Gość: krzysztof IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 22:37 stadiony tak tylko w dużych miastach i budowane wspólnie z inwesorami moga sie smiac tak jak z grecji ze piłkarzezabiją sie o betoniarke ale co tam wazniejsza jest nasza przyszłośc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wieprz Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.07, 15:11 Tak beznadziejnego artykulu juz dawno nie czytalem. Stek bredni nie wymaga komentarza.Sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dustin Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:50 Bredni? To dlaczego już okraja się fundusze na budowe dróg? Chcesz przykładów? Popularna 19 mająca być drogą ekspresową łączącą kraje bałtyckie z południem Europy-budowa skasowana (wpierw twierdzono że to KE zamierza ograniczyć fundusze do 750 mln euro z 2 mld przeznaczonych na tę droge lecz przedstawiciele KE oficjalnie zaprzeczyli i odesłali do naszych władz, które to właśnie tym sposobem planujaą przeznqaczyćśrodki z tek drogi na inne inwestycje związane z Euro 2012. Mieszkam na tzw ścianie wschodniej i krew mnie zalewa jak pieniądze przeznaczone na podniesienie REGIONU mają być nam zabrane i wtopione w idiotyczne zachciewajki gawiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pyrlander Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 29.05.07, 18:03 Cóż, tak już jest że inwestor woli ładować pieniądze tam gdzie szybciej się zwrócą. Większym sensem dla rozwoju tego kraju jest to co Koledze nie podoba się. Zobacz co dzieje się w dawnym DDR. Mimo wpompowania wielokrotnie większych pieniędzy od wymienianych w artykule, dalej wschodnie landy mocno odstają od dawnego RFN. Jedź więc do Gdańska, Wrocławia, Wa-wy czy Poznania i tam pracuj. Na urocze wakacje pojedziesz na wschód - dodam, przez to piękniejszy że niewiele się tam dzieje. Pozdrawiam. PS - autor artykułu chyba nie wie co pisze, również go pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 18:14 Bardzo mądrze facet gada. Obyśmy nie stracili na tym Euro 2012, bo zacznę żałować, że dostaliśmy możliwość jego organizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 21:58 Portugalia ma 10 mln ludnosci, Polska 40mln. Organizujemy euro wraz z Ukraina. Moze i Portugalia wybudowala za duzo stadionow, ale w Polsce, kraju z takimi ambicjami pilkarskim, te stadiony na pewno sie przydadza. Jesli chodzi o drogi to nie za bardzo rozumialem w czym rzecz... Autostrada na Ukraine nie jest potrzebna? A drigi laczaca duze miasta w Polsce nie? TGV w Polsce nikt nie bedzie jezdzil? Ten artykul stawia teze, ale argumentacja jest naiwna - na poziomie przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
pawciu2 hmm... SGH??? 01.06.07, 09:27 Czyzby to ten sam Maciej Kuźmicz, który skończył SGH? Stadiony wybudują prywatni inwestorzy? Autostrada z Gdańska do Warszawy niepotrzebna? Puste pociągi? Za szybkie pociągi? Rozumiem problem - że pieniądze na Euro 2012 można wydać lepiej i gorzej. Autor proponuje, żeby wydać je lepiej. Sluszne, trudno się nie zgodzić. Ale przytoczone przykłady? Także zdanie "nawet najbardziej rozsądne umysły mają bowiem przed oczami piłkę, a nie chłodną kalkulację" jest bardzo interesujące. Ale tutaj już zabrakło przykładu. No, chyba że Romek ze swoim "uruchomimy szkolne ligii piłki nożnej, siatkówki i koszykówki" w przerwie pomiędzy usuniemy "Ferdydurke" ze szkoły. Nie wiem jak z tymi umysłami, ale na pewno Panu Maciejowi trochę czarnowidztwo przysłoniło rzeczywistość. pozdrawiam i życzę więcej optymizmu. Ja nieźle wtopiłem na pesymistycznych prognozach dla Gospodarki Polski na rok 2007. :-) p ps Swoją drogą, jest takie coś, że jak ktoś dużo i głośno krytykuje - najlepiej wszystko - to masy mają go za autorytet. Więć może o to chodzi? Dziwi mnie forma artykułu. (hehe, a ja to niby lepszy jestem :-)) ). Odpowiedz Link Zgłoś
maciekamigo Wszyscy śmieją się z Macieja Kuźmicza 01.06.07, 09:36 Puste autostardy - ROTFL 1. Czy autor w ogóle pofatygował się sprawdzić, które drogi mają powstać na EURO, zanim napisał te brednie? Puste pociągi - ROTFL 2. Dla wiadomości autora, bo biedakowi widać ciężko dotrzeć do źródel: Na trasach, które PKP chce wyremontować na EURO już teraz pociągi (stare, zdezelowane) jeżdżą kompletnie zatłoczone. Oczywiście po wymianie na nowoczesny iszybszy tabor ludzie przestaną nimi jeździć bo nie są przyzwyczajeni do takich luksusów. Niepotrzebne stadiony - ROTFL 3. Tu już nawet nie chce mi się komentować, bo mamy tyle stadionów, że faktycznie nowe na pewno będą niepotrzebne. A jeśli już ten narodowy zbudują, wbre opiniom pana Kuźmicza, to przecież żeby się nie marnował zawsze mogą na niego wrócić handlarze z X-lecia, prawda? P.S. Szkoda, że w mojej ulubionej Gazecie już od dłuższego czasu tak strasznie obniża się jakość tekstów... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Wszyscy śmieją się z Macieja Kuźmicza 01.06.07, 11:09 Nie wiem jak ze stadionami, ale na pewno trasa kolejowa oraz autostrada prowadzące przez południową Polskę z Niemiec na Ukrainę - są bardzo potrzebne i przydadzą się zupełnie niezależnie od mistrzostw. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel949 kolejny przemadrzały dziennikarzyna 01.06.07, 13:13 Rety, kiedy już rózne nasze mądrale opoowiadały, wyliczały i udowadniały, że w Polsce budowa autostrad się nie opłaca. Zazwyczaj opierały się na badaniach ruchu na obecnych drogach... Autostrady łączące wielkie miasta są elementem NAPęDZAJąCYM KONIUNKTURę!!! Ciekawe ile mniejszy ruch samochodowy był w Niemczech kiedy tam powstawały autostrady... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Uwaga! Wszyscy moi fani! Facet pieprzy!!!! 01.06.07, 13:56 nie da sie go czytac. Jest bez sensu!!! Po prostu nudząc konia, nawija makaron na uszy!!! Panie Kuzmicz, stan pan na czele komitetu organizacyjnego imprezy "Oddajemy prawo do Euro 2012". - z tymi autostradami to puścił pan bąka! Czy wie pan chociaz jakie to autostrady? Czy widział pan kiedy mapę Polski? Radze kupic atlas. - jezdził pan kiedys koleją, czy tylko mama wozi pana autkiem z Czerskiej do domku i zuruck? Może by sie pan wybrał gdzies koleją (nie radzę, przezyje pan szok, nawet w interci-Ty - stadiony sie panu nie podobają? Mnie też nie, ale te obecne. Kiedys chodziłem na moj ulubiony Slask, a teraz chciałbym wysadzic to w powietrze (stadiony i to szalikowe bydło). Ale może 2012 cos zmieni? itd, itd. Agoro jestes fajna, ale nie do konca. Chyba, że p. Kuzmicz, chciał wsadzic kij w mrowisko? Tylko, po co? Ach, z tą moją inteligencją. Przy IQ 16 - to za trudny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Uwaga! Wszyscy moi fani! Facet pieprzy!!!! 01.06.07, 16:26 A jak moze wygladac Euro 2012 w Polsce: www.wrzuta.pl/film/bOZJuHpLfR/czyzby_euro_2012_w_rp Odpowiedz Link Zgłoś
olias bredzisz 31.05.07, 08:17 i lepiej tu u nas nie ogłaszaj swoich poglądów bo potem gazeta będzie pisać że na Podkarpaciu tradycyjnie - napier..ją warszawiaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George [...] IP: *.acn.waw.pl 30.05.07, 17:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 31.05.07, 08:15 no dobrze, ale ten dziennikarzyna zarzuca właśnie NADMIAR budowy autostrad. Nie rozumiesz? ON już szosy ma. U siebie. W Warszawie. I jemu autostrad wystarczy. To żałosne że gazeta zatrudnia takie cuś. Odpowiedz Link Zgłoś
fubrawiec Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 17:14 > Tak beznadziejnego artykulu juz dawno nie czytalem. Stek bredni nie wymaga > komentarza.Sorry... Tak tak, sory wieprzku, ale to dla ciebie za trudne, nie? Ale kto by wymagał od prostaczka głębszej wiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
polop13 Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 01.06.07, 09:13 zgadzam sie wieprzyk to chłopak z wioskiktury zdobył dostęp do inernetu i filozofuje pewnie i tak nie ma saMOCHODU więc mu i tak autostrady sie nie przydadzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:51 > Tak beznadziejnego artykulu juz dawno nie czytalem. Stek bredni nie wymaga > komentarza.Sorry... Absolutnie zgadzam sie, artykul wiejskiego filozofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as df gh Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:46 Bardzo dobry artykuł, bardzo przenikliwy. Bardzo się cieszę, że pojawiają się trzeźwe głosy. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
noteb Logika. Trudne słowo. 31.05.07, 06:57 Gość portalu: Wieprz napisał(a): > Tak beznadziejnego artykulu juz dawno nie czytalem. Stek bredni nie wymaga > komentarza.Sorry... 1) Skoro nie wymaga, to dlaczego właśnie skomentowałeś ? 2) Pan autor ma rację. Ciężko to jednak zrozumieć statystycznemu kibicowi piłkarskiemu. Nic dziwnego. Ktoś, kogo zainteresowanie można przykuć na conajmniej 1.5 h bieganiem 24 ludzików po trawie może mieć max 85 IQ. 3) Stadiony = więcej bandytów, przepraszam "kibiców". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Logika. Trudne słowo. IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 08:18 Zastanów się, co piszesz. Czy twoje wyobrażenie o kibicu buduje stereotyp bandyty. Zawsze się znajdzie czarna owca w stadzie, więc bez sensu piszesz - kibice=bandyci. Druga sprawa - obrażasz większość inteligentynych ludzi chodzących na mecze. Jeżeli wyrażasz bezmy ślną opinię o IQ większości kibiców, to sam chyba masz połowę z tego. Jeżeli piłka nożna lub całościowo sport cię nie interesują, to nikt nie ma do ciebie pretensji. Ciekawe czy byłeś kiedyś na meczu, kiedy jest pełny stadion, 28 tysięcy kibiców i nie ma chamstwa. Szkoda, że nigdy nie byłeś na meczu w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Logika. Trudne słowo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:42 Moze i na mecz w Poznaniu czy Warszawie przyjdzie 40 tys, dwa lub trzy razy w rundzie, reszta to po mask 15 tys ludzi. Ale stadion we Wroclawiu czy Gdansku bedzie swiecil pustkami. Tam nie ma zadnej dobre druzyny, wiec nikt tam nie bedzie chodzil. A same organizowanie koncertow 2 razy w miesiacu nic nie da, bo teraz koncerty gra sie w halach, a nie na stadionach. Autostrada na Ukraine moze i sie przyda, tylko ze caly tranzyt do Rosji idzie przez Bialorus, a autostrada na wschod, bedzie sie konczyc na Warszawie. TGV nikt nie bedzie jezdzil, poniewaz ludzie beda woleli latac, niz placic za bilet na pociag 2 razy tyle co na samolot, plus do tego spoznienia pociagow. Autor artykulu ma racje. Tylko pozniej niech dlugi splacaja te miasta ktore dostaly Euro 2012, a nie caly kraj. Ja nie mam zamiaru doplacac do rozwoju metropoli takich jak: Warszawa Poznan, Krakow, Gdansk, Wroclaw i Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: Logika. Trudne słowo. 01.06.07, 08:51 Ja bywam na meczach w Gdańsku i uważam, że warto chodzić na stadiony chociażby ze względu na atmosferę (vide mecze ze Śląskiem, czy Jagiellonią), która nawet w drugiej, trzeciej i czwartej lidze może być świetna. Co do artykułu uważam, że jest beznadziejny, a autor swoją tezę dokumentuje niesprawdzonymi faktami. Po każdej wielkiej imprezie organizatorzy publikują taki bardzo ogólny bilans zysków i strat i na Euro, w przeciwieństwie do Igrzysk Olimpijskich, jeszcze nikt nigdy nie stracił (mam tu na myśli budżet skarbu państwa). Nie pomyślał autor, że właśnie rok 2013 może być dla Polski niezły, bo wpłyną bardzo duże wpływy z podatków, które będą musieli zapłacić hotelarze, sklepikarze, właściciele pensjonatów, restauracji itd. itp., że o wpływach z benzyny, która będzie wtedy kosztowała 6 PLN nie wspomnę. Tak więc wara od Euro i wara od stadionów. Zresztą będą one utrzymywane przez kluby, które na nich będą grały (władze Gdańska i władze Lechii doszły do porozumienia i po Euro Lechia będzie grała swoje mecze na Arenie Bałtyckiej). A dodatkowo będzie można liczyć na organizację takich imprez jak finały europejskich pucharów (w ciągu ostatnich 20 lat Ateny bodaj dwa albo trzy razy organizowały finał Ligi Mistrzów i Pucharu Mistrzów), czy większych imprez młodzieżowych. Jedyne zastrzeżenie jakie mam odnośnie Euro, to to, że oprócz czterech stadionów i mnóstwa dróg powinno się jeszcze zbudować zaplecze treningowe dla młodzieży, bo zakrawa to na skandal, że 40 milionowy kraj w środku Europy ma tak naprawdę dwie szkółki piłkarskie, które spełniają jako takie standardy, a reszta to jest przecież tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 01.06.07, 10:07 Gość portalu: Wieprz napisał(a): > Tak beznadziejnego artykulu juz dawno nie czytalem. Stek bredni nie wymaga > komentarza.Sorry... Dlaczego bredni? - Gdybyś napisał, że Ci się artykuł nie podoba-Twoja sprawa, ale brednie? - wypada choć krótko uzasadnić... Odpowiedz Link Zgłoś
necher Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 01.06.07, 11:23 autor artykułu był chyba na potężnym zejściu pisząc swoje pożal sie boże prawdy... oczom nie wierzyłem czytając te bzdury.. szok Odpowiedz Link Zgłoś
andretti Ale BZDETY .... gazeta.pl sięgneła dna 01.06.07, 12:11 tak bzdur jeszcze nie czytałem........ Odpowiedz Link Zgłoś
ele.gancki Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 17:44 bzdura. stadiony nie będą zbudowane na jednorazową imprezę. zaraz po zakończeniu euro2012 na warszawski stadion wraca jarmark europa i na pięknym obiekcie zaczyna się handel na całego. łazienki, parkingi, metro. obroty wzrastją o ponad 100%, bo każdy chce iść na zakupy na piękny bazar. to samo można zrobić na pozostałych stadionach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forest Panie Macieju Kuźmicz IP: *.telpol.net.pl 30.05.07, 17:51 Proponuję żeby Pan został w najbliższym czasie premierem i zrobił nam EURO 2012 tak jak to sobie Pan wyobraża. Wtedy czuje że od razu znajdą się prywatni inwestorzy a te za duże autostrady od razu zrobią się za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: 140.121.156.* 30.05.07, 17:52 bawi mnie to strasznie, jak autor martwi się o to, że stadiony bedą niewykorzystane. W 2007 roku nie mamy żadnego normalnego stadionu, chyba jako jedyny kraj w Europie, wiec jak powstana 4 to chyba nie zrujnuje polskiej gospodarki. Autostrady łaczace Poznan, Wa-we, Wroclaw oraz Gdansk tez się przydadza, a bez takiego impulsu jak mistrzostwa europy to g.... by w Polsce powstalo, przez najblizesze lata, pieniazki rozeszly by sie n.p. na szkolenia rolnikow - wybacz ale wolę mistrzostwa. Mimo wszystko pozdrawiam autora - za oryginalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryper z bezrobociem się "nie walczy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:00 drogi panie. Usuwa się tylko przyczyny jego powstawania. Czyli-fiskalny reket i wszechwładzę biurokratycznej mafii. A także "regulacje", "koncesje" i "normy". I bezrobocie znika jak ręką odjął... Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: z bezrobociem się "nie walczy" 01.06.07, 10:17 Gość portalu: tryper napisał(a): > drogi panie. Usuwa się tylko przyczyny jego powstawania. Czyli-fiskalny reket i > wszechwładzę biurokratycznej mafii. A także "regulacje", "koncesje" i "normy". > I bezrobocie znika jak ręką odjął.. -Jeśli to takie proste, to dlaczego takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: 212.244.249.* 30.05.07, 18:29 W pełni zgadzam się z autorem artykułu. Bezsensowne wydatki państaw czyli podatników napędzą niezłą kasę wybranym cwaniaczkom, którzy będą realizwać budowę tych idiotycznych obiektów. Zapłacą za to swoją biedą i biedą swoichdzieci Polacy i mieszkający w Polsce B i C czyli na wschodzie, północy i południowym wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_mz Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 18:53 Ludzie przestańcie sprzeczać się bo to i tak nic wam nie da! Co raz bardziej prawdopodobne staje się, że zabiorą nam to Euro i to nie jest krakanie z mojej strony tylko reali. W roku 2008 ma być pierwsza kontrola! Na Ukrainie w tym roku będą mieli gotowe już 2 stadiony a u nas jeszcze budowa nie ruszyła w Kielcach stadion na 15 000 tys widzow budowano 2 lub 3 lata a stadion w Gdańsku ma być na 40 000 tyś ludzi i trzeba go wybudować do 2010 roku to samo tyczy się Wrocławia i Warszawy! Nasi politycy nic nie robią dopiero mają zamiar zmieniać 20 jakiś śmiesznych ustaw! Nie ma na to czasu na Ukrainie sytuacje polityczna jest nie wesoła, ale oni coś robią już budują w odróżnieniu do nas słyszałem, że mają już podpisane kontrakty na budowe hoteli. W Gdańsku zamiast coś robić to się pokłócili a PIS stworzył smieszny komitet organizacyjny który będzie składał się z 5 komisji a w jednej z komisji będzie wybitna znawczyni Piłki Nożnej z zawodu pielęgniarka Pani poseł Szczypińska narzeczona premiera:/ To co się dzieje to przestaje być śmieszne jak tak dalej będzie to stracimy tą impreze. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Człowieku, żeby o czymkolwiek sie wypowiadać 30.05.07, 22:27 trzeba się na tym znać..! nie wystarczy wiedza wioskowego debila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Co za brednie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:56 Większych bredni jeszcze nie czytałem, jeżeli chodzi o prognozę. Bo niby na jakiej podstwie przewidział Pan że w akurat w ruku 2013 będzie bessa w UE i Polacy wrócą z Anglii. Jesli chodzi o stadiony to w sumie tylko 2 budzą moje wątpliwości stadion we Wrocławiu i Gdańsku pozostałe jak najbardziej będą w stanie się utrzymać. Chyba że chce mi Pan powiedzieć ze stadion Lecha, Wisły czy Legii bedzie niewykorzystany, zwłaszcza po takiej imprezie jak Euro która zawsze budzi entuzjazm i pozytywne nastawienie przekłądające się na ilośc ludzi na stadionie. Jeżeli chodzi o autostrady to wstydem jest żeby w Polsce ich nie było. Po za tym tak na prawde autostrady są w Polsce najpotrzebniejsze, a połaczenie autostradowe z Niemiec np do Krakowa uznałbym za kluczowe jeśli miałyby tam powstać fabryki które produkowałyby dobra na rynek UE. Skoro przytoczył Pan przykład Portugali ja przytoczę przykład powojennych zniszconych Niemiec, które to "rozbujały" gospodarkę głównie poprzez inwestycje budowlane w tym budowę autostrad. Dziś to jedna z największych potęg gospodarczych świata. Jeżeli nie uda się w tym czasie wybudować pewnych inwestycji to truno, znajdzie się następne pieniądze, choćby jak normalny kraj z własnych podatków.Kwoty z podatków bedą znacznie większe w związku ze wzrostem płac. Po za tym pieniądze z UE też nie skończą sie będą tylko mniejsze. Wtedy zajmiemy się budową Zakopianki czy trasy kolejowej Kraków - Katowice. Gospodarka nie stygnie z dnia na dzień. W jednym się tylko z Panem zgadzam że oprócz budowy autostrad powinniśmy się także zając inwestowaniem w nowe technologie oraz w produkcje dóbr o wysokiej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Co za brednie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:02 P.S. Jęśli chodzi o TGV to podonie jak teraz pociągami intercity "nikt" nie bedzie jezdził. Osobiście udało mi sie już kilka razy nie zmieścić do Intercity Kraków - Warszawa tak był zapchany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kx Re: Co za brednie?? IP: *.spray.net.pl 01.06.07, 08:17 Więc jak zbudujemy te pare kilometrow autostrad to i technologicznie podskoczymy na poziom Niemiec? Oto prymityw myślowy Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Co za brednie?? 01.06.07, 12:05 "połaczenie autostradowe z Niemiec np do Krakowa uznałbym za kluczowe jeśli miałyby tam powstać fabryki które produkowałyby dobra na rynek UE." Akurat ta jest już w calości oddana :) Autor moze nieco przesadza, ale zwraca uwagę na ważną kwestię - zamiast rozwijać kraj i przynejmniej umożliwić skok cywilizacyjny ścianie wschodniej, będziemy pompować kasę w Euro2012, a nie wszystkie z tych inwestycji okażą się długofalowymi impulsami wzrostu. Ze wschód i pomorze zachodnie zostaną pozbawione części środków też już widać. WIęcej rozsądku w tym wszystkim, bo na E2012 Polska się nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
quebec4 Re: Co za brednie?? 01.06.07, 14:35 Nie w 'Gdańsku' tylko w Trójmieście. Gdańsk to tylko 450k Trójmiasto (z satelitami) to ponad 1 mln... a dla Elbląda, Bydgoszczy, Olsztyna, Słupska, Kołobrzegu to i tak będzie najbliższy obiekt tej klasy. Dajcie nam tylko drogi by ludzie mogli tu przyjechać a z frekwęcją nie będzie żadnego problemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pynky Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.bg.univ.gda.pl 30.05.07, 19:37 bzdury bzdur bzdury wyzssane z palca, az boje sie czym ten pan zajmuje sie zawodowo bo pisanie o ekonomii mu nie dzie po pierwsze stadiony w polsce brak normalnych stadionów a budowa po jednym w najwiekszych miastach polski nie zrobi nikomu krzywdy np na lechie w gdańsku chodzi od 5000 do 9000 ludzi a to Ii liga jezeli chodzi o besse to czemu akurat po euro a nie wcześniej z resztą dzieki coraz to lepszemu wykorzystniu funduszy z euro jest szansa ze moooze polska przeskoczy jedna besse tak slyszalem jak sie wypowiadal jeden analityk - nie wiem czy tak bedzie - ale uzasadnil swoj pogląd w odróznieniu od kuziewicza czy kogo mysle ze superszybkie pociagi i oglnie rozwoj kolei ma w polsce dobra przyszlosc - biorąc pod uwage stan taborów i skąd ten pomysl z bezrobociem 20%? granice są otwarte caly czas mysle ze takie bezrobocie to jzu przeslosc - chyba ze cala unia sie posypie:) no alae i tak prognoza z dupy wzieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-ateista nie zgodze sie z panem autorem:) IP: 213.172.177.* 30.05.07, 19:45 autostrada Wroclaw-Warszawa (albo chociaz droga ekspresowa), ekspresowa Wrocław- Poznan, a pozniej Gdansk.. i autostrada Niemcy - Wroclaw -Kraków - Ukraina te drogi nigdy nie zrobią nam szkody, to czysty zysk pod kazdym wzgledem no chyba, ze bedą platne i bedą kosztowały jakies chore pieniądze wtedy nikt nie bedzie ich uzywał droga Czechy - Wrocław - Warszawa - Litwa/Rosja też nam przyniesie tylko zysk tak samo jak Niemcy - Poznan - Warszawa - Białoruś proponuje mniej marudzic:) wiecej myslec... na dobrych drogach żaden kraj nie stracił jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-ateista aha, jeszcze jedno.. Portugalia lezy na brzegu IP: 213.172.177.* 30.05.07, 19:49 Europy... komunikuje sie lądowo tylko z Hiszpanią a my jestesmy w centrum "wydarzen" przeciez Austria, Czechy Słowacja, nie mają morza autostrada do Gdanska ułatwi im zycie powinnismy miec jeszcze jedną powazna autostradę.. Szczecin - Gdansk - Olsztyn - Litwa/Rosja... przeciez to kasa, ktora sie musi zwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: aha, jeszcze jedno.. Portugalia lezy na brzeg 01.06.07, 12:12 No właśnie, ekspresówka Szczeciń - Czechy i Szczecin - Olsztyn. Pierwsza jest w planach raz za razem okrajana (pierwotnie miałą to być autostrada). Artykuł jest nie o tym, ze budowanie dróg jest złe, ale o tym, że w szalonym pędzie na takie inwestycje (Sczecin, Gorzów, Z.G. i Legnica meczy gościć nie będą) może kasy zabraknąć w ogóle, bo całość pójdzie na infrastrukturę "okołoeurową". Już widać po Gdańsku, który nie ma kasy i chce zabrać regionom wschodnim. Drugiej drogi nie ma nawet w planach i w przewidywalnej przyszłości nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: nie zgodze sie z panem autorem:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:54 > proponuje mniej marudzic:) wiecej myslec... na dobrych drogach żaden kraj nie > stracił jeszcze Dokladnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: nie zgodze sie z panem autorem:) IP: 194.187.213.* 30.05.07, 22:06 O jakich drogach waść pleciesz. To przecież drogi ekspansji IV Rzeszy Niemieckiej na wschód po trupie Polski. Czy my zawsze musimy robić coś aby włazić hitlerowcom do d... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: nie zgodze sie z panem autorem:) 01.06.07, 12:13 "no chyba, ze bedą platne i bedą kosztowały jakies chore pieniądze" - będą, będą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.osiedle.net.pl 30.05.07, 20:02 "Zastaw sie a postaw sie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Zgoda z autorem, bo euro powinni organizować IP: *.kolornet.pl 30.05.07, 20:03 Poznań, Chorzów, Kraków, Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
yxcv Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 20:25 czy ten Kuzmicz to Arab? A MOZE POWINIEN ZASTRAJKOWAC lub wziasc kredyt na zyletke tez moze ale jedno wiem ze z nim jest cos nie tak,pewno naslalo go SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 20:49 Ten facect szkicuje optymistyczna wersje horroru, ktory moze sie wydarzyc. To nie bylaby tragedia. Problem w tym, ze i drogi i stadiony najpierw musza byc wybudowane. A to wcale nie jest takie pewne. Pieniadze to nie wszystko. Trzeba umiec je rozsadnie wydac. Bolszewiki z pisu tego nie potrfia.Zaklad o beczke piwa. Ze te barany, nawet jak by mieli do dyspozycji zasoby wszystkich bankow szwajcarskich nie sa w stanie urzadzic porzadnej popijawy. Oni ryja w teczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Tak źle to chyba nie będzie.Inna sprawa że jak 30.05.07, 20:55 na razie nasi rządzący chcą aby ten nasz naród był nadal ciemny. Ale to się im nie dziwi, przecież na nich głosuje właśnie taki ciemny naród, więc żadnej nie mają ochoty zmniejszać ilości tych swoich wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anusiak Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: 217.119.39.* 30.05.07, 20:58 Ten człowiek to krótkowzroczny pajac. Po pierwsze...firmy u nas i tak będą powstawać, bo płace wciąż są niższe niż na zachoszie, i to się będzie przedsiębiorcom opłacać. Po drugie...pomyśl idioto, czy np. niemcy budują autostrady po to żeby umożliwić wyłącznie tranzyt towarów??...czy aby usprawnić komunikację??!! Poza tym promocja, i zyski z turystyki są nie do przecenienia!! Poza tym...większość stadionów będzie wykorzystywana w rozgrywkach ...dużo już wtedy silniejszej i ciekawszej ekstraklasy!!...I powinieneś zrozumieć bucu jeden, że życie to nie tylko praca...praca...praca...i nowe technologie...ale też relaks! Jeśli lubisz tyrać non stop po 14 h/dobę...to powodzenia... Bo ja mam poglądy środka... aktualnie pracuję naukowo w Finlandii...w nowoczesnej technologii, o których piszesz a zielonego pojęcia o nich nie masz - nanotechnologii medycznej. I powiem Ci, że pomimo liberalnego charakteru, w państwie tym doskonale sprawdza się socjalistyczny model życia: 8 + 8 + 8... 8 godzin pracy 8 godzin odpoczynku i relaksu 8 godzin snu... Więc mój drogi maluczki polaczku, urodzony pesymisto, schowaj łepek w piasek, i daj mądrzejszym felietony pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 21:11 > aktualnie pracuję naukowo w Finlandii...w nowoczesnej technologii, o których > piszesz a zielonego pojęcia o nich nie masz - nanotechnologii medycznej. I Nie kłam ,jak bura suka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reijo Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.cust.tele2.se 30.05.07, 21:22 Widac musisz odpoczac i sie zrelaksowac. Nie ma zadnej gwarancji, ze ludzie beda przychodzic na duze stadiony. Dopoki sie nie rozwiaze problemy bandytow i pseudokibicow. Problemem w Skandynawii jest utrzymywanie duzych stadionow, bo na mecze przychodzi 5-10 tys, i raz na jakis czas 20-40 tys. Problem jest jak zbudowac stadiony aby byly uzywane nie tylko do pilki noznej, ale latwo dostosowalne do innych dyscyplin i rozrywek (Lordi ?). Inzczej bedziemy do stadionow dokladac, albo beda niszczec jak Stadion Dziesieciolecia w W-wie, z targowiskiem dookola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.05.07, 21:17 Co ten koleś za brednie opowiada autostrady to te same co miały być pobudowane do 2013 (od 30 lat budują je i mają te same plany A1,A2,A4) a te pare stadionów to nic wielkiego. Portugalia mniejszy kraj pobudowała 10 stadionów. Jedynie z ta koleją miał trochę racji ale przydało by się parę dworców wyremontować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.dyn.embarqhsd.net 30.05.07, 21:31 co to za balwan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak Ten scenariusz jest absolutnie niemożliwy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:53 Nigdy nie dokopiemy Angolom 3 do jaja. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Idiotyczny artykul IP: 65.197.200.* 30.05.07, 22:09 Budujcie drogi...AUTOSTRADY. Mieszkam w miescie autostrad w Los Angeles. Codziennie dojezdzam do pracy 30 mil w jedna strone, wiec ok. 100 km w obie. Nie czuje tych odleglosci, drogi rowne jak stol do pingla (za wyjatkiem, gdy jest tlok). Autostrady to komunikacja, to PRACA (stacje benzynowe, motele, hotele, sklepy) turystyka i inwestycje z zagranicy, bo na dzien dzisiejszy, gdybym byl szefem wielkiej korporacji, to w Polsce nie otworzylbym biznesu, albo zrobil tam swoim przedstawicielem najbardziej nie lubianego przez mnie pracownika.. Czy tak trudno to pojac? A Euro..to szczescie dla Polski, bo w koncu WYMUSI inwestycje, chyba, ze chcecie, by smial sie z Polski caly swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Re: Idiotyczny artykul 31.05.07, 04:58 > Budujcie drogi...AUTOSTRADY. Mieszkam w miescie autostrad w Los Angeles. > Codziennie dojezdzam do pracy 30 mil w jedna strone, wiec ok. 100 km w obie. Nie wiem czy amerykańskie rozwiązania komunikacyjne sa dla nas najlepsze. Inna sprawa - to że USA jest nastawione wyłącznie na drogi oznacza postawienie na paliwo które trzeba importowac. Z regionów niebezpiecznych i trudnych. Więc sami dostajecie w d...pę, jak sobie na to zasłuzyliście. > gdybym byl szefem wielkiej korporacji, to w Polsce nie otworzylbym biznesu, > albo zrobil tam swoim przedstawicielem najbardziej nie lubianego przez mnie > pracownika... I dlatego na szczęście nie jesteś szefem wielkiej korporacji. I dlatego wśród polskich firm i szefów nie ma ludzi nastawionych na ekspansję na świat. I długo tak będzie dopóki nie wymrze pokolenie wychowane postkomuniźmie obarczone kompleksami i kompleksikami. Ludzie i furmy z zagranicy nie mające kompleksów w Polsce od dawna już są. A jak w Polsce się wybuduje autostrady to kolego nie będziesz miał po co tu wchodzic bo rynek będzie dawno zajęty i będzie pozamiatane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedyfan Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 22:12 Panie redaktorze-twórco tego tekstu. To bzdura co Pan piszesz bo jak raz mam zakład w sąsiedztwie firmy która szkoli za środki UE na potrzebne zawody:operatorzy koparek ,dzwigów,węzłów betoniarskich,wózków dzwigowych itp. i zapraszam do nas w przewie zajęć (cytaty rozmów uczestników szkoleń-p......ę jadę do Irlandii,a ja do Danii,a ja do Francji -a kto zostanie w Polsce no te durnie co nas uczą ) więc niech pan nie pisze o szkoleniach za pieniądze UE dla bezrobotnych (oni te pieniądze wykorzystają bardziej niż Polacy) a autostrady ,drogi szybkiego ruchu zostaną dla Polaków lub dla dobra naszego kraju ( niech Pan przejedzie się drogą Wrocław-Poznań i zrozumie Pan swój błędny i przewrotny artykuł albo drogą Bolewicko-Świecko (o zgrozo i ten Pana tekst)A stadiony obecnie mistrz Polski w piłce nożnej szuka stadionu na którym mółby zagrać w elinacjach Ligi Mistrzów"jedyny w 1/3 gotowy to w Poznaniu więc po co budować stadiony i o zgrozo Pański artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sr710 Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: 217.153.171.* 30.05.07, 22:15 Święta racja, a poza tym to Ukraina więcej na tym zyska niż Polska. A mniej rzecz jasna wyda, bo i z czego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmk Re: Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 23:35 Szkoda tylko Ze w Polsce nie ma odwaZnych polityków ktOrzy by tA oczywistą prawde powiedzieli głośno POLAKOM. Euro ma przysłonić potrzebę podjęcia bardzo trudnych decyzji gospodarczych. Ten rząd boi się o swoje trwanie i bedzie kręcił opinia dla nie znajacych się na ekonomii. Polska ze swoim potencjałem gospodarczym nie jest w stanie nawet przy pomocy Uni pogodzić potrzeby rozwoju nowoczesnych technologii z przygotowaniem EURO. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Euro 2012 nam zaszkodzi? 30.05.07, 23:43 Co za stek bzdur: 1. nie można wybudować stadionów, ani niczego innego wyłącznie za pieniądze unijne, zawsze jest wkład własny, zwykle 50%. 2. nikt nie chce budować autostrad wyłącznie na ME2012, bo miasta, w których maja się odbywać mecze wybrano tak, żeby łączyły je autostrady i drogi ekspresowe, które i tak maja powstać lub już istnieją (A4 z Wrocławia do Krakowa i dalej do granicy z Ukrainą, A2 z Poznania do Warszawy, A1 z Katowic do Gdańska,S5 z Wrocławia do Poznania i dalej do A1, S7 z Warszawy do Gdańska, S8 z Warszawy do A1 - która z tych dróg jest niepotrzebna?). 3. to samo dotyczy pociągów - żeby trzymać się przykładu podanego przez tego pismaka: pociągi z Krakowa do Wrocławia, to pewnie przez Gdańsk będą jeździć, czy może jednak przez Katowice? 4. stadiony maja być budowane w aglomeracjach co najmniej półmilionowych, takie miasto udźwignie chyba koszt utrzymania stadionu? To tylko 4 bzdury wypunktowane na szybko, bo tekst jest tak pełen bzdur i niedorzeczności, że nawet nie chciało mi się go czytać do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanEM Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.centertel.pl 31.05.07, 00:03 Jest jeszcze czarniejszy scenariusz... Kupimy grunty pod autostrady, stadiony, zrobimy ambitne plany, zaczniemy coś kopać, budować... i nastąpi rok 2012 a my w rozsypce (przewiduje, że UKR będzie gotowa) - wtedy fifa przekaże organizacje euro komuś innemu... i tu zaczyna się najgorsze - dróg nie skończymy, stadionów też nie - kasa się jakoś rozpłynie - zostaniemy w takim samym g...ie jak teraz, tylko z większą ilością planów. reszta jak w artykule Nie jestem pesymistą, ale strasznie jestem ciekaw co z tego wyniknie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marynarz82 Euro 2012 nam zaszkodzi? IP: *.bn.com.pl 31.05.07, 00:28 najbardziej debilny artykuł jaki u was czytalem.ten Kużmicz to jakis szaleniec Odpowiedz Link Zgłoś