Dodaj do ulubionych

Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażony

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 14:32
Bez przesady. Ten Milan to też jest walnięty mocno, podniecają sie
gościem, który strzelił jedną ładna bramkę. I co z tego? Pewnie
wszystkie gazety określą go mianem gwiazdy. Dziecinada.
Obserwuj wątek
    • blanco77 Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon 15.01.09, 14:48
      "Zidane'em", nie - "Zidanem". Może zatrudnijcie jakiegoś korektora, bo wasz
      serwis sportowy robi wrażenie, jakby był tworzony przez półanalfabetów.
      • Gość: x Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.chello.pl 15.01.09, 15:28
        Poprawna forma to "Zidanem" ćwierćinteligencie.
        • jan.kulczyk Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer 15.01.09, 18:23
          Nie wiem, czemu się wypowiadasz, w dodatku w tak obraźliwym tonie, skoro najwyraźniej nie masz pojęcia o polskiej ortografii. Zidanem byłoby, gdyby nazwisko piłkarza brzmiało Zidan. Ponieważ jest Zidane, odmienia się Zidane'em, wielkogęby dyletancie.
          • Gość: x Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.chello.pl 16.01.09, 02:22
            nie żartuj
      • Gość: Kuba wszystkie serwisy gazety tak wygladaja IP: *.dsl.bell.ca 15.01.09, 17:46
        wszystkie serwisy gazety kuleja coraz bardziej,

musiala byc nastepna fala zwolnien w gazecie,
        wyrzucili tych ktorzy cos umieli, ale trzeba bylo im cos placic
        i zatrudnili swiezy narybek za grosze

wyniki finansowe sie porawily,
        ale jakosc leci na leb na szyje...
      • Gość: Slonx Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.gprs.plus.pl 16.01.09, 01:20
        a ty sprawiasz sluszne wrazenie, jakobys byl gimnazjalista, ktory sadzi ze
        wszystko wie i sie wymadrza zupelnie nie majac racji. apostrofem oddziela sie
        tylko samogloski pacanie.
    • Gość: najaremo Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażony IP: 195.42.249.* 15.01.09, 14:52
      zapodajcie linka do tej cudownej bramki na youtubie!

AcMilan spartolił sprawe to nie ulega wątpliwości. Wiadomo, jak
      zawodnik siedzi na ławie i gra ogony to jak ma sie do niego
      przekonać. Zamiast odmładzac skład Milan starzeje sie okrutnie. Gdy
      kupili Gurkuffa byłem pełen nadziei, teraz jestem lekko w szoku bo
      piłkarz pokazuje klase, ktorej nie widzał Carlo.
      • koeman Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer 15.01.09, 15:04
        Bez przesady. Milan jak widać ma dobrych skautów bo wyciągnęli gościa z Rennes
        gdy jeszcze się nim nikt nie zachwycał. Miał w Milanie 2 lata na pokazanie
        swoich możliwości. Nie można twierdzić że nie dano mu szansy (już w debiucie w
        LM 2006/2007 strzelił gola). Po prostu się nie nadawał na Serie A i tyle. W
        Francji odżywa, ale nie jest powiedziane że tak samo zagra w przyszłym sezonie
        we Włoszech. Milan wcale nie zaniżył jego wartości. Musiał wpisać do umowy
        wypożyczenia klauzulę wykupu i ustalili ja z Francuzami na 15 mln euro. Jak na
        zawodnika rezerwowego przez 2 lata, który przybył do Milanu za jakieś 3 mln euro
        15 baniek to chyba całkiem dużo. Nie wiem jak to jest z Girordins, ale we
        Francji to chyba tylko Lyon i może ostatnio Marsylia wydają takie pieniądze na
        zawodników. Reszta za tyle sprzedaje :) Zobaczymy czy przy kryzysie będzie ich
        stać na wykup Yoana, bo na ustępstwa Milanu liczyć raczej nie mogą ;)

Co do odmładzania składu Milanu, to ktoś tu się czepia bezpodstawnie :)
        • fuszi Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer 15.01.09, 19:13
          Podejrzewam, że wysokość klauzuli odstępnego została przez obie
          strony ustalona dla świętego spokoju i porządku, żeby rubryki w
          formularzu umowy pustej nie zostawiać. Więc palnięto 15 milionów
          euro dla formalności i nikt się nad tym nie zastanawiał, dopóki
          Gourcuff nie eksplodował. No jasne, że Bordeaux będzie stać, jeśli
          zajdzie taka potrzeba, to Blanc założy za klub te pieniądze:) W
          przyszłym roku zagrają znów w Lidze Mistrzów i sprzedadzą go do
          Lyonu za 25 milionów. Opłaca się? Opłaca. A co do Włochów, to jakoś
          nie potrafią się poznać na francuskich talentach. Henry grał w
          Juventusie na lewej pomocy, Zidane zbiegł pewnie z Juve do Realu,
          jak go zaczęli na zgrupowaniach próbować na prawej obronie:))
    • Gość: a Ribery? Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon IP: *.chello.pl 15.01.09, 14:55
      Już Ribery miał być drugim Zidanem :)
      • Gość: Tom Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 15:56
        A czy uważasz, że Ribery nie spełnia pokładanych w nim wielkich nadziei? Nie mówię o byciu następcą Zidane'a, bo to jest inna pozycja boiskowa, więc takie porównanie nie ma wielkiego sensu. Chodzi mi o klasę piłkarską. Moim zdaniem indywidualnie w tej chwili zalicza się do piątki (a może nawet i trójki) najlepszych piłkarzy świata i tylko to, że gra w Bundeslidze, powoduje, że wciąż wielu kibiców tego nie dostrzega. Tymczasem Ribery zachwyca niemal w każdym meczu. To, że w plebiscycie FIFA za 2008 rok w piątce znalazło się miejsce dla Kaki, a dla Francka nie, jest jakąś wielką komedią i dowodem na to, że wciąż przy ocenie klasy piłkarza liczy się bardziej sława nazwiska, a nie faktyczna gra.
    • Gość: posen milan pozbył się talentu a sprowadził beckhama IP: 212.126.10.* 15.01.09, 14:58
      buahaha
    • Gość: turtlezzz Ładny gol IP: *.cust.tele2.pl 15.01.09, 15:06
      Ale widziałem wiele ładniejszych. Nie tylko autorstwa Zidane'a.

Boję się, że go zabiją tym przesadnym poklaskiem. Jak się w kogoś przezywa nowym mistrzem zanim mistrzem został, to tylko się utrudnia. Równie dobry jak Zidane będzie ten chłopak, gdy będzie równie dobry jak Zidane. Więc po co ta cała zabawa ? I gdzie te wszystkie podobieństwa ? Poczynając od tego, że Zizou był Algierczykiem, a on jest z Bretanii..

Sportowiec - jak każdy - musi pracować nad sobą w spokoju, unikać niepotrzebnego szumu, musi mieć czas, by dojrzeć. Dzisiaj świat sportu pełen jest takich wiecznych dzieci, którym ktoś kiedyś wywróżył najwyższe trofea, a którzy nie są nawet w połowie tak dobrzy, jak ci, którym nikt nie wróżył nic. Którym świat kazał cierpliwie czekać na własny sukces, nie nakładając na nich cudzego ciężaru. Gourcuff to Gourcuff i jest zupełnie logicznym stwierdzenie, że Zidane'm nigdy nie będzie. Wręcz banalnym.
      • Gość: Tom Re: Ładny gol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 15:30
        Cóż, wartościować tego gola do końca nie chcę, ale mi osobiście bardziej się podoba, niż np. osławiony gol Zidane'a z finału LM w 2002 roku, gdyż gol Zizou polegał tylko na kopnięciu piłki (prawda, że niezmiernie efektownym), a przy tym golu Gourcuff wykonał parę wspaniałym zwodów i dopiero zakończył akcję pięknym strzałem. No i pomijając kwestię, czy to był gol lepszy czy gorszy od innych, to trzeba przyznać, że akcja Yoanna była od początku do końca, w każdym zwodzie, a potem strzale, jakby żywcem wzięta z Zidane'a - chodzi o styl, sposób dryblingu i panowania nad piłką, i to wydaje mi się faktem niezaprzeczalnym. A to, ze nie ma co go w tej chwili porównywać do klasy Zidane'a, to inna rzecz i tu się zgadzam w pełni. Też mam nadzieję, że media go nie zeżrą tymi zachwytami, bo nie każdy potrafi to wytrzymać z chłodną głową. Zwłaszcza, gdy się ma na dodatek przystojną buzię, przez co kolorowe pisemka jeszcze bardziej bedą o nim pisywać.

Z drugiej strony trzeba to zaakceptować, że Francuzi, tak jak przez dwie dekady Argentyńczycy w sprawie Maradony, bedą teraz w każym talencie doszukiwać się tęsknie następcy Zidane'a. To jest naturalne.
        • Gość: turtlezzz Re: Ładny gol IP: *.cust.tele2.pl 15.01.09, 16:27
          Sam strzał naprawdę niezły, ale mnie na kolana nie powalił. Drybling pierwsza klasa, ale widziałem takich sporo. A i zawodnicy nie słynący z genialnej "kiwki" robili bardziej niezwykłe rzeczy (wystarczy wpisać "Bergkamp" w YouTube i włączyć pierwszy film z góry). Minął dwóch zawodników i strzelił bramkę. Fajnie. Ale mi bardziej zaimponował drybling Błaszczykowskiego w meczu z Feyenoordem sprzed paru lat. On wówczas wszedł w sam środek pola karnego, nie mając miejsca na rozpędzenie się, minął jak tyczki trzech obrońców i wyłożył piłkę Brożkowi. Sytuację miał trudniejszą, rywali zapewne podobnej klasy.

W bramce Gourcuff'a bardziej uderza mnie dostrzegalny talent techniczny zawodnika, niż efektowność samej akcji. Ale pamiętam gdy jako nastolatek po raz pierwszy zobaczyłem młodego Zidane'a w akcji. Sam grałem wtedy sporo w piłkę. Francuz nie był jeszcze sławny, ale na mnie zrobił piorunujące wrażenie. Po kilku jego przyjęciach, dryblingach, podaniach, miałem go za wielkiego mistrza.

I nie widzę powodu, by przesadnie zachwycać się kimś, kto powtarza jego akcje. Mistrzowie zawsze mają naśladowców, ale ich dzieła nie są już tak wielką sztuką (wyjątkiem byłby może ktoś, kto potrafiłby grać jak Pele). Poziom piłki podnosi się z każdym pokoleniem, młodzież uczy się od starszych. Kiedy ten chłopak zrobi coś, czego Zidane nie umiał, wtedy może sens będzie miała nowina, że narodził się nowy Zizou. Pozdrawiam.
          • Gość: Tom Re: Ładny gol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 17:02
            Piłka nożna to nie jest sztuka, w której naśladownictwo mija sie z celem i nie może dać naśladowcy miana wielkiego artysty. Piłka nożna jest sferą, gdzie liczy się rezultat. Jeśli Gourcuff będzie nawet w 100% kopiował styl Zidane'a, ale z podobnym rezultatem, z podobnymi sukcesami, to stanie się gwiazdą taką samą, jak on, bo w piłce nie chodzi o to, by wymyślać ciągle coś nowego (bo się nie da), ale by być najlepszym. Dlatego Messi, który tak bardzo stylem gry przypomina Maradonę, nie przestaje z tego powodu być najlepszym obecnie piłkarzem świata.

A co do oceny bramki, to już napisałem - nie chcę jej porównywać z innymi. Napisałem tylko, że robi na mnie większe wrazenie niż większość przewrotek czy strzałów w okienko 40 metrów, bo swiadczy o klasie zawodnika i nie może być dziełem przypadku. A do każdej bramki można znaleźć ileś podobnych (nawet do rajdu Maradony). Ale twierdzę, ze gdyby identyczną bramkę, jak Gourcuff, strzelił Messi albo Ibrahimovic, to cała Europa piałaby z zachwytu i by krzyczałą, że to jest ostateczny dowód, że Messi to najlepszy piłkarz świata albo że Zlatan nareszcie udowodnił wszelkim niedowiarkom, że jest najlepszym napastnikiem na świecie, a nie tylko zmanierowanym gwiazdorem.

Aha, no i przeciwko jednemu muszę stanowczo zaprotestować - wsadzenie maestro Bergkampa do worka z piłkarzami, którzy nie słyną z genialnej kiwki jest wielkim nieporozumieniem. Właśnie że był to jeden z najlepiej wyszkolonych technicznie piłkarzy ostatniego dwudziestolecia. Nie strzelał tyle, co inni najlepsi napastnicy, ale gdy już strzelał, to niemal zawsze zachwycał. Bo jeśli on nie słynął z kiwki, to kto słynął? Był piłkarskim artystą i chyba moim pierwszym naprawdę wielkim futbolowym idolem.

A jeszcze co do Gourcuffa, to jeśli zacznie robić coś, czego Zidane nie umiał, to bez sensu będzie nazywanie go nowym Zizou, bo stworzy tym samym własną jakość i młodzi będą nazywani nowymi Gourcuffami.
            Ale nowym Zizou też nie ma go potrzeby nazywać. Miejmy nadzieję, że po prostu rodzi się nowa gwiazda futbolu i że nie ugotują go media. Nie dlatego, że to, co robi, jest podobne do Zidane'a, lecz dlatego, że jest najwyższej klasy. I tyle.
            • fuszi Re: Ładny gol 15.01.09, 19:19
              Racja, w końcu zanim Zidane stał się Zidanem/Zidane'em (proszę sobie
              wybrać pisownię wedle własnego uznania), był drugim Platinim.
            • Gość: turtlezzz Re: Ładny gol IP: *.cust.tele2.pl 15.01.09, 20:48
              "Piłka nożna to nie jest sztuka, w której naśladownictwo mija sie z celem i nie może dać naśladowcy miana wielkiego artysty."

Zgadzam się, ale chodziło mi o to, że poziom piłki się podnosi (czego z kolei nie można obiektywnie stwierdzić w stosunku do sztuki).

Bergkamp ? Oczywiście, że maestro ! Ale - o ile pamiętam (przepraszam, jeśli się mylę) - nie słynął z dryblingu. Wielki technik nie musi być doskonałym dryblerem. W każdym razie nie kiwał jak Messi, Romario, Ronaldo (Brazylijczyk oczywiście), czy Maradona.

Ja jednak będę obstawał przy tym, że zawodnik, który robiłby rzeczy nieznane Zidane'owi miałby pełne prawo do przydomku "nowy Zidane". W końcu nie musi się on tyczyć podobieństwa w stylu gry, a klasy piłkarza. Nic to, nie spierajmy się o banały. Pozdrawiam.
              • Gość: Tom Re: Ładny gol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 23:39
                Ok, nie będę się spierał o banały :). Ale takie dwie uwagi:

Owszem, poziom gry się podnosi, ale raczej jeśli chodzi o stronę fizyczną, kondycyjną, a nie techniczną.

Co do Romario (ale ja też mogę się mylić), to akurat on nie kojarzy mi się z jakimś szczególnie wspaniałym dryblingiem. Ja go pamiętam głównie jako wyjątkowego snajpera.

• Gość: glog Re: Ładny gol IP: *.3.pl 15.01.09, 23:25
            myslicie ze rozgrywajac te akcje myslal o zizu, milanie, kontrakcie,
            mediach? wolne zarty. akcja twala sekundy, a to co pokazal to
            niestety dla niektorych przeblysk niewatpliwego talentu. oby tak
            dalej.
            a wy se tam rozkladajcie to na czynniki pierwsze.
    • Gość: ya Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.chello.pl 15.01.09, 15:11
      W Milanie gość nie zachwycał - był bardzo wolny w porównaniu z innymi i mało
      zdecydowany na boisku. I nie można powiedzieć, że nie dostawał szans. Był czas,
      że grał sporo, ale za każdym razem rozczarowywał. Szkoda.
    • Gość: Tom Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 15:12
      @Isa
      Gdybyś przeczytał uważnie artykuł, to byś zauważył, że Gourcuff nie stał się sławny dzięki tej bramce, lecz jest rewelacją Ligue 1 od początku tego sezonu, dzięki czemu błyskawicznie stał się podstawowym zawodnikiem reprezentacji. Ta bramka jedynie stanowi bardzo efektowne potwierdzenie wszystkich ogromnych nadziei, jakie się z nim od pewnego czasu wiąże. Gdyby ją strzelił jakiś anonimowy albo przecietny piłkarz, to można by się golem pozachwycać, ale nikt by natychmiast nie pasował takiego strzelca na następcę Zizou. Poza tym ten gol nie był golem, który można strzelić przypadkowo, jak to nieraz bywa z uderzeniami z 40 metrów w samo okienko.
    • Gość: bobo >trueblue< czy on poza zwodami a'la zidane wykzauje sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 15:26
      jeszcze jakas kreatywnoscia na boisku??
    • Gość: chłop ze wsi Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon IP: 195.187.133.* 15.01.09, 15:31
      Jakim prostym podbiciem?! Właśnie to jest niezwykłe, że strzelił z czuba, a nie
      klasycznie.
      Lubię ten styl zawodników, dla którym gra, posiadanie piłki jest przyjemnością i
      zabawą, a piłka nie przeszkadza im w poruszaniu się. Za Zidanem nie przepadałem,
      ale z wcześniejszych lat lubiłem np. Chrisa Waddle'a, McManamana. Żadne nerwowe
      machanie nogami w stylu Ronaldinho czy tego Portugalczyka smażonego na solarze
      nie wchodzi w rachubę.
    • gorath_3 Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażony 15.01.09, 16:07
      Ma klej na bokach i lubi robic w obrocie, gra podobnie do mnie :P
      Od dawna mi sie podoba.
    • Gość: simi Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon IP: 57.66.195.* 15.01.09, 16:13
      Napisali ze uderzyl z prostego podbicia. Jakiego prostego? walnal z
      czuba, typowo halowe uderzenie, mocne, niesygnalizowane.
    • Gość: Macu Micoud IP: *.kei.sggw.waw.pl 15.01.09, 16:23
      No na pewno Micoud miał być następcą wielkiego Zizu, będąc młodszym
      aż o rok.
    • Gość: vero Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon IP: *.nplay.net.pl 15.01.09, 16:45
      A mnie się wydaje, że z Gourcuffa będzie naprawdę solidny piłkarz. Niektórzy
      piszą, że w Milanie nie błyszczał, ale jak miał coś wielkiego pokazać jak
      generalnie to grał ogony. Jak dla mnie już podczas gry w Milanie dało się
      zauważyć ogromny potencjał tego gracza, to że teraz czaruje to jest naturalne
      następstwo po wejściu utalentowanego gracza do podstawowej jedenastki. Decyzja
      Milanu co najmniej dziwna, podobnie niezrozumiała jak Lyonu o pozbyciu się Ben Arfy.
      • fuszi Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer 15.01.09, 19:25
        Tak to już jest, że nawet wybitni piłkarze muszą znaleźć swoje
        miejsce na ziemi, żeby pokazać pełnię talentu, Maradona nie poradził
        sobie w Barcelonie, ale przecież nie dlatego, że był słaby. W
        Neapolu coś o tym wiedzą.
    • Gość: adipetre Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon IP: *.bsk.vectranet.pl 15.01.09, 21:08
      do wszystkich pseudoekspertow, co twierdza, ze bramka szczesliwa,
      pilkarz blysnal tylko jednym zagraniem i nigdy nie dorowna zizou

yoann gourcuff, to nie jest pilkarz przypadkowy, w sezonie 05/06 gdy
      mial niespelna 20 lat, blyszczal w barwach rennes, to wtedy zaczeto
      go porowywac do wielkich francuskich pilkarzy, wlacznie z tym
      najwiekszym, potem przeszedl do milanu, gdzie kompletnie sie na nim
      nie poznano, zreszta to nie pierwszy pilkarz ktorego wartosci wlosi
      nie potrafili docenic, tak samo bylo np. z roberto carlosem, henrym
      i jeszcze kilkoma innymi, gourcuff przed tym sezonem wrocil do
      francji, konkretnie do bordeaux, i to wcale nie jest tak ze blysnal
      w tym jednym meczu, bo od poczatku sezonu blyszczy i w ligue 1 i w
      CL, uwazam ze gorcuff to pilkarz ktory ma szanse osiagnac bardzo
      wiele, pod warunkiem ze nie wroci do wloch, a dla fanow jego
      talentu, polecam znalezienie np. na youtubie, jego bramki w meczu z
      toulouse, gdzie w nieprawdopodobny sposob minal dwoch pilkarzy
    • Gość: m. No to inny gol Gourcuffa, z października IP: *.aster.pl 15.01.09, 21:56
      Żeby nie szukać daleko.
      www.youtube.com/watch?v=RecISFC96ek
    • Gość: glog Re: Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przer IP: *.3.pl 15.01.09, 23:06
      to rozumiem ze bramka wam sie podobala.
    • Gość: kibic Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażony IP: *.nwrknj.east.verizon.net 16.01.09, 00:38
      Ale gdzie tu ten wspaniały gol do diaska?
    • Gość: Leo Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażon IP: *.wro-com.net 16.01.09, 13:28
      Chciałbym zauważyć, że podobnego gola strzelił również Tuluzie :))
    • Gość: moge byc jego zona Francja zachwycona Gourcuffem, AC Milan przerażony IP: 93.159.133.* 05.02.09, 17:42
      piekny mężczyzna,:) jestem nim zachwycona cud miod :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka