Dodaj do ulubionych

wsfiz vs up

22.05.12, 13:22
Witam zgromadzonych, mam pytanie odnośnie uczelni.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, iż udało mi się zdać egzamin dojrzałości, co za tym idzie pora w końcu rozejrzeć się za uczelnią.

Znalazłem na forum wątek sprzed dwóch lat o wsfizie, jednak od tej pory mogło ulec zmianie kilka rzeczy...

Planuje pójść na informatykę, poziom na akademii, tfu uniwersytecie podlaskim podobno jest straszny jeśli chodzi o ten kierunek, ja jednak pracując mało przywiązuje wagę do tego, większości rzeczy i tak będę się musiał nauczyć. Chcę w Siedlcach zrobić I stopień a potem dalej już kształcić się w Warszawie bądź Wrocławiu, no w tej chwili to mało istotne, muszę ustabilizować się życiowo.

O wsfizie słyszałem wiele dobrego, nie znam zbyt wielu ludzi, którzy by akurat informatykę tam studiowali jednak ludzie dobrze się wypowiadają o tej uczelni, natomiast o ap/up chodzą legendy o poziomie, paniach z dziekanatu i rozbitej po calym miejscie infrastrukturze.

Która z tych dwóch uczelni będzie lepszym pomysłem na start?
Obserwuj wątek
    • lukaszk99 Re: wsfiz vs up 22.05.12, 22:23
      Jeśli chcesz tylko papier to Wsfiz czy tam Collegium Mazovia, a jeśli chcesz się czegoś nauczyć to zdecydowanie UPH. Z tego co słyszę i obserwuje po znajomych to w tym całym CM poziom jest bardzo niski. CM jest to uczelnia utrzymująca się tylko z studentów płacących czesne to w sumie nie ma co im się dziwić, że puszczają wszystkich jak leci. Takie mamy czasy że byle idiota może mieć wyższe wykształcenie, aby tylko chciało mu się płacić. Niedługo wykształcenie wyższe nie będzie nic znaczyć.
    • niunianiu Re: wsfiz vs up 23.05.12, 08:11
      zgadzam sie z łukasz99, jeśli chcesz się czegoś nauczyć wybierz uniwersytet, jeśli raczej chodzi ci o wygodę (jedno miejce) czy bezproblemowe przejście studiów wybierz cm, poziom jest niski, niewiele wysiłku kosztują studia, jeśli chcesz się czegoś nauczyć musisz posiedzieć nad tym sam (studiuję na cm)
      • ela-1976 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 08:35
        Śmiechu warte odpowiedzi - UPH właśnie działa w sposób nie ważne ile osób aby przyjąć i mieć kasę od Państwa. Jeśli chodzi o CM(WSFiZ) studiowałam tam kilka lat temu administrację i powiem szczerze że to co prezentowali w AP to był śmiech to że się płaci nie znaczy że będziesz miał wszystko zaliczone a wręcz przeciwnie. Wykładowcy są z Uniwersytetów np. Warszawskiego, Białostockiego. Kadra jest bardzo kompetentna i znacząca przy tym wymagająca. Jeśli ktoś myśli że zapłaci i to zasadniczo koniec to chyba uczelnie pomylił. Miałam wielu znajomych z AP (UPH) i niestety poziom tam był żenujący. Jeśli chodzi o informatykę wiem że jest na wymagającym poziomie i odsiew jest spory. Każdy dobry pracodawca wie że jak ktoś inwestuje w siebie będzie dobrym pracownikiem - tak jest po studiach prywatnych. UPH nie prezentuje dużego poziomu widać to po wypuszczaniu w świat wielu przyszłych nauczycieli którzy i tak nie dostaną pracy - powiedzenie Siedleckie głosi "jak nie dostaniesz się nigdzie idź na pedagogikę", dowiedź się na temat kadry to wiele Ci odpowie. Jeśli kadra będzie dobra to sam wybierzesz. Grunt to być zadowolonym
        • lukaszk99 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 10:06
          Nie wiem dokładnie jak jest na innych kierunkach, ale informatykę na 100 % zdecydowanie lepiej studiować na UPH. Mam znajomego który skończył inf. w CM i on dosłownie nic nie potrafi. Poszedł tam po papier, ale tak naprawdę nie wiem do czego on mu jest potrzebny bo pracy w tym zawodzie na pewno nie znajdzie. Gość nawet nie potrafi jakiegoś produktywnego programu napisać. Jak już czegoś wymagali to wszystkie prace miał robione przez kogoś albo ściągał. Ela-1976 co do poziomu na reszcie kierunków to nie wciskaj kitu nie może być gorzej jak w CM, bo tam w sumie nie ma żadnego poziomu. Mój dobry znajomy "studiuję" tam coś związanego z logistyką, gość do najbystrzejszych lekko mówiąc nie należy, pracuje, melanżuje i nic się nie uczy, a i tak bez problemu zalicza.
          • ela-1976 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 10:26
            coś takiego jeśli ktoś obecnie pracuje to trzeba obrażać, jeśli studiuje to bardzo źle bo na CM. Powiedz co Ty robisz? BO obecnie w naszym mieście raczej ciężko o pracę... Może to Ty jesteś mało bystry skoro wypowiadasz się w ten sposób o innych. Sądzisz że UPH szczyci się samymi geniuszami tylko gdzie oni są? Skoro to taka dobra uczelnia to powinni wszyscy po niej mieć z miejsca pracę, a powiem Ci że trochę jest inaczej. Nie trzeba nikogo obrażać jeśli jesteś odważny wymień kolegę z imienia i nazwiska a inni ocenią może ktoś zna?! Wykładowcy to podstawa. Piszesz że lepiej na 100% lepiej UPH dlaczego? może jakieś argumenty? Piszesz strasznie jałowo.
            • lukaszk99 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 10:48
              >coś takiego jeśli ktoś obecnie pracuje to trzeba obrażać
              ???
              Nie rozumie w sumie o co ci chodzi.

Dałem ci tylko przykład na podstawie którego mam taką opinie na temat CM i również zdaję sobie sprawę że na UPH poziom też jest słaby, ale patrząc po moich znajomych to myślę, że jednak sporo wyższy od CM. Nigdzie też nie napisałem, że na UPH studiują sami geniusze, a ty wyciągasz jakieś dziwne wnioski i wprowadzasz niepotrzebny zamęt. Co do kolegi to po co mam wypowiadać jego imię i nazwisko? Znam go ponad 15 lat i mówię ci że on by się nawet ze mną zgodził, nawet sam powiedział, że idzie do CM bo na UPH maiłby trudniej i jest to powszechna opinia.

• ela-1976 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 11:08
                Powszechna na UPH. brak merytoryki
                • lukaszk99 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 11:17
                  Powszechne na CM, brak umiejętności logicznego myślenia.

>coś takiego jeśli ktoś obecnie pracuje to trzeba obrażać

Sam pracuję i studiuję zaocznie więc naprawdę nie wiem o co ci chodzi. Możesz Wyjaśnić ?
                  Jak pisałem, że gość studiuję, pracuje i imprezuje to chodziło mi bardziej o brak czas i chęci na naukę, a pomimo braku tego czasu bez problemu zalicza.
          • kropla-atramentu Re: wsfiz vs up 23.05.12, 18:11
            Tego się obawiałem, że najlepiej to będzie po prostu złożyć papiery tu i tu a potem metodą losowania wyłonić zwyciezką uczelnie.

To że ludzie na informatyce całe G umieją to wina trochę popularyzowania w mediach kierunków technicznych i mamienie dobrymi zarobkami. Mój przyszły szwagier wykłada na uniwersytecie częstochowskim i wielokrotnie już załamywał ręce nad ludźmi którzy idąc na takie kierunki jak informatyka, automatyka nie potrafią dzielić pod kreską nie mówiąc już o jako takim pojęciu o tym będą mogli robić jeśli jakimś cudem przejdą te studia. W telewizji mówili, że ężyniery zarabiają kilka, -naście tysięcy więc idą.

Wytykać matołów można na jednej jak i na drugiej uczelni niestety, liczyłem na to, że odezwie się ktoś kto faktycznie studiuje informatykę na jednej i drugiej uczelni.
            • nocny.gosc Re: wsfiz vs up 23.05.12, 20:59
              gdziekolwiek byś nie poszedł. Jeśli będziesz chciał się nauczyć to się nauczysz. Ja studiowałęm inf na CM. Niedawno skończyłem. Fakt jest taki że jeżeli przychodzisz na zajęcia i masz trochę chęci żęby zaliczysz to będziesz jechał na 3 i przejdziesz. Ale to zależy już od ambicji. Moim zdaniem zarówno na UPH i CM. Na CM jest sporo wykładowców z uczelni warszawskich. To czego się nauczysz zależy od ciebie gdziekolwiek byś nie studiował.
            • lukaszk99 Re: wsfiz vs up 23.05.12, 22:26
              > To że ludzie na informatyce całe G umieją to wina trochę popularyzowania w mediach kierunków technicznych i mamienie dobrymi zarobkami.

Dobry informatyk po studiach pracę zawsze znajdzie, nie ważne czy skończy UPH, CM czy Politechnikę Warszawską, a ci co chodzą aby skończyć i mieć papier to w sumie nie wiem na co liczą, przecież pracodawca przed przyjęciem i tak dokładnie zweryfikuje co tak naprawdę potrafią.
      • malgosi35 Re: wsfiz vs up 24.08.12, 21:57
        Niech przykładem i odpowiedzią na twoje pytanie będzie moje doświadczenie z przeglądania CV absolwentów obu uczelni. po przeczytaniu kilkunastu dalej mogłam bez patrzenia powiedzieć co delikwent skończył. Niektóre CV były żenujące i dziwię się że CM nie zwraca na to uwagi swoim absolwentom.
    • educationonline Re: wsfiz vs up 23.05.12, 22:40
      A kto powiedział że studia dadzą komuś wiedzę? To że ktoś skończył jakieś studia i nic nie potrafi to nie wina uczelni tylko tej osoby która olewała naukę. Studia mają ukierunkować, masz spróbować wszystkiego po trochu żeby odkryć to co chcesz robić i uczyć się tego w domu. W informatyce nie potrzebny jest papier, liczą się umiejętności. Jeśli nie wiesz czego się uczyć to idź na studia, jeśli wiesz to się tego naucz i idź do pracy bądź załóż działalność. Skończyłem Wsfiz - informatyke.
      • anka220220 Re: wsfiz vs up 13.06.12, 15:24
        Studiuję na WSFiZ (choć nie informatykę) i jestem bardzo zadowolona. Poleciło mi tą szkołę wielu znajomych i oni również uwazaja ze to dobry dla nich wybór. Bardzo dobra kadra, zarowno na WSFiZ jak i informatycznej, wiekszosc ta sama co na panstwowych uczelniach. Jak masz chęci i poswiecasz troche wiecej czasu, to wynosisz bardzo duzo.
        A jesli chodzi konkretnie o informatykę tutaj, to moj kolega po ukonczeniu tez byl usatysfakcjonowany. Z tego co wiem, z praca tez nie ma ŻADNYCH problemów. Fakt, ze tak jak na medycynie, informatyka rowniez wymaga ciągłej nauki...
    • login_username Re: wsfiz vs up 25.08.12, 10:15
      Witam serdecznie jestem przedsiębiorcą. Ostatnio poszukiwałem pracowników na kilka różnych stanowisk między innymi informatyka i wiem coś niecoś o poziomie który reprezentowali sobą kandydaci po jednej i drugiej uczelni. Niema różnicy gdzie się zapiszesz jedna i druga uczelnia to fabryki magistrów jednak jak bym miał wskazać to proponuje UPH . Na obu Trzeba naprawdę się postarać żeby oblać albo być kretynem. Więc jak chcesz czegoś się nauczyć to musisz sam popracować bo po obronie wychodzisz praktycznie z niczym poziom wiedzy będzie zależał głównie od ciebie i od twojego zaangażowania. Możesz nic nie robić i tak cię przepuszczą. Znam też kilku wykładowców z obu uczelni którzy mówią że ogólnie poziom z roku na rok jest niższy. Studentów jest coraz mniej i uczelnie też muszą się starać żeby się utrzymać. Niema już takiej selekcji jak kiedyś gdzie na uph na 1 miejsce na informatyce ubiegało się 8 osób i trzymano wysoki poziom.
    • spwcsiedlce Re: wsfiz vs up 26.08.12, 10:45
      Na wstępie zaznaczę, że jestem absolwentem UPH i może będę bardziej przychylny tej uczelni, ale postaram się zachować obiektywizm.
      Nie można porównywać ogólnie UPH do CM, gdyż w UPH jest system studiów dziennych i zaocznych. Tak samo nie można porównywać poziomu tych systemów. Na CM z tego co mi wiadomo ogromna większość to studenci zaoczni, czyli Ci, którzy płacą.
      Państwowa Szkoła Wyższa jaką jest Uniwersytet kształci za darmo studentów dziennych, więc można równie dobrze powiedzieć, że akurat nie zależy wykładowcom, żeby "przepychać" studentów z roku na rok, więc aby zaliczyć rok to trzeba się przyłożyć. To jest argument za UPH. Jeżeli chodzi o studia zaoczne - takie ja kończyłem ze względu na to, że pracowałem - to tu studentów można podzielić znów na dwie grupy: tych, którzy pracują i nie mogą sobie pozwolić na studia dzienne i tych, którzy studiują zaocznie, bo się nie dostali na dzienne i niestety muszę przyznać, że takich jest coraz to więcej.
      Jeszcze kilka lat temu stosunek studentów zaocznych wynosił 4:1 na korzyść osób pracujących, teraz zaczyna się on obracać i wychodzi na to, że więcej jest osób niepracujących, wynika to stąd, że niestety, ale ogólnie obniża się poziom kształcenia. Niestety obie uczelnie chcą zarobić na studentach, bo inaczej by nie przetrwały. O ile jeszcze UPH otrzymuje dotacje od państwa jako szkoła państwowa to CM już nie, bo jest prywatną. Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.
      Także moja rada dla Ciebie to jeśli chcesz się nauczyć informatyki i masz chęć i lubisz informatykę to idź na dzienne studia na UPH. Z tego co mi wiadomo to z każdego roku najlepsi studenci informatyki mogą liczyć na zatrudnienie na UPH, więc i motywacja do nauki jest większa.
      Teraz już się nie idzie na studia, żeby po skończonym kierunku znaleźć pracę, bo nie oszukujmy się, ale tak się nie da - jest naprawdę bardzo mały procent osób, które pracują w zawodzie wyuczonym, nie w swojej firmie. Studiuje się głównie z dwóch powodów: bo inni mają papier mgr i nie chcesz być od nich gorszy i idziesz do uczelni, w której się prześlizgniesz przez 5 lat i ten papier otrzymasz oraz z drugiego powodu, jakim jest chęć podniesienia swojego intelektu i chęć nauki tego, co Cię interesuje. Teraz jest tyle kierunków do wyboru, że na pewno coś się dla siebie znajdzie. A wiadomo, że jak się studiuje to co się lubi i co jeszcze jest pasją, hobby to studia stają się przyjemnością :)
    • popioly_siedleckie Re: wsfiz vs up 27.08.12, 20:00
      Powiem tak jeśli chodzi o porównanie. Mój kolega studiował informatykę na UPH (wtedy jeszcze AP) i kiepsko dawał sobie radę, po przejściu na WSFiZ miał same dobre wyniki, a studiowanie tam ocenił raczej jako mało przydatne - klepanie podstaw i małe wymagania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka