Dodaj do ulubionych

skomplikowane pytanie

29.10.07, 18:55
załóżmy że kurs FW20 znajduje sie na poziomie 3825 pkt a 3800 stanowi silne
wsparcie. Zakładam że kurs spadnie do 3800 i sie odbije ustawiam więc kupno po
3800, ustawiam rowniez stopa sprzedaż z lim akt na 3780
Chodzi mi o to że jeśli nie mogę sledzic notowań na bieżąco to czy takie
ustawianie zlecenia i stop loss ma sens jeśli pierwotne zlecenie sie jeszcze
nie zrealizowało. Może sie przecież zdarzyc że to pierwsze sie nie zrealizuje
i zostanę z eska.

Obserwuj wątek
    • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:27
      A jak to sie może zdarzyć??
      Bedziesz miał eSke po 3780 a eLka po 3800 to Ci nie wejdzie.
      Zastanów sie,pomyśl powoli i sam do tego dojdziesz
      • stefekmaly Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:36
        Yhy, to naprawdę proste. Trzeba tylko się lekko pomasować po główce
        a będzie dobrze. A jak nie to jest jeszcze młotek. Ale tu chyba się
        obędzie.
        • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:42
          Na pewno nie może ?
          Luka bessy na otwarciu i zaczynamy od 3780.
          Co wtedy ?
          Uruchamiją się zlecenia na S i na L.
          • radtbg Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:51
            zamotane to moje pytanie chodzi mi dokładnie o taką sytuacje przykładowo o 10
            kurs wynosi 3825 wystawiam w tym samym czasie kupno po 3800 i sprzedaż limit akt
            3780 i niesledze dalej notowań. Jesli zrealizuje sie pierwsze to drugie działa
            jako stop loss, a moze sie tez zdazyc nagły spadek i niezrealizuje sie kupno po
            3800 to zostaje z eska
            • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:54
              Trzeba było tak od razu.
              Myślałem że oba zlecenia wystawiasz przed sesją.
              Jeśli wystawiasz zlecenia po rozpoczęciu sesji to nie ma takiej
              możliwości.
            • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:56
              Prosiłem Cie zebys pomyślał
              Nie taka sytuacja sie nie może zdarzyc,żeby Ci weszła S,a nie weszła L
              Jak to możliwe - no pomysl sam
          • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 20:53
            Js2 nie rób chłopakowi wody z mózgu.
            O lukach nie mówimy

A jak jest w arkuszu zlecenie na L po 3800 i na S po 3780 i mamy otwarcie po
            3780 to wiesz co ma?
            Zero pozycji i stratę na dwie prowizje
            • radtbg Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:01
              ale przy szybkim i ostrym spadku k po 3800 może sie nie zrealizowac??
              Dzięki za odpowiedzi czołowych postaci tego forum
              • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:06
                Jak może sie nie zrealizować??
                Stoisz na kupnie(L) po 3800 ,kontrakty chodza po 3825 i zaczynaja spadać
                spadają do 3801 i nagle jest przeskok o 10pkt - ktoś sprzedaje po 3791
                To Tobie nie wejdzie po 3800,a niby dla czego
              • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:08
                Może, ale tylko pod warunkiem że kurs spadnie do 3800, nie niżej,
                zacznie odbijać i nie wszystkie zlecenia kupna po 3800 zostaną
                zrealizowane.
                Ale Tobie grozi to tylko tym że nie otworzysz pozycji.
                • radtbg Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:15
                  jeśli bedzie 20 zlecen kupna po 3800 i tylko np 15 sprzedaży to 5 zlecen nie
                  bedzie zrealizowanych w tym może akurat moje.
                  Może się myle, bo z tego co Was czytam to wiem że dobrzy jestescie w te klocki
                  • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:21
                    Ilość zleceń nie ma znaczenia.
                    Wystarczy że ktoś przed Tobą wystawi jedno zlecenie na 500 szt i
                    możesz się nie załapać.

Mnie w żadne klocki nie mieszaj. Cały czas jestem pomocnikiem
                    praktykanta.
                • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:27
                  Js2 on się boi,że mu wejdzie S,a nie wejdzie L

No dobra mały wykładzik.
                  To co opisałes jest bardzo czesto stosowane przez doświadczonych graczy
                  (grających większą ilością pozycji),a mianowicie:
                  W pierwszej kolejności ustawienie zlecenia stopowego,a nastepnie zlecenie wchodzące
                  Przykład:
                  mam zamiar kupić L po wybiciu z jakieś konsolidacji,po przejściu oporu itp mój
                  poziom kupna jest na /powiedzmy/ 3850,a aktualnie kontrakty sa jeszcże w
                  konsolidacji po 3830
                  Strate oceniam na 20pkt / na tyle sobie mogę pozwilic/ co robie :
                  W pierwszej kolejności ustawiam zlecenie stopowe po 3871 czyli
                  S po 3871
                  następnie ustawiam zlecenie wchodzące /otwierające/ czyli kupie L z limitem
                  aktywacji po 3847 do poziomu 3850.
                  W drugą stronę działa to podobnie
                  • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:37
                    I kto tu miesza chłopakowi w głowie ?
                    • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:41
                      Nich myśli i sam do tego dojdzie
                      • radtbg Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:45
                        myśle, myśle i dużo czytam bo musze troche strat na fut odrobic, jeszcze tylko
                        emocje opanowac
                        • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:51
                          kawa na ławę:)
                          Ty sie boisz,że Ci wejdzie S po 3780,a nie wejdzie L po 3800

I co za tym idzie - masz zamiar mieć długie po 3800,a boisz sie ,ze zostaniesz z
                          krótkimi po 3780.
                          o tuz NIE MA TAKIEJ MOZLIWOŚCI
                          Musisz kupić L po 3800 jak jest kwotowanie po 3780
                          • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:55
                            A jak będzie luka bessy to stracisz prowizję i 10 zł
                            • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:05
                              Js2 jesteś w będzie
                              Powiedzmy,że klient ma złożone takie zlecenia i mamy lukę,to sttracic można dużo
                              dużo więcej
                              Mamy takie poziomy jak opisał kolega i lukę na poziomie 3750
                              Co mu wchodzi??
                              Wchodzi mu L po 3750,natomiast S mu wejdzie jak dojdzie do 3780.
                              A jak nie dojdzie i dalej spadnie do 3700,to ma swoja L i 50pkt straty
                              Zlecenie z limitem aktywacji - co to znaczy ?
                              ano nic innego jak to ,ze wchodzi do arkusza zleceń w momencie jak zostanie
                              osiągnięty poziom aktywacji
                              • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:17
                                Citro, masz rację.
                                Nie wziąłem pod uwagę że luka może być początkiem dalszych spadków.
                                Już walnąłem się w piersi.
                          • radtbg Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 21:59
                            no tak chodziło mi o to czy może nie wejsc elka po 3800 i zostane z eska.
                            dzieki za odpowiedzi. Niebyło by takiego problemu przy ciaglym sledzeniu notowan
                            ale nie mam takich mozliwosci. Z drugiej strony to bardziej teoretyczne pytanie
                            bylo
                            • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:12
                              Z otwarciem L-ki nie ma problemu, natomiast może się zdarzyć że ta L-
                              ka nie zostanie zamknięta jeśli zbyt chytro (kurs realizacji 1 pkt
                              od limitu aktywacji)ustawisz zlecenie na S-kę, a na rynku będzie
                              jakiś gwałtowny ruch.
                              • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:23
                                Dokładnie tak
                                zlecenia z limitem aktywacji składane z dnia na dzień są obarczone właśnie
                                ryzykiem luki.
                                Natomiast w trakcie trwania sesji na płynnych papierach takie ryzyko jest
                                małe,ale jest.
                                Dla tego limit aktywacji i poziom realizacji powinien wynosić 2/5 pkt
                                • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:32
                                  Ja bardzo nie lubię limitu aktywacji 2 pkt. poniżej wsparcia.
                                  Zbyt powszechnie stosowane.
                                  Jednocześnie odpala cała furmanka zleceń i robi się bałagan.
                                  Spokojniej jest 2-3 pkt niżej.
                                  • citro1 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:47
                                    A jeszcze jedno mi sie przypomniało
                                    Nie w każdym momencie można złożyć zlecenia z limitem aktywacji:
                                    Przykład:
                                    kupno L z limitem aktywacji po 3950 można złożyć tylko w momencie gdy
                                    kontrakty sa notowane po niżej poziomu 3950
                                    A co za tym idzie dalej,przykład jaki podałem z luka na 3750,to L mu wejdzie
                                    natomiast S z limitem po 3780 już nie, mimo ze była składana dzień wcześniej.
                                    Tak mi się wydaje
                                    • js.2 Re: skomplikowane pytanie 29.10.07, 22:58
                                      Ja też mam poprawkę.
                                      Właśnie dostałem komunikat że maksymalne zlecenie na kontrakty to
                                      301 szt i limit zlecenia nie może być większy niż 10 % od kursu
                                      rozliczeniowego
                                      • js.2 Re: skomplikowane pytanie 30.10.07, 00:27
                                        Jeszcze jedna sytuacja gdy założona strata 20 pkt. może okazać się
                                        dużo większa.
                                        Wystawiasz oba zlecenia, L-ka zostaje zrealizowana, po czym przez
                                        całą sesję indeks, nie schodzi poniżej 3781 i sesja kończy się na
                                        tym poziomie.
                                        Na fiksingu ustawiacze odejmują następne 30 pkt i masz L-kę z 50 pkt
                                        straty.
                                        Lepiej już nie myśleć że następna sesja zaczyna się 2 % luką bessy,
                                        bo z 20 pkt robi się strata 125 pkt.
                                        • wuli Re: skomplikowane pytanie 30.10.07, 09:57
                                          O wlasnie a ja mam pytanie o fixing - w jaki sposob jest cena ustalana??
                                          • js.2 Re: skomplikowane pytanie 30.10.07, 10:11

bossa.pl/edukacja/ustalanie_kursu2.html
                                            • wuli Re: skomplikowane pytanie 31.10.07, 09:40
                                              dzieki js.2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka