negativum 01.12.23, 16:07 Im mniej aut jeździ w zimie po drogach, tym gorsze. A ponoć auta najbardziej trują. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:23 Mógłbyś podać skąd pochodzi informacja o tym, że "najbardziej"? Odpowiedz Link
negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:29 oby.watel napisał: > Mógłbyś podać skąd pochodzi informacja o tym, że "najbardziej"? W całym Wrocławiu są alerty, a aut praktycznie nie ma na drogach. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:39 negativum napisał: > W całym Wrocławiu są alerty, a aut praktycznie nie ma na drogach. To popatrz w górę, na dachy. Widzisz dym z kominów? Czujesz czad jak wyjdziesz na zewnątrz? Bo ja u siebie czuję. Odpowiedz Link
negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 16:59 oby.watel napisał: > negativum napisał: > > > W całym Wrocławiu są alerty, a aut praktycznie nie ma na drogach. > > To popatrz w górę, na dachy. Widzisz dym z kominów? Czujesz czad jak wyjdziesz > na zewnątrz? Bo ja u siebie czuję. U mnie wszyscy połączeni to EC a za progiem las. Do terenów zielonych mam może z 50 m. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 19:17 negativum napisał: > U mnie wszyscy połączeni to EC a za progiem las. > Do terenów zielonych mam może z 50 m. Cały Wrocław mieszka u Ciebie? Ja kiedyś byłem we Wrocławiu. Wydawał mi się nieco większy. Odpowiedz Link
negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 19:33 oby.watel napisał: > negativum napisał: > > > U mnie wszyscy połączeni to EC a za progiem las. > > Do terenów zielonych mam może z 50 m. > > Cały Wrocław mieszka u Ciebie? Ja kiedyś byłem we Wrocławiu. Wydawał mi się nie > co większy. Z zachodu na wschód masz ca. 45 km. Teraz jest ciemno, ale jutro podeślę foto od siebie. W-w zaczął w końcu sadzić drzewa. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 01.12.23, 23:30 negativum napisał: > Z zachodu na wschód masz ca. 45 km. Teraz jest ciemno, ale jutro podeślę foto o > d siebie. W-w zaczął w końcu sadzić drzewa. W Nowym Targu był potworny smog. Problem udało się rozwiązać przenosząc stację pomiarową z centrum nad rzekę. Smog nie zagrażał dzieciom tak, jak ona. Odpowiedz Link
negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 02.12.23, 01:05 oby.watel napisał: > negativum napisał: > > > Z zachodu na wschód masz ca. 45 km. Teraz jest ciemno, ale jutro podeślę > foto o > > d siebie. W-w zaczął w końcu sadzić drzewa. > > W Nowym Targu był potworny smog. Problem udało się rozwiązać przenosząc stację > pomiarową z centrum nad rzekę. Smog nie zagrażał dzieciom tak, jak ona. Wrocław ma wiele stacji pomiarowych. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Jak to jest z tym powietrzem 02.12.23, 11:29 negativum napisał: > Wrocław ma wiele stacji pomiarowych. Z tego, co mówisz wynika, że są zlokalizowane w niewłaściwych miejscach. Rząd PO rozwiązał problem smogu po prostu zwiększając dopuszczalne normy. Odpowiedz Link
negativum Re: Jak to jest z tym powietrzem 02.12.23, 12:05 oby.watel napisał: > negativum napisał: > > > Wrocław ma wiele stacji pomiarowych. > > Z tego, co mówisz wynika, że są zlokalizowane w niewłaściwych miejscach. Rząd P > O rozwiązał problem smogu po prostu zwiększając dopuszczalne normy. Obiecałem, że wyślę zdjęcie z okna za dnia. Tam w oddali to już niezły las. Odpowiedz Link
hordol a' propos 02.12.23, 09:47 zanieczyszczeń (i ścieżek rowerowych) podobno jazda rowerem w mieście jest dla cyklistów wyjątkowo szkodliwa ze względu na wdychane zanieczyszczenia. Odpowiedz Link
oby.watel Re: a' propos 02.12.23, 12:16 hordol napisała: > zanieczyszczeń (i ścieżek rowerowych) > podobno jazda rowerem w mieście jest dla cyklistów wyjątkowo szkodliwa ze wzglę > du na wdychane zanieczyszczenia. Pewnie dlatego w mojej okolicy wielu w godzinach szczytu biega wzdłuż ruchliwej ulicy. Dla zdrowia. Odpowiedz Link
hordol Re: a' propos 02.12.23, 12:46 eksozycja na te zanieczyszczenia dla rowerzystów czy biegaczy jest wielokrotnie większa niż dla kierowców, którzy jadą tuż obok Odpowiedz Link
oby.watel Re: a' propos 02.12.23, 17:39 hordol napisała: > eksozycja na te zanieczyszczenia dla rowerzystów czy biegaczy jest wielokrotnie > większa niż dla kierowców, którzy jadą tuż obok I wielokrotnie większa niż dla pieszych idących spokojnie obok. Odpowiedz Link
alux Re: a' propos 02.12.23, 20:29 Moje miejsce z czystym powietrzem. Teraz śniegu napadało i też chętnie bym pochodził w naszym leśnym ogrodzie. Niestety nogę w stopie mam niechodzącą, chyba zapalenie rozcięgna. Latem już odczuwałem ból, ale myślałem, że samo przejdzie. Odpowiedz Link
hordol Re: a' propos 03.12.23, 08:49 owszem. t aktualnie miejska cyklistyka na zdrowie dobrze nie robi. chyba,że wyeliminujemy całkowicie pojazdy spalinowe osobowe, autobusy i ciężarowe. Odpowiedz Link
negativum Re: a' propos 03.12.23, 09:21 hordol napisała: > owszem. t aktualnie miejska cyklistyka na zdrowie dobrze nie robi. chyba,że wy > eliminujemy całkowicie pojazdy spalinowe osobowe, autobusy i ciężarowe. A bezgłośny elektryk nie może rozjechać cyklisty? W Mistrzu i Małgorzacie zabójczy okazał się tjamwaj. Wiadomo, spalinowy. Odpowiedz Link
oby.watel Re: a' propos 03.12.23, 11:32 hordol napisała: > owszem. t aktualnie miejska cyklistyka na zdrowie dobrze nie robi. chyba,że wy > eliminujemy całkowicie pojazdy spalinowe osobowe, autobusy i ciężarowe. Katalizatory eliminują prawie 90% zanieczyszczeń, ale same zanieczyszczają platyną i palladem. Na szczęście platyna z katalizatorów uwalnia się w stanie metalicznym i jest niegroźna, ale z części tworzą się sole, a te są silnymi alergenami, działają toksycznie na płód i powodują uszkodzenia nerek. Do tego dochodzi cynk i kadm ze ścierania opon, miedź z silników, nikiel ze spalania oleju napędowego, chrom z powłok galwanicznych. Samochody elektryczne też więc zanieczyszczają, choć zdecydowanie mniej. Czy można się dziwić, że w tak zatrutym środowisku ludzie dostają świra i rośnie liczba ciąż patologicznych? Jak zdrowa mamusia i tatuś biegając wzdłuż jezdni nawdychają się syfu, to urodzi zdrowe dziecko? Odpowiedz Link