Dodaj do ulubionych

Najgorsze sportowe filmy w historii

IP: *.jg.vectranet.pl 02.01.08, 14:52
Ten kto pisal ten artykul jest smieszny. To ze Wooda zaszufladkowano jako
postac we Wladcy nie oznacza ze slabo zagral w Hooligans. Sam film jest
swietny i mnie sie bardzo spodobal a tu jako jeden z najgorszych - zazdrosc ?
Obserwuj wątek
    • Gość: urban Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:18
      zazdrość? tiaa.. co za typ. A może po prostu inne zdanie? słyszałeś kiedyś o
      czymś takim?
      btw. Drodzy Panowie.. a może by zrobić listę NAJLEPSZYCH filmów? ;> to by było
      dopiero wyzwanie. I tak się zastanawiam... co byście tam wrzucili? :)
      • patryk.wachowiec Re: Najgorsze sportowe filmy w historii 02.01.08, 15:33
        A gdzie Shaolin Soccer?!
        • soren Re: Najgorsze sportowe filmy w historii 02.01.08, 15:37
          Shaolin Soccer to jeden z lepszych naturalnie :]
        • Gość: Niekumaty Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.man.poznan.pl 03.01.08, 11:23
          "Shaolin Soccer" na I miejscu powinien być!
      • Gość: gbz Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:16
        football factory jest 10000 razy lepsze niż "Green Street Hooligans" czy jak sie
        nazywał ten film z frodo w roli hooolsa
      • zen0biusz Re: Najgorsze sportowe filmy w historii 02.01.08, 16:36
        Ja bym zaczął od Chariots of Fire
      • Gość: jaro ROCKY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 15:37
        ROCKY 1 to akurat jeden z najlepszych filmów "sportowych" (choć to
        określenie niezbyt tu pasuje) w historii ...
    • Gość: majek Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:53
      Shaolin Soccer to dopiero totalna porażka, to jest moje number one
      wśród kiczowatych filmów o tematyce sportowej. Po prostu poniżyli
      piekną dyscypline jaką jest piłka nożna.
    • Gość: zyczliwy Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 15:58
      Kazda reką podniesiona na Rocky'ego zostanie odrąbana. Co za
      chamstwo wycierać sobie gębę Jego legendą. Wstyd!
    • janoboktoinny Najgorsze sportowe filmy w historii 02.01.08, 16:04
      'hooligans' to dla mnie jednak najlepszy film o tematyce sportowej... ale z
      reszta zgadzam sie w zupelnosci
    • Gość: Behemot Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: 212.124.244.* 02.01.08, 16:14
      Zgadza sie, hooligans byl swietny :)
    • Gość: kmss Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 16:22
      wara od Hoolsów. huligans rulez
    • Gość: Coen Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.121.225.195.static.bait.pl 02.01.08, 16:30
      Podzielam zdanie poprzedników, GSH to świetny film!
    • szeryf65 Najgorsze sportowe filmy w historii 02.01.08, 16:34
      hooligans z ta ciota? :|
      fotball factory to bylo cos
    • mikolay11 Najgorsze sportowe filmy w historii 02.01.08, 16:35
      Fajny pomysł, ale wasza ocena filmu "Hooligans" to totalna lipa. Po pierwsze
      naciąganie go do kategorii filmu o sporcie? No bez przesady to tak jakby nazwać
      "Krzyżaków" filmem sensacyjnym. A po drugie zanim "Frodo" przyjechał do Anglii
      został wyrzucony z uniowerku a ni go ukończył. Oglądajcie dokładniej filmy zanim
      je porysujecie!!!
    • dr_avalanche Karate Kid 02.01.08, 16:45
      Ta ”paniusia” grająca w czwartej części ”Karate Kid” to Hillary
      Swank. Film faktycznie gniot, ale jak wam się bohaterka nie podoba
      to zajmijcie się lepiej oglądaniem obrazów o ”sypiających ze sobą w
      cudzych mieszkaniach karkach”, bo to ewidentnie kino dla was :)
      • Gość: . Re: Karate Kid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 19:34
        a gdyby szanowni redaktorzy nie pamietali, to hillary swank dostala oscara za
        role bokserki:)
    • Gość: sig Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: 167.202.222.* 02.01.08, 16:57
      To są opinie redakcji Z Czuba i czy się z nimi zgadzasz czy nie są
      właśnie takie i kropka.
      A Hooligans to moim zdaniem film dość słaby. Football Factory o
      niebo lepsze.
      • Gość: smith do redaktorów IP: *.19.165.38.osk.enformatic.pl 02.01.08, 17:11
        wchodze na gazeta.pl, patrzę, dział 'sport' a tam odnośnik do 'najgorsze filmy
        sportowe' i już tyle. więcej nic nie trzeba, aby się zszokować,zniesmaczyć i
        zacząć tworzyć sobie w głowie ocenę na temat arogancji. i co z tego że to
        zczuba? nic, to jest dział sportowy, zatem piszcie o sporcie, z jajem czy bez -
        wasza sprawa,byle zaspokoić czytelników tym czym macie w głowie.a wy co robicie?
        piszecie o filmach. jesteście krytykami filmowymi? nie. to od razu widać, po
        argumentach jakimi operujecie. spoko, można z żartem pisać o filmach, ale w
        dziale filmowym, bawiąc się konwencjami i pomysłami. a wy piszecie jak
        śmierdzące tonikiem do twarzy od nadmiaru pryszczów nastolatki, snobistycznie, o
        tym 'że to był nasz idol,ale kij mu w oko' - i co mnie to? gdzie tu rzeczowe
        punkty, obaląjace film? mieszanie z błotem za pomocą łyżeczki? to jest śmieszne.
        nie, to jest żenujące. i jeszcze ten rocky. no gratulacje. naprawdę.
        zastanówcie się, tak sekundkę, do kogo wy ten artykuł skierowaliście. to nie
        jest kontrowersyjne,skandalizujące, nie nie będziecie Wilde`ami XXI wieku.
        przykro mi, bo z taką ignorancją i brakiem w fachu to jest niemożliwe.
        • Gość: Wolak86 Re: do redaktorów IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.01.08, 17:15
          Wspanialy komentaz to jest to co sam chcialem ujac Pozdro
          • dr_avalanche Re: do redaktorów 02.01.08, 21:18
            Oj ludziska, zczubaków można się czepiać za błędy merytoryczne,
            można nawet ich nie lubić, ale tak kompletne niezrozumienie dla
            przyjętej przez nich konwencji robi z was buców bez grama poczucia
            humoru. I tyle.
            • Gość: smith Re: do redaktorów IP: *.19.165.38.osk.enformatic.pl 02.01.08, 21:53
              w dupie mam taką konwencję, która ani troszkę mnie nie śmieszy, a to nie jest
              trudne, rozbawić mnie. z przyjemnością mi sie czyta przebieg meczu w ich stylu,
              ale ten artykuł jest denny, i nie ma co go bronić.
              • dr_avalanche Re: do redaktorów 03.01.08, 00:15
                Nie ma co bronić to twojego dennego i napuszonego ataku: "jesteście krytykami
                filmowymi? nie. to od razu widać, po argumentach jakimi operujecie", "piszecie
                jak śmierdzące tonikiem do twarzy od nadmiaru pryszczów nastolatki", "gdzie tu
                rzeczowe punkty, obalające film?", "i jeszcze ten rocky. no gratulacje.
                naprawdę. zastanówcie się, tak sekundkę, do kogo wy ten artykuł skierowaliście."

Człowieku, i ty jeszcze próbujesz przekonywać że naprawdę masz poczucie humoru?

PS. Pomijam już fakt że nie potrafisz pisać po polsku. Co to znaczy "rzeczowe
                punkty obalające film"? Jak cokolwiek może obalić film? Przy twoim wypracowaniu
                nawet mocno przeciętny artykuł zczubasów (a z takim mamy do czynienia) wygląda
                jak skrypt scenariusza zaginionego odcinka Monthy Pytona.
                • Gość: arcyfon Re: do redaktorów IP: *.eranet.pl 03.01.08, 01:02
                  Wydaję mi się że chciałeś napisać Monty Python... :)
                  • dr_avalanche Re: do redaktorów 03.01.08, 01:36
                    Good point :)
                • Gość: smith Re: do redaktorów IP: *.19.165.38.osk.enformatic.pl 03.01.08, 01:02
                  a czy to dziwi, że poczucie humoru opuszcza człowieka gdy widzi idiotycznie
                  infantylny tekst?

z tamtym co zacytowałeś to fakt, bład językowy. miałem na myśli sprecyzowane
                  argumenty,konkrety- dlaczego akurat ten film jest zły. i stąd moje
                  niezadowolenie 'że banda krytyków'.dlaczego mam pochwalać coś co mi się nie
                  podoba? równie dobrze mógłbym ciebie osądzać 'jak śmiesz sądzić czy mam poczucie
                  humoru po jednej mojej wypowiedzi?' - taką retoryką możemy się bawić w kotka i
                  myszkę przez wieki, ale komu to potrzebne.
                  to nie jest żadne wypracowanie. jedynie wyraziłem swoją dezaprobatę, która i tak
                  nie zostanie odczytana zapewne przez redaktorów. redaktorów którzy dostają (tak
                  sądzę)pieniądze za takie właśnie artykuły, nierzetelne i nierzeczowe.
                  a teraz już bez napuszenia. no cholera jasna, nawet zwykła notka o zabarwieniu
                  recenzji, mimo całego swojego subiektywizmu powinna mieć jakieś mocne argumenty,
                  a nie coś w deseń 'podobało nam się jak byliśmy dzieciakami, ale nie oszukujmy
                  się, to jest tragedia'.pytanie : ale dlaczego tragedia? tego w tym artykule nie
                  ma. a jeśli oceniać już coś, to trzeba mieć do tego bazę. a tutaj tego nie
                  zauważyłem. i nie mów mi że tak nie jest.bo czepiasz się jak forumowicze onetu,
                  że piszę 'hyba', miast 'chyba' i żebym sobie poczytał słownik.
                  jaki w tym sens?
                  • dr_avalanche Re: do redaktorów 03.01.08, 01:37
                    Bla, bla, bla. Infantylne to są twoje odpowiedzi. A czepiam się, bo jak ktoś
                    atakuje, musi być przygotowany na to, że i jego zaatakują.
        • Gość: władca Re: do redaktorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 10:48
          Oj koleś wypociłeś się ostro a wystarczyło przeczytać ze zrozumieniem wstęp i
          odnaleźć znaczenie słowa subiektywny a swoje żale mógłbyś przeznaczyć na inne
          jakże ważne dziedziny twojego życia. Pozdrawiam.
    • Gość: Zdenek Najgorsze sportowe filmy w historii IP: 81.219.219.* 02.01.08, 17:05
      Moim zdaniem Hooligans jest mało realistyczny. Shaloin Soccer za to
      był ekstra, a Rocky poza 1 i 2 to odcinanie kuponów, a ten najnowszy
      to już tragedia - ile razy można robić come back i zróbcie też
      ranking najlepszych filmów !!
    • Gość: pff Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 17:08
      drogi autorze...dla mnie to ty sie nie znasz na kinie...czemu zle oceniasz takie
      filmy jak Gol 1,2 ??...mowisz ze one sa takie niemozliwe??...polecam pare
      biografii prawdziwych pilkraskich gwiazd a troche sie dowiesz...ale
      dobraa...wiesz lepiej bo piszesz dla gazety...zalosniak!!...
      P.S.
      takim ludziom nie pozwala sie pisac artykulow
      • Gość: zyczliwy Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:27
        To, że filmy Gol 1 i Gol 2 są filmami miernymi nie podlega dyskusji.
        Dla własnego dobra nie zamieszczaj takich opinii, bo nikt Cie nie
        bedzie powaznie traktowal.
      • Gość: zyczliwy Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:36
        A i jeszcze jedno, wielu ludzi (zapewne slusznie) uzna Cie za idiotę
        bo konczysz zdania trzema kropkami. Tak z ciekawości - czemu to ma
        właściwie służyć?
    • Gość: ezekiel Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:11
      co to wogole za artykul? z niektorymi pozycjami moznaby sie zgodzic np. malpki
      grajace na boisku ale ze ze Wood(frodo) zle zagral w Hooligans to kompletna
      bzdura a co do Goal'i to wlasnie cale to cukrzenie jest zaleta, wiadomo ze nikt
      nigdy nie mial takiej kariery i pewnie dlugo nie bedzie mial ale ten film nie ma
      pokazywac prawdziwego zycia pilkarza, kariery zawodnikoqw tylko ma ukazac mlodym
      ludziom jak maja postepowac w zyciu zeby tylko w malym stopniu byc jak glowny
      bohater tego filmu!
    • Gość: Wolak86 Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.01.08, 17:11
      Wiem co to znaczy miec swoje zdanie na dany tenat jednakze gdy jest to sprzeczne z tym co sami myslimy zlosci to nas! Kazdy ma swoje zdanie na ten temat i wg mnie mowienie o takich klasykach jak rocky i karate kid jak najgorsze sportowe filmy trzeba byc chorym! To ze teraz kiedy jestesmy dorosli dostrzegamy te filmy inaczej niz za malotata nie cofnie tego ze na tych filmach sie wychowalismy! Co do filmu goal 1 i 2 sa swietne marzenie kazdego chlopca i po to ten film zostal stworzony zeby pokazac ze kazde mazenie sie moze spelnic! Pozdro
      • dr_avalanche Re: Najgorsze sportowe filmy w historii 03.01.08, 00:26
        Jasne. A "Love Story" to nie kiczowaty do bólu wyciskacz łez lecz wstrząsająca
        historia przypominająca zarazem o kruchości życia i sile miłości, za sprawą
        której konfrontujemy się z najważniejszymi pytaniami o sens naszej egzystencji ;)
    • Gość: . Zgadzam się z oceną "Hooligans". Film mocno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 17:15
      przeciętny, a cieszy się powodzeniem (dlaczego??). Sama gra Wooda nie jest zła,
      nawet jest ok, choć jego maniera zdenerwowania trochę drażni. Widać, że nie
      mógłby być kibolem, a jego "przeistaczanie" się w huligana jest naciągane. No i
      ta martyrologia szefa, który go wprowadził w ten świat...
      Jeżeli chcecie zobaczyć naprawdę dobry film o hoolsach, polecam Football
      Factory: football.factory.filmweb.pl/
    • Gość: piesiec Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:35
      mogliście jeszcze napisać o wszystkich filmach sportowach z udziałem, skądinąd
      pięknego, psa Buddyego. Pamiętacie: "Buddy pies na kosze", "Buddy pies na gole"
      i było coś jeszcze z futbolem amerykańskim, ale nie pamiętam tytułu.
    • Gość: Artur Pacuła Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 19:44
      Dla wątpiących podpisałem się imieniem i nazwiskiem, bo to ja
      namawiałem Jarka Żamojdę, żeby nakręcił 6 dni Strusia. Scenariusz
      oparty jest na opowiadaniu Kiryła Bułyczowa "Sztuka rzucania piłki".
      Wiem, że film nie jest najlepszy, ale szalenie trudno jest zrobić
      film sportowy i nienaiwny jednocześnie. Strasznie się cieszę, że
      powstał, choć sukcesu nie osiągnął.
      Panowie redaktorzy, zgodnie z sugestiami innych napiszcie coś o
      najlepszych filmach sportowych.
      A może coś od siebie, że promować sport wśród młodych ludzi ?
      Od kilku lat szukam partonów medialnych dla Akademii Tenisowej dla
      9 -11 latków. Napisaliście o tym choć jeden tekst ? 4500 dzieciaków
      rok temu wzięło udział w tym turnieju. Wiecie o tym ? Nie.
      Gazeta.pl na szczęście jest naszym patronem, ale nie turniej
      sportowy dla dzieci nie jest zgodny ze "strategią marketingową"
      innych mediów Agory. Wszyscy odmówili !

Bawcie się dobrze krytykując, a potem dajcie coś od siebie sportowi.
      a może Sportowi.

Pozdrawiam

Artur Pacuła
      • Gość: Lider Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:36
        Zgadzam sie, ze GSH to totalna lipa. Zastąpił bym jednak Karate Kida Psem na Gole, a Rocky'ego wszystkimi filmami gdzie ktoś przebiera się za inno-płciowca by móc dalej grać.

Najlepsze filmy:
        Football Factory
        Space Jam
        Longest Yard
        Million Dolar Baby
        The Goat
        He Got Game
        Piłkarski Poker
        Coach Carter
        Hurricane
        Remember the Titans

pewnie cos przeoczylem i tak.

Nigdy nie widziałem 6 dni Strusia. Lata to czasem w tv?
        • dr_avalanche Re: Najgorsze sportowe filmy w historii 03.01.08, 00:35
          Raczej nie lata i to jest chyba najlepszy dowód na to z jakim gniotem mamy do
          czynienia. Wbrew temu co napisał nasz przedmówca jego największym problemem nie
          jest to, że "szalenie trudno jest zrobić
          film sportowy i nienaiwny jednocześnie" (co jest bzdurą, czego dowodem choćby
          wymieniony na liście powyżej "He Got Game" - film sportowy niejedno ma imię),
          lecz że jest DRA-MA-TYCZ-NIE nieudolny. Może się śmiało mierzyć z arcydziełami
          mistrza Piestraka odpowiedzialnego w naszej kinematografii za obrazy tak złe, że
          aż fascynujące jak "Wilczyca" czy "Klątwa Doliny Węży".

Co zaś do innych zarzutów pana Artura to przepraszam, ale takie czepiactwo jest
          zupełnie nie na miejscu. W ten sposób równie dobrze można zarzucić - z
          zachowaniem wszelkich proporcji - autorom "Misia" że zamiast obalać komunę i iść
          za to do więzienia oni tylko kręcili filmy. Tak poza tym - moim skromnym zdaniem
          "6 dni Strusia" raczej zaszkodziło, niż pomogło koszykówce w Polsce.
          • Gość: Artur Pacuła Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.disney.com 03.01.08, 10:56
            "6 dni Strusia" tak zaszkodziło koszykówce, że leży na łopatkach.
            Właściwie od tego czasu zaczął się upadek koszykówki w Polsce.

Przykro to pisać, ale "internet wszystko przyjmie".

Nie bronię tego filmu, bo sam napisałem, że słaby, ale przykładajmy
            miarę do rzeczy. My w Polsce chcemy od razu Bergmana, czy innego
            Antonioniego, a jak film jest prosty i ma dużo widzów, to od razu
            kicha.

Nie rozumiem zarzutu o czepiactwo. O co chodzi ?

Czepiam to się mediów, że płaczą nad brakiem młodych sportowców, a
            robia NIC, aby to promować. Jak kilkanaście lat temu byłem w
            Niemczech, to widziałem gazety, które rozpisują sie o lokanej lidze
            młodzieżowej jakby to była ekstraklasa. Aż poszedłem na taki mecz,
            bo myśłałem, że to to pierwsza liga.

A u nas Gazeta znajduje miejce na wielki tytuł "Drużyna Gazety
            wygrała w lidze dziennikarskiej", a nie ma ŻADNEGO dziennikarza na
            młodzieżowych zawodach sportowych.

O to się czepiam.

Jak się ktoś zainteresuje młodym sportem na prawdę, a nie płacząc,
            to wykrzycze na PKINie, że 6 dni strusia jest do d...

Artur Pacuła
    • Gość: ted Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.acn.waw.pl 02.01.08, 21:41
      > Ten kto pisal ten artykul jest smieszny. To ze Wooda
      zaszufladkowano jako
      > postac we Wladcy nie oznacza ze slabo zagral w Hooligans. Sam film
      jest
      > swietny i mnie sie bardzo spodobal a tu jako jeden z najgorszych -
      zazdrosc ?

Ten film jest swietny? Przeciez on jest zalosny, czlowieku, masz ty
      pojecie o angielskiej pilce?
    • Gość: kibic Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 22:19
      no ten koles co to pisal jest chyba kretynem i rznie osla dzien w dzien w swojej
      piwniczce!!!wez sie dopieprz do filmu ''piilkarski poker'' bo wogole w filmie
      nie ma mowy o kartach!!co za debil!w kazdym filmie mozna se doszukac jakis
      sprzecznosci ale no bez przesady!!
    • Gość: guvc Pierwszy Rocky to klasyka IP: *.ntlworld.ie 03.01.08, 00:27
      Nie ma się czego wstydzić, naprawdę. Reszta to śmiecie. Ostatniego co prawda nie
      widziałem, więc nie wiem, ile w tych wszystkich recenzenckich ochach i achach
      prawdy a ile kryptoreklamy. Mimo wszystko życzę Stallone'owi (który jest również
      moim bohaterem z młodości, w przeciwieństwie do antybohatera, obecnego
      gubernatora Kaliforni) powodzenia. Zwyczajnie przez sentyment.
    • Gość: ALL Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.interpc.pl 03.01.08, 01:38
      Piłkarski Poker z Gajosem
      Męska gra z Alem Pacino
      to są dobre filmy
      Jakies jeszcze propozycje
      • Gość: Valandil Re: Najgorsze sportowe filmy w historii IP: 195.136.193.* 03.01.08, 08:26
        Najlepsze filmy sportowe (które przyszły mi do głowy tak na szybko):
        1. Za wszelką cenę (wspomniana wcześniej rewelacyjna Hillary Swank i
        nie gorszy Clint Eastwood)
        2. Wściekły byk z Robertem De Niro
        3. Rydwany ognia
        4. Najlepsi z najlepszych (oczywiście 1, kolejne sequele to już była
        totalna porażka, zresztą ze sportem miały już coraz mniej wspólnego)
        5. Rocky (też tylko jedynka)
        6. K2 (jeśli himalaizm można zaliczyć do sportu)
        7. Ich własna liga
    • Gość: zyomal Najgorsze sportowe filmy w historii IP: *.stargard.pl 03.01.08, 08:00
      "szczęką Dolpha Lundgrena grającą szafę w Stargardzie Szczecińskim" - a co ma
      wspólnego szafa ze Stargardu Szczecińskiego ze szczęką Lundgrena?
    • Gość: KinoManiaK Najgorszy Redaktorzyno... IP: *.gdynia.mm.pl 03.01.08, 09:37
      Ciekawy jestem,kto napisał ten artykuł,według mnie jakiś
      niedowartościowany pismak który próbuje się wybić i
      dowartościować,krytykując czyjąś twórczość.Nawet sie pod tym nie
      podpisał...ciekawe dla czego.Fakt że niektóre z tych filmów są
      niezbyt artystyczne,ale żeby odrazu najgorsze.Oglądałem większość z
      nich i niezgadzam się z twierdzeniem że "Sport Przyszłości"
      czy "Rocky" był filmem nędznym i wartym wyrzucenia telewizora.Jeśli
      tak Ci się Te filmy niepodobają to może zrób Jakiś
      Właśny...RedaktorzynO nie warta nawet Grosza...łatwo jest
      krytykować...jak widzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka