Dodaj do ulubionych

Przekleństwa , wulgaryzmy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:51
Tak sie właśnie zastanawiam nad w/w czy używanie ich jest konieczne czy
potrzebne. Czy jest to przejaw braku kultury ? A moze przekleństwa są
konieczne aby dać możliwość uzewnętrznienia najabrdziej skrajnych uczuć (nie
tylko w języku polskim przecież występują).
Korzystając z wykładu p. Miodka czy potykajac się o nierówny chodnik wystaczy
powiedzieć : "bardzo mnie irytują nierówności chodnika, które znienacka
narażają mnie na upadek. Nasuwa mi to złe myśli o władzach miasta" czy
poproste jedno sążniste słowo .... ;)
Używać czy nie ? a jeśli tak to w jakich okolicznościach jest to dopuszczalne
, a jesli nie to jak je zastąpić ?
Ciekaw jestem Waszej opinii....
Obserwuj wątek
    • Gość: n_l Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 12:36
      już to przerabialiśmy :-)))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=18535583
      • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 12:42
        jak to zrobiłeś (link) bo wrzuca mnie własnie do tego posta (znaczy mojego) :).
        • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 13:03
          Chyba jednak Tobie sie linki pomylily bo wskazales mój , pewnie chodziło Ci o ten :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=15032581
          Chociaz niewiele (poza kilkkma wyjatkaim) bylo wypowiedzi na temat.
          Mnie bardziej interesuje wydźwięk moralny a nie prawny (czy karać czy nie).
          A tutaj macie linka na rozgrzewkę :) :

rozrywka.krakow.pl/artykuly/miodek.php
        • Gość: n_l Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 13:20
          Raz się można pomylić :-)
          Powiedział jeż schodząc z drucianej szczotki.
          • klemens.klemens Re: Przekleństwa , wulgaryzmy 13.12.04, 16:35
            Co by nie powiedzieć i jak nie tłumaczyć -
            cham pozostaje chamem, mimo smokingu i peelingu!
            • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:09
              hmmmm ... przepraszam Pan ... do mnie tak ?
    • Gość: nie_stara Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.04, 19:47
      Warto przeczytac:
      polityka.onet.pl/162,1200463,1,0,2479-2004-46,artykul.html
      • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:16
        Tiaaaaa ... przeczytałem
        Mom zadniem wulgaryzmy sa potrzebne to tak jak noc i dzień potrzebna jest noc
        aby doświadczyc dnia.
        Wulagryzmu mają służyc w eksponowaniu wielkich emocji. Zgadzam się z autorem
        tekstu że wulgaryzmy przestały byc .... wulgarne. Stały sie tak pospolite że aż
        oczywiste.
        Przyznaję że zdarza mi się zakląć ale staram sie to robić tylko w swoim
        najblizszym gronie , wulgaryzm (dla mnie) oznacza pokazanie swojej bezradności.
        Chociaz nie zgadzam się z autorem że wulgaryzmów używaja tylko ludzie
        sflustrowani, niestety tak nie jest.
      • klemens.klemens Re: Przekleństwa , wulgaryzmy 13.12.04, 20:17
        >Gość: Bambi 13.12.2004 19:09
        >hmmmm ... przepraszam Pan ... do mnie tak ?

Nie do Pana, do klanu przeklinaczy!
        • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:59
          A no to kamien mi z serca spadl :)
          • no_login Re: Przekleństwa , wulgaryzmy 14.12.04, 06:33
            > A no to kamien mi z serca spadl :)
            Prosto na moją stopę!
            • Gość: mariano Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 07:20
              "Ogólnie, to ku.. jesień idzie" powiedział Miodek:)
              Nic mnie tak nie drażni jak sytuacja, gdy wchodzę na AP a stojący w przejściu
              studenci, używają ku.. jak przecinka. Jestem przekonany, ze tak powszechnie
              używane słowo z czasem przestanie mieć negatywny kontekst, i zostanie
              powszechnie zaakceptowane.
              • no_login Re: Przekleństwa , wulgaryzmy 14.12.04, 08:13
                > Jestem przekonany, ze tak powszechnie
                > używane słowo z czasem przestanie mieć negatywny kontekst, i zostanie
                > powszechnie zaakceptowane.
                Na mnie nie licz!
    • Gość: Igrek Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 07:29
      Widać, Jelonku (to nie przytyk, tylko zdrobnienie od Bambi), młody jesteś...
      • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 07:53
        Młody jestem bo draznią mnie przekleństwa? czy młody jestem bo nick jest taki a
        nie inny ?.
        A moze tak coś w temacie ?
        • brat_szczepana Re: Przekleństwa , wulgaryzmy 15.12.04, 19:36
          Jesteś nie typowy i chwała Ci za to. Obyś nie uległ parszywej modzie ukraszania
          swoich wypowiedzi rysztokowymi wyrażeniami.
          Prawdziwa wolność to samoograniczanie się, aby innych nie zniewalać tym, czego
          sobie nie życzą.
          • Gość: Bambi Re: Przekleństwa , wulgaryzmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:08
            > Jesteś nie typowy

Bracie nie mów tak ! mam nadzieję ze jestem typowy ! zawsze normą był ogół a nie
            margines !?!. To ze ten margines tak bardzo wyrósł nie znaczy ze to jest normalne !
            Wielu jest takich co tak myśli (mam nadzieję), nie jestem apostołem w sandałach
            szerzący słowo na niedzielę, tez potrafię to i owo ;).
            Moja Babcia zasze mówiła : wszystko jest dla ludzi ... dla mądrych ludzi.
          • pawelek.mar Re: Przekleństwa , wulgaryzmy 16.12.04, 12:21
            brat_szczepana napisał:

> Prawdziwa wolność to samoograniczanie się, aby innych nie zniewalać tym,
            czego
            > sobie nie życzą.

hmmm, jak bym miał zawsze zastanawiać się nad tym, czy przypadkiem nie gwałcę
            słowem uszu swoich rozmówców i wszystkich przypadkowych podsłuchiwaczy to
            pewnie bym osiwiał, a przecież muszę dbać o swoją kruczo czarną grzywę :-)))
            hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka