Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tym powietrzem

01.12.23, 16:07
Im mniej aut jeździ w zimie po drogach, tym gorsze.
A ponoć auta najbardziej trują.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:23
      Mógłbyś podać skąd pochodzi informacja o tym, że "najbardziej"?
      • negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:29
        oby.watel napisał:

> Mógłbyś podać skąd pochodzi informacja o tym, że "najbardziej"?

W całym Wrocławiu są alerty, a aut praktycznie nie ma na drogach.
        • oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:39
          negativum napisał:

> W całym Wrocławiu są alerty, a aut praktycznie nie ma na drogach.

To popatrz w górę, na dachy. Widzisz dym z kominów? Czujesz czad jak wyjdziesz na zewnątrz? Bo ja u siebie czuję.
          • negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:59
            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > W całym Wrocławiu są alerty, a aut praktycznie nie ma na drogach.
            >
            > To popatrz w górę, na dachy. Widzisz dym z kominów? Czujesz czad jak wyjdziesz
            > na zewnątrz? Bo ja u siebie czuję.

U mnie wszyscy połączeni to EC a za progiem las.
            Do terenów zielonych mam może z 50 m.
            • oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 19:17
              negativum napisał:

> U mnie wszyscy połączeni to EC a za progiem las.
              > Do terenów zielonych mam może z 50 m.

Cały Wrocław mieszka u Ciebie? Ja kiedyś byłem we Wrocławiu. Wydawał mi się nieco większy.
              • negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 19:33
                oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                >
                > > U mnie wszyscy połączeni to EC a za progiem las.
                > > Do terenów zielonych mam może z 50 m.
                >
                > Cały Wrocław mieszka u Ciebie? Ja kiedyś byłem we Wrocławiu. Wydawał mi się nie
                > co większy.

Z zachodu na wschód masz ca. 45 km. Teraz jest ciemno, ale jutro podeślę foto od siebie. W-w zaczął w końcu sadzić drzewa.
                • oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 23:30
                  negativum napisał:

> Z zachodu na wschód masz ca. 45 km. Teraz jest ciemno, ale jutro podeślę foto o
                  > d siebie. W-w zaczął w końcu sadzić drzewa.

W Nowym Targu był potworny smog. Problem udało się rozwiązać przenosząc stację pomiarową z centrum nad rzekę. Smog nie zagrażał dzieciom tak, jak ona.
                  • negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 02.12.23, 01:05
                    oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                    >
                    > > Z zachodu na wschód masz ca. 45 km. Teraz jest ciemno, ale jutro podeślę
                    > foto o
                    > > d siebie. W-w zaczął w końcu sadzić drzewa.
                    >
                    > W Nowym Targu był potworny smog. Problem udało się rozwiązać przenosząc stację
                    > pomiarową z centrum nad rzekę. Smog nie zagrażał dzieciom tak, jak ona.

Wrocław ma wiele stacji pomiarowych.
                    • oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 02.12.23, 11:29
                      negativum napisał:

> Wrocław ma wiele stacji pomiarowych.

Z tego, co mówisz wynika, że są zlokalizowane w niewłaściwych miejscach. Rząd PO rozwiązał problem smogu po prostu zwiększając dopuszczalne normy.
                      • negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 02.12.23, 12:05
                        oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                        >
                        > > Wrocław ma wiele stacji pomiarowych.
                        >
                        > Z tego, co mówisz wynika, że są zlokalizowane w niewłaściwych miejscach. Rząd P
                        > O rozwiązał problem smogu po prostu zwiększając dopuszczalne normy.

Obiecałem, że wyślę zdjęcie z okna za dnia. Tam w oddali to już niezły las.

• hordol a' propos 02.12.23, 09:47
      zanieczyszczeń (i ścieżek rowerowych)
      podobno jazda rowerem w mieście jest dla cyklistów wyjątkowo szkodliwa ze względu na wdychane zanieczyszczenia.
      • oby.watel Re: a' propos 02.12.23, 12:16
        hordol napisała:

> zanieczyszczeń (i ścieżek rowerowych)
        > podobno jazda rowerem w mieście jest dla cyklistów wyjątkowo szkodliwa ze wzglę
        > du na wdychane zanieczyszczenia.

Pewnie dlatego w mojej okolicy wielu w godzinach szczytu biega wzdłuż ruchliwej ulicy. Dla zdrowia.
        • hordol Re: a' propos 02.12.23, 12:46
          eksozycja na te zanieczyszczenia dla rowerzystów czy biegaczy jest wielokrotnie większa niż dla kierowców, którzy jadą tuż obok
          • oby.watel Re: a' propos 02.12.23, 17:39
            hordol napisała:

> eksozycja na te zanieczyszczenia dla rowerzystów czy biegaczy jest wielokrotnie
            > większa niż dla kierowców, którzy jadą tuż obok

I wielokrotnie większa niż dla pieszych idących spokojnie obok.
            • alux Re: a' propos 02.12.23, 20:29
              Moje miejsce z czystym powietrzem. Teraz śniegu napadało i też chętnie bym pochodził w naszym leśnym ogrodzie. Niestety nogę w stopie mam niechodzącą, chyba zapalenie rozcięgna. Latem już odczuwałem ból, ale myślałem, że samo przejdzie.
            • hordol Re: a' propos 03.12.23, 08:49
              owszem. t aktualnie miejska cyklistyka na zdrowie dobrze nie robi. chyba,że wyeliminujemy całkowicie pojazdy spalinowe osobowe, autobusy i ciężarowe.
              • negativum Re: a' propos 03.12.23, 09:21
                hordol napisała:

> owszem. t aktualnie miejska cyklistyka na zdrowie dobrze nie robi. chyba,że wy
                > eliminujemy całkowicie pojazdy spalinowe osobowe, autobusy i ciężarowe.

A bezgłośny elektryk nie może rozjechać cyklisty?
                W Mistrzu i Małgorzacie zabójczy okazał się tjamwaj.
                Wiadomo, spalinowy.
              • oby.watel Re: a' propos 03.12.23, 11:32
                hordol napisała:

> owszem. t aktualnie miejska cyklistyka na zdrowie dobrze nie robi. chyba,że wy
                > eliminujemy całkowicie pojazdy spalinowe osobowe, autobusy i ciężarowe.

Katalizatory eliminują prawie 90% zanieczyszczeń, ale same zanieczyszczają platyną i palladem. Na szczęście platyna z katalizatorów uwalnia się w stanie metalicznym i jest niegroźna, ale z części tworzą się sole, a te są silnymi alergenami, działają toksycznie na płód i powodują uszkodzenia nerek. Do tego dochodzi cynk i kadm ze ścierania opon, miedź z silników, nikiel ze spalania oleju napędowego, chrom z powłok galwanicznych. Samochody elektryczne też więc zanieczyszczają, choć zdecydowanie mniej.

Czy można się dziwić, że w tak zatrutym środowisku ludzie dostają świra i rośnie liczba ciąż patologicznych? Jak zdrowa mamusia i tatuś biegając wzdłuż jezdni nawdychają się syfu, to urodzi zdrowe dziecko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka