Dodaj do ulubionych

Protest! ZMPD

23.06.08, 15:19
Trwa protest zorganizowany przez Zrzeszenie Międzynarodowych Przewoźników
Drogowych w Polsce. Do godz. 15.00 w ramach tak zwanej akcji "Ślimak" kierowcy
tirów będą poruszali się po drogach z bardzo małą prędkością. Aktualnie
kolumna wielkich ciężarówek przemieszcza się bardzo powoli z Gręzowa w
kierunku Siedlec. Protestujący w dalszej części swoich działań zamierzają
utrudniać ruch w Siedlcach i na trasach wylotowych do Węgrowa, Sokołowa i
Łosic. (JMM)
Źródło: TS

ps: a Policja jeździ i nagrywa kamerą (zwykłą).

kilka fotek z obwodnicy:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,1007,81245829.html
Obserwuj wątek
    • mpppm Re: Protest! ZMPD 23.06.08, 15:27
      zdjęcia są i tu:
      www.markopm.za.pl/inffoto.htm
      wg mnie to oni tyko innym kierowcom udowadniają swoje racje, nikomu
      więcej.
      • lukasz57-90 Re: Protest! ZMPD 23.06.08, 15:39
        może i tak... ale tak czy inaczej wierzę, że coś sie zmieni bo jak można
        prowadzić transport jeśli koszty frachtu przewyższają czasem zysk ? ceny paliw
        rosną ale stawki za które jeździmy (firmy transportowe) nie ulegają zmianie.
        • no_login Re: Protest! ZMPD 23.06.08, 23:40
          A dlaczego blokują polskie drogi
          a nie rosyjskie czy saudyjskie?
          • oxylog Re: Protest! ZMPD 24.06.08, 00:37
            Bo nie stać by ich było na mandaty !!!
            • oxylog Re: Protest! ZMPD 24.06.08, 00:38
              A nasza drogówka dalej w krzakach, zamiast ukarać mandatem za zbyt
              wolną jazdę mandatem plus 2 punkty karne...
              • emti1 Re: Protest! ZMPD 24.06.08, 00:44
                oxylog napisał:

> zamiast ukarać mandatem za zbyt wolną jazdę

Nie ma takiego przepisu
                • lukasz57-90 Re: Protest! ZMPD 24.06.08, 13:23
                  widzę, że jesteście przeciwni protestom kierowców. Ja jestem za protestami! I
                  powiem wam tak: Ciekawe co będziecie jedli jak transport stanie.

Pozdrawiam
                  • aro333 Re: Protest! ZMPD 24.06.08, 20:14
                    Lukasz , może i masz sporo racji , disel cały czas drożeje , benzyna
                    też. Wiem, dla TIR nie ma wyjscia ,tak wielkich samochodów na gaz
                    raczej nie ma. Tylko jak przeczytasz komentarze na tygodniku s. pod
                    artykułem na temat protestu, to trudno w sumie uwierzyć w taką biedę
                    i jezdzenie poniżej kosztów. Wg mnie wlasciciele odbijają sobie
                    koszta na kierowcach ,oni też protestowali a nie właściciele
                    ciągników siodłowych. Pewnie prawda leży gdzieś po srodku. A teksty
                    typu " ..co będziecie jeść...." mnie akurat nie biorą, jest za duża
                    konkurencja aby sie ktoś nie znalazł co będzie przewoził towary.
                    Ostatecznie wzrosną ceny, wtedy ludziska podniosą wrzask, tylko to
                    może wpłynąć znacząco na ruchy rządu, które też wg. mnie powinny
                    nastąpić już dawno. Przecież też mam samochód jak większość z nas.
                    • lukasz57-90 Re: Protest! ZMPD 24.06.08, 21:08
                      Kolego a wyobraź sobie, że obecnie stawka z km śrdnio wynosi 0,85€ przy czym na
                      100km cięzarówka średnio spala 30 litrów a w miesiącu robimy 12000-16000 km.
                      Policz sobie ile zostanie w złotówkach. Weź pod uwagę, że z tego co zostanie
                      musisz zapłacić paliwo, leasing, wypłata dla kierowcy, opłaty drogowe i inne. W
                      rezultacie nie jest tak różowo. A będzie jeszcze gorzej jak nic się nie zmieni... .
                      • aro333 Re: Protest! ZMPD 25.06.08, 17:13
                        Ale czy ktoś obiecał że będzie transportowcom łatwo? Każdy ma
                        problemy w każdym typie działalności. Rozumiem , duże inwestycje to
                        i większe zyski niż ze sprzedaży przysłowiowej pietruszki na rynku.
                        Mnie też wqrza cena benzyny . Wiem ,tak mnie to nie dotyka jak firmy
                        spedycyjne. Choć pośrednio też mocno mogę to odczuć. Tam gdzie
                        pracuję, cały transport towaru oparty jest na firmach zewnętrznych ,
                        ktore pewnie podniosą ceny i to znacznie. Aby zakończyć temat jakąś
                        platformą porozumienia dodam od siebie- na co czeka nasz rząd , na
                        wielkie protesty a może nawet na większe zamieszanie? Narazie jest
                        niepokój społeczny ale gdy benzyna i ropa dojdzie do 5zl a gaz
                        skoczy na 2,6zl to wtedy bedzie gniew społeczny i to mocny. Tak
                        przynajmniej mi sie wydaje. Przed wczoraj na BP tankowałem po 4,64zl
                        benzynke a dziś po 2 dniach na Shellu widzę cene 4,74zl. To tylko
                        dwa dni różnicy , jak dalej tak pójdzie to 5zl bedzie na początku
                        następnego tygodsnia. Potrzebna jest interwencja państwa, jak jej
                        nie będzie to Tusk będzie miał spore problemy nawet ze swoimi
                        wyborcami.
                        • lukasz57-90 Re: Protest! ZMPD 25.06.08, 21:50
                          Ja już nic nie chcę pisać ... . Czekam co będzie dalej..., i oby się mój plan
                          sprawdził.

Pozdrawiam ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka