Gość: Johann Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: 195.194.11.* 03.07.06, 12:02 Bytom pozdrawia Klose! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gks Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 03.07.06, 12:14 Katowice pozdrawia Miro ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:36 mam nieodparte wrażenie że nasz swojski Miro ma cały ten ślonsk i reszte z Oppeln w głębokim poważaniu a tu widze że ktoś dorabia teorię i rozpiera go duma z powodu pochodzenia klose. jak wróci grać w GKS to wtedy bedzie równy chop a tak to wiela mnie nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hks Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 03.07.06, 12:50 Schlesien grüßt super Miro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 12:52 Znasz znacznie tego slowa? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 03.07.06, 13:13 osoba wpisana na Volksliste, tj. na listę osób pochodzenia (naprawdę a. rzekomo) niemieckiego, mających znaczne przywileje (w porównaniu z ludnością polską). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 13:17 Volksdeutsch to Niemiec mieszkajacy poza granicami Niemiec.Slowo to mniej wiecej oznaczy tyle co polonia.Przykladowo Argentynczyk urodzony w Buenos Aires majacy niemieckich rodzicow to volksdeutsch. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 03.07.06, 13:25 > Volksdeutsch to Niemiec mieszkajacy poza granicami Niemiec.Slowo to mniej > wiecej oznaczy tyle co polonia. z całym szacunkiem, w Polsce to słowo znaczy to co znaczy. zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 13:39 Klose i Podolski nie moga byc volksdeutschami,bo ich dziadkowie byli obywatelami Niemiec.Gliwice i Opole w 1939 nie nalezaly do Polski.Nie mogli wiec podpisywac zadnej volkslisty:-) Volksdeutschy szukaj w Warszawie ,Lodzi czy w Krakowie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: 212.106.155.* 03.07.06, 14:06 gościu no chyba nie do końca masz rację. Pochodzę ze Śląska co prawda z tej częsci,która po powstaniach śląskich była po Polskiej stronie,ale zarówno po niemieckiej jak i po polskiej stronie Śląska mieszkały tam te dwa narody- w niektórych rejonach( np w moim)przeważali Polacy,a w niektórych Niemcy. Po wybuchu wojny Niemcy wzywali do podpisywania list. Niektórzy podpisali bo czuli się Niemcami i dostawali większe kartki żywnościowe ,ale też pierwsi służyli jako mięso armatnie, a ci,którzy czuli się Polakami nie podpisywali byli gorzej traktowani, a do Werhmachtu ich brali dopiero jak Niemcy zaczęli dostawać w dupę bo im brakowało żołnierzy i brali nawet 16 chłopaków. Większość się na to godziła w obawie przed represjami jakie mogły spotkać ich rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: 212.106.155.* 03.07.06, 14:10 Aha jeszcze jedno czy Klose jest pochodzenia polsko- niemieckiego, a czy dziadkowie Podolskiego czuli się Polakami czy Niemcami należałoby ich zapytać,a nie zgadywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T1000 Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:14 26.06.2006 20:44 Uhr Deutsch-polnische Geschichte Stolz von Oberschlesien Der Vater von Miroslav Klose will nur eines nicht: als Pole gelten Von Thomas Urban Am Sitz der "Sozial-kulturellen Gesellschaft" der deutschen Minderheit im oberschlesischen Oppeln (Opole) wie auch im Haus der Deutsch-Polnischen Zusammenarbeit in der sechzig Kilometer südöstlich gelegenen Industriestadt Gleiwitz (Gliwice) herrscht geradezu Jubelstimmung: Die Oppelner sind stolz auf den in ihrer Stadt geborenen Miroslav Klose, sein Vater Josef stammt aus einer deutschen Familie. Die Gleiwitzer sind nicht minder stolz auf den von dort kommenden Lukas Podolski; seine Großmutter wohnt noch dort, ihre Muttersprache ist Deutsch. Die Familien Klose und Podolski sind in den achtziger Jahren als Spätaussiedler in die Bundesrepublik gekommen. Sie hatten Anspruch auf die Aufnahme in die Bundesrepublik, weil die Großeltern vor dem Krieg Reichsbürger waren. Das kommunistische Regime in Warschau bestritt zwar offiziell, dass in Oberschlesien noch Deutsche lebten. Doch war es auf Kredite aus dem Westen angewiesen. Von Bonn gab es eine Milliarde Mark, als Gegenleistung durften mehrere Hunderttausend Oberschlesier im Rahmen der so genannten "Familienzusammenführung" ausreisen. Dabei mussten sie aber einen Großteil ihres Eigentums zurücklassen. Auch war dies oft mit jahrelangen Schikanen verbunden, ähnlich wie bei DDR-Bürgern, die einen Ausreiseantrag gestellt hatten: Verlust des Arbeitsplatzes, Drangsalierung durch den Geheimdienst, Nachteile für die Kinder in der Schule. Die Zurückgebliebenen organisierten sich nach dem Ende des kommunistischen Regimes in den "sozial-kulturellen Gesellschaften". Entsprechend ist man bei der Minderheit in Oberschlesien - im Bezirk Oppeln zählt sie rund ein Drittel der Einwohner, im Industriegebiet um Gleiwitz und Kattowitz rund fünf Prozent - zufrieden, dass die Region nun dank der beiden Stürmer Klose und Podolski endlich einmal internationale Aufmerksamkeit erfährt. Doch wenn die Presse im fernen Warschau einfach schreibt, "ohne die Polen" wäre die deutsche Mannschaft bei weitem nicht so gut, ist die Empörung groß. Josef Klose, einst Linksaußen des Erstliga-Clubs Odra Opole, jedenfalls reagierte im Warschauer Boulevardmagazin Fakt leicht gereizt: "Ich bin Schlesier und Europäer. Alles, was Mirek im Fußball erreicht hat, verdankt er deutschen Clubs und mir." Das Haus für Deutsch-Polnische Zusammenarbeit in Gleiwitz nahm die Fußball- Weltmeisterschaft zum Anlass, eine Ausstellung über oberschlesische Fußballspieler in den Nationalmannschaften Polens und Deutschlands zu zeigen. In der vergangenen Woche wurde sie im Pressesaal des Schlesischen Stadions von Chorzow (früher: Königshütte) bei Kattowitz eröffnet (www.haus.pl), unter anderem weisen die Ausstellungsmacher darauf hin: "Von den acht Toren der deutschen Mannschaft wurden bisher fünf von Oberschlesiern erzielt (vier von Klose, eins von Podolski)!" Und das war nur der Stand von Samstagnachmittag, 17 Uhr. Die Schau schildert auch die verwickelte und tragische Geschichte der Region - Kattowitz war im 20. Jahrhundert deutsch, polnisch, deutsch und wieder polnisch. Und jedes Mal hat die Seite, die gerade oben war, die andere unterdrückt. "Die Konfrontation gehört der Vergangenheit an", sagt nun heute einer der Organisatoren der Ausstellung. "Heute sind wir gemeinsam auf unsere Jungens stolz!" Dann fügt er hinzu: "Und Warschau sollte endlich lernen, dass die Menschen in Oberschlesien anders ticken." www.sueddeutsche.de/,tt2l13/sport/weltfussball/special/710/65645/index.html/sport/weltfussball/artikel/202/79123/article.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T1000 Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:15 Tym sposobem na werandzie hotelu Salve są dwie grupy fanów. Jedni wiwatują na cześć Miroslava Klosego, drudzy wygwizdują go przy każdej akcji. Dla nich jest „zdrajcą”. Klose urodził się w Opolu, stolicy tego regionu. Jego matka jest Polką, a ojciec Josef , były lewoskrzydłowy pierwszoligowego klubu Odra Opole, pochodzi z rodziny niemieckiej. Po II wojnie światowej, jak tysiące innych Górnoślązaków, pozostali w kraju. Większość z nich myślała chyba, że polski zarząd, ustanowiony po wojnie przez zwycięskie mocarstwa będzie przejściowy. Stało się inaczej. Śląsk został wcielony do Polski, a komunistyczne kierownictwo wymyślało najróżniejsze represje dla wszystkich, których polskość mogła budzić jakiekolwiek wątpliwości – od wywłaszczenia po obozy pracy. wiadomosci.onet.pl/1342857,2677,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T1000 Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:17 Niemcy/CDU: Niemcy zawdzięczają mundialowe sukcesy przesiedleńcom z Polski PAP 26-06-2006, ostatnia aktualizacja 26-06-2006 21:30 26.6.Berlin (PAP) - Niemiecka reprezentacja piłkarska zawdzięcza swoje sukcesy na mundialu przesiedleńcom z Polski - Miroslavowi Klose i Lukasowi Podolskiemu - napisał deputowany CDU Jochen- Konrad Fromme w opublikowanym w poniedziałek oświadczeniu Niemiecki chadek kieruje zespołem roboczym "Wypędzeni, uciekinierzy i przesiedleńcy" w klubie parlamentarnym CDU/CSU Fromme podkreślił, że zarówno Klose, jak i Podolski urodzili się na Górnym Śląsku w Polsce, w rodzinach należących do niemieckiej mniejszości. Pochodzący z Gliwic Podolski przyjechał do Niemiec w 1987 r. jako dwuletnie dziecko, natomiast pochodzący z Opola 8- letni podówczas Klose dotarł do RFN rok wcześniej wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3444204.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.06, 14:22 Ale dodaj gwoli prawdzie, ze stary Klose nie mial zadnego problemu opuscic Polske. Juz w latach 80-81 gral w Auxerre a potem platal sie po ich drugich ligach. Matka byla reprezentantka Polski w siatce. "Wygnancem" zostal dopiero w 88 r i to ze tak wybral byl z jego strony rozsadne i nikt nie ma prawa do tego sie czepiac. Tylko po co pisac mijajace sie z prawda legendy? Odpowiedz Link Zgłoś
lhotse89 Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 03.07.06, 14:21 powiem krótko... nie jestem ślązakiem ale wiem że w czasie wojny mieli przeje... Dla niemców Poloczki a dla Polaków Volksdeutsche. Polacy często rozstrzeliwali ślązaków schwytanych w wehrmachcie ale też śłązacy mieli szanse wstąpić do LWP. Slazak w Wehrmachcie z kolei traktowany był jako potencjalny dywersant i wysyłany był na pierwszą linie frontu. ŚŁązak w wojsku polskim schwytany przz niemców miał takie same marne szanse na przeżycie. Mój pradziad słuzył w armii kaisera Franza Josefa. Opowiadał rodzinie ze nie raz było że strzelały do siebie austriackie i rosyjskie oddziały w których nie było słychać innej mowy niz polska. to była tragedia. Cóż rzec - moi dziadkowi przez Polaków byli uważani za Ukraińców a przez ukraińców za Lachów. Czym to się skończyło nie chce pisać ale w życiu nie napisałbym ze Polskę mam w d... bo ktoś nie chciał moich dizadków uznać za Polaków (moje dwie prababki były Ukrainkami - reszta Polacy). W życiu nie przyszłoby mi do głowy uważać sie z tego powodu za Ukraińca i nie znam słowa w tym jezyku. Tzw. prawdziwi polacy z Poznania i spod Warszawy chcieli kiedyś nawet odebrać rodzinie obywatelstwo. prawdziwym powodem była walka dziadka w partyzantce antyniemieckiej. Partyzantka była polsko -radziecka. Jeśli ktoś ma kłopoty z własną tożsamoscią to na własne zyczenie - albo kuszą go pieniadze bogatszego państwa albo źle go po prostu wychowali rodzice. ŚLask zawsze był terenem wieloetnicznym it trzeba to uszanować że mieszkają tam ludzie o narodowości polskiej jak i niemieckiej. A jeśłi ktoś mówi że trzeba ten problem załatwić to niech sie puknie w pusty łeb i zobaczy co sie działo na Ukrainie w momencie jak ludnosć wzięła sprawy we własne łapy. Wypędzenia ze Śląska i Pomorza to przy tym to była akcja humanitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas kwestia wyboru 03.07.06, 14:31 żeby było jasno, ja nie wnikam w historyczne czy rodzinne uwarunkowania. nie mam tez żadnych pretensji do Klosego czy Podolskiego, że takiego wyboru dokonali. natomiast mam pretensje do dziennikarzy, którzy na siłę robią z nich "polskich bohaterów". jak już napisałem, kiedyś za takie wybory dostawało się kulkę w łeb. teraz nie wojna ale przeginanie w drugą stronę jest niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
01boryna Re: kwestia wyboru 03.07.06, 14:44 pawel.janas napisała: > żeby było jasno, ja nie wnikam w historyczne czy rodzinne uwarunkowania. nie > mam tez żadnych pretensji do Klosego czy Podolskiego, że takiego wyboru > dokonali. natomiast mam pretensje do dziennikarzy, którzy na siłę robią z > nich "polskich bohaterów". jak już napisałem, kiedyś za takie wybory dostawało > > się kulkę w łeb. teraz nie wojna ale przeginanie w drugą stronę jest > niesmaczne. twoje argumentowanie, i przebijajaca sie z tekstu nienawisc do Niemiec (wlacznie z zachwycajaca "kulka w leb") swiadcza tylko o tym ze tak naprawde nie jestes zbyt daleko od tych dziennikarzy ktorych krytykujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: kwestia wyboru 03.07.06, 14:50 > twoje argumentowanie, i przebijajaca sie z tekstu nienawisc do Niemiec (wlaczni > e > z zachwycajaca "kulka w leb") swiadcza tylko o tym ze tak naprawde nie jestes > zbyt daleko od tych dziennikarzy ktorych krytykujesz. sposób argumentacji miał jedynie podkreslić absurdalność całej sytuacji. Polacy mający kibicować ludziom, którzy zadeklarowali, że Polakami być nie chcą. natomiast a i owszem chetnie sobie poszerzą marketingowy target. Odpowiedz Link Zgłoś
01boryna Re: kwestia wyboru 03.07.06, 16:18 pawel.janas napisała: > sposób argumentacji miał jedynie podkreslić absurdalność całej sytuacji. Polacy > > mający kibicować ludziom, którzy zadeklarowali, że Polakami być nie chcą. > natomiast a i owszem chetnie sobie poszerzą marketingowy target. Kazdy moze kibicowac komu chce i nikomu nic do tego. Chetnie dowiem sie kiedy rozmawiales z Klose i Poldi i dowiedziales sie ze nie chca by Polakami. Na sprawe mozna spojrzec tez z innej strony: kazdy ma wolna wole i sam moze decydowac gdzie bedzie mieszkal i jaki paszport nosil... A ty moze od Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: kwestia wyboru 03.07.06, 16:21 > Chetnie dowiem sie kiedy rozmawiales z Klose i Poldi i dowiedziales sie ze nie > chca by Polakami. przecież trudno o bardziej zrozumiałą deklarację niż reprezentowanie okreslonego kraju w najpopularniejszej dyscyplinie sportu. paszport, koszulka, język. trzeba wielkiego zaślepienia by widzieć inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
01boryna Re: kwestia wyboru 03.07.06, 16:42 pawel.janas napisała: > > > Chetnie dowiem sie kiedy rozmawiales z Klose i Poldi i dowiedziales sie z > e nie > > chca by Polakami. > > przecież trudno o bardziej zrozumiałą deklarację niż reprezentowanie > okreslonego kraju w najpopularniejszej dyscyplinie sportu. paszport, koszulka, > > język. trzeba wielkiego zaślepienia by widzieć inaczej A wiec zapytam inaczej: co powinni wedlug ciebie uczynic obaj panowie aby nie zarzucano im zdrady Polski, sprzedawczykowstwa itp. Dla ulatwienia dodam ze: z Polski wyjezdzali bedac dziecmi i nie mieli na to zadnego wplywu, od lat mieszkaja w Niemczech gdzie sa ich domy, rodziny, polskie towarzyszki zycia, przyjaciele. Klose i Poldi jeszcze niedawno mieli polskie paszporty (pewnie maja je do chwili obecnej), jakis czas temu Klose zaoferowal sie PZPN ale zostal odrzucony (krotko potem znalazl sie z niemieckiej kadrze), obaj uprawiaja najpopularniejsza na ziemi dyscypline sportu (oczywiscie gdyby grali w tybetanska odmiane krykieta nie byloby tego problemu) ktora oprocz rozgrywek klubowych ma tez rozgrywki miedzynarodowe (flaga, godlo itp). Moge zrozumiec ze masz cos przeciw dziennikarzynom rozdmuchujacym sprawy na to niezaslugujace ale w zlym kierunku celujesz. Wal w media przedstawiajace sprawe w niewlasciwym swietle albo w zakompleksionych polaczkow, Klose i Podolskiego zostaw w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: kwestia wyboru 04.07.06, 08:30 >Wal w media przedstawiajace sprawe > w niewlasciwym swietle albo w zakompleksionych polaczkow, Klose i Podolskiego > zostaw w spokoju... no to sobie ptrzeczytaj co piszę. nie mam nic do Klosego i Podolskiego natomiast pomysł by robić z nich narodowych bohaterów Polski uważam za paranoiczny. p.s. zwrot polaczki jest conajmniej obraźliwy i świetnie obrazuje dlaczego Polacy nie powinni kibicować szkopkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: kwestia wyboru IP: *.wrozamet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:29 Czemu zaraz szkopkom? Może lepiej używać zwrotu niemczurom. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: 212.106.155.* 03.07.06, 14:39 Ihotse 89 fajny i mądry tekst. Tylko tacy ludzie jak ja ze Śląska i ty z korzeniami Ukraińskimi wiemy,że ,że w Polsce z rodowodem różnie bywało i może dlatego rozumiemy różne zkręty histori jakie nawiedzały nasz kraj. No cóż tzw prawdziwi Polacy tego nie rozumieją,na ogół mają nikłą wiedzę historyczną i z uporem maniaka wmawiają Ślązakom,że czują się Niemcami. No cóż są i tacy,ale ci w większości już wyjechali, a ci co zostali są Polakami i taką mają tożsamość. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 03.07.06, 14:48 Gość portalu: Ariadna napisał(a): > prawdziwi Polacy tego nie rozumieją,na ogół mają nikłą wiedzę historyczną i z > uporem maniaka wmawiają Ślązakom,że czują się Niemcami. No cóż są i tacy,ale ci > > w większości już wyjechali, a ci co zostali są Polakami i taką mają tożsamość. ja bym do tego wielkiej Historii nie wrabiał. Klose i Podolski wybrali, że reprezentują Niemcy. a contrario zadecydowali że NIE reprezentują Polski. na czas mundialu stali sie naszymi sportowymi przeciwnikami. kibicowanie im to jakaś perwersja. co bardziej wszakże niepokoi że na tej perwersji buduje się mit "dwunarodowych" bohaterów. w celach najoczywiściej marketingowych (patrz: Michalczewski) policzmy za ile dni pojawią się polskie wersje ich stron internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: 212.106.155.* 03.07.06, 15:41 To ty uważasz,że kibicowanie tym dwóm zawodnikom to jakaś perwersja.Nie uważasz,że trochę przesadzasz?. Jak ktoś chce może im kibicować do uśmiechniętej śmierci, a ty możesz się z tym zgodzić,albo nie,ale nie masz prawa nikomu przypinać łatek. Co do historii to pisałam o Ślązakach w ogóle ,a nie o Klose i Podolskim - dlatego,że rozwinęła sprawa volschdojczy.Kończąc temat powiem jedno Polacy są po prostu wściekli,że nie mają w swojej drużynie tak dobrych zawodników i stąd ciągłe chamskie wyzywanie i czepainie się tych dwóch piłkarzy .Zostawcie ich w końcu spokoju. Dla mnie są to Polacy,którzy jako dzieci wyjechali z rodzicami do Niemiec- tam się wychowali, tam kształcili i tam dostrzeżono ich talent piłkarski. Takich ludzi poza granicami Polski są miliony- pracują dla obcych krajów i nikomu to nie przeszkadza. Oni na pewno mają juz bardziej niemiecką mentalność,ale póki co nie wstydzą się swoich korzeni i jeszcze mówią po Polsku. Jednak jak czytają to forum mogą zapomnieć ,że są z pochodzenia Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 03.07.06, 15:51 Gość portalu: Ariadna napisał(a): >.Kończąc temat powiem jedno Polacy są > po prostu wściekli,że nie mają w swojej drużynie tak dobrych zawodników i stąd > ciągłe chamskie wyzywanie i czepainie się tych dwóch piłkarzy Nie czepiam się zawodników ale mediów, którzy próbują z nich zrobić "polskich bohaterów". osobiście wolę im kibicowac jako dobrym piłkarzom a nie Polakom. niestety nie widzę w ich grze nic szcególnie porywającego. > Dla mnie są to Polacy,którzy jako dzieci wyjechali z rodzicami > do Niemiec- tam się wychowali, tam kształcili i tam dostrzeżono ich talent piszmy o faktach. oni są Niemcami. co zresztą bezustannie deklarują. A dla mnie Polakiem jest Zidane bo mam kolegę Zenka. > Takich ludzi poza granicami Polski są miliony- pracują dla obcych > krajów i nikomu to nie przeszkadza. Reprezentowanie kraju jest czymś więcej niz praca. Ktoś kto pracuje w londyńskim pubie dostaje pieniądze za zmywanie garów. Klose i Podolski dostają pieniądze za to, ze na piersiach noszą niemieckie godło. A to jest bardzo ważna deklaracja, bo jeśli przyjmiemy inny punkt widzenia, narodowe rozgrywki przestają mieć jakikolwiek sens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: 212.106.155.* 03.07.06, 16:37 masz trochę racji co do narodowych rozgrywek,problem jednak w tym,że czy nam się to podoba czy nie w dzisiejszym migracyjnym świecie narodowe drużyny nie tylko pilkarskie są coraz bardziej problematyczne. Np drużyna Francji prawie sami potomkowie imigrantów z Afryki, a w Argentynie gra zawodnik pochodzenia włosko-niemieckiego, w Holandii połowa drużyny też imigracanci ,to samo w Anglii. A trenerzy -argentyński o niemieckim nazwisku, afrykańskie drużyny trenują ludzie z byłej Jugosławii. Taki jest świat ludzie migrują z różnych powodów reprezentują różne drużyny chociaż etnicznie nie są Francuzami,Niemcami czy Holendrami. NIkt z tego powodu nie robi problemów tylko Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:44 Wiekszosc reprezentacji Argentyny to gracze o wloskich korzeniach.Podobnie sprawa wyglada z druzyna Australii,bo w jej sklad wchodzi 7 Chorwatow i jeden Macedonczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 04.07.06, 08:33 Gość portalu: i napisał(a): > Wiekszosc reprezentacji Argentyny to gracze o wloskich korzeniach.Podobnie > sprawa wyglada z druzyna Australii,bo w jej sklad wchodzi 7 Chorwatow i jeden > Macedonczyk. ale wątpię zeby Viduka był bohaterem narodowym Chorwatów. Z tego co słyszałem wzmocniono ochronę jego domu w Dubrowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 08:37 Bo Polacy poza pseudobokserem Golota nie maja zadnych wlasnych idoli. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 04.07.06, 08:42 Gość portalu: wer napisał(a): > Bo Polacy poza pseudobokserem Golota nie maja zadnych wlasnych idoli. w każdym bądź razie niewielu, szcególnie biorąc pod uwagę wielkość kraju. ale to nie powód by kreować na nich ludzi, którzy w pewnym momencie powiedzieli że Polakami być nie chcą. Wole juz kibicować Zizou. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U2 Do niedawna byl Malysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:08 Teraz nie ma nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.m.pppool.de 04.07.06, 10:54 Gość portalu: i napisał(a): > Wiekszosc reprezentacji Argentyny to gracze o wloskich korzeniach.Podobnie > sprawa wyglada z druzyna Australii,bo w jej sklad wchodzi 7 Chorwatow i jeden > Macedonczyk nie zapomnij bramkarza to jest niemiec i nikt w niemczech nie wyzywa go od zdrajcow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? 04.07.06, 08:32 Gość portalu: Ariadna napisał(a): >NIkt z tego powodu nie robi problemów tylko > > Polacy. to, że tak sie dzieje dobitnie dowodzi tegio że rozgrywki narodowe przestają mieć sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bundesliga Re: A wiesz kto to taki volksdeutsch? IP: *.debis / *.arsystem.de 04.07.06, 12:16 pawel.janas napisała: > to, że tak sie dzieje dobitnie dowodzi tegio że rozgrywki narodowe przestają > mieć sens. No i bardzo dobrze... mecze ligowe i tak sa ciekawsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 03.07.06, 15:38 z jego wspanialej gry na mundialu i tytulu krola strzelcow mistrzostw swiata i tego,ze zostanie wybrany najlepszym napastnikiem turnieju (all stars team) i oczywiscie, ze zostanie mistrzem swiata :-) zanotowac 9.06.2006 przeczytac jeszcze raz i napisac do mnie gratuluje miales racje :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 03.07.06, 15:52 Gość portalu: fan napisał(a): > z jego wspanialej gry na mundialu > i tytulu krola strzelcow mistrzostw swiata > i tego,ze zostanie wybrany najlepszym napastnikiem turnieju (all stars team) > i oczywiscie, ze zostanie mistrzem swiata :-) ale dlaczego Śląsk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 03.07.06, 16:12 > ale dlaczego Śląsk? Bo to sa chopcy z gornego slaska gorolu :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 03.07.06, 16:18 > Bo to sa chopcy z gornego slaska gorolu :-))))) też jestem z Górnego Ślaska, z tym że moi przodkowie zawsze byli dumni z tego, że są sląskimi Polakami. mnie tez tego uczono. w domu i w szkole. natomiast tworzenie mitu narodu "śląskiego" czy uznawanie Niemców za narodowych bohaterów Polaków jest schizofreniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 03.07.06, 16:23 pawel.janas napisała: > > Bo to sa chopcy z gornego slaska gorolu :-))))) > > też jestem z Górnego Ślaska, z tym że moi przodkowie zawsze byli dumni z tego, > że są sląskimi Polakami. mnie tez tego uczono. w domu i w szkole. natomiast > tworzenie mitu narodu "śląskiego" czy uznawanie Niemców za narodowych bohaterów inni sa dumni ze sa slaskimi niemcami - ja nikt nie tworzy mitow bohaterami narodowymi beda jak zdobeda tytul mistrza swiata pamietaj to tylko pilka nozna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 03.07.06, 16:26 Gość portalu: fan napisał(a): > inni sa dumni ze sa slaskimi niemcami - ja > nikt nie tworzy mitow > bohaterami narodowymi beda jak zdobeda tytul mistrza swiata > pamietaj to tylko pilka nozna ;-) tak, bohaterami narodowymi Niemiec. jak najbardziej. oczywiście można im tego życzyć jako piłkarzom ale zyczyć im tego jako Niemcom nie wydaje mi się szczególnie patriotyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 04.07.06, 10:49 pawel.janas napisała: > tak, bohaterami narodowymi Niemiec. jak najbardziej. oczywiście można im tego > > życzyć jako piłkarzom ale zyczyć im tego jako Niemcom nie wydaje mi się > szczególnie patriotyczne to jest forum sportowe, a nie patriotyczne i to tylko pilka nozna, a nie wojna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 04.07.06, 11:24 Miro dzisiaj jest twoj dzien - powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.wrozamet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 08:55 Niemiec Klose tego wieczora nie zaliczy do udanych :)))))) Co prawda udało mu się znowu trafić nogą w bramkarza ale poza tym zagrał kompletne drewno. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 05.07.06, 08:58 Gość portalu: R napisał(a): > Niemiec Klose tego wieczora nie zaliczy do udanych :)))))) Co prawda udało mu > się znowu trafić nogą w bramkarza masz rację, tyle ze nie tak skutecznie jak Argentyńczyka Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 04.07.06, 11:43 > to jest forum sportowe, a nie patriotyczne > i to tylko pilka nozna, a nie wojna jeśli tak, to jaki sens ma podkreślanie a tym bardziej "urabianie" narodowości takich piłakrzy jak Klose czy Podolski? i w ogóle jaki sens ma organizowanie mistrzostw krajowych? czysto sportowe (powiedzmy) emocje dają rozgrywki klubowe, w których lokalny patrotyzm niekoniecznie a nawet coraz rzadziej pokrywa się z narodowym. tak naprawdę, MŚ znacznie odbiegają poziomem sportowym od LM czy nawet wielu rozgrywek ligowych. Jednak każdorazowp wzbudzają nieporównywalnie wieksze emocje. Dlaczego? bo to więcej niż sport. Nie słyszałeś o tym, że sport jest namiastką wojny w czasach pokoju? i w tych kategoriach Klose czy Podolskiemu bliżej do miana zdrajców (nawet nie dezerterów). Nie jestem za takim stawianiem sprawy ale okrzykiwanie ich polskimi bohaterami jest równie idiotycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Slonzok jak s kozij rzici rajzentasza:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 08:42 Slonzok ze Sosnowca:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Slonzok jak s kozij rzici rajzentasza:-) 04.07.06, 08:53 Gość portalu: : napisał(a): > Slonzok ze Sosnowca:-) bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RW Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.wrozamet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 08:56 Nie trzeba czekać do 9.06. Nie miałeś racji niemszczurku :))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 11:47 gdziekolwiek publicznie stwierdzili że czują się Polakami? Nie, bo wtedy by ich w Niemczech ukamienowali a juz z całą pewnoscią straciliby miejsce w reprezentacji. Wybór reprezentacji to coś więcej niż podpisanie kontraktu. A ci którzy z nich robią Polaków w oryginalny sposb leczą swoje kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 12:10 Co ty bredzisz z ukamieniowaniem. Prawie w kazdym wywiadzie byli zaczepiani o swoje pochodzenie i kazdy zna ich pochodzenie. Bywaja w Polsce maja tam czesc z rodziny. Miedzy soba rozmawiali po polsku. Mieli a prawdopodobnie maja jeszcze polskie paszporty. Ale dobrze sie tam zaaklimatyzowali i czuja sie Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Ich dziewczyny sa Polkami:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:16 Mówiłem, że mam dwa serca, jedno niemieckie i jedno polskie. Chociaż przez chwilę ponoszę koszulkę z orzełkiem. Mam w Polsce dużą rodzinę i trochę czuję się jak Polak." Przez chwilę razem z Panem w niemieckim ataku grał Mirosław Klose... - Tak, grali my, dwa Polaki. Ale nawet to nam nie pomogło. Nie szło bramy strzelić. Oliver Bierhoff przed chwilą powiedział nam, że tak świetnie się rozumiecie się z Klose, bo na boisku wołacie do siebie po polsku. - Ano wołamy, wołamy. To na pewno pomaga, ale nie chodzi tylko o boisko. Wiele przebywamy ze sobą, gadamy - po polsku, zresztą, oglądamy wspólnie mecze na DVD i analizujemy nasze występy. Wiele ze sobą trenujemy. Więc nasza dobra współpraca to nie przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Ich dziewczyny sa Polkami:-) 04.07.06, 12:34 Gość portalu: :-) napisał(a): > Mówiłem, że mam dwa serca, jedno niemieckie i jedno polskie. Chociaż przez > chwilę ponoszę koszulkę z orzełkiem. Mam w Polsce dużą rodzinę i trochę czuję > się jak Polak." a potem pewnie sprzedam prawa do umiesczania swojego nazwiska na biało- czerwonych koszulkach. i oto w tem wszystkim się rozchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 12:32 jack20 napisał: > Co ty bredzisz z ukamieniowaniem. > Prawie w kazdym wywiadzie byli zaczepiani o swoje pochodzenie i kazdy zna ich > pochodzenie. Bywaja w Polsce maja tam czesc z rodziny. Miedzy soba rozmawiali > po polsku. Mieli a prawdopodobnie maja jeszcze polskie paszporty. > Ale dobrze sie tam zaaklimatyzowali i czuja sie Niemcami. rozumie to. ich wybór. natomiast usilen próby ich przywrócenia na ojczyzny łono są bardzo dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 12:40 Najczesciej druga generacja emigracji (bo o "wygnancach", jak to Niemcy kwalifikuja w wypadku starego Klose nie moze byc mowy. Jezdzil od 80 r. i mieszkal gdzie chcal a papiery wyrobil sobie dopiero w 88 r.) wybiera kraj zamieszkania. Tam gdzie maja kolegow, klub czy dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 12:59 jack20 napisał: > Najczesciej druga generacja emigracji (bo o "wygnancach", jak to Niemcy > kwalifikuja w wypadku starego Klose nie moze byc mowy. Jezdzil od 80 r. i > mieszkal gdzie chcal a papiery wyrobil sobie dopiero w 88 r.) wybiera kraj > zamieszkania. Tam gdzie maja kolegow, klub czy dziewczyny. ubierając niemiecką koszulkę, dokonał znacznie donioślejszego wyboru. Mieszkać to ja sobie moge w Chicago czy Wladywostoku i wciaz być Polakiem. Mogę też z dziada pradziada mieszkać w Polsce i nie uważać jej za swoją ojczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 13:03 Chcialbym to widziec jakbys nie gral w reprezentacji panstwa twojego zamieszkania, jesli mialbys mozliwosc. Chodzi mi o pilke nie inne glupkowate czy indywidualne sporty. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 13:10 jack20 napisał: > Chcialbym to widziec jakbys nie gral w reprezentacji panstwa twojego > zamieszkania, jesli mialbys mozliwosc. Chodzi mi o pilke nie inne glupkowate > czy indywidualne sporty. cóż, z piłki można ( i to nieźle) żyć grając w klubie. rozumiem że gra w reprezentacji to niezła promocja ale tu zaczyna się dyskusja o pieniadzach a nie patrotyzmie. Rozumiem motywacje chłopaków ale nie rozumiem dorabiania tej patriotycznej otoczki dla polskich kibiców . tzn. również rozumiem jej komercyjne przyczyny ale nie rozumiem dlaczego tak wiele ludzi się na to łamie. jak już pisałem w czasie wojny byłaby to zdrada. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 13:51 Na moj gust twoje poczucie patriotyzmu jest chore. Ciagle to...a gdyby byla wojna. Ale nie jest i sie nie zanosi by Europa zaczelaby sie nawzajem szlachtowac. Wprost przeciwnie ludzie w niej maja prawo przemieszczania i pracy. A patriotyzm w twoim zblizonym do giertychowsko-kaczego pojecia istnieje w umysle tylko tych pajacow i prowadzi do widocznego tu na forum w nadmiarze bezmyslnego szowizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 13:53 jack20 napisał: > A patriotyzm w twoim zblizonym do giertychowsko-kaczego pojecia istnieje w > umysle tylko tych pajacow i prowadzi do widocznego tu na forum w nadmiarze > bezmyslnego szowizmu. jesli szowinizmem nazywasz odporność na wmawianie że Niemiec jest też Polakiem, to jestem sportowym szowinsitą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Czy Klose i Podolski ... ? IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.06, 14:14 Moze Niemiec, Zyd, Slazak tez byc Polakiem, ...jesli tego chce. Moze grac w obcej reprezentacjii bedac np. zydem i nim pozostanie. Wmawianie tym chlopcom z Niemiec na sile, ze sa Polakami jest idiotyczne i swiadczy tak samo o szowinizmie. Oni na dzis wiedza kim sa i tak sie okreslaja: Niemcami o czesci polskich korzeni czy silnych zwiazkach z Polska. Polacy maja niestety tylko jedno okreslenie - ojczyzna i wszystko do jednego kotla pod to wkladaja. Niemcy maja dwa stad mniej nieporozumien. Prawdopodobnie dla nich jak i dla Slazakow Polska zawsze pozostanie iich Heimat ale nie Vaterland. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 14:21 > Moze Niemiec, Zyd, Slazak tez byc Polakiem, ...jesli tego chce. Moze grac w > obcej reprezentacjii bedac np. zydem i nim pozostanie. nie wątpie że Podolski wciąz jest katolikiem. tak się składa że to nie MŚ wyznań religijnych > Polacy maja niestety tylko jedno okreslenie - ojczyzna i wszystko do jednego > kotla pod to wkladaja. Niemcy maja dwa stad mniej nieporozumien. > Prawdopodobnie dla nich jak i dla Slazakow Polska zawsze pozostanie iich >Heimat Niestety FIFA też ma jedną definicję. Ale chyba sa jakieś igrzyska polonijne czy coś takiego. tam takie emocje będą zasadne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Czy Klose i Podolski ... ? IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.06, 14:29 Ale ksywke sobie trafna wybrales. Podobnie uparty i slepy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 14:34 Gość portalu: Jack napisał(a): > Ale ksywke sobie trafna wybrales. Podobnie uparty i slepy. slepi i głusi są raczej ci, którzy wbrew oczywistym faktom mianowali MK i LP honorowymi reprezentantami Polski na MŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liwab Re: Czy Klose i Podolski ... ? IP: *.debis / *.arsystem.de 04.07.06, 12:12 Pawel, ciebie chyba kiedys trafila jakas kulka w glowke bo piszesz taki dyrdymaly typu "kiedyś za to była kulka" "Volksdeutche" ... O co ci chodzi? Mylisz chyba patriotyzm z przypisaniem (chlopa)do ziemi. Zyjemy w swiecie gdzie ludzie moga miec po kilka "ojczyzn" i nikomu oprucz betonow to nie przeszkadza. Tylko grzyby trzymaja sie jednego podloza. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Czy Klose i Podolski ... ? 04.07.06, 12:31 > O co ci chodzi? Mylisz chyba patriotyzm z przypisaniem (chlopa)do ziemi. > Zyjemy w swiecie gdzie ludzie moga miec po kilka "ojczyzn" i nikomu oprucz > betonow to nie przeszkadza. ojczyznę to masz jedną z definicji. (patrz: ojciec, matka). a jesli uważasz, że reprezentowanie obcego kraju jest przejawem patriotyzmu to rzeczywiście bardzo nowocześnie interpretujesz to pojęcie. niech sobie chłopaki grają i zdobywają najwyższe laury. ale ja uważam, że akurat temat ich polskości jest dla nas wstydliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yigael Obcego kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:44 Przeciez oni urodzili sie w Oppeln i Gleiwitz ,a miasta te do niedawna znajdowaly sie w Niemczech.To Polska jest dla nich obcym krajem i okupantem!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Obcego kraju? 04.07.06, 12:56 > Przeciez oni urodzili sie w Oppeln i Gleiwitz ,a miasta te do niedawna > znajdowaly sie w Niemczech.To Polska jest dla nich obcym krajem i > okupantem!!!!!!!! taki punkt widzenia jest przynajmniej do przyjęcia w kategoriach logicznych. oczywiście w kategoriach historyczynych nie do przyjęcia dla Polaka. słowem wychodząc z błednych przesłanek wyciągasz poprawne logicznie wnioski. i wole to, niżten intelektualny bełkot, który z prawdziwych przesłanek wyciąga debilne wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:23 Olisadebe też nazwiesz "volksdeutschem"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Obcego kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:24 Kazimierz Gorski to volksdeutsch,zdradzil przeciez Ukraine! Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:28 Kozakiewicz i Michalczewski to też folksdojcze? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:31 rispetto napisał: > Kozakiewicz i Michalczewski to też folksdojcze? z pewnością nie zachowali się patriotycznie. A Michalczewski dodatkowo zniesmaczył mnie swoją rekonwersją na polskość w obliczu spadku popularności w swej nowej ojczyźnie. wujatkowo koniunkturalna, obraźliwa postawa. ale my tak cchcemy mieć idoli! Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:34 A dlaczego niby muszą zachowywać sie patriotycznie wobec kraju, który kopnął ich w d...? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:37 rispetto napisał: > A dlaczego niby muszą zachowywać sie patriotycznie wobec kraju, który kopnął > ich w d...? to ich sprawa. natomiast dlaczego ja mam im kibicować w niby-patrotycznym uniesieniu? za to, że kopneli w dupę białego orła? bo tak chcą dziennikarzy nakręcani przez managerów LP i MK, którzy wietrzą w tym świetny interes? Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:42 To im nie kibicuj, ale nie rzucaj im w twarz pierdół typu patriotyzm, ojczyzna itede. Nie dla kazdego ma to taką wartość, żeby dał się zastrzelić na wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:45 rispetto napisał: > To im nie kibicuj, ale nie rzucaj im w twarz pierdół typu patriotyzm, ojczyzna > itede. a mnie własnie o to chodzi. wku..a mnie właśnie dorabianie patrotycznej otoczki do kibicowania Niemcom. mnie osobiście MK i LP piłkarsko nie zachwycają a stronniczość sędziów uniemożliwia kibicowanie ich druzynie. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: puknij się w czoło 04.07.06, 13:47 To też, ale jeszcze bardziej wkurza mnie podkreślanie na każdym kroku, że to zdrajcy, volskdeutsche, w czasie wojny dostaliby kulkę itede. To jest dopiero chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Obcego kraju? IP: *.wrozamet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:30 Czy miał niemieckie pochodzenie? Najpierw pomyśl potem napisz - głąbie! Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:33 Sam jesteś głąbem. Użyj czasami głowy do myślenia, a nie tylko do noszenia czapki. Olisadebe też zdradził swoją ojczyznę? <- To przekaz dla mniej rozgarniętych twojego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:34 rispetto napisał: > Sam jesteś głąbem. Użyj czasami głowy do myślenia, a nie tylko do noszenia > czapki. > Olisadebe też zdradził swoją ojczyznę? w sportowym sensie - jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:37 A jakie miał szanse zagrać w tamtejszej reprezentacji? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:40 rispetto napisał: > A jakie miał szanse zagrać w tamtejszej reprezentacji? jest takie staroświeckie powiedzenie: ojczyzny się nie wybiera. bo jesli by tak było to każdy chciały być Kanadyjczykiem czy Szwajcarem. rozumując kategoriami patrotycznymi dotyczy to rownież narodowej reprezentaji. mial piłkarski potencjał i pewnie zagralby też w reprezentacji Nigerii. ale postanowił iść najkrotszą ścieżką na MŚ. i paradoksalnie to się na nim zemściło. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:45 Nie wiem, czy się na nim zemściło, ale na szczęście są jeszcze na świecie kraje, gdzie na każdym kroku ludzie nie wycierją sobię gęby patriotyzmem, ojczyzną, białym orłem itede. Domyślam się, że patriotyzm nigeryjczyków nie jest tak nadęty jak polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:51 rispetto napisał: > Nie wiem, czy się na nim zemściło, ale na szczęście są jeszcze na świecie > kraje, gdzie na każdym kroku ludzie nie wycierją sobię gęby patriotyzmem, > ojczyzną, białym orłem itede. to są mistrzostwa krajów. w jakimś sensie sa demonstracją siły i dumy czyli ekspresją patriotyzmu. a twoja uwaga jest chybiona zważywszy choćby na miliony "gęb" wymazanych w narodowe barwy. to o TO chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Obcego kraju? 04.07.06, 13:55 To co z reprezentacją USA? Też sami volsdeutsche? Czy w byłej Jugosławii ktoś też tak wyzywa Ibrahimovicia, Lucicia i innych nie mowiąc już o ich trenerach? Albo na Węgrzech Kevina Kuranyiego, który też grał dla Niemiec? Kasperczak też zdradził podpisując nowy kontrakt trenerski? Coś chyba nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Obcego kraju? 04.07.06, 14:02 > To co z reprezentacją USA? Też sami volsdeutsche? > Czy w byłej Jugosławii ktoś też tak wyzywa Ibrahimovicia, Lucicia i innych nie > mowiąc już o ich trenerach? Albo na Węgrzech Kevina Kuranyiego, który też grał > dla Niemiec? > Kasperczak też zdradził podpisując nowy kontrakt trenerski? Coś chyba nie tak. coś chyba nie tak. trenerzy nie są reprezentantami krajów tylko mają zwykle zawodowe kontrakty. i tu pięknie widać tę subtelną róznice. Zeby grać w Ajaksie nie tzreba byc Holendrem, żeby trenować Togo nie trzeba być Togijczykiem. Ale żeby GRAĆ w reprezentacji Niemiec MUSISZ być Niemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Obcego kraju? 04.07.06, 14:06 Wcale nie musisz. Musisz mieć obywatelstwo, ale nie musisz być Niemcem. Tak samo, jak w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Obcego kraju? 04.07.06, 14:09 rispetto napisał: > Wcale nie musisz. Musisz mieć obywatelstwo, ale nie musisz być Niemcem. Tak > samo, jak w USA. no to puknij się w głowe raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RW Re: Obcego kraju? IP: *.wrozamet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 08:59 Powtórze się GŁĄBIE. Czy Kazimierz Górski był niemieckiego pochodzenia? Czy Niemcy to ojczyzna Olisadebe? Głowę to ty masz ale nabitą trocinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danzig Re: Obcego kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:39 Oczywiscie ,ze mial niemieckie pochodzenie,jest przeciez Danzigerem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danzig Wladyslaw Komar volksdeutsch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:40 zdradzil Litwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:03 Nie boski ale chamski, i nie cały Śląsk. Jako Ślązaczka z pochodzenia stanowczo protestuję. Nie moglibyście pisać każdy za siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 04.07.06, 14:04 To jak piszesz za siebie, to protestuj jako Kasia, a nie jako Ślązaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:12 Jako Kasia Ślązaczka protestuję ! Dajcie wreszcie chłopu spokój, ogłasza się Niemcem, nie jest ani Polakiem, którego pół Polski chciałoby widzieć, ani Ślązakiem, a to by się dopiero zdziwił, że jakiśtam "Śląsk" robi z niego narodowego bohatera. Zadeklarował się wyraźnie - jest Niemcem i zostawcie gościa, można oceniać jego popisy boiskowe, czyli świetne umiejętności piłkarskie i skuteczność, niestety boiskowe chamstwo również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaa Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.06, 14:05 kasia pochodzisz z Sosnowca czy Myslowic!!! ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:05 Kasiu ,a Twoje opy to som Slonzoki zza Brynicy abo zza Buga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaa Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.06, 14:07 richtig ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sf Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny IP: *.m.pppool.de 04.07.06, 14:11 kasia jest slazaczka z pochodzenia zza buga ( bytom lwow 2) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 04.07.06, 14:05 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Nie boski ale chamski, dokładnie, w aspekcie czysto pilkarskim, Klose jest zawodnikiem aroganckim i brutalnym. > i nie cały Śląsk. > Jako Ślązaczka z pochodzenia stanowczo protestuję. I to sie też zgadza. Dla wielu Ślązaków zmian ojczyzny to sprawa wstydliwa , często tragiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Li Sprawa Ojczyzny IP: *.debis / *.arsystem.de 04.07.06, 14:05 > ojczyznę to masz jedną z definicji. (patrz: ojciec, matka). a jesli uważasz, A co z ta ojczyzna jesli ojciec i matka pochodza z roznych krajaow a dziecko przyszlo na swiat i wychowalo sie w jeszcze innym (Np.: Ojciec Szwed, Matka Polka , Dziecko urodzone Niemczech ? Czy nie mozna wtedy wszystkich trzech krajow uwazac jako ojczyzny ????? Czy koniecznie trzeba jedna definiowac ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Sprawa Ojczyzny 04.07.06, 14:08 Gość portalu: Li napisał(a): > > ojczyznę to masz jedną z definicji. (patrz: ojciec, matka). a jesli uważa > sz, > A co z ta ojczyzna jesli ojciec i matka pochodza z roznych krajaow a dziecko > przyszlo na swiat i wychowalo sie w jeszcze innym (Np.: Ojciec Szwed, Matka > Polka , Dziecko urodzone Niemczech ? Czy nie mozna wtedy wszystkich trzech > krajow uwazac jako ojczyzny ????? Czy koniecznie trzeba jedna definiowac ? Tak się składa że na potzreby rozgrywek FIFA trzeba. I jesli LP i MK zdefiniowali się jako Niemcy to proszę nie wymagać zebym kibicowal im dlatego że są Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Sprawa Ojczyzny 04.07.06, 14:09 jakiś reprezent Argentyny miał matkę Włoszkę, ojca Niemca (?). I co na którą ma sie zdecydować? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Sprawa Ojczyzny 04.07.06, 14:10 rispetto napisał: > jakiś reprezent Argentyny miał matkę Włoszkę, ojca Niemca (?). I co na którą ma > > sie zdecydować? ja bym wybrał tę w ktorej lepiej mi zapłacą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Sprawa Ojczyzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:22 Obecny prezydent Argentyny Nestor Kirchner jest synem Niemca` i Chorwatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Sprawa Ojczyzny IP: *.m.pppool.de 04.07.06, 14:24 Gość portalu: ; napisał(a): > Obecny prezydent Argentyny Nestor Kirchner jest synem Niemca` i Chorwatki no to zdrajca !!!! wg. forumowiczow z polski Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas o co chodzi.... 04.07.06, 14:30 wytłumacze na przykladzie. (abstrakcja) Polka gra w pólfinale MŚ z Wlochami. Wszyscy oczywiście kibicujemy Polsce. Ale nieszczęśliwie przegrywamy 0:2. W finale część kibiców przez złorzeczy Wlochom ale część im kibicuje bo: a) wygrali z Polską a lepiej przegrac z mistrzem, b) bo ładnie grają, c) bo mają fajne koszulki d) bo Canavarro taki przystojny e)..... Wszystko w jakiś sposób logiczny. a teraz scenariusz B. To samo tylko gramy w pólfinale z Niemcami. Oczywiście wszyscy jesteśmy za Polską (?) . I znowu 0:2. A w finale to już koniecznie wszyscy mamy być za Niemcami bo....podobno od pólfinału ich 18% ich drużyny to Polacy. PARANOJA. to jest po prsotu bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
dymecki Boski Sląsk- Miro jest dumny 04.07.06, 14:57 A czy Klose jest dumny z tego że jest Slązakiem. Bo to że nie jest dumny z tego że jest Polakiem wiemy na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Panom już dziękujemy 05.07.06, 08:48 Panom KM i Lp serdecznie dziękujemy za tak dużą dawkę "patrotycznych" uniesień. Teraz poszukamy sobie jakiegoś Polaka w skałdzie azzurich! Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Panom już dziękujemy 05.07.06, 08:50 W tym katolickim kraju zawsze znajdą się ludzie, którzy nigdy nie odpuszczają. A jak już nie mają po co żyć, to żyją innym na złość. No i jedyne z czego się cieszą, to cudze nieszczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Panom już dziękujemy 05.07.06, 08:57 rispetto napisał: > W tym katolickim kraju zawsze znajdą się ludzie, którzy nigdy nie odpuszczają. > A jak już nie mają po co żyć, to żyją innym na złość. > No i jedyne z czego się cieszą, to cudze nieszczęście. wyluzuj chłopie, to sport. Włosi zagrali piekny , porywający futbol a nasi "tymczasowi" idole niewiele pokazali. to jeszcze bardziej pokazuje absurdalnośc całej sytuacji. Będę kibicował Podolskiemu ale sportowo - bo widać ze potencjał ma ogromny. Natomiast Klsoe jest dla mnie usobieniem wszystkiego co najgorsze w niemieckim futbolu- cwaniactwa nierzadko ocierającego się o brutalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Przodkowie Miroslawa Klose IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:13 I co Polak??? Zdrajca???? www.fitzek-genealogie.info/KloseVorfahren/html/framesP.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Przodkowie Miroslawa Klose 05.07.06, 13:29 Gość portalu: :-) napisał(a): > I co Polak??? Zdrajca???? oczywiście że nie. własnie o tym piszę. natomiast ci, którzy w nim widzą polskiego idola popełniają podwójny błąd. historyczny oraz logiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.janas Re: Boski Miro Klose - Slask jest dumny 06.07.06, 13:38 coś ta duma ucichła. Odpowiedz Link Zgłoś