1410_tenrok No to super, moje gratulacje 21.10.07, 12:20 jeszcze tylko pogonic szalikarzy-zadymiarzy i piłka nożna wróci do dawnej świetności, z czasów "Napoli, napoli, Slask Wam dzisiaJ......." 50 tysiecy luda na Olimpijskim. Ech, łezka sie w oku kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx tandeta 21.10.07, 14:36 mieliśmy szansę na zbudowanie czegoś wyjątkowego, jakiejś perełki architektonicznej, a tu taka... miernota Odpowiedz Link Zgłoś
nowawies28 Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 12:59 znowu wygrał najsłabszy projekt, a wygrał prawopodobnie najtańszy, żenua Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:02 GW - wywalcie 1 zdjęcie - przecież to projekt przegrany Odpowiedz Link Zgłoś
kooba6 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:21 lukas63 napisał: > GW - wywalcie 1 zdjęcie - przecież to projekt przegrany skąd wy to wiecie? gdzie można znaleźć więcej inf o tym konkursie? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:40 www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=16002928&postcount=906 Wywalcie te główne zdjęcie, bo to praca Kopler Weicher - otrzymali II nagrodę i ten projekt nie będzie realizowany Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_wrw Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:55 Poprawiliśmy, bardzo dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 22.10.07, 23:42 nowawies28 napisał: > znowu wygrał najsłabszy projekt, a wygrał prawopodobnie najtańszy, żenua U was we wsi lepszy co, "Żenua" Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:12 1) Iluminowany 2) Trybuny blisko murawy pod ostrym kątem 3) Mi się podoba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fszystak Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:32 hm no niestety nie powala. czyżby znowu głównym kryterium była cena, podobnie jak w przypadku skandalicznego konkursu na centrum południowe?... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:40 fszystak napisał: > hm no niestety nie powala. czyżby znowu głównym kryterium była cena TAK Odpowiedz Link Zgłoś
bati sredni 21.10.07, 13:51 jak dla mnie to ten projekt wyglada srednio, typowa niemiecka fantazja Odpowiedz Link Zgłoś
no.nie.gadaj Re: sredni 21.10.07, 14:05 Średni?A niby polscy architekci stworzyliby lepszy?I z pewnością mają większe doświadczenie i wiedzę od Niemców w projektowaniu stadionów?Bzdura. Jak dla mnie projekt innowacyjny, niebanalny i ciekawy. Dobrze że będą iluminacje świetlne. To podnosi walory wizualne takiego obiektu. Trzeba się przyzwyczaić, że przychodzą nowe trendy w architekturze.Nikt dziś już nie zaprojektuje jakiejś "puszki szprotek" na gołym polu. Jako kibic i miłośnik ciekawej architektury oceniam go na 4+. Gdyby był bardziej podobny do pięknej Allianz Arena byłaby piątka:) Odpowiedz Link Zgłoś
hermesmarana Re: sredni 21.10.07, 14:26 a więc tak - na pierwszy rzut oka może i średni, ale jak się zastanowić, to rewelacyjny: 1) bardzo lekka, przezroczysta konstrukcja, z możliwością ilumonowania, daje szanse na przepiekne efekty wizualne; pomijając już fakt, że ten projekt wychodzi przed szereg - "mydelniczki" których się tyle buduje że są juz niemal nierozróżnialne. a takich jak nasz za dużo nie ma. na żywo będzie też wygladał lepiej niż na wizualkach, bo znaczenie ma tu materiał ktorym go wykończą 2) w przeciwieństwie do innych projektów, powinien być nie tylko tańszy, ale co ważne - szybszy w konstrukcji. dzięki temu nie będzie opóźnień. nie jestem zwolennikiem hasła "zastaw sie a postaw się". projekt jest na naszą miarę rewelacyjny. 3) najefektowniejszy był projekt polskich architektów - biura Maćków. ale wzbudza wątpliwości realizacyjne. no i oni nie mają żadnego doświadczenia, a JSK zaprojektowało już kilka naprawdę dużych aren w niemczech. i nasz projekt jest chyba ich najbardziej udanym. 4) czego szkoda, to że z tego co zrozumialem, nie będzie zasuwanego dachu. można by wtedy stadion przekształcać w krytą halę na specjalne imprezy. ale to już chyba było za drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: sredni 21.10.07, 16:44 Mi też najbardziej podobał się projekt biura Maćków, ale na przykład ta "fosa" wokół - w przypadku stadionu była beznadziejnym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
tytan12 Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 13:53 wygląda jak wielki kartofel.... Odpowiedz Link Zgłoś
viscaelbarsa Standard - nic ciekawego, aczkolwiek jak na Polske 21.10.07, 14:03 to cudo :) Szkoda że nie wybrali tego, który dostał I wyróżnienie. Przynajmniej wizualnie mnie powalił :) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Standard - nic ciekawego, aczkolwiek jak na P 21.10.07, 14:05 Zgadza się - praca Maćków pod względem wizualnym była najlepsza - przegrała jednak ze względu na cenę - miasto Wrocław nie stać na taki stadion - ten co wygrał i tak będzie kosztował 500 mln zł a nie wiadomo skąd zebrać taką kwotę Odpowiedz Link Zgłoś
viscaelbarsa Re: Standard - nic ciekawego, aczkolwiek jak na P 21.10.07, 14:07 Ten z wyróżnieniem to polska praca? Znając życie u Nas zbuduje się brzydki i tanio - a ten dobry projekt kupi ktoś na zachodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Standard - nic ciekawego, aczkolwiek jak na P 21.10.07, 14:13 Tak - polski - ponoć ma duże szanse w Warszawie na Narodowy - tylko będzie musiał zwiększyć pojemność Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Standard - nic ciekawego, aczkolwiek jak na P 21.10.07, 14:07 Wadą Maćków było także to, że nigdy jeszcze nie projektowali stadionu - nie mieli w tym doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
felippo Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 14:20 Niepokoi mnie jedno: kiedyś pisano, że każdy stadion na euro musi mieć pojemność co najmniej 50tys, a wrocławski ma liczyć 44... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 14:26 "kiedyś pisano, że każdy stadion na euro musi mieć pojemność co najmniej 50tys" Nie ma takich wymagań - musi chyba mieć min 34-35 tys Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Projekt nie powala 21.10.07, 14:39 Aczkolwiek stadion jest ok. Nie jest zle, ale unosic nad nim sie nie mozna. Pomysl z podswietleniem super. Pytanie tylko czy stadion bedzie podswietlony na 90min meczu a potem bedzie tam ciemno jak w d... czy bedzie tez jakas stala, podstawowa iluminacja tak by ladnie sie prezentowal, zwlaszcza ze w poblizu sa i droga i tory kolejowe "na zachod" ktore mam nadzieje zmodernizuja do Euro2012:]. Szkoda tez ze nie jest zadaszony, ale za to najlepszym pomyslem okazaly sie trybuny z szklanym (przezroczystym) zadaszeniem. Osobiscie rowniez mi sie podoba pomysl z I wyroznienia. Nie wiem czemu miasto sie ich tak balo i nie dalo nawet II nagrody bo zdecydowanie im sie nalezy, a nie ten jakis dziwny "ponton". Jesli chodzi przynajmniej o porownanie tego przetargu do Centrum Poludniowe, to jest lepiej, bo widzimy wszystkie prace. A jesli to prawda, ze firma z I wyroznienia nie ma doswiadczenia w budowie stadionow, to jeszcze ta decyzje miasta przeboleje, bo wydaje sie byc rozsadna. Jeszcze mam tylko jedno pytanie - czy to jest projekt, w sensie prawdziwy projekt, czy tylko piekna wizualka, a sam rysunek techniczny bedzie pozniej opracowywany?? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Projekt nie powala 21.10.07, 15:04 "czy to jest projekt, w sensie prawdziwy projekt, czy tylko piekna wizualka, a sam rysunek techniczny bedzie pozniej opracowywany??" Wizualka - wygrane biuro projektowe będzie miało teraz ok. 6 miesięcy na zrobienie projektu Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Projekt nie powala 21.10.07, 15:05 Reszta prac w konkursie www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=16016832&postcount=1063 Odpowiedz Link Zgłoś
zdzienior Re: Projekt nie powala 21.10.07, 15:53 Moim zdaniem projekt wygląda naprawdę dobrze. Do tego w jeśli jest stosunkowo tani to kolejny PLUS. Wydaje mi sie że nie ma sensu stawiać czegoś większego na dwa mecze (bo pewnie tyle na nim będzie jak do Euro dołączą Kraków i Chorzów). Potem stadion zapewne będzie stało bo coś nie chce mi sie wierzyć że na mecz Śląska przyjdzie nagle 44tyś widzów. No chyba że w lidze mistrzów ale do tego jeszcze niestety daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Projekt nie powala 21.10.07, 15:57 Oj nie gorze sie z toba. Taraz nareszcie beda mogly sie tu toczyc mecze polskiej reprezentacji, rozne eliminacyjen do kolejnych mistrzosw. A nie ciagle (lub w wiekszosci) na jednym i tym samym stadionie w Chorzowie. Bedzie teraz wiecej szans by takie mecze byly w roznych miastach Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 15:54 "Warszawa i Gdańsk na razie mają tylko wytypowane miejsca" A gowno... maja tyle samo co my. A w zasadzie Wroclaw dopiero im dorownal wybierajac wizualke, bo Wawa i Gdansk mieli je juz dawno, bez ogladasznia konkursow. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 16:53 > A gowno... maja tyle samo co my. A w zasadzie Wroclaw dopiero im > dorownal wybierajac wizualke, bo Wawa i Gdansk mieli je juz dawno, > bez ogladasznia konkursow. Wawa wybrała już projekt? Który? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas63 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 17:21 Warszawa jeszcze nawet wizualki nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Wrocławski stadion, jak chiński lampion 21.10.07, 18:41 Ja tam mowie wg tego co widzialem w TV. Chyba ze warszawka przedstawila cos na odczepnego, by bylo, a nie prawdziwa propozcje. A Gdansk? Tego nikt nie komentuje, to rozumiem ze to co widzialem jest juz zatwierdzona wizualka?? Bo jak tak to znow GW pisze glupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_puppy Uff 21.10.07, 17:24 ciesze sie ze wygral ten ktory wygral. ogladajac pozostale projekty stwierdzam ze, nie patrzac, nawet, na cene i inne czynniki, nie chcialbym takich stadionow w naszym miescie. stadion wyglada lekko i zgrabnie, nie przypominam sobie projektu stadionu ktory zrobilby na mnie wieksze wrazenie. mile zaskoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
4u2c hmmmm..... 22.10.07, 00:31 A tak na marginesie: kto za ten stadion zaplaci? Odpowiedz Link Zgłoś
projektmanager Dobre, bo niemeickie. 22.10.07, 10:47 HI, PROJEKT JEST B. DOBRY A JEGO AUTORZY (BIURO JSK) GWARANTUJĄ SOLIDNOŚĆ I TERMINOWE WYKONANIE. BĘDZIE KOLEJNYM PRZYKŁADEM (PO NOWYM TERMINALU LOTNICZYM) NOWEJ, EUROPEJSKIEJ ARCHITEKTURY, REALIZOWANYM WE WROCŁAWIU. DOBRZE SIĘ STAŁO, ZE NAJLEPSI DOSTALI SZANSE NA REALIZACJE. BRAWO KOMISJA, BRAWO DUTKIEWICZ! A POPRZECZKA DLA INNYCH ZOSTAŁA JUŻ USTALONA. RÓWNIEŻ Z KORZYŚCIĄ DLA MIASTA I JEGO MIESZKAŃCÓW. PS: Na egzaminie z konstrukcji budowlanych mialem takie dodatkowe pytanie: "CZY ARCHITEKTURA JEST SZTUKĄ?" Zapraszam do dyskusji na temat tzw. "BAUKULTUR" Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 To nie chiński lampion tylko OpAdAjĄcA SkArPeTa 22.10.07, 17:20 projektmanager napisał: > HI, PROJEKT JEST B. DOBRY A JEGO AUTORZY (BIURO JSK) GWARANTUJĄ SOLIDNOŚĆ I > TERMINOWE WYKONANIE. Czego tak krzyczysz! Jeżeli skład komisji byłby z prawdziwych fachowców to powinni ocenić na ile nowatorstwo i koncepcje Pracowni Maćków warte są funta kłaków Pisanie "brak doświadczenia" to żadna ocena, to chowanie głowy w piasek > BRAWO KOMISJA, BRAWO >DUTKIEWICZ! A > Na gust Dudkiewicza to wcale nie liczę, patrz psia buda na Pl Grunwaldzkim > > "CZY > ARCHITEKTURA JEST SZTUKĄ?" > "Dobre, bo niemieckie" jak to Twoje pytanie ma się do tytulu postu Po ALIANZ ARENA dla mnie to nie jest sztuka tylko opadająca skarpeta Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok czemu sie deneruwjesz, koleżko? 24.10.07, 00:07 projekt Mackowa jest fajny, ale ma zasadniczy mankament - FOSA! Jest idiotyczna, ponieważ utrudnia szybkie wyprowadzenie ludzi z obiektu. O jakiej psiej budzie na Grunwaldzie piszesz? Miasto generalnie ma pecha do architektury, wystarczy spojrzec na tzw. szkszypcze Kuryłowicza (jeszcze nie stoją), parawan Czarneckiego z idiotyczną galeryją, wiadro, juropełum, wydział informatyki, biblioteka UW. A to nie koniec wyliczanki...... Forma stadionu jest zabawna i będzie wyglądac nieźle. Kiedyś monachijskiego olimpika też sie czepiali. Pożywiom, uwidim. Odpowiedz Link Zgłoś
sabaku.no.gaara Re: czemu sie deneruwjesz, koleżko? 23.11.07, 15:40 A mi sie robi cieplo jak widze ten stadion: www.footballplus.com/forums/showthread.php?p=255 2 pierwsze fotki... Odpowiedz Link Zgłoś