującego się po drugiej strony ulicy małego (ostatniego) getta w Siedlcach,przed "przeprowadzką"" na Gęsi Borek. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re:Archeolodzy w akcji? 04.07.12, 21:12 Cmentarz był i po drugej stronie obecnej ul. Wojskowej. Zdziwienie jak przy starym szpitalu, który pobudowano również na cmentarzu. Pozostałością jest mur od strony Cmentarnej, mur od strony Niedziałka z bramą (w głębi podwórka starego Domu Dziecka) oraz kaplica (?) stojąca z lewej strony bramy i bokiem do ul. Cmentarnej. Okazalsza brama była od strony Cmentarnej. Zdjęcia na stronie "Familijne" Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 05.07.12, 22:35 Potwierdzam. Na zdjęciach widać kości. Zdjęcia robiłem za wysokiego ogrodzenia więc raczej strzelałem na ślepo. Ustrzeliłem. Jednak te pochówki chyba są poza ogrodzeniem cmentarza, na posesji stojącego od ul Niedziałka, drewnianego domku. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 06.07.12, 21:43 Dlatego pisałem wyżej, że cmentarz był większy lub .... I spekulowałem kogo mogli tam chować. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Archeolodzy w akcji 06.07.12, 22:00 Pisać mediom nie kazano bo może to opóźnić inwestycję. Ciekawe czy w przetargu na Dom Dziecka i teren wspomiano, że zajmował część cmentarza? Po za tym dojdą koszty za spopielenie kości i pochówku na cmentarzu janowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Archeolodzy w akcji 09.07.12, 23:32 Nie dalej jak półtora roku temu pisaliśmy na tym właśnie wątku, że kości znajdą na Niedziałka i będzie ogólne zdziwienie. Ja rozumiem, że przebicie ulicy Wojskowej do Sokołowskiej zrobiono kiedyś źle i karygodnie, ale dziś? Kiedy prasa żyje z ciekawych wiadomości? Starzeje się, ja tego nie jestem w stanie ogarnąć. Ale mam chyba wytłumaczenie - otóż w Siedlcach nikt nie interesuje się historią miasta - ona, ta historia jest miastu do niczego niepotrzebna - ba - ona, mojemu miastu przeszkadza. A może zróbmy przetarg, i na Cmentarnej i Janowskiej zbudujmy osiedla - trzeba z żywymi do przodu iść. I od razu dodam, by uniknąć niepotrzebnego zamętu - nie chodzi mi wcale o to, że trzeba stary cmentarz ogrodzić i pozostawić łąkę - ale jakieś formy badania gruntu przez archeologów by się zdały - to nasi ojcowie tam leżą. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Archeolodzy w akcji 10.07.12, 08:11 > to nasi ojcowie tam leżą. Właśnie nasi, anie rządzących naszym miastem :( Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Archeolodzy w akcji 10.07.12, 19:36 kerac32 napisał: > Właśnie nasi, a nie rządzących naszym miastem :( Właśnie. Sezon ogórkowy a wolne media milczą, to też jest irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Archeolodzy w akcji 14.07.12, 22:07 krzycho1252 napisał: Krzych1252 napisał: > > Właśnie nasi, a nie rządzących naszym miastem :( > Właśnie. > Sezon ogórkowy a wolne media milczą, to też jest irytujące. Dzisiaj zdjęcia robiłem, oczywiście za ogrodzenia. Gdy pokazałem się w bramie, zostałem wyproszony. Cały ogrodzony teren to cmentarz. Przypuszczam, że rozciąga się na drugą stronę ul. Wojskowej (działka do sprzedania z przystankiem MPK) oraz na północ gdzie stoi krzyż, przez historyków zwany: "Kolumna toskańska Wzniesiona w 1783 r. kosztem Aleksandry Ogińskiej w związku z planowanym przyjazdem króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Zwieńczona krzyżem barokowym kolumna miała wskazywać orszakowi króla drogę do pałacu Ogińskich." Tylko czy to prawda???????????????? Historyk pisze, a czas weryfikuje te ich prawdy. Przed krzyżem (kolumną) od południa ma być budowane rondo, więć należy prace archeologiczne rozciągnąć na większy teren, na ul. Niedziałka też. Niektóre szkielety są zabetonowane z kablem w środku. Wiercąc i usuwając ziemię, budowlańcy musieli na samym początku wierceń natknąć się na kości. Dlaczego więc archeolodzy pojawili się tak póżno? To pytako powinien zadawać ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pierwsze autobusy Kom.Miejskiej 07.08.12, 13:56 Pierwsze autobusy Kom.Miejskiej, z kroniki PKS "28 lutego 1960r. wyruszyły po raz pierwszy nasze autobusy do obsługi komunikacji miejskiej.Pierwszy dzień wykonywano nieodpłatnie, wśeód zdziwionego społeczeństwa miasta. Tego dnia z autobusów MKS korzystały przede wszystkim dzieci.? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwsze autobusy Kom.Miejskiej 07.08.12, 14:04 Listopad 1961r. " Na MKS pracuje 10 autobusów marki SAN w tym 8 szt. typu miejskiego, a 3 autobusy typu dalekobieżnego. W komunikacji miejskiej wykonuje się 260 kursów, kilometrów w dni robocze 1130, świąteczne 530 dziennie. W październiku przewieziono 172605 pasażerów, biletów miesięcznych sprzedano 1764, zaś wpływy osiągniętyo 196.396zł." Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwsze autobusy Kom.Miejskiej 08.08.12, 13:33 pokazany na zdjęciu (familijne) autobus jest wersją dalekobieżną. Nie znalazłem a kronikach zdjęcia w wersji miejskiej. W Podlasiu, wchodząc na balkon, można zobaczyć zdjęcie autobusu na przystanku. poprawka do poprzedniego wpisu, oczywiście "2" dalekobieżne Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pierwsze autobusy Kom.Miejskiej 08.08.12, 19:52 Co za widok na obecne pogotowie przez pomnik BB? Nie widzę pomnika poświęconego zamordowanym Żydom. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pierwsze autobusy Kom.Miejskiej 08.08.12, 22:16 Napiszę tak jak niektórzy sądzą, "Nie, to nie Siedlce". Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm schodu i podjazdy w Podlasiu 09.08.12, 15:08 Zamieściłem w informacjachfotograficznych www.markopm.za.pl/inffoto.htm pod datą 12.07.2012r. zdjęcie schodów w Podlasiu. Niestety nie podobało się to bardzo Panu Rzecznikowi, a jak wiadomo nie wypowiada się w swoim imieniu. Mi też się te schody nie podobały się dlatego to zdjęcie. Wynika z tego, że gdyby były czyste, wstawione zdjęcie było by w porządku. Dzisiaj zauważyłem, że schody główne i podjazd od strony frontowej są mechanicznie czyszczone (technologia jak przy szlifowaniy lastriko, woda i szlifujące specjalne kamienie zdzieraki). Panie Rzeczniku, jaśli mi ktoś powie, że robią to fachwcy znający się na tym, to wybuchnę śmiechem. Nie wiadomo czy to w ramach gwarancji czy oddzielny remont. Na ten drugi powinien być przetarg więc chyba gwarancja. Jasny piaskowiec ma to do siebie, że się brudzi, brudzi i będzie się brudził. Dziwię się, że ktoś chce po raz kolejny ścierać ten brud w ramach gwarancji i pewnie będzie to robił aż schody zostaną starte całkowicie. Winę za ten stan rzeczy ponosi projektant i osoby wyrażające zgodę na zastosowanie piaskowca. PS. Pozdrawiam i życzę miłych przygotowań do następnego ścierania schodów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Mur szpitala 13.08.12, 09:06 Ażurowy zrobią na starym fundamencie czy całkiem w innym miejscu? Zaczną kopać i znowu groby. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Mur szpitala 25.08.12, 19:57 Oddział prychiatryczny musi być zamknięty. Głębokie, by się nie przekopali. Głębokie wykopy i znów archeolog powinien nadzorować. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm zablokowana strona 27.08.12, 14:42 Otrzymałem wiadomość: "Hosting o adresie markopm.za.pl został zablokowany. Powód : Hosting przekroczył przydzielony limit przestrzeni dyskowej." Nie miał bym możliwości uaktualniania stron, gdyby tak było, a uaktualniałem wczoraj. Stronę można by było oczyścić ze zbędnych podstron i wszystko było by ok. Mróweczki musiały się bardzo napracować by doprowadzić do zamknięcia strony. Odpowiedz Link Zgłoś
maailma Re: zablokowana strona 27.08.12, 19:17 No a ja właśnie teraz chciałam zobaczyć zdjęcia z Triathlonu :( Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zablokowana strona 27.08.12, 20:02 Ja wstawłem tylko 2 Krystiana. Inne można zobaczyć tu: www.spin.siedlce.pl/fotoreportaze/triathlon-2012/ Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: zablokowana strona 27.08.12, 20:12 Z zablokowaniem strony to jakaś śmierdząca sprawa :/ Mam nadzieję, że wszystko szybko wróci do normy. Zdjęcia i ostateczne wyniki z III Trathlonu Siedleckiego można zobaczyć tutaj: strzalinski.com/wp/?p=209 triathlon.leniwce.pl/wyniki/27-sierpnia-20113 Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: zablokowana strona 27.08.12, 20:17 Więcej zdjęć tutaj: www.facebook.com/media/set/?set=a.511369022211416.129488.498243570190628&type=1 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zablokowana strona 27.08.12, 20:37 > Z zablokowaniem strony to jakaś śmierdząca sprawa :/ Mam nadzieję, że wszystko > szybko wróci do normy. Dla mnie też to przyjemnie nie nie pachnie. Niejednokrotnie byłem nagabywny o to, że wstawiam to co wstawiam i nie przynosi to miastu tego co by chcieli. Ostatnio chodziło o boczne schody Podlasia. Może teraz o to pierwsze zdjęcie. www.siedleckierealia.za.pl/najnowsze.htm Ale nie ma tego co by ........... Opłaciłem już nową stronę, adresu narazie nie podaję (będzie miała w adresie siedlce) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm nowa strona 28.08.12, 18:48 Powoli przeniosę ją na nowy serwer. Adres jak niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: nowa strona 28.08.12, 21:20 Chyba duzo lepszy ten serwer. Ja tam nic nie pisalem ale juz od jakiegos czasu czy to w domu na 3 roznych kompach czy w pracy, strona Twoja zawsze otwierala sie z niekompletnymi zdjeciami Teraz wreszcie jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: nowa strona 28.08.12, 22:10 Miałem to samo - z "dziurami". Obawiam się, że raczej się nie zmieni, chociaż bardzo bym jednak sobie i wszystkim życzył by było odwrotnie. W tej chwili strona jest odtworzona dopiero w stopniu nieznacznym, więc łatwo i szybko w całości się otwiera. Przy większości przycisków pojawia się komunikat: Not Found - nie znaleziono. Po przywróceniu do stanu pierwotnego, buforowanie znacznie się wydłuży i możliwe, że znów niektóre elementy będą świeciły pustkami. Chciałbym jednak się mylić :) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Chejły i Hejły 18.08.12, 20:01 www.markopm.za.pl/inffoto.htm Mamy ulicę Hejły i Chejły. Jaka nazwa jest prawidłowa większość mieszkańców napewno wie. Dlaczego Hejły (niewłaściwe) też wiemy. Jednak Ci, którzy o tym powinni wiedzieć najlepiej jednak nie wiedzą. PS. Zgłosiłem w UM propozycję zasłyszaną w TV, by wzorem takich miast jak Wrocław, Poznań i Kraków stworzyć na stronie miasta skrzynkę Email gdzie mieszkańcy będą zgłaszać wszelkie usterki, bzdury, dziury zauważone na mieście. Propozycja jednak jak zwykle nie przypadła do gustu lub została odrzucona przez szefa kancelarji szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
diapanazy.nibek Re: Chejły i Hejły 19.08.12, 23:53 O tak,kancelar_j_a ma na_pewno paskudnego szefa Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Chejły i Hejły 20.08.12, 09:06 ",kancelar_j_a" Kiedyś pisałem, że od Sportowej jest Szopena a od 10 Lutego Chopina. Nie wiem czy zmienili? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ebay 24.08.12, 14:55 Redakcja zdecydowanie napisała, że to te ulice więc uwierzę. Pułaskiego też byłem prawie pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ebay 24.08.12, 15:03 Niedługo wyremontują "•Termomodernizacja budynku mieszkalnego wielorodzinnego z częścią usługową – docieplenie ścian stropu, wymiana okien i drzwi, remont dachu, klatek schodowych wraz z obudowaniem rur co i cw, wykonanie wentylacji grawitacyjnej pomieszczeń /kuchni i łazienki/ przy ul. Pułaskiego 37d w Siedlcach - ogłoszenie o zamówieniu" Ciekawe jakimi kryteriami kieruje się miasto przy wyborze kamienic do remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: ebay 25.08.12, 11:24 Ktoś ze znajomych przyniósł mi stare gazety, prawie rozpadające się. Z tego wybrałem dwa art. "Króla Stasia" i honorowego obywatela miasta Łukowa, legionisty, E.Kwiatkowskiego (wicepremiera). Jako, że Król Staś jest bardzo lubiany przez siedleckich historyków bo zawsze, ciągle, systematycznie o nim mówią i piszą postanowiłem ten art. przedstawić na swojej stronie. Dalsza część, co inni o nim sądzili, w miarę potrzeb. Może to nikogo nie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Staś 25.08.12, 11:26 tu link www.markopm.za.pl/krol_poniatowski_stanislaw.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: O fotografie Ganiewskim 09.09.12, 19:30 dalszy ciąg www.tygodniksiedlecki.com/t17588-gancwol.wci.odkrywany.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 09.09.12, 21:23 Moze spoznione ale dopiero teraz dopatrzylem- na zdjeciach w familijnych jest fotka pierwszej zajezdni na ul. Aleksandrowskiej. Qrcze a w ktorym miejscu ona byla ? Poczatek patrzac od Konarskiego to stara przedwojenna zabudowa, gdzies tak do Nauczycielskiej. Pewnie dalej tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Park 11.09.12, 16:56 Pojawił się projekt Parku po odnowie. Dlaczego kawiarnia jest w innym miejscu. Powinna być tam gdzie stała spalopona w 2000 roku OAZA. Miejsce jest tradycyjne nie trzeba go zmieniać. Zostanie przedłużona alejka prowadząca od amfiteatru (ta przy ogrodzeniu ogrodów UPH) W poprzednim projekcie prace obejmowały również amfiteatr i otoczenie. Tu jest sam park. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Park 11.09.12, 19:27 15 mln zł. Taki będzie koszt. Toalety potrzebne bo i Unia tego wymaga i by nie było jak na 3 zdęciu z 29.04.2012r. www.siedlce-zwiedzanie.pl/zab013.htm Jak wcześniej mówiono alejki będą żwirowe. Pomost na tak małym stawie, po co? Kawiarnia jak wspomniałem wcześniej powinna być w starym miejscu. Wynika więc, że najdroższe będzie ogrodzenie parku. Park zamykany. Konieczność ogrodzenia parku, koszt którego napewno pochłonie 2/3 podanej sumy, Pan Ogrodnik miejski podaje wandalizm. Dla mnie wandalizmem jest jeżdżenie po parku samochodami, wjeżdżanie na plac zabaw samochodem, wjażdżanie na place miejskie ciągników z cysterną (waga ok 5-8 ton), parking przy fontannie. Nikomu nie jest potrzebne ogradzanie miejsc publicznych ogrodzeniami za miliony zł. Nie te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Czerwony dywan 18.09.12, 18:55 Czerwony dywan pojawił się na ul. B. Świrskiego. www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Czerwony dywan 18.09.12, 20:39 Złote Palmy, Oskary i inne pozłacane plastiki. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 11.09.12, 17:52 Tak się składa, że posiadam zdjęcie tej zajezdni od strony SP3 (obecnie elektryk) 1960-1961r.. W póżniejszym okresie te garaże były własnością WPHW. Tu rozbijano stare telewizory (akcja wymiany starych telewizorów, zdawałeś stary, a kupowałeś nowy ze zniżką). Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 19.09.12, 20:30 Zaznaczone na zdjęciu lotniczym położenie Nowego Ratusza widziałem przed kilkoma tygodniami, ale dopiero teraz dopatrzyłem się, że podpisane jest z błędną datą jego zburzenia - 1938 r. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 19.09.12, 21:26 Redakcja poprawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kupa gruzu po Domu Dziecka 18.09.12, 20:41 Z wielką starannością kurzą. Niedługo zaczną wycinać drzewa na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kupa gruzu po Domu Dziecka 18.09.12, 21:02 www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm Jeszcze dzisiaj w "rozbiórkach". Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Park 19.09.12, 20:20 Dałem zestawienie odkopanych fundamentów i zdjęć z 1938r. www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Park 19.09.12, 21:24 Może źle patrzę ale wychodzi mi rok 1936. Archeologów nikt nie powiadomi. To nie Warszawa. Na planach nic nie ma, pożaru nikt nie pamięta. Jak wykopią zmarłego w szkołach (szkole ) zamienionych na szpitale polowe Niemca, to ich fundacja się zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Park 29.09.12, 16:23 Dzisiaj przeszedłem się ul. Konarskiego. W chwili obecnej można zobaczyć co 5 m. pozostałości muru odgradzającego park. Są to pozostałości, fundamentowe po słupkach, wzmocnieniach, które były szersze od muru. www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm z 16.04.2012r. (za stawem) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kupa gruzu po Domu Dziecka 04.10.12, 19:24 Archeologów nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kupa gruzu po Domu Dziecka 04.10.12, 19:35 Wszystko na zdjęciach, płyta nadal leży. 1/3 placu zabaw zajęta pod plac manewrowy,skład materiałów, część socjalną. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kupa gruzu i ... 22.10.12, 21:51 Coś mi się zdawało, że ekipa konserwatorów z papierami się pojawiła. Najbardziej debatowali co z drzewami zrobić aby inwestor nie stracił więcej ponad to, że kupił cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kupa gruzu i ... 22.10.12, 21:57 Czy cmentarz można odświęcić? Czy poświęcona ziemia przstaje być poświęcona z chwilą odejścia święcącego? Pytanie teologiczne i obyczajowe. W jednym miejscu jest lapidarium bo był cmentarz a w drugim jest droga (ul. Wojskowa) i plac zabaw Domu Dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kupa gruzu i ... 10.11.12, 18:12 Gruz leży sobie ot tak czy czeka aż nabierze wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kupa gruzu i ... 10.11.12, 18:18 Może nie ma czym zapłacić i wierrni grożący ludziom (przechodniom z aparatami foto) pracownicy porzucili pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: remont kapliczki 25.09.12, 19:45 Przy rondzie Starowiejska -Janowska remontują kapliczkę. Szanowna Redakcjo, gdzie są zdjęcia kapliczek i krzyży? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: remont kapliczki 26.09.12, 19:35 Pytam się o zdjęcia kapliczek bo wydaje mi się, że coś bardzo gładką odnawiają tą na Janowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Stary Park 29.09.12, 16:15 www.gazetasiedlecka.pl/aktualnosci/item/1146-atrakcja-dendrologiczna Szkoda tylko, że rozmówca nie myślał o tym gdy był ogrodnikiem miejskim (z nazwy). Stary Park był częścią majątku, folwarku STara Wieś. Prowadziła do niego tzw. Aleja Kasztanowa, za obecnym Amfiteatrem. Na terenie Sp. Mleczarskiej stoi do dzisiaj dom, dworek (murowany) należący do tego majątku. Dzisiaj iest obudowany różnymi wiatami, ale można go zobaczyć nawet stojąc w bramie SM. Folwark jest doskonale widoczny na starych planach Siedlec. www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne_do_2011.htm z 26.04.2011r. Widać go jak i park stary również na zdjęciu lotniczym z 1944r. Wynika z tego, że jak był folwark z parkiem, ktoś nasadzał te drzewa. Jednak w art. o tym nic. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Stary Park 01.10.12, 22:27 Niby wszystko mogłoby się zgadzać, staw na beczki z ogórkami i truskawkami, budynki gospodarcze ale ten dworek w mleczarni....? Gdzies tam bliżej Kazimierzowskiej i przy akademiku UPH (dzisiejsze Nadleśnictwo) lokalizowałbym park Stencla (znanego z innych wątków) zwiazanego z automobilami i rajdami. Dla mnie to część Aleksandrowa czyli dzisiejszej Aleksandrii odgrodzona wałem fiskalnym, którą skupano i odcięto dzisiejszą Prusa a przed wojna polną drogą łączącą Kazimierzowską z Nowymi Siedlcami. Aleja Kasztanowa to już aleja reprezentacyjna i dla reprezentacji zaplanowa.Na ulicę Młynarską prowadzoną wzdłuż śmierdzącego rowu mieszkańcy Starowsi mówili "bulwar". Niby masz rację ale nie do końca. Zdjęcia lotniczę znacza dzisiejsza mleczarnię. Mógłbym powiedzieć, że siedziba dziesiejszego (WODR) doractwa rolniczego to też przedwojenny dwór, który w latach 20 ubiegłego roku przerobiono na szkołę rolniczą. Folwark nie musiał mieć dworu. Dwór nie musiał mieć folwarku. Pisząc dwór mam na myśli domostwo właścicieli folwarku. Co my dzisiaj wiemy o właścicielach folwarku stara wieś? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Stary Park 01.10.12, 23:33 Kiedyś też sądziłem, że stary park i Aleksandria były połączone. Jednak za długo siedziałem nad planami odnośnie sprzeczki z jednym z forumowiczów, że teraz nie mam wątpliwości. Na planach też masz zaznaczone, folwark Stara Wieś. Oczywiście Park majątku został nazwany Starym Parkiem, resztę włączono do Sp-ni Mleczarskiej. Staw na beczki i stojące jeszcze zabudowania między Parkim a trybuną stadionu należały do folwarku. Szkoły Rolniczej nie łączyłem z folwarkiem. Trzeba się do tego zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Stary Park 02.10.12, 12:04 www.mapywig.org/m/City_plans/GSGS_4435_TOWN_PLANS_OF_POLAND_SIEDLCE_25K_1943.jpg Sekwana na niebiesko jak rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Stary Park 02.10.12, 21:16 Gdy na tym planie przedłużymy yl. Bema, to przecina folwark. Więc tereny Szkoły Rolniczej należały do folwarku. Tereny Nowych Siedlec i siedleckich błoni też należały do tego majątku. Jeśli chodzi o "sekwanę" była kiedyś normalną rzeczką, zanim nie zrobiono z niej odpływu nieczystości z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Stary Park 08.10.12, 08:34 Czytając: www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=4777 zastanawiam się skąd taka różnica w zainteresowaniu obiektami historycznymi. W Białej starszy park i starsza, odkrywana zabudowa a tu spalony obiekt nic nie znaczy ( zdjęcia z budynkiem, spalone belki, inny kształt placu pałacowego). U nas nowo odkryty cmentarz a za chwilę rozkopywanie znanego, nie wywołuje sporu historyków ( tablica żandarma dalej leży). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Stary Park 24.10.12, 13:12 Ciekawostka. Pałac i plac dalej niezbadany. mazowsze.hist.pl/files/Szkice_Podlaskie/Szkice_Podlaskie-r2009-2010-t17-18/Szkice_Podlaskie-r2009-2010-t17-18-s337-342/Szkice_Podlaskie-r2009-2010-t17-18-s337-342.txt Odpowiedz Link Zgłoś