Dodaj do ulubionych

M. Zaczyńska napisała o murze.

09.02.11, 16:30
w dziale: Siedlce. W powiatach.
artykuł jest dość obszerny (pół strony)
ale niestety ten tekst nie został umieszczony na portalu TS :/

napisałam krótko do rzeczników (Siedlce oraz okręg W-wa) z informacją o opublikowaniu artykułu o murze więzienia. tylko... szkoda, że nie nie mogłam załączyć żadnego linka... :/ siła rażenie nie będzie, mam wrażenie, znaczna.
no i właściwie to co z tego wynika? nic. szkoda, że nie ma jakiejś grupy artystycznej... zrobiliby happening, skrzyknęli wkurzonych na odrapany mur siedlczan, podjechali pod mur, rozstawili drabiny :) i zaczęli go najzwyczajniej w świecie malować! a tak to kompletne nic!!!

ale i tak podziękowania dla Pani Zaczyńskiej!
Obserwuj wątek
    • brat_szczepana Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 16:39
      > ale niestety ten tekst nie został umieszczony na portalu TS :/

A to ciekawe. Byle bzdety zamieszczają, a tego nie?

• sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 16:50
        no właśnie nie... w sumie nic juz sie nie poradzi.
        ale fajnie to M. Zaczyńska ujęła. kilka naprawdę trafnych zdań, ironicznych i krytycznych. także wobec konserwatora zabytków - że, cytuję: "nie dostał zawału" kiedy na murze zamieszczano reklamy... :) słuszna uwaga. a teraz pomalowanie głupiego muru kosztuje astronomiczne sumy.

wkurzona jestem. widzę ten mur codzinnie, bo mieszkam na Daszyńskiego i go mijam, wpadając do centrum. nie lubię brzydoty i dziadostwa w przestrzeni miejskiej. na podwórku, to jak sobie kto chce. i najgorsze, że ani radni ani Prezydent nie mogą temu zaradzić. żałosne.
        ale, dość marudzenia.
    • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 16:51
      Szkoda też, że powstaje nowy temat bo nie wiadomo o co chodzi.
      • sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 16:59
        wiesz... nie lubię takich mega wątków, pewnie dlatego powstał nowy. po prostu jest to jakaś kontynuacja. kto bywa na forum - wie :) pozdr.
      • news_1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 17:03
        > nie wiadomo o co chodzi.

Wiadomo. O sklerozę autorki topicu ;)

• sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 17:13
      uważaj, masz do czynienia ze sławnym awatarem. o internautce sokoll1 napisali w TS normalnie... :) napisali, że konsekwentna, a nie sklerotyczna. masz złe informacje! :)
      • news_1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 17:34
        Jeśli zakładanie w ciągu kilku dni przez jednego autora trzeciego wątku na ten sam temat nie jest sklerozą , to czym? :)
        • miyatoto Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 18:38
          news_1 napisał:
          > Jeśli zakładanie w ciągu kilku dni przez jednego autora trzeciego wątku na ten
          > sam temat nie jest sklerozą , to czym? :)

Tzn. że dzieci nie płaczą, micha jest pełna, w tv nie leci nic ciekawego, z domu na spacer wyjść się nie chce, no i co najważniejsze, prawdziwych problemów ta pani na razie nie ma.
          Ale wieje nudą w jej życiu.

• ygd Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 18:56
        Ano napisali img6.imageshack.us/img6/4389/siedleckimur.gif ;)
        • sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 12:04
          miło z Twojej strony, że wrzuciłeś link ygd!:):))) pozdrawiam
        • efaster Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 15:11
          jest juz oficjalna wersja internetowa :))

www.tygodnik.siedlecki.pl/t12182-siedlecki.mur.htm
          • sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 21:46
            link przesłałam rzecznikom (Siedlce i okręg W-wa). niech sie chociaż wstydu najedzą.
            bo czy uda się osiągnąć cos więcej?
            mówią: kuj żelazo, póki gorące. ale skoro nawet Prezydent Siedlec nic nie może, to kto może?
    • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 17:36
      Głową muru nie przebijesz czytaj pomalujesz, a nawet gdy jakimś cudem za 700 dni mur będzie ładny, nikt Tobie zasług nie przypisze. Więc spokojnie.

Wiesz ile trudu trzeba jakie koszty trzeba ponieść by się zebrać i porozmawiać o murze.
      Gdzie jeszcze do finału?
      Tu już poczyniono kroki i wydano 40 tyś zł. na dokumentację muru. Ale jak sama pisałaś zrobiono to jeszcz przed Twoim tematem o murze.
      • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 19:12
        Mur nie jest zabytkiem, taką formę otrzymał po 1974r.
        Tak wyglądał mur w 1974r. w książce XXX lat Woj, Warszawskiego (tu może był zabytkiem ale też wątpię bo w 1944r. jak słyszałem był prawie zniszczony.)
        www.markopm.za.pl/familijne.htm
        • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 09.02.11, 19:15
          Pokusił bym się o to, że UM jest zabytkiem bo ma 60 lat i pobudowany został z cegieł z siedleckich zburzonych domów.
        • sokoll1 do Mpppm - prośba 10.02.11, 13:25
          Mpppm, a może Ty byś pchnął kwestię z murem? ja to już wykorzystałam swoje możliwości (niewielkie, jak sam zauważyłeś). Ty i Krzycho jesteście 'siedlcofilami' że tak powiem.
          Może udałoby Wam się zainteresować radnych. Mpppm pomyślisz? Prowadzisz piękny portal o Siedlcach, masz dużą wiedzę o mieście, jego historii. Nie ma lepszej osoby niż Ty!

uciekam do swoich spraw, bo, wbrew gadaniu niektórych, wiem, co to są poważne problemy! ale można połączyć życie prywatne z postawą obywatelską :) pozdr.:)
          • ygd Re: do Mpppm - prośba 10.02.11, 15:48
            Zawsze można zrobić zrzutkę na kilka lasek dynamitu ;-)
            • mpppm Re: do Mpppm - prośba 10.02.11, 16:04
              Jeśli prośba dotyczy wysadzenia mnie to niestety nie przychylam się.
              Co do muru to też nie warto, konserwator w swoim kajeciku ma zapisane, że to zabytek i że jest bezcenny więc chyba wnioskowali by o pobyt za tym murem dożywotnio.
              • ygd Re: do Mpppm - prośba 10.02.11, 17:43
                Żarty żartami, ale nie rozumiem dlaczego władze miasta nie dbają o ścisłe centrum. Ja rozumiem, że likwidacja/przeniesienie więzienia to spore wyzwanie... ale pomalowanie tego odrażającego i odpychającego wszystkich przyjezdnych muru to powinien być obowiązek. Jeśli faktycznie konserwator trzyma na tym łapę, to sam powinien wziąć puszkę farby i pomalować.

W końcu to my mieszkańcy jesteśmy w kagańcu tego miasta, czy miasto jest dla nas?
                • n_l Re: do Mpppm - prośba 11.02.11, 08:00
                  > W końcu to my mieszkańcy jesteśmy w kagańcu tego miasta, czy miasto jest dla nas?
                  A jak myślisz? :-))))))
                  I nie zawężaj tego tylko do miasta... ;-))))
          • mpppm Re: do Mpppm - prośba 10.02.11, 18:15
            Odp. dla Sokol1

Moja postawa jest jaka jest.
            np tu:
            www.markopm.za.pl/hala.htm
            od ostatnie sesji foto minęło trochę czasu, hala posunęła się w kierunku rudery i nic
            (w czasie przedwyborczym M Dobijański wspomniał o powrocie hali do Kultury).

Kilka spraw poruszanych w tym temacie jak i zdjęcia na stronie (co jest nie tylko moją zasługą lecz i innych zabierających głos, a określanych jako strzał w 10, zostało przez UM dostrzeżonych i załatwionych).
            Ostatnio taką sprawą był płot, ogrodzenie postawione na środku chodnika, mimo, że nie ma żadnej budowy na ul. 11 Listopada. Był płot na ul. Pustej i kilka innych spraw.
            Tak więc widać, że moja postawa odbiega od porządanej przez Ciebie, bo nie zamierzam nic pisać "na murze" i w sprawie muru jak i w innych sprawach.
            Poprostu nie mam zamiaru żle się czuć gdy szanowny urzędnik mnie oleje.
            A gdy już muszę, stojąc pod drzwiami kilka minut (gdy gdzieś wchodzę) mam mocne postanowienie, że nigdy się tu nie pokażę.
            Więc staram się nie pokazywać, a tym bardziej pisać.
      • sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 12:31
        mpppm napisał:

nawet gdy jakimś cudem za
        > 700 dni mur będzie ładny, nikt Tobie zasług nie przypisze. Więc spokojnie.
        :))))) daj spokój, Ziomek... o jakich zasługach mówimy? że co, że na otwarcie pozwolą mi przeciąć wstęgę? :DD

> Tu już poczyniono kroki i wydano 40 tyś zł. na dokumentację muru. Ale jak sama
        > pisałaś zrobiono to jeszcz przed Twoim tematem o murze.
        :))))))) ja nie przeceniam swojej roli, gwarantuję Ci to! zrobiłam niewiele z jednej strony - a z drugiej, zrobiłam wszystko, co w mojej mocy! pomysł, który wymagał ode mnie napisania kilku zaledwie maili :))) w sumie... max. 30 minut w moim CV !! ;)

pozdrawiam!
    • sokoll1 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 12:18
      . z najnowszych informacji wynika, że artykuł zostanie zamieszczony na portalu TS. może to zwróci uwagę 'więziennej polskiej centrali' ? trudno powiedzieć. pozdr.
      Witam:)
      Zamieścimy go, zamieścimy:)
      ja gratuluje konsekwencji i pomysłowości. Bardzo nam się podobała pani
      postawa. jedni duzo gadaja, inni po prostu działają. Jak pani. Pozdrawiam
      serdecznie
      mariola zaczyńska
      • efaster Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 12:59
        Dokładnie, mniej gadania więcej pracy.

Skoro mór powstał w latach 70-tych i nie ma nic wspólnego z murem z czasów carskich. To chyba konserwator nie jest potrzebny do zerwania starej łuszczejącej się farby i pomalowania go na nowo, może być inny kolor niekoniecznie biały.

Co do reklam dalej konsekwentnie uważam, że 3 (i tylko trzy) bilbordy przy samym skrzyżowaniu by nie zaszkodziły, nie zeszpeciły miasta, a więzienie miałoby dodatkowy dochód. Może jednak udałoby się "ugłaskać" centralę służby więziennej.
        • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 15:43
          dlaczego ja to czytam:
          M. Zaczyńska napisała na murze.
          • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 16:10
            Będąc na ul. Niedziałka zauważyłem, że ktoś ma problem z murem na tej ulicy.
            Jeśli miasto zleciło rozbiórkę Niedziałka 11. to oni.
            Jeśli nie, niech ścigają winowajcę bo może być nieszczęście.
            zdj. za kilka minut w inffoto.
            • krzycho1252 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 17:46
              Wydaje mi się, że mur więzienia przebudowano w latach 70. Podniesiono wysokość, przerobiono koguty strażników ale podstawowej części nie naruszono. Chciałoby się napisać, że go unowocześniono.
              • mpppm Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 17:53
                Wieżyczki strażników były inne, okrągłe. Ścięto róg muru.
                Jak widać na zdjęciu robionym przed 1974r. mur nie miał "tych segmentów" więc nie ma mowy o zabytku (murowym, ogrodzeniowym).
              • kerac32 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 18:13
                > ale podstawowej części nie naruszono.

Jesteś w błędzie. Mur rozbierano odcinkami po kilkanaście metrów i budowano od podstaw. Jeśli jest w nim jakieś elementy zabytku, to tylko przy założeniu, że część cegieł z rozbiórki starego muru użyto powtórnie do wzniesienia nowego.
    • krzycho1252 Re: M. Zaczyńska napisała o murze. 10.02.11, 19:12
      O więzieniu pisaliśmy tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,262,27233580,27239999,Re_Po_co_nam_w_siedlcach_wiezienie_w_centrum_mia.html
    • brat_szczepana Inicjatywa obywatelska 11.02.11, 13:21
      Jakby nie patrzeć, bój o estetyczny wygląd więziennego muru to już inicjatywa obywatelska.

1. kilka wątków na forum
      2. aktywne działanie Sokoll1
      3. odpowiedź korespondencyjna czynnika oficjalnego
      4. odzew prasowy (TS)
      5. faktografia fotograficzna na najważniesznym społecznym portalu w mieście (mpppm)
      6. szereg propozycji "od ludzi"m jak ten mur powinien wyglądać.
      7. dokumentacja - jest
      8. pieniądze - trzeba zdobyć lub znaleźć sponsora

Prezydent, radni i tzw. władze komunikują się dziś z mieszkańcami za pomocą różnych kanałów. Nie są to tylko oficlane petycje i pisma, spotkania f'ace to face', ale także za pomocą takich jak to forum postali społecznościowych.

Czas na słowo prezydenta i naszych radnych !
      • mpppm Re: Inicjatywa obywatelska 11.02.11, 15:55
        brat_szczepana napisał:

> Jakby nie patrzeć, bój o estetyczny wygląd więziennego muru to już inicjatywa o
        > bywatelska.
        > 5. faktografia fotograficzna na najważniesznym społecznym portalu w mieście (mpppm)

No nie, zdjęć muru więzienia (obecnego) nie ma ale to żaden problem.
        Hala posuwająca się ku ruinie przy okazji doczeka się portretów.
        Niech tylko oświetleniowiec da lepsze światło (to na górze)
        • mpppm Re: Inicjatywa obywatelska 16.02.11, 16:24
          Bamy też taki mur.
          www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm
          Więzienie zabytkowe i mur pobudowany po 1974r. jest zabytkowy, takie są wieści z firmy zajmującej się tym tematem.
          Bank zabytkowy, to i mur też jest zabytkowy.
          Od strony zachodniej Banki już rozwalony. Zdjęcia będą w rozbiórkach, tu:
          www.markopm.za.pl/rozbiorka.htm
          • mpppm Re: Inicjatywa obywatelska 16.02.11, 21:13
            Zdjęcia muru więzienia:
            www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm
            na drugim zdjęciu trochę pomalowałem "zabytek" bez zgody ............. no i nie wiem jak to się może skończyć?
            • kult-turka2 Re: Inicjatywa dobra jest 19.02.11, 17:37
              Można by rzec, że to jakie mamy miasto w dużej mierze jest zasługą siedleckich dziennikarzy a nie inicjatyw społecznych.
              Mariola siedła, naskrobała i co z tego? Gdzie w tym artykule jakiekolwiek pytanie do siedleckich włodarzy, artystów, historyków czy konserwatora, na minibazarku spotkała radnego Poducha, przypomniała sobie, zapytała i sprawa załatwiona...
              To jak mur wygląda każdy widzi a byłe reklamy wcale go nie zdobiły jak napisała nasza Mariola. Ktoś nieświadomie postawił tam jeszcze aniołki, wybierając najgorsze chyba z możliwych miejsc, a Poduch w artykule mówi, że to fajnie, bo ludzie robili sobie zdjęcia. Ja tez zrobiłem bo wyglądało to surrealistycznie wręcz groteskowo.
              Dobrze, że nie ma już tego reklamowego jarmarku, teraz wygląda to właśnie jak zabytek. Czysta natura.
              Jestem jak najbardziej za wyestetyzowaniem tego miejsca ale powinno podlegać to jakiejś mądrej, odważnej i kompetentnej debacie.
              Próżno jej szukać na łamach TS.
              W 80 tys. mieście, w "najpoczytniejszej" gazecie, na jedynce lansują tematy typu "walentynki z TS" czy "Mały mister mała miss" a nie takie właśnie, więc jest jak jest.
              Mariola tekścik jednak napisała, to fakt ale chyba z powodu permanentnego znudzenia i braku inwencji,
              ot wyjrzała przez redakcyjne okno (mur jest vis a vis redakcji) i w końcu coś zauważyła po paru latach...

ps. jest np. taka grupa TWOŻYWO, która realizuje swoje ambitne projekty także na takich fragmentach architektury, niestety na razie nie w Siedlcach
              www.twozywo.art.pl
              • sokoll1 a w Mińsku Maz. 20.02.11, 21:03
                Ciekawy głos w dyskusji!

Dziś przejeżdżałam przez Mińsk Mazowiecki - w centrum miasta dość nowy, ładny, nowoczesny i przeszklony obiekt:
                Cukiernia
                Kawiarnia
                Lodziarnia

Żadna awangarda, po prostu estetyczny, zgrabny budynek i chyba cieszy się popularnoscią, bo nawet wieczorem kręcili sie po nim ludzie - widać z samochodu :) Pozazdrościć!
                I żeby jeszcze dodatkowo się zdołować należy popuścić wodze fantazji i w miejscu siedleckiego więzienia wyobrazić sobie centrum handlowe... Empik...
                Ale... zejdźmy na ziemię. Ktoś tu mądrze napisał - głową muru nie przebijemy. Ciekawe, czy choć nasze dzieci doczekają upadku muru siedleckiego.
                • kult-turka2 Re: a w Mińsku Maz. 20.02.11, 22:29
                • kult-turka2 w Mińsku Maz. jak w Siedlcach 20.02.11, 22:43
                  Znowu nastepne centrum, strusogaleria !? - ze szklana kładką przez Piłsudskiego
                  Czemu nie wielki interaktywny plac zabaw i rekraacji dla wszystkich duzych i małych:
                  minigolf, hokej na trawie, ogród botaniczny z zoo itd. Są na to unijne fundusze...

a co do Mińska, to zdarzają się rodzynki w tym architektonicznym zakalcu, identycznym jak Siedlce. Niektóre z nich zaprojektował siedlecki architekt H Kosieradzki, notabene autor nowego Atlas-u
                  Dopóki jednak inwestorem, dowolnej inwestycji w Siedlcach będzie burak, który ma pieniendze i niekompetentni urzędnicy, najwekszą gratka architektoniczna w mieście pozostanie WIĘZIENIE.
                  • mpppm mury 21.02.11, 00:07
                    www.markopm.za.pl/mur.htm
                    Wychodzi na to, że jak prosto stoi to zabytek.
                • efaster Re: a w Mińsku Maz. 21.02.11, 11:08
                  ależ prosze bardzo:

www.suwalkiplaza.com.pl/

powstałą na miejscu dawnego więzienia (w środku widać zabykowy budynek) obudowany nowym.

a więzienie zostało przeniesione:

Po modernizacji i generalnym remoncie budynków Oddziału Zewnętrznego we wrześniu 2000 roku siedzibę Aresztu Śledczego przeniesiono z ul. Dwernickiego do obiektu przy ul. Wojska Polskiego 29.

www.oisw.bialystok.pl/ass.html
                  • sokoll1 Suwałki 21.02.11, 21:25
                    Efaster, jak Tyś to znalazł?! :)) Rewelacja. Da się. I naprawdę ciekawie ta Plaza wygląda z tym zachowanym budynkiem dawnego więzienia. A Suwałki to chyba mniejsze miasto niz Siedlce?

W ostatnim numerze Tygodnika mała wzmianka o pomyśle powołania naszego 'lokalnego' konserwatora zabytków - gdyz ten główny bardzo często w czasie dyskusji w UM Siedlce jest nieobecny... Pomysł nie przeszedł.
                    Nie rozumiem tej logiki: kamienice w środku miasta będą wyburzane, a więzienie w centrum pozostanie (przez kolejne dziesięciolecia paskudne, bo skąd wytrzasnać te zawrotne kwoty na remont??). A Wy widzicie w tym jakąś logikę?
                    • efaster Re: Suwałki 22.02.11, 00:03
                      Oj, Suwalska Plaza już się kiedyś na forum przewijała, kiedy dyskutowaliśmy o referendum dot. stadionu na Wojskowej 5. Któryś z długoletnich forowiczów nicku niestety nie pamiętam, właśnie ten przykład podrzucił i mi się przypomniał, kiedy przechodziłem obok kawałka zabytkowej (chyba ??) ściany na wprost wylotu ul. Pułaskiego w AK i mi się właśnie Suwalska Plaza przypomniała.

Hm, porównywanie Suwałk do Siedlec jest trochę nie na miejscu, bo tam mają nie, jako bum budowlany na galerie niczym w Białymstoku. Przez lata nie było nic, a od kilku lat po zmianie władzy na bardziej liberalną buduje/planuje się na potęgę, (rzecz jasna w dużo mniejszym stopniu w Suwałkach niż w Białymstoku, ale to chyba zrozumiałe, bo Białystok ma ponad 300 tys. mieszkańców, a Suwałki 70 tys. mieszkańców).

> Nie rozumiem tej logiki: kamienice w środku miasta będą wyburzane, a więzienie
                      > w centrum pozostanie

No, bo, te kamienice w kwartale Pułaskiego -Kilińskiego -Sienkiewicza -Floriańska są w opłakanym stanie technicznym, stwarzają duże zagrożenie pożarowe (drewniane klatki schodowe, strychy, czasem stropy, stare instalacje elektryczne, butle gazowe), są gęsto pobudowane i mają małe wąskie przejazdy miedzy budynkami. Widoczne to było, kiedy był pożar tej kamienicy na Pułaskiego 25 C (straż nie mogła wjechać z podnośnikiem z drabiną) przez za niskie bramy i za wąskie uliczki między budynkami.

Co do muru, to w sumie UM ma zawiązane ręce, bo to własność Minsterstwa Sprawiedliwości (Służby Więziennej), więc nie może, decydować o tej nieruchomości. Jedynie prosić o remont muru. Konserwator wojewódzki (bo o tegoż chodziło) już nie raz "dał ciała" a to, jeśli chodzi o kasyno wojskowe, a to zabytkową lokomotywownie przy siedleckim dworcu PKP. W Warszawie też sobie nie może poradzić, z deweloperami i co róż wyburzają jakieś zabytkowe budynki, mimo iż mają tam miejskiego (gminnego) konserwatora zabytków, pisałem kiedyś (nie mogę teraz tego w archiwum znaleźć, tyle tego jest) o tym jak w Warszawie, zburzyli połowę lokomotywowni, a jak zainterweniował konserwator, wpisując go ją do rejestru zabytków, to okazało się że grozi zawaleniem (w końcu do połowy rozebrana) i w końcu trzeba było ją do reszty rozebrać.

> A Wy widzicie w tym jakąś logikę?

Uuuuu, to temat rzeka, ale nie Muchawka czy Liwiec, tylko Nil, albo Amazonka, ja czasem we własnym zachowaniu nie widzę logiki, a u władzy (nie zależnie, jakiego szczebla) ??
                      • sokoll1 Re: Suwałki 25.02.11, 08:34
                        efaster napisał:
                        > No, bo, te kamienice w kwartale Pułaskiego -Kilińskiego -Sienkiewicza -Floriańs
                        > ka są w opłakanym stanie technicznym, stwarzają duże zagrożenie pożarowe (drewn
                        > iane klatki schodowe, strychy, czasem stropy, stare instalacje elektryczne, but
                        > le gazowe), są gęsto pobudowane i mają małe wąskie przejazdy miedzy budynkami.
                        > Widoczne to było, kiedy był pożar tej kamienicy na Pułaskiego 25 C (straż nie m
                        > ogła wjechać z podnośnikiem z drabiną) przez za niskie bramy i za wąskie uliczk
                        > i między budynkami.

Wszystko to racja Efaster i piszesz rozsądnie i rzeczowo - ale mimo wszystko barbarzyństwem dla mnie jest obrócić ten dystrykt całkowicie w perzynę, nie zostawiając choćby jednej-dwóch kamieniczek... Ten fragment miasta przerodzi się w nowoczesny, ale całkowicie bez duszy (starożytni mówili o miejscach z klimatem, że mają genius loci - ducha miejsca ;)) Wszystkie duchy uciekną. Praktyka i tendencja jest inna - opisywany w linku niżej biurowiec Aurum jest tego koronnym przykładem, tu nowoczesność respektuje historię! Nie trzeba wiele, tu fragmentaryczny mur symbolizuje całą przeszłość, getto żydowskie (mam sentyment, bo mieszkałam niedaleko w czasie studiów:)
                        www.polskatimes.pl/warszawa/fakty24/116858,knajpy-w-zabytkach,id,t.html?cookie=1
                        Ale plan zagospodarowania tego terenu powstał i nie sądzę, żeby jakakolwiek, a choćby jedna z tych kamieniczek się uchowała - a niektóre to naprawdę perełki, zwłąszcza te na ul. Sienkiewicza. Tyle moim skromnym zdaniem.
                        • efaster Re: Suwałki 25.02.11, 13:14
                          Hm, trudno nazwać zabytkiem kamienice z początku XX wieku, ani ona nie jest jakaś wyjątkowa architektonicznie, ani nie ma wartości jakiejś zabytkowej. Prawdą jest, że w tych kamienicach instalacje są stare, przeciążone, są potencjalnie zagrodzeniem pożarowym, stropy, dachy, klatki schodowe drewniane, nie ma tam ogrzewania z PEC-u, tylko prywatne piece, nie ma sieci gazowej (w użyciu butle, które też są potencjalnie zagrożeniem pożarowym), w niektórych kamienicach nie ma kanalizacji a i czasem bieżącej wody, trzeba nosi ją z pompy ulicznej. UM ma plan (przynajmniej dotychczas miał) wszystkie kamienice wokół kwartału zostają nie będą wyburzane. Wewnątrz ma powitać takie miejskie atrium/plac miejski, na miejscu wyburzonych starych kamienic mają powstać nowe, ale mają być zgodne z zabudową historyczną tego kwartału. Tzn. bez jakiś nowoczesnych futurystycznych budowli. Cały plan opiera się na jednej kwestii, ludzie tam mieszkający mają być wyprowadzeni do bloków socjalnych budowanych przez firmę z Mińska Maz. a miasto będzie jej spłacać, co miesiąc raty. Jednak cały plan jest mocno zagrożony, bo weszły nowe rozporządzenia dotyczące długu publicznego i nie wiadomo czy te mieszkania wszystkie powstaną. Oczywiście pieniądze ze sprzedaży gruntów w centrum zasilą budżet miasta.

Ale jak to naprawdę wyjdzie, tego nikt nie wie. Co do muru to jego wyburzenie raczej jest nie możliwe, bo wtedy ucieczki z więzienia byłyby na porządku dziennym. Więc to raczej w grę nie wchodzi.
                          • sokoll1 Re: Suwałki 28.02.11, 17:10
                            Co do ucieczek masz rację. W takim razie musimy powstrzymać ygd... cos wspominał o laskach dynamitu! Lepiej faktycznie uświadomić mu, żeby muru nie wyburzał, bo wtedy ucieczki z więzienia byłyby na porządku dziennym.

:DDDD tym samym, wszystkim czującym murowstręt, wytrąciłeś ostatecznie wszystkie argumenty z ręki, efaster! pozdrawiam :DD
                            • n_l Re: Suwałki 02.03.11, 14:29
                              > bo wtedy ucieczki z więzienia byłyby na porządku dziennym.
                              I to byłoby doskonałe rozwiązanie problemu.
                              Nie ma sensu utrzymywanie pustego więzienia :-)
                  • miyatoto Re: a w Mińsku Maz. 01.03.11, 18:00
                    Poguglowałem trochę (szkoda że tego nie zrobił efaster przed napisaniem swojego postu), no i dowiedziałem się że więzienie-kurnik w Suwałkach tak się miało do naszego siedleckiego jak blaszany garaż do Pałacu Kultury.
                    • efaster Re: a w Mińsku Maz. 02.03.11, 13:08
                      ale, to już dawno było wiadomo, ja tyko taki przykład zagospodarowania podałem

Doskonale wiedziałem, ze więzienie w Suwałkach jest dużo mniejsze od naszego.
                      • miyatoto Re: a w Mińsku Maz. 02.03.11, 13:24
                        efaster napisał:
                        > ale, to już dawno było wiadomo, ja tyko taki przykład zagospodarowania podałem>
                        > Doskonale wiedziałem, ze więzienie w Suwałkach jest dużo mniejsze od naszego.

Spoko spoko, żebyśmy tylko takie problemy mieli na głowach :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka