Dodaj do ulubionych

MOSTOSTAL ZABRZE

IP: 217.153.198.* 07.12.05, 01:10
Myślę że informacja o podpisaniu przez spółkę długotrmninowej umowy o
współpracy z FISIA Babcock Environment GmbH na podstawie której ma otrzymywać
zlecenia o wartości od 1,5 do 5 mln euro rocznie w latach 2006-2010 może
bardzo korzystnie wpłynąć kurs akcji w najblizszym terminie..Spółka od
dłuższego czasu współpracuje z firmą (FBE)i mimo,że znajduje się w wielkich
kłopotach finansowych to otrzymuje jednak takie wielkie kontrakty.Jest to
według mnie jedna z wielu tylko przesłanek ,które mogą doprowadzić kurs MSZ
na szczyty.Od jakiegoś czasu przyglądam się jej i myślę że spółka ostro
poszybuje w górkę.Zwróciłem uwagę na podobieństwo do ELX dotyczące kilku
spraw.Po pierwsze 15.12.2005 ma odbyć się postępowanie upadłościowe z
mozliwością układu(sytuacja podobna w ELX), z tą jednak różnicą,że w
przypadku MSZ może on liczyć na poparcie BGŻ.Podobno głos oddany za
przyjęciem układu przez BGŻ skutecznie przyczyni się do przegłosowania układu
po mysli MSZ.Po drugie MSZ i spółki zależne podpisują duże kontrakty
zagraniczne.Pamiętam jak Elektromontaż bombardował nas informacjami o nowych
kontraktach jak zbliżał się termin układu.Zwróciłem także uwagę na osobę Pana
Zbigniewa Opacha głównego akcjonariusza MSZ.Facet bardzo dobrze radzi sobie
w Softbanku i nada deklaruje że będzie dokupywał akcje MSZ przez swoją spółkę
InwestycjeII. Teraz całą nadzieję MSZ może pokładać w menedżerskich (a
szczególnie negocjacyjnych) zdolnościach Zbigniewa Opacha. Ten inwestor
giełdowy przejął w tym roku od Banku Handlowego kontrolę nad pakietem 25
proc. akcji zabrzańskiego holdingu.REsztę pozbierał z rynku. Zaczyna także
skupować jego wierzytelności. Zwróciłem też uwagę na kurs ,akcje niedoszłego
bankruta kosztują mniej niż w okresie ogłaszania upadłości PRInżu ale od
kilku tygodni systematycznie idą w górkę.Znów podobieństwo do kursu ELX,tuż
przed 05.12.Pamiętacie jak wolno ale systematycznie szedł on w górę.Myślę ,że
widać jest światełko w tunelu dla spółki.Jak myślicie ,czy Pan Opach
pozwoliłby na to by spółka w którą zainwestował tyle kasy nie miałaby już
szans na kontynuację działalności? Ja myślę ,że Zbigniew Opach najwyraźniej
uznał, że ma. Do tego konieczne jest odbudowanie rynkowej pozycji MSZ.
Renoma Mostostalu znacznie ucierpiała, więc kontrahenci domagają się od firmy
zabezpieczeń, na które ta nie może sobie pozwolić. Od chwili ogłoszenia
upadłości spółka nie może też uczestniczyć w przetargach publicznych. Ale się
rozpisałem.Nie mogę jednak spać,więc postanowiłem sobie troszkę popisać.
Myślę że Greg ma rację z tym rannym zapakowaniem się w Stalexport. Mario
Obserwuj wątek
    • Gość: soros Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 08:50
      Cóż, kurs Zabrza może się wahać sporo w różne strony. Ale ja nie o tym.
      Kontrakty rzędu 5 mln Euro rocznie są kontraktami małymi a nie dużymi. To coś
      typu remont drogi, wykonanie jakichś drobnych prac niwelacyjnych - nic
      specjalnego. Nie jest to informacja wielkiego znaczenia aczkolwiek dla firmy w
      takiej sytuacji dość pozytywna - jak te kontrakty będą rentowne to część
      potrzeb bieżących Zabrza załatają.
      Co do Opacha - jestem bardzo sceptyczny. Ja akurat słyszałem sporo kiepskich
      informacji o jego zdolnościach menedżerskich. To taki średni prywaciarz, który,
      sądząc, że po przygodzie (wciąż trwającej) z Softbankiem, gdzie tak naprawdę to
      on tam kart nie rozdaje (chyba nie musze przypominać kto tam rządzi), ma jakiś
      dar zajął się reanimacja spółki giełdowej. Póki co położył z powodu swojej
      upartości (co jest bardzo złą cechą w biznesie) PRINż. Patrzmy dalej ale ja na
      tym etapie nie doszukiwałbym się jakichś wartości fundamentalnych w tej spółce.
      Wręcz przeciwnie - raczej obstawiałbym kompletną marginalizacje tej spółki
      (konkurencja nie śpi jak Zabrze ma kłopoty - rynek nie będzie czekał aż się
      podniosą) albo jej końcowy upadek. Ale cóż, wróżką nie jestem tylko próbuje
      patrzeć na to realistycznie.
      Pozostaje tylko spekulacja - no ale tu Mario rad chyba nie potrzebuje.
      • Gość: mario Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: 217.153.198.* 07.12.05, 09:40
        Witam kolegę.Nie dziękuję za kubeł zimnej wody ,wolę ciepły prysznic.Co do osoby
        Pana Opacha,to bym polemizował,lecz mogę poświęcić na to czas dopiero troche
        pózniej.Co do MSZ,to przez wrodzony brak skromności powiem tylko,że dzisiaj znów
        dobrze strzeliłem.Mario
        • Gość: mario Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: 217.153.198.* 09.12.05, 08:21
          • Gość: soros Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:43
            No właśnie - tyle masz do powiedzenia.
            • Gość: mario Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: 217.153.198.* 09.12.05, 10:46
              Tu nie trzeba zbyt wiele mówić.Kurs mówi sam za siebie.Tu trzeba wiedzy innej
              niż ty tu reprezentujesz.Mario
              • Gość: soros Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 11:35
                No i kolejny wyraz poplątania u Ciebie (to zresztą zauważył też Keli - bystry
                obserwator psychologiczny). To po co pisałeś taki długi wstępniak rozważając
                pseudo aspekty fundamentalne tej firmy.
                Mów w końcu prawdę - "nie mam pojęcia o spółce ale wydaje mi się, że warto w
                nią strzelić" Bo to jest cała Twoja "filozofia".
                Nie udawaj filozofa czy intelektualisty - przecież gardzisz nimi.
                • Gość: mario Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: 217.153.198.* 09.12.05, 12:36
                  Nie lubię dupków udających intelektualistów i mających innych za idiotów.Co do
                  strzałów ,to moje są celne w 90%,w przeciwieństwie do twoich.Mario
                  • Gość: soros Re: MOSTOSTAL ZABRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 13:01
                    Typowa odpowiedź słabych psychicznie, zakompleksionych jednostek - gwałtowny
                    atak personalny bez podstaw merytorycznych (bo ja nie mam "strzałów" lub typów,
                    co najwyżej sugestie lub podpowiedzi; w przeciwieństwie do ciebie nie mierzę
                    swojej wartości ilością trafień).
                    Tak czy inaczej ja kończę tę bezsensowną polemikę - jak ktoś tu słusznie
                    zauważył szkoda energii na pierdoły. Nie po to jest to forum.
                    Żegnam i nie pozdrawiam
    • Gość: kossak PAX, PAX PANOWIE IP: *.siechutnik.pl / 80.48.144.* 09.12.05, 18:41
      I po co były te wasze przeprosiny, zrozumienia, wyrazy szacunku, które pisał
      Mario do Keliego, Sorosa, Amigo i Keliego, Sorosa, Amigo do Mario. Po co to
      wszystko skoro minęło trochę czasu i znowu prezentujecie narodową wadę Polaków -
      czyli skłonności do konfliktu niż współpracy. Przecież wiemy, że różnicie sie od
      siebie - Mario gra szybko, ryzykownie, czesto trafia natomiast Soros jest
      teoretykiem, doświadczonym, grającym długo inwestorem, ograniczajacym ryzyko. No
      i co - wstarczy, że traficie na siebie w 1 poście, a wychodzi prawdziwość
      niedawnych słów. Czy nie potraficie zrozumiec swojego charakteru? Kazdy jest
      inny, ma swoje zdanie i należy to uszanować ! Sorry ale powyższe posty
      negatywnie o was świadcza. A do tego jesteście na nowym forum, na którym ma być
      miło i sympatycznie. Ciekawe jak długo ?
      • Gość: soros Re: PAX, PAX PANOWIE IP: *.aster.pl 09.12.05, 19:05
        Masz rację Kossak - to beznadzieja, przyznaję. Poniosło mnie. Ale zbastuję -
        swoje komentarze będę zamieszczał zawsze jak będę miał coś do skomentowania a
        nie dla draki, która nie jest w mojej naturze.
        Ale możliwości jakiejkolwiek współpracy z tym facetem niestety nie widzę - dla
        mnie on jest niereformowalny, zupełnie inny typ. Takie zarozumiałe cwaniactwo,
        zbyt często używa "ja to" "ja tamto" "będzie tak bo to ja mówię". Podnieca się,
        przesadza z reakcjami (szczególnie jak ktoś go krytykuje)....Myślę, że, oprócz
        tych co dzięki niemu zarobili, wiele ludzi się przejedzie korzystając z jego
        nachalnych, wykrzyczanych rad - jestem pewien, że już się mnóstwo przejechało
        tylko, że nie piszą o tym bo się wstydzą. To ci co wchodzili na górkach na
        Fonie, Próchniku, Elektromontażu itd.
        Ale O.K. juz starczy.
        Finito.
        • Gość: emigrant Re: PAX, PAX PANOWIE IP: *.tbcn.telia.com 09.12.05, 20:52
          taki jesteś mądry , elokwentny, oczytany i zrównowązony i znasz się na giełdzie
          a nie wiesz , że STARCZY to jest UWIĄD mądralo, mówi się i pisze WYSTARCZY :-)
          • Gość: mario Re: PAX, PAX PANOWIE IP: 217.153.198.* 09.12.05, 22:48
            Du...ek nic więcej.JA obiecuję pokazać prawdziwą twarz sorosa,jako kogoś kto się
            zna na inwestowaniu.JA obiecuję przedstawić jak się mają jego wypowiedzi na
            temat spółek w jego postach do rzeczywistości.JA obiecuję pokazać prawdziwą
            twarz tego ;doświadczonego" inwestora.Nie spekulanta i hazardzisty jak
            Mario,przez którego ludzie tylko tracą kasę.I to JA obnażę twoje prawdzie
            oblicze.Poznasz dopiero co to jest intelekt prawdziwy ;wrodzony" a nie
            wyimaginowany jak u ciebie.Nie odpisuj,będziesz miał okazję odpisywać na moje
            posty jeszcze nie raz.Mario

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka