Dodaj do ulubionych

Park Aleksandria

24.09.12, 08:46
Już dosyć dawno ogłoszono przetarg na wykonanie ogrodzenia w naszym parku. Chociaż minęło już parę miesięcy niewiele się tam dzieje. Rozwalono stare murki i na tym tyle. Idzie jesień z opadami i niskimi temperaturami. Jak wykonawca zamierza dotrzymać terminu? Gdzie jest nadzór? Czy znowu podpisany będzie aneks terminowy wykonania robót, którego głównym argumentem będą złe warunki atmosferyczne?
Znając życie to na pewno tak będzie. Zobaczycie.
Obserwuj wątek
    • majster68 Re: Park Aleksandria 26.09.12, 15:41
      Nie bójcie się. Ogrodzenie robi najlepsza firma elektryczna w Siedlcach. Jak będzie zimno to postawią piecyki i się podgrzeją :) a jak nie dadzą rady to dokończą w przyszłym roku.
      • vernis11 Re: Park Aleksandria 21.11.12, 20:44
        Byłam dzisiaj na spacerze w parku. Oglądałam to ogrodzenie i pracowników firmy która to wykonuje. Na całej długości ul.Konarskiego naliczyłam pięciu. Stawiali stalowe formy do słupów. W takim tępie na pewno w tym roku nie skończą. Nie dadzą rady nawet wykonać połowy. Macie rację teraz będzie zwalanie na złą pogodę, na rosnące drzewa, na przechodniów. Ciekawa jestem jaki będzie powód przesunięcia terminu wykonania. A może kasa za robotę została już wypłacona i nie opłaci się już dalej robić. Czy urzędnicy z Magistratu wiedzą co się tutaj dzieje, czy jak zwykle obudzą się jak spadnie pierwszy śnieg i stwierdzą, że rzeczywiście dalej nie da się robić i trzeba budowę odłożyć do wiosny.
      • efaster Re: Park Aleksandria 21.11.12, 21:38
        a nie bo robi jakaś firma bud dach coś w ten deseń, jednym słowem podwykonawca

a zrcić nie zrobia do konca roku, nie ma szans ja myslałem że to na wiosnę ma być gotowe

ze 2 tyg. robota stała jak ten śnieg w październiku spadł
        • ibzor Re: Park Aleksandria 22.11.12, 17:42
          Z reguły tak jest - nie znam inwestycji wykonywanej za publiczne pieniądze która byłaby wykonana tak dobrze , szybko i tanio jak ta prywatna.

Dla porównania:

Budynki przy Ziuty Buczyńskiej (po prawej stronie jadac od brzeskiej blisko torowej)

i drugi budynek przy ulicy kolejowej (renowacja i generalny remont)

mapy google: 52.157598,22.282772

Tempo prac w powyższych inwestycjach ekspresowe.
          Nie wspomnę już o Galerii Centrum która rośnie dosłownie w oczach z tygodnia na tydzień
    • fellnet Re: Park Aleksandria 21.11.12, 20:57
      Wasze obawy jakie macie w sprawie parku były już poruszane tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,262,123609151,138890176,Re_park_sie_grodzi.html?t=F1353527674437
      • vernis11 Re: Park Aleksandria 22.11.12, 19:51
        Tak tam też pisaliście o tym, ale tu chodzi o coś innego. Piszecie, że nie skończą, że się ślimaczą z robotą, że robi to jakaś tam firma coś DACH. Troszkę dzisiaj poczytałam. Przetarg wygrała firma elektryczna ZELTECH. Dlaczego miasto zleca prace budowlane elektrykom? Dlatego to tak ospale idzie. Kable położyliby sprawnie i szybko. Z ogrodzeniem chyba im nie wyjdzie.
        Ale tak na marginesie może to u nas prawidłowość. Prezydent też jest specjalistą od melioracji a rządzi miastem :)
        • vernis11 Re: Park Aleksandria 28.11.12, 13:38
          Dzisiaj byłam znowu na spacerze w parku. bez specjalnych zmian. Przybyło kilka szalunków na słupach. Chłopcy uwijają się ale nie dadzą rady. Czy kolega mpppm może się tam wybrać i zrobić nam jakąś fotorelację? Chętnie zobaczymy to w kolorach :)
          • fellnet Re: Park Aleksandria 28.11.12, 16:57
            UM powinien pokazać jak to ogrodzenie ma wyglądać.
            Miało być w stylu ogrodzenia Pałacu, któte sprawia wrażenie lekkiego i przyjemnego dla oka.
            Ogrodzenie parku jest ciężkie, masywne i przypomina budowle III Rzeszy.
            • fellnet Re: Park Aleksandria 28.11.12, 22:23
              "Ktoś" za społeczne pieniądze zleca wykonanie projektu, a mieszkańcy przez setki lat będą musieli na to patrzeć i się "zachwycać".
              Czy tym mieszkańcom nie jest za dobrze?
              • vernis11 Re: Park Aleksandria 29.11.12, 08:49
                Tę inwestycję prowadzi wydział komunalny UM. Nie mają tam pracowników którzy umieją czytać projekty i potrafią je weryfikować. Wszystko wychodzi dopiero wtedy kiedy "już widać" i za późno jest na jakiekolwiek poprawki.
    • fellnet Re: Park Aleksandria 29.11.12, 12:20
      Sprawa wydaje się tak prosta i zrozumiała, a jednak nie dla decydentów.
      Jeśli coś robi się w mieście za pieniądze podatników i to oni mają być odbiorcami tego dobra należało by to inaczej zorganizować.
      1. konkursik na ogrodzenie (kilkanaście prac),
      2. ocena tych prac przez społeczeństwo,
      3. najlepsza praca, wybrana, do zrobienia projektu technicznego.

Ile osób decydowało o wyglądzie ogrodzenia parku?
      Może projektant zaprojektował, zadecydował. Z Sokołowa?

Na elementach metalowych pewnie będą litery AO tak jak przy "Jacku".
      Więc powiem, Ogińska była właścicielem parku.
      Rodzinka po jej śmierci zamieniła majątek siedlecki na inne dobra z Austryjakami.
      Sklepy pod "Jackiem" jeszszcze za swojego życia, sprzedała żydom.
      Park stał się własnością miasta.
      I teraz, wypisywanie inicjałów AO na ogrodzeniu będzie fałszowaniem historii.

• vernis11 Re: Park Aleksandria 30.11.12, 22:01
        Jest tak jak napisałeś. Projektant narysował swoją wizję i stało się. Moim zdaniem w takich sprawach zbędne jest referendum i konsultacje społeczne. UM ma wspaniałego architekta i biuro projektowe, które chyba nic nie robi poza podpisywaniem listy płac. Oni powinni takie projekty realizować a przynajmniej weryfikować.

Co do historii, to nie można kwestionować udziału Aleksandry Ogińskiej w rozwoju naszego miasta. Dbała o siebie, ale coś zostało. Bez niej mówilibyśmy teraz: "Siedlce, czy to ta wioska pod Mordami?"
        • lukowski99 Re: Park Aleksandria 02.12.12, 18:53
          Byłem tam dzisiaj przypadkowo. Poczytałem specyfikację przetargową, projekt umowy, zapoznałem się z projektem. Jak mi Bóg miły jeżeli podpiszą aneks terminowy to zgłoszę sprawę do prokuratury. Nie ma podstaw do przesunięcia terminu. Ślimaczyli się całe lato, nic się nie działo całymi miesiącami a teraz zwalą na mróz. Wykonywałem dla Miasta Siedlce jedną z inwestycji. Ukarali mnie za parę dni spóźnienia. Zapłaciłem jak dla mnie sporo. Ciekawy jestem czy ukarają swojego, czy będzie jedna wielka kombinacja
          • zimn.awoda Re: Park Aleksandria 04.12.12, 19:04
            Odwalili dwie oferty żeby zlecić robotę swojemu. Nie ważna cena i termin, zawsze można to poprawić. Tak jak teraz. Przyszedł mróz i już jest powód. Będzie zmiana terminy i pewnie jeszcze kasy dołożą. Bo były trudności obiektywne. Przecież padał deszcz, potem był upał, teraz mróz. To wszystko kosztuje. Znajdą błędy w projekcie, które trzeba poprawić. To normalne. Nie ma co się podniecać. Nie przewalczycie tego. Szkoda zdrowia i nerwów.
            • mpppm Re: Park Aleksandria 04.12.12, 19:36
              mogę w tym miejscu napisań " a nie mówiłem"
              forum.gazeta.pl/forum/w,262,123609151,139589655,ogrodzenie_parku.html
              • zimn.awoda Re: Park Aleksandria 04.12.12, 22:54
                Tak. Miałeś rację. Tylko czy coś z tego wynika? Możemy sobie tutaj pisać bez końca. Nikt z UM tego nie komentuje. Rączka rączkę myje.
                Czy ma ktoś prognozy pogody z lata i jesieni? Może trzeba pokazać je podwładnym Naczelnika Mrówczyńskiego.
                • vernis11 Re: Park Aleksandria 06.12.12, 18:37
                  Już chyba wszystko pozamiatane. Nie ma przyspieszenia prac. Dalej trzech pracowników leje beton. Kolega lukowski może działać. Nie wierzę w to aby koledzy na wzajem się karali. to by było niemile widziane w pewnych kręgach.
                  • mpppm Re: Park Aleksandria 06.12.12, 18:46
                    echałem dzisiaj ul. Konarskiego.
                    Ogrodzenie dotarło do samego ronda, prawie.
                    • vernis11 Re: Park Aleksandria 06.12.12, 23:18
                      termin mija 15 grudnia. Nie widać specjalnego poruszenia. Aneks na pewno podpisany. Ciekawa jestem jakie były tego powody, bo autorów chyba znamy. Kolega fellnet umie się doczytać. Może nam opowie?
                      • zimn.awoda Re: Park Aleksandria 06.12.12, 23:32
                        Nie wiedziałem, że zmienili projekt. To jest istotna zmiana zamówienia. Konkurencyjne oferty na wykonanie tego ogrodzenia odwalono a teraz zmienia się warunki zamówienia?!!!!! To zakrawa na wielką kombinację. Inni oferenci zapłacili wadium. Grube pieniądze. Wykluczyli ich a teraz promują swojego? Czy na pewno wiecie o tym aneksie? Może nie tylko termin ale i cena urosła?
                        • xaveri Re: Park Aleksandria 06.12.12, 23:35
                          NSA mogło by się sprawą zainteresować... oj mogło!
                          • vernis11 Re: Park Aleksandria 07.12.12, 18:53
                            Chyba nie NSA. Co sąd ma do tego. Raczej CBŚ, CBA lub coś takiego.
                            • zimn.awoda Re: Park Aleksandria 12.12.12, 09:03
                              Chyba na ten rok to już koniec roboty. Czy ktoś wie czy jest aneks o przesunięciu terminu?
                              • zimn.awoda Re: Park Aleksandria 12.12.12, 18:20
                                § 10
                                1. Dopuszcza się możliwość zmiany umowy:
                                1) w zakresie przedłużenia terminu realizacji przedmiotu zamówienia w związku z zaistnieniem
                                warunków pogodowych uniemożliwiających wykonanie prac budowlanych w terminie, określonym w §3 pkt 2 umowy,
                                2) w zakresie przedłużenia terminu realizacji przedmiotu zamówienia w związku ze zleceniem
                                zamówień dodatkowych, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 5 ustawy Prawo zamówień
                                publicznych (Dz. U z 2010 r.Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) o czas niezbędny na ich wykonanie.
                                2. Wszelkie zmiany i uzupełnienia w treści umowy mogą być dokonywane wyłącznie w formie aneksu podpisanego przez obie strony pod rygorem nieważności.

To jest fragment umowy. Z którego paragrafu skorzystają ? Zgadniecie?
                                Mamy mróz? - mamy.
                                Były zmiany projektowe? (słupy żelbetowe a nie murowane) - były.
                            • fellnet Re: Park Aleksandria 12.12.12, 19:28
                              Dookoła jest coś nie tak, służby specjalne się tym zajmują.
                              Ostatnio tu: www.podlasie24.pl/wiadomosci/miedzyrzec-podlaski/prokuratura-zajela-sie-stokiem-narciarskim-w-miedzyrzecu-c97b.html
                              • fellnet Re: Park Aleksandria 12.12.12, 19:32
                                Nie dodałem.
                                U nas jest zgodnie rozwojowo .
                                Zgodnie z Prawem i Srawiedliwością, też.
                                • zimn.awoda Re: Park Aleksandria 12.12.12, 23:42
                                  Mam duży szacunek do Waszego Prezydenta. Szkoda , że u nas nie ma takiego. Ale jeśli puści taki przekręt to stracę go. Będzie to znaczyło, że nie ma żadnych wartości, które można by było zachować w imię kolesiostwa i układów. Nie sądzę żeby na to pozwolił.To bardzo uczciwy człowiek, z zasadami.
                                  • vernis11 Re: Park Aleksandria 13.12.12, 19:11
                                    zimn.awoda napisał(a):

> Mam duży szacunek do Waszego Prezydenta. Szkoda , że u nas nie ma takiego. Ale
                                    > jeśli puści taki przekręt to stracę go. Będzie to znaczyło, że nie ma żadnych w
                                    > artości, które można by było zachować w imię kolesiostwa i układów. Nie sądzę ż
                                    > eby na to pozwolił.To bardzo uczciwy człowiek, z zasadami.

Jest koniec roku. Przyszedł czas na sondaże. Może zagłosujmy na to kto ma zaufanie do Pana Prezydenta a kto nie.
                                    • vernis11 Re: Park Aleksandria 30.01.13, 23:04
                                      Z tego co się dowiedziałam podpisano aneks. To się nadaje do gazety. Powodem były drobne niezgodności projektowe. Kolesie z jednej opcji umieją to robić. Szacunek.
                                      • xaveri Re: Park Aleksandria 31.01.13, 14:35
                                        To się nadaje do NIK i CBA a nie do gazety...
                                        • vernis11 Re: Park Aleksandria 31.01.13, 23:55
                                          Takj nadaje się. Czy tylko możemy to zrobić? Na pewno obstawione jest wszystkim co potrzeba. Aneksy, protokoły konieczności itp. Tylko my wiemy że to przekręt. Nie udowodnisz tego. Szkoda czasu. Kolesie już to przepchnęli. Szukają 50 milionów a gardzą paroma tysiącami z racji odsetek. Dziwne.
                                          • vernis11 Re: Park Aleksandria 14.04.13, 19:25
                                            15 kwietnia mija kolejny termin wykonania ogrodzenia. Kiedy będzie następny?
                                            • mpppm Re: Park Aleksandria 19.04.13, 17:55
                                              www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/siedlecki-park-nie-zacheca-do-spacerow-e04e.html
                                              Ja nie wiem dlaczego takie zdjęcia, pięknego parku pokazuje się.
                                              Jak można. Chyba będzie rozmowa z Rzecznikiem i Prezydentem.
                                              Jak można. Przecież to idzie w świat.

Może dopływ ..... został ograniczony lub całkowicie zakręcony.
                                              • wiiz Re: Park Aleksandria 06.05.13, 23:45
                                                Dzisiaj jadąc autem ul.Konarskiego zauważyłem "zręby" ogrodzenia parku.Potężne słupy i szeroki fundament. Czy to "zręby" muru obronnego ? Czy park będzie odgrodzony od społeczeństwa ?
                                                Ktoś zna szczegóły,może jakiś link do informacji o ogrodzeniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka