Dodaj do ulubionych

reguły gry

IP: *.ists.pl 03.12.06, 14:26
Wiele, wiele lat temu tak na wpół rekreacyjnie, na wpół sportowo grałam przez
2 lata w siatkówkę. Potem przestałam zupełnie interesować się tą dyscypliną i
dzisiaj zerkając na finał MŚ pogubiłam się zupełnie. Czy ktoś mógłby mi w
kilku zdaniach napisać, jakie są obecnie reguły gry w siatkówkę? O co chodziło
z tym cyrkiem z koszulką? Kto to jest jakiś lbero (lidero?). Czy teraz nie ma
już normalnych zmian pozycji ("chodzenia w kółko")? No i te inne reguły punktacji.
Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • markus.kembi Re: reguły gry 03.12.06, 14:47
      Nowe zasady obowiązują o ile dobrze pamiętam od 8 lat, przyznam że wcześniej nie
      interesowałem się prawie wcale siatkówką, a zmiany sprawiły, że gra sporo
      zyskała na atrakcyjności. Najważniejszą zmianą były sety do 25 (tie-break
      oczywiście do 15) i punkty po każdym przejściu (wcześniej punkt poza
      tie-breakiem można było zdobyć tylko przy swojej zagrywce). Co do "chodzenia w
      kółko" - sama chyba widziałaś, jak dzisiaj Sebastian Świderski konsultował się,
      czy nie popełniono błędu w ustawieniu, bo to może kosztować karę - punkt "za
      frajer". Co do libero - przeczytaj wątek poniżej, może coś Ci w głowie rozjaśni:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=274&w=26543709&v=2&s=0
      • Gość: blondynka Re: reguły gry - przywilej? IP: *.ists.pl 03.12.06, 15:08
        Dzięki serdeczne za odp. o link.
        Zastanowiło mnie jednak stwierdzenie, że libero
        "nie może on pełnic funkcji kapitana. hmn, co jeszcze... jest wyznaczany przez
        trenera, przed meczem, ale nie ma obowiązku gry z libero- tzn nie kazda drużyna
        korzysta z tego przywileju"

Nie wiem, jaki to przywilej, skoro nie może iluś tam rzeczy?
        Początkowo to właśnie myślałam, że jest kapitanem, skoro ma inna koszulkę:(

>Najważniejszą zmianą były sety do 25

To już wysłuchałam dużo wcześniej, ale rezygnację ze "straty seta" i
        automatyczny punkt przuważyłam dopiero teraz. Może rzeczywiście jest
        atrakcyjniej, szybciej, ale "moje" mecze też były fajne:)

>Co do "chodzenia w kółko" - sama chyba widziałaś, jak dzisiaj Sebastian
        >Świderski konsultował się, czy nie popełniono błędu w ustawieniu, bo to może
        >kosztować karę

Dokładnie to przyuważyłam i stąd moje pytanie:) To im ktoś z ławki podpowiada,
        czyja kolej? Jak nie ma zmian, to OK, ale jak są to mozna sie pogubić. No i
        zastanawiam się, jak teraz gra się w siatkę "przy okazji"? Ostatni raz grałam
        bodajże 6 lat temu na wczasach i wszystko kręciło się po staremu. Pewnie od
        wieku towarzystwa też trochę zależy. Punkty do 25 i kwestie zepsutej zagrywki
        mozna przełknac, ale cała reszta chyba juz zbyt skomlikowana dla zwykłych
        plażowiczów:)

A jak jest ze zmianami zawodników, są jakies ograniczenia?

• markus.kembi Re: reguły gry - przywilej? 03.12.06, 15:29
          Oczywiście, przecież jeśli zawodnik rezerwowy (nie-libero) zmieni któregoś z
          przebywających na parkiecie, to zmieniony zawodnik może powrócić w tym samym
          secie tylko w ramach zmiany powrotnej - nie może wejsć za dowolnego zawodnika,
          tylko za tego, który wcześniej go zmienił, bo gdyby przepisy pozwalały na
          dowolne zmiany (tak jak w koszykówce), to każdy trener mógłby dowolnie
          manipulować ustawieniem i dopiero wtedy można by się było pogubić.
          • Gość: blondynka Re: reguły gry - przywilej? IP: *.ists.pl 03.12.06, 16:00
            markus.kembi napisał:

> Oczywiście, przecież jeśli zawodnik rezerwowy (nie-libero) zmieni któregoś z
            > przebywających na parkiecie, to zmieniony zawodnik może powrócić w tym samym
            > secie tylko w ramach zmiany powrotnej - nie może wejsć za dowolnego zawodnika,
            > tylko za tego, który wcześniej go zmienił,

No, wiedziałam, że nic nie wiem:(
            I tak wiele razy można dokonywać zmian?
            A ten rezerwowy, co powraca na ławkę, to może potem wyjść znowu, ale już za
            innego gracza?
            A co ze zmianami tego libero?

>to każdy trener mógłby dowolnie
            > manipulować ustawieniem i dopiero wtedy można by się było pogubić.

No właśnie, coś mi nie pasowało w tym wszystkim.

• aasiek Re: reguły gry - przywilej? 03.12.06, 16:02
              O ile wiem, libero można zmienić tylko raz - właśnie tak, jak zdarzyło się w
              dzisiejszym meczu - dotychczasowy libero miał kontuzję i wszedł za niego inny
              zawodnik, który do końca musiał graż jako libero właśnie.
              • Gość: blondynka Re: reguły gry - przywilej? IP: *.ists.pl 04.12.06, 11:47
                Nie rozumiem dalej, gdzie jest korzyść, jeśli gramy z libero? Co traci drużyna,
                która z niego rezygnuje?
                • ph29 Re: reguły gry - przywilej? 04.12.06, 12:00
                  Libero jest zawodnikiem _wyspecjalizowanym_ w obronie i przyjęciu. Drużyna,
                  która gra bez niego, traci to, że zamiast niskiego, sprawnego, świetnie
                  przyjmującego i broniącego zawodnika te funkcje musiałby wykonywać dwumetrowy
                  drągal ze środka bloku.
                  • Gość: MARTA Re: reguły gry - przywilej? IP: *.noc.atman.pl 04.12.06, 13:40
                    Dokładnie jest tak ja napisał ph29. Zawodnicy wysocy, grający świetnie w bloku
                    czy z krótkiej niekoniecznie sprawdzają się na przyjęciu czy w obronie. Zresztą
                    wiele akcji na tych mistrzostwach pokazywało przydatność libero dla zespołu. No
                    a poza tym nie kojarzę drużyny, która grałaby bez libero, więc chyba jednak coś
                    jest na rzeczy ...:-)
                    • Gość: blondynka łopatologia IP: *.ists.pl 04.12.06, 16:17
                      Dzięki wszystkim za wypowiedzi i prosze jeszcze o troszke cierpliwosci:)

>Zawodnicy wysocy, grający świetnie w bloku
                      > czy z krótkiej niekoniecznie sprawdzają się na przyjęciu czy w obronie

To jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Nie kapuję natomiast innego traktowania
                      libero w sensie ograniczeń. Innymi słowy, co druzyna traci, kiedy gra bez
                      formalnego libero, ale ma - powiedzmy jednego czy dwóch - wyspecjalizowanych
                      zawodników w obronie, którzy biorą na siebie przyjęcie. Moze po prostu libero
                      (druzyna) korzysta z jakiś przywilejów, o których nie wiem?
                      • ph29 Re: łopatologia 04.12.06, 16:22
                        Gość portalu: blondynka napisał(a):

> To jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Nie kapuję natomiast innego traktowani
                        > a libero w sensie ograniczeń. Innymi słowy, co druzyna traci, kiedy gra bez
                        > formalnego libero, ale ma - powiedzmy jednego czy dwóch - wyspecjalizowanych
                        > zawodników w obronie, którzy biorą na siebie przyjęcie. Moze po prostu libero
                        > (druzyna) korzysta z jakiś przywilejów, o których nie wiem?

Libero, i tylko libero, może w każdej chwili wejść za tego środkowego bloku,
                        który w tym ustawieniu akurat byłby w drugiej linii.
                      • Gość: toczacy.sie.kamien przywilej libero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 08:32
                        Gość portalu: blondynka napisał(a):

> Moze po prostu libero
                        > (druzyna) korzysta z jakiś przywilejów, o których nie wiem?

Istnieje limit zmian, jakich można dokonać w jednym secie (bodajże 6, ale tego
                        nie jestem pewien). Nie dotyczy to jednak libero, który może schodzić i
                        wchodzić na boisko dowolną liczbę razy.
                        • Gość: ___ Re: przywilej libero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:31
                          Jesli gralas zawodowo to nie wiesz o libero? I o przejsciach?? Bez sensu post
                          i bez senu zalozony temat!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka