Dodaj do ulubionych

Odśnieżanie Siedlec

03.12.10, 16:55
Szanowni internauci. Oto nr telefonu do osoby odpowiedzialnej za odśnieżanie miasta Siedlce - szefa PUK-u. Zadzwońmy i powiedzmy co myślimy o takich "pięknych drogach" 0508148356
Obserwuj wątek
    • aka-shakal Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 17:28
      Nie wiem o co Ci chodzi. Jest zima, pada sporo śniegu. U mnie na osiedlu wczoraj jeździła koparka i odśnieżała wszystkie chodniki.
      Dróg nikt nie będzie odśnieżał codziennie 3 razy w ciągu doby. To wszystko kosztuje, zadzwoń puść im 5 minutową wiązankę, a oni i tak będą mieli to głęboko w dupie. I słusznie, bo ja tez bym miał głęboko gdzieś jakieś żale sfrustrowanego kierowcy.

Bierz chłopie za łopatę i odśnieżaj.
      • polska1985 Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 17:36
        Kolego nie jestem sfrustrowany tylko odśnieżanie Siedlec to jeden wielki cyrk. Dzisiaj rano wyjeżdżam z Siedlec ulice białe - dojeżdżam do Białej Podlaskiej - tam wszystkie ulice odśnieżone (czarne, posypane solą) - wracam do Siedlec nadal biało. Podobna sytuacja w Łukowie i innych miastach
      • kerac32 Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 17:37
        Skończy się pewnie na tym, że facet po paru pierwszych rozmowach wyłączy telefon.
    • walbas Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 17:42
      Myślę że telefon nic nie zmieni, ale dobre rady na forum publicznym powinny pomóc osobom odpowiedzialnym w ich działaniu. Otóż w środę 1 grudnia ok. godz 13.00 jechałem po ulicy Kazimierzowskiej od ronda Arcta do skrzyżowania ze Starowiejską i jak wiele innych samochodów zostałem osypany solą z obu stron przez szalejącą tam solarkę. Jeżeli każdy samochód wywiózł tyle soli co ja z tej przygody, to zapasy PUK-owi już w styczniu się skończą. Solenie ma sęs jeżeli najpierw dokładnie usunie się śnieg a dopiero pozostałość załatwi sól. Sól ze śniegiem tworzy tzw breję która jest trudna do pokonania przez pieszych a co mówić przez samochody. Przed takim soleniem moim zdaniem przy pomocy policji można wyłączyć odcinek ruchu by dokładnie zgarnąć śnieg i dopiero posolić jezdnię a nie samochody. Można to robić również w nocy lub we wczesnych godzinach rannych kiedy ruch jest najmniejszy.
    • niunianiu Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 19:06
      wiesz nie będę pisać, że głupi jesteś daruję i sobie i tobie, obudź się chłopie zima jest, po 16:00 wyszłam odśnieżyłam chodnik i podjazd do dwóch garaży, a jak skończyłam mogłam zaczynać od nowa, bo PADA ŚNIEG, teraz siedzę dziećmi, siostra i szwagier zasuwają na dwie łopaty dzieci mają ubaw patrząc przez okno jak oni zasuwają i odśnieżają DROGĘ - boczny sięgacz na długości 4 domów!!!, a właśnie w tej chwili panowie z puku ODŚNIEŻAJĄ GŁÓWNĄ ULICĘ, tuż obok, nawet trochę pomogli odgarnąć wielką górę śniegu (wielkie dzięki) obudź się oni nie mogą być wszędzie, dziś u mnie a jutro u ciebie i wiem, że to co napada przeznoc u nas tojuż nasza broszka bojutro ich tu nie będzie, szkoda tylko, że nie ma więcej takich wariatów jak ci dwoje, co oprócz odśnieżania robią dzieciom frajdę, bo tarzają się po śniegu i obsupują śniegiem, to by puk nie był potrzebny,
      to jest zima,
      • falszywy_klamca Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 19:20
        Wszystko fajnie, ale jak się nie będzie krzyczeć, że jest źle, to jeszcze ktoś uzna, że faktycznie jest dobrze.

Moje zdanie jest właśnie takie. Chcesz mieć odśnieżone, musisz ciągle się dopominać i przypominać o sobie, inaczej, albo spadniesz na koniec kolejki, albo zostaniesz olany ciepłym moczem.
        • niunianiu Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 19:40
          nie prosiłam o przyjazd odśnieżarki na moją ulicę!
          nie krzyczę,ze jestźle bo mam rozum jest zima,
          wczoraj widziałam wrocław - też biało!
          • aka-shakal Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 19:59
            Szkoda, że takich ludzi jak ty nie ma więcej w tym mieście i na świecie.
            • niunianiu Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 20:11
              ależ są to verena i jej sąsiedzi gdiześ tu pisała a może rok temu że się zbierają i odśnieżają osiedlowe uliczki, przydatna rzecz a i można się zaprzyjaźnić ;)
              • verena0 Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 20:35
                zgadza się, sąsiedzi po odśnieżaniu robili "integrację" ;))
                moje dzieci dzisiaj miały mnóstwo radości, kiedy turlały się po górze śniegu, wróciły do domu totalnie białe, ja też wróciłam biała, chociaż się nie turlałam ;)
      • mpppm Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 19:40
        Trzeba było sobie darować podjazdy,a iść na wystawę.
        Dowiedziałem się, że te babskie teksty będą w jeszcze nie poświęconym teatrze.
        • niunianiu Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 19:47
          mpppm napisał:
          > Trzeba było sobie darować podjazdy,a iść na wystawę.
          w odpowiednim wątku odpisalam ci na temat wystawy ;) może następnym razem

> Dowiedziałem się, że te babskie teksty będą w jeszcze nie poświęconym teatrze.
          > yyyyyyyyyy coś ty, o kurcze no to może odmówimy mały paciorek sami i będzie dobrze, a wiesz to nawet może lepiej, to te nieprzyzwoite teksty na scenie nie będą kuły w oczy czarnych stróżów porządku i prawa ;) ale wiesz jak ci z ckis mogli zrobić a raczej mogli nie zrobić takiej ważnej rzeczy
          • mpppm Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 20:19
            otwarcie widocznie będzie już w nowym roku 2011r.
            • niunianiu Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 20:34
              ciekawe co na otwarcie,
              10 stycznia wystawiają bożyszcze kobiet z gąsem tez super
              • mpppm Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 21:12
                Jak mnie będą wpuszczać to może wyjdę od czasu do czasu.
    • n_l Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 22:11
      > Szanowni internauci. Oto nr telefonu do osoby odpowiedzialnej za odśnieżanie mi
      > asta Siedlce
      a może zmienić opony na zimowe, udoskonalić
      technikę jazdy (i zdjąć nogę z gazu), wykazać
      więcej zrozumienia i cierpliwości dla innych
      użytkowników dróg i chodników, poszukać
      w literaturze (bądź w necie)

"Niszczycielska moc soli

Zimą firmy sprzątające miasto wysypują tony soli na stołeczne drogi, która niszczy drzewa. Zdaniem ekologów miasto powinno wprowadzić limity zużycia soli, tak jak to jest w krajach Europy Zachodniej.W Warszawie jednym z głównych sposobów walki ze śniegiem jest sól. Aby rozpuścić zalegający na drogach śnieg i lód, każdego roku firmy sprzątające miasto wysypują na stołeczne ulice kilkaset ton soli. Tylko w ciągu ostatniego śnieżnego weekendu na ulicach prawie bez przerwy jeździło 170 pługosolarek. Na drogi sypały mieszankę solno-piaskową. Jej głównym składnikiem jest chlorek sodu, czyli zwykła sól. Roztwór soli rozpuszcza zalegające na drogach śnieg i lód. Problem jednak w tym, że taki preparat niszczy miejską zieleń. Chlorek sodu powoduje karlenie liści, zmniejszenie przyrostu pędów, usychanie liści i całych drzew.
      Jak mówi dr Jacek Borowski z Katedry Ochrony Środowiska SGGW, większe zużycie soli to dla tych firm po prostu większe zarobki. Jednak zbyt duże ilości soli zabijają drzewa.
      Drzewa nawet jeśli stoją w ogromnej kałuży nie są w stanie wypić zasolonej wody, czyli tworzy się wówczas tzw. susza fizjologiczna. Przez niedobór wody wiosną drzewa później dotykają anomalie - potrafią drugi raz zakwitnąć jesienią. A to jest dla roślin zabójcze.
      W ciągu ostatnich 25 lat w stolicy wymieniono ponad 50 proc. przyulicznych drzew. Jedną z głównych przyczyn ich usychania jest właśnie solenie ulic - twierdzi dr Borowski.
      Tylko w ubiegłym roku odpowiedzialny za zieleń w mieście Zarząd Oczyszczania Miasta wydał na sadzenie nowych drzew i krzewów milion złotych. Z kolei Zarządu Oczyszczania Miasta tłumaczy się, że sól najszybciej rozpuszcza śnieg, a posypywanie ulic żwirkiem czy grysem jest trzykrotnie droższe niż solenie.
      Tymczasem w krajach skandynawskich, gdzie przecież zimy są o wiele bardziej dokuczliwe, chemię stosuje się rzadko. W Szwecji czy Finlandii na śnieg, który leży na drogach, po prostu sypie się żwir. Dzięki niemu samochody mniej ślizgają się na jezdniach. Gdy lód i śnieg już stopnieje, specjalne maszyny z ogromnymi szczotkami zbierają żwir. Resztki, których nie udało się odzyskać, spłukuje się z dróg. W wielu miastach niemieckich drogi posypuje się specjalnym tłuczniem. Preparaty chemiczne stosuje się w ograniczonym zakresie. Zarówno w Niemczech, jak w i Danii wprowadzono ograniczenia zużycia soli.
      Rzecznik ratusza Tomasz Andryszczyk twierdzi, że teraz w środku zimy nic się nie zmieni w metodzie odśnieżania ulic. - Dyskusję na temat wprowadzenia ewentualnych limitów solenie można prowadzić pod kątem następnych lat - zaznacza.
      Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna:

To jest temat godny zainteresowania przez stowarzyszenie( lobbowac za zmiana ustawy), bo co z tego ze zaprojektujemy, przypilnujemy wykonawce, jak przyjedzie drogowiec i zasoli. A pozytywne przyklady sa czyli mozna inaczj :)
      A poza szkodami dla zieleni sa przeciez inne skody jak: w podziemnym uzbrojeniu terenu, awariach systemów ciepłowniczych, wodociągowych, kanalizacyjnych, oraz straty w środowisku słodkowodnym z zasolonych ścieków, itd. CZy to sie wogole oplaca ??"

www.sak.org.pl/index.php/pMenuId/11/pDocId/301/pCmd/1/isess/97e3bd523f7feb573adb04c4a5cf69b4
      włączyć funkcję myślenie i policzyć do stu
      (albo do tysiąca) przed napisaniem postu :-)
      • n_l Suplement 03.12.10, 22:39
        Sól rozumu nie zastąpi
      • n_l Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 22:59
        > poszukać w literaturze (bądź w necie)
        Nie szukaj, tu masz wszystko "w pigułce" :-)
        arkadiuszbartosiak.salon24.pl/102650,sol-na-drogach-pustka-w-glowach
        • ygd Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 12:59
          Z tego co wiem od jakiegoś czasu np. w Wawie sypią chlorkiem wapnia, który nie jest tak agresywny jak sól.

Jedno jest pewne, drogi mają być przejezdne, w końcu płacimy podatki drogowe (chociażby w paliwie), aktualny stan dróg zagraża bezpieczeństwu, w końcu nie każdy ma mózg i będzie jechał rozsądnie.

Wyjścia są dwa,
          1. Sól/chlorek wapnia, czy piasek.
          2. Ubijać śnieg i wprowadzić wymóg jazdy na zimówkach, zachęcać do łańcuchów, zezwolić na kolce.

Sprawa dotyczy oczywiście miast, drogi krajowe muszą być "czarne". Kilka dni temu taksówkarz mi opowiadał, że jak był w tygodniu u zachodnich sąsiadów, autostrada była zamknięta, czekał z godzinę, aż drogowcy uprzątną cały śnieg z drogi, po czym puścili normalnie ruch, drogi czarne, bez żadnej soli.
      • falszywy_klamca Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 16:01
        > Tylko w ubiegłym roku odpowiedzialny za zieleń w mieście Zarząd Oczyszczania Miasta wydał
        > na sadzenie nowych drzew i krzewów milion złotych. Z kolei Zarządu Oczyszczania Miasta
        > tłumaczy się, że sól najszybciej rozpuszcza śnieg, a posypywanie ulic żwirkiem czy grysem jest
        > trzykrotnie droższe niż solenie.

> Tymczasem w krajach skandynawskich, gdzie przecież zimy są o wiele bardziej dokuczliwe, > chemię stosuje się rzadko. W Szwecji czy Finlandii na śnieg, który leży na drogach, po
        > prostu sypie się żwir. Dzięki niemu samochody mniej ślizgają się na jezdniach. Gdy lód i
        > śnieg już stopnieje, specjalne maszyny z ogromnymi szczotkami zbierają żwir. Resztki,
        > których nie udało się odzyskać, spłukuje się z dróg.

To się dowiedzieliśmy, że sól jest szkodliwa i jej stosowanie pociąga za sobą koszty sadzenia drzew. OK. Na jakie jednak argumenty się decydujemy? Finansowe, ekologiczne?
        Szwecja, Finlandia stosują droższy żwir. Czy chcielibyście na utrzymanie przejezdnych ulic wydawać 3 razy więcej, niż dotychczas? Ja nie. Szwecja, Finlandia dopuszczają do ruchu samochody z oponami na kolcach. W Polsce jest to zabronione ze względu na niszczenie asfaltu.

Ekologiczne? Sól szkodzi roślinom w miastach. Hmm... a co roślinom w mieście nie szkodzi? Wydajemy grube pieniądze na utrzymanie zniszczonej zieleni w miastach. Pytanie zasadnicze, ile drożej to wychodzi niż stosowanie 3 razy droższego żwiru? Pewnie nie wychodzi drożej, a taniej. Zaraz się też pewnie okaże, że mimo stosowania żwiru zimą i tak pewnie trzeba wydawać kasę na utrzymanie zieleni, bo szkodzi jej tysiąc innych czynników miejskich.

A może dać sobie spokój i nie sypać nic. Ani żwiru, bo nas nie stać, ani soli, bo szkodliwa? Ekologicznie, zdrowo, ale czy mniej kosztownie? Ile gospodarka straci na leczeniu, na złamanych nogach, na kolizjach, na spóźnieniach do pracy, etc.?
    • dymek1979 Re: Odśnieżanie Siedlec 03.12.10, 22:48
      Wypadamy blado jako miasto na tle gminy.
      Rano jadę przez Siedlce, paskudne warunki na drogach, źle odśnieżone, fałdy, koleiny. Wyjeżdżam poza miasto w stronę łukowa i już na wysokości grabianowa przed rondem ku mojemu zdziwieniu patrze a droga czarna, dalej za rondem białki wiśniew czyściutko, aż chce się jechać.
      No ale co się dziwić jak PUK ma wyłączność na odśnieżanie :)
      Pozdrawiam i życzę miastu aby skończyło z monopolem w Siedlcach :)
      • lukaszk99 Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 12:08
        W niektórych ruchliwych ulicach to jeszcze pługa nie widziałem np. Młynarska .
        Mam niska zawieszony samochód i jak jadę to szoruje po tym zaschniętym śniegu miedzy koleinami. Poza tym na głównych ulicach nie jest najgorzej.
        • wredzioch Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 13:54
          Na Dreszera to samo. W tamtym roku odśnieżali, w tym już nie, ale może ma to związek z tym, że w tamtym roku kto inny był radnym z tej okolicy :)
          • aro333 Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 18:29
            Ano dzisiaj na dreszera ok 11 to sie malo nie zakopalem miedzy garażami. To znaczy nie to że snieg ale ten wjazd między garażami to jakaś pomyłka. Sama ulica tez raczej nie widziala pluga. Choć okolo 13 jak wychodzilem od tesciowej to spychacz juz dzialal. To samo na Wyszynskiego, 8 rano spychacz odgarnial drogi miedzy wieżowcami.
            • suchy_100 Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 18:55
              Odnośnie tych PUSTYCH GŁÓW co chcą soli do odśnieżania i szkodzą roślinności,to nie wiem kto tu ma puste głowę? Ekolodzy bronią regulacji rzek ,bronią wycinać krzaczki,bronią wypłaszać bobry które tarasuja nurt rzek a później powstają powodzie.Tak samo i z odśnieżaniem .Miasto sparaliżowane,niemoc organizacyjna,totalny bałagan,ale nailepiej sie zasłaniać EKOLOGIĄ.
              • xaveri Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 19:05
                Wady soli - niszczy drzewka, karoserie i buty.
                Zalety soli - rozpuszcza się w wodzie i spływa do kanalizacji.

Zalety piasku - nie niszczy przedmiotów jak sól ale czy są jakieś inne za ?
                Wady piasku - trzeba go sprzątać bo niesiony wodą dokumentnie zapcha kanalizację...

To już najlepsza opcja - wałować śnieg i dopuścić jazdę z łańcuchami / kolcami.
                • ygd Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 21:05
                  Jak już pisałem wyżej, teraz jest w modzie chlorek wapnia, nie niszczy tak jak sól, a jest skuteczny, co widać po warszawskich drogach.
                  • efaster Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 22:47
                    Nie chce jakoś szczególnie wychwalać naszej władzy, ale chyba coś drgnęło ?? Czyżby nowa/stara Pani wiceprezydent zaczęła działać ?? Główne ulice są ... czarne, lub prawie czarne, owszem zawsze mogło być lepiej np. na dwu jezdniówkach (np. ul. Jagiełły) czy rondach dwupasmowych najczęściej "wytarty" jest jeden ślad najczęściej na środku, a można by wysłać dwie pługo-solarki by obrobiły dwa pasy. Ale zawsze jest postęp w stosunku do poprzedniego roku. No i jeszcze jedna kwestia, przejścia dla pieszych, poza ścisłym centrum wszędzie są zwały śniegu. A wypadałoby je odgarnąć, przynajmniej na środku. No i jest kilka jeszcze kilka ulic niższego rzędu, na którym pod warstewką śniegu są bryły lodowe, jest też należałoby potraktować solanką. np. ul. 11 Listopada. Owszem odśnieżona, ale pod śniegiem jest lód. Takich ulic jest więcej.
                    • png7 Re: Odśnieżanie Siedlec 09.12.10, 10:27
                      Dawałeś wcześniej Warszawę jako przykład wzorowego odśnieżania do czarnej jezdni a wychodzi na to, że Warszawa chce brać przykład z Siedlec i wzorowo nie oczyszczać www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,8790819,Zamiast_odsniezania___sypanie_zwirem__Bo_taniej_i.html
                      • nowak62 Re: Odśnieżanie Siedlec 09.12.10, 11:21
                        A może jeszcze ten pomysł Warszawa kupi za parę milionów PLN?
                        www.spin.siedlce.pl/2010/12/09/pomozmy-platforma-bedzie-odsniezac-siedlce/
              • n_l Re: Odśnieżanie Siedlec 06.12.10, 10:18
                > Odnośnie tych PUSTYCH GŁÓW co chcą soli do odśnieżania i szkodzą roślinności,to
                > nie wiem kto tu ma puste głowę?
                Może podpowiem ;-)
                Pustą głowę na pewno ma ten co nie chce
                (nie może/nie potrafi) zrobić prostej analizy.
                Uznaje tylko jedno rozwiązanie a o innych
                nawet nie chce słyszeć.
                I który wie że gdzieś dzwonią ale nie wie
                w którym kościele ;-)
                Poczytaj sobie, nie ekologów tylko hydrologów,
                o regulacji rzek, o bobrach, ...
                A potem włącz myślenie :-)
    • ibzor Re: Odśnieżanie Siedlec 04.12.10, 22:39
      Najlepsze by były jakieś społeczności sąsiedzkie/ spółdzielcze których członkowie sami by się spotykali i składali na wynajem pługu/odśnieżarki i sami wybierali sposób odśnieżania (czy piaskiem, solą czy o wiele droższym chlorkiem wapnia)

Niestety ludzie zatracili chyba zdolność organizowania się we wspólnoty i wszystko zwalają na władzę.
      Jeśli chcecie liczyć na instytucje które są opłacane z pieniędzy podatników i zarządzane przez ludzi którzy zajmują się głównie polityką... to nie dziwcie się że macie takie efekty...

Zero konkurencji na rynku odśnieżania - nie znam w Siedlcach ani jednej prywatnej firmy która by się tym zajmowała - i nic dziwnego skoro ludzie nie chcą zatrudniać odśnieżarek...

A naprawdę - odśnieżenie osiedlowych ulic i uliczek przy których mieszka kilka tysięcy osób, kosztowałoby w przeliczeniu na mieszkańca - GROSZE.

Zresztą o czym tu mówić - składka na odśnieżanie powinna być na stałe wliczona w czynsz spółdzielni mieszkaniowych i problem by zniknął.
      • kerac32 Re: Odśnieżanie Siedlec 05.12.10, 00:15
        składka na odśnieżanie powinna być na stałe wliczona
        > w czynsz spółdzielni mieszkaniowych i problem by zniknął.

Podziwiam Twój optymizm ;) Obawiam się, że ta kasa by znikała tak jak i podatek drogowy wliczany w cenę paliwa. Miały być z tego haraczu remontowane stare drogi, budowane nowe. A co widzisz wokoło? Dziurawe i zakorkowane drogi i ulice, niemal całkowity brak autostrad. I Ty wymyślasz jeszcze jeden podatek? Całkiem nie tak dawno narzekałeś, że państwo zabiera Ci w formie różnych podatków 50-70% dochodów.
      • falszywy_klamca Re: Odśnieżanie Siedlec 05.12.10, 11:05
        Ależ drogi Kolego, jest dokładnie tak jak mówisz.
        Spółdzielnia Mieszkaniowa ma własnych pracowników, własny sprzęt (śmieszne, miniaturowe ciągniki) i we własnym zakresie odśnieża osiedla (a bloków i parkingów ma całe mnóstwo).
        Oczywiście nie za darmo. W czynszu jest opłata za utrzymanie czystości, przez którą to czystość w zimie uważa się odśnieżanie.

Może Ty byś chciał organizować zebranie lokatorów, tak jak w Alternatywy 4. Po co? Jest spółdzielnia, jest administracja tejże spółdzielni i działają, a ja jako spółdzielca mam prawo wymagać żeby i mój parking został odśnieżony, prawda? :)
      • wredzioch Re: Odśnieżanie Siedlec 05.12.10, 11:47
        Nie wiem gdzie Ty mieszkasz ale weź pod uwagę jedno - każdy ma swoją własność o którą powinien dbać - spółdzielnia ma swoje grunty i z tego co widzę dba o nie, wspólnoty mają swoje grunty i przynajmniej moja też o nie dba. Miasto też ma swoje grunty (w tym przypadku drogi) i o wielu z nich zapomniała. Różnica pomiędzy miastem a pozostałymi jest taka, że jak TY nie posprzątasz miejskiego chodnika przy TWOJEJ posesji to przyjdzie straż miejsca i wlepi Ci mandat. Natomiast jak miasto nie odśnieży ulicy przy Twojej posesji to możesz im skoczyć.
        • xfinlandia Re: Odśnieżanie Siedlec 06.12.10, 16:05
          O dziwo nikt nie pisał o zasypanych miejscach parkingowych? A może za szybko czytałem..
          Odsnieżam przed swoim lokalem. Miejsca natychmiast zajmują sąsiedzi, bo u nich przed domem jest wspólnota albo własność miejska i jeszcze nikt nie odsnieżył, bo PAŃSTWO z mieszkań łopaty trzymać nie potrafi.
          Obok mnie jest ok 80m słabo odśnieżanego chodnika. Miejsc parkingowych nikt nie odśnieża, bo właściciel działki chyba nie ma nawet auta i i tyle mu nie trzeba.. W sobotę odgarnęłem nastepne miejsce. Dziś już zajęte.. I nie mówię tu wcale o interesantach przyjeżdżających w tą okolicę, bo właśnie dla nich to zrobiłem..
          Kurczę, a nie dało by się tak: jak wiem, że gdzieś parkuję na cały dzień, to wezmę ze sobą łopatę i zrobię sobie miejsce zamiast czatować na "głupich"? Z tego co wiem, na parkingach osiedlowych jest jeszcze gorzej.
    • jagielonczyk-1955 Re: Odśnieżanie Siedlec 06.12.10, 19:52
      Przecież rzecznik opcji z której się wywodzi prezydent naszego miasta powiedział, że za takie odśnieżanie winę ponosi premier , więc dlaczego szanowny internauto podajesz numer PUK, trzeba podać numer Pana premiera bo on jest temu winien,chociaż będąc dzisiaj w centrum to można naprawdę dostać zawału serca jak te chodniki są odśnieżone - więc może trzeba zadzwonić do j.eminecji Błaszczaka i poskarżyć ,najlepiej to niech Pan Tchórzewski na forum parlamentu poruszy sprawę że w Siedlcach pan premier się zaniedbuje i nie odśnieża chodników .
      • niunianiu Re: Odśnieżanie Siedlec 06.12.10, 20:10
        dziś w centrum na chodnikach były ruchome piaski ;)
      • polska1985 Re: Odśnieżanie Siedlec 06.12.10, 22:54
        mam nadzieję że poprawnie wyłapałem ironię w Twoim komentarzu :)
    • ygd Re: Odśnieżanie Siedlec 15.12.10, 17:19
      W Lublinie sypią się kary za kiepskie odśnieżanie www.kurierlubelski.pl/stronaglowna/345688,kprd-otrzyma-o-kar-za-z-e-od-nie-zanie,id,t.html
      U nas pewno też by się należało :)
      • daniel_siedlce Re: Odśnieżanie Siedlec 15.12.10, 21:44
        Podobno jakaś ekipa charytatywnie śmiga z łopatami po centrum.
        Elektorat na dobre i złe?
        • efaster Re: Odśnieżanie Siedlec 16.12.10, 02:03
          Ale, po co my się na tym wogle rozwodzimy, kto co jak, po co. Dlaczego w Siedlcach wszytko musi być inaczej niż w całym kraju. Wyobrażacie sobie, że w Warszawie radni pis-u latali z łopatami po mieście ?? Tylko po to by pokazać "Hance", że miasto jest źle odśnieżane ?? ygd napisał w Lublinie, UM pociągną do odpowiedzialności finansowej firmy odśnieżające miasto.

www.rmf24.pl/raport-zima/zimawnatarciu2/news-lublin-karze-firmy-odsniezajace-za-zimowy-paraliz,nId,312874

Piłka powinna być krótka, jest opad śniegu, są standardy i priotety odśnieżania, 4-6 h. po ustaniu opadu główne ulice maja być czarne, lub prawie (wiadomo jak nawali 30-40 cm. śniegu, to nawet święty mikołaj nie pomoże). Ale nie może być tak na miłość boską jak było po pierwszym "ataku" zimy, że przez pierwsze kilka dni, ulice były białe, albo była gruba warstwa lodu, że nie dało wogle ruszyć z pod świateł, a pod górkę z miejsca nie wspominając. Teraz sytuacja na szczęście się poprawiła, ale nie bez znaczenia był protesty mieszkańców i zainteresowania mediów. Co do ręcznego odśnieżania, niestety jedna PUK-owska ekipa to za mało, wiem tak miasto zakontraktowało to tak ma, ale przejścia muszą być drożne, a nie wszędzie da radę wjechać sprzętem mechanicznym. Zobaczcie w Warszawie, oprócz pługów na miasto wychodzą ekipy w niebieskim ubraniu, w żółtych odblaskowych kamizelka, z szuflami i wiadrami z pisakiem z domieszka soli. I lecą pokoleii od przejścia do przejścia. I "szuflują".

A u nas może i pługi już działają, ale na przejściach nie raz po dwa dni (no może w ścisłym centrum jest na bierząco) leżą ponad 0,5 m. pryzmy. Tak nie może być. Na przyszły rok miasto powinno się poważnie zastanowić, czy nie warto zatrudnić jakieś drugiej firmy. Podzielić miasto na rejony. I każda ma swój i z tego jest rozliczna, ile sprzętu ile ludzi ile piasku, soli. No i przystanki też MPK musi bardziej "pilnować".

Na Prusa, zrobili nowe zatoczki po tym jesienno, zimowym remoncie na ostatnią chwilę, myślicie, że są odśnieżone ?? Nie, bo znając życie firma wynajęta przez MPK nie miał ujętej jej w planie. Ale nie przejmujcie się to tez często zdarza się w innych miastach.
          • n_l Re: Odśnieżanie Siedlec 17.12.10, 10:00
            > Nie, bo znając życie firma wynajęta przez
            > MPK nie miał ujętej jej w planie.
            A to MPK wynajęło firmę do odśnieżania przystanków???
            Jeśli tak do daj to do "Wątku na piątek" bo na
            żart to wygląda...

W Wawie po każdym śniegu ekipy ekipy sprzątają przystanki.
            Lepiej lub gorzej ale na znanych mi przystankach :-)
            bez lodu i nie ma hałd śniegu.
            • efaster Re: Odśnieżanie Siedlec 17.12.10, 15:44
              Nie, ja wcale nie żartowałem, powołałem się na wypowiedź Prezesa MPK, niestety oni potrafią tylko ceny biletów podwyższać.

A o wprowadzeniu bogatszej oferty biletowej nawet nie ma, co marzyć. Już nie raz czytałem w infolinii TS o problemach mieszkańców III etapu os. 1000 lecia. By dojechać, np. na ul. Janowską/Starowiejską albo w inne odległe rejony miasta muszą się przesiadać albo jechać 3-ka czy 4- ką całe miasto do dokoła. A w Siedleckim MPK masz do wyboru albo jednorazowy albo miesięczny.

Niema nic pośredniego, a 24 h (bo nie ma kursów nocnych) ani 30, 60 czy 90 minutowych. Przesiadając się musi kupować drugi bilet, z powrotem oczywiście też. I np. twoja Babcia chce prze świętami sama w ciągu dnia np. koło 12 pojechać z Chrobrego na Cmentarz na Janowskiej. A nie łapie się jeszcze na darmowy przejazd (ma poniżej 70 lat) to musi kupić 4x bilety (owszem jest zniżka dla emerytów) ale tak jedna podróż kosztuje ją (info: www.mpk.siedlce.pl/s44-ceny.biletow.htm ) 4 * 1.65 =6,60, a jeśli zwykła osoba pracująca, nie mająca zniżek (bilet normalny) zapłaci 4 * 2,20 = 8,80. To są horrendalne ceny. I jaki jest wniosek, wolisz sam wziąć wolne i zawieść babcie na cmentarz, albo po pracy jak jest już ciemno. Wyjdzie taniej i wygodnej.

A z takim podejściem (MPK) do mieszkańców nigdy ludzie nie przesiadają się z prywatnych samochodów do komunikacji miejskiej.

Czy prezes MPK i władze miasta zdają sobie sprawę że takim cennikiem i skromną ofertą biletów tylko odstraszają potencjalnych klientów ??

Jeśli chcemy walczyć skutecznie z korkami to prócz budowy wielopoziomowych parkingów w systemie Park&Ride i wprowadzenia Stefy Płatnego Parkowania trzeba bardzo, a to bardzo usprawnić komunikację miejską. Bez tego ani rusz, bo spowoduje to tylko to, ze ludzie będą zaciskać zęby płacić i dalej parkować cały dzień jak do tej pory w centrum, albo kombinować jak koń pod górę jakby tu nie zapłacić za parking. Zacznie się parkowanie po prywatnych podwórkach, etc. A jeśli władze miasta i MPK profesjonalnie reformują system komunikacji miejskiej, to wtedy można tego sytuacji uniknąć.

Co do odśnieżania zacytuje wypowiedź prezesa MPK:
              Osobną sprawą jest odśnieżanie przystanków komunikacji miejskiej. Pasażerowie skarżyli się często, że aby wejść do autobusu, trzeba pokonać wał śniegu na granicy jezdni i chodnika. Co robi w tej sprawie miejski przewoźnik?

- Codziennie wysyłamy pracowników, którzy takie zwały odgarniają. Każdej nocy pracują spycharki wynajęte przez MPK, które poszerzają miejsca, w których pasażerowie mogą czekać na autobus. Niestety te zwały śniegu na granicy, pojawiają się ponownie po przejeździe każdego pługu i tutaj jedynym sposobem na to będzie zmiana podejścia przez pług, żeby nie kończył swojej pracy na zepchnięciu śniegu na chodnik - powiedział prezes MPK, Bogdan Kozioł

za KRP
              podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/klopotliwe-zwaly-sniegu-5525.html

Co do nowych zatoczek na ul. Prusa dalej leży śnieg na całej zatoczce, a autobusy zapewne (ba jestem tego pewien) zatrzymują się na jezdni, wstrzymując ruch tranzytowy, bo Prusa to jakby nie patrzył cześć DK nr 63.
              • falszywy_klamca Re: Odśnieżanie Siedlec 17.12.10, 16:12
                efaster napisał:

> Niema nic pośredniego, a 24 h (bo nie ma kursów nocnych) ani 30, 60 czy 90 minutowych. Przesiadając się musi kupować drugi bilet, z powrotem oczywiście też. I np. twoja Babcia chce prze świętami sama w ciągu dnia np. koło 12 pojechać z Chrobrego na Cmentarz na Janowskiej. A nie łapie się jeszcze na darmowy przejazd (ma poniżej 70 lat) to musi kupić 4x bilety (owszem jest zniżka dla emerytów) ale tak jedna podróż kosztuje ją (info: www.mpk.siedlce.pl/s44-ceny.biletow.htm ) 4 * 1.65 =6,60, a jeśli zwykła osoba pracująca, nie mająca zniżek (bilet normalny) zapłaci 4 * 2,20 = 8,80. To są horrendalne ceny. I jaki jest wniosek, wolisz sam wziąć wolne i zawieść babcie na cmentarz, albo po pracy jak jest już ciemno. Wyjdzie taniej i wygodnej.

A może taryfą?
                Z Chrobrego na cmentarz jest 4,1 km (wg. Google Maps: maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl ). W naszym mieście na start nabijają 5zł, cena za każdy rozpoczęty kilometr to 1,6 zł. Razem? 5zł+1.6zł*5km=13zł.

Jak widać da się drożej, więc nie taki ten MPK straszny ;)
    • ibzor Re: Odśnieżanie Siedlec 21.12.10, 20:51
      Znowu spadlo sniegu wiec odgarniam temat i dla rozluznienia dla wszystkich polecam ten oto tekst:

vegacomp.nazwa.pl/lejk/index.php?option=com_content&view=article&id=86:zima-w-borach-tucholskich-z-pamitnika-mieszkaca
    • wredzioch Mistrzostwo świata :) 27.12.10, 16:42
      Mistrzostwem jest odśnieżyć dwa z trzech pasów ruchu. Dzisiaj skręcając ze Starowiejskiej w Wiszniewskiego zastanawiałem się czy zmienili organizację ruchu i czy przypadkiem nie wpycham się pod prąd bo "nadziałem" się na wyjeżdżający z Wiszniewskiego samochód skręcający w lewo z oznaczonego pasa do skrętu w lewo. Niby wszystko ok tylko gdzie się podział pas dla tych co w Wiszniewskiego wjeżdzają - otóż jest tyle, że zasypany :) Brawo :)))
      • aro333 Re: Mistrzostwo świata :) 27.12.10, 20:53
        Ha wiesz co, przed chwileczka wrócilem ze spacerku z psem i faktycznie, masz rację. Qrcze normalnie jaja. Ciekawe jakby taką fotke oficjalnie podeslal do urzędu i czy tez by powiedziel;i , że wszystko gra.Śnieg obfity juz dawno nie padal ale to jest odsnieżone po cwaniacku i to w centrum miasta
        • wredzioch Re: Mistrzostwo świata :) 28.12.10, 09:41
          Do pełni "szczęścia" brakuje tam tylko policji która karałaby kierowców jadących po niewłaściwym pasie ruchu :))))
      • falszywy_klamca Re: Mistrzostwo świata :) 28.12.10, 19:41
        Przy pierwszych opadach śniegu w grudniu też przeżyłem konsternację w momencie gdy chcąc wjechać uniemożliwiła mi to bardzo przepisowa niewiasta. Ona rozdziawiła buzię, ja postanowiłem, że będę mężczyzną i to wykorzystam...

... i wjechałem przez prawoskręt w kierunku kina. Czyli generalnie dosyć ostro pojechałem po bandzie, ale w zaspę wjechać mi się nie chciało, a korek na Starowiejskiej zaczynał się tworzyć, bo w Wiszniewskiego chciał skręcić też inny pan z naprzeciwka.
    • lukaszk99 Re: Odśnieżanie Siedlec 30.12.10, 00:54
      Dobra dzisiaj w nocy (29.12.2010) znowu pada sporo śniegu, zobaczymy jak nasz ukochany PUK spiszę się jutro.
      • lukaszk99 Re: Odśnieżanie Siedlec 31.12.10, 00:58
        No jak na razie na plus, na Młynarskiej gdzie po pierwszym ataku zimy pługa przez tydzień nie widziałem, po wczorajszych sporych opadach nawet parkingi odśnieżyli. Jestem mile zaskoczony i widzę że solą mniej sypią co jest według mnie na plus.
        • efaster Re: Odśnieżanie Siedlec 31.12.10, 01:24
          Odśnieżanie się poprawiło, nie wiem czy to wynik nacisków ze strony społeczeństwa i mediów czy wynik działalności p. Sochackiej, (jako wiceprezydent), która nie raz "odgrażała" się, że przyciśnie służy odśnieżające. Co do soli to zauważyłem, ze najpierw jeżdżą i zgarniają ile się da (z tyłu z maszyny nic nie leci) a sypią na sam koniec, kiedy na jezdni zastaje sam lód. Owszem dobry to pomysł, ale zanim sól "złapie" to czasem ciężko ruszyć na oblodzonej nawierzchni, szczególnie na wzniesieniach. Nawet najlepsze zimówki wtedy nie pomogą, bo koła się ślizgają. A łańcuchów używać nie można, bo zniszczy asfalt, zresztą połamałoby nadkola, od szorowania po jezdni by w końcu któreś oczko w łańcuchu puściło. Czyli jak by nie patrzył sól jest potrzebna.
          • aro333 Re: Odśnieżanie Siedlec 31.12.10, 11:09
            Jest taki chyba chorwacki patent , widzialem filmik na youtube. Składa sie taką niby gąsiennicę z takich blaszanych łusek i "obuwa " sie w to koło na samochodzie. Co ciekawe mozna jezdzić w tym również po asfalcie, nie ma poslizgu ani tłuczenia jak przy łańcuchach.
            Bardzo fajna sprawa, nie pamietam nazwy tego ale jak znajde filmik zapodam linka. Całość mieści się po złożeniu w takim małym pojemniczku. Koło na samochodzie wygląda w tym jakby dostało koronkę .Ciekawe ile to kosztuje, kwestję prawa używania tego pomijam teraz ale pomysl naprawdę fajny. Na filmikach jest test na sniegu ale takze latem.
        • ac20068 Re: Odśnieżanie Siedlec 31.12.10, 13:01
          Też jestem miło zaskoczona - oby tylko nie zapeszyć. Wczoraj i dzisiaj pojawił się na ul. Wodniaków najpierw traktorek ssm a później większy. I oby tak dalej :)
    • razowiec Zaskoczenie w Nowym Roku 01.01.11, 16:19
      Wracałem ok. 4-tej rano z tanców sylwestrowych, atu miasto nie do poznania.
      Jezdnie pięknie odśnieżone, prawie czarne.
      Jednak można. Oby już tak zawsze w 2011.
      • error_400 na tle innych dróg 01.01.11, 16:50
        w Siedlcach jest przeciętnie. Wczoraj odwiedziłem Łuków. Droga do Łukowa jak najbardziej OK. W samym Łukowie główny ciąg komunikacyjny jest czarny, ale wystarczy zjechać w pierwszą lepszą ulicę i zaczyna się robić biało.

Dzisiaj za to jechałem do Węgrowa, później do Kałuszyna i powrót do Siedlec. Droga 696 do Węgrowa była czarna tylko do Mokobód, dalej czarna była tylko miejscami. Ale dalej było tylko gorzej. Droga 697 Liw-Kałuszyn to jakaś kompletna kpina. Na ok. 23 km, ponad połowę trasy trzeba było pokonać po angielsku lewym pasem, bo tylko on był odśnieżony.

DK2 bardzo poprawnie i bez żadnych niespodzianek, spokojnie dałoby się uzyskać prędkości autostradowe.
        Chciałbym zwrócić uwagę, żeby jednak ograniczyć prędkość, wielu kierowców bardzo pewnie czuje się również w takich warunkach. To z jednej strony dobrze, ale rozpędzić auto z nowoczesnym turbodieslem do 60-70 km/h na oponach zimowych nie jest trudno. Trudno jest się zatrzymać. Np. jadąc po rondzie widzę szybko dojeżdżające auto i panikę w oczach kierowcy, bo mu się autko mimo ABSu i innej elektroniki nie chce zatrzymać.
        Nie twierdzę, że trzeba być zawalidrogą i cały czas jechać 30 km/h, ale mądrze i odpowiedzialnie podchodzić do skrzyżowań, więcej hamować silnikiem.
        • mpppm odśnieżanie ale bez przesady 19.02.11, 19:06
          www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm
          • portafortuna Re: odśnieżanie ale bez przesady 24.02.11, 13:30
            Na mojej ulicy w tym roku tylko raz był pług. Dojechał do połowy i odjechał. Pewnie się zdubił.
            • falszywy_klamca Re: odśnieżanie ale bez przesady 24.02.11, 19:08
              Nawet nie macie pojęcia, jak bardzo bawią mnie takie posty.
              Autor bardzo chce pocisnąć czy to firmie odśnieżającej miasto, czy to prezydentowi. Chce błysnąć. I na końcu zamiast "zagubił" pisze "zadubił".

Krytyka z błędem. Piękne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka