Gość: Bambi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:11 pytanie pewnie do filmix , co to za film (128 min więc zapytam zanim siąde do oglądania) pytam bo nie wiem czy wart oglądania , a może ktoś oglądał ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: amok Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:25 dwoma słowami: ŁADNY FILM polecam Odpowiedz Link Zgłoś
filmmix Re: Dzienniki motocyklowe ... 16.05.05, 17:42 tutaj więcej informacji: www.gutekfilm.com.pl/dzienniki-motocyklowe dla niektórych film zachwycający (m.in krytyk Tadeusz Sobolewski), dla niektorych - zbyt prosty i naiwny. Jedno jest pewne - warto obejrzeć, nie tylko żeby wiedzieć jak zaczynał Che Guevara, ale także aby odkryć dla siebie Amerykę Łacińską i spróbować zrozumieć, jak w mlodych ludziach rodzi się niezgoda na świat zastany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:13 no to siadam i oglądam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator kina Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:17 no i jeszcze Bernal, który pasuje akyrat do tej roli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:44 No i już , pierwsze wrazenie : bardzo podobała mi sie muzyka wkomponowana w południowo-amerykańskie krajobrazy , robi wrażenie. Sam 'Che' idealistyczny , naiwny - jakas tęsknota wyziera z tego obrazu. Opowieść o przyjazni i przemianie film wart uwagi dałbym mu 7 na 10. Jak ktos się spodziewa czegoś mocnego to propnuje obejrzeć coś innego :) albo przejść sie ulicami Siedlcec po zmroku :)). A jak jestem przy temacie kina i mocnych wrażeń to pierwszy raz od wielu lat naprawde nastraszył mnie film : Klątwa (The Grudge) , dla fanów tego rodzaju kina (horrorów) naprawdę gratka. Odpowiedz Link Zgłoś
filmmix Re: Dzienniki motocyklowe ... 17.05.05, 00:41 "Dzienniki motocyklowe" dostały oscara za najlepszą piosenkę... A co do "Klątwy" - nie przestraszyła mnie aż tak bardzo, po tych filmach jakie widziałam na festiwalu w Cieszynie: "Audition" Takeshi Miike (podobno Gutek Film ma wprowadzić ten film na nasze ekrany) i koreańskim "The tale of two sisters" (nigdy nie zapomnę wypełnionego po brzegi kina, kiedy nagle rozlega się wśród widzów jeden wielki krzyk przerażenia...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 07:45 > koreańskim "The tale of two sisters" podobno fachowcy odhorrorów z hollywood jadą się uczyć kręcenia filmów własnie na wschód - jak mówisz/piszesz bede musiał obejrzeć ale to rozumiem jeszcze nie weszło na ekrany ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.bci.net.pl 17.05.05, 09:24 filmmix napisała: > "Dzienniki motocyklowe" dostały oscara za najlepszą piosenkę... > A co do "Klątwy" - nie przestraszyła mnie aż tak bardzo, po tych filmach jakie > widziałam na festiwalu w Cieszynie: "Audition" Takeshi Miike (podobno Gutek Fil > m > ma wprowadzić ten film na nasze ekrany) i koreańskim "The tale of two sisters" > (nigdy nie zapomnę wypełnionego po brzegi kina, kiedy nagle rozlega się wśród > widzów jeden wielki krzyk przerażenia...) ostatni horror jaki zobaczyłem to The Ring - wersję japońską rzecz jasna, ale i tak jedyny horror, który kiedykolwiek zrobił na mnie wrażenie to Egzorcysta. Nawet się trochę bałem, ale miałem może jakieś 13 lat :-), gdy to widziałem. The Ring też ma całkiem przyzwoity moment, gdy niegrzeczne dziewcze wychodzi ze studni...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:44 > zrobił na mnie wrażenie to Egzorcysta no ja pamietam jeszcze The Shining z Nicolsonem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.bci.net.pl 17.05.05, 10:52 Gość portalu: Bambi napisał(a): > no ja pamietam jeszcze The Shining z Nicolsonem :) leci to teraz w Ale Kino. Zawsze chciałem to obejrzeć, ale nigdy nie było jakoś okazji. Widziałem jedynie remake Lśnienia i raczej to takie popłuczyny były. Po Kubricku spodziewam się znacznie więcej. Oprócz Lśnienia w Ale Kino można teraz zobaczyć Mechaniczną Pomarańczę - kolejny film Kubricka, który dobrze jest znać. zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:00 > zobaczyć Mechaniczną Pomarańczę to chyba dość trudny film , nie oglądałem ale tak słyszałem, prawda to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.bci.net.pl 17.05.05, 11:15 Gość portalu: Bambi napisał(a): > > zobaczyć Mechaniczną Pomarańczę > > to chyba dość trudny film , nie oglądałem ale tak słyszałem, prawda to ? hmmm, nie wiem co Ci odpowiedzieć, bo nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc trudny film, każdy ma swoją skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:21 Dobra, nie oglądałem więc się nie wypowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plyer Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 20:12 Okazę, że wcale nie trudny. Przełomowa jest w nim odwaga w swobodnym - zwłaszcza jak na 1971 r. - pokazaniu przemocy (po premierze bandy w Anglii się na nim wzorowały) i seksu. Sama fabuła prosta, bez eksperymentów narracyjnych itp. Odważę sie nawet stwierdzić, że film w lekkim tonie, który ma jeszcze bardziej porazić tym sex & violence. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Player Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 20:13 Na początku miało być: "okazuje się" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filmmix Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 08:30 jeszcze jeden argument, dla którego warto obejrzeć film Kubricka - "Mechaniczna pomarańcza" jeszcze do niedawna była filmem w Polsce zakazanym...Jedyna kopia w kraju leżała w Filmotece Narodowej i NIKT nie miał szans na obejrzenie :)) Bardzo bano się tego, że film w dość kontrowersyjny sposób może zachęcać do aktów przemocy... a teraz panie! oglądać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Do Filmmix IP: *.bci.net.pl 17.05.05, 14:06 Marto moja droga :-) mam wielką i gorącą prośbę :-) Kiedyś podrzucałaś taki tfu link na stronę, gdzie można było się dowiedzieć co dany Naj lub inne Na żywo w swoim najbliższym numerze filmowego podrzuca. Szukałem trochę w archiwalnych wątkach, ale jakoś odnaleźć nie mogę. Wskazałabyś jeszcze raz ten link? Nie po to, rzecz jasna, aby na niego kliknąć, bo szanować się trzeba...no dobra, raz kliknę :-) z góry dzięki wielkie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
filmmix Re: Dzienniki motocyklowe ... 17.05.05, 14:59 więc tak: www.jacky.republika.pl/index.html oto link (nie przeklikaj się ;-)) "Lśnienie", "Mechaniczna Pomarańcza" - TRZEBA zobaczyć! ( no można jeszcze przeczytać książki na podstawie których nakręcono oba ARCYDZIEŁA :))) inne filmy Kubricka które będą na ale kino to "Full Metall Jacket" (o wojnie w Wietnamie) i "Barry Lyndon" (dramat kostiumowy). A horrory te najlepsze to niestety, tylko na festiwalach można oglądać... Filmy Taakashi miike będą w tym roku w Cieszynie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.bci.net.pl 17.05.05, 15:40 dzięki za link zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Dzienniki motocyklowe ... IP: *.bci.net.pl 17.05.05, 15:43 No i prosze, "Płytki grób" w Filmie. Odpowiedz Link Zgłoś