Dodaj do ulubionych

Elektrociepłownia zamienia się w osiedle aparta...

21.11.07, 17:56
Niezle niezle powisle powoli staje sie wizytkowka Kurylowicza. Tu osiedle, tam
jakis budyneczek dla uniwerku. Za kilkadziesiąt lat będzie mogl wpaqsc tu na
spacer i pokazac wnukom mowiac: A tu wasz dziadek zbudowal to i to i to i to i
to. : D : D
Obserwuj wątek
    • dawidabramowicz Re: Elektrociepłownia zamienia się w osiedle apar 21.11.07, 18:09
      I bardzo dobrze. Nazwisko Kuryłowicza (ba, już teraz to jest wspaniała „marka”)
      za kilkadziesiąt lat będzie znaczyło tak samo wiele, co Bohdan Pniewski (z
      okresu przedwojennej działalności przede wszystkim). Jego budynki stają się
      nowymi symbolami stolicy.
      • pawlon111 Re: Elektrociepłownia zamienia się w osiedle apar 21.11.07, 19:00
        pracownia Kuryłowicza zrobiła swietny projekt na ulicy Prostej, bardzo
        oryginalny budynek z powyginana tafla. Tez luksusowe apartamenty, ale podobno
        mieszkan jest około czterdziestu
        • Gość: W.M. Re: Elektrociepłownia zamienia się w osiedle apar IP: 82.177.194.* 21.11.07, 19:39
          Fakt, że jest ich tylko 40 według mnie jest atutem Prostej Tower. Nie dość, że
          oryginalna architektura to w dodatku przeznaczona dla niewielu ;) Nie twierdzę
          oczywiście, że każdego stać na mieszkanie na powiślu hehehe ;) W ogóle nie wiem
          kogo stać na takie apartamenty. Na Prostej ma to być w klimacie nowojorskich
          kamiennic, jeśli wiecie co mam na myśli. Mało sąsiadów, wszyscy y się znają,
          takie środowisko troche zamknięte ekskluzywne, a nie „osiedle”. Z tego co
          zaobserwowałam to w Warszawie jest tendencja, zamiłowanie do ogrooomnych
          budynków, gdzie mieszka ileś set ludzi, apartament owce są osiedlami, o lepszym
          standardzie oczywiście, ale zachowują klimat osiedla z wysokimi blokami gdzie
          codziennie wychodzisz z domu i widzisz swoich sąsiadów a tak naprawde masz
          wrażenie, że widzisz ich pierwszy raz ;) Gdybym miała wybierać to wolałabym
          przynjamniej kojarzyć ludzi, którzy mieszkają koło mnie.
      • michal.wiazowski Re: Elektrociepłownia zamienia się w osiedle apar 22.11.07, 12:45
        Dawidzie masz racje. Tyle, że jego projekty nie są na siłę robione „na symbole”,
        są doskonale wpisane w otoczenie, a nie stawiane jak klocki na dywanie zupełnie
        nie nawiązując do otoczenia. Wystarczy spojrzeć na inne jego projekty. Potrafi
        wpisać w otoczenie swoje pomysły tak, że tworzą nową świetną jakość.
    • Gość: czlowiek z betonu Elektrociepłownia zamienia się w osiedle aparta.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 21:02
      To nie są żadne apartamentowce tylko zwykłe bloki.
    • dorsai68 NIC nie będzie się roztaczało, 22.11.07, 13:04
      a już na pewno nie widok na Wisłę. Przecież pomiędzy osiedlem, a rzeką zostanie wybudowany kompleks Centrum Nauki Kopernik.
      • dawidabramowicz projekty Kuryłowicza 22.11.07, 14:25
        Zaletą Kuryłowicza jest to, że ma rozpoznawalny styl, ale nie tworzy wszystkiego
        jak z fabryki. Każdy projekt jest inny, a jednak można rozpoznać w nim rękę
        mistrza. Zupełnie inaczej wygląda Focus Filtrowa, inaczej te apartamenty na
        Powiślu, a jeszcze inaczej wspomniana tu krzywa wieża na Prostej. Nie boi się
        nowych technologii, z tego co wiem zaprojektował tak tę wieżę, że będzie z
        przodu przesłonięta szklaną taflą, która będzie tłumić hałasy, a jednocześnie
        podwyższać komfort zamieszkania. Czegoś takiego nie było w Polsce, do tej pory,
        nigdzie. Ten budynek skutecznie daje odpór opiniom, które głoszą, że u nas
        buduje się banalnie i powiela się projekty z innych krajów.
        • wiksadyba1 Re: projekty Kuryłowicza 22.11.07, 16:26
          Jednak pracownia Kuryłowicza zaczyna chyba coraz bardziej iść " na
          ilość", a prace robią się dość przewidywalne, chociaż na klasycznie
          niezłym poziomie.
          Dowodem właśnie ten projekt, który widziałem jeszcze na kilku innych
          zdjęciach. Styl znany Eko-parku, czy Marina Mokotów. To jest niezła
          architektura. Oby taki byl standard inwestycji mieszkaniowych w
          Polsce. Ale w tak ważnej lokalizacji to jak na razie rozczarowuje.
          Poprawne budownictwo mieszkaniowe i tyle. Zobaczymy co prawda, jak
          będzie wyglądał ostateczny projekt i jak wykorzystaj budynek
          elektrowni.
    • Gość: mm Pan Kuryłowicz może projektem w Parku Saskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 16:36
      by sie pochwalił?
      Ciekawa inwestycja, postawiona z JAWNYM NARUSZENIEM PRAWA o
      planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
      (nie mówiąc już o ochronie konserwatorskiej - obiekt oddalony jest
      o 4 metry od historycznego założenia barokowego kościoła św.
      Antoniego). Ale to nic dla Pana Kuryłowicza, architekta scen
      polskich, którego pracownia wielce zaangażowana w dobro naszej
      przestrzeni publicznej, nakreśliła projekt wykonawczy w/w obiektu.

Czytelnikom polecam:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4047472.html
      • Gość: ~~ Re: Pan Kuryłowicz może projektem w Parku Saskim IP: *.luksus.net.pl 22.11.07, 18:40
        człowieku nudzisz juz z tym...
        • Gość: anka Re: Pan Kuryłowicz może projektem w Parku Saskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 23:10
          mozei nudzi ale ma racje - to przekret jakich mało, niedługo będzie
          to w stołecznej
    • Gość: szubidu Bloki o nazwie Apartamentowce. I tyle. Marina bis. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 19:59
      Prestiżowych lokalizacji w Warszawie nie ma. Dlatego deweloperzy
      nazywają wszystko słowami: prestiżowy i ekskluzywny. Od Woli i Pragi
      przez ulicę Grzybowską po Powiśle... Do prestiżu i ceny €4000 za m2
      nieco więcej potrzeba. W Paryżu dostaje się za to widok na wieżę
      Eiffla a w Barcelonie na zatokę. W Warszawie: na budowę centrum
      nauki Kopernik, nie na Wisłę!
      • dawidabramowicz Re: Bloki o nazwie Apartamentowce. I tyle. Marina 23.11.07, 10:34
        Nie mogę się zgodzić z kolegą, że w Warszawie nie ma prestiżowych lokalizacji.
        Saska Kępa od kilkudziesięciu lat uchodzi za takie miejsce, a przeglądając listę
        rozpoczętych i planowanych inwestycji w naszym mieście można od razu stwierdzić,
        gdzie takie wkrótce zostaną stworzone. Wystarczy spojrzeć na to co zaczyna się
        dziać na Woli. Okolice ulic Grzybowskiej, Towarowej i Prostej będą za 2 lata
        naprawdę prestiżową lokalizacją. Świetnie skomunikowana, przylega do ścisłego
        centrum miasta, wkrótce rozpocznie się tam budowa drugiej linii metra. Same
        atuty. Obecnie jest budowanych tam kilka naprawdę ciekawych inwestycji, a za 2-3
        lata będzie to po prostu dzielnica wieżowców - w większości apartamentowców.
    • Gość: anna Elektrociepłownia zamienia się w osiedle aparta.. IP: *.catv.net.pl 24.11.07, 21:50
      więcej na temat tej inwestycji dowiecie się na www.noweosiedla.vdd.pl
      • dorsai68 więcej to ja się dowiem z www.nowepowisle.pl [n/t] 24.11.07, 22:20

• Gość: nottrue Re: więcej to ja się dowiem z www.nowepowisle.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 20:52
          bylam w biurze Menolly, widzialam makiete... komentarze wszystkich,
          ktorzy akurat w mojej obecnosci ja ogladali, byly podobne:
          blokowisko. Zadna piekna architektura - standardowe
          warszawskie 'apartamentowce, czyli bardziej eleganckie klocko-bloki.
          Za 18 tys. za metr (minimum) mozna popatrzec sasiadom w okna i
          poprzechadzac sie po pokoju, w ktorym sa kąty ostre. A za 27 tys. za
          metr mozna miec widok nie na Wisle (jak sugeruja animacje
          komputerowe i piekne foldery), ale na Centrum Nauki Kopernik (nie
          uwzglednione na makiecie), przez ktorym od rana beda parkowaly
          autokary z dzieciarnia... Chyba za te ceny mozna znalezc w Warszawie
          cos lepszego??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka