Dodaj do ulubionych

Klosse to szmaciarz

IP: 212.182.107.* 01.06.02, 16:36
Osobiście nie mam nic przeciwko Miroslavovi Klosse jako piłkarzowi. Jest
napewno doskonałym napastnikiem. Udowodnił to zresztą w meczu z Arabią
Saudyjską. Nie szanuję go jednak jako człowieka, ponieważ sprzedał się za
prysłowiwowe 13 DM. Jak syn dwojga Polaków, człowiek, który przez prawie całą
pierwszą dekadę swojego życia mieszkał w Polsce, może powiedzieć, że czuje się
Niemcem... A zresztą, skoro tak mówi, to kij mu w ryj. Nie będziemy tu po nim
płakać. Dla mnie osobiście jest to jeszcze jeden powód by nie kibicować
Niemcom, za którymi zresztą, jeśli chodzi o futbol, nie przepadam. W tym
miejscu chciałem też wezwać wszystkich, którzy dali się opętać Klossemanii-
opamiętajcie się. Nie ma co mówić, że Polak ma szansę na koronę króla
strzelców, ponieważ człowiek o którym tu mowa prawdziwym Polakienm nigdy chyba
nie był, na pewno nie jest nim teraz, i już nigdy raczej nie będzie. Przy
okazji wyjaśniła się sprawa, która długo mnie nurtowała: dlaczego PZPN i trener
Engel nigdy nie zainteresowali się "polskim brylancikiem" z Kaiserslautern. Oni
właśnie zainteresowali się nim dość szybko, za to on nie wyraził
zainteresowania Polską. Panie Klosse senior, wstyd, że wychował pan syna na
takiego "patriotę".
Obserwuj wątek
    • Gość: Pepe Re: Klosse to szmaciarz IP: C196C* / 193.150.195.* 01.06.02, 16:41
      Zgadzam sie ta 100%. To jednym slowem K...A!
      • Gość: ugugunan Król strzelców? IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 01.06.02, 16:51
        Gość portalu: Pepe napisał(a):

> Zgadzam sie ta 100%. To jednym slowem K...A!

Nie wiem czy Klose to prostytutka, ale na pewno regularny folksdojcz.
        Jaki król strzelców ? On strzelał a Arabowie patrzyli jak kołki. Zobaczymy go z
        Kamerunem i Irlandią. Wątpie czy coś ustrzeli...

Królem będzie Raul, a w meczu z Niemcami popisze się hat - trickiem!
        • Gość: kibicuje Klose ...a, glupi niemcy i tak go maja za huja IP: *.bredband.skanova.com 01.06.02, 16:57
          Niemcy go olewaja i tak,zdrajce, huj mu w dupe.
        • Gość: kibic Schnajder tez z Opola, zmienil nazwisko ...szon IP: *.bredband.skanova.com 01.06.02, 17:00
          Huj mu w dupe,ale przynajmniej poszedl na calosc,ta ...a klose ma na imie
          mirek a uwaza siebie za niemca.
        • Gość: Cyfra Re: Król strzelców? IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.02, 19:49
          Gość portalu: ugugunan napisał(a):

> Gość portalu: Pepe napisał(a):
          >
          > > Zgadzam sie ta 100%. To jednym slowem K...A!
          >
          > Nie wiem czy Klose to prostytutka, ale na pewno regularny folksdojcz.
          > Jaki król strzelców ? On strzelał a Arabowie patrzyli jak kołki. Zobaczymy go z
          >
          > Kamerunem i Irlandią. Wątpie czy coś ustrzeli...
          >
          > Królem będzie Raul, a w meczu z Niemcami popisze się hat - trickiem!

No i co chlopcze?.Z Irlandia znowu strzelil.Nie zabieraj glosu w sprawach
          ktorych w zyciu nie zrozumiesz.Poza tym nie ublizaj czlowiekowi ,ktorego nie
          znasz i nic o nim nie wiesz.Wasze zarzuty sa prostackie i prowincjonalne.
          Skoro sie uwazasz za wielkiego patriote,to postepuj jak na niego przystalo,a nie
          przynos wstydu Polsce,piszac takie obrazliwe rzeczy.Tacy jak ty,wystawiaja jej
          tylko zle swiadectwo.
          • Gość: ugugunan Chwileczkę... IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 06.06.02, 07:56
            Gość portalu: Cyfra napisał(a):
            > No i co chlopcze?.Z Irlandia znowu strzelil.Nie zabieraj glosu w sprawach
            > ktorych w zyciu nie zrozumiesz.Poza tym nie ublizaj czlowiekowi ,ktorego nie
            > znasz i nic o nim nie wiesz.Wasze zarzuty sa prostackie i prowincjonalne.
            > Skoro sie uwazasz za wielkiego patriote,to postepuj jak na niego przystalo,a
            > nie
            > przynos wstydu Polsce,piszac takie obrazliwe rzeczy.Tacy jak ty,wystawiaja je
            > j
            > tylko zle swiadectwo.

Witam!

Wyjaśnijmy. Nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Jestem człowiekiem baaardzo
            liberalnym i wszystko mi jedno co kto w życiu robi o ile nie ogranicza mojej
            wolności. Klose niech sobie żyje i robi co mu się podoba. Dystans jaki mam do
            siebie i otaczającej mnie rzeczywistości nie pozwala przejmować się tym co nie
            jest tego warte. Pisząc : "Nie wiem czy Klose jest prostytutką" chciałem
            powiedzieć tyle, że nie znam człowieka. Natomiast przyznaję, iż nadużyłem słowa
            volksdeutsche chcąc zaznaczyć fakt przyjęcia przez wyżej wymienionego
            niemieckiego obywatelstwa.

Cały mój post miał mieć wydźwięk żartobliwy i w zamyśle stanowić przeciwwagę dla
            moim zdaniem nacechowanego złymi emocjami tekstu inaugurującego wątek.

Co do umiejętności Klose to są one duże, ale podtrzymuję swoją tezę, że króla
            strzelców nie zdobędzie. Wolno mi. Uważam też, że drużyna niemiecka będzie miała
            bardzo duże problemy z wyjściem z grupy. Przewiduję zwycięstwo Kamerunu w
            ostatnim meczu i awans ich oraz Irlandii. Też mi wolno.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem. Nie było to zamierzone - mam ważniejsze rzeczy
            na głowie.

Ze sportowym i liberalnym pozdrowieniem - Ugugunan!
            • Gość: domi Re: Chwileczkę... IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 13.06.02, 02:00
              Dobra rada - darmowa ode mnie
              Zajrzyj sobie do encyklopedii i zobacz co oznacza slowo volksdeutsch, i dopiero
              potem zabieraj glos.
              • Gość: ugugunan Re: Chwileczkę... IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 13.06.02, 07:43
                Gość portalu: domi napisał(a):

> Dobra rada - darmowa ode mnie
                > Zajrzyj sobie do encyklopedii i zobacz co oznacza slowo volksdeutsch, i dopiero
                potem zabieraj glos.

Przeczytaj uważnie mój post a potem radź wuju Dobra Rada... Ale dziękuję za
                troskę i bezinteresowność...
                • Gość: domi Re: Chwileczkę... IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 14.06.02, 02:42
                  masz racje ja umiescilem swoj post w zlym miejscu. Sam zreszta przyznales ze
                  naduzyles pewnego slowa co dobrze o tobie swiadczy. Niniejszym uwazam sprawe za
                  zakonczona.Pozdrawiam
        • Gość: maciek Re: Król strzelców? IP: 195.116.146.* 12.06.02, 21:34
          Gość portalu: ugugunan napisał(a):

> Gość portalu: Pepe napisał(a):
          >
          > > Zgadzam sie ta 100%. To jednym slowem K...A!
          >
          > Nie wiem czy Klose to prostytutka, ale na pewno regularny folksdojcz.
          > Jaki król strzelców ? On strzelał a Arabowie patrzyli jak kołki. Zobaczymy go z
          >
          > Kamerunem i Irlandią. Wątpie czy coś ustrzeli...
          >
          > Królem będzie Raul, a w meczu z Niemcami popisze się hat - trickiem!

zobaczylismy i co? i szczelil chyba ze oni tez "patrzyli sie jak kolki".
          zwrocmy uwage na ot, ze wszystkie bramki ktore szczelil(5)byly glowa!

• Gość: ugugunan Re: Król strzelców? IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 12.06.02, 21:50
            Gość portalu: maciek napisał
            > > Królem będzie Raul, a w meczu z Niemcami popisze się hat - trickiem!
            >
            > zobaczylismy i co? i szczelil chyba ze oni tez "patrzyli sie jak kolki".
            > zwrocmy uwage na ot, ze wszystkie bramki ktore szczelil(5)byly glowa!

Jest lepszy niż myślałem... Głowę ma nie od parady...
            Ale moja przepowiednia o Raulu może się jeszcze sprawdzić...
            Nie będę miał nic przeciwko dwóm królom strzelców: Klose & Raul...

• Gość: cuba79 Re: Klosse to szmaciarz IP: *.citysat.com.pl / *.net80.citysat.com.pl 01.06.02, 16:56
        Mirosław Klose - "polski" kandydat na króla strzelców!-szukajcie króla
        strzelców wśród polskich zawodników a nie wśród tandetnych sprzedawczyków
        polskiego pochodzenia.Nasi jeszcze nie zaczeli grać a tu już takia podnieta we
        wszystkich portalach,na razie to Niemcy moga sie cieszyc my poczekajmy do
        wtorku.
        • Gość: jos Re: Klosse to szmaciarz IP: *.katowice.msk.pl 01.06.02, 17:07
          Jasne nasz polski patriota "OLI" im pokaże gdzie raki zimują. Koń by się
          uśmiał hheeee
          • Gość: toler JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.prodigy.net.mx 01.06.02, 17:47
            a Slazakowi nie wmawiaj kim ma sie czuc!!!!!

ciesz sie z Mistrzostw i OLiego podziwiaj!

pozdreawiam ;-)
            • Gość: Sz P. Ja Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.new-york-06rh15rt-ny.dial-access.att.net 01.06.02, 18:07
              Poweim wam ze osobiscie nie mam wogule zadnego szacunku do zasranych
              volksdeutchy. Moaga mnie wszycsy pocalowac gdzies. Mieszkam poza polka juz 15
              lat, w USA, i sie czujem wpierw Polakiem, a potem obywatelem swiata. Kibicuje
              za Polska, a ten dupek Klose, to jak ten pan powiedzial "mu chuj w dupe!"
              • Gość: gonzoR Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 20:55
                Gość portalu: Sz P. Ja napisał(a):

> Poweim wam ze osobiscie nie mam wogule zadnego szacunku do zasranych
                > volksdeutchy. Moaga mnie wszycsy pocalowac gdzies. Mieszkam poza polka juz 15
                > lat, w USA, i sie czujem wpierw Polakiem, a potem obywatelem swiata. Kibicuje
                > za Polska, a ten dupek Klose, to jak ten pan powiedzial "mu chuj w dupe!"

wracaj do szkoły

wogule, moaga, wszycsy,

takie sadzisz kwiatki, ty pomyliłeś się czy błądzisz, wróć tutaj to nakieruję cię
                na właściwą droge...
                • Gość: Sz P. Ja kretyn! IP: *.new-york-06rh15rt-ny.dial-access.att.net 01.06.02, 22:35
                  > wracaj do szkoły
                  >
                  > wogule, moaga, wszycsy,
                  >
                  > takie sadzisz kwiatki, ty pomyliłeś się czy błądzisz, wróć tutaj to nakieruję c
                  > ię
                  > na właściwą droge...

aha i co jeszcze, ale bardzo pana przepraszam ze nie sprawdzam wszystkich bledow
                  ortograficznych, *idiota*

• Gość: __jan Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.02, 12:31
                  Gość portalu: gonzoR napisał(a):

> Gość portalu: Sz P. Ja napisał(a):
                  >
                  > > Poweim wam ze osobiscie nie mam wogule zadnego szacunku do zasranych
                  > > volksdeutchy. Moaga mnie wszycsy pocalowac gdzies. Mieszkam poza polka juz
                  > 15
                  > > lat, w USA, i sie czujem wpierw Polakiem, a potem obywatelem swiata. Kibic
                  > uje
                  > > za Polska, a ten dupek Klose, to jak ten pan powiedzial "mu chuj w dupe!"
                  >
                  > wracaj do szkoły
                  >
                  >
                  > takie sadzisz kwiatki, ty pomyliłeś się czy błądzisz, wróć tutaj to nakieruję c
                  > ię
                  > na właściwą droge...

hehehehe, prawdziwy polak, co nawet we wlasnym jezyku nie umie ani pisac ani
                  czytac, tylko obrazac, a male pytanko ile "winka" dzis juz wytrabiles???
                  cos malo, ze tu jeszcze jestes, zmykaj spac, kusz - kusz

• Gość: Klose OK JUSKO TY JESTEŚ ...NIĘTYM AMERYKAŃCEM IP: 195.116.208.* 02.06.02, 23:22
                    Jusko muszę ci powiedzieć że jesteś strasznym prostakiem. S...iłeś z Polski
                    do najbardziej po...ego kraju na kuli ziemskiej, i jeszcze masz czelność
                    wyzywać przezwiskami typu "szmaciarz", w obecnej chwili najlepszego napastnika
                    mistrzostw świata. Tym samym przezwiskiem nazywasz samego siebie palancie. Bo
                    zrobiłeś to samo co on. Tylko, że on chciał grać w reprezentacji Polski, ale
                    nasi go niechcieli (to teraz mają). Chyba jesteś niezrównoważonym psychicznie
                    dupkiem. Ty poprostu zazdrościsz temu chłopakowi talentu. A co do Niemców to
                    życze im wygrania mistrzostw (mimo iż jestem Polakiem) A Miroslawowi Klose
                    życzę korony króla strzelców.
                    PS. Nie pisz już więcej palancie bo się nie dobrze robi jak się czyta twoje
                    filozoficzne publikacje na temat pochodzenia Polaków, Niemców itd. Bo pewnie o
                    historii wiesz tyle co nic.
                  • Gość: Sz P. Ja Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.new-york-05rh16rt-ny.dial-access.att.net 03.06.02, 00:14
                    Gość portalu: __jan napisał(a):
                    >
                    > hehehehe, prawdziwy polak, co nawet we wlasnym jezyku nie umie ani pisac ani
                    > czytac, tylko obrazac, a male pytanko ile "winka" dzis juz wytrabiles???
                    > cos malo, ze tu jeszcze jestes, zmykaj spac, kusz - kusz
                    >

winka... chyba mysle ze mowisz o whiskey ;)
                  • Gość: hanys Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: 2.3.STABLE* / *.hypovereinsbank.de 05.06.02, 00:07

> Gość portalu: gonzoR napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Sz P. Ja napisał(a):
                    > >
                    > > > Poweim wam ze osobiscie nie mam wogule zadnego szacunku do zasranych
                    > > > volksdeutchy. Moaga mnie wszycsy pocalowac gdzies. Mieszkam poza polk
                    > a juz
                    > > 15
                    > > > lat, w USA, i sie czujem wpierw Polakiem, a potem obywatelem swiata.
                    > Kibic
                    > > uje
                    > > > za Polska, a ten dupek Klose, to jak ten pan powiedzial "mu chuj w du
                    > pe!"
                    > >
                    > > wracaj do szkoły
                    > >
                    > > wogule, moaga, wszycsy,
                    > >
                    > > takie sadzisz kwiatki, ty pomyliłeś się czy błądzisz, wróć tutaj to nakier
                    > uję c
                    > > ię
                    > > na właściwą droge...
                    >
                    > hehehehe, prawdziwy polak, co nawet we wlasnym jezyku nie umie ani pisac ani
                    > czytac, tylko obrazac, a male pytanko ile "winka" dzis juz wytrabiles???
                    > cos malo, ze tu jeszcze jestes, zmykaj spac, kusz - kusz
                    >
                    GOROLE HUJ WAM W DUPE!!!!GOROLA TO ZABIC!!!!
                • Gość: markkram Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.chcg3.il.corecomm.net 06.06.02, 12:06
                  Gość portalu: gonzoR napisał(a):

> Gość portalu: Sz P. Ja napisał(a):
                  >
                  > > Poweim wam ze osobiscie nie mam wogule zadnego szacunku do zasranych
                  > > volksdeutchy. Moaga mnie wszycsy pocalowac gdzies. Mieszkam poza polka juz
                  > 15
                  > > lat, w USA, i sie czujem wpierw Polakiem, a potem obywatelem swiata. Kibic
                  > uje
                  > > za Polska, a ten dupek Klose, to jak ten pan powiedzial "mu chuj w dupe!"
                  >
                  > wracaj do szkoły
                  >
                  >
                  > ię
                  > na właściwą droge...

Ty co mieszkasz w Stanach. Ja tu jestem 24 lata, i takich jak ty zatrudniam. Mam
                  ich okolo 100. Znajdzie sie i dla Ciebie miejsce. Przyjdz to dostaniesz lekcje
                  z jezyka swoich rodzicow , oraz jak byc dobrym emigrantem, czyli nie zeszmacac
                  innych emigrantow - Mr. Volksyankees.

• Gość: Dziki Re:Ten gość powinien zmienić nazwisko !!!! IP: 212.244.48.* 06.06.02, 21:07
                Ten gość powinien zmienić nazwisko bo obraża naszego słynnego agenta Klosa
              • Gość: DS Re: JUSKO Koles do biblioteki zasuwaj..poczytaj.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.02, 10:02
                Jezeli wiekszosc Polakow mieszkajacych w USA reprezentuje poziom intelektualny
                zblizony do Twojego to zaczynam rozumiec skad sie biora dowcipy o Polakach
      • Gość: 40-latek Dlaczego przegraliśmy? IP: 195.205.195.* 05.06.02, 13:00
        Byliśmy słabsi taktycznie, technicznie i kondycyjnie.Brakuje nam bramkarza
        reżyserującego grę.Kiedyś panowie Tomaszewski i Młynarczyk sterowali obroną,
        jednocześnie w sposób mądry wysyłali piłkę do swoich zawodników poprzez wyrzut
        ręką.Jurek Dudek nauczony w Anglii piłkę wykopywał daleko , na pole
        przeciwnika, gdzie od razu była przechwytywana przez Koreańczyków, którzy bez
        problemu mogli rozwijać akcje ofensywne.Jerzy Dudek w sposób nieprofesjonalny
        bronił drugiego gola.Powinien piąstkować.Taktyka nie przynosząca efektu -gra
        górą powinna być zmieniona podczas gry przez kapitana.Nawet podczas przerwy
        trener nie zmienił sposobu gry. Nadal górne piłki, bezsensowne wykopy, cofanie
        się obrońców i samolubne dryblingi niektórych piłkarzy.Klapa.....
      • Gość: AS Kto jest szmaciarz to widac na boisku i poza ! IP: *.geol.uni-heidelberg.de 10.06.02, 17:59
        Kto jest szmaciarz to widac na boisku, w gospodarce,w rzadzie, na ulicy, na
        scenie...
        I chocbyscie sie Polaczki zesrali z nienawisci do innych nacji
        to itak szmaciarzami i prymitywami jak byliscie tak i bedziecie, chyba ze was
        rozbiora albo sami sprzedacie ten "piekny kraj" za pare centow albo flaszke (im
        predzej tym lepiej dla was).

• Gość: domi Re: Kto jest szmaciarz to widac na boisku i poza ! IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 13.06.02, 02:06
          Halt maul!!!
      • Gość: mirella Re: Klosse to szmaciarz IP: *.alstom.pl 12.06.02, 10:24
        Zagraj sam.To zobaczysz,czy to szmaciarz.Ciekawe co robi na czele listy
        strzelców bramek?
    • Gość: gangers Re: Klosse to szmaciarz IP: *.elsat.net.pl 01.06.02, 18:03
      Nie wiem kim jest Klose , ale jeżeli jest ślązakiem tak jak ja to Polski nie
      zdradził. Bo żeby zdradzić Polske to najpierw trzeba być polakiem, a moge Cie
      zapwić iz ja na pewno polakiem sie nie czuje !!!!
      Pozdrawiam :-)
      • Gość: Sz P. Ja Re: Klosse to szmaciarz IP: *.new-york-06rh15rt-ny.dial-access.att.net 01.06.02, 18:25
        A wiec czym sie czujesz? Niemolem? A jak tak to "du bist dumm" a jak nie, to
        czym? Kaszubem ;)
        • Gość: gangers Re: Klosse to szmaciarz IP: *.elsat.net.pl 01.06.02, 18:45
          Jestem ślązakiem !!! :-)
          • Gość: JUSKO Re: Klosse to szmaciarz IP: 212.182.107.* 01.06.02, 19:46
            Gość portalu: gangers napisał(a):

> Jestem ślązakiem !!! :-)

Powiedz mi, kim są Ślązacy?
            • Gość: gangers Re: Klosse to szmaciarz IP: *.elsat.net.pl 01.06.02, 21:18
              w spisie powszechnym zadeklarowałem narodowość - niepolska...
              jesteśmy słowiańskim narodem
              • Gość: Polak Re: Klosse to szmaciarz IP: *.client.attbi.com 02.06.02, 04:29

> w spisie powszechnym zadeklarowałem narodowość - niepolska...
                > jesteśmy słowiańskim narodem

Czyli praktycznie jestes to samo co cygan albo zyd...
                • Gość: domi Re: Klosse to szmaciarz IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 13.06.02, 02:09
                  zmien jak najszybciej nicka. Z takim "Polakiem" jak ty nie chce miec nic
                  wspolnego i wszyscy inni ROZUMNI Polacy rowniez
          • Gość: Max Re: Klosse to szmaciarz IP: *.toya.net.pl 02.06.02, 15:35

> Jestem ślązakiem !!! :-)

Wszyscy Ślązacy to Polacy!!! , tak jak Mazowszanie,Wielkopolanie itp.
      • Gość: Jozek Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.02, 23:57

> Nie wiem kim jest Klose , ale jeżeli jest ślązakiem tak jak ja to Polski nie
        > zdradził. Bo żeby zdradzić Polske to najpierw trzeba być polakiem, a moge Cie
        > zapwić iz ja na pewno polakiem sie nie czuje !!!!
        > Pozdrawiam :-)
        No i co wy na to dupki

• Gość: Peter Do hanysow. IP: *.polsl.gliwice.pl / *.solaris.ds.polsl.gliwice.pl 05.06.02, 10:51
        Normalnie denerwują mnie te wstrętne hanysy. Jak można sie czuc bardziej
        niemcem niż POLAKIEM. Przecież jak pojedziesz do niemiec durny hanysie to
        mozesz pracować na budowie, bo maja cie za psa i traktuja gorzej. A Ty mowisz
        ze nie czujesz sie POLAKIEM? Ten Klosse to poprostu zdrajca i nie ma o czym
        dyskutować. Napewno nie zostanie królem strzelców bo Niemcy długonie pograja na
        tych mistrzostwach.
    • Gość: Jacek Re: Klosse to szmaciarz IP: *.sympatico.ca 01.06.02, 18:41
      Ojciec Miroslawa Klose gral w latach siedemdziesiatych w Odrze Opole .Druzyna
      braci Kotow,Engelberta Jarka,Bolcka,Misiaka.Tam bylo w pierwszej jedenastce
      kiedyc siedmiu zawodnikow z nazwiskami zaczynjacyni sie na litere K.Najlepszy w
      historii Odry to Henryk Szczepanski"Burza" i bramkarz Konrad Kornek,obaj
      reprezentanci.Ojciec Miroslawa,chyba mial na imie Jaroslaw,wyjechal "za
      chlebem" do Francji,zas do Niemiec przeniosl sie gdzie w 1986-1988 roku .Matka
      Miroslawa byla chyba pilkarka reczna.Moze oni sa autochtoni opolscy i
      wykorzystali to zostajac w Niemczech.Ale co sadzic o innych?
      Buncol,Wojcicki,Szoltysik,Biernat i dziesiatki innych tez folksdojcze czy
      emigranci?Od zakonczenia wojny minelo 57 lat.
      • Gość: domi Re: Klosse to szmaciarz IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 13.06.02, 02:11
        Brawo Jacek. Wraca mi wiara w moich rodakow
    • Gość: gosc Re: Klosse to szmaciarz IP: *.UNI-MUENSTER.DE 01.06.02, 18:48
      Dlaczego nazywasz go szmaciarzem? Co ty o nim wiesz?
      Co on Ci zrobil?
      Wasze ubogie, antyniemieckie poglady sa naprawde do
      pozalowania.
      Pozdrowienia
      gosc
      • Gość: Łodziani Re: Klosse to szmaciarz IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.06.02, 18:52
        Poszukałem w sieci strony Klosego. Nie jestem zwolennikiem inwektyw i uznaje
        jego prawo do uważania się za Niemca, ale wkurzyłem się jak przeczytałem, że
        urodził się (cytuję ): Oppeln - Schlesien. To jednak było Opole wówczas i jest
        w dalszym ciagu.
        • Gość: gosc Re: Klosse to szmaciarz IP: *.UNI-MUENSTER.DE 01.06.02, 18:56
          Gość portalu: Łodziani napisał(a):

> Poszukałem w sieci strony Klosego. Nie jestem
          zwolennikiem inwektyw i uznaje
          > jego prawo do uważania się za Niemca, ale wkurzyłem się
          jak przeczytałem, że
          > urodził się (cytuję ): Oppeln - Schlesien. To jednak
          było Opole wówczas i jest
          > w dalszym ciagu.

.. a od kiedy jest n.p. Koeln Kolonia albo Muenchen
          Monachium???
      • Gość: JUSKO Re: Klosse to szmaciarz IP: 212.182.107.* 01.06.02, 19:49
        Skąd wiesz że mam poglądy "antyniemieckie"? To że nie podoba mi się postawa
        Klosse'go, nie oznacza wcale że jestem wrogiem Niemców. Poza tym sens mojej
        wypowiedzi jest taki: Przestańcie doszukiwać się polskości u Klosse'go bo jej
        yam nie znajdziecie!!!
        • Gość: Jozek Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.02, 00:16
          Gość portalu: JUSKO napisał(a):

> Skąd wiesz że mam poglądy "antyniemieckie"? To że nie podoba mi się postawa
          > Klosse'go, nie oznacza wcale że jestem wrogiem Niemców. Poza tym sens mojej
          > wypowiedzi jest taki: Przestańcie doszukiwać się polskości u Klosse'go bo jej
          > yam nie znajdziecie!!!
          Nareszcie rosadny glos w dyskusji, po prostu sa niemcy mieszkajacy w polsce i
          polacy w niemczech czy to tak trudno zrozumiec pozostalym

• Gość: ers Re: Klosse to szmaciarz IP: *.SILWEB.PL 01.06.02, 22:45
      A moze by tak najpierw troche sie poduczyc w historii Slaska?
      Klose i jego rodzice naleza/nalezeli do mniejszosci niemieckiej na Slasku, a to ze w powojennej komunistycznej Polsce Niemcow ktorzy pozostali w swojej slaskiej ojczyznie udalo sie sila spolonizowac, to juz inna sprawa...
      Ja takze jestem urodzony w Polsce, a jednak jakims cudem potrafie sie tak samo dobrze poslugiwac jezykiem polskim jak i niemieckim. Co wiecej, czuje sie Niemcem. Czy ja tez jestem szmacziarzem?
      • Gość: Gustlik polonizacja IP: 212.182.107.* 02.06.02, 21:41
        Powiedz mi jeszcze, kto wcześniej, przez trzysta bez mała lat, ten Śląsk siłą
        germanizował.
    • Gość: Michał Jusko to PALANT DO KWADRATU ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 22:46
      A skąd wiesz debilu, że Engel mówi prawdę ?
      Sam Mirek twierdzi, że CHCIAŁ GRAĆ W REPREZENTACJI POLSKI, ALE NIKT SIE NIM NIE
      ZAINTERESOWAŁ !
      To samo powiedziano dzisiaj w Polsacie-Sport ( redaktor Zarzeczny ) !
      Strasznie łatwo manipulować takimi półgłówkami jak ty.
      Pismak coś napisze, a ty od razu siekiera w dłoń i zabić chłopaka, bo mu się
      udało, bo robi karierę, bo mu zazdrościsz !
      • Gość: Sz P. Ja Re: Jusko to PALANT DO KWADRATU ! IP: *.new-york-06rh15rt-ny.dial-access.att.net 01.06.02, 22:50
        BBC podalo ze Engel go prosil do zespolu polskiego ale mirek wolal dla szwabow.
      • Gość: JUSKO Re: Jusko to PALANT DO KWADRATU ! IP: 212.182.107.* 02.06.02, 16:55
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> A skąd wiesz debilu, że Engel mówi prawdę ?
        > Sam Mirek twierdzi, że CHCIAŁ GRAĆ W REPREZENTACJI POLSKI, ALE NIKT SIE NIM NIE
        >
        > ZAINTERESOWAŁ !
        > To samo powiedziano dzisiaj w Polsacie-Sport ( redaktor Zarzeczny ) !
        > Strasznie łatwo manipulować takimi półgłówkami jak ty.
        A skąd wiesz, czy to tobą ktoś nie manipuluje? Kiedy "Mirek" miał wyrazić chęć
        gry w naszej reprezentacji? Osobiście ci o tym powiedział? A co do pismaków,
        którzy piszą ( lub mówią ) różne rzeczy, to jak się to ma do twojej wzmianki o
        redaktorze Niedorzecznym ( to piłkarze z którymi robił "wywiady" nadali mu to
        przezwisko, chyba nie bez powodu ) i Polszmat- Sport

• Gość: Jozek Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.02, 23:52
      Gość portalu: Jusko napisał(a):
      Nie szanuję go jednak jako człowieka, ponieważ sprzedał się za
      > prysłowiwowe 13 DM. Jak syn dwojga Polaków, człowiek, który przez prawie całą
      > pierwszą dekadę swojego życia mieszkał w Polsce, może powiedzieć, że czuje się
      > Niemcem... A zresztą, skoro tak mówi, to kij mu w ryj. Nie będziemy tu po nim
      > płakać.
      Szmaciarz a kto od ciebie wymagal lez?

>Dla mnie osobiście jest to jeszcze jeden powód by nie kibicować
      > Niemcom, za którymi zresztą, jeśli chodzi o futbol, nie przepadam.
      Takich kibicow Szmaciarz, nikt nie prosil o pilkarski doping
      > właśnie zainteresowali się nim dość szybko, za to on nie wyraził
      > zainteresowania Polską. Panie Klosse senior, wstyd, że wychował pan syna na
      > takiego "patriotę".
      Szmaciarzu, czy kazdemu nalezy przypominac ze w tym slowianskim kraju, mozna
      rowniez czuc sie niemcem. A jezeli nie to kto zabrania?

• Gość: NIEMIEC Re: Klosse to szmaciarz IP: *.n.dial.de.ignite.net 02.06.02, 09:45
        Poloki to jednak gupie DEBILE!!!!!!
        • Gość: JEZUS Re: Klosse to szmaciarz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 10:04
          Niemcy nie wyjdą zgrupy!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: __jan Re: nastepny polski "mOndraLLa" IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.02, 12:35
            Gość portalu: JEZUS napisał(a):

> Niemcy nie wyjdą zgrupy!!!!!!!!!!!!!!!!

tylko zazdroscic i innych gnoic umiecie - wy zawistne polaczki -
            tu na miejscu proponuje dla was wszystkich wizy na dostep do komputerow
            wprowadzic, moze wowczas nastapi troche poprawy

• Gość: hanys Re: Klosse to szmaciarz IP: 2.3.STABLE* / *.hypovereinsbank.de 05.06.02, 20:49
          GOROL TO RASISTA!!!!
        • Gość: andres Re: Klosse to szmaciarz IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 13.06.02, 02:16
          Jak jestes takim madrym Niemcem to napisz to samo po niemiecku bez zagladania
          do slownika
    • Gość: JUSKO Pozdrowienia IP: 212.182.107.* 02.06.02, 16:46
      Naprawde ubawiła mnie cała ta dyskusja. Mogę sobie wyobrazić jak ci, których
      uraził mój list z pianą na ustach wściekle tłukli w klawiaturę, pisząc
      odpowiedź. No, ale nie o to tutaj chodzi. Najważniejszą sprawą w tym wszystkim
      są problemy, którego wielu nie dostrzega: wzajemnych stosunków polsko-
      niemieckich oraz przynależności narodowej mieszkańców Śląska. Na ten pierwszy
      temat nie będę się wypowiadał, ponieważ zarzucono mi juuż tutaj, całkiem
      niesłusznie, postawę antyniemiecką. Nie będę też wracał do sprawy Klose'go, bo
      wszystko co chciałem na ten temat powiedzieć jest w moim pierwszym liście i w
      jednej z moich odpowiedzi na komentarze. Chodzi mi o coś innego. Padały tutaj
      takie stwierdzenia: nie jestem Polakiem, tylko Ślązakiem. Jesteśmy narodem
      słowiańskim. A ja na to odpowiem: nie ma czegoś takiego jak naród- Ślązacy. To
      Niemcy próbowali podczas wojny go wyodrębnić, podobnie jak "Goralenvolk", aby
      ułatwić sobie germanizację ziem polskich. Śląsk, od początku organizacji
      państwowych w twj części Europy należał do Polski. Nie było tu nawet żadnego
      większego plemienia, rzędu takich jak Polanie, Wiślanie, czy Czesi. Ślązacy
      zawsze mieli silne poczucie polskości. W czasie gdy Śląsk był pod władzą
      najpierw czeską, potem niemiecką, zawsze okazywano tu ogromne przywiązanie do
      Polski. Zupełnie inaczej było np. na Pomorzu Zachodnim, które nie wykazywało
      wogóle tego typu tendencji. Ślązacy natomiast zawsze podkreślali swoją
      polskość. Apogeum tego były powstania śląskie, podczas których dobitnie
      wykazali, kim są. Udowodnili to Niemcom i całemu światu. Pokazali, że czują się
      Polakami. To tyle co chciałem powiedzieć, nie będę już wracał do tego tematu.
      Jeśli komuś się nie podoba to co myśle, to...jego problem. Przesyłam
      pozdrowienia dla wszystkich którzy brali udział w dyskusji. JUSKO
      ps. Niemcy nie wygrają Mundialu
      • Gość: __jan pozdrowienia od 300-letniej kultury slaskiej.. IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.02, 16:58
        Gość portalu: JUSKO napisał(a):

> Naprawde ubawiła mnie cała ta dyskusja. Mogę sobie wyobrazić jak ci, których
        > uraził mój list z pianą na ustach wściekle tłukli w klawiaturę, pisząc
        > odpowiedź. No, ale nie o to tutaj chodzi. Najważniejszą sprawą w tym wszystkim
        > są problemy, którego wielu nie dostrzega: wzajemnych stosunków polsko-
        > niemieckich oraz przynależności narodowej mieszkańców Śląska. Na ten pierwszy
        > temat nie będę się wypowiadał, ponieważ zarzucono mi juuż tutaj, całkiem
        > niesłusznie, postawę antyniemiecką. Nie będę też wracał do sprawy Klose'go, bo
        > wszystko co chciałem na ten temat powiedzieć jest w moim pierwszym liście i w
        > jednej z moich odpowiedzi na komentarze. Chodzi mi o coś innego. Padały tutaj
        > takie stwierdzenia: nie jestem Polakiem, tylko Ślązakiem. Jesteśmy narodem
        > słowiańskim. A ja na to odpowiem: nie ma czegoś takiego jak naród- Ślązacy. To
        > Niemcy próbowali podczas wojny go wyodrębnić, podobnie jak "Goralenvolk", aby
        > ułatwić sobie germanizację ziem polskich. Śląsk, od początku organizacji
        > państwowych w twj części Europy należał do Polski. Nie było tu nawet żadnego
        > większego plemienia, rzędu takich jak Polanie, Wiślanie, czy Czesi. Ślązacy
        > zawsze mieli silne poczucie polskości. W czasie gdy Śląsk był pod władzą
        > najpierw czeską, potem niemiecką, zawsze okazywano tu ogromne przywiązanie do
        > Polski. Zupełnie inaczej było np. na Pomorzu Zachodnim, które nie wykazywało
        > wogóle tego typu tendencji. Ślązacy natomiast zawsze podkreślali swoją
        > polskość. Apogeum tego były powstania śląskie, podczas których dobitnie
        > wykazali, kim są. Udowodnili to Niemcom i całemu światu. Pokazali, że czują się
        >
        > Polakami. To tyle co chciałem powiedzieć, nie będę już wracał do tego tematu.
        > Jeśli komuś się nie podoba to co myśle, to...jego problem. Przesyłam
        > pozdrowienia dla wszystkich którzy brali udział w dyskusji. JUSKO
        > ps. Niemcy nie wygrają Mundialu
        moze cie to ubawi moze nie, to twoj problem, zauwazajac wielokrotnosc bledow
        stylistycznych i do tego przede wszystkich ortograficzych, dziwi mnie naprawde
        teg typu proba wyzwaniania sily wyzszej zeby cos zaskutkowalo, tylko czego
        obojetnie gdzie mieszkamy >no chyba, ze KUBA, PLN. KOREA, czesciowo CHINY, moze
        tez i WIETNAM, , mozesz nam opowiadac swoje bzdury do upoju i dalej, my
        decydujemy czy bedziemy sluchac albo nie lub o w ogole;

to co ty wiesz - to tylko socjalistyczne ksiazki, dlatego zanim cos powiesz,
        poczekaj wpierw ma wyniki spisu powzechnego......potem mozesz.....o ile ci bedzie
        jeszcze dane - dodac swoja opinie na ten temat, nasza rodzina MA 300-letnia
        ciagla historie osadnictwa niemieckiego i ty maly brudasie zezwalasz sobie
        na tego typu dyskusje tu na forum, chyba dzis nie wypiles za duzo.......

• Gość: JUSKO Re: pozdrowienia od 300-letniej kultury slaskiej.. IP: 212.182.107.* 02.06.02, 17:12

> ty maly brudasie zezwalasz sobie
          > na tego typu dyskusje tu na forum, chyba dzis nie wypiles za duzo.......

Co o mnie wiesz, żeby pisać w ten sposób. Naprawdę wykazałeś się ogromną
          kulturą. Siła twoich argumentów powaliła mnie z nóg. Odebrała mi zdolność
          mowienia. Twoje racjonalne, niezwykle mądre wywody kazały mi się zastanowić nad
          dalszym sensem istnienia, jako Polak i jako człowiek wogóle.

Wiesz, kiedy czytam takie wypowiedzi jak twoja, to trace wiarę w Homo Sapiens.

• Gość: gosc Re: pozdrowienia od 300-letniej kultury slaskiej.. IP: *.UNI-MUENSTER.DE 02.06.02, 18:28
            Wprawdzie nie lubie tego rodzaju slownictwa, ale nie
            dziw sie, ze ktos cie nazywa "malym brudasem", jezeli
            ty innych ludzi od szmaciarzy wyzywasz.
            A tak poza tym to nie wydaje mi sie ze masz racje co do
            polskosci Slaska i jego mieszkancow (przynajmniej
            czesci z nich).
            Pozdrowienia
        • Gość: KKK Małe, zapijaczone brudasy IP: 212.182.107.* 02.06.02, 21:03
          UWAGA, UWAGA ogłaszamy polowanie! Cześć i wieczna chwała dla tego, kto
          przyniesie głowę "Jana" . Jan du bist aine grosse deutsche schweine, i hu.j ci
          w dupe ty Wielkoniemiecki Wypierdku. Nam każesz pić wino, a sam to pewnie
          wlewasz litry piwska w ten wielki niemiecki kałdun, zażerając przy tym kiełbasę
          z kapustą, i rycząc "Horst Wessel", albo "deutschland uber alles". Możemy wam
          szwabom też po różnych stereotypach (ty pewnie w ogóle nie znasz tego słowa)
          pojechać i nie będzie ci miło, wię wracaj do swojego piwa i kiełbasy, albo
          niech twoja fraulein zrobi ci loda, a nie wypisuj takich bzdur na komputerze.
      • Gość: ers Re: Pozdrowienia IP: *.SILWEB.PL 02.06.02, 23:02
        Jezeli mozna wyciagnac jakis wniosek z tej calej "dyskusji", to tylko ten, ze jezeli w Polsce jest wiecej ludzi myslacych podobnie jak niektorzy "wypowiadajacy" sie tutaj, to jeszcze daleko Polsce do Unii i wspolnej mysli europejskiej.
        Slask zawsze byl kraina multikulturalna. Najlepszym przykladem moze byc tutaj gwara slaska, ktora jest po prostu zlepkiem jezyka polskiego, niemieckiego i czeskiego. Istniala takze kiedys niemiecka gwara slaska, ale wraz z wypedzeniem wiekszosci niemcow w latach 45-47 zostala ona bezpowrotnie utracona.
        Jest totalna bzdura twierdzenie, ze jedyna rzecza ktora Niemcy przyniesli Slaskowi to bezwzgledna germanizacja i ucisk. Wiekszej bzdury naprawde nie mozna wymyslic. Osadnicy niemieccy (by the way, zaproszeni przez ksiazat piastowskich w XII wieku), pomogli zalozyc i zalozyli sami wiele osad i miast,
        karczowali lasy dla pozyskiwania gruntu i pomagali lokalnej ludnosci w ulepszeniu podstaw gospodarowania. W tamtych czasach nie byly wazne kwestie przynaleznosci narodowosciowych.
        Przypominam takze, ze w ukladzie trenczynskim z 1335 roku krol Polski Kazimierz III Wielki zrezygnowal "po wsze czasy" z wszelkich polskich roszczen do terytoriow slaskich.
        Slask dostawal sie kolejno pod wladanie czeskie, pozniej austriackie, w koncu pruskie. W przeciagu tych prawie 700 lat wytworzyla sie tam specyficzna i niepowtarzalna kultura laczaca elementy polskie, czeskie, austriackie i niemieckie.
        Byly rozne czasy w historii Slaska, dobre i zle. Byl "pruski Kulturkampf", byly Powstania Slaskie, byli Nazisci, byla Druga Wojna Swiatowa i koniec tej niepowtarzalnej kultury Slaska wraz z wypedzeniem wiekszosci jego mieszkancow.
        Byly tez wybitne osobistosci pochodzace ze Slaska, jak na przyklad wybitni pisarze Joseph Freiherr von Eichendorff czy Gerhart Hauptmann. Byli architekci, politycy, naukowcy. I wszyscy oni byli slazakami. Zapewne malo kto wie, ze Brama Brandenburska zostala wybudowana przez slazaka.
        Podziwiana na calym swiecie Katedra Kolonska zostala ukonczona w XIX w. przez slaskiego architekta.
        W ciagu 45 lat komunizmu udalo sie bardzo skutecznie zatrzec wszelka pamiec o wspolnej polsko-niemieckiej przeszlosci slaska. Slask nalezal do "ziemi odzyskanych", i jako taki mial byc od zawsze polski. Malo kto w Polsce zna prawdziwa historie Slaska. Jakiz to smutny fakt.
        Tak, jestem Niemcem. Tak, jestem Slazakiem. Tak, urodzilem sie w Polsce. Na Slasku. Nie wyjechalem do Niemiec, tak jak duza czesc moich rodakow. Tutaj jest moj "Heimat", i tutaj zostane.
        Przy MS kibicuje druzynie Niemiec. Ale takze bede sie cieszyl przy kazdym sukcesie Polskiej reprezentacji.
        • Gość: JUSKO Re: Pozdrowienia IP: 212.182.107.* 02.06.02, 23:18
          Ok, rozumiem, w czym rzecz. Szkoda że w tej dyskusji zabierali głos rozmaici
          fanatycy z obu stron. Nie było moim zamiarem doprowadzić do wzajemnego
          obrzucania się inwektywami.
        • Gość: Robin ! Re: Pozdrowienia IP: 195.205.223.* 04.06.02, 08:44
          Chciałbym powiedzieć tylko tyle ze bardzo podniosło mnie na duchu to co
          przeczytałem tutaj ! Urodziłem się na sląsku i również jestem ze śląskiem
          związany kulturowo i uczuciowo , kilka lat mieszkałem w Niemczech i doskonale
          rozumiem Mirosława Klose !
          A wszystkim tym którzy tak obelrzywie się o nim wyrazają , chciałbym
          powiedzieć ze muszą się jeszcze długo uczyć kultury i dobrego zachowania !
          Istnieje różnica pomiedzy ludzmi ze wsi a wieśniakami ! dla mnie jesteście
          totalnymi wieśniakami , obywatelami zadupia i z wami mamy wejść do unii, po
          co ? zeby się za takich jak wy wstydzić , bo napewno zadbacie o adekwatną
          opinie !
          Polacy muszą sie jeszcze wiele uczuć od innych , na przykład od niemców !
          właśnie tak !
          • Gość: Zdzichu Re: Pozdrowienia IP: *.pl 05.06.02, 10:34
            Ciekawe ilu by Was było Slązaków-Niemców, dupki, gdyby nie kasiora, co?
            Śmierdzące gówna, sprzedające się za deutsche Pass i możliwość dorobienia w
            Reichu. Rzygać mi się chce jak czytam takiego pseudo-intelektualistę jak ers -
            wypierdalaj do Muenchen i tam sobie kibicuj Niemiaszkom, gnoju!
            • Gość: ers Re: Pozdrowienia IP: *.polsl.gliwice.pl / *.SILWEB.PL 05.06.02, 22:35
              Gość portalu: Zdzichu napisał(a):

> Ciekawe ilu by Was było Slązaków-Niemców, dupki, gdyby nie kasiora, co?
              > Śmierdzące gówna, sprzedające się za deutsche Pass i możliwość dorobienia w
              > Reichu. Rzygać mi się chce jak czytam takiego pseudo-intelektualistę jak ers -
              > wypierdalaj do Muenchen i tam sobie kibicuj Niemiaszkom, gnoju!

Bez komentarza. Wstydz sie, "patrioto" jeden.
            • Gość: ers Re: Pozdrowienia2 IP: *.polsl.gliwice.pl / *.SILWEB.PL 05.06.02, 22:45
              No ok, moze jednak odpisze troche wiecej.
              Akurat koncze czwarty rok studiow, a w Niemczech jeszcze nawet zlamanego centa nie zarobilem.
              Zyje w Polsce i bede pracowal w Polsce, a jak ci sie to nie podoba, to mozesz sie poskarzyc
              u pana Leppera. Dziekuje bardzo za uwage.
        • Gość: domi Re: Pozdrowienia IP: 5.2.1R* / 24.157.15.* 13.06.02, 02:25
          do Twojego madrego wywodu moge jeszcze dodac ze w historii panstwowosci polskiej
          (ponad 1000 letniej) ponad 800 lat stosunkow polsko niemieckich bylo bardzo
          poprawne, a czesto i zyczliwe.Co do kulturkampfu nalezy rowniez dodac ze
          hegemonia pruska byla nielubiana w innych regionach Rzeszy niemieckiej -Vide
          Bawaria.
          Serdecznie pozdrawiam jako obywatel Europy od zawsze
    • Gość: Stary Re: Klosse to szmaciarz IP: *.rho.forthnet.gr 02.06.02, 22:28

Jak syn dwojga Polaków, człowiek, który przez prawie całą
      > pierwszą dekadę swojego życia mieszkał w Polsce, może powiedzieć, że czuje się

Jusko, masz racje !
      Precz ze wszystkimi, ktorzy sie sprzedali: Klosse, Lubanski, Michalczewski, siostry Talkowny itd. !!!
      Ale to chyba musi dzialac w obie strony? A wiec precz z ABEBE - won sprzedawczyku z reprezentacji!
      • Gość: ADAMUS Oli a sprawa polska IP: 212.182.107.* 02.06.02, 22:58
        No, tutaj nie masz racji. Widzisz, Oli nigdy nie wypierał się swojego
        pochodzenia.
    • Gość: Konrad Re: Klosse to szmaciarz IP: *.15.vie.surfer.at 02.06.02, 23:02
      1) Co to jest "Kultura slaska", czym sie ona cechuje?
      2) Mieszkam juz 30 lat za granica, tu urodzil nam sie syn, ktory rowniez jest
      sportowcem i przede wszystkim Polakiem. Ma kumpli roznych narodowosci i jakos
      nie wpadl do tej pory na pomysl nazywania siebie Austriakiem, choc ci bardzo
      by sobie tego zyczyli. Do Austrii ma swoj sentyment, jak i do Polski tez, ale
      podkresla zawsze dla jasnosci sytuacji, ze jego rodzice sa Polakami, nauczyli
      go jezyka polskiego, przekazali mu wiedze o historii i kulturze polskiej, i ze
      bez znajomosci jezyka polskiego chyba by zwariowal.
      3) Klosse Miroslaw jest produktem swoich rodzicow i wynikiem ich nastawienia
      do narodu, z ktorego wyszli. Zreszta, nie oni pierwsi i nie ostatni...
      • Gość: Mark Re: co za palant IP: *.proxy.aol.com 02.06.02, 23:30
        Gość portalu: Konrad napisał(a):

> 1) Co to jest "Kultura slaska", czym sie ona cechuje?
        > 2) Mieszkam juz 30 lat za granica, tu urodzil nam sie syn, ktory rowniez jest
        > sportowcem i przede wszystkim Polakiem. Ma kumpli roznych narodowosci i jakos
        > nie wpadl do tej pory na pomysl nazywania siebie Austriakiem, choc ci bardzo
        > by sobie tego zyczyli. Do Austrii ma swoj sentyment, jak i do Polski tez, ale
        > podkresla zawsze dla jasnosci sytuacji, ze jego rodzice sa Polakami, nauczyli
        > go jezyka polskiego, przekazali mu wiedze o historii i kulturze polskiej, i ze
        > bez znajomosci jezyka polskiego chyba by zwariowal.
        > 3) Klosse Miroslaw jest produktem swoich rodzicow i wynikiem ich nastawienia
        > do narodu, z ktorego wyszli. Zreszta, nie oni pierwsi i nie ostatni...

Typowy polski palant.On ma prawo zagranica deklarowac swoja polskosc ale
        w Polsce rodza sie tylko Polacy i wszyscy ludzie ktorzy urodzili sie na
        dzisiejszym terytorium Polski i mieszkaja poza granicami to Polacy .
    • Gość: tom Re: Klosse to szmaciarz IP: 213.186.78.* 03.06.02, 00:05
      Klosse to gosc ze Sloska. Gro kaj chce. Niy czuje sie Polokiym - bo i
      skuliczego, to grzych?
      Olisadebe to prawdziwy Polok?Ja!! Niy te czasy. Jo sie ciesza ze dwa Slonzoki
      grajom - Klosse i Dudek - mom komu kibicowac. Jes jeszcze jedyn Slonzok -
      jo wiym, a i tak final bydzie Italia - Argentina.I bez to wrzisko patrza na tyn
      Mundial.
      • Gość: Fakir Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.02, 04:39
        Ludzie, czy wy umiecie sie tylko klocic? Oli tez deklarowal, ze czuje sie
        Polakiem, to jak byscie sie czuli gdyby mu ciagle mowili, ze jest polskim
        sprzedawczykiem? On tez przyjechal do Polski dal forsy, a nie bo ktos mu
        powiedzial, ze to taki cudowny kraj, ze nic tylko sie w nim zakochac i przyjac
        z duma jedo obywatelstwo... On tez pierwsze lata zycia spedzil w innm kraju i
        nikt nie ma mu tego za zle, ze czuje sie Polakiem. Czy jest nigeryjskim
        odpowiednikiem polskiego volksdojcza? Czy jak nam bedzie niepotrzebny to tez go
        odrzucimy, oplujemy lubskopiemy dupe? (to nawiazujac do innego watku o Mirku K.)
        Dlaczego tak Was boli, ze nie wszyscy urodzeni w Polsce sa Polakami? Przeciez
        kibicujemy i innym , ktorzy by mogli startowac dla innych krajow, a startuja
        dla Polski (Partyka , Adijanna Dadci, zreszta tu mozna dodac pare innych
        nazwisk)A o Mirku i jego rodzicach najlepiej swiadczy to, ze dotad mowi po
        polsku i sie z tym nie kryje, a ja poznalem i takich, ktorzy po przekroczeniu
        granicy jezyka polskiego juz nie znali a po niemiecku gadac nie umieli. To bylo
        dopiero zenujace. Wczoraj slyszalem dochodzace zza okna odglosy imprezy, a
        najlepsze bylo wykonane pijackim wrzaskiem "odspiewanie" Mazurka Dabrowskiego o
        3ciej w nocy. Czy tak postepuja folksdojcze w waszym rozumieniu? Ja tez mam oba
        obywatelstwa, czuje sie MIESZKANCEM Niemiec, bo jak i w Polsce, tu tez
        znalazlem przyjaciol, na ulicach spotykam znajomych, kibicuje miejscowej
        druzynie, ALE w Polsce mam moje korzenie , mowie z polskim akcentem i tego nie
        zmienie (nawet nie probuje), tam mam przyjaciol, Polska sie interesuje(rowniez
        zawodowo). Ale nigdy Wam nie zarecze, ze moja corka , choc postaram sie by
        mowila po polsku, czula sie bardziej zwiazana z Polska, niz z krajem w ktorym
        mieszka. To ona bedzie musiala o tym rozstrzygnac, a ja jej wybor zaakceptowac.
        A moze wyjedzie jeszcze do innego kraju i przyjmie ichnie obywatelstwo? Kto
        wie ? Pozdrawiam z Niemiec, kibicujac ZAROWNO Polsce, jak i Niemcom.
    • Gość: polo Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.06.02, 07:53
      Opamiętaj się. A swój chory patriotyzm wsadź sobie w dupę, chory debilu. Każdy
      ma prawo wyboru swojego miejsca na ziemi iwara ci od tego.
    • bernart Re: Klosse to szmaciarz 04.06.02, 08:01
      Dajcie moze sobie juz spokoj z ta sprawa, bo stalo sie
      to juz naprawde nudne. Chyba z dziesiec watkow i ta
      sama sieczka. Dzisiaj jest nasz mecz!
    • Gość: hanys Re: Klosse to szmaciarz IP: 2.3.STABLE* / *.hypovereinsbank.de 05.06.02, 00:59
      zal wam gorole?
    • Gość: tomjk Re: Klosse to szmaciarz IP: 217.98.105.* 05.06.02, 07:49
      Oczywiście. Powinien zostać w Opolu, grać w rezerwach III ligowej "oderki", a
      w chwilach zwątpienia pocieszać się myślą, że kiedyś wygraliśmy pod Grunwaldem.
    • nusko Re: Klosse to szmaciarz 05.06.02, 11:03
      serdeczne zyczenia dla rodzicow Klosse ze pomimo ucisku i poniewierki tak jak i
      przymusowego obywatelstwa polskiego wychowali syna w duchu niemieckim.
    • Gość: Chris S. Re: Klosse to szmaciarz IP: *.proxy.aol.com 05.06.02, 18:13
      Odczepcie sie od chlopaka.On po prostu dokonal wyboru i koniec dyskusji.Po co
      te obelgi i zniewazanie jego osoby.Watpie tez aby wszystko zalezalo tylko od
      pieniedzy w jego przypadku.
      • Gość: __jan Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.02, 18:28
        Gość portalu: Chris S. napisał(a):

> Odczepcie sie od chlopaka.On po prostu dokonal wyboru i koniec dyskusji.Po co
        > te obelgi i zniewazanie jego osoby.Watpie tez aby wszystko zalezalo tylko od
        > pieniedzy w jego przypadku.

tym bardziej, ze mial 8 lat wyjezdzajac z Opola

• Gość: Michał Re: Klosse to szmaciarz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 19:34
          A do tego NIKT mu nie zaproponował gry w polskiej reprezentacji !
          • ugugunana Za słaby jest... 05.06.02, 19:53
            Gość portalu: Michał napisał(a):

> A do tego NIKT mu nie zaproponował gry w polskiej reprezentacji !

Pewnie nie pasował do koncepcji Engela...
    • Gość: hanys Re: Klosse to szmaciarz IP: 2.3.STABLE* / *.hypovereinsbank.de 05.06.02, 20:46
      OD KIEDY JEST SLONSOK GOROLEM? JA TYSZ JESTEM TYSZ SLONSOKIEM I NIEGDY NIE BOJEM
      POLOKEM!!!!A WOGULE ZAL WAM???
      • Gość: pit Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.02, 17:46
        Gość portalu: hanys napisał(a):

> OD KIEDY JEST SLONSOK GOROLEM? JA TYSZ JESTEM TYSZ SLONSOKIEM I NIEGDY NIE BOJE
        > M
        > POLOKEM!!!!A WOGULE ZAL WAM???
        Pisz polski ty pijaku hanys.

• darijos Re: Klosse to szmaciarz 10.06.02, 17:48
      nie zgadzam sie.dla mnie kpt.klos i stawka sa i beda cool! a co sadzisz o
      brunerze?he?
    • Gość: AS Re: Klosse to szmaciarz IP: *.geol.uni-heidelberg.de 10.06.02, 17:50
      Odezwal sie niejaki Jusko - Patriota!! Czlowiek honoru gadnego tej szmaciatej
      reprezentacji i Polski
      • Gość: bibi Re: Klosse to szmaciarz IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.02, 17:48
        Internet to jednak rzeczywiscie kloaka.Czytając wypowiedzi debili typu Jusko
        czy Peppe, ktorych inteligencja z pewnoscią ustepuje inteligencji mamuta,można
        to tylko potwierdzic.Ci kretyni mogą sobie tylko poszczekac, bo w życiu niczego
        nie osiągneli i nie osiągną.Wyłazą z nich kompleksy prostaczków.
    • Gość: kkk ...Jak cala kupa Polakow na tym forum!!! IP: *.sympatico.ca 10.06.02, 17:53
      ...a jednak nie wieszasz po nich psow jak mowia jak bardzo wstydza sie byc
      Polakami...daj kazdemu z nich po 100 marek i tez sie wyrzekna pochodzenia...
    • Gość: jAKO' Re: Klosse to szmaciarz IP: *.chello.pl 10.06.02, 18:28
      Klosse ma racje ze nie chce grac z takimi szmaciarzami w drużynie jak nasze
      zasrane Orly!!! Wybral drużynę gdzie może pokazac swoją klase i zdobywać piękne
      bramki
      A z Ciebie patriota jak z koziej dupy trąba
      Pozdrawiam
      • Gość: hugo Re: Klosse to szmaciarz IP: *.wozniaka.bytom.pl / 192.168.1.* 10.06.02, 18:57
        sam jestes szmaciarz
      • Gość: Marcin Ale radykałowie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 20:10
        Po pierwsze to jego nazwisko brzmi Klose, a nie Klosse.
        A po drugie to jestem oburzony tonem wypowiedzi pod adresem Klose. Każdy ma
        wolny wybór i tylko w takim nietolerancyjnym kraju jak Polska można być tak
        obrażany. On wybrał lepsze życie, w bardziej cywilizowanym kraju, czego dowodem
        są posty na tym forum.
        Z drugiej strony to racja, że komentatorzy nie powinni używać stwierdzenia, że
        Polak ma szansę na koronę króla strzelców. Ważne są barwy, które się
        reprezentuje, nie pochodzenie.
        • Gość: raf Re: Ale radykałowie IP: *.polsl.gliwice.pl / *.SILWEB.PL 11.06.02, 22:52
          > Ważne są barwy, które się
          > reprezentuje, nie pochodzenie.

No i wlasnie w tym sek... Klose moze sie legitymowac pochodzeniem niemieckim...
    • Gość: :) Re: Klosse to szmaciarz IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.06.02, 22:57

> Osobiście nie mam nic przeciwko Miroslavovi Klosse jako piłkarzowi. Jest
      > napewno doskonałym napastnikiem. Udowodnił to zresztą w meczu z Arabią
      > Saudyjską. Nie szanuję go jednak jako człowieka, ponieważ sprzedał się za
      > prysłowiwowe 13 DM. Jak syn dwojga Polaków, człowiek, który przez prawie całą
      >
      > Niemcem... A zresztą, skoro tak mówi, to kij mu w ryj. Nie będziemy tu po nim
      > płakać. Dla mnie osobiście jest to jeszcze jeden powód by nie kibicować
      > Niemcom, za którymi zresztą, jeśli chodzi o futbol, nie przepadam. W tym
      > miejscu chciałem też wezwać wszystkich, którzy dali się opętać Klossemanii-
      > opamiętajcie się. Nie ma co mówić, że Polak ma szansę na koronę króla
      > strzelców, ponieważ człowiek o którym tu mowa prawdziwym Polakienm nigdy chyba
      > nie był, na pewno nie jest nim teraz, i już nigdy raczej nie będzie. Przy
      > okazji wyjaśniła się sprawa, która długo mnie nurtowała: dlaczego PZPN i trener
      >
      > Engel nigdy nie zainteresowali się "polskim brylancikiem" z Kaiserslautern. Oni
      >
      > właśnie zainteresowali się nim dość szybko, za to on nie wyraził
      > zainteresowania Polską. Panie Klosse senior, wstyd, że wychował pan syna na
      > takiego "patriotę".
      Pamiętaj każdego należy szanować...No cóż gratuluje Tobie "polskiego" podejścia
      do problemu. Pomimo wszystko pozdrawiam.

• Gość: kamrat Re: Klosse to szmaciarz IP: 62.246.53.* 11.06.02, 23:08
      Klose nigdy nie byl Polakiem.
      Urodzil sie w Polsce. Mial polskie obywatelstwo, ale rodzice zawsze deklarowali
      swoje niemieckie pochodzenie. Po prostu podawali narodowosc - niemiecka.
      pomimo represjii.
      Niektorzy spytaja jakich?
      Popytajcie ludzi ze Slaska (niekoniecznie narodowosci niemieckiej) jak do
      niedawna bylo tam z ludnoscia rdzenna?.
      Popytajcie o przesluchaniach slaskich dzieci w szkolach, czy w domu ktos nie
      mowi po niemiecku?
      Poszukajcie jakiegokolwiek liceum na Slasku z j. niemieckim dluzej niz od 10
      lat.
      Pozdrowienia.

PS. M. Klose nigdy nie MUSIAL (nie wiem czy to zrobil) zrzekac sie polskiego
      obywatelstwa. Niemieckie prawodastwo nie wymaga tego.
      Olis Adebe musial sie zrzec swojego - inaczej nie dostalby polskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka