Dodaj do ulubionych

Ceny paliw...

02.09.06, 00:44
Sprawa zaczyna mnie drażnić. Hurtowe ceny spadają u my bulimy :/

Na weekend cena znowu spadła

Od: 2006/09/02 00:00
Benzyna bezołowiowa - Eurosuper 95 - 2 977,00 zł/m3

Panowie na stacji, na pytanie, kiedy ceny spadną, odp: "raczej wzrosną..."

Dziwny jest ten świat...
Obserwuj wątek
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 02.09.06, 01:45
      Trafilem z tematem...
      Jak najwyrazniej widac budzi zainteresowanie.
      Przewiduja, że za kilka dni ma byc obnizka.
      Zobaczymy.

wiadomosci.onet.pl/1379748,11,item.html
      • emti1 Re: Ceny paliw... 02.09.06, 01:58
        Prawdziwe jaja mają miejsce na stacjach gazu.Podczas gdy gaz na Targowej kosztuje bodaj 1.77, tak na stacji przy wylocie na żabokliki 2,05zl.Ladna roznica.
        • bambii Re: Ceny paliw... 02.09.06, 09:40
          Pamietajcie ze akcyza ma pojsc w gore o 25 gr na litrze od nowego roku wiec ja
          szybciutko zmienilem samochod i mam diesla (tam nie bylo obnizki akcyzy wiec
          moze nie podwyzsza) ;)
    • irozwad Re: Ceny paliw... 03.09.06, 10:15
      4.25 zl/l
      w siedlach na stacji orlen.
      • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 03.09.06, 13:16
        Zapewne mowa o stacji na ul. Starzyńskiego.
        To nie jest stacja Orlen.

Tam są jedynie paliwa Orlenu, a do stacji jakiejkolwiek duzo im brakuje.
        Dostajecie paragon za zakup? :)

Bambii, dostales? Bo tankowales :)
        • aro333 Re: Ceny paliw... 03.09.06, 13:48
          Zapewne sporo z nas tutaj piszacych,zauwaza ze paliwa a raczej ich cena w
          miescie(mowie o stacjach firmowych Orlen,Shell) jest duzo duzo wieksza jak w
          innych regionach Polski.No moze trudno nam przebic cene w Plocku,cojest bardzo
          ciekawe skoro petrochemia jest na miejscu.Ale cena 4,4 - 4,5 praktycznie jest u
          nas bardzo dlugo.Smiem twierdzic ze okoliczni cepeniarze a szczegolnie firmowi
          kreca "niezle lody" na naszych kieszeniach.I niech mi nikt nie mowi ze paliwa
          maja lepsze dlatego cena jest taka,skoro tego samego dnia 300km od Siedlec
          paliwo na tym samym flagowym Orlenie potrafi kosztowac do 25 groszy
          mniej.Jestesmy robieni w "bolo" tylko jak to zmienic.Wychodzi na to ze tutaj sa
          jedne z wiekszych srednich zarobkow w kraju.
          • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 05.09.06, 19:46
            Jest OK.
            Weekend minal. Ceny znowu spadly. Ale tylko w hurcie.

Obowiazuje od: 2006/09/06 00:00
            Benzyna bezołowiowa - Eurosuper 95 - 2 927,00 zł/m3
            • bambii wzrost ceny o 400 % ? 06.09.06, 07:49
              "Czterokrotnie wyższa będzie akcyza na olej opałowy [..]o 30 proc. większym
              podatkiem obciążony będzie autogaz[..]o 25 gr na litrze wzrośnie podatek na benzynę"

No żesz @#$#%@#%$ mać , a ja wlasnie sobie diesla kupiłem zeby było taniej a
              matoły z PiS,LPR i Samoobrony finsnsują swoje "tanie państwo" z moich pieniędzy !!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3598220.html
              • bambii Re: wzrost ceny o 400 % ? 06.09.06, 07:53
                oczywiście wyjaśniam ze jak to pójdzie w gore OP to automatycznie pojdziew gore
                olej napedowy zeby nie bylo ze leje opał do auta :) , bo moje auto by tego nie
                przezylo.
                • obserwator.ws Re: wzrost ceny o 400 % ? 09.09.06, 00:26
                  Takie jest zycie Bambii :)

A benzynka w hurcie na weekend 2900zl/m3
                  Znowu w dół.

Najtaniej w Siedlcach na Targowej przy Oplu - 4,14zl
                • raks5 2,98 09.09.06, 03:21
                  tyle w Makro kosztuje litr oleju roslinnego.
                  Lac go nie mozna legalnie, ale za to tanio i lepiej. Do tego ekologicznie i
                  fajnie pachnie w garazu, jak sie wjedzie. Tylko szkoda, ze trzeba kupowac w 10
                  litrowych baniakach.
                  Podobno w Rakowcu w hurcie (od 200litrow) jest po 2,20 pln/litr.

Sa silniki, do ktorych bym tego nie nalal
                  • n_l Re: 2,98 09.09.06, 15:36
                    > i lepiej
                    Chcesz powiedzieć że lepiej dla silnika
                    i jego osiągów????
                    • raks5 Re: 2,98 10.09.06, 03:15
                      to zalezy od opracowania i ludzi, ktorzy to badali (pewnie tez dla kogo te
                      badania). Pewnie jest to troche jak z gazem. Swego czasu kazdy pan miecio z
                      malego warsztatu mowil, ze gaz niszczy silnik, za piec lat sam zakladal sobie
                      gaz a za nastepne piec robil warsztat montazu gazu. A z kolei opracowania i
                      badania naukowe wykazywaly wyzszosc zasilania gazem niz benzyna...
                      Co do oleju, to tez sa badania, ktore wykazuja wyzszosc roslinnego nad napedowym.
                      Niewatpliwie nie mozna go zawsze po prostu tak zastepowac, ze sie po prosu
                      zamiast ON wlewa roslinny. Poza tym niekoniecznie taki do jedzenia jest dobry do
                      samochodu. Geneeralna zasada, to im gorszy do celow spozywczych, tym lepszy do
                      samochodu. Najlepszy jest zuzyty olej posmazalniczy, tyle ze taki trzeba
                      filtrowac (zestaw do filtracji to kolo 500zl). Ten pofrytkowy i w ogole
                      przepalony calkiem przemawia chociazby z bilansu energetycznego, ale Tobie n_l
                      nie musz opisywac.
                      Co do samego zasilania, to w przypadku takich temperatur jak teraz nie ma
                      problemu z samym zbiornikiem. Do instalacji calorocznego zasilania jest
                      potrzebny podwojny zbiornik (jak przy gazie). Maly zbiornik na zwykly ON,
                      uzywany do rozruchu i w odroznieniu od gazu- rowniez do gaszenia. Drugi- zwykle
                      ten oryginalny, uzywany na roslinny, musi byc podgrzewany. podgrzewany tez musi
                      byc przewod prowadzacy olej do wtryskow. Do tego elektrozawor przelaczajacy
                      miedzy paliwami. Tyle o instalacji calorocznej.
                      Do uzywania oleju roslinnego latem i przy temperaturach znacznie powyzej 0
                      stopni wystarczy podgrzewacz paliwa tuz przed wtryskiem. ON wystarczy jak ma
                      temperature ok 40, roslinny dobrze jest podgrzec do 80. Podgrzewacz taki jest
                      bardzo prosty, nie musi caly czas dzialac (tylko dlugotrwale wtryskiwanie
                      niedogrzenego oleju wplywa negetywnie na uklad zasilania). Czyli wystarczy jak
                      jest podlaczony do plynu chlodniczego. Podgrzewacz taki mozna zrobic samemu albo
                      kupic na allegro 135pln.

Tak to wszystko wyglada.
                      Lepiej, bo ekologicznie, przy zachowaniu warunkow- lepiej dla silnika.
                      Osiagi. Nie pytaj skad to wiem, ale wiem, ze osiagi sa mniej wiecej takie same
                      (przy 110KM silniku nie odczuwalem roznicy). Spalanie mniejsze.
                      Powiedzmy, ze sie domyslam, bo nie mozna tego testowac. Jesli chcesz oficjalnie
                      jezdzic na ekologicznym paliwie, musisz doplacac akcyze jak do paliwa
                      lotniczego. Lobby ropne dziala
                      • bambii Re: 2,98 10.09.06, 08:38
                        > przy zachowaniu warunkow- lepiej dla silnika.

zalej oleju posmazalniczego do nowego silnika na wspólnej szynie (Common rail)
                        to pogadamy :)
                        • raks5 Re: 2,98 10.09.06, 11:49
                          a no wlasnie, zapomnialem w tych calych wypocinach napisac, ze w przypadku
                          roslinnego to jest duzo wiecej ograniczen, niz przy gazie.
                          Przy gazie jest naprawde kilka rodzajow silnika, gdzie gazu nie powinno sie
                          zakladac, a przy oleju duzo wiecej.
                          Ale to tez jest kwestia pracy nad tym. Instalacje do oleju sa strasznie proste i
                          caly ich praktycznie cel, to odpowiednie pogrzanie oleju i mikrofiltracja. Jesli
                          temat bedzie bardziej badany, to jestem przekonany, ze za niedlugo bedzie mozna
                          swobodnie zalac ten olej do kazdego silnika.
                          A przy rożnicy swiezy kujawski i przefiltrowany posmażalniczy, obstawiam, że
                          dalej byś zajechał na posmażalniczym.
                          A w czym konkretnie byłby problem? co by się stało? Poświęcisz się dla nauki?

Po zalaniu opalu do Vectry włączył się tryb awaryjny, chodziło o lepkość. Tutaj
                          lepkość uzyskuje się poprzez podgrzenie. Kwestia oszukania sensora, jeśli jest
                          wcześniej
                          • bambii Re: 2,98 10.09.06, 12:27
                            > A w czym konkretnie byłby problem? co by się stało? Poświęcisz się dla nauki?

w silnikach nowoczesnych common rail wtryski by padły, a nie stacć mnie na
                            renowacje silnika ;). Ale do starych diesli mam wielu znajomych co leja olej z
                            biedronki i nie narzekaja :)
                            • raks5 Re: 2,98 10.09.06, 12:39
                              ja mysle, ze te wtryski sa do przejcia, jak tylko temat sie rozwinie. Byc moze
                              bedzie to cos podobnego, jak wtryski w gazie. Tylko cholera, do Diesla to bedzie
                              za drogie...
                              no to nie wiem co.
                              A co do starych Diesli- beda lali do czasu ten olej z Biedronki. To jest tak, ze
                              samochod chodzi, ale jak temperatura wtryskiwanego oleju nie bedzie wyższa niz
                              ON, to też za jakis czas to odczują na wtryskach.

Ja tam mam ani stary, ani najnowszy Diesel. Doswiadczenia sa fajne i smieszne
                              reakcje ludzi, na racuchowy dymek z rury. Gorzej, ze jechac do Makro po 30
                              litrow oleju (bo 100% bym nie zalal) po ca 3pln, kiedy mam po drodze do pracy ON
                              po 3,83.

To tylko takie pozostalosci po "gaziarzu" i uwielbienia do jezdzenia na dziwnych
                              paliwach.

Podobno jeszcze lepszy jest zuzyty olej transformatorowy. Ciezko go kupic, ale
                              juz jak sie odpowiednie papiery zdobedzie, to kosztuje 1,2litr
                              • bambii Re: 2,98 10.09.06, 13:41
                                > ja mysle, ze te wtryski sa do przejcia

w gazie masz dodatkowe wtryski (czywiscie pisze o tych nowszych instalacjach) a
                                w dieslach sa piezoelektryczne wiec bedzie klopot z ich wykorzystaniem. Nawet
                                slabej jakosci ON potrafi rozlozyc te wtryski.

> To tylko takie pozostalosci po "gaziarzu"

jeszcze miesiac temu jezdzilem na gazie ale auto sprzedalem razem z gazem :)

> po drodze do pracy O
                                > N
                                > po 3,83.

a ze tak powiem gdzie ? i czy sie nie boisz go lac (dawno go lejesz ?)?
                                • raks5 Re: 2,98 10.09.06, 23:09
                                  na neste,
                                  lalem kiedys to paliwo do samochodu, ktory byl bardzo czuly na jakosc i bylo ok.
                                  Teraz to leje rozne wynalazki, ale najchetniej verve
                                  cene podalam jako taki przyklad, ze niekoniecznie warto jechac do makro olej
                                  • bambii Re: 2,98 10.09.06, 23:15
                                    > cene podalam

przejezyczenie ?
                                    • raks5 Re: 2,98 11.09.06, 09:50
                                      jestem pod wrazeniem, jak dokladnie analizujesz moje klawiaturowki,
                                      pozdr
                                      K
                                      • bambii Re: 2,98 11.09.06, 10:21
                                        Bo literki to sam zjadam , a moj znajomy pisze wraz z malzonka pod jednym
                                        nickiem wiec byc moze tez taki przypadek ? :) tak sobie gdybam ...
                                        • niunianiu Re: 2,98 22.09.06, 11:53
                                          bambii napisał:

> Bo literki to sam zjadam ,
                                          i kreseczki i kropeczki też ;-)
                      • n_l Re: 2,98 11.09.06, 10:22
                        Jak zwykle praktyczny Raks :-)
                        PAmiętam, niestety niedokładnie, małe opracowanie
                        na temat zasilania silników olejem roslinnym.
                        I jeśli moja demencja starcza nie wprowadza
                        w błąd poparte pomiarami i badaniami silnika
                        i opsami testowych jazd. Końcowy wniosek był zgodny
                        z Twoim, bez większych (albo bez żadnych) mozna na tym
                        jeździć. Ale dopóki ropa tryska z ziemi a jej cena jest
                        wysoka, nie ma co liczyc na wprowadzenie tego
                        rodzaju paliwa.

> musisz doplacac akcyze jak do paliwa lotniczego
                        Lotniczego? dlaczego lotniczego i czy jest
                        na nie inna akcyza?

> Lobby ropne dziala
                        w przypadku akcyzy chyba i fiskale :-)
                        • raks5 Re: 2,98 11.09.06, 13:59
                          co do akcyzy- tak sobie to zinterpretowali fiskale i juz!
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 09.09.06, 13:27
      Dzisiaj Starzynskiego 4,14zl/l
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 11.09.06, 10:13
      E95 - cena: 3,98zl/l

Stacja paliw KRAK TAR
      Myśliwska 51,
      30-718 Kraków

Brawo :)

www.dobaku.pl/
      • emti1 Re: Ceny paliw... 11.09.06, 14:56
        Raks5 fajnie i rzeczowo wyjasnil sprawe z olejem roslinnym...

Ja dodam tylko ze jakis czas temu (3 moze 4 miesiace) w jednym z programow motoryzacyjnych byl o tym material,gdyz Zientarscy mocno sie tematem zainteresowali.W pierwszej czesci byl wywiad z typem ktory na zwyklym sklepowym oleju roslinnym natłukł ponoc juz 300tys bez zadnej awarii swoim Fordem Transitem.Mlody Zientar sam mial okazje wlac olej do zbiornika i pojezdzic owym autkiem po Warszawie.Widac bylo duze zdziwienie gdy siedzial za kolkiem.Zachwycal sie bardzo dynamika auta,duza kultura pracy silnika oraz najbardziej zapachem frytek z rury wydechowej;).Nie pamietam juz czy to ten program ale zdaje sie ze byli rowniez u mechanika i ten stwierdzil ze silnik jest w doskonalym stanie(jesli to nie w tym programie niech ktos mnie poprawi).

Wszystko byloby git zeby nie pewien aspekt calej sprawy.Otoz po wizycie starszego Zientara w ministerstwie skarbu/finansow(?),okazalo sie ze facet jezdzac na takim paliwie moze byc podpiety nawet pod przestepstwo.Chodzilo o jakies sprawy z nieplaceniem akcyzy.
        Ogolnie nie ma u nas jeszcze dokladnych uregulowan prawnych co do oleju roslinnego.Wlewajac go duzo sie ryzykuje gdyz w razie wpadki interpretacja przepisow(raczej ich brak) przez odpowiednie komorki moze byc dla nas bardzo niekorzystna.

PS Wiekszosc madrych glow na swiecie,zajmujacych sie tematyka paliw plynnych twierdzi ze przyszlosc to i tak wodór.
        • raks5 Re: Ceny paliw... 11.09.06, 16:58
          dlatego tez emti pisalem to tyj nieszczesnej akcyzie na paliwo lotnicze i nie
          jest to niestety zart.
          Tylko jest jeszcze jeden aspekt sprawy:
          -na stacjach Lotos jest sprzedawane biopaliwo
          -na nos nie odroznisz, czy masz 10% dodatku roslinnego czy 50%, a odpowiednie
          sluzby maja na wyposazeniu sprzet, ktory wykrywa olej opalowy
          -mozna zaplacic akcyze za 100 litrow paliwa roslinnego (w wysokosci akcyzy na
          paliwo lotnicze) i miec papier na dlugo, bo kto sprawdzi, ile na te 100litrow
          akcyzy, ktos zatankuje
          To tylko taki pomysl, bo przeciez ja bym tak nie zrobil
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 11.09.06, 18:38
      Benzyna po 3zl? Całkiem realne...

gielda.onet.pl/0,1401231,wiadomosci.html
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 18.09.06, 08:26
      Pb95 na Starzynskiego - 4,05 zl/l
      • bambii Re: Ceny paliw... 18.09.06, 10:00
        A ON ? bo nic nie piszesz o ON a mnie to bardziej interesuje ;)
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 20.09.06, 22:30
      gielda.onet.pl/0,1406336,wiadomosci.html
      a w hurcie na orlen.pl niewielki wzrost cen...

Bambii jutro bede tankował to podam Ci cenę ON, o ile to aktualne ;)
      • bambii Re: Ceny paliw... 21.09.06, 07:13
        Auta nie sprzedalem wiec aktualne :)
        • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 21.09.06, 23:48
          ON - 3,86zl/l
          Pb95 - 4,05zl/l - bez zmian.

• klemens.klemens Re: Ceny paliw... 22.09.06, 00:12
            Cena wskazuje na chrzczenie, dziwnie niska. Inaczej - dlaczego tam tak tanio,
            jeżeli gdzie indziej tak drogo?
            • raks5 Re: Ceny paliw... 22.09.06, 00:21
              bo zawsze tam jest taniej i już. Od razu chrzczenie.
              Jeśli w Warszawie na stacjach BP, czy Statoil ON kosztuje 3,91pln, to taka cena
              w Siedlcach, gdzie koszty stałe są nieporównywalnie niższe, a do tego nie ma
              premiowania punktami i opłat franczyzowych jest naprawdę żdzierska
              • klemens.klemens Re: Ceny paliw... 22.09.06, 00:33
                ON ultimate na BP w W-wie 4,04zł.
                • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 22.09.06, 10:01
                  A tam to nie chrzcza bo to BP. Oj klemens, podany jestes na reklamy itp.
                  Dla mnie prostym wyznacznikiem jest to, ile przejade na baku ze Starzynskiego i
                  ile na Florianskiej, moze to nie byl w pelni obiektywne, wiem. Ale pokonany
                  dystans jest praktycznie taki sam. Aha, no i moc samochodu wcale nie jest
                  mniejsza. Odwaze sie stwierdzenia, ze czasami nawet wieksza od paliwa z
                  Florianskiej.

Blagam nie porównuj komercyjnych stacji w dobrych punktach, do malej stacji na
                  Starzyskiego.

Ale chce zauwazyc, ze szybciej chrzcza na komercyjnych niz na 'domowych', bo Ci
                  nie moga sobie pozwolic na utrate klienteli.
                  • raks5 Re: Ceny paliw... 22.09.06, 11:19
                    najlepiej jakość paliwa widać było w trakcie mrozów- około -25 stopni.

I w przeciwieństwie do tych, ktorzy tankowali na tanich stacjach, ja nie stałem
                    w trasie i spokojnie odpalałem. Oczywiście nie dowodzi to temu, że na
                    Starzyńskiego jest złe paliwo, bo akurat zamarzli znajomi, ktorzy gdzie indziej
                    tankowali (Brzeska, wersja tania)

Faktem jest jednak to, ze na małych starych stacjach, jakość paliwa nawet bez
                    chrzczenia może być gorsza. Stare zbiorniki, kiepska izolacja i pod koniec
                    zbiornika skok zaciąga też i wodę.

I myślę, że Bambii potwierdzi, bo ja tak (poprzedni samochod byl bardzo czuly
                    na jakosc), że paliwo na nowych stacjach (albo remontowanych świeżo) jest po
                    prostu lepsze.

A swoją drogą polecam Vervę i Ultimate. Różnicę zaczyna być czuć po około 3kkm,
                    ale naprawdę czuć
                    • bambii Re: Ceny paliw... 22.09.06, 11:45
                      > że paliwo na nowych stacjach (albo remontowanych świeżo) jest po
                      > prostu lepsze.

wstawiaja nowe dystrybutory, czyszczą lub wstawiaja nowe zbiorniki, musi byc lepsze.
                      Stare stacje pamietaja chrzczenie i pewnie jeszcze ladnych pare litrow wody lub
                      innego szuwaksu siedzi w tych zbiornikach.
                      Ale nie generalizowałbym, teraz rządzi klient, jdenak plotki sie szybko roznoszą :)
                      • westwind2 Re: Ceny paliw... 23.09.06, 23:50
                        Supra Diesel "jest paliwem bezsiarkowym, po drugie zawiera unikalną kompozycję
                        dodatków uszlachetniających, które utrzymują najwyższe parametry silnika w
                        trakcie jego eksploatacji."

Ceny: Statoil Warszawa ul. Fieldorfa - 3,91 zł
                        Statoil Gręzów k/Siedlec - 3,98 zł
                        • raks5 Re: Ceny paliw... 24.09.06, 00:54
                          Verva wjazd/wyjazd Warszawa na wschod- 3,95
                          Siedlce- 4,09

Miasto bogaczy, to i paliwo moze byc drogie
                          • raks5 Re: Ceny paliw... 24.09.06, 18:37
                            dzisiaj juz 3.92, czyli 17 groszy roznicy
                            • klemens.klemens Re: Ceny paliw... 25.09.06, 13:19
                              Dziś w Gręzowie widziałem ON 3,93. Podobno bezsiarkowy!
                              • bambii Re: Ceny paliw... 25.09.06, 13:44
                                Tylko jak to sprawdzić ? inaczej smakuje ? ;)
                                • klemens.klemens Re: Ceny paliw... 25.09.06, 14:08
                                  Organoleptycznie nie próbowałem. Natomiast tankowałem i tankuję często.
                                  Dostrzeżone różnice w porównaniu do zwykłego ON: silnik pracuje znacznie ciszej
                                  i elastyczniej, auto prawie nie kopci, przebieg wydłużył się o ok. 50 km.
                                • krzycho1252 Re: Ceny paliw... 28.09.06, 23:09
                                  Jadąc Składową przed mostem łukowskim reklama 98- 3,98zł, 95-promocja, ON -nie
                                  zdążyłem przeczytać. Stacja na Targowej.
                                  • emektb Re: Ceny paliw... 28.09.06, 23:12
                                    jak zostanę radnym to benzyna bedzie tańsza
                                    • teofano1 Re: Ceny paliw... 28.09.06, 23:18
                                      Rurociag super express od źródełka strefa wolnocłową ;)) Tia, plany prawie jak
                                      u szejka Dubaju :))
    • bambii Re: Ceny paliw... 29.09.06, 08:16
      oj będzie chyba drożej ....

biznes.onet.pl/1,1362422,prasa.html
      • raks5 Re: Ceny paliw... 29.09.06, 09:13
        jeszcze nie bylo taniej, a juz drozej...

wczoraj na ursynowie ON 3.77
      • n_l Re: Ceny paliw... 29.09.06, 09:54
        "Nie słyszałem nic, aby miały wzrosnąć nasze ceny oleju napędowego, ale nie
        wiadomo, jak sytuacja się rozwinie — tłumaczy Marcin Zachowicz z Lotosu."
        Wiadomo- wzrosną.
        Przy spadku cen ropy na giełdach ok 20%
        przedstawiciele Orlenu tłumaczyczli że na stacjach
        benzynowych są jeszcze stare zapasy, dlatego ceny
        paliw spadły tylko o ok 5% tinyurl.com/s52hr
        • bambii Re: Ceny paliw... 29.09.06, 10:09
          a to ciekawa obserwacja :

"- Podobnie jest w przypadku podwyżek. Jeśli benzyna w hurcie drożeje, na
          stacjach zmiany dokonują się znacznie wolniej - tłumaczy Heydel. "

i trudno mi jakos to potwierdzic
          • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 30.09.06, 23:45
            Dla mnie też to troszkę dziwne tłumaczenie. Zanim dojedzie nowa benzynka cena
            pojdzie w górę tyle ile trzeba, aby więcej zarobić.

Jeśli chodzi o ceny pb95, najtaniej chyba na Orlenie vis a vis McD przy wjedzie
            do Warszawy - 3,94zl i BLISKA za Mińskiem w stronę stolicy. Cena taka sama.
            Jakość? Nie wiem. Nie tankowałem.

Bambii jak tam z ON to nie wiem. Akurat zielone było i tylko cenę PB
            zobaczyłem :)
            • bambii Re: Ceny paliw... 01.10.06, 22:14
              za szybko jezdzisz ;)
            • n_l Re: Ceny paliw... 01.10.06, 23:14
              > BLISKA za Mińskiem w stronę stolicy. Cena taka sama.
              > Jakość? Nie wiem. Nie tankowałem.
              "Bliska" to Orlen, jakość powinna być taka sama
              tinyurl.com/md4cs
              • raks5 Re: Ceny paliw... 01.10.06, 23:31
                tylko ze niestety nawet Orlen Orlenowi nierówny.

Przy podobnym skladzie jeżdzenia- stary orlen, zwykly ON spalanie 7,8
                Nowy Orlen, Verva- 6,7.
                Rosyjskie paliwo po 3,2pln- spalanie 7.0

oczywiscie kazde tysiąc km (co tyle tankuję) to troche inne warunki, ale tak
                duze róznice cos pokazują
                • n_l Re: Ceny paliw... 01.10.06, 23:35
                  > tylko ze niestety nawet Orlen Orlenowi nierówny.
                  dlatego napisałem "powinna" :-)
                  ale to już zależy od wielu czynników,
                  czystości zbiorników, uczciwości ajenta,...
                  > zwykly ON spalanie 7,8
                  > Nowy Orlen, Verva- 6,7.
                  porównujesz dwa _różne_ gatunki paliwa,
                  porównaj ten sam gatunek kupowany
                  na różnych stacjach
                  > Rosyjskie paliwo po 3,2pln- spalanie 7.0
                  parę razy jeździłem na ukraińskim
                  i faktycznie, spalanie mniejsze
                  a silnik odrobinę żwawszy
                  (w porównaniu ze starym orlenowskim)
                  • raks5 Re: Ceny paliw... 01.10.06, 23:37
                    nowy orlen, zwykly ON, okolo 7- tak jak ruskie
    • raks5 PB= 3,6 PLN 30.09.06, 23:55
      W Kaliszu
      • tramwajsiedlecki Re: PB= 3,6 PLN 01.10.06, 00:12
        Właśnie w TVN24 zapowiedzieli podwyżkę o 20 gr w nadchodzącym tygodniu.
        • obserwator.ws Re: PB= 3,6 PLN 01.10.06, 00:57
          Domyślam się, że PB. Ale dla upewnienia. PB czy ON?
        • bambii Re: PB= 3,6 PLN 01.10.06, 22:14
          Mam nadzieje ze tylko w Kaliszu ;)
          • raks5 Re: PB= 3,6 PLN 01.10.06, 22:49
            to trzeba czym predzej zatankowac jeszcze po 4.04- a cholera, po trasie Verva ON
            byl po 3,97
            • obserwator.ws Re: PB= 3,6 PLN 01.10.06, 22:54
              Zdarza się. Zauważyłem, że u nas ceny wyższe niż w stolicy. To dość dziwne
              zjawisko.
              • raks5 Re: PB= 3,6 PLN 01.10.06, 22:56
                i to juz jest tendencja od kilku miesięcy
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 04.10.06, 01:57
      ON droższy w hurcie od PB95 o 17 groszy na litrze.

Kondolencje Bambii.
      • teofano1 Re: Ceny paliw... 04.10.06, 01:58
        Dlaczego? Będzie zdrowszy przesiadzie się na rower:))
        • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 04.10.06, 02:02
          Raczej się nie przesiadzie.
          A żal mi człowieka, bo uciekał przed benzyną a na chwilę obecną ot co ma :)

Ale to nic. Niedługo niczego nie będzie. Ani ropy ani gazu... Zostaną rowery.
          • teofano1 Re: Ceny paliw... 04.10.06, 02:03
            Czyli dobrze, że nie robiłam prawa jazdy i nie mam samochodu. A miłość do
            rowerków okazała się ta właściwą :)
      • bambii Re: Ceny paliw... 04.10.06, 08:09
        No nie tak szybko, czeka nasz podwyzka akcyzy na benzynke :)
        • n_l Re: Ceny paliw... 04.10.06, 08:23
          a ropa spadła poniżej 60USD za baryłkę...
    • bambii Oszczędni nie zaoszczędzą .... 31.10.06, 12:19
      "Coraz głębiej do portfela muszą sięgać kierowcy, którzy chcieli oszczędzić na
      zakupach paliwa i zainwestowali w instalacje autogazowe - pisze "Gazeta Wyborcza"."

biznes.onet.pl/0,1426354,wiadomosci.html
      po ile u nas autogaz bo już nie mam takiego auta na gaz ?
      • raks5 Re: Oszczędni nie zaoszczędzą .... 31.10.06, 12:49
        w Wawie kolo 2.2
        za to ON w Siedlcach pobija rekordy
        ON Verva w Jędrzejowie 3,86 w Scach 4,09
        • bambii Re: Oszczędni nie zaoszczędzą .... 31.10.06, 13:01
          > ON Verva w Jędrzejowie 3,86 w Scach 4,09

wrrrr chyba zaczne lać coś gorszego .... tylko nie wiem czy silnik przeżyje, bo
          na rowerek chyba juz za zimno :(
    • obserwator.ws Re: Ceny paliw... 16.11.06, 01:14
      Orlen się chyba na mnie obraził za misję uświadamiania narodu :)
      Ceny na ich stronce nie drgnęły od ponad miesiąca. Ostatnią ceną jest
      2810zl/1000l - pb 95 z dnia 4.10 br.

Jeśli chodzi o ON to jest na bieżąco akutalizowany. Dziwne zjawisko
      ON - 2780zl/1000l

Czyzby układ? :))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka