raks5 05.01.09, 22:34 Uważacie, że jest sprawiedliwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerac32 Re: podatek pogłówny 05.01.09, 23:38 Tfu... Nie kuś złego. ;) Za mało płacisz dochodowego? A może marzy Ci się jeszcze katastralny? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: podatek pogłówny 06.01.09, 00:25 pogłówny w formie dochodowego. Zamiast obecnego systemu. Czy jest sprawiedliwe, że niektórzy płacą więcej podatku, a inni mniej, a w końcu od Państwa dostają tyle samo? Gdyby tak każda osoba płaciła tyle samo, to chyba by było sprawiedliwie. Tak sobie o tym pomyślałem, jak media bezmyślnie trąbią, że na obniżce podatku najwięcej zaoszczędzą najbogatsi. To prawda. Ale nikt nie wspomina, że najbogatsi (jeśli płacą podatek w formie PIT) i tak płacą najwięcej. I to nieproporcjonalnie do większych dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
breuszek Re: podatek pogłówny 06.01.09, 00:35 zapytam górnolotnie - a co w Polsce jest sprawiedliwe? "prawo" na pewno nie więc co? do poczytania dla porównania o Państwie gdzie podatek się zaczyna od 38% wyborcza.pl/1,75480,6110415,Co_Dania_ma_do_dania.html?skad=rss Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: podatek podymny 06.01.09, 09:58 Taki był. Teraz akcyza na wyroby tytoniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: podatek pogłówny 06.01.09, 10:00 Piszesz jak osoba oderwana całkowicie od realiów kraju, w którym żyje. Uważasz, że płacenie takiego samego (rozumiem, że chodzi Ci o taką samą kwotę pieniędzy oddawanych przez każdego fiskusowi) podatku przez wszystkich jest sprawiedliwe? Czy zdajesz sobie sprawę jakie jest zróżnicowanie w dochodach Polaków? Czy wiesz jak wiele osób otrzymuje renty w wysokości 400-500 PLN, a z drugiej strony są osoby o dochodach 1000 razy wyższych? Wiem, wiem tych ostatnich jest, może kilkadziesiąt osób w Polsce,ale zapewniam Cię,że tych nędzarzy zmuszonych do życia za 500 PLN, jest kilkaset tysięcy. Nie wspomnę już o osobach otrzymujących wynagrodzenie na poziomie najniższej płacy, których liczba idzie, zapewne, w miliony. Pewnie nie zdajesz sobie również sprawy, że w Polsce mamy jedną z największych w Europie (jeżeli chodzi o Unię to największą) rozpiętości w wysokości dochodów osób najniżej zarabiających w stosunku do tych najlepiej wynagradzanych, wynoszącą 1:15 , podczas gdy np. w krajach "starej" Europy zawiera się on w granicach 1:5 - 1:7. Nadal uważasz, że wszyscy powinni płacić jednakowe podatki? I jeszcze jedna sprawa. Na jakiej podstawie twierdzisz, że pomimo obecnego zróżnicowania w wysokości płaconych podatków, w końcu wszyscy dostaną od Państwa (rozumiem, że chodzi Ci tu o wys. emerytur) tyle samo? To wyjaśnij mi, proszę skąd się obecnie biorą emerytury w wys. kilku czy kilkunastu tysięcy PLN? Dlaczego dezawuujesz doniesienia mediów o wielkościach oszczędności w płaconych podatkach przez najbogatszych? Przecież każdy może wyliczyć, że zarabiający 20000 PLN zaoszczędzi ponad 1000 PLN miesięcznie, a ten co ma dochód w wys. najniższej płacy ledwie 6-7 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: podatek pogłówny 06.01.09, 11:12 nie piszę o rencistach. Nie piszę też o świadczeniach emerytalnych. Na to każdy płaci inaczej i inaczej potem otrzymuje emeryturę. Podatki jednak idą na bieżące funkcjonowanie Państwa. Każdy ma taką samą dostępność urzędników, edukacji, świadczeń budżetowych, dróg, bibliotek itd. Prawdą jest, że bogatsi zaoszczędzą więcej. Więc dziennikarze nie kłamią. Ale dla mnie ma to znamiona manipulacji. Inaczej brzmiałaby informacja, że osoby zarabiające 10tys miesięcznie zamiast obecnych 14tys podatku rocznie zapłacą 8tys. (strzelam), a osoby zarabiające 2 tys. zamiast obecnych 1000podatku rocznie zapłacą 950pln. Jedna i druga informacja jest prawdziwa, tylko inaczej brzmi. Ma inny wydźwięk. Bo tak wygląda, jakby znów tylko klasa średnia została wynagrodzona... Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: podatek pogłówny 06.01.09, 12:16 raks5 napisał: > nie piszę o rencistach. > Nie piszę też o świadczeniach emerytalnych. Na to każdy płaci > inaczej i inaczej potem otrzymuje emeryturę. To co, oni nie istnieją, albo nie zasługują na uwagę? Większość emerytów przepracowała 30-40 lat, a niektórzy nawet 45-47. Całym swoim życiem zapracowali na emerytury. A co otrzymują? Średnio ok. 1100-1200 PLN. Uważasz to za sprawiedliwe? A renciści? Myślisz, że oni poszli na ten nędzny zasiłek z kaprysu, czy może stan zdrowia uniemożliwiający im dalszą pracę, a często normalne codzienne życie zmusił ich do tego? Czy może uważasz tak samo jak prof. Leszek Balcerowicz, który na spotkaniu z młodzieżą w czasie Przystanku Woodstock, mówił, że w Polsce ludzie uważają, że emerytury są jakimś przywilejem, gdy tymczasem należy na nie zapracować. Nie uważasz, że takie słowa w ustach człowieka uchodzącego do dzisiaj, w oczach wielu za guru ekonomii, to zwykłe draństwo i szyderstwo z Polaków pracujących kilkadziesiąt lat i otrzymujących teraz emeryrury w wysokości uwłaczającej godności człowieka? A może praca w czasach PRL-u nie ma żadnej wartości i emerytura się nie należy? Każdy ma taką > samą dostępność urzędników, edukacji, świadczeń budżetowych, dróg, > bibliotek itd. Niby tak. Czy na pewno jesteś przekonany o jednakowym traktowaniu, w urzędach, sądach czy szpitalach obywatela w wytartym paltotku i takiego, który podjechał Mercem, ubrany jest w garnitur za kilkanaście tysięcy, i za którym ciągnie się woń drogiej wody kolońskiej. > Prawdą jest, że bogatsi zaoszczędzą więcej. Więc dziennikarze nie > kłamią. Ale dla mnie ma to znamiona manipulacji. Inaczej brzmiałaby > informacja, że osoby zarabiające 10tys miesięcznie zamiast obecnych > 14tys podatku rocznie zapłacą 8tys. (strzelam), a osoby zarabiające > 2 tys. zamiast obecnych 1000podatku rocznie zapłacą 950pln. Jedna i > druga informacja jest prawdziwa, tylko inaczej brzmi. Ma inny > wydźwięk. Cieszę się, że się ze mną zgadzasz i przyznajesz rację również dziennikarzom. Tylko dlaczego wcześniej pisałeś coś zupełnie przeciwnego? Wydaje mi sie, że jeśli ktoś ty manipuluje to właśnie Ty. Bo tak wygląda, jakby znów tylko klasa średnia została > wynagrodzona... Nie mówię tu o klasie średniej, bo ona zawsze i wszędzie jest "motorem" rozwoju i postępu. Mam na myśli wąską grupę najbogatszych, uważających się za właścicieli Polski i czerpiących nienależne i nieproporcjonalni wielkie korzyści z transformacji ustrojowej. Dla mnie jest to zawłszczanie kraju przez grupę cwaniaków i popierających ich cynicznych polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: podatek pogłówny 06.01.09, 12:41 kerac32 napisał: co do rencistów i emerytów, to oni są wykluczeni z założeniu płacenia podatku pogłównego. Podatek ten płaciłby każdy pracujący obywatel płci męskiej. A płacenie go w wysokości 200pln miesięcznie zrównoważyłoby wpływy (i koszty podatkowe) występujące obecnie. Wiadomo nie od dziś, że jak państwo bierze się za redystrubucję środków, to 80% się utylizuje. Dlatego wyłączyłem z tych rozważań emerytów i rencistów. Uważam, że niezależnie od pozycji społecznej państwo zapewnia każdemu obywatelowi te same prawa. A jak jest traktowany przez urzędnika to już jest sprawa urzędnika, a nie tego ile płaci podatku. Jeśli bogaty człowiek się ubierze byle jak i będzie śmierdział, to wg Twojej teorii nie zostanie obsłużony, mimo że zapłacił na pensję urzędnika budżetowego 100 razy więcej niż schludnie ubrany i umyty człowiek ubogi. > Cieszę się, że się ze mną zgadzasz i przyznajesz rację również > dziennikarzom. Tylko dlaczego wcześniej pisałeś coś zupełnie > przeciwnego? Wydaje mi sie, że jeśli ktoś ty manipuluje to właśnie > Ty. Nic przeciwnego nie napisałem. > Nie mówię tu o klasie średniej, bo ona zawsze i wszędzie jest > "motorem" rozwoju i postępu. Mam na myśli wąską grupę najbogatszych, > uważających się za właścicieli Polski i czerpiących nienależne i > nieproporcjonalni wielkie korzyści z transformacji ustrojowej. Dla > mnie jest to zawłszczanie kraju przez grupę cwaniaków i > popierających ich cynicznych polityków. Najbogatsi nie płacą podatków w Polsce zwykle, a już prawie na pewno nie rozliczają się PITem. Mówię o klasie średniej. Zwykłych najemnikach zarabiających trochę więcej. Najemnikach, którzy nie chcą lub nie mogą uciekać z podatków i składek. Tylko płacą i płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś