Dodaj do ulubionych

Arka akcji - 11 maj

13.10.06, 21:21
11 maj 39,55 - nie zdazylem dojechac do 40 i konwertowac

arka akcji: 12 pazdziernik: 40,11 zł.

ja nie mam w arce akcji, ale moja kobieta. zrobie konwersje jeszcze tego
weekendu, jak bedzie spac. bo dla niej zawsze ma rosnac ;-)

dla mnie STOP
Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: Arka akcji - 11 maj 13.10.06, 21:32
      czyli w okresie do dzisiaj co najmniej 3% straty. pomnóż to przez stosunek
      zmienności 5 miesięcznej indeksu z co najmniej 20 okresów(Popraw Tstudentem) do
      zmienności stopy procentowej bonów skarbowych. - wyjdzie ci pewnie pomiędzy 3 a
      8 - więc tak naprawdę strata jest około 10-25% biorąc pod uwagę ryzyko. Ale
      jeszcze miesiąc wzrostów i wyjdzie na zero. Jesli będą wzrosty. Tyle że przy tej
      zmienności czas rzeczywistego pokrycia ryzyka premią uzyskaną z takiej
      inwestycji - się wydłuża wprost proporcjonalnie do zmienności (czyli taaaakich
      wzrostów a później ttaaaaaakich spadków)
      purystów ekonomicznych przepraszam za uproszczenia dla laików.
      pozdr. fular.
      • fular1 Re: Arka akcji - 11 maj 13.10.06, 21:38
        jestem zbyt młody i zbyt prosty aby wladac twoim jezykiem i nie wiem czy uda mi
        sie to nawet za 30 lat giełdowania.

poniekad rozumiem cie, poniekad, ale ma dobre pare procent od maja ( po maju )
        zarobione i wole to obronic kosztem podatku i kosztem juz spadkow w
        poniedzialek ( bede mial wycene z wtorku ). jak juz tak spekulujemy i nie mamy
        na 20 lat tego przeznaczonego, to trzeba chronic to co sie osiagnelo. tak
        mialem zrobic po tym twoim slynnym poscie. ochronilbym czystego netto 10%
        zysku.... a mialem -6%...

wiem wiem, f. akcji - precz z łapami. ja mam ciagle w ochronie
        • elamigo1 Re: Arka akcji - 11 maj 13.10.06, 21:57
          Tylko uświadomiłem, że biorąc pod uwagę ryzyko utraty kapitału - inwestycja była
          statna. Oczekiwana wartość zysku z takiej inwestycji powinna być znacznie wyższa
          - mały dowód że fundusze nie nadają się do spekulacji... NO chyba, że dla
          spekulacji dla zabawy.
          Owszem, jeśli nie chcesz ponosić ryzyka - moim zdaniem to nie najgorszy moment
          na konwersję, tym bardziej, że szansa na zwałę w poniedziałek czy wtorek nie
          jest duża i powinieneś mieć nienajgorszą wycenę. Zawszę zadaję to samo pytanie -
          na jak długo jest inwestycja? Przed chwilą odpowiedziałem na posta dot.
          pieniędzy na święta. Tym razem udało mi się chyba uchwycić sedno sprawy w
          ludzkim języku.
          pozdr.
    • morak1 Re: Arka akcji - 11 maj 13.10.06, 23:04
      tez bym konwertował,ale jak sobie pomysle o tych 19% co trza dziadom oddac,to
      mnie trafia.arke akcji zakupowałem kilkakrotnie etapami,ostatni zakup
      zrobiłem... 12maja!!,i to dosc znaczny.co było chwile potem wszyscy dobrze
      wiemy.przeczekałem,nie konwert.,i wyszło na +,przynajmniej na razie.i tak sobie
      mysle,ze pewnie spadnie,ale za jakis czas moze być po 45. a moze kobieta ma
      racje :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka