Gość: MM IP: *.man.polbox.pl 29.07.03, 11:30 Jestem kompletnym laikiem. Mam prośbę, proszę o wyjaśnienie, co to są warranty i jak tym "grać". Pozdrawiam, MM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ruinex Re: Warranty IP: *.proxy.aol.com 02.09.03, 23:54 Gość portalu: MM napisał(a): > Jestem kompletnym laikiem. Mam prośbę, proszę o wyjaśnienie, co to są > warranty i jak tym "grać". > > Pozdrawiam, > MM warranty to sa valory jak akcie czas ich zycia jest z gory ustalony 3 4 5 lub12miesiecy. Moga byc call lub put na call zarabiasz jak akcia znim zwiazana idzie w gore,put zarabiasz jak akcia spada.Warranty sa rowniez na parytety valut dow jones dax nikei cac ùvig etc.przyklad kupiles 100k warrantow, call akci x za10gr xposzlo w gore 5% warrant pos.zedl co najmniej 25%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Warranty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 12:15 W takim razie, czym roznia sie warranty na indeks od zwyklych kontraktow terminowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guziobuzio Re: Warranty IP: 213.25.170.* 30.09.03, 09:26 Co to sa PARYTETY VALUT DOW JONES ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Warranty IP: *.acn.pl 02.10.03, 18:59 warranty : dwa rodzaje : subsrypcyjne lub opcyjne ( zapewne chodzi Ci o te drugie gdyż są notowane na GPW ). Warranty opcyjne swą budową przypominają zwykłe opcje [ opcja - umowa między nabywcą a wystacą opcji, w któtej nabywaca w zamian za zapłaconą premię ( wystawcy opcji )nabywa prawo do kupna ( opcja kupna ) lub sprzedaży ( opcja sprzedaży ) danego waloru za cenę ustaloną w dniu zawarcia kontraktu opcyjnego ]. Na wystawcy ciąży obowiązek wywiązania się z transakcji o ile druga strona ( nabywaca ) tego zarząda. Podstawowe różnice między opcjami a warrantami : - warranty emmitowane są przez instytucje, najczęściej finansowe ( na GPW są to BRE i BDM ) - płynność walorów bardzo słaba ( opcje nie są emitowane lecz są przedmiotem transakcji dwóch stron mających odmienne zdanie co do kształtowania się ceny w przyszłości ) - ilość emitowanych warrantów jest ściśle określona ( ilość otwartych pozycji w opcji jest uzależniona od ilości nowo otwartych kontraktów pomiędzy wystawcami a nabywcami opcji ) - warrant nie może zostać wystawiony, można jedynie nabywać warranty ( zarówno kupna - licząc na wzrost kursu ; bądź sprzedaży - licząc na spadek ) Osoby zainteresowane pracą mgr. na temat "Rynek praw pochodnych na GPW", kontakt: kamilyaro@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś