Dodaj do ulubionych

Pomysł na warsztat...

31.03.15, 21:38
Planuję rozkręcenie jakiegoś warsztatu gdzie toczyłbym przede wszystkim nietypowe części do samochodów, motocykli. Chodzi mi o takie wyroby customowe czy też do tuningu. Trochę już w branży siedzę, ale chciałbym to jakoś sensownie wystartować. Zastanawiam się tylko czy jest jakiś potencjał w takim zakładzie? Mógłbym starać się o jakieś dofinansowanie, ale muszę też zorientować się jaki sprzęt skompletować, żeby wyliczyć koszty. Może jakieś maszyny polecilibyście do takiego zakładu?
Obserwuj wątek
    • robbotor Re: Pomysł na warsztat... 01.04.15, 00:39
      Pomysł bardzo fajny i ambitny. Jeśli podejdziesz z zaangażowaniem do sprawy to może się udać. Rozumiem, że skoro w branży już siedzisz to jakiś warsztat masz i chodzi Ci o sprzęt specjalistyczny do tego typu zakładu, o którym piszesz? Podejrzewam, że musisz rozejrzeć się za jakąś obrabiarką CNC bo bez tego ciężko. Jeśli to będzie jakiś tam twój początek to polecam zerknąć na Haasy. Bo sprzęt nie jest jakiś specjalnie skomplikowany w obsłudze, a profesjonaliści to nawet cuda na nich potrafią. Trochę pracowałem na tych obrabiarkach więc, jeśli szukacie czegoś co ma sprawdzić się przy precyzyjnym wykonywaniu części, to śmiało!
      • mr.proton Re: Pomysł na warsztat... 01.04.15, 08:09
        Dzięki za podpowiedź. Ja jestem trochę zielony w tej kwestii (chociaż kiedyś w szkole trochę miałem praktyk), ale to kumpel z którym planuję ten biznes zna się na tym lepiej. A przyznam, że faktycznie mieliśmy już styczność z Haasami i gdzieś to nam po głowie właśnie chodziło. A jak te maszyny sprawdzają się w eksploatacji?
        • robbotor Re: Pomysł na warsztat... 03.04.15, 12:21
          Można powiedzieć, ze całkiem dobrze. Wiadomo, ze każda maszyna z czasem się wypracowuje, ale jak pilnuje się parametrów to wszystko ładnie śmiga. W firmie w której pracowałem to Haas działał na 3 zmiany przy najróżniejszych obróbkach, więc wytrzyma sporo.
          • mr.proton Re: Pomysł na warsztat... 05.04.15, 18:39
            O to całkiem, całkiem!! Muszę przyznać, że zastanawiałem się nad kupnem jakiegoś używanego sprzętu, ale boję się, że później spędzę większość czasu na naprawach i będę pluł sobie w brodę… A robota będzie czekała aż maszyna będzie zdatna do użytku.
            A jak właśnie z awaryjnością tych Haasów i serwisem?
            • trel.ek Re: Pomysł na warsztat... 06.04.15, 16:58
              Jeśli chcesz zaoszczędzić na sprzęcie, to może rozejrzyj się za czymś z maszyn powystawowych? U nas w firmie kiedyś taką zakupiliśmy. Cena była promocyjna, a maszyna działała bez zarzutów. Nawet gwarancję dali nam bardzo fajną.
              Ze sprzętem większych problemów nie mieliśmy. Oczywiście jakieś usterki tam bywały, ale jak już coś tam nam wyskoczyło, to serwis całkiem sprawnie wszystko załatwiał. Nawet można było zadzwonić i ewentualnie sami pokierowali co i jak zrobić.
              • mr.proton Re: Pomysł na warsztat... 07.04.15, 18:00
                Jakoś nie jestem przekonany do tych wystawowych. Bo jednak faktycznie sprawdziłem sobie te maszyny i ceny mają bardzo ciekawe. Ale trochę obawiam się, że taka maszyna to jednak będzie już wypracowana.
                • trel.ek Re: Pomysł na warsztat... 08.04.15, 21:06
                  No coś ty! Fachowcy haasa w firmie pilnują żeby maszyny wystawowe działały jak trzeba. Kontrolują wszystkie parametry żeby na pokazie wszystko elegancko było. Bo jednak gdyby na takim pokazie maszyna nie wyrabiał odpowiednio detali to nikt by jej nie kupił. Wiec nie masz co się obawiać! W dodatku w razie czego masz gwarancję.
                  • korfanty0 Re: Pomysł na warsztat... 27.05.15, 22:23
                    To takie właśnie szablonowe myślenie, że jak coś wystawowe, to już zepsute...
                    Ja na swojej maszynie (tak się składa, że właśnie haas) pracuję od kilku dobrych lat i się wcale nic specjalnego z nią nie działo... Więc jak na wystawach taka maszyna miałaby się wypracować? To są sprzęty długoterminowe, więc o to można być spokojnym :)
                    • mr.proton Re: Pomysł na warsztat... 04.06.15, 20:04
                      O, a na jakiej maszynie konkretnie pracujesz? Takie fachowe spojrzenie kogoś, kto zna te sprzęty z własnej eksploatacji jest bardzo pomocne ;) Może coś więcej powiesz o sprzęcie?
                      • korfanty0 Re: Pomysł na warsztat... 14.06.15, 19:11
                        Teraz pracuję na VF-5, ale pracowałem też na SL20 albo na mini millu. Różne maszynki mi się przez ręce przewinęły? Całkiem dobrze mi się na nich pracowało, chociaż to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jednak złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Chociaż wiadomo, że to tylko maszyna i różne usterki mogą się przytrafić, ale mnie nie spotkało nigdy nic czego nie dałoby się naprawić.
                      • Gość: johoho Re: Pomysł na warsztat... IP: *.213.216.91.ip4.netico.pl 29.06.16, 15:57
                        a znacie maszyny Cormak ? ktoś na nich pracuje?
                        • Gość: mr.adachos Re: Pomysł na warsztat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.16, 10:59
                          Cormak to dawny Maktek , naprawdę dobra marka co mówie z przekonaniem bo sam na tym jakis czas pracuje, mało awaryjne a wydajne maszyny , ceny ok , dobry serwis mają , no i asortyment duży - i przecinarki taśmowe, okleiniarki, piły formatowe, tokarki, frezarki (konwencjonalne i CNC), wypalarki, odciągi, giętarki, elektrodrążarki, wózki paletowe, szlifierki do drewna, itd co tam sie chce
      • Gość: Sorbent Re: Pomysł na warsztat... IP: *.play-internet.pl 05.09.17, 19:49
        Pamiętaj żebyś miał dobry sorbent
        sklep.greenservice.pl/pl/74-sorbent-mobius
        Więcej na
        greenservice.pl
    • Gość: Hans Re: Pomysł na warsztat... IP: *.play-internet.pl 11.09.17, 19:27
      plus.google.com/100533079107724732802
      Tu znalazłem dobre tematy
      • Gość: Hans Re: Pomysł na warsztat... IP: *.play-internet.pl 11.09.17, 19:29
        plus.google.com/100533079107724732802?hl=pl
    • martamarta12 Re: Pomysł na warsztat... 13.01.20, 17:03
      No i nie zapominaj o umowie z firmą, która wywozi olej przepracowany, polecam osobiście tę: www.wektorsc.eu/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka