Gość: dobry "chumor" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 20:34 Najlepsza łopata - jestem tego samego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mk Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 21:40 brednie. Oczywiście, ze podgrzewana murawa nie jest lekiem na takie opady sniegu jakie były w ost. sobotę, ale pozwoli utrzymać murawę w dobrym stanie, nawet podczas deszczu i ujemnych temperatur - nie będzie zamarznięta i błotnista - to nie mało. PS Na takie śnieżyce jakie były w sobotę nawet łopata nie pomoże, durny redaktorku, niektóre mecze w niższych klasach nie odbyły się mimo intensywnego odśnieżania, bo śnieg padał przez 3 godziny non stop. Łopata pomogłaby tylko wtedy gdyby mecz przerywać co 10 minut żeby odśnieżać. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeeeek Widziałem jak to robią na stadionie AC Milan 07.11.06, 10:30 Akurat byłem w mediolanie kiedy padał śnieg, a następnego dnia miał być rozgrywany mecz. No i boisko niezależnie od podgrzewanej murawy było przykryte folią. A dzień przed meczem kolesie z łopatami zgarniali ten śnieg. W dniu meczu zdjęli folię i mogli normalnie grać. Technika nie zwalnia od myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Widziałem jak to robią na stadionie AC Milan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 10:47 to pewnie dobry sposób, ale dzień przed meczem. Ale ostatno padało w dniu meczu, nawet w trakcie, byłem na takim stadionie z niższej ligi - wszystko odgarnęli przed meczem, ale 10 minut później znowu było biało, na takie coś nie ma zapewne metody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Widziałem jak to robią na stadionie AC Milan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 10:53 To tak samo jakby było oberwanie chmury w trakcie meczu - nic nie pomoże, boisko nawet podgrzewane zmieni się w bajoro i w Polsce i w Mediolanie i wszędzie. Ale to się często nie zdarza, w przeciągu kilku lat chodzenia na mecze tylko raz widziałem coś takiego. Myślę, że jeżeli chcemy mieć ligę zimą to powinniśmy posiłkować się prognosą pogody i po prostu przekładać mecze jeśli zapowiadany jest śnieżny front Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.N. Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata dla cwaniaków IP: *.eranet.pl 06.11.06, 22:14 To że mecze odbywały się w warunkach anormalnych należy winić wyłącznie kluby do których nie docierają wiadomości pogodowe.Te kluby nie powinny być w I lidze.Stosowana jest różna miara w przyznawaniu licencji.Podgrzewane płyty boisk to coś co jest przepustką do normalnej gry i nie lekceważenia kibiców.Co to były za mecze w śniegu? To wypaczone wyniki spotkań i parodia w kopaniu piłki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata dla cwan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:45 Na takie opady, jak na Śląsku nie pomogła by żadna instalacja:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata dla cwan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:06 łopata też nie, jeżeli sypie w trakcie albo tuż przed meczem i co pół godziny przybywa ze 20 cm śniegu, a tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaMi Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata dla cwan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 18:43 Posłuchaj, tępu ku-tasie! Winić to można chyba tylko naturę, że jest zadymka, ale nie kluby. Podgrzewana murawa, choćby najlepsza na świecie, nie rozpuści tak gęsto padającego śniegu! Rozumiesz to? Winić to trzeba głównie sędziów, że nakazują grać w takich warunkach, w śniegu po kolana niemalże! Te mecze w Wodzisławiu, czy Zabrzu odbyć się nie powinny! Za to, że się odbyły, winni są sędziowie, bo dopuścili do tego! Oczywiście, to nie zwalnia tych klubów, a także obu Łódzkich od obowiązku zainstalowania podgrzewanyh płyt, tylko, że jeżeli z nieba sypie tak gęsto, że świata nie widać, to nie pomoże nic. Jedynie zdrowy rozsądek sędziów i odwołanie meczów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqórczybyk Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata dla cwan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 21:48 nie podniecaj się tak pajacyku bo ataku apopleksji możesz dostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travian Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:38 www.travian3.pl/?uc=pl2_8242 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Stadion ŁKS nie jest komunalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 22:55 Należy do stowarzyszenia ŁKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enio Re: Stadion ŁKS nie jest komunalny IP: *.toya.net.pl 07.11.06, 10:14 .....Należy do stowarzyszenia ŁKS ... Skoro należy do stowarzyszenia ŁKS to dlaczego Panie Prezydencie Łodzi miasto bedzie finansowało podgrzewanie boiska ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reijo TYlko dach IP: *.telia.com 06.11.06, 23:04 albo armia recznych odsniezaczy, gotowa odgarniac gdy snieg pada. Ale dach zasuwany najlepszy. Zasunac na listopad do konca lutego, i po klopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: TYlko dach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:07 takie dachy to można na palcach jednej reki w całej Europie policzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reijo Re: TYlko dach IP: *.telia.com 06.11.06, 23:11 No pewnie, bo po co poludniowcom dach ? Granie w pilke na sniegu to skandal. Ryzyko kontuzji jest wieksz niz przy jezdzie na nartach, a przeciez pilkarze maja zakaz jezdzenia na nartach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czeremis Re: TYlko dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:16 A może najlepiej byłoby przejść na inny system rozgrywek. Zamiast grania jesień-wiosna, grać od wiosny do jesieni? Tak grają w Rosji z powodzeniem. I dachu budować nie trzeba:) Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Re: TYlko dach 07.11.06, 00:59 Tak, ale stadion zadaszony mozna wykorzystywac caly rok, na treningi na inne imprezy, koncerty itp. Mowie o stadionie pilkarskim, bez biezni. Poaz tym mozna by wymyslec sztuczna nawierznie na zime, zdejmowana na sezon letni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TYlko dach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 09:05 ale to drogie, kogo na to stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: TYlko dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:20 Jasne.W naszym klimacie sprawdza sie tylko futsal a nie futbol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:17 Te cuda techniki są dobre na boiska zchodniej Europy.U nas trochę pomogą jeżeli będą niewielkie opady i niewielki mróz.W naszym klimacie trzeba pomóc łopatą i niech prezesi SSA się nie łudzą,że skoro mają podgrzewanie to nie muszą już nic robić.Koszty duże a efekty mierne.Lepiej dostosować sezon piłkarski do naszej strefy klimatycznej i grać od pocz kwietnia do końca października bez przerwy letniej.jak sie chce zarabiać to latem trzeba zrezygnowac z wakacji.Trudno.Taki mamy klimat.Cudeńka techniki niewiele pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 00:03 te mecze na śniegu to się odbywały dlatego, że opady były tuż przed albo w trakcie meczu i to bardzo duże, gdyby nie to zapewne dałoby się odśnieżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_solon Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata 07.11.06, 00:13 bez dwóch zdań powinno być tak, że albo jest tak podgrzewana murawa, albo nie dopuszcza się ekipy do rozgrywek. A wtedy same rozgrywki przedłużamy do połowy grudnia, na wiosnę zaczynamy pod koniec lutego. pilkazzaklawiatury.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolfuss Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.chello.pl 07.11.06, 00:23 A gdzie oni ten śnieg po kostki na Cracovii widzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_solon Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata 07.11.06, 00:30 śnieg po kostki był w zabrzu i wodzisławiu, z tego co widziałem. W C+ smiali sie, że na cracovii zapomnieli wlączyc podgrzewania;) pilkazzaklawiatury.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 07.11.06, 00:57 Kordyl vel "wak", a mówiłem ci - nie pij tyle przed meczem. To nie był śnieg po kostki co widziałeś na Cracovia - Pogoń tylko ci białe myszki przed ślepiami latały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaw Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.tpnet.pl 07.11.06, 01:06 panie "wak" nie chciało się w szkole uczyć fizyki? To dało wystarczające kwalifikacje na to aby zostać koszykarzem HKS i szalikowcem TS. Wystarczyło nawet na to aby zostać "dziennikarzem" w GW i pisać takie brednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs gdzie ten śnieg po kostki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 10:01 patrze na zdjęcie Radka dołączone i widac zieloną murawę i pare grudek śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west ham a jak to jest w skandynawii lub rosji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 10:15 Mam takie pytanko jak powyżej. Zawsze mnie zastanawiało jak oni sobie tam radzą ze śniegiem? Bo niewątpliwie mają jeszcze bardziej niesprzyjający klimat. Ma ktoś doświadczenia z zimowych meczy w norwegii, szwecji, finlandii i rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Re: a jak to jest w skandynawii lub rosji? IP: *.crowley.pl 07.11.06, 16:35 później zaczynają i wcześniej kończą, grają praktycznie przez całe lato Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west ham Re: a jak to jest w skandynawii lub rosji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 18:01 no dobrze, faktycznie grają raczej w okresie kwiecień-październik. Ale są też grudniowe mecze w lidze mistrzów (np. spartaka czy cska). A jeszcze bardziej mnie interesuje tzn Royal League - coś w rodzaju skandynawskiej ligi mistrzów, gdzie wystepują najlepsze drużyny duńskie, szwedzkie i norweskie. Ta liga jest ściśle rozgrywana w zimowym okresie (listopad, grudzień, styczeń). I tu już nie ma wytłumaczeń, jakoś muszą sobie radzić ze śniegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeczek Re: Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 12:19 Gdzie ty człowieku widziałeś na Cracovii "śnieg po kostki". Śnieg sypał w trakcie całego meczu i na bieżąco topniał na podgrzewanej murawie" Jak czegoś nie widziałęś to nie wypisuj bredni. Nawet na załączonym zdjęciu widać ile tego śniegu było. Non stop sypał!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robuś Podgrzewane murawy? Najlepsza łopata IP: *.echostar.pl 07.11.06, 19:39 Najlepiek zrobili to chyba w Chorzowie, polali śnieg wodą i było gut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha murawa ma byc elastyczna a nie twarda jak beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 23:28 < Odpowiedz Link Zgłoś