Dodaj do ulubionych

Wątek pierwszolistopadowy

31.10.08, 12:04
Pozwoliłam sobie założyć, bo ruch w okolicach cmentarzy już od wczoraj dość
spory. A przy okazji, podobno powstanie nowy cmentarz na Sekule. Tylko
zastanawia mnie rozwiązanie dojazdu tam, jest jakiś inny oprócz Artyleryjskiej?
Obserwuj wątek
    • siedlczanin13 Re: Wątek pierwszolistopadowy 31.10.08, 13:55
      jaki cmentarz powstanie na sekule ? to coś nowego , jeśli możesz
      przybliż temat, miastu potrzebnne raczej kolumbarium, niż parę
      hektarów mogił, pisałem o tym w wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=83727184&a=83771632
      • mozart64 Re: Wątek pierwszolistopadowy 31.10.08, 14:11
        Prawdopodobnie miejski, ale niewiele wiem, bo ktoś rzucił temat na pogrzebie, a
        pan, który opiekuje się cmentarzem na Janowskiej potwierdził. Jedno czy drugie,
        miastu jest potrzebne, bo mogił przybywa w zastraszającym tempie.
        • krzycho1252 Re: Wątek pierwszolistopadowy 31.10.08, 18:45
          Już kilkanaście lat na polach pod lasem sekulskim, przed strzelnicą
          nie wolno nic stawiać bo to teren zarezerwowany na cmentarz. Od
          znajomych co mieli tam pole tak słyszałem.
          • aro333 Re: Wątek pierwszolistopadowy 31.10.08, 21:07
            Czy ja Cię dobrze zrozumiałem? Myślisz o polach które są pomiędzy
            lasem z starą strzelnicą a przedłużeniem ulicy Grabianowskiej?
            • krzycho1252 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 10:58
              Dobrze zrozumiałeś. Od Grabianowskiej w stronę Grabianowa. Wydaje mi
              się, że ten teren był zaznaczony na jakiejś mapie dotyczącej
              strategii miasta do roku 2015.
              • krzycho1252 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 11:23
                www.siedlce.pl/studium/2-01-1.jpg
                • mozart64 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 11:33
                  Ten malutki prostokącik po lewej stronie, to chyba Cmentarz Żołnierzy Radzieckich?
                  • krzycho1252 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 12:31
                    Masz rację, że to cmentarz. Mówimy, Cmentarz Żołnierzy Radzieckich
                    czy też Armii Czerwonej a mało pamiętamy o pochowanych tam jeńcach
                    włoskich (których nikt nie liczył) i prawdopodobnie francuskich.
                    Nie napisałem tego przeciwko żołnierzom czy też jeńcom Armii
                    Czerwonej ale jest też tam nieduży pomnik innych narodowości.
                    • aro333 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 17:02
                      Za komuny to nawet chyba Francuzi albo i Włosi, dokładnie nie
                      pamiętam, pytali gdzie są pochowani ich jeńcy i czy czasami nie na
                      tym cmentarzu.Odpowiedz była oczywista, że tam leżą tylko Rosjanie.
                      No właśnie a teraz ten temat nie jest podnoszony ze strony
                      zagranicznej? Wogóle, to ,na tym cmentarzu był obóz jeniecki , to
                      samo chyba na terenie ogródków działkowych za tym cmentarzem,
                      ogródków przy Grabianowskiej i częsci terenu jednostki.
                      Pare lat temu był fajny artykul w TS o tym obozie, jakiś Pan tym się
                      w miescie interesował , miał nawet włoskie kartki ze stalagu
                      nadawane z Siedlec.Pamiętacie ten artykul? Mam go gdzies w swoich
                      szpergałach , wyrwanego z TS. Była tez mapka domniemanego położenia
                      tego stalagu. Temat dość ciekawy choć mało wiadomo o nim. Kazdy
                      kojarzy tylko Stalag 366 w Suchożebrach (qrcze chyba nie pomylilem
                      numeru ) , jednak w samym miescie ofiary w obizie to tez tysiace
                      ludzi.
                      • krzycho1252 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 19:20
                        Nie tylko za komuny
                        "Wojskowa nekropolia-pyt. historyczne
                        Autor: krzycho1252 06.10.05, 08:28
                        Nie dotyczy cmentarza wojennego na Cmentarnej ale warto pamietać i o
                        tym.
                        Za Kurierem Siedleckim..." 11.09 na cmentarzu Armii radzieckiej w
                        Siedlcach Prezydent Mirosław Symanowicz z Attache Obrony Ambasady
                        Włoskiej płk Giesuppe Gucciardi, Z-cą Attache Wojskowego Ambasady
                        Rosji płk Siergiejem Perusenko oraz Burmistrzem Pescantiny
                        Alessandro Reggiani dokonali uroczystego odsłonięcia
                        obelisku upamiętniającego tragedię jeńców włoskich, rosyjskich i
                        francuskich, którzy zgineli w Siedlcach w latach 1941-44." Prezydent
                        powiedział..."Niech ten dzień będzie dniem hołdu dla prawdy i
                        pamięci.."
                        Czekają jeszcze Niwiski,Suchożebry i Wola Suchożebrska... "
                        • aro333 Re: Wątek pierwszolistopadowy 03.11.08, 23:02
                          Dzięki Krzycho za przypomnienie , faktycznie teraz sobie
                          przypominam. A w Niwiskach to czasem nie było ekshumacji? Tzn chodzi
                          mi o m iejsce zbiorowej mogiły w lesie.
                          • krzycho1252 Re: Wątek pierwszolistopadowy 04.11.08, 11:08
                            Coraz mniej widoczne dołki wskazują, że być może była ekshumacja.
                            Czy ktoś zbadał resztę terenu nie wiem. E. Kopówka w książce "Stalag
                            366" sugeruje, że tych grobów było więcej. Na cmentarzu wojennym
                            przy Podsekulskiej czy Armii Czerwonej powinny zapewne pojawić się i
                            Półksiężyce bo wyznawcy islamu pewnie też tam leżą.
                            • aro333 Re: Wątek pierwszolistopadowy 04.11.08, 16:18
                              Hmmm zapytam, czy np mogiła z napisem mniej więcej takim " Żołnierze
                              polscy polegli w 1939r pochodzenia zydowskiego" a nad nią
                              postawiony krzyż , to normalne? Fakt , nie każdy Żyd był wyznania
                              mojżeszowego ale chyba jakoś to dziwnie wygląda. Nie widziałem ale
                              słyszałem , że takowa istnieje w naszej okolicy . Na wiosnę sprawdze
                              podczas wycieczek rowerowych.
                              • mozart64 Re: Wątek pierwszolistopadowy 04.11.08, 19:54
                                Jeżeli byli to żołnierze pochodzenia żydowskiego, którzy zmienili wiarę, to nie
                                ma w tym niczego dziwnego, jeśli jednak nie, to rzeczywiście krzyż jest nie na
                                miejscu. Trudne pytanie, ale nie znaczy, że ktoś nie zna, albo nie znajdzie na
                                nie odpowiedzi.
                                • aro333 Re: Wątek pierwszolistopadowy 04.11.08, 20:50
                                  Zgadza się mozart64, też tak myśle. Jednak jezeli jest to mogiła
                                  zbiorowa (więcej jak jeden żołnierz, sądze że kilkunastu napewno) to
                                  jest to raczej mało prawdopodobne. Dodatkowo dodam , że na tym
                                  cmentarzu jest oddzielna mogiła żołnierzy Polaków , oddzielnie
                                  pochowanych i jest ich dosc spora ilość. Dziwi mnie wogole fakt
                                  rozdzielenia towarzyszy broni. Choć sam tej mogiły nie widziałem zaś
                                  tą z polskimi żołnierzami i owszem. No nic sprawdze to na wiosne
                                  przy okazji rowerkowania. A może kanony wiary żydowskiej zakazują
                                  wspólnego pochówku z katolikami i ten fakt to uszanowanie zasad
                                  Judaizmu? Nie wiem tak gdybam.
    • brycee Re: Wątek pierwszolistopadowy 31.10.08, 17:29
      mozart64 napisała:

> Pozwoliłam sobie założyć, bo ruch w okolicach cmentarzy już od wczoraj dość
      > spory. A przy okazji, podobno powstanie nowy cmentarz na Sekule. Tylko
      > zastanawia mnie rozwiązanie dojazdu tam, jest jakiś inny oprócz Artyleryjskiej?

Ty sie mozart o droge nie martw, jak beda Cie tam chcieli zawiesc to jakos tę
      drogę znajdą :P
      • mozart64 Re: Wątek pierwszolistopadowy 31.10.08, 20:23
        brycee napisał:

> Ty sie mozart o droge nie martw, jak beda Cie tam chcieli zawiesc to jakos tę
        > drogę znajdą :P

Ja to pewnie na Sekułę się nie doczekam, jak dobrze pójdzie, to się jeszcze na
        Janowską załapię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka