Dodaj do ulubionych

Kiedy LIDL w Siedlcach ???

20.04.09, 23:52
LIDL - niby zwykły, prosty supermarket, przez niektórych zwany dyskontem, często porównywany z Biedronką (moim zdaniem niesłuszne porównanie). Jest to sieć gęsto i równomiernie rozsiana po terenie całej Polski, z uwzględnieniem średnich, czy wręcz małych miejscowości. W naszej okolicy trudno znaleźć miejscowość nie posiadającą Lidla. Jest obecny w Białej Podlaskiej, Łukowie, Międzyrzecu, Radzyniu, Siemiatyczach, Mińsku Maz. ... Tylko jakimś dziwnym trafem Siedlce są omijane, pomimo, że stanowią co najmniej dwukrotnie większy ośrodek od wyżej wymienionych.

Pytanie: CZEMU? Nie jest to w końcu jakiś hipermarket, który mógłby godzić w chorą ustawę o budowie obiektów handlowych pow. 2000m2 (wiem, że się powtarzam, ale będę to robił póki owa ustawa będzie obowiązywać - ona JEST chora!). Żaden Lidl nie jest powierzchniowo większy niż nasz Carrefour Express na Monte Cassino, nie posiada jakiś wyjątkowo drogich, czy niszowych produktów (wręcz przeciwnie co do cen, co do produktów - posiada sporo unikalnych dla swojej sieci właśnie i w tym tkwi jego siła, w cenach i promocjach zresztą też). Co się więc takiego dzieje, że tak konsekwentnie omija nasze miasto? Szczerze mówiąc krew mnie zalewa, bo swego czasu regularnie zaopatrywałem się w Mińskim Lidlu i brakuje mi wielu jego produktów na miejscu.

Krótkie pytanie: Kiedy wreszcie do cholery i gdzie (lokalizacja)?

Obserwuj wątek
    • fajnysasaaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 00:19
      przyznam, ze tez lubie Lidla, czesto robię tam zakupy, mieszkam w Białej i
      wlasnie czesto zaopatruje sie w tym sklepie na zarcie na stancje;d

jest dobre i tanie ..;)
      • bima5 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 10:16
        Też jestem tego zdania, Lidl jest to naprawdę dobry sklep, lepszy jak biedronka-
        przynajmniej dla mnie i rodziny. Tak samo jak poprzedniczka kupuję w Białej.
        Moim zdaniem Biała podl jest pod wzgledem dostępności do supermarketów dużo
        lepiej rozwinięta niż Siedlce. Ponadto jest też tam Empik i Deichmann- szok!!!!
        U nas chyba tego nie bedzie. A szkoda!!!
        • fajnysasaaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 10:32
          poprzednik;p niepoprzedniczka;d a skad jestes ze robisz tam zakupy?:)

dodaj ze jescze w galerii ejst Orsay, Reserved itp;d
          • kama-79 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 11:37
            Przydałby sie LIDL, a nie tylko Biedronka i Biedronka, i te siedleckie bazarki,
            ryneczki. Potrzebujemy czegoś lepszego, nawet nasza Galeria niczym nie
            przypomina galerii z prawdziwego zdarzenia, bo te sklepy co się w niej znajdują
            to pominę milczeniem... i tą dobudowaną część też przemilczę.
          • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 12:03
            Taki niby taki mały Lidl a jednak powstać nie może, też mi się to dziwne wydaje ;o Więc ciekaw co nasze "władze" sądzą na temat handlu wielkopowierzchniowego (pytałem też o inne sprawy), udałem się na wczorajsze spotkanie z prezydentem w SP nr 7. Na spotkaniu przybyli też przew. RM. M. Dobijański, skarbnik, sekretarz, kilku radnych, kierownicy referatów w UM. Po wystąpieniu prezydenta, przyszedł czas na zadawanie pytań, były różne, od socjalno/zapomogowych, interwencyjnych po drogowo inwestycyjne.

Więc gdy przyszła na minie pora zapytałem pana prezydenta, jak wygląda kwestia powstawania nowych obiektów wielkopowierzchniowych, biorąc pod uwagę że takie obiekty i np. aquapark, przyciągają okoliczną ludność do miasta, biorąc pod uwagę też okoliczne miasta takie jak np. Łuków czy Mińsk Mazowiecki, w których takowe obiekty powstają i nikt z tego powodu nie robi problemów.

Pan prezydent, poprosił o odpowiedź pana M. Dobijańskiego, gdyż sprawa dotyczy w głównej mierze RM i pan przewodniczący będzie w tej kwestii bardziej zorientowany. Pan Przewodniczący stwierdził, że miasto, nie zamyka się na obiekty wielkopowierzchniowe, nie mniej miasto prowadzi ostrożną politykę powstawania nowych tego typu obiektów. Nie mniej nie wykluczył zezwolenia na powstanie kilku tego typu obiektów (min. na Wojskowej 5). Stwierdził również że np. w Łukowie zezwolenie na powstawanie tylu obiektów handlowych spowodowała upadek wielu lokalnych sklepów, dlatego miasto prowadzi taką politykę by uchronić miejsca pracy w tych lokalnych firmach.

Za interesujący kwestii zapytałem o budowę brakującego chodnika po północnej stronie ul. ks. J. Popiełuszki, gdyż piesi chodzą po ścieżce dla rowerów i o dudowie zatok autobusowych na ww. ulicy. W odpowiedzi pan prezydent, stwierdził, że ludzi nie powinni tamtędy chodzić, gdyż jest to ścieżka dla rowerów, a chodnik znajduje się z drugiej strony. A dudowa chodnika jest nie opłacalna lub nie potrzebna (dokładnie nie usłyszałem) bo nie ma tam budynków mieszkalnych. Na co ja stwierdziłem że ludzie będą tamtędy chodzić choć by do przystanku MPK lub do cmentarza. Wtedy pan prezydent zmienił zdanie i stwierdził że rozważą budowę chodnika. Pytałem też o możliwość zmiany układu sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulicy Brzeskiej i Z. Buczyńskiej, gdyż z lewoskrętu (lewego pasa w stronę centrum) korzysta nie wielu kierowców, więc można by buło "udostępnić" ten lewy pas do jazdy prosto i w lewo. W odpowiedzi pan prezydent stwierdził że trzeba "dostawić" strzałkę do jazdy na wprost, jednak pan kierownik referatu dróg, stwierdził że takie rozwiązanie jest nie możliwe ponieważ potrzebny jest projekt przebudowy/zmiany sygnalizacji, sprawę komplikuje też problem PSI z wybudowaniem wyjazdu z zakładu w innym miejscu. Ja w uzupełnieniu stwierdziłem że skoro jest to sygnalizacja akomodacyjna i posiada sygnalizatory dla każde pasa ruchu, można ją tak przebudować że jadący ul. Brzeską w stronę centrum mogli by z lewego pasa jechać prosto lub w lewo a w tedy z przeciwnego kierunku mieli bu czerwone światło, a kiedy jadący od strony centrum mieli by zielone w tedy na lewym pasie w stronę centrum było by czerwone. Początkowo kierowcy by się gubili, kilka stłuczek, wypadków, ale po pewnym czasie by się przyzwyczaili i nauczyli jak korzystać z tego skrzyżowania po przebudowie wg. mojego pomysłu.

Z jeszcze innych ciekawych spraw o które pytali ludzie był np. wybudowanie dodatkowego, trzeciego wyjazdu z ulicy młynarskiej do ulicy Wyszyńskiego. Prezydent poparł ten pomysł.

Jeszce z ciekwaych spraw które na początku przekazał pan prezydent były pozyskane pieniądze na remont ul. Sokołowskiej od ks. J. Popiełuszki do Wł. Jagiełły. Dokończenie budowy ulicy Pisaki Zamiejskie. Budowa ulic Piaskowa, Kątowa, Cmentarna, 10 Lutego. Remont ul. K. Pułaskiego. Planowane jest też rewitalizacja kwartału Pułaskiego, Kilińskiego, Sienkiewicza, Floriańska. Jednak większość ok. 3/4 terenu jest w rękach prywatnych. Na pewno nie będą wyburzane domy i kamienice okalające ten kwartał od tzw. frontu, oraz wpisane do rejestru zabytków. Część ludzi głównie z problemem alkoholowym i "przestępczym" zostanie przesiedlona do lokali komunalnych na ul. Gospodarczej, Geodetów (powstanie nowy blok komunalny), Daszyńskiego.

I to w skrócie tyle, pytań i spraw było dużo więcej ale za długo by pisać :)

pozdr,
            • misinka81 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 13:48
              Na Daszyńskiego, Geodetów...
              No super... Najlepiej taki element zebrać do kupy, pomysł przedni.
          • bima5 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 21.04.09, 15:36
            Coś taka nerwowa dzisiaj jesteś. Chciałam tylko zaznaczyć że sfera handlu jest w
            Białej lepiej rozwinięta jak w Siedlcach. Zazdrościsz czy co?
    • dedust.pl Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 22.04.09, 21:03
      Hej, ostanio prowadziłem mobilną reklamę dla Lidla(łuków) i rozmawiałem z
      menadzerami sklepu, z tego co dowiedziałem się od nich to szukają w siedlcach
      lokalizacji, więc niedługo będzie, pozdro.
      • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 22.04.09, 22:58
        Zakładając, że nie jest to plota i faktycznie szukają, to coś mi mówi, że w tym
        roku nawet nie rozpocznie się budowa (pozwolenie, przebicie się przez plany
        zagospodarowania, 'wytłumaczenie' władzy, że nie jesteśmy bandytami, tylko
        przychodzimy handlować itp.).

Z tego, co widzę po opiniach, to Lidl jest miejscem lubianym i pożądanym. Nie
        wiem, czy i jak możemy (mieszkańcy Siedlec) wpłynąć bezpośrednio na szefostwo
        tej sieci... niech wiedzą, że na nich czekamy. Na stronie podany jest tylko
        numer infolinii, nie ma możliwości wysłania np. maila... Ma ktoś jakiś pomysł?

Swoją drogą zobaczcie, do jakich paranoi dochodzi w tym mieście - klient PROSI
        kupca, aby ten łaskawie umożliwił mu zostawienie u niego pieniędzy (!?) Zawsze
        wydawało mi się, że ten mechanizm działa na odwrót...
        • falszywy_klamca Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 23.04.09, 13:41
          Dla mnie ten temat to jedna wielka pomyłka. Jaką wiochą trzeba być, żeby prosić,
          aby u nas był jeden z sieciowych sklepów? Czy Lidl to jakaś super jakość,
          element prestiżu? Nie, a Wy się zachowujecie, jakby bez tego Siedlce były ułomne.
          • ito25ms Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 23.04.09, 14:43
            falszywy_klamca napisał:

> Dla mnie ten temat to jedna wielka pomyłka. Jaką wiochą trzeba
            być, żeby prosić
            > ,
            > aby u nas był jeden z sieciowych sklepów? Czy Lidl to jakaś super
            jakość,
            > element prestiżu? Nie, a Wy się zachowujecie, jakby bez tego
            Siedlce były ułomn
            > e.

Trafiłeś w sedno sprawy. Niby Siedlce leżą 90 km od Wawy, a jak
            widać dla niektórych nawet Lidl może stanowić atrakcję w naszym
            grodzie.
            Po prostu śmiech na sali.
          • jolunia01 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 25.04.09, 15:27
            falszywy_klamca napisał:
            > Czy Lidl to jakaś super jakość, element prestiżu?

Super to nie, ale bardzo przyzwoita. Wybór duży, ceny niezłe,
            asortyment ciekawy.
        • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 23.04.09, 14:40
          hyperactive1 napisał:
          > Swoją drogą zobaczcie, do jakich paranoi dochodzi w tym mieście -
          klient PROSI kupca, aby ten łaskawie umożliwił mu zostawienie u
          niego pieniędzy (!?) Zawsze wydawało mi się, że ten mechanizm działa
          na odwrót...

Niestety doczekaliśmy się takiej "mądrej" władzy w mieście ;D
          Nie chcą zrozumieć że "szary" mieszkaniec naszego miasta powinien
          mieć jak największy dostęp do wszystkich sieci handlowych dostępnych
          w Polsce (od tych najmniejszych po światowych gigantów). Klient sam
          wybierze gdzie chce kupować czy w "lokalnym" warzywniaku czy
          hipermarkecie, niech klient ma alternatywę cenową czy jakościową,
          nie każdemu pasuje kupowanie mleka czy masła w PSS-sie po 5 zł.
          kiedy może zakupić takowe w realu czy innym kauflandzie za 1,5 - 2
          zł. Niech decyzje podejmuje klient, a czy padnie jeden czy kilka
          lokalnych sklepów, to juz inna kwesta, klienta interesuje
          cena/jakość. A mówienie że lokalne sklepy płacą podatki i
          zatrudniają ludzi, jest grubym nie porozumieniem :( każda sieć
          handlowa działa z godnie z prawem, płaci uczciwie podatki, zatrudnia
          też średnio ok. 50 osób. Co rzadko zdarza się w "lokalnym"
          warzywniaku (chodzi mi tutaj o iloś zatrudnionych osób).

Nasze władze "lansują" się że chcą zrobić stolicę regionu, więc
          niech to robią "pełną gębą" a nie tylko pół gębkiem. Dlaczego nie
          aspirujemy rozwojowo do np. takiego Płocka, tylko zniżamy się do
          poziomu Łosic (do których nic nie mam). Wszyscy narzekamy na
          dziurawe jezdnie, a taki zagraniczny inwestor może taką drogę w
          obrębie sklepu zrobić, np. w Białymstoku w zamian za zgodę na
          Galerię Białą muniał
          zbudować kawałek ważnej trasy, dalszy przykład
          Feli City musiał zbudować
          schronisko dla zwierząt i przebudować cały wielki węzeł
          komunikacyjny, nawet w Sochaczewie jak budowali Kauflanda to zrobił
          całą drogę łącznie ze światłami na jednej z głównych ulic w tym
          mieście (ul. 600 lecia). I tak można długo wymieniać, a nasze władze
          nie widzą że można z takiej możliwości skorzystać, bo poco ;D
          Lepiej "kisić" się w własnym sosie i wciskać ludziom że miasto
          dostaje środki z unii europejskiej na budowę dróg, tylko że te
          pieniądze są z Urzędu Marszałkowskiego woj. Mazowieckiego, może mała
          różnica a jednak. Wkurza mnie też że prezydent z uporem maniaka
          nazywa Nove Kino --> MULTIKINEM które oprócz tego że działają w
          jednej branży nie mają za sobą nic wspólnego !!!!! Nove Kino należy
          do Max Filmu, która jest własnością ww. urzędu marszałkowskiego,
          wiec defakto jest państwowa, a nawet małe dzieci wiedzą że jak jest
          coś państwowe to jest bylejekie żeby nie powiedzieć gó...ane. A
          wspomniane Multikino jest własnością spółki p. Waltera ITI do
          którego należą TVN, TVN 24, TVN 7, onet.pl, KP Legia itp. Więc jak
          widać Nove kino to nie Multikino, można je owszem nazaać
          Multipleksem, chociaż multipleksem powinno nazywać się kina mające
          więcej niż 6 sal kinowych, a nasze ma tylko 4 więc jest defacto
          średniej wielkości kinem wielo salowym. to tak ja z butami
          sportowymi kiedyś wszystkie nazywali adidasami, chociaż mogły byś
          np. Pumy czy Reeboka, i właśnie z tego powodu od kilku lat Multikino
          dodaje obok znaczek ITI, a adidas zmieniał z tego powodu
          kilkukrotnie znak firmowy, właśnie przez takie głupie skróty
          myślowe. Jednym słowem odemnie dla siedleckich władz WIELKA CZERWONA
          KARTKA, ma głęboką nadzieję że za rok będziemy mieli nowego
          prezydenta, z poza "układu" bo do tej pory ciągle przewijały się te
          same tważe i nazwiska, tyczy się to także radnych. Uważam że
          najwyższa pora wymienić całe to towarzystwo "wzajemnej adoracji". I
          postaram się na każdym jakimś zebraniu z mieszańcami wytykać każde
          najmniejszą wadę prezydentowi, żeby czół że lud patrzy mu na ręce na
          każdym kroku, niech czuje tą presje na sobie, do ostatniej minuty na
          swoim stanowisku, no chyba że zmieni front i pozwoli na budowę kilku
          (przynajmniej 5) dużych centr handlowych w tedy może odpuszczę.

Tymczasem nie zamierzam i patrzę mu głęboko na ręce.

pozdr,

--
          Najwyższy czas, czas, obrać wspólna drogę, w końcu rozliczyć się z
          każdy wrogiem....
          • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 24.04.09, 00:07
            Do fałszywego_kłamcy oraz ito25ms: TAK, niestety właśnie Siedlce pod wieloma
            względami, w tym dotyczącymi szeroko rozumianego handlu i usług (nie chodzi tu
            tylko o tzw. handel wielkopowierzchniowy, choć ta ułomność jest wręcz
            szokująca!) są WSIĄ! I dla tego też napisałem, że dochodzi do paranoi, że
            potencjalni klienci, w przypadku tego wątku - Lidla - starają się walczyć i
            prosić, grozić i krzyczeć poprzez forum lokalne.

To NIE jest chęć żadnego lansu, czy potrzeba podbicia rankingu miasta poprzez
            żądanie wybudowania tak prozaicznej placówki, jaką jest LIDL. Tu się z Wami
            zgadzam, tego typu placówki (nie tylko LIDL, ale również Netto, Kaufland itp.)
            powinny zwyczajnie POWSTAWAĆ i służyć Mieszkańcom! Szpanem, czy powodem do
            ekscytacji mogłoby być otwarcie salonu Armaniego, czy Hugo Bossa gdzieś w centrum.

Problem w tym, że trzeba zwyczajnie drzeć mordę na forach w walce i nadziei na
            placówki, które to NORMALNE miasta mają już od dawna. I tak - macie rację, że
            Siedlce nie mając takiego np. LIDLa są w pewnym sensie ułomne.

Problem sięga zdecydowanie głębiej, stagnacja i wstecznictwo Siedlec na tle
            innych miast Polski jest porażające w kwestiach handlowo-usługowych. Efaster
            doskonale czuje problem i równie dobrze to opisuje w poście powyżej, RESPECT dla
            efastera! :)
            • misinka81 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 24.04.09, 07:42
              Ułomne, bo nie mają Lidla?? No proszę Cię...
              • ito25ms Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 24.04.09, 10:48
                Rekapitulując: Siedlce nie są normalne bo nie mają Lidla.
                Ciekawy morał.

A tak na marginesie od 1 maja będą miały kino wielosalowe, którego
                nie mają dawne grody wojewódzkiego Polski wschodniej.
                I kto będzie w takim przypadku nienormalny - tamte miasta, czy
                Siedlce, które akurat w tym względzie będą odbiegać od normy.
                • fajnysasaaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 24.04.09, 12:21
                  no fakt, Biała np nie ma kina wielosalowego, ale w istniejacym kinie Merkury,
                  zreszta podpiedty pod Novekino, zamontowano ostatnio projektor cyfrowy 3d i
                  chyba dzisiaj pierwszy seans wlasnie w tej technologii;) to drugie miasto w
                  Lub.,[po Lublinie] gdzie pojawilo sie 3d;p
                  • ito25ms Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 25.04.09, 20:32
                    fajnysasaaa napisał:

> no fakt, Biała np nie ma kina wielosalowego, ale...

Ta cała dyskusja o wyższości Białej nad Siedlcami w sferze handlu i
                    nie tylko jest dosyć śmieszna. To fakt - Biała ma kilka blaszanych
                    pudełek więcej, ma też basen z rurą, ma rynek i więcej prostych
                    chodników, tylko, że to nie zmienia jednego - jest nic nie znaczącym
                    miastem w najbiedniejszym (wg oficjalnych statystyk unijnych)
                    polskim regionie. Kiedy przykładowo Lublin stać będzie na
                    zafundowanie Białej takich pociągów jakie jeżdżą z Siedlce do Wawy.
                    Rozwój Siedlec jest coraz mocniej podpięty pod Warszawę, coraz
                    więcej ludzi tam pracuje, albo prowadzi działalność gospodarczą
                    zorientowaną na rynek warszawski. Łącznie z nowymi inwestycjami w
                    strefie ekonomicznej daje to nadzieję, że nawet w okresie
                    spowolnienia gospodarczego miasto będzie się dalej rozwijać. Zresztą
                    wystarczy porównać inwestycje w mieszkaniówce w ostatnich latach,
                    kiedy siedleckie firmy nie nadążały z budową nowych bloków i
                    szeregowców.
              • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 24.04.09, 23:12
                Powiedziałem 'w PEWNYM SENSIE' ułomne, w końcu nie tylko markety, czy handel
                ogólnie świadczą o mieście. Brak Lidlów w takim mieście jak Siedlce jest moim
                zdaniem niewłaściwy, podobnie jak brak wielu innych rzeczy, których nam brakuje
                (obwodnice, nowe chodniki w wielu miejscach, aquapark, itp, itd.). Nie tylko
                markety, ale one również.
                • efaster Re: Jest jeszcze sansa 27.04.09, 12:55
                  Ostatnio jakby coś się ruszyło kwestii obiektów handlowych, np. na
                  rogu 11 listopada i ks. Niedziałka. mały to mały ale jak mówi
                  przysłowie lepszy rydz nisz nic, niestety mimo swojej małej
                  powierzchni dodatkowo deweloper lub projektant, pomniejszyli i tak
                  mały budynek o "wcięcie" na wejście od 11 listopada, co moim zdaniem
                  jest wielkim nie porozumieniem, bo powinno być od frontu, albo
                  przynamniej wystawać trochę na chodnik od 11 listopada, szkoda tylko
                  miejsca, a przy takiej władzy jaką mamy w mieście każdy cm 2
                  powierzchni handlowej jest na wagę złota, takich czasów
                  doczekaliśmy, niestety ;D Jakieś nadzieje daje obiekt przy ulicy
                  Sokołowskiej. tam przynajmniej coś "większego" można wcisnąć np.

Carrefour 5 minut
                  albo 3 avans-a bo w tej części miasta nie
                  ma, ale wolał bym tą pierwszą opcję. A wracając do meritum czyli do
                  Lidla, oni potrzebują wyłącznie działki, bo oni mają zasadę że
                  budują samodzielne, parterowe budynki. Jest w Siedlcach kilka
                  działek np. przy ks. Jerzego Popiełuszki przed świętami było
                  ogłoszenie w TS, że jest 2 100 m2 do sprzedania, tylko nie wiem o
                  którą chodziło czy o tą obok samochodówki, co wyły tam połamane
                  topole czy po drugiej stronie gdzie garaże i to "coś" przypominające
                  piwnicę domu, a może o tą działkę bliżej cmentarza, obok biblioteki.
                  Niemniej ważne aby te dwie pierwsze działki uprzątnąć i sprzedać bo
                  tylko szpecą i zbierają się tam pijacy i narkomanii więc się tak
                  naprawdę marnują.

Ostatnio zauważyłem, też ogłoszenie, że jest do sprzedania działka
                  na terespolskiej obok salonu hondy i ma ona przeszło i tu uwaga 8000
                  m2 więc można coś "grubszego" posadzić i wcale nie chodzi mi o
                  grubego klocka ha,ha :) dobre :) A tak serio jeśli nie zainteresują
                  się nią dilerzy samochodowi (np. peugeot czy nissan) to można
                  pokusić się o np średniej wielkości hipermarket TESCO, taki jak np.
                  jest w Łukowie bo na normalny hiper to trochę za mała działka. A tak
                  byśmy mieli sklep od 6 rano do 24, a przed świętami całą dobę. Oby
                  się udało :)

Kolejna propozycja dla lidla ul. Jagiełły na wysokości ZS nr 2 robią
                  park, chyba juz każdy o tym wie, szkole też zresztą tynkują, o
                  dziurawym płocie zapomnieli, ale to juz innna bajka. Po drugiej
                  stronie granicznej do garaży jest pusta przestrzeń jest tam ok. 2
                  może 2,5 tyś m2. A z koro park ma być na jednej częći to poco ma się
                  marnować druga, a osiedle Tysiąc lecia "kisi" się w 3-4 sklepach
                  (topaz, biedronka, carlos, w porywach jeszcze TESCO) a jeszcze
                  mnóstwo domków jednorodzinnych w dzielnicy Nowe Siedlce, więc popyt
                  by był, a narzazie ludzie podrzucają tam śmieci.

Miejmy nadzieję że się mimo oporów władzy sieciom handlowym uda się
                  przebić do nas, na co my z utęsknieniem czekamy.

pozdr,
                  • krzycho1252 Re: Jest jeszcze sansa 27.04.09, 13:22
                    > ale jak mówi przysłowie lepszy rydz nisz nic,

W przysłowiu jest trochę inaczej ale pewnie się mylę?

> Miejmy nadzieję że się mimo oporów władzy sieciom handlowym uda
                    > się przebić do nas, na co my z utęsknieniem czekamy.

A co wy tak w liczbie mnogiej piszecie? ... bo ..." wicie"...
                  • falszywy_klamca Re: Jest jeszcze sansa 27.04.09, 18:34
                    Weź Ty się chłopie za myślenie nie bierz. Nic nie postawią obok ZS 2 naprzeciwko
                    nowopowstającego parku. Ponoć biegną tam jakieś rury ciepłownicze, czy inne
                    cholerstwo i nic tam kopać się nie da.

Druga sprawa to zwiększenie ruchu obok szkoły - odpada. Trzecia sprawa to dojazd
                    do tego sklepu. Owszem od ulicy Prusa da się jechać, ale musiałby być zjazd, a w
                    drugą stronę? Trzeba jechać aż do świateł z Sokołowską i zawracać? No to sobie
                    wolę nie wyobrażać tam tych korków. A robić przebicia nie ma sensu, bo trzeba by
                    montować światła lub robić rondo (paranoja).
                    Ul Jagiełły powinni zrobić o podwyższonej prędkości i przejściami podziemnymi, a
                    nie jeszcze stopować ruch.

Ludzie myślcie, to nie boli.

O mieście świadczą np. zabytki, duże budowle (ale nie markety), np. wieżowiec na
                    placu Sikorskiego, dobra komunikacja, zieleń. Obiekty pokroju dobrego kina,
                    klubów, pubów, aquaparku z prawdziwego zdarzenia i miejsc pracy, dużych firm
                    jako pracodawców. Ale nie marketów jak Lidl. biedronki macie, Żabki, Carlosy i
                    starczy.
                    • krzycho18 Re: Jest jeszcze sansa 27.04.09, 20:05
                      falszywy_klamca napisał:

> Ul Jagiełły powinni zrobić o podwyższonej prędkości i przejściami podziemnymi,
                      > a
                      > nie jeszcze stopować ruch.

• krzycho18 Re: Jest jeszcze sansa 27.04.09, 20:07
                        hehe zapomniałem napisać.

A tak do rzeczy to na Jagiełły jest stanowczo za mały ruch żeby budować
                        jakieś przejścia podziemne czy nad ziemne.
                        • falszywy_klamca Re: Jest jeszcze sansa 28.04.09, 13:35
                          Ale wystarczy, że są przejścia dla pieszych i już masz 50-tkę, a mogłoby tam być
                          spokojnie 70 km/h.
                    • hyperactive1 Re: Jest jeszcze sansa 28.04.09, 23:36
                      > O mieście świadczą np. zabytki, duże budowle (ale nie markety), np. wieżowiec n
                      > a
                      > placu Sikorskiego

Jeżeli na Placu Sikorskiego widzisz jakieś wieżowce, to albo w życiu nie byłeś w Siedlcach, albo posiadasz poważne zaburzenia orientacji przestrzennej. Na owym placu stoją wyłącznie szpetne, parterowe barki, a wieżowiec, o którym zapewne myślisz ( Mazowiecki Urząd Wojewódzki ) stoi przy ul. Piłsudskiego, nr. 38 dokładnie.

biedronki macie, Żabki, Carlosy i
                      > starczy.

Z całym szacunkiem, ale mów k..wa za siebie! Może akurat tobie starczy, ale mi na ten przykład NIE! I jak widać po wpisach innych Forumowiczów, oni również są za dalszą rozbudową Siedlec o nowe placówki typu, np. LIDL, które, co będę do oporu powtarzał, powinny w mieście zwyczajnie powstawać bez jakiegoś specjalnego szumu czy rozgłosu. Jeżeli TOBIE wystarcza Żabka, Carlos i Biedronka, to polecam przeprowadzkę do Węgrowa, Sokołowa lub Łosic (o ile nie jesteś z jednego z nich) - tam nie będziesz miał problemu z nadmiarem sieci handlowych.
                      • falszywy_klamca Re: Jest jeszcze sansa 29.04.09, 10:10
                        1.Jeżeli trochę byś myślał to byś zauważył, że uważam, iż na placu Sikorskiego
                        powinien być taki wieżowiec. A że nie myślisz... .
                        2.Tacy jak Ty leczą kompleksy, że mieszkają w Siedlcach. Dla Ciebie kwintesencją
                        prestiżu siedleckiego ma być Lidl - dla mnie to jakaś totalna pomyłka.

Ja takich kompleksów nie mam. Odpowiada mi to, że Siedlce metropolią nie są. A
                        jak potrzebuję zobaczyć więcej samochodów i sklepów to do Warszawy jest rzut
                        beretem.
                        • ito25ms Re: Jest jeszcze sansa 29.04.09, 10:45
                          A mnie dla przykładu, jeżeli chodzi o prestiż, cieszy fakt, że
                          miasto zainwestuje duże unijne środki w remonty Podlasia, MOKu i d.
                          kina Sojusz. Wolę takie inwestycje od kolejnych blaszanych
                          pudełek.
                          • efaster Re: Jest jeszcze sansa 29.04.09, 11:25
                            ito25ms napisał:
                            > A mnie dla przykładu, jeżeli chodzi o prestiż, cieszy fakt, że
                            miasto zainwestuje duże unijne środki w remonty Podlasia, MOKu i d.
                            kina Sojusz. Wolę takie inwestycje od kolejnych blaszanych pudełek.

Ok. zgoda, ale potrzebne jest jedno i drugie, czyli równomierny
                            rozwój, nie można jednej dziedziny zaniedbywać kosztem innej.
                            Najlepiej nasze intencje niech zobrazuje, tłok w istniejącej sieci
                            sklepów przed świętami, majowym weekendem itp. Przecież to grozi
                            jakąś katastrofą budowlaną, nie może tak ogromne rzesze ludu
                            przebywać na tak małej powierzchni handlowej, głownie dzięki zakazom
                            decydentów.

PS.
                            Już chyba przerabialiśmy "ręczne" sterowanie handlem i na zdrowie na
                            to nie wyszło ;D

pozdr,
                            • krzycho1252 Re: Jest jeszcze szansa. Po co w mieście? 29.04.09, 11:59
                              > Przecież to grozi
                              > jakąś katastrofą budowlaną, nie może tak ogromne rzesze ludu
                              > przebywać na tak małej powierzchni handlowej, głownie dzięki
                              > zakazom decydentów

Decydenci zakazują a "rzesze ludu" się pcha na te małe powierzchnie.
                              A gdyby...., a gdyby kazali robić zakupy? Niech dobrze budują to
                              katastrofy budowlanej można uniknąć. Barak, pudło blaszane to takie
                              większe pawilony, tymczasowe pawilony ale doświadczenie pokazuje, że
                              stoją lata (np. na Pułaskiego i na Armi Krajowej)
                              Gdyby dobre centrum ogrodnicze gdzieś w Żaboklikach, w Stoku Lackim,
                              czy Ujrzanowie to byłbym za. Tam też mogą i lidle stawiać.

> Już chyba przerabialiśmy "ręczne" sterowanie handlem

Kartek do tych marketów nie będa wydawać. Wcześniej była "walka o
                              handel" ale to z "prywaciarzami" była walka klas.
                          • krzycho1252 Re: Jest jeszcze sansa 29.04.09, 12:03
                            Do przybytków kultury dodam info z KRP
                            "Dobiegają końca prace nad projektem sali koncertowej w siedleckim
                            Zespole Szkół Muzycznych. Architekci są już po konsultacjach ze
                            specjalistami od akustyki i dopracowują kształt wnętrza tak, aby
                            wykonywana muzyka miała jak najlepsze brzmienie. Cały projekt ma być
                            gotowy na początku maja."
                            • hyperactive1 Re: Jest jeszcze sansa 21.05.09, 00:28
                              Wątek jakby podupadł... Jak wygląda rzekome szukanie lokalizacji pod
                              siedleckiego Lidla (kolega od reklamy mobilnej z Łukowa coś wspominał kilka
                              wpisów wyżej)? Lokalizacji w mieście pod dostatkiem... jeśli posiadacie jakieś
                              wiadomości, to prosiłbym o wpis.
                      • tina1234 Re: Jest jeszcze sansa 20.07.10, 23:34
                        No i proponowałeś przeprowadzkę do Węgrowa, bo tam brakuje takich
                        obiektów, a jednak to w Węgrowie lada dzień otworzą lidla a nie w
                        Siedlcach.
                        • efaster Re: Jest jeszcze sansa 21.07.10, 00:24
                          tu się nie ma z czego cieszyć, tylko płakać, że w 80 tys. mieście,
                          nie moga zrobić tegóż sklepu, a w połowie mniejszym wegrowie mogą.

nic tylko władzy podziękować, ale wybory już na jesieni, wtedy my im
                          podziękujemy, napewno.
    • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 05.09.09, 01:33
      wakacje A.D. 2009 przeszły do historii :)) mamy już wrzesień a Lidl-
      a ni widu ni słychu ;D

może 2010 rok będzie bardziej łaskawy i z wiosną "coś" w tej kwestii
      ruszy ?? może ?? miejmy nadzieje

• razowiec Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 09.09.09, 17:59
        Ciekawe, komu uda się pierwszemu "postawić nogę" w Siedlcach ?

Lidl, Kaufland, MiniMal, Auchan, E.Leclerc, Alma, Piotr i Paweł ?
        • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 09.09.09, 22:19
          > Ciekawe, komu uda się pierwszemu "postawić nogę" w Siedlcach ?
          >
          > Lidl, Kaufland, MiniMal, Auchan, E.Leclerc, Alma, Piotr i Paweł ?

Szczerze? NIKOMU! Może poza kolejnym Topazem, Carlosem, ew. Biedronką choć i tak w tym momencie mają 'obstawione' najlepsze miejscówki (trasy przelotowe, centrum, największe osiedla).

To miasto jest kompletnie spalone w kierunku dalszego 'marketowego' rozwoju, zapewne dzięki wyjątkowo konsekwentnej anty-marketowej polityce miasta (chociażby ustawa o zakazie budowy obiektów pow. 2k m2 sprzedaży). Nie chcę oskarżać tu żadnych osób, czy instytucji, ale biorąc pod uwagę fakt, że w ciągu ostatnich dobrych kilku lat wstecz absolutnie NIC nie ruszyło się do przodu, to jednak musi działać tu jakiś czynnik odgórnie blokujący. Zwyczajnie nie wierzę, ze Siedlce posiadają jakieś wyjątkowe cechy anty-inwestycyjne, anty-ekonomiczne, anty-społeczne, czy inne anty-, nie pozwalające na postawienie chociażby Lidla! Siedlce są JEDYNYM miastem w Polsce o porównywalnej populacji, które nie posiada Lidla - jeżeli się mylę proszę o poprawkę. To jest fenomen... HANDLOWY ANTY-FENOMEN!

Straciłem nadzieję. Już teraz słyszy się opinie, że przecież w Siedlcach jest zdecydowanie wystarczająca ilość miejsc, gdzie można zrobić wszelakie zakupy! Norrrmalnie PRAWIE jak Złote Tarasy!! :/

Nieco wykraczając poza topic lidlowy... newsy odnośnie planów zagospodarowania stadionu przy Wojskowej na galerię handlową bawią mnie przez łzy... Czy ktoś na prawdę wierzy, że jakikolwiek normalny, ZEWNĘTRZNY inwestor zostanie dopuszczony do przejęcia tego terenu pod PRAWDZIWĄ galerię, z hipermarketem i całą resztą charakterystyczną dla GALERII? Parafrazując pewien stary skecz Tey'a: 'nie ze mną, nie przy tym stole i nie tymi kartami!'

Siedlczanie - skazani na handlowy regres i bazary.
          • brat_szczepana Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 12.09.09, 16:48
            > Czy ktoś na prawdę wierzy, że jakikolwiek normalny, ZEWNĘTRZNY
            > inwestor zostanie dopuszczony do przejęcia tego terenu pod
            > PRAWDZIWĄ galerię, z hipermarketem i całą resztą charakterystyczną
            > dla GALERII?

Wierzę w to, bo postępu nie da się zatrzymać. Można spowolnić, czego
            jesteśmy świadkami, ale w dłuższej perspektywie świat nas dogoni
            (albo pogoni).
            Nawet straganiarze na niezliczonych siedleckich bazarkach fundują
            sobie coraz większe i bardziej okazałe stragany.
            • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 13.09.09, 23:02
              Mistrzu... chciałbym, abyś się nie mylił, ale... tu są Siedlce! I żadnej galerii
              NIE BĘDZIE! Obym się mylił... oby... ale coś mi mówi, że 'stadion' pozostanie w
              obecnym stanie jeszcze długo, względnie powstanie tam osiedle mieszkaniowe od
              wiadomo kogo...
    • brat_szczepana Tymczasem inni budują ...... 19.10.09, 20:45
      Tymczasem inni budują i galerie i sklepy wielkopowierzchniowe i ....
      jakoś w tamtych miastach nic nie pada, drobni nie bankrutują.
      Przy okazji całe kawałki miasta cywilizują się i służą i klientom
      i mieszkańcom..
      A u nas jakaś zaraza, czy co?

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091015/PULAWY/768147784
      www.galeriazielona.pl/
      A miasto liczy sobie ca. 53.000 mieszkańców.
      www.info.pulawy.pl/infopage.php?id=1
      Jak oni to robią, ze u nich można, a nas nie?

Budują też ulice dwujezdniowe - wylotowe z miasta i ważniejsze
      w samych mieście.
      Dlaczego tam można, a u nas nie?

• bertacesia Re: Tymczasem inni budują ...... 19.10.09, 20:56
        Decydenci Miasta Siedlce pochodzą z ........... i to co tu jest ich
        w pełni zadawala. Nie potrzeba im więcej nic.
        Trzeba, rowów przy planowanej do utwardzenia ul. Północnej.
        • hyperactive1 Re: Tymczasem inni budują ...... 26.10.09, 23:47
          W akcie desperacji podjąłem regularne wizyty w Lidlu w Łukowie. Ostatnio - z uwagi na Tydzień Kuchni Brytyjskiej (zapas sticksów salt & vinegar praktycznie nigdzie niedostępnych w Polsce + kilka innych ciekawych wynalazków). Jak długo jeszcze miłośnicy lidlowych produktów z Siedlec będą musieli poniżać się do tego stopnia, żeby DOJEŻDŻAĆ po nie do MNIEJSZYCH miejscowości? Może ja mam coś z głową, nie przeczę... LUDZIEE!! KIEDY DO KU..Y N...DZY DOCZEKAMY SIĘ W TYCH CHORYCH SIEDLCACH CZEGOŚ RÓWNIE BANALNEGO JAK LIDL!!!???
          • brat_szczepana Re: Tymczasem inni budują ...... 27.10.09, 12:11
            Wyjazd do mniejszego miasta po zakupy nie plami honou. Do Łukowa za
            komuny ludzie jeździli do sklepu rybnego, bo dzięki niezwykłemu
            kierownikowi sklepu Centrali Rybnej mogli tam kupić rarytasy,
            których u nas nie było. Podobnie panie, wiele lat jeździły do sklepu
            Pabii.

Tu chodzi o coś innego. Idzie o terroryzowanie siedleckich władz
            miejskich przez lobby lokalnych sklepikarzy. Jak dotąd żaden
            prezydent, żaden radny (nawet z PiSu, a ci jak wiadomo wykrywają
            takie afery), nie odważył się im przeciwstawić.
            To lobby rządzi miastem i nie pozwala na bardziej ambitne inwestycje
            niż ich stragany.
            • krzycho18 Re: Tymczasem inni budują ...... 27.10.09, 14:24
              Podobnie jest ze Strusem, mogę się założyć, że już się czai do zakupu stadiony i
              pobudowania tam kolejnego gniota w stylu galerii s. Prezydent czeka aż sprawa
              trochę przycichnie i w końcu "puści" mu ten teren po "koleżeńskiej" cenie.
              Chociaż ma do wyboru kilku innych chętnych, na pewno bardziej doświadczonych w
              budowie takich objektów jak na przykład firma Multi Development wspominany
              kiedyś na tym forum i nie tylko.
            • hyperactive1 Re: Tymczasem inni budują ...... 28.10.09, 00:51
              brat_szczepana: ciekawa wstawka historyczna - nic nie wiedziałem o zakupowych wyjazdach w czasach PRLu do Łukowa. Nie zmienia to jednak faktu, że podróże do tak banalnego przybytku, jakim jest jest Lidl (PRZYPOMINAM: Siedlce są chyba jedynym miastem w Polsce pozbawionym tej sieci!!! W promieniu 100km jedynie Sokołów i Węgrów nie posiadają tych placówek!!!)z byłego miasta wojewódzkiego o populacji blisko 80 tyś. do miasta o połowę mniejszego do zwykłego, 'blaszanego' marketu jest czymś, co nadaje się do telewizji. Osobiście nie czuję się jakoś szczególnie spodlony faktem wyprawy - wręcz przeciwnie - jestem na tyle porąbany, że kręcą mnie krótkie tripy Kolejami Maz./PKSem (?!), jednak chodzi o sam fakt - TO JEST CHORE! To okoliczne misteczka powinny przybywać do nas na zakupy, a nie odwrotnie! W końcu jesteśmy wystarczająco sporym miastem, żeby posiadać odpowiednio rozbudowana bazę usługowo-handlową, przyciągającą okoliczną ludność. To jest PATOLOGIA, że z Siedlec dojeżdża się do zwykłego Lidla! JAK DŁUGO JESZCZE BEDZIEMY TO ZNOSIĆ!? Wiąże się to w końcu z dodatkowymi (niepotrzebnymi) kosztami i stratą czasu, a nie każdy jest w stanie sobie na to pozwolić!

Brat_szczepana, nie przebierając w słowach określił jasno: 'IDZIE O TERRORYZOWANIE SIEDLECKICH WŁADZ MIEJSKICH PRZEZ LOBBY LOKALNYCH SKLEPIKARZY'. Jest to bardzo smutny fakt i, ponownie, jedyny, względnie - jeden z niewielu na skalę krajową - w końcu w każdym polskim mieście są sklepikarze, jednak wszędzie indziej powstają super- hiper- markety, centra handlowe, wszelkiego rodzaju punkty sieciowe... TYLKO NIE W SIEDLCACH!

Coraz poważniej rozpatruję wyprowadzkę z tego 'miasta' (i to polecam wszystkim pragnącym wyrwać się z PROWINCJI i NIE koniecznie mam na mysli Warszawę jako miejsce docelowe, osobiącie za nią nie przepadam), bynajmniej nie z uwagi na brak Lidla... Gęsta atmosfera sitwy Strusowo-Społemowo-władzowej, permanentnie unoszączej się nad Siedlcami skutecznie, od lat, zachęca mnie do takiego własnie kroku.
              • kama-79 Re: Tymczasem inni budują ...... 28.10.09, 08:49
                Też rozważam wyprowadzkę z Siedlec, i nie z powodu braku Lidla :-)
                lecz jak to podkreślił hyperactive1 tworzy się "gęsta atmosfera
                sitwy Strusowo-Społemowo-władzowej, permanentnie unoszączej się nad
                Siedlcami. Mieszkam tu od 5 lat i nie uważam by rozwój miasta szedł
                ku lepszemu. Przecież Siedlce są byłym miastem wojewódzkim i powinny
                brylować tu w regionie, to wszyscy powinni do nas przyjeżdzać,
                kupować, inwestować, budować. Mam wrażenie, że rządzi tu "jakaś
                klika" która juz jest ustawiona finansowo i nie pozwala innym wkraść
                sie na "ich" teren.
                Zawsze jak ktoś do mnie przyjeżdża to sie pyta: -są tu w Siedlcach
                jakieś duże zakłady, fabryki? -gdzie ci wszyscy mieszkańcy pracują
                jak tu wkoło same sklepy, banki i szmatlandie?- nie macie galerii z
                prawdziwego zdażenia? ale zawsze można pojechać do Warszawy na fajne
                zakupy. To ja zawsze mówię, że nie chcę jezdzić do stolicy, że
                Siedlce są na tyle fajnym miastem, że zasługują by mieć jakiś
                porządny pasaż handlowy tudzież galerię z prawdziwego zdażenia.
                Więc trzymam kciuki za planowane inwestycje.
    • brat_szczepana Tymczasem w ... Suwałkach 28.10.09, 21:46
      PAP - 23-10-2009 18:19
      50 mln euro ma kosztować Centrum Handlowo-Rekreacyjne Plaza w Suwał-
      kach (Podlaskie), które powstanie w pierwszej połowie 2010 roku,poin-
      formował w piątek Tomasz Podolak z biura prasowego Plaza Centers.

Zatrudnienie znajdzie w nim około 2 tys. osób.

Powierzchnia Centrum Plaza, którego budowa ruszyła na początku tego
      roku, wyniesie 20 tys. m kw. Inwestycja powstanie w centrum Suwałk,
      na terenie po byłym areszcie. Zabytkowy budynek aresztu zostanie
      wkomponowany w nowy obiekt. Wokół centrum powstanie parking na 500
      samochodów.

Obok galerii i sklepów znajdzie się centrum zabawy i rozrywki
      Fantasy Park oraz multipleks.

Suwałki Plaza jest jednym z 12 projektów Plaza Centers w Polsce.
      Spółka zbudowała już 7 centrów handlowo-rozrywkowych w takich
      miastach jak Warszawa, Kraków, Poznań, Ruda Śląska, Lublin, Rybnik i
      Sosnowiec.

"Ta część Polski to biała plama. Liczymy także na gości z zagranicy -
      np. z Litwy, gdzie nie mamy swoich centrów" - powiedział Podolak.

Oprócz Suwałk, w trakcie budowy jest kompleks w Zgorzelcu. W
      przygotowaniu są: Plaza Łódź, Toruń i Kielce. Od 2000 roku Plaza
      Centers zainwestowała w Polsce 200 mln euro.
    • hyperactive1 Lidl w Węgrowie... 20.04.10, 13:10
      www.forumwegrow.pl/co-bedzie-na-miejscu-zburzonej-piekarni-t143.html

www.pracuj.pl/praca/Zastępca%20Kierownika%20Sklepu;jt/Węgrów;wp/oferta,1654259

Nawet w takim Węgrowie można, tylko ku... nie u nas. BRAK MI SŁÓW...
      • efaster Re: Lidl w Węgrowie... 21.04.10, 19:41
        www.radiopodlasie.pl/wiadomosci/wegrow/trwaja-prace-nad-budowa-hali-310b.html

A u nas Ci ruder i wolnych przestrzeni do zagospodarowania dostatek
    • efaster Re: Lidl pozbywa się nieruchomości min. w Białej 24.07.10, 23:27
      Podlaskiej:
      W ostatnim czasie niemiecka sieć zapowiedziała, że pozbędzie się 14
      działek budowlanych w 13 miastach Polski, w tym w Białej
      Podlaskiej
      , Białymstoku, Chełmie, Puławach i Zamościu. Lidl
      postanowił pozbyć się nieruchomości ze względu na „brak możliwości
      zabudowy tych działek obiektami branży spożywczej" lub „brak
      możliwości prowadzenia działalności w branży spożywczej

www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/lidl-otworzyl-nowy-sklep-w-lublinie,7779.html

Ale znalazłem, jedną bardzo śmieszną rzecz otórz

Jeronimo Martins, właściciel Biedronki, wybuduje na warszawskim
      Mokotowie 15-piętrowy kompleks apartamentowo-biurowo-
      handlowy, w budynku będą biura firmy Jeronimo Martins, ale oprócz
      tego będzie można kupić tu mieszkania. Na parterze Biedronka
      otworzy swój sklep firmowy
      .

www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/wlasciciel-biedronki-postawi-biurowiec-na-parterze-bedzie-sklep-
      firmowy,7761.html
      • silx Lidl w Siedlcach już wkrótce 25.09.10, 22:00
        Rozpoczęła się budowa Lidla, na Starowiejskiej, podobno do Bożego Narodzenia ma być otwarty. Poczekamy zobaczymy.
        • manala Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 06:51
          o kurcze - fajnie
          a gdzie na Starowiejskiej konkretnie?
          • ygd Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 09:44
            Albo koło kina inwestor otrzymał wszystkie papiery, albo za skrzyżowaniem z terespolską ktoś inny, tam się mówiło także o jakimś centrum handlowym.
            • efaster Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 12:12
              A jest rzeczywiście, teren ogrodzony blaszanym płotem, kiedyś stała tam stara rozwalająca się chałupa na sprzedaż z w miarę dużym placem. Jak wczoraj jechałem to widziałem przez otwartą bramę, że już wykop pod fundamenty robią. Jeśli im sprawnie pójdzie to do końca roku powinni zdążyć. Swoją drogą dziwne, że UM nie stwarzał problemów jak zawsze przy obiektach handlowych ? Może to "pokłosie" sprzedaży stadionu na wojskowej a może i zbliżające się wybory. Szkoda, że tak łatwo nie poszło z Kauflandem na Sokołowskiej przy kościele św. Józefa. Nie mej Lidl na Starowiejskiej jak najbardziej trafiona sprawa. No i może wreście ruszy sprawa z obiektem przy NK. Bo to już najwyższa pora, bo ten ugór po prostu szpeci krajobraz.
        • endruuu Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 12:06
          Żartujesz?
          No nareszcie coś zaczyna się dziać:
          Nowa Galeria S
          Galeria w Białkach
          Apis (chyba) w Ujrzanowie
          Teraz Lidl
          Nie wspomnę już o placu sikorskiego
          oby nie była to tylko kiełbasa wyborcza

Coś więcej na temat lidla???
          Gdzie konkretnie ma być?
          Czy będzie w coś wkomponowany czy będzie tylko
          sama hala?
          • mozart64 Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 12:16
            Za numerem 75 jadąc od strony miasta, plac już został uprzątnięty i ogrodzony, nie ma tablicy informacyjnej , ale mówi się, że będzie Lidl.
            • endruuu Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 13:41
              ok dzięki
              pożyjemy zobaczymy
              • hyperactive1 Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 15:25
                Po pierwsze, to uściślijmy, o której lokalizacji mówimy:
                1) Koło kina
                2) Skrzyżowanie z Terespolską
                3) Starowiejska 75

Ad. 1 - ten teren, o ile wiem, jest własnością AMB Group, która to już w 2007r. planowała tam budowę małej galerii. Galerii, a nie marketu. Może więc wreszcie dostali niezbędne pozwolenia i może jeszcze przed Galerią S II doczekamy się konkurencji?

Ad. 2 - Tutaj również, jakiś czas temu, była mowa o centrum handlowym, a nie o małym markecie. Poza tym nie wierzę, że Lidl chciałby stawiać swój sklep na totalnym obrzeżu miasta, z założenia są to sklepy stawiane wśród dużych skupisk ludności.

Ad. 3 - Starowiejska 75 - na tą miejscówkę stawiam. Nic innego wcześniej nie było tam planowane, to raz, a poza tym: ruchliwa trasa wylotowa, nieopodal blokowiska Wyszyńskiego, blisko centrum, pełno domów jednorodzinnych dookoła - dla inwestora chyba idealnie.

Druga rzecz - na których z wyżej wymienionych miejsc widać roboty budowlane? Jednej, dwóch, a może na wszystkich trzech coś się stawia jednocześnie?

Ale teraz - nawet jeżeli na wszystkich trzech coś się tworzy, to kto powiedział, że będzie Lidl? Czy może ktoś to oficjalnie potwierdzić? To, że 'mówi się' nie oznacza jeszcze nic - przypomnijcie sobie, jak 'mówiło się' o McDonaldzie; najpierw miał być w Trezorze, później w Milenium, a powstał sporo później i to nie w Siedlcach, a w Iganiach. Byłbym więc ostrożny co do tych lidlowych rewelacji.

• krzycho18 Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 26.09.10, 19:08
                  Przy Starowiejskiej 75 co się buduję, przed chwilą tamtędy przechodziłem i są już wytyczone fundamenty. Wielkość pasuję do właśnie jakiegoś niedużego marketu typu Lidl.
                  • szperacz_siedlecki Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 27.09.10, 00:09
                    tak na Starowiejskiej będzie Lidl to pewne informacje.
                    • endruuu Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 27.09.10, 07:38
                      Przejeżdżałem tamtędy wczoraj
                      Jest to jakieś 600 metrów od ul. Wiszniewskiego
                      • fajnysasaaa Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 27.09.10, 10:14
                        Wow!, dziwne ze dopiero teraz, bo to naprawdę dobry sklep.
                        • krzycho1252 Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 27.09.10, 13:49
                          Stodoła dobrze pasuje do starej zabudowy ulicy Starowiejskiej. Wjazd od Próżnej też może być.
        • hyperactive1 Re: Lidl w Siedlcach już wkrótce 27.09.10, 20:24
          Otwarcie przed Bożym Narodzeniem? Niemożliwe, żeby postawili go tak szybko. Tak przynajmniej mi się wydaje - orientuje się ktoś ile wynosi przeciętny czas budowy takiego obiektu? Jeżeli zaczęli pod koniec września, to zostało im niecałe trzy miesiące - brzmi nierealnie.

Jeżeli faktycznie zobaczymy tam Lidla, bo mając tak niedobre, jak siedleckie doświadczenia marketowe absolutnie nie zdziwiłbym się, gdyby to była kolejna Biedra, Topaz, lub, o zgrozo! - Carlos - w końcu powierzchnia i charakter robót są mocno zbliżone. Może jestem paranoik, ale nie uwierzę póki na własne, przepite oczęta nie zobaczę.

Przy okazji - w pobliżu, dokładnie na tyłach os. Wyszyńskiego (okolice bajorka) podobno również jest już zaklepana działka pod jakiś dyskont - najprawdopodobniej Biedronka - była taka wzmianka na tym forum, jednak temat nie został rozwijany z powodu braku dalszych informacji.
    • endruuu Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 27.09.10, 14:29
      Złośliwy jesteś, ...

choć niestety masz rację co do wyglądu lidla
      dla mnie liczy się ze powstanie
      • krzycho1252 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 28.09.10, 09:10
        Niech powstanie.Bez złośliwości.
        Do wpisu powyżej: - myślę,że jak zrobią ławę i postawią słupy to budowa skończy się jeszcze szybciej niż na Boże Narodzenie. Co tam jest? Blacha, wata mineralna, blacha i plastykowe panele... taki ocieplony garaż. W każdym razie wjazd od Próżnej powinien być bo trzeba będzie stawiać światła na Starowiejskiej albo rondo( przed komendą policji).
        • mozart64 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 28.09.10, 09:18
          Krzychu, a gdzie Ty sobie ten wjazd do Próżnej wyobrażasz, przez czyjąś posesję?
          • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 18:21
            Byłem tam dzisiaj, rzuciłem okiem i... raczej będzie niestety tak, jak do tej pory sądziłem, czyli dupa w kratę a nie żaden Lidl. Ludzie, przecież ta działeczka to MALEŃSTWO! Tyle, co ma ta działka, to zajmuje sam parking pod Lidlem i to też, jeżeli jej powierzchnia byłaby do oporu wykorzystana. Na chwilę obecną można mniej-więcej ocenić powierzchnię tego przybytku po wystających z fundamentów cegieł... cieniutki, kiszkowaty prostokącik - przecież to to jest rozmiarów Topaza w Olimpie na Sokołowskiej! Tak więc to nie może być Lidl, CHYBA, że wyłamali się z dotychczasowej konwencji 'zawsze ok. 1000 m2 sprzedaży' i nagle zaczęli budować sklepy o połowę mniejsze.

Poniżej fotka placu budowy:

i56.tinypic.com/2e589wz.jpg

I dla porównania obszerne info z filmami włącznie o budowie Lidla w Pyskowicach:

www.wpyskowicach.pl/viewpage.php?page_id=23

Różnice w wielkości działek i powierzchni budynków są rażąco widoczne. Tak więc doczekamy się kolejnego Carlosa albo innego, lokalnego wykwitu 'no name' typu 'U Stasia'. Przypominam, ze tu są Siedlce.
            • fajnysasaaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 18:35
              a co jest napisane na tablicy informacyjnej? Jesli nie ma ani slowa o Lidlu to na pewno to nie Lidl, ale widac golym okiem, ze raczej ten teren za maly jest a jeszcze na ogol są dosc spore parkingi przy Lidlach
            • brat_szczepana Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 18:36
              A co jest napisane na tablicy informacyjnej budowy ?

Tam musi być wymieniony inwestor i charakter budowy.
              Można z tego wywnioskować, co też tam powstaje.
              • brat_szczepana Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 18:39
                Pisałem swój tekst w samym czasie, co fajnysasaaa - pomyśleliśmy o tym samym.
                Tablicę widać na zdjęciu (żółta) po prawej stronie bramy wjazdowej.
                • fajnysasaaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 21:15
                  heh, no wlasnie widze, dobre;) moze kolega nam niedlugo napisze, co tam wyczytal;)
                  • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 21:34
                    Napisane jest budowa pawilon handlowo-usługowego, inwestor WARPOL, wykonawca WARPOL Lublin.

PS.
                    Lidl nigdy sam nie buduje swoich obiektów, zleca to firmom zewnętrznym, zresztą z tyłu i po prawej jest jeszcze kupe placu do wykupienia. Zresztą oni mają taka strategię, że wykupują działki z ruderami, wyburzają i tam stawiają swoje sklepy, zrobili tak np. W Siemiatyczach, Lublinie czy Władysławowie. Poczekajmy zobaczymy, co wyjdzie, skoro są już w okolicznych miastach to na pewno od dawna kombinują jak by tu do Siedlec wkroczyć, mimo kłód rzucanych przez magistrat.
                    • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 22:07
                      Na tablicy jest lakoniczne 'budynek usługowo - handlowy' - jak zwykle zresztą w takich przypadkach - nigdy nie ma podanej docelowej sieci, czy nazwy, natomiast inwestorem jest Wodrol Inwestycje Lublin - Efaster się pomylił. Żeby było ciekawiej, to firma ta z budową obiektów handlowych nie ma za wiele wspólnego, w całej sieci nie ma ani jednej wzmianki o jakimkolwiek markecie przez nich postawionym - to są kolesie od spraw kanalizacyjno-wodociągowych:

www.wodrol.lublin.pl

Jak już wspomniałem, zarys budynku jest już wyraźnie określony i albo totalnie straciłem zmysł przestrzenny albo będzie to kolejna kicha, może nawet nie koniecznie market spożywczy, a piętrowy wynalazek pokroju To&Go (swoja drogą kto wymyślił równie kretyńską nazwę?) - nie znalazłem tam zwrot: 'pawilon', choć tu się mogę mylić.

To, że sieci handlowe korzystają z usług firm zewnętrznych do budowy ich sklepów jest znaną rzeczą - w sumie mało istotne jest KTO buduje, tylko CO powstanie. Inne miasta - wiadomo - wałkowaliśmy ten temat setki razy - Siedlce są antymarketowym ewenementem na skalę kraju i biorąc powyższe stwierdzenie pod uwagę + to, co dziś zobaczyłem szykuje się kicha, a nie Lidl.

Jutro postaram się przedzwonić na infolinię Lidla i/lub do Wodrolu, może rzucą jakiś konkret - tylko tak możemy uzyskać pewność.
                      • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 18.10.10, 22:41
                        spoko, pomyliłem się masz rację nie, worpol tylko, wodrpol, tak mała literówka pisałem z pamięci :)) Hm, rozmiar samej wylewki na posadzkę nie poraża wielkością, może rzeczywiście Lidla tam nie będzie ?? ;( Na infolinie nie ma, co dzwonić, bo powiedzą, że cały czas szukają dogodnej lokalizacji i tyle się człowiek dowie. Może jak nie tu to wyjdzie ta inwestycja na Sokołowskiej. Poczekajmy zobaczymy jak się sprawy rozwiną po wyborach :)
                        • brat_szczepana Kiedy LIDL ? nie prędko 19.10.10, 12:14
                          Z tego wynia, że na pewno nie LIDL.
                          Budynek handlowo-usługowy, to nie handlowy, jakim jest normalny LIDL.
                          Być może kolejna kurtownia wod-kan z jakimś warsztacikiem usługowym.

Zresztą lokalizacja jak na LIDL niezbyt apetyczn.
                          • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL ? nie prędko 20.10.10, 20:40
                            Wykonałem telefon do Wodrolu i na infolinię Lidla. Miła pani z sekretariatu Wodrolu 'na dzień dobry' zapytała po co mi takie informacje, po krótkim wyjaśnieniu swoich dobrych zamiarów otrzymałem odpowiedź, że obecnie nie ma osoby, która się tym zajmuje. Na pytanie, kiedy i w jakich godzinach mogę ową osobę zastać otrzymałem wymijającą odpowiedź, że jest ona bardzo mobilna, więc trudno powiedzieć. No tak, czyli można przyjąć, że z inwestorem sobie nie pogadamy.

Na infolinii Lidla równie miła pani oznajmiła, że nie mają żadnych informacji dotyczących ich sklepu w Siedlcach, a takowe otrzymują na tydzień - dwa przed otwarciem obiektu. Wyjaśniłem, skąd moje pytania/podejrzenia i na jakim etapie jest budowa rzekomego Lidla, pani potwierdziła, że na tak początkowym etapie budowy niczego nie da się potwierdzić ani zaprzeczyć, ponieważ zwyczajnie nie docierają do nich informacje o nowych sklepach tak wcześnie.

Ostatnia szansa na dotarcie do prawdy? Zapytać się ludzi pracujących na budowie - w końcu muszą wiedzieć, co budują. Postaram się przy najbliższej okazji tak zrobić, chyba, ze ktoś ma po drodze i również jest ciekawy - wówczas prosimy o wpis z wyniku rozmowy. Dla przypomnienia - chodzi o budowę przy Starowiejskiej 75.
                          • krzycho1252 Re: Kiedy LIDL ? nie prędko 21.10.10, 15:37
                            brat_szczepana napisał:
                            > Zresztą lokalizacja jak na LIDL niezbyt apetyczn

Bardzo pasuje, co już wcześniej napisałem:
                            forum.gazeta.pl/forum/w,262,94313533,116934724,Re_Lidl_w_Siedlcach_juz_wkrotce.html
                            Według mnie to nowa "jakość" Lidla,....pawilony osiedlowe.
                            • krzycho1252 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 28.10.10, 16:23
                              Szybko budują.
                              • krzycho18 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 28.10.10, 19:33
                                Tylko co
                                • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 28.10.10, 21:08
                                  Dla tych optymistów, którzy nadal wierzą, że tam będzie Lidl polecam fotkę poniżej:

img256.imageshack.us/img256/891/wawasiedlce.jpg

Dodam, że miasto (w tym wypadku Warszawa) nie ma nic do rzeczy - w całym kraju zajmują one niemalże identyczną powierzchnię (tak parking, jak i sam sklep) - różnice mogą być minimalne. Widać to dobitnie w materiałach, do których dałem linki w jednym z poprzednich postów (budowa w Pyskowicach). Fotka powyżej ukazuje chyba najlepiej, jak tylko można, że to NIE ma prawa być Lidl.
                                • lesio57 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 28.10.10, 21:41
                                  Czytam te posty o LIDLU i dochodzę do wniosku ,że niektórzy forumowicze zachowują się jak dzieci.Biegają po mieście i szukają wykopu ,który pasuje wielkością do supermarketu tej firmy.Ludzie opanujcie się ,nie będzie LIDLA,to będzie jakiś inny. A czy ten LIDL jest aż tak wspaniały.
                                  • ito25ms Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 02.11.10, 10:03
                                    W dzisiejszym dodatku z ofertami pracy w Wyborczej jest ogłoszenie z ofertą dla kierownika sklepu w Siedlcach.
                                    • efaster Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 02.11.10, 11:19
                                      Hm, to dobrze póki, co na oficjalnej jeszcze ofert dla naszego miasta jeszcze nie ma www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/4193.htm

Spytacie, dlaczego dobrze, a no dla tego: www.tygodnik.siedlecki.pl/N_artykuly.php?id=11189 jak mam kupować u 'analfabetów" (bo jak to inaczej nazwać) to ja już wolę u "zagranicznych" kupować. Ja wiedziałem, że mamy "biznesmenów z podwórka”, ale nie sądziłem, że nawet ze skończenie podstawówki mieli problem. Porażka roku.
                                      • ygd Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 02.11.10, 11:35
                                        Rotfl, czyja to "reklama"?
                                        • pogus Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 10:41
                                          praca.gazetapraca.pl/200,4001,,906340,,KIEROWNIK+SKLEPU.html
                                          • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 12:57
                                            No i git - szukanie kadry może oznaczać tylko jedno: niebawem sklep zostanie otwarty.

Tylko gdzie? Odrzućmy chwilowo typ przy Starowiejskiej (nadal upieram się, że jest za mało miejsca) i zastanówmy się, gdzie jeszcze w Siedlcach coś się buduje? Dobrych kilka miesięcy temu powstały wątki z pytaniami odnośnie jakichś dwóch lokalizacji, bez konkretnej odpowiedzi.
                                            • no_to_jadziem Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 15:06
                                              Rozmawiałem niedawno z trzema przemiłymi panami z Ukrainy,którzy mi powiedzieli,że pracują na budowie przy Starowiejskiej i że budują nam LIDL'a.Mówili też coś,że budowali LIDL'e w innych miastach ten jest ich trzecim.
                                              • brat_szczepana Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 21:43
                                                > powiedzieli,że ... budują nam LIDL'a

W takim razie zagadka, ukraińska.
                                                • krzycho1252 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 22:06
                                                  Też rozmawiałem z pracownikam.
                                                  LIDL jak nic.
                                                  • efaster Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 22:34
                                                    Jak to kiedyś Marcinkiewicz w Brukseli mówił: Yes, yes, yes :))

A jednak warto było poczekać, wiedziałem, że tam będzie, choć przez chwilę w to wątpiłem, po tym jak hyperactive stwierdził, ze to jest za małe. Ale jednak mnie intuicja nie zawiodła. No to teraz czekam na drugiego, Lidl-a z Kaflandem na Sokołowskiej na miejscu dawnego "śmierdziucha" :)

PS.
                                                    Jak im tak szybko idzie to, rzeczywiście przed świętami mogą otworzyć, np. McDonald's-a pod Mińskiem Maz. w Stojadłach budowali 2-3 mc-e.
                                                  • manala Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 03.11.10, 22:48
                                                    no to kurcze dobre wieści :)
                                                  • krzycho18 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 13.11.10, 19:10
                                                    Stawiają już dach, pracowali nawet 11 listopada.
                                                  • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL ? Na Święta. 13.11.10, 21:16
                                                    No to wzorowo - zapewne chłopaki wymiatają na dwie zmiany i otwarcie przed świętami potraktowali na serio.

Coś czuję, ze sklep będzie non stop oblężony, jak Biedra na Rynkowej albo i lepiej. Raz - jedyny Lidl w mieście, dwa - jedyny market w promieniu wieelu metrów (pomijając Stokrotkę na Młynarskiej).
    • pogus Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 15.11.10, 13:07
      www.elpomiar.pl/ - realizacje
      • krzycho1252 Re:Jednak na Święta 15.11.10, 15:45

• efaster Re:Jednak na Święta 15.11.10, 21:39
          www.elpomiar.pl/lidl.html
    • brat_szczepana LIDL to jednak trochę inny asortyment 16.11.10, 17:15
      LIDL i Kaufland mają odróżniący się asortyment towarów w porównaniu z popularnymi u nas sieciami sklepów. Chodzi głównie o wyroby producentów niemieckich, do tego trochę różnych artykułow "przydatnych" w domu i nie tylko.
      Dobrze, że będzie.
      • xaveri Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 19.11.10, 16:31
        Na ogrodzeniu budowy na ul Starowiejskiej pojawiła się tablica - "Tu powstaje LIDL".
        • krzycho1252 Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 19.11.10, 16:34
          Robią więźbę dachową na tej stodole.
          • no_to_jadziem Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 25.11.10, 16:40
            No i juz wisi oficjalna reklama na Starowiejskiej"Tu będzie LIDL"...
            • niunianiu Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 25.11.10, 17:59
              pewnie firma miałą sporo zapytań czy to na bank lidl będzie, mieli dosyć i wywiesili baner :)
              dla ciekawskich lepsze to niż baner na ul. sokołowskiej z pytaniem "wiesz co tu będzie?"
              • cameel28 Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 25.11.10, 21:46
                chodzi Ci o nowy salon Emilia vis a vis drosedu? otwarte juz?
                • niunianiu Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 25.11.10, 22:05
                  jesli to szare coś z czerwonymi pasami (czy jednym nie pamiętam) to jeszcze nie otwarte
            • png7 Re: LIDL to jednak trochę inny asortyment 25.11.10, 22:12
              od 3 dni szukają już kierownika pracawsprzedazy.pl/jobdetails.cfm?jid=44412
    • krzycho1252 Re: Starowiejska trzeci pas 27.11.10, 17:49
      Zwężyli chodnik i i obok Lidla szeroka ulica.
      • efaster Re: Starowiejska trzeci pas 28.11.10, 14:38
        no ale śnieg spadł, i parkingów nie zdążą zrobić :)
    • lelenaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 09.12.10, 12:26
      Wiecie już może kiedy zamierzają otwierać Lidla? Przed świętami raczej się nie wyrobią chyba.
      • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 09.12.10, 14:18
        Przechodziłem tamtędy wczoraj ok. 17ej, na budowie ruch, więc chłopaki walczą na dwie zmiany. Budynek jest praktycznie kompletny - ma wszystkie ściany zewnętrzne (do otynkowania) i dach (również do wykończenia), od strony ulicy w miejscu okien, względnie już na nich, rozwieszona jest nieprzezroczysta folia, więc nie wiadomo co się dzieje w środku. Parkingu póki co nie widać.

Do świąt zostały dwa tygodnie... MOŻE jakims cudem uda im się wystartować np. 22 - 23go, chociaż też w to wątpię. Zawsze można przekręcić na infolinię Lidla (0 800 - 507 777), może tam znają oficjalną datę otwarcia.
        • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 11.12.10, 02:20
          Takie małe przemyślenia wzięły :))
          Często gęsto pojawiają się głosy, że w Łukowie to mają taki, śmaki supermarket. Władza się zmieniła i powiedziała stop. Ma powstać jeszcze jakiś (obecnie budowany) sklep na ul. Siedleckiej (wylotówka z Łukowa do nas) podlasie24.pl/wiadomosci/lukow/burmistrz-lukowa-dariusz-szustek-w-spokojnie-to-tylko-rozmowa-audio-551c.html

Ale tak policzmy:
          Łuków powierzchnia 35,75 km² liczba ludności 31 120 osób (wychodzi 852,2 os./km²)

Siedlce powierzchnia 31,86 km² liczba ludności 77 319 osób (2425 os./km²)

Szybki wniosek, powierzchniowo jesteśmy mniejsi od Łukowa :(( I to jest nasz bolączka np. Biała Podlaska ma 49,4 km² przy 57 876 mieszkańców (wychodzi 1 171,6 os./km²). Musimy szybko się powiększyć, bo po prostu zaczyna brakować miejsc inwestycyjnych.

No dobra policzmy ile przypada osób na jeden supermarket w Łukowie a ile w Siedlcach ?

No to liczymy w Łukowie mamy ok. 9 supermarketów (kafland, tesco, biedronka, lidl, marcpol, jysk czy 2x stokrotka, rossmann) jest jeszcze kilka sklepów typu neonet, mix electronics, partner agd rtv, CCC czy pepco

31 120 /9 ~ok. 3457 osób

Siedlce (ok. 24 sklepów):
          4 biedronki, 4 topazy, 3 stokrotki, 2 tesco (powierzchniowo łącznie mniejsze niż te jedno w Łukowie) nomi, mrówka, jysk, 3 carlosy, 3 hale targowe, rossmann, media expert, carrefour market i pewnie po nowym roku lidl, do tego neonet, mix electronics, pepco, partner agd rtv, Deichmann, CCC, rtv Euro agd

77 319 /24 ~ ok. 3221 osób
          • falszywy_klamca Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 11.12.10, 11:28
            Bierzesz pod uwagę, że w Siedlcach stosunkowo więcej mieszkańców mieszka w blokach jeden nad drugim? A w Łukowie mniej? Nie ma tam tak rozbudowanych osiedli (głównie z wielkiej płyty) co w Siedlcach. Liczba mieszkańców i powierzchnia wcale nie oznaczają, że Łuków ma więcej powierzchni pod inwestycje. Może oznaczać tylko to, że ja z 5 innymi rodzinami zajmuję te same 50 m2 gruntu, bo po prostu mieszkamy jeden nad drugim, a w Łukowie te same 5 rodzin mieszka na większej powierzchni bo ma domek i działki.

Poza tym jak już wspomniałem w innym temacie. Byłem w Lidlu łukowskim i wg. mnie nie ma czego żałować, że Lidla w Siedlcach nie ma. Obraz nędzy i rozpaczy.
            • fajnysasaaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 11.12.10, 13:40
              w Białej Podl. jest fajny Lidl, zupełnie inna koncepcja architektoniczna niz na ogol wszedzie budowane (te budki na styl Biedronki), niestety nie mam zdj.
            • gieroway Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 24.12.10, 13:52
              > Bierzesz pod uwagę, że w Siedlcach stosunkowo więcej mieszkańców mieszka w blok
              > ach jeden nad drugim? A w Łukowie mniej?

ten fakt małej części może tłumaczyć brak wieżowców w Łukowie.
        • ruffneck_tellurian Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 12.12.10, 18:57
          Kolego hiperaktywny.
          Obserwuję cię i muszę powiedzieć, że widać chęć w kolegi oczach co do zbudowania tego lidla przed świętami. Niestety to jest niewykonalne. Zważywszy na pogodę, nie ma najmniejszych szans co do zbudowania tego podrzędnego marketu przed świętami. Jednak dobrze, że coś się dzieje. Wszystko idzie do przodu, potrzeba tylko czasu, więc spokojnie.

Pozdrawiam.
    • dymek1979 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 11.12.10, 14:23
      Efaster Twój tok myślenia mnie przeraził. Dobrze, że nie pracujesz w firmie badającej opinię publiczną bo cyrku byś narobił.
      Jeżeli już korci Cię żeby policzyć ilość mieszkańców na jeden wielkopowierzchniowy sklep to zrób sobie jakieś kryteria np. minimalną powierzchnię sklepu i co najważniejsze rodzaj sklepu bo jeżeli wliczasz markety spożywcze a zaraz za nimi sklepy różnych branż (rosmann, pepco, jusk czy nomi) to coś jest nie tak ;)
      Według mnie mamy:
      3 carlosy, 4 topazy, 4 biedronki, 3 stokrotki, 1 tesco, 1 carefour. Pozostałe sklepy to są sklepy mniejsze i ich bym nie wliczał.
      • polska1985 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 12.12.10, 22:37
        A ja Koledzy nie rozumiem waszego pragnienia posiadania takiego sklepu w Naszym mieście. Sklep słabo zaopatrzony (jak większość dyskontów). Wg najnowszych badań rynku (koszyk produktów świątecznych) jeden z najdroższych. Czego tak pragniecie ?? Jestem zwolennikiem budowy w Siedlcach sklepu wielkopowierzchniowego ale prawdziwego a nie tanią niemiecką podróbkę
        • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 13.12.10, 10:40
          Mylisz się Kolego.

Po pierwsze primo: jak sam słusznie zauważyłeś, Lidl to dyskont, a ten w swoim założeniu ma min. ograniczony wybór produktów markowych, z przewagą marek własnych, czy wręcz wyłącznie swoje marki (Aldi). Jednak jak na dyskont, Lidl ma bardzo dobry wybór, w porównaniu z Biedronką chociażby, o produktach charakterystycznych wyłącznie dla Lidla nie wspominając. W 2010 otrzymał Laur Konsumenta w kategorii 'Najlepszy dyskont w Polsce', więc jednak jest lubiany.

Po drugie primo: badania tzw. koszyków produktów za każdym razem wychodzą inaczej, za każdym razem są brane pod uwagę inne produkty, w różnych stosunkach produkt markowy- private label, itd. itp. Być może faktycznie w zestawieniu świątecznym wypada gorzej, za to na, przykładowo, wielkanoc 2011 będzie nr. 1. Inna rzecz, że różnice zazwyczaj i tak pozostają niewielkie.

I po trzecie primo, ultimo: to, że w Siedlcach wreszcie zaczną powstawać hipermarkety z prawdziwego zdarzenia, jest dla mnie kwestią oczywistą. Niemniej takie inwestycje, jak Lidl cieszą - przynajmniej na początek.
          • krzycho1252 Re: Ciszej z tym "Laurem Konsumenta" 13.12.10, 11:29
            https://wyborcza.biz/biznes/1,101562,8556476,Jak_spoczac_na_Laurze__Wystarczy_200_glosow__I_pieniadze.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f17dc3c770f3b73&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=19&width=120

16 tys. zł. i 200 głosów. (Jest się czym chwalić?) Plus agresywna reklama w w TV o kupujących w Lidlu. Pani na wrotkach może się podobać.
            • efaster Re: Ciszej z tym "Laurem Konsumenta" 14.12.10, 22:08
              No właśnie sam kapituła, tego przedsiębwzięcia jest mocno "wątpliwa", w gruncie rzeczy zasada jest taka zapłacisz to masz. Coś podobnego do Gmina Fairplay, miasto w 2007 wyłożyło parę groszy i jest. Po prostu zgłoszeniem "akcesu" jest wpłata określonej sumy, do organizatora.

Co do samego sklepu, ok. fajne, że powstaje, będzie dodatkowa konkurencja, ale jeden tego typu sklep na całe miasto to chyba trochę za mało, przydałyby się jeszcze ze 3 tego typu sklepy. Nikt nie będzie "bujał się" specjalnie na Starowiejską np. z Pomorskiej "po cos tam" ze spożywki jak ma pod nosem Carrfura, a dany towar droższy o złotówkę czy 2 bo akurat nie jest w promocji, a za tydzień sytuacja się zmienia i co wtedy ten ze Starowiejskiej będzie "dyndał" przez całe miasto na Monte Cassino ?? No chyba raczej nie :))

Mnie tam bardziej zależy, na tym, co ma powstać na miejscu "śmierdziucha", po pierwsze znacznie bliżej, po drugie lepszy dojazd (Jagiełły dwujezdniówka), a nie wiecznie zakorkowana Starowiejska. Tam to światła muszą zrobić, bo w godzinach szczytu, chcąc skręcić do sklepu od strony miasta, trzeba będzie stać do "usr..ej śmierci" albo liczyć, że ktoś łaskawie puści zna przeciwka.
              • ito25ms Re: Ciszej z tym "Laurem Konsumenta" 14.12.10, 22:53
                Co do Starowiejskiej poprawi się po otwarciu KL12 z rondem (przetarg w toku). Powstanie wtedy skrót do Kazimierzowskiej.
                • hyperactive1 Re: Ciszej z tym "Laurem Konsumenta" 15.12.10, 20:46
                  Pewnie, że przydały by się jeszcze kilka tego typu miejsc i zakładam, że takiego stanu rzeczy kiedyś się doczekamy, tym bardziej, że na 2011 nasza najsilniejsza trójca (Biedra, Tesco, Carrefour) zapowiada ostrą ekspansję - przykładowo, w najbliższych latach Biedronka planuje otwierać średnio jeden sklep dziennie (!) w Polsce, chcąc osiągnąć ok. 3000 placówek w ciągu trzech lat.

Co do inwestycji za, byłym już, śmierdzącym rowem, również cholernie mnie interesuje co, kiedy i czy w ogóle tam powstanie. Temat podnosiłem już wielokrotnie w różnych wątkach od wielu miesięcy... i od wielu miesięcy ZERO odzewu, żadnych informacji, cisza totalna. Stanęło na tym, że Budrem złożył papiery o warunki zabudowy, wkrótce po tym ktoś inny dopisał, że panowie z Budremu kręcili się w okolicach przyszłej budowy. Tyle.
                  • efaster Re: Ciszej z tym "Laurem Konsumenta" 16.12.10, 02:22
                    Ja też jestem dobrej myśli :)) prędzej czy późnej Budrem zgody dostanie, nie dla tego, że UM go lubi czy coś, tylko pasuje im to "propagandowo" (o sory teraz mówi się PR-owsko). Zakrywają tego "śmierdziucha”, co nie urywam mnie jak i zapewne wielu Siedlczan cieszy no, bo przy tym rozbudują i unowocześnią oczyszczalnie i w centrum kanalizacje odnowią (ponoć bez odkrywkowo). Ale wracając do rowu, a właściwie do terenu nad nim, sam Prezes PWiK-u powiedział w mediach, że to zakrycie pozwoli na uaktywnienie tego terenu. Obok buduje się osiedle Nowy świat, po drugiej stronie Sokołowskiej II i III etap os. 1000 lecia. Więc i potencjalnych klientów dużo. Miejsce wprost idealne. A i UM to ładnie PR-wsko będzie wyglądać. No, bo kto zechce tam inwestować, fabryki nie można, za mało terenu i zbyt blisko domy. Więc uważam to za bardzo sensowne rozwiązanie.

Za rok będzie obwodnica (chodzi i szczególnie o II etap) to i nowe tereny się otworzą do inwestowania. Wtedy można pokusić się o coś "grubszego" mogącego skutecznie konkurować z rozbudowaną GS. Taka "przeciw waga". By nie pchać tylu aut do centrum. Ale bez strefy parkowania, to po roku i tak się zadusimy od spalin w korkach. No, ale wielu Siedlczan jej nie chce, więc władza nie chce się wychylać się przed szereg. Ja ich nawet rozumiem, tyle, ze w tym 2013 czy 14, sami do tego dojrzeją. Bo sytuacja ich do tego zmusi.
                    • mar-ok Tygodnik Siedlecki 16.12.10, 12:46
                      www.tygodnik.siedlecki.pl/t11655-lidl.w.siedlcach.htm
                      Dopiero zauważyli?!
                      • verena0 Re: Tygodnik Siedlecki 16.12.10, 17:21
                        Widocznie o Lidlu w Siedlcach dowiedzieli się dopiero czytając nasze forum :)
                        • efaster Re: Tygodnik Siedlecki 30.12.10, 23:36
                          Dach już mają, ale z parkingiem i tynkowaniem ścian to szybko nie skończą, bo zima w pełni. Normalnie zwykły kowalski budując dom w takiej sytuacji poczekałby do wiosny albo przynajmniej do odwilży. A im się spieszy, i znając życie jak mrozek puści będzie ciekło na głowę, może nie od razu, ale za jakiś czas na pewno. Remont/budowa takich obiektów w zimę to nie najlepszy pomysł, przykład w tamta zimę gruntownie przebudowywali biedrę na Rynkowej, a za jakiś czas na podwieszanym suficie pojawiły się brązowe plamy od cieknącej z dachu wody. I na wiosnę trzeba było dach naprawiać.
                          • mozart64 Re: Tygodnik Siedlecki 31.12.10, 06:50
                            Słyszałam, że planują oficjalne otwarcie na 15 stycznia, ogrodzenie już uprzątnięte, a kostkę też chyba kładą. Nie wiem, czy pracują tam nocami, ale do późnych godzin na pewno.
                            • efaster Re: Tygodnik Siedlecki 03.01.11, 00:44
                              do 15-stego zostało niecałe 12 dni, a zima nie odpuszcza. No, ale jak robią na 2-3 zmiany i duża ilość robotników to, kto wie. Tylko, po co się tak spieszyć ?? A później będą na wiosnę niedoróbki poprawiać, bo albo z dachu będzie "ciecło" albo tynki zaczną odłazić. Oczywiście znając, życie w dniu otwarcia będziemy mieli "festiwal" promocji u konkurencji. Ale to już tak jest wszędzie. Melon taniej o 10 gr. niż w innym sklepie i ludziska lecą jak muchy do ... no nieważne :))
                              • twardomir Re: Tygodnik Siedlecki 03.01.11, 03:12
                                LIDL jest świetny. Ma produkty niszowe, ale jest to nisza dość spora. Do tej pory supermarketem "jakościowym" zawsze była stokrotka, w której jest wiele świetnych produktów, ale nie mają własnych marek i ceny tam są wysokie. LIDL oferuje produkty nierzadko lepsze, a przy tym bardzo tanie. Ich czekolady są genialne reszta słodyczy też dobra, pizze mrożone - bardzo dobre, podobnie jak inne dania instant. Lody doskonałe. Dobre mają niemieckie piwo, tanie i lepsze od większości naszych. Wszelkie paczkowane wędliny od nich UWIELBIAM. Ale i tak najlepsze jest Pesto. Produkt ten, który w innym wypadku potrafi osiągać spore ceny (nawet pod 10 zł) za malutki słoiczek (np w Stokrotce), w Lidlu mamy go w dużym jak na pesto słoiczku za cenę 4,99 - i jest wyśmienite.

Mógłbym rozwodzić się tak nad wszystkimi ich produktami, ale powiem tylko, że jedyny produkt z Lidla na jakim się kiedykolwiek zawiodłem to kiełbaski debreczyńskie.

Że na Starowiejską daleko? Lepiej tam, niż stać w korkach pod galerią S do stokrotki. Ja potrafiłem kiedyś po spore zakupy z Lidla jechać do Łukowa, więc Starowiejska to dla mnie dobra opcja, mimo że mam tam daleko.
                                • efaster Re: Lidl 06.01.11, 14:58
                                  wczoraj robili parking, na budynku prace trwają
                                  • informatyk-on-line Re: Lidl 06.01.11, 22:25
                                    Rzeczywiście macie się czym podniecać !!!! Ulica rano i po południu będzie bardziej zakorkowana Rano około 7:45 robi się masakrycznie... Już widzę jak zmiana z mostostalu będzie po 15 wracała starowiejską
                                    Po za tym nowy sklep wykosi sklepy które już działają Jakiś bogacz będzie żerował na biedzie innych

efaster napisał:

> wczoraj robili parking, na budynku prace trwają
                                • informatyk-on-line Re: Tygodnik Siedlecki 06.01.11, 22:27
                                  I przez takich moherów jak Ty będą niesamowite korki na Starowiejskiej

twardomir napisał:

> Że na Starowiejską daleko? Lepiej tam, niż stać w korkach pod galerią S do stok
                                  > rotki. Ja potrafiłem kiedyś po spore zakupy z Lidla jechać do Łukowa, więc Star
                                  > owiejska to dla mnie dobra opcja, mimo że mam tam daleko.
                                  • twardomir Re: Tygodnik Siedlecki 07.01.11, 02:43
                                    >I przez takich moherów jak Ty będą niesamowite korki na Starowiejskiej

A co to, ja decydowałem, gdzie ten market postawić? Moje poglądy na ten temat nie mają tu nic do rzeczy, na Starowiejską mam daleko, ale i tak samochodem nie jeżdżę, więc korków przeze mnie nie będzie. Jedyny związek, jaki mam z lokalizacją tego LIDLa to to, że ta działka gdzie go budują kiedyś była moich rodziców.
                                    • hyperactive1 Re: Tygodnik Siedlecki 07.01.11, 11:04
                                      Przechodziłem Starowiejską wczoraj, pomimo późnej pory (po 18-ej) i dnia wolnego (Trzech Króli) wewnątrz budynku paliło się światło i na oko dwóch gości coś dłubało.

Budynek określiłbym jako stan surowy zamknięty - są drzwi i okna, dach, w środku częściowo zamontowany sufit. Ogrodzenie usunięte, latarnie na parkingu postawione, sam parking jeszcze
                                      w rozsypce.

Niestety nie będzie wjazdu od ul. Próżnej, a sama powierzchnia do parkowania wygląda na BARDZO skromną. Czuję, że będzie tam notoryczny sajgon z postawieniem auta, chociaż osobiście, podobnie jak kolegi Twardomira - problem nie dotyczy.

Generalnie cała inwestycja została wsadzona do oporu 'na wpych', sprawia to wrażenie, że ten plac został wykorzystany dosłownie do ostatniego centymetra. Co nie zmienia faktu, że WRESZCIE doczekaliśmy się :)

• no_to_jadziem Re: Tygodnik Siedlecki 07.01.11, 16:54
                                        A może dokupią tą działkę po prawej stronie,bo jest do sprzedania i tam zrobią parking z prawdziwego zdarzenia?Albo już jest kupiona tylko nic na razie nie robią,bo baraki robotników stoją chyba właśnie na tej drugiej działce.Szkoda mi tylko pobliskiego sklepu Wiola bo niedawno go otworzyli a pewnie nie wytrzyma konkurencji z Lidlem i się szybko zwinie.No ale cóż,prawa rynku...A jak ma byc taniej i lepiej to jestem za,będzie się jeździło do Lidla zamiast do Wioli...
                                        • hyperactive1 Re: Tygodnik Siedlecki 07.01.11, 22:14
                                          A i owszem, przejęcie sąsiadującej działki na powiększenie parkingu wydaje się wręcz konieczne, tylko jeżeli sami mieli by się nią zająć, to nie wisiała by informacja o możliwości jej kupna? Albo czegoś nie wiem, względnie nie ogarniam...

Co do wspomnianego sklepu Wiola (względnie każdego innego w pobliżu), to oczywiście - mogą po jakimś czasie paść, choć nie jest to z góry przesądzone. Wszystko zależy od tego, czy, a jeżeli tak, to jak właściciele tych przybytków zareagują na pojawienie się niewątpliwie silniejszej konkurencji. Jeżeli nie zareagują wcale i będą udawać, że Lidla nie ma i tym samym robić dokładnie to, co robili do tej pory, to ich koniec jest bliski. Jednak nie pozostają do końca bezbronni... w końcu mogą osobiście wybrać się do Lidla i dokonać prostej analizy pt.: CZEGO Lidl NIE oferuje, a co ONI mogą swoim klientom zaoferować, w dobrej cenie oczywiście, a na co jednocześnie JEST popyt! Przykładowo: w Lidlu nie ma popularnego piwa Warka (podkreślam, przykładowo - nie jestem pewien tej konkretnej marki), na Warkę jest stały popyt... zadbać o ciągłość dostaw tegoż piwa i regularnie je promować, choćby 20 gr taniej na butelce, oznajmiając to na dużych plakatach rozklejonych na drzwiach/oknach/wewnątrz sklepu. Inny przykład: Lidl oferuje raczej 'przemysłowe' pieczywo (własna odpiekarnia mrożonek + importowany chleb tostowy), a istnieje popyt na swojski chlebek. Skumać się z jakimś dobrym i niedrogim dostawcą dobrego, swojskiego chlebka i, ponownie, intensywnie go promować, nawet niskimi kosztami (wspomniane plakaty). Są jakieś drogi wyjścia i możliwości przynajmniej niszowej przewagi nad gigantem? SĄ! Trzeba tylko chcieć i myśleć, a nie uruchamiać mental strajkującego stoczniowca ' bo mi się należy, ot co!' i nie reagować na zmiany.

Oczywiście nikt nie obiecuje, że sklep u Wioli, czy innego Stasia będzie przynosił krocie, jakie być może przynosił w latach '90, gdzie nie było Biedronek, Tesco, Stokrotek... ale ZAWSZE można starać się zrobić coś pozytywnego - ku zadowoleniu tak swoim, jak i klientów.
                                          • twardomir Re: Tygodnik Siedlecki 08.01.11, 17:00
                                            Wiola ma w ofercie piwa z browaru Kormoran, które dość ciężko dostać - tu już plus. Poza tym, wydaje się, że jest dość długo czynna, na pewno dłużej od supermarketów - drugi plus. Do Lidla będą wielkie kolejki i będzie trzeba walczyć o miejsca parkingowe - okoliczni mieszkańcy będą pewnie do Lidla wybierać się na duże zakupy, ale po czipsy i piwo lub porcję bułek wejdą do Wioli - jak ktoś wraca zmęczony z pracy i chce tylko szybko kupić coś do jedzenia, wejdzie do Wioli, a nie do Lidla. Także wydaje się, że jeśli w Lidlu będzie duży ruch, nie jest on aż tak bezpośrednią konkurencją dla Wioli, jak mogło by się wydawać.

Jeśli we Wioli będzie słabo szedł interes, to można po prostu zastosować prosty chwyt i zrobić tam sklep "nocny" (teraz jest otwarty długo, ale chyba nie aż tak), bo w godzinach po 21 Lidl nie jest konkurencyjny - przedłużyć godziny otwarcia do północy i Voila. Obroty Violi może spadną, ale wątpię, żeby padła.
                                            • hyperactive1 Re: Tygodnik Siedlecki 12.01.11, 12:25
                                              Do 15-go zostały dwa dni z hakiem... chyba jednak nie dadzą rady, tym bardziej, że zazwyczaj przy takich okazjach uruchamia się akcje promocyjne (reklama mobilna, czy gazetki do skrzynek z datą otwarcia), a z tego, co zauważyłem nic takiego nie miało miejsca...
                                              • brat_szczepana Re: Tygodnik Siedlecki 12.01.11, 13:58
                                                owszem, otwarcie 15., ale marca
                                                :))
                                                • hyperactive1 Re: Tygodnik Siedlecki 12.01.11, 22:16
                                                  Nie no, bez jaj - jaki marzec? Plany otwarcia były już przed świętami, co zdawało się, jak też okazało, nierealne... ale połowa marca, to chyba przesada w drugą stronę...
                                                  • brat_szczepana Re: Tygodnik Siedlecki 13.01.11, 12:53
                                                    > Plany otwarcia były już przed świętami

Były, ale się zmyły. Aktualnie: pierwsza połowa marca 2011
                                                  • dymek1979 Re: Tygodnik Siedlecki 13.01.11, 14:13
                                                    na początku tego tygodnia w Urzędzie Pracy była rekrutacja na pracowników sklepu, więc nie sądzę żeby robili ją aż dwa miesiące wcześniej. Sądzę że na koniec stycznia otworzą zwłaszcza że pogoda im sprzyja i mogą działać na 3 zmiany :)
      • lelenaa Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 20.01.11, 11:41
        A wracając do samego otwarcia. Wiecie może kiedy planują otworzyć? Podobno już w środku lodówki wypakowują.
    • 0ctavia Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 14.01.11, 11:00
      Teraz w ofercie /na stronie www.lidla/ sa lampki dotykowe za 49,90 zl, a niedawno w Bierdonce kupiłam taką za 19,90zł.

Lidl z zasady jest droższy od Biedronki za te same artykuły.
      Wypatrzyłam tam jedynie takie okrągłe białe sery, które dla mnie są jakościowo świetne, bo nawet w pierożkach ten ser się trzyma.
      • niunianiu Re: Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 14.01.11, 11:32
        ja kupiłam niestety w mińsku a nie u nas jakis czas temu zestaw węgla do rysunku super sprawa
        • twardomir Re: Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 19.01.11, 16:07
          -Makaron (bardzo tani i dobry)
          -Pesto! Jest super.
          -Wędliny i mięsa paczkowane (kiedyś tam kupiłem genialne salami chorizo)
          -Tanie, porządne niemieckie piwo
          -Świetne słodycze, zwłaszcza lody i czekolady
          -Dobre mrożone dania

I przede wszystkim Lidl ma ciągłe promocje typu Tydzień Kuchni Jakiejśtam. Można okazyjnie dostać produkty kuchni greckiej, meksykańskiej, orientalnej, włoskiej itp., które normalnie są praktycznie nie do znalezienia gdzie indziej. Przykład jednej lampki stanowi dla ciebie o atrakcyjności wszystkich towarów w sklepie?!
          • 0ctavia Re: Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 19.01.11, 17:19
            Podałam najbardziej jaskrawy przykład, ale różnic jest znacznie więcej-ale są o znacznie mniejszej różnicy cenowej, np 1 zł na opakowaniu lodów 1-litrowych, jogurty Jogobella-też 1 zł, itp.
            Na 1 kg cukru różnica 20/30 gr, ale biorąc 10 kg-to różnicą jest np bochenek chleba.

>Przykład jednej lampki stanowi dla ciebie o atrakcyjności wszystkich towarów w sklep
            > ie?!
            • dymek1979 Re: Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 19.01.11, 17:58
              Octavia pomyliła trochę lampki w biedronce była inna w Lidlu inna, ale co tu tłumaczyć, każdy ma swoje preferencje. Mi wiele rzeczy pasuje w Lidlu, wiele towarów z tego sklepu mi smakuje a i na piwo zostaje :)
              zresztą lubię też Biedronkę i będę robił zakupy raz tu a raz tu.

• 0ctavia Re: Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 20.01.11, 07:32
                Ja też, chociażby dlatego, że będę miała taka samą drogę :)

dymek1979 napisał:

> Octavia pomyliła trochę lampki w biedronce była inna w Lidlu inna, ale co tu tł
                > umaczyć, każdy ma swoje preferencje. Mi wiele rzeczy pasuje w Lidlu, wiele towa
                > rów z tego sklepu mi smakuje a i na piwo zostaje :)
                > zresztą lubię też Biedronkę i będę robił zakupy raz tu a raz tu.
                >
                • dymek1979 Re: Co macie zamiar tam znaleźć atrakcyjnego ?! 20.01.11, 11:09
                  no widzisz jak się pięknie zgadzamy :D
    • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 20.01.11, 14:12
      trwają prace wewnątrz, parking już zrobiony

2 tyg. i powinni juz wszytko skończyć

Tymczasem, z uwagi, że 1 Lidl na całe miasto to trochę za mało

Jak na meczu piłkarskim

Jeszcze jeden, jeszcze jeden :))
      • mar-ok Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 09.02.11, 16:49
        otwarcie 17 lutego!
        • mpppm Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 09.02.11, 16:55
          mar-ok napisał:

> otwarcie 17 lutego!

Czy już powstała społeczna lista kolejności wejść pierwszego 1000 osób w pierwszym kwadransie działalności sklepu?
          • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 10.02.11, 13:15
            Dlatego może właśnie w czwartek :))

żeby "powiat" się wyszalał przez weekend, w niedzielę na wieczór sprzątanie, by w poniedziałek spokojnie mieszkańcy Siedlec mogli zrobić zakupy, bez ścisku i tzw. "efektu śmierdzącej pachy" :))

A tak serio, znając życie, w tym samym dniu będzie można kupić to samo (o podobnych "parametrach" i cenie) w innych sklepach bez ścisku i kolejek. Powód handel to naczynia połączone i inne sieci też zrobią akcje promocyjne by klienci nie poszli do konkurencji. przykład 95 % produktów pochodzi z polski.
    • dymek1979 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 14.02.11, 19:21
      Roznosili dzisiaj gazetki promocyjne. Ale chyba im się lokalizacja trochę pomyliła, bo według ich mapki w gazetce znajdują się przy kinie na terenie szkoły podstawowej nr 7 :) może się zamienią miejscami :D
      • hyperactive1 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 15.02.11, 15:58
        Czy otwarcie 17 lutego jest datą oficjalną?
        • ygd Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 15.02.11, 16:17
          Taka data widnieje na gazetkach, od 8 rano.
          • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 15.02.11, 21:24
            dokładnie, 27-my od 8.00
        • niunianiu Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 17.02.11, 07:50
          no więc dziś otwarcie
          o 7:40 przed wejściem do Lidla stało w wózkami ok. 30 osób
          bez komentarza
          • niunianiu Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 17.02.11, 07:56
            od razy przychodzi mi na mysl skecz ani mru mru
            www.youtube.com/watch?v=JNQ-Q_L4W40
            :)
            • savilala Otwarcie Lidla 17.02.11, 09:51
              Właśnie wrócilam z otwarcia Lidla To co mogę powiedzieć to jeden wielki chaos, zaczynający sie na parkingu, który jest mały i źle oznakowany Ludzie zastawiali sie i z ironicznym uśmiechem pędzili co sił oby byc szyciej w sklepie Ale tu niespodzianka! Sznur ludzi przed wejsciem z utęsknieniem czekało na koszyk. Kto sprytniejszy wchodził bez a potem to juz jakos sobie radził kartony, jednorazówki itp. Pani krzycząca "pączki świeże pączki " i dużo wiejskiej gwary w tle Ludzie latali z wielkimi pudłami a to kuchenka mikro a to sokowirówka Każdy sie przeciskał i wchodził na siebie Uderzał wózkami albo i napierał swoim ciałem Co do asortymentu wielu produktów z gazetki promocyjnej nie było albo już albo wcale.
              Generalnie spodziewalam sie czegoś znacznie lepszego znając choćby Lidle warszawskie Reasumując nic specjalnego ten cały Lidl
            • efaster Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 17.02.11, 11:41
              dobre :)) ten skecz zawsze mi się podobał :))

PS.
              W Sochaczewie, oprócz zapiekanek czy kebabów nie ma fast foodów :)

Nawet nie chce myśleć, jaki będzie tłum jak otworzą to:

www.tygodnik.siedlecki.pl/t12246-stadion.przechodzi.do.historii.htm

40 tys. m2 handlu pod dachem

PS.
              W czwartki zmienia się promocja we wszystkich siedleckich supermarketach, wiec zamiast pchać się tam na silę można pojechać gdzie indziej (bliżej domu) i zrobić zakupy bez kolejek i ścisku. No chyba, że ktoś lubi efekt "śmierdzącej wiejskiej pachy" no Ja nie śmiem w takim przypadku odradzać :)

Nie mniej jak już kurz "bitewny opadnie" to warto odwiedzić, bo czasem mają naprawdę fajne rzeczy będą we Władysławowie czy w Siemiatyczach (okres wakacyjny) zazwyczaj wstępuje właśnie do tego sklepu.
              • mozart64 Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 17.02.11, 15:39
                Na Starowiejskiej ruch jak na 1 listopada. Poza tym, ktoś zgubił z dziesięć kostek margaryny, przynajmniej kawki też skorzystały na otwarciu Lidla. A swoją drogą, to po co komu tyle margaryny?
    • savilala Re: Kiedy LIDL w Siedlcach ??? 17.02.11, 09:54
      Swoją drogą... serek wiejski z promocji za 0.99 gr firmy Pilos - pyszny ! w życiu lepszego nie jadlam
    • dagmara-kowalczyk pozdrowienia z "zagramanicy":) 17.02.11, 16:36
      gdzie obecnie stacjonuję (tak tak miałam wracać do naszych kochanych Siedlec ale przeciągnęło się to w czasie) Tak się składa,że dzisiaj w moim małym miasteczku też jest otwarcie Lidla i z ciekawością czytam Wasze opinie o siedleckim Lidlu:) "U nas" byłam dzisiaj no i wrażenia mam baaaardzo pozytywne.Parking duży,żadnych kolejek po mimo że ludzi też tłumy! Wózków nie brakowało:D Świetny wielki ,nadmuchany klown rozdawał dzieciom lizaki,muzyczka ,ruletka(wydając 50 euro można sobie pokręcić ruletką i wygrać coś fajnego,albo bonus na 50 euro) kawa,ciacho za free,kilka degustacji serów,wędliny,pieczywa itp. pieczywo pieczone na miejscu,promocje praktycznie na prawie wszystko.No i tutaj też ta impreza ma trwać do niedzieli(w sobotę dla dzieciaków,malowanie buziaków i zamek dmuchany do poskakania,a przy wydaniu 10 e hot dog gratis:):)) Bardzo szybka obsługa przy kasie.
      Fajne "gazetkowe" promocje np.gitara elektryczna z tkzw.piecem za 100e,maszyna do pieczenia chleba 20e (w Siedlcach też to mają?)
      Nie,nie! nie piszę tego żeby się chwalić że "zagramanico" to jakoś tam lepiej czy fajniej,piszę tak informacyjnie jak to u nas wygląda i z ciekawością czytam Wasze opinie.No i baardzo się cieszę ,że w końcu w Siedlcach otworzyli tego Lidla,bo bardzo lubię ten sklep a jak dobrze pójdzie to już niebawem będę mogła tam sobie robić zakupy :)(minus dla mnie tak jak dla kilku osób ,że mieszkam na drugim końcu Siedlec :))
      Pozdrawiam!
      • anuska42 Re: pozdrowienia z "zagramanicy":) 17.02.11, 17:50
        kurde a u mnie w mieście w lidlu na otwarcie nie robią takich atrakcji. Może zauważyli, że przy 12 już ludzi to nie bawi
        • efaster Re: pozdrowienia z "zagramanicy":) 17.02.11, 18:29
          ale uściślijmy 12 -ego Lidla, czy 12-stego wogle supermarketu/dyskontu

Bo jeśli chodzi o nasz mały "grajdołek" to supermarketów mamy już ok. 30- stu (z budowlanymi, drogeriami i sieciowymi obuwniczymi).

Nie zapomnijmy, że powstaje GS, z dużym hipermarketem, Tesco z OBI w Białkach przy obwodnicy i Kaufland miedzy Żytnią a Sokołowską.

A siedlczanom proponuje, poczekajcie do soboty, albo najlepiej do poniedziałku-wtorku, niech się powiat "wyszaleje”, to wtedy będzie można pójść na zakupy w spokoju bez kolejek, ścisku, bez tzw. Efektu "śmierdzącej pachy” i bez słuchania jak to się krowy czy świnie chowają.
          • anuska42 Re: pozdrowienia z "zagramanicy":) 17.02.11, 19:39
            chodziło o 12 lidla :)
            • sevenkiti Tani niemiecki alkohol 18.02.11, 08:09
              Dlazego nie ma alkoholu??
              • efaster Re: Tani niemiecki alkohol 18.02.11, 12:12
                nie mają jeszcze koncesji ? :)
                • dagmara-kowalczyk Re: Tani niemiecki alkohol 18.02.11, 15:34
                  Dokładnie! bo nie mają jeszcze koncesji i nie wiadomo czy mieć będą:)Dzisiaj ze znajomymi gadałam i chyba ogólnie nikt już taki zachwycony Lidlem nie jest...szkoda że taki słabowity start zrobili:( Ja sobie dzisiaj tę maszynę do pieczenia zakupiłam:D Popijając piwo Perlenbacher(z Lidla,polecam!!!) obserwuję cóż ona wyczynia:D jak mi pyszny chlebek upiecze to napiszę i Wam polecę ową maszynę,a jak nie będzie pyszny to kupię kolejnego Perlenbachera i maszynę sprzedam na Allegro:D Także strzeżcie się:)
                  • hyperactive1 Re: Tani niemiecki alkohol 19.02.11, 13:25
                    Znaczy zaraz - nie mają alkoholu, w sensie wino i gorzała, ale piwo jest? Osobiście piwa też nie widziałem, ale może to dla tego, o czym piszę poniżej.

Byłem tam wczoraj ok. godz. 17. Tłum ludzi jak przed świętami, o ile nie większy. Do lodówek z wędlinami i nabiałem momentami było ciężko się dopchać, zresztą z każdej strony pozostawało się otoczonym wielkimi wózkami innych klientów, w pewnym momencie zostałem wręcz zablokowany, nie mogąc ruszyć w żadną stronę. W tym momencie spasowałem i ruszyłem do kasy. W takich warunkach zwyczajnie nie da się robić zakupów, przynajmniej ja nie potrafię. Trzeba będzie poczekać jeszcze z jakieś 2-3 tygodnie, aż napór ludzi znormalnieje. Chociaż biorąc pod uwagę fakt, że jest to jedyny market tej sieci w mieście, a w promieniu co najmniej 1 km nie ma W OGÓLE żadnego większego sklepu, to zapewne Lidl pozostanie miejscem o sporym ruchu.
                    • nowysiedlce Drugi LIDL 16.07.15, 20:02
                      nie jestem pewny czy to prawdziwa informacja, ale podobno na Partyzantów, w planowanym HopStopie ma powstać Lidl

A tutaj wizualizacja planowanego HopStopa, którą znalazłem, jak widać z wyszczególnionym Lidlem

pozdrawiam :)
                      • brat_szczepana Re: Drugi LIDL - to się okaże 17.07.15, 14:52
                        Prawdopodobnie to tylko luźna wizja projektanta. Co tam ostatecznie będzie, okaże się po wybudowaniu (o ile w ogóle do tego dojdzie) całego zespołu handlowego.
                        W porównaniu do pierwotnych planów i tak jest o połowę mniej powierzchni handlowej, parkingowej, nie ma przystanków dla autobusów PKS, główny wjazd od Kraszewskiego (a nie od Partyzantów), inaczej jest umiejscowiona stacja benzynowa ( było prostopadle, jest równolegle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka