Dodaj do ulubionych

BPH Dochodowych Surowcow

26.06.06, 19:50
Wiecej na www.inwestycje.bph.pl/ , koniec zapisow 14 lipca - pytanie
brzmi - warto ?
Obserwuj wątek
    • harryportier Re: BPH Dochodowych Surowcow 26.06.06, 20:30
      - pytanie
      > brzmi - warto ?
      Ten pociąg najdłuzszą część trasy ma już za sobą. A słabnąca w 2007 gospodarka
      spowoduje, że szczyt na surowcach będzie jeszcze przed końcem roku. Możesz
      liczyć na trochę wzrostów w tym roku, ale na cuda nie licz
      • ab03 Re: BPH Dochodowych Surowcow 26.06.06, 23:27
        Harry - ktory pociag w takim razie polecasz ?
        • swantevit Re: BPH Dochodowych Surowcow 26.06.06, 23:53
          ab03 napisał:
          Harry - ktory pociag w takim razie polecasz ?
          '''''''''''''
          do kobiet..
          jest zawsze dobry..
          :;_)
          • ab03 Re: BPH Dochodowych Surowcow 27.06.06, 01:51
            swantevit napisał:

> ab03 napisał:
            > Harry - ktory pociag w takim razie polecasz ?
            > '''''''''''''
            > do kobiet..
            > jest zawsze dobry..
            > :;_)

Tak ale mi chodzilo o zarabianie kasy a nie wydawanie ;)
            • alinka102 Re: BPH Dochodowych Surowcow 27.06.06, 02:15
              to tak jak mi a też jestem kobietą :)
    • harryportier Re: Odpowiadam. 27.06.06, 07:05
      Polecam ten fundusz, który...płaci mi największą prowizję za polecanie :-)
      [nooo nie, nie jestem "doradcą finansowym" jakich teraz na pęczki - to oni tak
      robią].
      Spróbuję poważniej.
      Uczciwie mówiąc - nie polecam żadnego na tę chwilę. To późny etap ekspansji
      gospodarczej i superwzrosty...już były :-(. Na większości rynków ciężko będzie
      uzyskać dodatnią stopę zwrotu z inwestycji w tym roku dla kogoś, kto jest
      inwestorem pasywnym czyli takim, który chciałby "dać pieniądze specjaliście i
      nie martwić się, przyjść po 3 latach i kasować zarobioną kapustę".

A teraz o funduszu "zyskownych surowców", czy jak mu tam. Tego, co Ci teraz
      powiem nie usłyszysz od żadnego "doradcy finansowego".
      To nie jest zły wybór, ale wtedy, jeśli ma się świadomość ograniczeń,
      towarzyszących decyzji zakupu certyfikatów.
      Rynek surowcowy jeszcze nie skończył wzrostów i jeszcze wzrośnie, być może
      jakieś 20-35% i na tyle (minus prowizja) teoretycznie mógłbyś liczyć. Ale
      musisz pamiętać o jednym - koniec hossy na towarach dużo częściej niż na
      rynkach akcji ma postać krachu.
      Rynki towarowe są duzo bardziej zmienne niż rynki akcji i moim zdaniem o wiele
      trudniejsze (inwestuję na obu rynkach w kontrakty terminowe, więc wiem, co
      mówię).
      Może więc być tak, że np. zarobisz (wszystko co tu piszę to przykład, nie
      przywiązuj się do dat i wartości) w okresie lipiec-listopad 26%, po czym w
      listopadzie okaże się, ze sygnały nadchodzącego globalnego spowolnienia
      gospodarczego, na razie dawane przez wskaźniki wyprzedzające i dedukowane z
      polityki banków centralnych, stają się czytelne i jasne. Wtedy wszyscy rzucą
      się bez litości do sprzedaży, a Twoje certyfikaty w jeden dzień stracą np.11%:-(

Jest to tym bardziej prawdopodobne, że sądząc z reklamy fundusz ten będzie
      inwestował przede wszystkim w metale przemyslowe, najbardziej "wygrzane".
      Jaka jest skala tego "wygrzania" niech Ci powie prosty fakt - cena miedzi nie
      wzrosła tak silnie jak w okresie 3 lat w ciągu ostatnich 200 lat! Ceny mają
      więc z czego spadać - wielu zarobiło na rynku metali olbrzymią kasę i bez żalu
      oddadzą 10% zysku, gdy trzeba będzie chronić kapitał - tacy jak Ty, przychodząc
      późno, nie będą mieli takiego komfortu....

Reasumując - możesz zarobić kilka,kilkanaście lub kilkadziesiąt procent co
      znacznie bardziej niż myślisz, zależeć będzie od Twojego refleksu i zimnej krwi
      oraz codziennego patrzenia w notowania surowców (zapewne metali przede
      wszystkim).
      Zanim wejdziesz, dowiedz się, czy możesz certyfikaty natychmiast zamknąć, czy
      zamykasz z opóźnieniem np 2-3 dni, czy raczej musisz trzymać je do dnia wykupu,
      podanego w prospekcie (jeśli tak to nie wchodź! - takie certyfikaty byłyby
      super 2 lata temu, ale nie dziś).
      Najsensowniej jest, jeśli certyfikat możesz zbyć w każdej chwili, zamykając
      pozycję, ale wątpię by tak było - to byłoby bardzo trudne dla Zarządzających :-)
      Raczej będzie to kwestia opóźnienia 2-3 dni lub wykupu przy pewnej dacie, z
      góry określonej.
      Przy opóźnieniu 2-3 dniowym zbycia może się okazać, że krach zabierze Ci
      większość papierowych zysków.

Decyzję podejmij sam - przedstawiłem Ci najprościej, jak umiem możliwe
      zagrożenia i pułapki - to są Twoje pieniądze i tylko Ty za nie odpowiadasz i
      gdy Ci się nie uda, pretensje miej wyłącznie do siebie.
      Nie licz też na wielkie zyski - te już były i przez pewien czas nie wrócą....
      PZDR
      • gadzik1 suplement 27.06.06, 07:25
        nasze firmy (i nie tylko) maja czesto tendencje by wprowadzac produkty w szczytowych momentach danego rynku. dlatego trzymalbym sie z daleka.

poza tym to nieslychane - na tej stronie nie ma zadnego odwolania do prospektu

z tego co znalazlem dochodzi ryzyko walutowe
        w pospekcie są rowniez lata wczesniejsze tego indeksu - mna ktorym zamierzają bazować - i w 1998 oraz 2001 spadek wyniosl 16 proc.
      • tomekjot Re: Odpowiadam. 27.06.06, 07:54
        Jest dobry dla osób którzy chcą zminim,alizować ryzyko inwestycyjne, dobra
        alternatywa dla rynku akcji i walut.
        • zawodowiec4 Re: Odpowiadam. 27.06.06, 10:31
          W tym miesiącu George Soros powiedział, że obecnie "Cash is king". Facet sądzi,
          że większość klas aktywów (towary, akcje i obligacje) jest bardzo ryzykowna.
    • petersaint Re: BPH Dochodowych Surowcow 27.06.06, 11:25
      wogole bph ma patoogicznych analiztykow,a ten fund to zwykla bajera pod
      ostatnie (czyli sprzed miesiacy :)) wzrosty cen surowcow. idzie kowalski do bph
      i mu wciskaja bph ds ze niby perspektywy ma. ja pamietam jak mi pani w
      kredytbanku jak likwidowalem konto chciala wcisnac jakis fund. na pytanie jakie
      on ma historyczne stopy zwrotu powiedziala ze on jest nowy, ale podobny do BZ
      WBK arki i bedzie pewnie podobna stopa. ROZBRAJAJąCE !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka