Gość: ja to ja IP: *.chello.pl 21.01.04, 01:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Geralt Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.01.04, 01:17 VAT na usługi radiowo-telewizyjne wejdzie w życie, kiedy Polska będzie w Unii Europejskiej. Zwolniona z podatku zostanie tylko telewizja publiczna... fajnie, ze w Unii jest tak fajnie. A to 22 proc. na internet a to 22 % na rtv. a kto w ostatecznym rozrachunku za to placi? no kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 02:06 Czy GW boi się komentarzy internautów :) Ciekawe, że w internecie nie pojawił się artykuł z wersji papierowj o ambasadorze Izraela w Szwecji, który zdemolował instalację izraelskiego (!) artysty poświęconą palestyńskiej terrorystce samobójczyni. fakty.interia.pl/swiat/news?inf=463157 ww2.tvp.pl/tvppl/128,2004011776786.strona Dyżurny autorytet moralny GW Dawid Warszawski napisał "... Ale nic nie jest dziełem sztuki obiektywnie. Wytwór staje się nim dopiero, gdy zostaje przez jakieś akceptowane gremium uznany. Dlatego odpowiedzialność spada tu nie na artystę, który w przypływie moralnego obłędu je spłodził, i nie na ambasadora, który dał dowód nielicującej z zawodem krewkości. Winna jest dyrekcja muzeum, która uznała, że taka apoteoza morud jest dopuszczalna." Więc jednak wolność słowa powinna mieć jakieś ograniczenia? I kto zdaniem GW powinien decydować co jeszcze wolno a co już jest "moralnym obłędem"?? Ciekawe, że komentarze GW brzmiały zupełnie inaczej w zbliżonym przypadku p. Nieznalskiej. Dyrekcję muzeum, która wycofała z wystawy jej produkcję i sędziego, który ją skazał przyrównywano do cenzury i średniowiecza. Chodziło tam co prawda o naruszanie uczuć religijnych nieco innej grupy :) ale Gazeta twardo trzymała się linii, że wolność słowa ponad wszystko. Och jak ciężko być konsekwentnym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyZ Re: OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: 81.15.189.* 21.01.04, 02:58 Gość portalu: . napisał(a): > Czy GW boi się komentarzy internautów :) > > Ciekawe, że w internecie nie pojawił się artykuł z wersji > papierowj o ambasadorze Izraela w Szwecji, który zdemolował > instalację izraelskiego (!) artysty poświęconą palestyńskiej > terrorystce samobójczyni. > > fakty.interia.pl/swiat/news?inf=463157 > ww2.tvp.pl/tvppl/128,2004011776786.strona > Dyżurny autorytet moralny GW Dawid Warszawski napisał "... Ale > nic nie jest dziełem sztuki obiektywnie. Wytwór staje się nim > dopiero, gdy zostaje przez jakieś akceptowane gremium uznany. > Dlatego odpowiedzialność spada tu nie na artystę, który w > przypływie moralnego obłędu je spłodził, i nie na ambasadora, > który dał dowód nielicującej z zawodem krewkości. Winna jest > dyrekcja muzeum, która uznała, że taka apoteoza morud jest > dopuszczalna." > Więc jednak wolność słowa powinna mieć jakieś ograniczenia? I > kto zdaniem GW powinien decydować co jeszcze wolno a co już > jest "moralnym obłędem"?? > Ciekawe, że komentarze GW brzmiały zupełnie inaczej w zbliżonym > przypadku p. Nieznalskiej. Dyrekcję muzeum, która wycofała z > wystawy jej produkcję i sędziego, który ją skazał przyrównywano > do cenzury i średniowiecza. Chodziło tam co prawda o naruszanie > uczuć religijnych nieco innej grupy :) ale Gazeta twardo > trzymała się linii, że wolność słowa ponad wszystko. Och jak > ciężko być konsekwentnym.. Sądząc z tego co piszesz to wcale nie jest trudno być konsekwetnym. Wystarczy przyjąć, że Gazeta jest pro-żydowska i anty-katolicka. Reszta to drobnostki. A co do detali ekspozycja izraelskiego twórcy nie naruszyła uczuć religijnych żydów, tak jak Nieznalska nie naruszyła uczuć religijnych katolików, chyba że reprezentatywną grupę katolików uznamy grupkę klerykałów z LPR, których obraził sposób przedstawienia księdza. Natomiast morze krwi i zdjęcie młodej Palestynki z powodzeniem można odebrać jako apologię przemocy i w tym cały problem. Co do Dawida Warszawskiego, rozumiem że go nienawidzisz, ale mylisz się nazywając go (złośliwie) dyżurnym autorytetem moralnym, bo on wypowiada się prawie wyłącznie w sprawach w których się zna; tj. problemy Palestyny i Izraela oraz Bałkanów (podczas wojny pracował tam jako reporter) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 03:10 Wytnij posta, kiedy odp. - szkoda miejsca i szybciej się czyta Pisząc o konsekwencji miałem na myśli, że nawet powszechnie akceptowana (?) wolność słowa jest czasami trudna do wytrzymania dla jej zwolenników - ja jestem za, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jako konserwatywnemu liberałowi uczucia typu nienawiść są mi raczej obce (wyznaję tolerancję w pierwotnym znaczeniu tolero - znoszę) DW przypadkiem znam i zna się na paru sprawach, w tym jednak wypadku nie wypowiadał się na tematy, na których się zna, tylko na temat granic wolności sztuki i de facto konieczności jej cenzurowania. Zwróciłem uwagę na bardzo wymowną różnicę w komentarzach GW do dwóch bardzo zbliżonych sytuacji. LBNL Dzieło p. Nieznalskiej urażało uczucia wielu znajomych katolików, którzy od LPR itp. są bardzo daleko, więc chyba jednak coś jest na rzeczy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczanin Re: OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 10:03 Moze ja jestem staroswiecki i nie znam sie nowoczesnej sztuce ale jako zagorzaly ateista uwazam ze pokazywanie penisa na krzyzu zadna sztuka nie jest. To zwykla glupota niedrozwinietej pseudoartystki.Jaki to mialo cel, co chciala wyrazic. Jakakolwiek intencja jej przyswiecala, ja i tam tak bede widzial tylko penisa na krzyzu. Mnie to nie uraziło ale potrafie zrozumiec ze wiele osob wierzacych moglo sie czuc urazonych. Tak samo w przypadku tej Palestynki. To przeciez zwykla prowokacja. W obu przypadkach dyrekcja muzeum powinna zakazac takiej ekspozycji. A wolnosc slowa to piekna cnota w modelu idealnym. Ale gdy ludzie zaczynaja przekraczac granice dobrego smaku, powinno się ją ograniczać. tylko kto mialby o tym decydowac co miesci sie a co nie miesci sie w tej granicy ? :) Andrzej Lepper zdecydowanie nie mieści się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyZ Re: OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: 81.15.189.* 21.01.04, 17:05 Ciekawe jak skomentowałbyś na przykład słynny obraz Tycjana "Danae" (Galeria Parado, Madryt). Myślę, że byłoby tak: "bezwstydna tłusta baba rozciągnęła się na wielkim łożu, a obok jakiś chudy żyd dyszy z chuci. I gdzie sztuka ???" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.04, 18:54 Gość portalu: mieszczanin napisał(a): > Moze ja jestem staroswiecki i nie znam sie nowoczesnej sztuce > ale jako zagorzaly ateista uwazam ze pokazywanie penisa na > krzyzu zadna sztuka nie jest. > To zwykla glupota niedrozwinietej pseudoartystki.Jaki to mialo > cel, co chciala wyrazic. Jakakolwiek intencja jej przyswiecala, > ja i tam tak bede widzial tylko penisa na krzyzu. Mnie to nie > uraziło ale potrafie zrozumiec ze wiele osob wierzacych moglo > sie czuc urazonych. > Tak samo w przypadku tej Palestynki. To przeciez zwykla > prowokacja. W obu przypadkach dyrekcja muzeum powinna zakazac > takiej ekspozycji. > A wolnosc slowa to piekna cnota w modelu idealnym. Ale gdy > ludzie zaczynaja przekraczac granice dobrego smaku, powinno się > ją ograniczać. tylko kto mialby o tym decydowac co miesci sie a > co nie miesci sie w tej granicy ? :) > Andrzej Lepper zdecydowanie nie mieści się :) pani nieznalskiej chodziło o zmianę znaczenia słowa pasja (tak się nazywało to dzieło). pierwotnie oznaczało ono mękę chrystusa na krzyżu, w dzisiejszych czasach coraz częściej kojarzone jest z seksem. wolność słowa, ma i powinna mieć swoje granice (ograniczane powinny być np. oszczerstwa, próby upokarzania itp). w przypadku "szwedzkiego" dzieła, takie granice nie zostały przekroczone, zresztą w sztuce raczej trudno je przekroczyć. a jeśli jakieś dzieło uraża czyjeś uczucia, to jest to wina odbiorcy a nie artysty, bo to w końcu odbiorca interpretuje dane dzieło, no chyba że artysta otwarcie deklaruje co miał na myśli je tworząc (a tak zdaje się nie było w obu przypadkach). pozostaje jeszcze tylko pytanie co jest sztuką a co nią nie jest. interpretacja tego cytowanego pana jest jedną z możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyZ Re: OT: Czy GW boi się komentarzy internautów :) IP: 81.15.189.* 21.01.04, 17:22 Komentarze są różne, bo różni są autorzy. Nie wiem dlaczego uważasz, że Gazeta przemawia jednym głosem, w domyśle Adama Michnika. Dawid Warszawski, jako polski żyd reaguje na wszystko, dotyczy Izraela i żydów. A poza tym są to różne sprawy Nieznalska poruszyła problem feminizmu w Kościele -zgadzam się, że można czuć się zniesmaczony - a atak ambasadora Izraela dotyczył problemu terroryzmu. Można odbierać to w różny sposób, lecz ekspozycja w Sztokholmie na pewno nie obrażała uczuć religijnych Żydów. Można odbierać ją jako apologię poświęcenia własnej osoby w walce z wrogiem i w tym znaczeniu to dzieło sztuki jest ideologicznym atakiem na państwo Izrael i w jego obronie wystąpił ambasodor żydowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Obciecie wydatków na lige = moja rezygnacja z C+ IP: *.compromis.pl 21.01.04, 07:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek [...] IP: *.solutions.net.pl 21.01.04, 08:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitu Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: *.acn.pl 21.01.04, 09:30 PZPN nie powinien zgodzic sie na obnizke. Canal plus nie zrezygnuje z pokazywania pilki. Oznaczalo by to uszczuplenie i tak juz malej liczby abonentow i pewnie doprowadzilo by ja do bankructwa (mozliwosc sprzedazy oddzialu Polskiego jest brana pod uwage od co najmniej dwoch lat). W tym czasie gdy Canal Plus obnizal wyplaty w Polskiej Lidze bylem w Paris gdzie przeczytalem o WZROSCIE OPLATY licencyjnej za prawo do pokazywania ligi francuskiej. A to dlatego ze niezwykle silna jest tam telewizja kablowa NOOS i analitycy obwiescili, ze utrata praw do transmisji bylaby koncem tej stacj (Canal plus jest rentowny jedynie we Franji i w Hiszpani). A jeszcze trzeba pamietac o panu Solorzu, ktory wzmacnia bezustannie swojego kanału sportowego. Mysle, ze tym razem Canal plus odpusci sobie - jesli nie odpuszczam sobie abonament i to nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Canal straci jezeli zrezygnuje z polskiej ligi IP: *.man.polbox.pl 21.01.04, 10:30 Gość portalu: Pitu napisał(a): > PZPN nie powinien zgodzic sie na obnizke. Canal plus nie > zrezygnuje z pokazywania pilki. Oznaczalo by to uszczuplenie i > tak juz malej liczby abonentow i pewnie doprowadzilo by ja do > bankructwa (mozliwosc sprzedazy oddzialu Polskiego jest brana > pod uwage od co najmniej dwoch lat). W tym czasie gdy Canal Plus > obnizal wyplaty w Polskiej Lidze bylem w Paris gdzie > przeczytalem o WZROSCIE OPLATY licencyjnej za prawo do > pokazywania ligi francuskiej. A to dlatego ze niezwykle silna > jest tam telewizja kablowa NOOS i analitycy obwiescili, ze > utrata praw do transmisji bylaby koncem tej stacj (Canal plus > jest rentowny jedynie we Franji i w Hiszpani). A jeszcze trzeba > pamietac o panu Solorzu, ktory wzmacnia bezustannie swojego > kanału sportowego. Mysle, ze tym razem Canal plus odpusci > sobie - jesli nie odpuszczam sobie abonament i to nie tylko ja. W pelni sie zgadzam z kolega. Obecnie jest około 500 tys abonentow, ktorzy placa po okolo 700-800PLN (przynajmniej) na rok. Jezeli zrezygnuje z nich 100 tys (a bardzo wiele osob placi za canal z powodu sportu) beda mieli 75 mln PLN mniej a to jest 20 mln$. W tym samym momencie koszty stale Canalu zmniejsza o jakas niewielka sume wydawana na przeprowadzenie relacji, ale trzeba bedzie zaplacic za wrzucenie czegos nowego w ramowke. Obecnie Canal po obnizce (o 40%) placi 12mln$ rocznie za polska lige. Moim zdaniem to grosze i PZPN dal ciala zgadzajac sie na ta obnizke. To Canal a nie PZPN jest pod sciana - jezeli umowa zostanie zerwana umowe, duzo wiecej do stracenia ma Canal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 09:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulko_2001 [...] IP: *.wmgalicja.krakow.pl 21.01.04, 10:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rako Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: 213.77.7.* 21.01.04, 12:49 moim zdaniem niech się stanie tak: -niech CANAL+ płaci 22% VAT i zrezygnuje z finansowania Ligi i pokazywania jej w swojej tv -skoro TVP jako jedyna ma nie płacić VATu to niech przejmie kontrakt CANAL+ i płaci PZPN (a pzpn klubom) i mamy same plusy takiego rozwiązania: -liga w publicznej TV jest dostępna dla WSZYSTKICH ZA DARMO -francuski koncern medialny zostaje "wysiudany" z rynku. niech se zabojady VAT płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.01.04, 19:07 Gość portalu: rako napisał(a): > moim zdaniem niech się stanie tak: > -niech CANAL+ płaci 22% VAT i zrezygnuje z finansowania Ligi i > pokazywania jej w swojej tv > > -skoro TVP jako jedyna ma nie płacić VATu to niech przejmie > kontrakt CANAL+ i płaci PZPN (a pzpn klubom) > > i mamy same plusy takiego rozwiązania: > -liga w publicznej TV jest dostępna dla WSZYSTKICH ZA DARMO > -francuski koncern medialny zostaje "wysiudany" z rynku. niech > se zabojady VAT płacą. fajny pomysł, niestety prawnie chyba nie do zrealizowania, poza tym tvp raczej nie dorosła do profesjonalnego realizowania i pokazywania piłki nożnej. od samej jakości przekazu (ilość kamer, wybór ujęć itp) do poziomu (żałosnego) komentowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ypeeh Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 14:40 a poza tym wszyscy w domu zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esen Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: 195.245.213.* 21.01.04, 15:06 Żarłoczność tego złodzieja fiskusa była zawsze oburzająca, ale teraz to już przechodzi do stadium paranoi. Najlepszą receptą na zwiększenie przychodów budżetu jest obniżenie stawek procentowych podatków. Wtedy zwiększa się opłacalność działalności gospodarczej, powstają nowe firmy, zmniejsza się bezrobocie, ludzie mają więcej pieniędzy, rośnie ich popyt, potrzeba więcej produktów, zwiększa się liczba firm, zmniejsza się bezrobocie... itd itd. To jest efekt spiralny, tak to działa. Żeby kura znosiła jajka, to trzeba ją dokarmiać a nie głodzić albo zarzynać. Ci idioci stawiają na szybki zysk w tym roku (zarżnięcie kury), bo za rok to już będzie inny rząd i zrujnowana jeszcze bardziej gospodarka nie będzie ich problemem. Nie jest tutaj tłumaczeniem konieczność dostosowania się do przepisów unii. To trzeba było nie zgadzać się na przepisy, które rujnują naszą gospodarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esen Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: 195.245.213.* 21.01.04, 15:08 Kolega "ja to ja" trochę jakby nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: *.trzepak.net / 192.168.2.* 21.01.04, 15:37 Dla "ja to ja" Weż koło i walnij się w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisłoman [...] IP: 161.53.149.* 21.01.04, 15:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? [...] IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.01.04, 19:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Canal+: albo VAT, albo liga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 16:14 Listkiewicz liczy na dobrodzieja!!! HA...HA.. Canal + to francuska firma. Oni myślą o biznesie. O zysku firmy. Listkiewicz liczy na posłów . Sejm nie odpuści 22%, Senat przyklepie (senator Lato może się nie zgadzać). Weryfikacja ligi odbędzie się z przyczyn ekonomicznych. KSZO jest przykładem. A ci z II ligi pchają do powiększenia I ligi - czyli skok na kasę, która staje się pusta. Ja też oddam dekoder. Nie stać mnie na partycypację w rozdzielniku PZPN na kluby i klubiki. Liga oczyści się z cwaniaków, nieudaczników i handlarzy. Kto w kolejce za KSZO? - wielu, łącznie z klubami z tzw. tradycjami. Niestety, ekonomia jest brutalna, silni zwyciężą – słabeusze padną. A Sejm dotacji nie da. Jest deficyt proszę państwa w naszym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim [...] IP: *.wbp.lublin.pl 21.01.04, 16:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Canal + IP: 217.8.161.* 21.01.04, 17:20 ciekawe jaka jest ogladalnosc polskiej szmatlawej ligii? proponuje, zeby canal + wycofal sie z finansowania tej zenady. ogladam canal + dla ligii angielskiej, olewam polska szmacianke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Canal + IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.01.04, 19:20 a ja na odwrót, no może nie do końca, bo angielską czasem też obejrzę, ale np włoską olewam totalnie, a hiszpańską i francuską oglądam bardzo sporadycznie. i myślę, że jednak wielu ludzi ogląda ligę polską, zwłaszcza jak są mecze typu wisła-legia. Odpowiedz Link Zgłoś