mpppm 17.07.08, 13:56 Jak ktoś napisał, że chce kupić działkę na Piaskach, to reklama i usunąłeś, a to Ciebie nie razi w oczy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=81577962 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 14:03 w sprawie działki w Golicach przez kontakt z linku niżej Odpowiedz Link Zgłoś
eldritch250 Re: raks5 - działka 17.07.08, 14:17 No właśnie, jaka to reklama jak mi ktoś doradzi gdzie udać sie w sprawie działek na Piaskach Zamiejskich tzn ogródka działkowego (ewentualnie na mail: eldritch250@gazeta.pl). Jak poniżej toczy od kilkunastu dni wątek o sprzedaży/zakupie działki budowlanej - gdzie podawane sa nr telefonów i namiary na sprzedawców to jest OK ?? Inny wątek : "nowa restauracja na Kochanowskiego " - to nie reklama "Czy ktoś w Siedlcach kupł " "Dobra krawcowa poszukiwana! " itp .. Nie usuwaj proszę posta - naprawdę szukam a ogłoszenia nawet płatne nic nie dają ;( pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mireks6 Re: raks5 - działka 17.07.08, 15:25 W sumie też byłem mocno zdziwiony zniknięciem tematu, ale mniejsza z tym. Ze źródeł zbliżonych ... (heee heeee fajnie brzmi) na wiosnę tego roku ceny działek w tamtym zakątku sięgały nawet 18 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 16:23 mireks6 napisał: > W sumie też byłem mocno zdziwiony zniknięciem tematu, ale mniejsza z tym. > Ze źródeł zbliżonych ... (heee heeee fajnie brzmi) na wiosnę tego roku ceny > działek w tamtym zakątku sięgały nawet 18 tys. zł. właśnie. Zajechałem do Golic i okazuje się, że zarząd sprzedał moją działkę. Przestałem ją uprawiać w 20003r. ze względów zdrowotnych. Nabywcy wtedy nie mogłem znaleźć. Teren był kupiony przez Zakładsy KARO i sprzedawany pracownikom. Moją działkę od Zakładów kupił mój szwagier. Ja odkupiłem od niego. Moja żona pracowała w KARO do ostatnich dni urzędowania Syndyka. Nie otrzymywałem żadnych pisemek o płacenie podatku. Działkę Zarząd sprzedał w tym roku w maju. Nie otrzymałem w tej sprawie żadnego pisma. Rozmowa z Prezesem skończyła sie jego stwierdzeniem, "...to podawaj mnie pan do sądu". Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 19:08 tak sobie myślę że zarząd nie mógł sprzedać mojej działki poniweaż nie był i nie jest właścicielem działki. Myślę, że ktoś prywatnie ją sprzedał. Nowy nabywca się zdziwi. Słowa prezesa: "....panie Grzegorzu niech się pan nie martwi, niech pan uprawia dalej działkę...." Odpowiedz Link Zgłoś
eldritch250 Re: raks5 - działka 17.07.08, 20:42 No to nieźle załatwili z tą działką w Golichach- że tak p[orówna do cmentarza -jak ktoś nie opekuje się grobem to roluja... smutne porównanie ale coś w tym jest. A propozycja jest taka - teraz w odwecie Ty sprzedaj Swoją działkę jeszcze raz... To sie pan prezes zdziwi.. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mireks6 Re: raks5 - działka 17.07.08, 22:08 W zasadzie często - gęsto mylone są dwa pojęcia. Ty w zasadzie też działki nie możesz sprzedać, bo ona nie jest Twoja; możesz sprzedać nasadzenia (wszyscy używają słowa sprzedam działkę w domyśle chodzi o te nieszczęsne nasadzenia). Co do kwestii opchnięcia Twojej działki bez Twojej wiedzy i zgody. Paragraf 36 Statutu PZD daje taką możliwość w przypadku natarczywego uchylania się od obowiązku płacenia podatków. Natomiast paragraf 37 p.3 mówi, że powinieneś dostać odpis uchwały o pozbawieniu Cię członkostwa w PZD wraz z uzasadnieniem i pouczeniem o możliwości odwołania w ciągu 14 dni. Jest jeszcze kilka paragrafów z Regulaminu ROD, jak będziesz zainteresowany, to służę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 22:26 mireks6 napisał: > W zasadzie często - gęsto mylone są dwa pojęcia. Ty w zasadzie też działki nie > możesz sprzedać, bo ona nie jest Twoja; możesz sprzedać nasadzenia (wszyscy > używają słowa sprzedam działkę w domyśle chodzi o te nieszczęsne nasadzenia). > Co do kwestii opchnięcia Twojej działki bez Twojej wiedzy i zgody. > Paragraf 36 Statutu PZD daje taką możliwość w przypadku natarczywego uchylania > się od obowiązku płacenia podatków. Natomiast paragraf 37 p.3 mówi, że > powinieneś dostać odpis uchwały o pozbawieniu Cię członkostwa w PZD wraz z > uzasadnieniem i pouczeniem o możliwości odwołania w ciągu 14 dni. > Jest jeszcze kilka paragrafów z Regulaminu ROD, jak będziesz zainteresowany, to > służę. :-) nie wiem czy przeczytałeś moje posty. Działki były nadane przez Zakład Karo za które pracownicy płacili. Mam wpłaty dokonane przez szwagra od którego działkę kupiłem. Z tego co piszesz, to Zarząd może sprzedać to za co nie zapłacił, a ja właściciel faktyczny nie. Nikt mnie niczego nie pozbawiał, nie było żadnych pism z Zarządu, a z rozmowy z nowym nabywcą Zarząd nie wie, że ja byłem właścicielem. Widać jaki mają tam porządek. Ja mam dowody opłacania podatku i innych wpłat gdzie figuruje moje nazwisko i adres (aktualny). Jeszcze raz Zarząd, to wybrani użytkownicy (właściciele)działek, którzy zarządzają działkami i nie mogą sprzedać cudzej własności. Jeśli by tak było jak piszesz, to kupując działkę nie podpisywał byś umowy z byłym właścicielem tylko z Zarządem co w moim wypadku nastąpiło. Dlacz Odpowiedz Link Zgłoś
mireks6 Re: raks5 - działka 17.07.08, 22:39 Dwa zasadnicze pytania. Czy te działki podlegają pod PZD? Kolejne pytanie, czy masz akt własności na tę ziemię? P.S. Posty przeczytałem dokładnie. Tu nie tyle chodzi o sprzedaż działki nowemu członkowi przez Zarząd, co o przydzielenie tej działki w użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 22:58 mireks6 napisał: > Dwa zasadnicze pytania. Czy te działki podlegają pod PZD? Kolejne pytanie, czy > masz akt własności na tę ziemię? > P.S. > Posty przeczytałem dokładnie. Tu nie tyle chodzi o sprzedaż działki nowemu > członkowi przez Zarząd, co o przydzielenie tej działki w użytkowanie. Podlega, bo pieczątka na jednym z dokumentów jest Polski Związek Działkowców. Oczywiście nie mam aktu własności tylko dwie wpłaty za działkę do na konto KARO (byłego) w 1983r. Myślę, że jeżeli działki (pojedyńcze) były by własnością PZD te wplaty były by na konto PZD. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 23:05 mireks6 napisał: > > P.S. > Posty przeczytałem dokładnie. Tu nie tyle chodzi o sprzedaż działki nowemu > członkowi przez Zarząd, co o przydzielenie tej działki w użytkowanie. Niestety nowy właściciel stwierdził, że kupił. Nie powiedział tylko ile zapłacił i komu. Z rozmowy wynika, że kupił od Zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
mireks6 Re: raks5 - działka 18.07.08, 08:47 To, że płaciłeś zakładom Karo za tę działkę, nie znaczy że jest Twoja. Moi rodzice w identyczny sposób dostali działkę na Piaskach, lecz właścicielami gruntu nie są. Ten temat jest nieistotny. Nie wiem jak Ty, ale ja bym rozpoczął walkę o zwrot tej działki. Zarząd Twojego ogrodu popełnił kilka radykalnych błędów. Mianowicie wspomniany §37 statutu PZD jasno i wyraźnie określa prawo do odwołania się od decyzji Zarządu PZD - Ty tej możliwości nie miałeś. Kolejny złamany przepis to §86, który mówi, że Zarząd przed przeprowadzeniem inwentaryzacji Twojej działki, musi Cię powiadomić na piśmie za potwierdzeniem odbioru na 14 dni przed terminem inwentaryzacji. Inwentaryzacja ta może być przeprowadzona pod Twoją nieobecność tylko wtedy, gdy zostałeś powiadomiony zgodnie z powyższą regułą i nie złożyłeś wniosku o przesunięcie terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eldritch250 Re: raks5 - działka 17.07.08, 20:40 Taaaakie ceny?!! Ja słyszałem natomiast, że ludziska czekają na uwłaszczenie i dlatego nie sprzedają (domy będa tam budować czy co?). Słyszałem też, że na ogródkach Relax (pierwsze wejście od Daszyńskiego) nie sprzedają ze względu na uwłaszczania. Natomiast te dalsze (bliżej miasta w linii prostej) sprzedają bo będa wywłaszczani - budowa obwodnicy wewnętrznej. Zamiesznie się zrobiłoże hej... Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 21:33 ile teraz jest warta działka w Golicach "Cicha Przystań" 500m kw do podatku 625m kw faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: raks5 - działka 17.07.08, 23:13 dodam jeszcze, że czasy komunizmu się skończyły, a teraz własność jest własnością. Nikt nie monitował o płacenie podatków. Nikt nie uprzedzał o sprzedaży działki. Jutro się okaże, w tym wypadku, czy prawo zostało złamane i co dalej z tym zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś