Dodaj do ulubionych

cień hossy

12.03.07, 10:22
Tydzień zaczyna się optymistycznie dla byków.
Nawet obroty jak na poranną godzinę są niczego sobie.
Czyżby realizował się eliottowy scenariusz jeszcze jednego powrotu pod
szczyty?
Okaże się jutro po danych o sprzedaży detalicznej w usa.
A tak na marginesie. Niedługo już nawet Japonia nas prześcignie w tempie
wzrostu PKB...
Obserwuj wątek
    • aloha11 Re: cień hossy 12.03.07, 10:46
      Widzisz ziom, a nie mówiłem. Strachy na lachy........wracamy znów do wzrostów.
      Na sanwilu doczekałem sie wreszcie tych 1,25 warto było trzymać:)

Mario
      • elamigo1 Re: cień hossy 12.03.07, 11:20
        Co do strachów na lachy- spadków nie będzie jeśli wszyscy będą w nie wierzyć...
        Moim zdaniem mamy do czynienia z łagodnym odwróceniem trendu i na nowe szczyty
        już nie ma co liczyć. Na razie odrobiona została zaledwie część strat.
        Co do sanwilu fonu i innych tego typu spółek (czyli małych i bardzo
        spekulacyjnych lub o niskim free float) - nie wypowiadam się. Nie analizuję
        ich i nawet nie patrzę czy rosną czy spadają.
        pozdr.
        • zawodowiec4 Re: cień hossy 12.03.07, 12:06
          Właśnie patrząc na śmieci widać wyraźnie, że strachu nie ma. Ktoś się boi ? Ja
          tego jakoś nie widzę. Zresztą nie tylko u nas - europa - spoko, usa - spoko,
          azja - spoko. O co chodzi ?
          Stąd moje krótkie. A stopy tym razem dalsze niż blizsze.
          • stockciarz Re: cień hossy 12.03.07, 12:11
            Ja myślę podobnie. Nie rozumiem tylko kto i w jakim celu ostatnio tak podbija
            ceny na otwarciu
            • zawodowiec4 Re: cień hossy 12.03.07, 12:21
              A niech se podbija, mam to gdzieś. Ktoś coś tu rozgrywa ale co my o tym
              wiemy ? Olać to.
              Dla relaksu polecam różne amerykańskie strony o giełdzie. Wczoraj np. czytałem
              opinie jakiegoś super speca od giełdy, że w USA trwa właśnie kształtowanie dna.
              Może coś i trwa ale kształtowanie dna ? Jakiego dna ? Spadło coś tam około 2 -
              4% i co ? To juz dno ? I takie tam inne dyrdymały. Sporo też oczywiście o
              powrocie pod szczyty a nawet nowe rekordy. Nie, strachu tam nie ma. Wciąż są
              super bycze nastroje. U nas podobnie. I coś w tym jest bo tak naprawde stało
              się coś ?
          • aloha11 Re: cień hossy 12.03.07, 12:28
            Teraz to i może nikt się nie boi, ale jeszcze kilka dni temu ktoś zupełnie
            nieudolnie próbował znów zasiewać strach wśród niedoświadczonych inwestorów,
            wieszcząc nadejście bessy. Gdzie te nicki stefanków, portierów i innych. Oj nie
            ładnie, nie ładnie. Kto posłuchał stracił, kto olewał znów zarobił. Co do
            śmieci, to często bywa że to na nich zarobisz najwięcej wtedy, gdy inni tracą
            na blue chipach.

Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą.

Mario
            • zawodowiec4 Re: do alohy 12.03.07, 12:39
              Sorry ale twoja postawa jest taka, że jak spółki smieciowe spadają to ciebie
              nie ma. Uaktywniasz się jak jest O.K. Harry wręcz przeciwnie - pojawia sie cały
              czas. Jakbyś czytał uważnie to byś zauważył, że pisał o możliwym wzroście
              korekcyjnym i to chyba nawet wyżej niż indeks jest treaz. Póki co Harry'ego bym
              się nie czepiał. Zresztą nigdy bym się czepiał bo każdy ma prawo do błędu. Też
              mogę ci palnąć maksymkę - "na giełdzie nie chodzi o to czy masz rację czy jej
              nie masz - chodzi o to aby zarabiać". Harry kilka razy przyznał, że dana jego
              teoria jest do kosza - w takiej sytuacji potrafił zmienić zdanie. Ty jakoś
              nigdy nie przyznałes się do błędu - a oczywiście miałeś ich wiele, jak wszyscy
              tutaj.
              • aloha11 Re: do alohy 12.03.07, 12:49
                No dobra Harry nie tak bardzo. Aj kiedy ja znikam? Nie dowalaj!! Czasami muszę
                zmieniac pieluszki:)

Widzisz, potrafię przyznać się do błędu. Wyluzuj ciesz się i zarabiaj .

Mario
                • frolama Re: do alohy 12.03.07, 16:22
                  Ale przeciez, nie było jeszcze rostrzygniecia - jeszcze może spaść i to
                  zdrowo :)
                • greg_skce1 Re: do alohy 12.03.07, 20:23
                  Aloha, pamiętam Cię z wątku o Sanwilu... jak kurs rósł. Potem zniknąłeś i byłes
                  na watku Piasta (też rósł), potem chyba jeszcze coś innego. Nie śledziłem tego.
                  Sam byłem wtedy mocno w Sanwilu, ale zdążyłem przed długotrwałą korektą. AT
                  czasem pokazuje przyszłość niczym szklana kula :-)
                  Zawodowiec ma rację, a Harry to równy gość i pisze bardzo sensownie, bez
                  obrazy, ale gdybyś wiedział o giełdzie tyle co On to byś nie pisał o Sanwilu,
                  Piaście itp. - to jest giełdowy folklor dla graczy rozpaczających po
                  jednogroszowych spadkach, albo doznających orgazmu (sorry) po dwugroszowych
                  wzrostach.
                  Tymczasem chętnie poczytam o przewidywanych skutkach ciągłego i dość dużego
                  spadku LOP, bo sam jestem za cienki, żeby to sensownie zanalizować.
    • wahh Re: cień hossy 12.03.07, 17:21
      www.holder.com.pl jest ciekawy wykres zaangażowania fubduszy w akcje -
      ostatnio leci niemal pionowo w dół
      • wujaszek_joe to kto kupuje? 12.03.07, 18:36
        tzw. drobni ciułacze?
        • aloha11 Re: to kto kupuje? 12.03.07, 18:59
          Jak to kto? Mario, Dario..............skierniewice i wołomin:))

To tak dla ożywienia forum, bo zamiera a uaktywnia się tylko jak pojawiają się
          spadki.

Mario
          • aloha11 Re: to kto kupuje? 12.03.07, 19:27
            A i jeszcze niejaki Krzysztof Moska kupuje "śmieciowego" sanwila.
            Ciekawe, czy niektórym nie jest głupawo? Chyba jednak tak, bo taka cisza na
            forum. Co to będzie jak IBS pójdzie w ślad FON i SNW?
            Znów trzeba będzie cicho siedzieć albo pisac pod innymi nickami.

Mario
            • siurak20 Re: to kto kupuje? 12.03.07, 20:12
              a moze sie stac nawet nowym elektrimem... nikt z tego powodu nie bedzie pisal
              pod innymi nickami.
              • aloha11 Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 12.03.07, 20:57
                Muszę sie przyznać, że pisząc dziś o skierniewicach miałem na myśli tego ciągle
                zapracowanego facecika piszącego z pracy.
                Też Cię pamiętam dziecino i przypominam, że wątki o SNW to ty zakładałeś w
                hurtowej ilości a moje dzisiejsze " orgazmy" to psik w porównaniu z tymi, które
                ty wtedy miewałeś. Różnica między nami jest taka, że ty sprzedałeś przed
                korektą i zapomniałeś o spólce, ja natomiast z parudziesięciu kilo jakie mogłem
                sprzedać wtedy zrobiłem w tym czasie jeszcze raz tyle. Ale ja okres
                inwestowania za pieniądze z kredytów i pracę dla kogoś mam juz za sobą i teraz
                siedzę przy własnym biurku i nie muszę się z niczym spieszyć.

Mario
                • greg_skce1 Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 12.03.07, 21:29
                  Ech Mario, ja mam własną firmę od 16 lat, z tonu Twoich wypowiedzi zionie
                  zbytnia pewność siebie i pogarda oraz (niestety) przerost formy nad treścią.
                  Tkwij więc w swoim samouwielbieniu i nieomylności, inwestuj w co chcesz.
                  Powodzenia.
                  • plessok Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 12.03.07, 23:00
                    najwazniejsze jest trzymac sie pewnej strategii,a w sytuacjach zbytnio
                    odbiegajacych nalezy ciac straty,kazdy popelnia bledy,nawet harry kiedys w
                    swojej ocenie popelnil blad do hygieniki,a ze to mialem posluchalem
                    madrzejszego od siebie,zle zrobilem ale nie ma tego zlego co by na dobre nie
                    wyszlo,poza tym wiele osob tutaj chce przewidziec przyszlosc twierdzac ze zna
                    do konca anlize,ona jest skuteczna ale w skrajnych momentach nie zdaje
                    rezultatu...wiec przewidziec przyszlosc do hossy czy bessy teraz to jak rzucic
                    moneta,z roku na rok,sytuacja na gieldzie sie zmienia,przez przeplyw informacji
                    czy kapitalu
                  • aloha11 Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 13.03.07, 09:04
                    Też życzę powodzenia, może Ci się przydać:)

Mario
                  • frolama Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 13.03.07, 15:07
                    Z wypowiedzi Mario zionie pycha. Przez to ciężko się czyta jego wypociny.
                    • aloha11 Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 13.03.07, 15:27
                      A kto Ci każe czytać?

Mario
                    • aloha11 Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 13.03.07, 15:40
                      Są tacy co czytają:)

Mario
                      • frolama Re: greg ze skierniewc pod Łodzią 13.03.07, 17:40
                        Czytam, gdybyś spuścił z tonu i pisał na luzie byłoby ok.
                        • aloha11 Re: frolama 13.03.07, 18:20
                          Ok może i tak ale na codzień Mario jest całkiem sympatycznym facetem i luzak
                          jak cholera. Może właśnie dla tego upodobałem sobie to forum pełne sztywniaków.
                          PZDR

Mario
                          • stefekmaly Re: frolama 13.03.07, 18:24
                            Ja tu widzę tylko jednego sztywniaka. W dodatku napuszonego.
    • prenditore Re: cień hossy 12.03.07, 21:06
      Dopóki jesteśmy w konsolidacji, to każdy scenariusz jest możliwy.
      Jeżeli wyjdziemy poza wsparcie, albo poza opór, to rynek sam określi scenariusz
      na najbliższe sesje.
      Z powodu pesymizmu na terminowym, byki mogą mieć więcej do powiedzenia niż
      niedźwiedzie.
      • rrj Re: cień hossy 12.03.07, 21:28
        Gdzie ty masz pesymizm na terminowym prendi? Sama dywidenda KGH zdejmie z
        indeksu 50 pkt. a masz jeszcze inne spółki z tłustymi zyskami. To co chciałbyś
        jeszcze do tego widzieć - dodatnią bazę?
        • prenditore Re: cień hossy 12.03.07, 21:32
          Dywidenda zdejmie, tylko nie wiadomo kiedy.
          Raz terminowy jest 12pkt poniżej indeksu, innym razem parę pkt powyzej i tak to
          się kręci.
          Z powodu rolowania pozycji trudno oceniać teraz LOP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka