Dodaj do ulubionych

SPO WKP 2.3

23.01.06, 14:44
Witam,
chcialabym zlozyc wniosek w nastepnej rundzie na zakup przez sp. z o.o.
srodkow trwalych ale jeszcze sie nie ubiegalam dlatego szukam doswiadczonzch
do wspolpracy - jestem z Wroclawia
Obserwuj wątek
    • david1 Re: SPO WKP 2.3 23.01.06, 18:15
      Mam doświadczenie w pisaniu wniosków dla przedsiębiorstw (SPO-WKP, 3.4 ZPORR).
      Proszę o kontakt na e-maila:
      david1@gazeta.pl
    • vladip Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 16:50
      a ktoś wie czy i kiedy można się spodziwać następnej rundy?
      bo narazie na stronach jest tylko info o ich wstrzymaniu?
    • kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 19:54
      Witam
      Pracuję w firmie consultingowej, która zajmuje się opracowywaniem alplikacji o
      dotację. Z moich informacji następne terminy są mało prawdopodobne. Wiesz nowy
      rząd bedzie chciał pokazać, że lepiej dysponuje środkami unijnymi, i jak
      najwiecej wnnioskow bedą chcieli przepchać w tej rundzie (z czego osobiście się
      cieszę)
      Napisałaś, że chcesz dostać wsparcie na zakup śr. trwałych.Chciałabym ci tylko
      zwrócić uwagę, iż podstawowy wpływ na ocene tych projektów mają:
      - innowacyjność
      - wprowadzenia nowego produktu/usługi
      - zatrudnienie w zwiazku z inwestycją nowych pracowników.

Z doświadczenia wiem, że bez spełnienia tych warunków projekt ma małą szansę.
      Napisz jak długo spólka istnieje i ilu pracowników zatrudniasz. Być może możesz
      aplikować z działania 3.4 ZPORR Mikroprzedsiębiorstwa. Mniejsze wymagania i
      większe prawdopodobieństwo uzyskania dotacji.
      Pozdrawiam i życze powodzenia
      • infomsp Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 21:55

No tak, ale była jeszcze mowa o pzesunięciach środków z doradczych. No i na
        grudniowy termin wpłynęło dużo mniej wniosków. Przynajmniej tak było w
        Małopolsce. Więc chyba mało prawdopodobne żeby na jeden termin wydali 40%
        środków, ale mogę się mylić.

Jeżeli będziesz miała rację, to potwierdzi jedynie moją opinię nt.
        "profesjonalności" tej instytucji (która już mi niemało krwi napsuła jeszcze jak
        pracowałem w RIF). Och mógłbym sporo ciepłych słów tutaj napisać ...<wściekły>
        • kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 25.01.06, 23:59
          Jeżeli chodzi o RIF-y, to zostawię bez komentarza. Takt, też gdzieś czytałam o
          tym przesunięciu. Biorąc pod uwagę, że żyje z tego, nie ukrywam, że z chęcią
          usłyszałabym o kolejnej rundzie ;) Tylko patrząc, jak im to wszystko "sprawnie"
          wychodzi, to mam szczere obawy.
          No ale cóż, zostaje jeszcze mnadzieja, że znajdzie się tam kilku rozsądnych
          ludzi, którzy może coś zwojują (nie bierz do siebie)

Ps.
          A swoją drogą, widziałeś jak to wszystystko funkcjonuje od środka. Jaka jest
          twoja ocena, kiedy siedzisz teraz po tej drugiej stronie???
          • infomsp Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 08:17
            kochanka23 napisała:
            > Jeżeli chodzi o RIF-y, to zostawię bez komentarza.
            Oczywiście mówiąc już bez uszczypliwości sprawa jest mocno skomplikowana. Ale
            podając przykład RIF-u, w którym pracowałem, praktycznie wszystkie osoby, które
            miały doświadczenie już dawno odeszły, bo się im (nam) to wcale nie opłacało, a
            pozostały osoby bez doświadczenia (pewnie ze szczerymi chęciami), ale to nie
            zawsze wstaracza. I nie ma komu np. oceniać wniosków. Przypuszczam, że dotyczy
            to nie tylko tego RIF-u, ale także innych, a na pewno PARP-u. W PARP-ie to są
            jeszcze dodatkowo do tego przekonani o swojej nieomylności. Oczywiście nie
            wszyscy ... ale tych jest coraz mniej.

>Jaka jest twoja ocena, kiedy siedzisz teraz po tej drugiej stronie???
            Nie potrafię z kontekstu wyczytać, o którą stronę chodzi :-) ale moja opinia
            jest taka, że świat "wnioskowy" jest diametralnie różny z jednej i z drugiej
            strony, i tak na prawdę nie da się pogodzić interesów obu. Że są problemy
            organizacyjne w RIF-ach, to widać pośrednio, o czym wspominasz. Ku
            sprawiedliwość należy jednak powiedzieć, że wiele słów krytycznych można również
            powiedzieć o przygotowujących wnioski, a twórczość czasem przekracza najśmielsze
            przewidywania futurystów.... ;-) Wydaje mi się, że potrzeba sporo czasu, żeby
            się to wszystko dotarło ... pewnie w kolejnym okresie programwania ;-)

>A jeszcze jedno, jeżeli chodzi o tą mniejszą ilość wniosków. Trzeba wziąść
            poprawke na to, że poczżtkowo było ful projektów, ale ludzie dopiero się
            uczyli, jak przygotowac dobrą aplikację,
            Moje zdanie jest niestety takie, że przełożenie to nie występuje, chociaż
            oczywiście powinno. Jest to jedynie śpiewka PARP-u, bo trzeba to jakoś
            wytłumaczyć tak niską skuteczność. Słyszałem z dwóch źródeł, dla mnie
            wiarygodnych, bo bezpośrednio z PARP, że faktyczne wyniki nie do końca korelują
            z objektywną oceną ... przekonałem się też o tym na własnym przykładzie:
            widzałem uzasadnienia do wniosków nie zaakceptowanych po ocenie merytorycznej.
            Porównywaliśmy również jakie wnioski przechodziły z RIF-u, w którym pracowałem i
            większość z nich wacale nie była taka rewelacyjna, jakich niby oczekuje PARP.
            Rzadko wierzę w tego rodzaju posądzenia, ale nie jestem w stanie inaczej
            wytłumaczyć moich negatywnych doświadczeń, może ktoś mnie przekona, że tak nie
            jest? No chyba, że większość wyników jest po porstu przypadkowa, bo nie
            wyrabiają z oceną ... też może być to jakieś wyjaśnienie anomalii.
            No i jeszcze jedno: żeby polscy przedsiębiorcy z sektora MSP byli w stanie
            spełnić wymagania PARP (te słynne już cele programu i innowacyjność), to program
            powinien być wdrażany przez jakieś 15 lat. Takich firm jest po porstu b. mało,
            ale pracownicy "systemu wdrażania programów pomocowych" nie zawsze mają kontakt
            z rzeczywistością (stąd się biorą np. programy, w których prawie nikt nie bierze
            udział, też walczyliśmy z tym przez jakiś czas jeszcze przy Phare 2001 - 02, ale
            jak grochem o ścianę).
            • eichendorff Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 10:24
              infomsp napisał:

> Rzadko wierzę w tego rodzaju posądzenia, ale nie jestem w stanie inaczej
              > wytłumaczyć moich negatywnych doświadczeń, może ktoś mnie przekona, że tak nie
              > jest?

Ja też mogę opierać się tylko na poszlakach. Niektórzy moi klienci twierdzili,
              że DUŻE firmy konsultingowe (najczęściej przedstawicielstwa zagranicznych firm
              w Warszawie) cenią swoje usługi wprawdzie 2-krotnie wyżej niż my, ale za to
              dają niemal 100-procentową gwarancję "przejścia" wniosku. Jednocześnie
              organizują różnego rodzaju szkolenia, sympozja itd. itp. w których biorą udział
              m.in. osoby oceniające wnioski na ostatnim etapie. Do tego dochodzą jakieś
              nieformalne układy pomiędzy PARP-em, KSU, a tymi firmami, które najczęściej
              działają również w ramach KSU. Oczywiście nikt tego oficjalnie nie potwierdzi,
              mnie samemu trudno w to uwierzyć, ale takie głosy padają ...coraz częściej.
              • kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 11:21
                eichendorff napisał:

> infomsp napisał:
                >
                > > Rzadko wierzę w tego rodzaju posądzenia, ale nie jestem w stanie inaczej
                > > wytłumaczyć moich negatywnych doświadczeń, może ktoś mnie przekona, że ta
                > k nie
                > > jest?
                >
                Tak, ja też wielokrotnie słyszałam o różnych niejasnościach przy ocenie
                wniosków. Zręsztą czytałam kilka decyzji PARP-u odnśnie oceny, i to co
                wypisywali nierzadko było czystm absurdem. Niegeneralizuje, że wszystkie oceny
                są niesprawiedliwe, ale...
                "Najśmieszniejsza" była sytuacja, gdy PARP przysłal protokół z oceny z notami
                poszczególnych oceniających. Sobie wyobraźcie, że np. na jedno z kryterium,
                gdzie maksymalnie można było uzyskać 6p., jeden oceniający przyznał 0, a drugi
                6 punktów. Cóż za zgodność prawda??? To chyba wsystko mówi o obiektywiźmie
                ocen...
        • kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 00:05
          A jeszcze jedno, jeżeli chodzi o tą mniejszą ilość wniosków. Trzeba wziąść
          poprawke na to, że poczżtkowo było ful projektów, ale ludzie dopiero się
          uczyli, jak przygotowac dobrą aplikację, nierzadko inwestycje w ogule nie
          wpisywały się w cele programu. Natomiast teraz co prawda złożono mniej
          wniosków, ale są to dużo lepszej jakości projekty.
      • kaduss Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 09:53
        dziekuję za odzew, spółka jest młoda bo działa od roku, zatrudnia 15 osób i chce
        kupić nowoczesne wtryskarki, bardziej nowoczesne niż te które ma. O jakim
        dofinansowaniu ze ZPORR myslałaś?

Pozdrawiam
        Kaduss
        jeśli masz ochotę napisz do mnie na adres chalamusoffice@adres.pl, może
        nawiążemy współpracę.
        • eichendorff Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 10:09
          Działanie 3.4 ZPORR jest przeznaczone dla przedsiębiorstw, które nie działają
          dłużej niż 36 miesięcy. Dofinansowanie do 50 tys. euro (max. 65% kosztów
          kwalifikowanych w zależnoiści od miejsca iwestycji). ZPORR jest programem
          regionalnym, więc na stronach urzędów marszałkowskich poszczególnych województw
          należy szukać ogłoszeń o terminach ewentualnych konkursów.
        • eichendorff Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 10:11
          No tak. Przeoczyłem te 15 osób. Nie jesteście mikroprzedsiębiorstwem tylko
          małym przedsiębiorstwem, więc dla Was pozostaje tylko SPO WKP 2.3
          • ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:19
            eichendorff napisał:

> No tak. Przeoczyłem te 15 osób. Nie jesteście mikroprzedsiębiorstwem tylko
            > małym przedsiębiorstwem, więc dla Was pozostaje tylko SPO WKP 2.3

Niekoniecznie...

• kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 11:29
          eichendorff ma rację, zostaje tylko SPO WKP 2.3
          Miejmy nadzieję, że będzie ta następna runda. Jezeli te wtryskarki są
          nowoczesne (CNC???) to można próbować. Trichę wysilku bedzie trzeba włozyć, ale
          jak nie spróbujesz, to sie nie przekonasz.
          Natomiast moja rada, żeby jednak skorzystać z pomocy profesjonalistów. Nie
          mówię o pierwszej lepszej firmie, tylko o kimś sprawdzonym, poleconym. Naprawdę
          uważam, że ktoś kto robi to sam, bez żadnego doświadczenia, sobie nie poradzi.
          No ewentualnie pozostaje jescze nasze forum :)))
          • kaduss Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 12:10
            Może chciałabyś pomóc? Jak pisałam jestem z Wrocławia, jesli jestes
            zainteresowana odpisz na podany wyżej adres, jesli nie może poleciszkogos z
            Wrocławia?

Pozdrawiam
            Kaduss
          • ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:23
            Wcale nie...
            Jest szansa na 3.4
            • ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:38
              To że firma zatrudnia w chwili obecnej 15 osób nieoznacza, że nie jest
              mikroprzedsiębiorstwem, więcej,
              Teoretycznie może się zdarzyć sytuacja w której firma zatrudnia 100 osób i
              mikroprzedsiębiorstwem JEST a co za tym idzie może ubiegać się o dofinansowanie
              w ramach 3.4 ZPORR a nie 2.3 SPOWKP(Oczywiście pod warunkiem, że działalnośc nie
              opiera się na wykorzystaniu zaawansowanych technologii o znaczącym potencjale
              rynkowym)...
            • infomsp Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:43
              Zgadzam się, bo jak się policzy RJR to może wyjść poniżej 10. 10 nie odnosi się
              do etatów ...
              • ekielski Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 21:48
                infomsp napisał:

> Zgadzam się, bo jak się policzy RJR to może wyjść poniżej 10. 10 nie odnosi się
                > do etatów ...

BINGO !!!!!!!!!!
                Jeśli firma zostałą założona rok temu i przez 3 miesiące zatrudniała 4 osoby
                przez pół roku 8 osób a przez kolejne 3 miesiące 15 to policzmy

(4x3+8x6+3x15)/12=(12+48+45)/12=105/12=8,75RJR

Czyli firma jest mikro a nie mała !!!
                Gdyby działała dwa lata i przez pierwszy rok zatrudniała by pracowników w
                liczbie takiej jak powyższy przypadek a w drugim roku zatrudniła 1000 pracowników
                TEż JEST MIKRO !!!!!!!!!!!!!!!!
                • infomsp Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 22:17
                  No to jeszcze trzebaby twórcy wątku zapytać ;-)
                  • kochanka23 Re: SPO WKP 2.3 26.01.06, 22:25
                    Niestety w tym przypadku chyba się nie sprawdzi...
                    Dostałam wiadomość, że 100% udziałów firmy posiada jakaś szwedzka spółka akcyjna

Ale fajnie to wykombinowaliście :) ja na to nie wpadłam
                    "W grupie siła" ;)
                    • infomsp Re: SPO WKP 2.3 27.01.06, 08:28
                      kombinowanie to polska specjalność ;-) .... nawiązuję do tej dyskusji o
                      wdrażaniu SPO-WKP 2.3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka