giim
06.11.12, 21:30
1) mam stary pakiet tv Vectra (bodajże "Stalowy")
bez dekodera (czyli sygnał analogowy), dla którego nie ma cennika oraz żadnego spisu kanałów (de facto nie wiem za ile kanałów płace). Odpowiedzi na infolinii nie znalazłem.
2) nadchodzi obligatoryjnie tv cyfrowa (w Siedlcach od dłuższego czasu, pierwszy region uruchomiony pilotażowo), ja i mi podobni klienci Vectra jesteśmy zmuszani do zakupu odbiornika tv cyfrowej (dekodera) niby za 1zł + ale umowa na 30mies. i pakiet złoty/platynowy etc. - w każdym razie za wyższą kwotę niż moje obecne 80,60 zł (tv+internet)
3) nie mogę jak inni Polacy odbierać tv cyfrowej za free, ponieważ zamiast dostępu do anteny dachowej mam gniazdku Vectrę
4) czy jeśli wyłączą kompletnie sygnał analogowy jak to będzie miało miejsce jutro w lubuskim operator Vectra powinna za free udostępnić sygnał cyfrowy, uzasadnienie pkt.6)
5) FAQ od tvp.pl: 6. Mieszkam w bloku. Jak mogę korzystać z oferty Naziemnej Telewizji Cyfrowej?
Jeżeli do tej pory telewizja w bloku dostępna była za pomocą anteny zbiorczej umieszczonej na dachu budynku administrator budynku (wspólnota, niewielka spółdzielnia mieszkaniowa) powinien sprawdzić, czy antena jest przystosowana do odbioru cyfrowego sygnału. Większość z anten umieszczonych na blokach montowano jeszcze w ubiegłym wieku i nie są przystosowane do odbioru drogą naziemną cyfrowego sygnału. Administratorzy budynków są zobowiązani do modernizacji Antenowej Instalacji Zbiorczej w celu umożliwienia mieszkańcom odbioru Naziemnej Telewizji Cyfrowej bez opłat.
(szczegóły: www.transport.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1793033-p_1.htm)
Jeżeli w bloku programy telewizyjne dostępne są za pośrednictwem operatorów sieci kablowych, wówczas – zgodnie z ustawą – operator ma obowiązek bez żadnych dodatkowych opłat udostępnić wszystkim mieszkańcom bloku podstawowe kanały telewizji publicznej: TVP1, TVP2, TVP Info wraz z pasmem regionalnym oraz kanały komercyjne: TVN, Polsat, TV4 oraz TV Puls w cyfrowej jakości. Z „gniazdka w ścianie” te kanały powinny też trafiać do osób, które nie mają podpisanej żadnej umowy z operatorem kablowym. Operator sieci kablowej za dodatkową opłatą może udostępniać mieszkańcom również inne kanały telewizji naziemnej bądź satelitarnej
(szczegóły: www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/pliki/wiadomosci/110811_info_dla_operatorow.pdf)
7) za jaką tv wiec płacę?