Gość: amigo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 17:31 Być może to jest czyżyk! biz.yahoo.com/ap/051207/economic_forecast.html?.v=8 Czyżby to był czyżyk? Delphi, GM a teraz cała branża? no comments ^migo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Harry Portier Re: Chodziło Ci o kanarka w kopalni? :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 23:48 Inni też to widzą. Poczytaj, co widzi Bill Gross, jeden ze sterujących obligacyjnym gigantem PIMCO (400 mld USD w portfelu). PIMCO jest jak wielki tankowiec, musi robić manewr na długo przed tym, zanim obserwator na pokładzie zauważy górę lodową. Z konieczności patrzą więc dużo dalej w przyszłość niż przeciętny analityk. Dla zachęty: "The current upward cycle [of rates hiking = przyp. mój] is now 27 months in duration and 230 basis points in magnitude, enough by historical standards to slow an economy or even produce a mild recession given increased leverage and the exogenous shock of energy prices. Typically an economic slowdown occurs 18 months after the beginning of an upward move in 5-year rates, and this cycle appears to be no exception with industrial production and service-related indicators having peaked nearly a year ago." Całość tu: www.pimco.com/LeftNav/Late+Breaking+Commentary/IO/2005/IO+November+2005.htm a to na dokładkę: www.pimco.com/LeftNav/Late+Breaking+Commentary/IO/2005/IO+December+2005.htm jak widzisz, PIMCO zaczął już zmieniać kurs - na horyzoncie musi być góra lodowa, ale na radarach większości innych jednostek jeszcze jej nie widać... PZDR. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soros Re: Chodziło Ci o kanarka w kopalni? :-) IP: *.aster.pl 07.12.05, 23:59 Co do Grossa to spokojnie - kurs zmienia od dawna i pewnie ma rację tylko, że pytanie brzmi "Kiedy zobaczymy te negatywne zmiany np. w kursach akcji ?" Ja już kilka razy zajmowałem krótkie na indeksy amerykańskie i zawsze uciekałem z jakąś tam stratą - ci Amerykanie ciągną tą męczliwą hossę bez umiaru. Podobnie z nieruchomościami - niby sygnały zwolnienia są od co najmniej kilku miesięcy ale spółki z tej branży trzymają się w miarę nieźle. Dziwny kraj ta Ameryka. Pewnie w końcu to wszystko rąbnie ale czy ja do tego doczekam ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu Re: Chodziło Ci o kanarka w kopalni? :-) IP: *.cable.ubr01.hari.blueyonder.co.uk 08.12.05, 01:09 Mysle ze doczekasz, istnieje ciekawa teoria: "peak oil" Odpowiedz Link Zgłoś