kaduss 23.01.06, 14:44 Witam, chcialabym zlozyc wniosek w nastepnej rundzie na zakup przez sp. z o.o. srodkow trwalych ale jeszcze sie nie ubiegalam dlatego szukam doswiadczonzch do wspolpracy - jestem z Wroclawia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
david1 Re: SPO WKP 2.3 23.01.06, 18:15 Mam doświadczenie w pisaniu wniosków dla przedsiębiorstw (SPO-WKP, 3.4 ZPORR). Proszę o kontakt na e-maila: david1@gazeta.pl Odpowiedz Link
vladip Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 16:50 a ktoś wie czy i kiedy można się spodziwać następnej rundy? bo narazie na stronach jest tylko info o ich wstrzymaniu? Odpowiedz Link
kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 19:54 Witam Pracuję w firmie consultingowej, która zajmuje się opracowywaniem alplikacji o dotację. Z moich informacji następne terminy są mało prawdopodobne. Wiesz nowy rząd bedzie chciał pokazać, że lepiej dysponuje środkami unijnymi, i jak najwiecej wnnioskow bedą chcieli przepchać w tej rundzie (z czego osobiście się cieszę) Napisałaś, że chcesz dostać wsparcie na zakup śr. trwałych.Chciałabym ci tylko zwrócić uwagę, iż podstawowy wpływ na ocene tych projektów mają: - innowacyjność - wprowadzenia nowego produktu/usługi - zatrudnienie w zwiazku z inwestycją nowych pracowników. Z doświadczenia wiem, że bez spełnienia tych warunków projekt ma małą szansę. Napisz jak długo spólka istnieje i ilu pracowników zatrudniasz. Być może możesz aplikować z działania 3.4 ZPORR Mikroprzedsiębiorstwa. Mniejsze wymagania i większe prawdopodobieństwo uzyskania dotacji. Pozdrawiam i życze powodzenia Odpowiedz Link
infomsp Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 21:55 No tak, ale była jeszcze mowa o pzesunięciach środków z doradczych. No i na grudniowy termin wpłynęło dużo mniej wniosków. Przynajmniej tak było w Małopolsce. Więc chyba mało prawdopodobne żeby na jeden termin wydali 40% środków, ale mogę się mylić. Jeżeli będziesz miała rację, to potwierdzi jedynie moją opinię nt. "profesjonalności" tej instytucji (która już mi niemało krwi napsuła jeszcze jak pracowałem w RIF). Och mógłbym sporo ciepłych słów tutaj napisać ...<wściekły> Odpowiedz Link
kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 23:59 Jeżeli chodzi o RIF-y, to zostawię bez komentarza. Takt, też gdzieś czytałam o tym przesunięciu. Biorąc pod uwagę, że żyje z tego, nie ukrywam, że z chęcią usłyszałabym o kolejnej rundzie ;) Tylko patrząc, jak im to wszystko "sprawnie" wychodzi, to mam szczere obawy. No ale cóż, zostaje jeszcze mnadzieja, że znajdzie się tam kilku rozsądnych ludzi, którzy może coś zwojują (nie bierz do siebie) Ps. A swoją drogą, widziałeś jak to wszystystko funkcjonuje od środka. Jaka jest twoja ocena, kiedy siedzisz teraz po tej drugiej stronie??? Odpowiedz Link
infomsp Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 08:17 kochanka23 napisała: > Jeżeli chodzi o RIF-y, to zostawię bez komentarza. Oczywiście mówiąc już bez uszczypliwości sprawa jest mocno skomplikowana. Ale podając przykład RIF-u, w którym pracowałem, praktycznie wszystkie osoby, które miały doświadczenie już dawno odeszły, bo się im (nam) to wcale nie opłacało, a pozostały osoby bez doświadczenia (pewnie ze szczerymi chęciami), ale to nie zawsze wstaracza. I nie ma komu np. oceniać wniosków. Przypuszczam, że dotyczy to nie tylko tego RIF-u, ale także innych, a na pewno PARP-u. W PARP-ie to są jeszcze dodatkowo do tego przekonani o swojej nieomylności. Oczywiście nie wszyscy ... ale tych jest coraz mniej. >Jaka jest twoja ocena, kiedy siedzisz teraz po tej drugiej stronie??? Nie potrafię z kontekstu wyczytać, o którą stronę chodzi :-) ale moja opinia jest taka, że świat "wnioskowy" jest diametralnie różny z jednej i z drugiej strony, i tak na prawdę nie da się pogodzić interesów obu. Że są problemy organizacyjne w RIF-ach, to widać pośrednio, o czym wspominasz. Ku sprawiedliwość należy jednak powiedzieć, że wiele słów krytycznych można również powiedzieć o przygotowujących wnioski, a twórczość czasem przekracza najśmielsze przewidywania futurystów.... ;-) Wydaje mi się, że potrzeba sporo czasu, żeby się to wszystko dotarło ... pewnie w kolejnym okresie programwania ;-) >A jeszcze jedno, jeżeli chodzi o tą mniejszą ilość wniosków. Trzeba wziąść poprawke na to, że poczżtkowo było ful projektów, ale ludzie dopiero się uczyli, jak przygotowac dobrą aplikację, Moje zdanie jest niestety takie, że przełożenie to nie występuje, chociaż oczywiście powinno. Jest to jedynie śpiewka PARP-u, bo trzeba to jakoś wytłumaczyć tak niską skuteczność. Słyszałem z dwóch źródeł, dla mnie wiarygodnych, bo bezpośrednio z PARP, że faktyczne wyniki nie do końca korelują z objektywną oceną ... przekonałem się też o tym na własnym przykładzie: widzałem uzasadnienia do wniosków nie zaakceptowanych po ocenie merytorycznej. Porównywaliśmy również jakie wnioski przechodziły z RIF-u, w którym pracowałem i większość z nich wacale nie była taka rewelacyjna, jakich niby oczekuje PARP. Rzadko wierzę w tego rodzaju posądzenia, ale nie jestem w stanie inaczej wytłumaczyć moich negatywnych doświadczeń, może ktoś mnie przekona, że tak nie jest? No chyba, że większość wyników jest po porstu przypadkowa, bo nie wyrabiają z oceną ... też może być to jakieś wyjaśnienie anomalii. No i jeszcze jedno: żeby polscy przedsiębiorcy z sektora MSP byli w stanie spełnić wymagania PARP (te słynne już cele programu i innowacyjność), to program powinien być wdrażany przez jakieś 15 lat. Takich firm jest po porstu b. mało, ale pracownicy "systemu wdrażania programów pomocowych" nie zawsze mają kontakt z rzeczywistością (stąd się biorą np. programy, w których prawie nikt nie bierze udział, też walczyliśmy z tym przez jakiś czas jeszcze przy Phare 2001 - 02, ale jak grochem o ścianę). Odpowiedz Link
eichendorff Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 10:24 infomsp napisał: > Rzadko wierzę w tego rodzaju posądzenia, ale nie jestem w stanie inaczej > wytłumaczyć moich negatywnych doświadczeń, może ktoś mnie przekona, że tak nie > jest? Ja też mogę opierać się tylko na poszlakach. Niektórzy moi klienci twierdzili, że DUŻE firmy konsultingowe (najczęściej przedstawicielstwa zagranicznych firm w Warszawie) cenią swoje usługi wprawdzie 2-krotnie wyżej niż my, ale za to dają niemal 100-procentową gwarancję "przejścia" wniosku. Jednocześnie organizują różnego rodzaju szkolenia, sympozja itd. itp. w których biorą udział m.in. osoby oceniające wnioski na ostatnim etapie. Do tego dochodzą jakieś nieformalne układy pomiędzy PARP-em, KSU, a tymi firmami, które najczęściej działają również w ramach KSU. Oczywiście nikt tego oficjalnie nie potwierdzi, mnie samemu trudno w to uwierzyć, ale takie głosy padają ...coraz częściej. Odpowiedz Link
kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 11:21 eichendorff napisał: > infomsp napisał: > > > Rzadko wierzę w tego rodzaju posądzenia, ale nie jestem w stanie inaczej > > wytłumaczyć moich negatywnych doświadczeń, może ktoś mnie przekona, że ta > k nie > > jest? > Tak, ja też wielokrotnie słyszałam o różnych niejasnościach przy ocenie wniosków. Zręsztą czytałam kilka decyzji PARP-u odnśnie oceny, i to co wypisywali nierzadko było czystm absurdem. Niegeneralizuje, że wszystkie oceny są niesprawiedliwe, ale... "Najśmieszniejsza" była sytuacja, gdy PARP przysłal protokół z oceny z notami poszczególnych oceniających. Sobie wyobraźcie, że np. na jedno z kryterium, gdzie maksymalnie można było uzyskać 6p., jeden oceniający przyznał 0, a drugi 6 punktów. Cóż za zgodność prawda??? To chyba wsystko mówi o obiektywiźmie ocen... Odpowiedz Link
kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 00:05 A jeszcze jedno, jeżeli chodzi o tą mniejszą ilość wniosków. Trzeba wziąść poprawke na to, że poczżtkowo było ful projektów, ale ludzie dopiero się uczyli, jak przygotowac dobrą aplikację, nierzadko inwestycje w ogule nie wpisywały się w cele programu. Natomiast teraz co prawda złożono mniej wniosków, ale są to dużo lepszej jakości projekty. Odpowiedz Link
kaduss Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 09:53 dziekuję za odzew, spółka jest młoda bo działa od roku, zatrudnia 15 osób i chce kupić nowoczesne wtryskarki, bardziej nowoczesne niż te które ma. O jakim dofinansowaniu ze ZPORR myslałaś? Pozdrawiam Kaduss jeśli masz ochotę napisz do mnie na adres chalamusoffice@adres.pl, może nawiążemy współpracę. Odpowiedz Link
eichendorff Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 10:09 Działanie 3.4 ZPORR jest przeznaczone dla przedsiębiorstw, które nie działają dłużej niż 36 miesięcy. Dofinansowanie do 50 tys. euro (max. 65% kosztów kwalifikowanych w zależnoiści od miejsca iwestycji). ZPORR jest programem regionalnym, więc na stronach urzędów marszałkowskich poszczególnych województw należy szukać ogłoszeń o terminach ewentualnych konkursów. Odpowiedz Link
eichendorff Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 10:11 No tak. Przeoczyłem te 15 osób. Nie jesteście mikroprzedsiębiorstwem tylko małym przedsiębiorstwem, więc dla Was pozostaje tylko SPO WKP 2.3 Odpowiedz Link
ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:19 eichendorff napisał: > No tak. Przeoczyłem te 15 osób. Nie jesteście mikroprzedsiębiorstwem tylko > małym przedsiębiorstwem, więc dla Was pozostaje tylko SPO WKP 2.3 Niekoniecznie... Odpowiedz Link
kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 11:29 eichendorff ma rację, zostaje tylko SPO WKP 2.3 Miejmy nadzieję, że będzie ta następna runda. Jezeli te wtryskarki są nowoczesne (CNC???) to można próbować. Trichę wysilku bedzie trzeba włozyć, ale jak nie spróbujesz, to sie nie przekonasz. Natomiast moja rada, żeby jednak skorzystać z pomocy profesjonalistów. Nie mówię o pierwszej lepszej firmie, tylko o kimś sprawdzonym, poleconym. Naprawdę uważam, że ktoś kto robi to sam, bez żadnego doświadczenia, sobie nie poradzi. No ewentualnie pozostaje jescze nasze forum :))) Odpowiedz Link
kaduss Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 12:10 Może chciałabyś pomóc? Jak pisałam jestem z Wrocławia, jesli jestes zainteresowana odpisz na podany wyżej adres, jesli nie może poleciszkogos z Wrocławia? Pozdrawiam Kaduss Odpowiedz Link
ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:38 To że firma zatrudnia w chwili obecnej 15 osób nieoznacza, że nie jest mikroprzedsiębiorstwem, więcej, Teoretycznie może się zdarzyć sytuacja w której firma zatrudnia 100 osób i mikroprzedsiębiorstwem JEST a co za tym idzie może ubiegać się o dofinansowanie w ramach 3.4 ZPORR a nie 2.3 SPOWKP(Oczywiście pod warunkiem, że działalnośc nie opiera się na wykorzystaniu zaawansowanych technologii o znaczącym potencjale rynkowym)... Odpowiedz Link
infomsp Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:43 Zgadzam się, bo jak się policzy RJR to może wyjść poniżej 10. 10 nie odnosi się do etatów ... Odpowiedz Link
ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:48 infomsp napisał: > Zgadzam się, bo jak się policzy RJR to może wyjść poniżej 10. 10 nie odnosi się > do etatów ... BINGO !!!!!!!!!! Jeśli firma zostałą założona rok temu i przez 3 miesiące zatrudniała 4 osoby przez pół roku 8 osób a przez kolejne 3 miesiące 15 to policzmy (4x3+8x6+3x15)/12=(12+48+45)/12=105/12=8,75RJR Czyli firma jest mikro a nie mała !!! Gdyby działała dwa lata i przez pierwszy rok zatrudniała by pracowników w liczbie takiej jak powyższy przypadek a w drugim roku zatrudniła 1000 pracowników TEż JEST MIKRO !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
infomsp Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 22:17 No to jeszcze trzebaby twórcy wątku zapytać ;-) Odpowiedz Link
kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 22:25 Niestety w tym przypadku chyba się nie sprawdzi... Dostałam wiadomość, że 100% udziałów firmy posiada jakaś szwedzka spółka akcyjna Ale fajnie to wykombinowaliście :) ja na to nie wpadłam "W grupie siła" ;) Odpowiedz Link
infomsp Re: SPO WKP 2.3 27.01.06, 08:28 kombinowanie to polska specjalność ;-) .... nawiązuję do tej dyskusji o wdrażaniu SPO-WKP 2.3 Odpowiedz Link