logan.marki 06.01.07, 17:27 www.translud.pl/rc14/modules/mydownloads/cache/files/tabela_1555003.html PKS straci klientów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foremka7 Re: Nowa Linia Autobusowa 06.01.07, 18:32 trzebaby coś zadziałać żeby na Małocice i Sowią Wolę też puścili... Odpowiedz Link
amma6 Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 08:40 I dlatego PKS nie straci. Kazuń i Czosnów to trochę za mało. Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 10:13 owszem, ale gdyby tak gmina urochomila swoja komunikacje, tak jak to zapewnial Wojt w swoim programie wyborczym to juz by sie cos poprawilo. Powiedzmy ze taki osrodkiem komunikacyjnym bylby Czosnow. Pasazerowie ze wszystkich zakatkow gminy byliby zwozeni do Czosnowa, a stamtad do Wawy lub w druga strone. To juz by bylo cos. Odpowiedz Link
nikodemf Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 10:57 W międzyczasie wrzuciłem rozkład jazdy tych autobusów na stronę palmiry.ovh.org Myślę, że nie ma co narzekać, dobre i to na początek. Największa zaleta tych autobusów to czas przejazdu: od Hali Marymonckiej do Czosnowa w 23 minuty. Odpowiedz Link
logan.marki Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 14:03 amma6 napisała: > I dlatego PKS nie straci. Kazuń i Czosnów to trochę za mało. Ja bym nie był taki pewny tej tezy. Co by nie mówić, to podwożenie członków swoich rodzin na przystanek w Czosnowie z różnych rejonów gminy jest dość pospolitą praktyką. A poza tym linia Transludu ma o wiele tańsze bilety (także miesięczne). A porównując Ją to kursowania PKS-u to też nie wypada gorzej – ludzie mogą się przerzucić na nią z PKS-u. A z drugiej strony firma Translud jest znana z tego, że ma charakter ekspansywny, tzn. jak wyczuje interes w jeżdżeniu po gminie Czosnów to kto wie, a może uruchomi ze 2 linie obwodowe, które by zbierały ludzi z terenu gminy i jechały do Warszawy. Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 14:40 A ile kosztuje miesieczny z Czosnowa do Wawy ? Odpowiedz Link
nikodemf Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 15:06 Cena na całej trasie (Modlin - Dw. Gdański) taka sama: - jednorazowy 5zł - miesięczny 180zł Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 15:14 To gdzie tu sens? Z Twierdzy 180 i z Czosnowa 180 ? To gdzie tu jest taniej, skoro w PKSie z Czosnowa do wawy place 184 zeta ? Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 08.01.07, 19:30 Aprpos 4 zeta to w poprzednim poscie pisales ze bilet jednorazowy Transludem z Czosnowa do Wawy kosztuje 5 zeta, a tymczasem zgodnie z tym co napisali na www.czosnow.pl to cena biletu wynosi 4 zeta. Odpowiedz Link
amma6 Re: Nowa Linia Autobusowa 09.01.07, 08:06 Dawno nie jeździłam PKS-em , ale zdaje się bilet z Czosnowa kosztuje 5 zł. Gdyby cena Transludu nie była konkurencyjna nie miało by to żadnego sensu. Poza zwiększeniem ilości połączeń oczywiście. Odpowiedz Link
nikodemf Re: Nowa Linia Autobusowa 09.01.07, 10:03 Takie ceny usłyszałem dzwoniąc do Translud-ów. Jednak biorąc pod uwagę, że pan był lekko zaskoczony i musiał się pytac kolegów "bo to jest bardzo świeża sprawa", może się okazać że ceny są inne (niższe). Odpowiedz Link
mikanek Re: Nowa Linia Autobusowa 09.01.07, 15:32 Jechałam niedawno PKS z Gdańskiego do czosnowa - cena iletu 5,50 zł. Wracałam busikiem tym co smiga z Nasielska - 5 zł. Translud będzie dużą konkurencją, jeśli to prawda te 4 zety. Swoją drogą - ludziska z Łomnej po 2 kilosy drałują do Ełki, bo tańszy bilet. Na pewno i do Czosnowa z oklicznych miejscowości będą na Translud "drałować" :) Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 09.01.07, 19:00 Potwierdzam, bilet z dw. Gdanskiego do Czosnowa kosztuje 4 zeta. Sprawdzone w praktyce ;)) Odpowiedz Link
amma6 Re: Nowa Linia Autobusowa 11.01.07, 08:28 W ostatnim tygodniku mazowieckim podano, że PKS także obniża ceny biletów. Z Kazunia do Wawy 4 zł. Niestety nie podano ile będzie kosztował z Czosnowa, ale logicznie rozumując nie więcej jak 4 zł. Nie ma to jak konkurencja. Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 11.01.07, 10:31 A ja widzialem dzis na autobusach PKS'u na przedniej szybie kartke z napisem Nowy Dwór - Warszawa 2 ZŁ ! Na ich stronie nic nie pisze. Odpowiedz Link
logan.marki Re: Nowa Linia Autobusowa 11.01.07, 20:20 maaciejkaa napisał: > A ja widzialem dzis na autobusach PKS'u na przedniej szybie kartke z napisem No > wy Dwór - Warszawa 2 ZŁ ! Czyli PKS NDM bierze przykład z bliźniaczych spółek na terenie kraju. Pojawiła się konkurencja na trasie, więc zeszli ceną dużo poniżej stawek nowej konkurencji. Jak konkurencja się zwinie z tej trasy, to szybko przywrócą swoje stare stawki, a może nawet zechcą sobie odbić straty, i jeszcze wyśrubują ceny, że pasażerom w pięty pójdzie. Odpowiedz Link
zag123 Re: Nowa Linia Autobusowa 15.01.07, 11:15 maaciejkaa napisał: > A ja widzialem dzis na autobusach PKS'u na przedniej szybie kartke z napisem No > wy Dwór - Warszawa 2 ZŁ amoże drobnym drukiem było dopisane :dla dzieci do lat 7" Odpowiedz Link
nikodemf Re: Nowa Linia Autobusowa 25.01.07, 11:55 Przeniesiony z innego Translud.pl Autobusy Translud jeżdżą już przez Czosnów :-) Przystanek CZOSNÓW Translud.pl/tabliczki/tpo_15550045.html Przystanek KAZUŃ NOWY Translud.pl/tabliczki/tpo_15210554.html WARSZAWA,Metro Dworzec Gdański Translud.pl/tabliczki/tpo_15550067.html Po wielomiesięcznych staraniach z dniem 6 stycznia 2007r. rozpoczęliśmy obsługę nowego szybkiego połączenia w ramach regularnej komunikacji autobusowej na linii nr 3: Nowy Dwór Mazowiecki - Twierdza Modlin - Warszawa,Dworzec Gdański przez Czosnów. Dzięki ograniczanej ilości zatrzymań pomiędzy Nowy Dworem a Warszawą (tylko przystanki Kazuń Nowy i Czosnów) mieszkańcy miasta oraz Kazunia i Czosnowa zyskali kilkanaście dodatkowych szybkich połączeń do głównych węzłów komunikacyjnych na terenie Warszawy (dwie stacje Metra, kompleks handlowy Arkadia). Ważnym zwrócenia uwagi jest fakt konkurencyjności opłat za bilety, i tak np.: Nowy Dwór Maz. - Nowy Dwór Maz. - 1,00 zł. Nowy Dwór Maz. - Czosnów/Kazuń - 3,50 zł. (z przystanków Nowy Dwór Mazowiecki,ul.Morawicza i "Aral" - 3,00 zł.) Nowy Dwór Maz. - Warszawa, szp. Bielański-Żeromskiego - 5,00 zł. Nowy Dwór Maz. - Warszawa, Potocka-Dw.Gdański 6,00 zł. Czosnów/Kazuń - Warszawa (cała) - 4,00 zł. Posiadacze biletów miesięcznych maja prawo korzystania z przejazdów zarówno dotychczasową linią przez Jabłonnę jak i z nowo uruchomionej linii przez Czosnów. Autobusy będą dojeżdżały i odjeżdżały z przystanku: Warszawa,Dworzec Gdański stanowisko nr 3, tj, ze stanowiska naprzeciw budunku dworca w kierunku ronda Starzyńskiego. Jan Domosławski, właściciel Odpowiedz Link
goszczyn1 Nowa Linia Autobusowa 26.01.07, 00:35 Dzięki Nikodem :-) W celu ułatwienia korzystania z rozkładów wstawiłem aktywne linki :-) Przystanek CZOSNÓW Translud.pl/tabliczki/tpo_15550045.html Przystanek KAZUŃ NOWY Translud.pl/tabliczki/tpo_15210554.html WARSZAWA,Metro Dworzec Gdański Translud.pl/tabliczki/tpo_15550067.html Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Nowa Linia Autobusowa 02.02.07, 12:09 Walka o pasazerow miedzy przewoznikami trwa. PPKS NDM obnizyl znacznie ceny biletow miesiecznych na m-c luty na trasie do Warszawy. Translud proponuje miesieczny bilet ulgowy w cenie 80 zeta na trasie z Twierdzy do warszawy po obu stronach Wisly. Brawo ! Niebawem bedziemy jezdzic do Wawy autobusami za darmo. Odpowiedz Link
logan.marki Re: Nowa Linia Autobusowa 02.02.07, 16:04 maaciejkaa napisał: > Walka o pasazerow miedzy przewoznikami trwa. > Brawo ! Niebawem bedziemy jezdzic do Wawy autobusami za darmo. Ja bym się tak na miejscu pasażerów nie cieszył. Przy każdej wojnie są ofiary, i obawiam się, że tu „ofiarami” w tym przypadku może być nie tylko przegrana jednej z firm, ale i ogół pasażerów. Bo z tego co widać to PPKS będzie schodził z ceny biletów, nawet kosztem jazdy na stratach. Oni sobie na to mogą pozwolić, bo jeżdżą na różnych trasach, i mogą sobie przez jakiś czas na utratę części zysków na jednej z tras. Translud jako prywatna firma ma jednak pewien limit kosztów, poniżej którego zejść nie może. A jak się okarze, że Translud zostanie wyparty z tej trasy, to PPKS może chcieć sobie odrobić starty. A patrząc na to, jakie kłopoty miał Translud aby zdobyć koncesję na jazdę po tej trasie, widać że PPKS ma także ugruntowaną swoją pozycję w różnych urzędach. Odpowiedz Link