25.02.24, 10:53
Były prezydent USA Donald Trump wygrał sobotnie republikańskie prawybory w Karolinie Południowej, pokonując swoją konkurentkę Nikki Haley w jej rodzinnym stanie - ogłosiła agencja AP po podliczeniu protokołów. Jest to już piąte z rzędu zwycięstwo Trumpa, które przybliża go zapewnienia sobie partyjnej nominacji w listopadowych wyborach prezydenckich. Jego rywalka zapewniła jednak, że nie zamierza się poddawać. Super. www.salon24.pl/newsroom/1362862,trump-triumfuje-jest-coraz-blizej-do-oficjalnego-ogloszenia-kandydatury
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Trump 25.02.24, 10:58
      No i? Przykleiłeś fragment informacji i czekasz na SMS z którego dowiesz się, czy czy to dobrze czy źle?
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trump 25.02.24, 12:36
      No i pięknie - stany są pełne tzw "white trash", którzy niczego nie ogarniają i myślą, że pan biznesmen im da lepsze życie. Wystarczy, że utnie pieniądze na operacje wojskowe i uszczelni mur na granicy z Meksykiem. I już od razu dojdą do poziomu takich biznesmenów w swoim stanie posiadania big_grin
      Kilka dni temu widziałem gdzieś piękną myśl, choć w odniesieniu do polskiego podwórka - że jakoś tak się składa, że za "wolnym rynkiem" najbardziej krzyczą ci, co są przez taki prawdziwie wolny rynek najbardziej ru*hani...
      • oby.watel Re: Trump 25.02.24, 12:41
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Kilka dni temu widziałem gdzieś piękną myśl, choć w odniesieniu do polskiego po
        > dwórka - że jakoś tak się składa, że za "wolnym rynkiem" najbardziej krzyczą ci
        > , co są przez taki prawdziwie wolny rynek najbardziej ru*hani...

Czyli kto? Górnicy? Rolnicy? Wydawcy książek, których nikt nie chce czytać?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trump 25.02.24, 12:53
          Nie, chodziło mi o piewców WYMYŚLONEGO "prawdziwie wolnego". Że dzięki temu konkurencja wymusi jak najlepsze warunki dla klienta.
          I nie dają sobie przepowiedzieć, że jak nie będzie żadnej kontroli państwa, to aktualnie największe firmy zduszą jakakolwiek konkurencję w zarodku - bo mają środki na okres cen dumpingowych.
          A jak już nawet znajdzie się taki, co to rozumie - to nagle wyjeżdżają, że nie nie - no przecież na tym "wolnym" rynku to jednak będzie jakieś "ogólne prawo". Tylko już na konkretne przykłady hipotetycznych sytuacji (tu mój ulubiony - zmawiam się z kilkoma siądami i jak chcesz po naszym terenie przejść w lewo i prawo, to codziennie 100 zł albo zdychaj) - nie mają odpowiedzi. To mityczne ogólne prawo będzie po prostu doskonałe dla klienta.
          • oby.watel Re: Trump 25.02.24, 13:29

> Nie, chodziło mi o piewców WYMYŚLONEGO "prawdziwie wolnego". Że dzięki temu kon
            > kurencja wymusi jak najlepsze warunki dla klienta.
            > I nie dają sobie przepowiedzieć, że jak nie będzie żadnej kontroli państwa, to
            > aktualnie największe firmy zduszą jakakolwiek konkurencję w zarodku - bo mają ś
            > rodki na okres cen dumpingowych.
            > A jak już nawet znajdzie się taki, co to rozumie - to nagle wyjeżdżają, że nie
            > nie - no przecież na tym "wolnym" rynku to jednak będzie jakieś "ogólne prawo".
            > Tylko już na konkretne przykłady hipotetycznych sytuacji (tu mój ulubiony - zm
            > awiam się z kilkoma siądami i jak chcesz po naszym terenie przejść w lewo i pra
            > wo, to codziennie 100 zł albo zdychaj) - nie mają odpowiedzi. To mityczne ogóln
            > e prawo będzie po prostu doskonałe dla klienta.

Oczywiście, że jakaś kontrola musi być. Ale kluczowe jest, by wszyscy działali na takich samych zasadach, mieli takie same prawa i obowiązki, żeby nikt nie był faworyzowany i uprzywilejowywany. Jeśli państwo jednych wspiera a drugich nie, to o wolnym rynku nie może być mowy.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Trump 25.02.24, 13:38
              No ale ja mam za mały rozumek by wymyślić jak to POWINNO być. Na szczęście dla mnie jak widać jeszcze nikomu to się nie udało.
              Po prostu nabijam się czasami z tak zwanych "kuców", którym się wydaje, że jak posłuchali Korwina (oryginalne pochodzenie tego określenia) czy teraz bardziej "Memcena" - to to jest jakaś absolutna objawiona prawda, co rozwiąże problemy Wszechświata.
              Bo skoro będzie jednak jakieś prawo stanowione przez państwo - to w jaki sposób chcą zapobiec znanemu od zawsze lobbingowi "grup nacisku"?
              • oby.watel Re: Trump 25.02.24, 14:16

> No ale ja mam za mały rozumek by wymyślić jak to POWINNO być. Na szczęście dla
                > mnie jak widać jeszcze nikomu to się nie udało.

Ludzkość wiele rzeczy już przećwiczyła i zaprawdę nie trzeba wyważać otwartych drzwi. Problem polega na tym, że politycy, decydenci nie chcą uczyć się na błędach, nie wyciągają wniosków i włażą ciągle na te same miny.

> Po prostu nabijam się czasami z tak zwanych "kuców", którym się wydaje, że jak
                > posłuchali Korwina (oryginalne pochodzenie tego określenia) czy teraz bardziej
                > "Memcena" - to to jest jakaś absolutna objawiona prawda, co rozwiąże problemy
                > Wszechświata.

Nie ma i nie może być nieograniczonej swobody. Swoboda też jest ujęta w karby zasad. Mentzen udowodnił, że jest niewiele rozumiejącym głąbem w sejmie gdy mówiąc o prawie przekonywał, że o tym co jest zgodne z prawem nie mogą decydować prawnicy.

> Bo skoro będzie jednak jakieś prawo stanowione przez państwo - to w jaki sposób
                > chcą zapobiec znanemu od zawsze lobbingowi "grup nacisku"?

W wielu krajach ten problem rozwiązano. U nas nie, nie dlatego, że się nie da, ale dlatego, że lobbing oficjalny jest mało dochodowy.
                • hell-raiser1 Re: Trump 25.02.24, 15:57
                  Pisząc krótko, jeśli wygra Trump to nie będzie to koniec dla świata, a być może lepiej będzie.
                  • oby.watel Re: Trump 25.02.24, 18:23
                    hell-raiser1 napisał:

> Pisząc krótko, jeśli wygra Trump to nie będzie to koniec dla świata, a być moż
                    > e lepiej będzie.

Na pewno będzie lepiej Putinowi. Fakt. Szybciej upora się z Ukraina i zajmie się czymś innym.
                    • hell-raiser1 Re: Trump 25.02.24, 18:54
                      oby.watel napisał:

> hell-raiser1 napisał:
                      >
                      > > Pisząc krótko, jeśli wygra Trump to nie będzie to koniec dla świata, a b
                      > yć moż
                      > > e lepiej będzie.
                      >
                      > Na pewno będzie lepiej Putinowi. Fakt. Szybciej upora się z Ukraina i zajmie si
                      > ę czymś innym.
                      >
                      Ty to tak pieprzysz be sensu. Tak to wygląda. Jakbyś miał nieskończone 18. Jak taki gówniarz z podstawówki, jeszcze niedługo sam uwierzysz w te swoje mądrości.
                      • hell-raiser1 Re: Trump 25.02.24, 19:10
                        Nikky Haley ponownie przegrała z Donaldem Trumpem w republikańskich prawyborach. Bo przegrała w rodzinnym stanie, którego była dwukrotnie gubernatorem. Dla nas wojna na Ukrainie dla nich priorytet emigranci. Niedługo to samo u nas będzie. Już prawie jest.
                      • oby.watel Re: Trump 25.02.24, 19:18
                        hell-raiser1 napisał:

> Ty to tak pieprzysz be sensu. Tak to wygląda. Jakbyś miał nieskończone 18. Jak
                        > taki gówniarz z podstawówki, jeszcze niedługo sam uwierzysz w te swoje mądrości.

Gdybym nie wierzył w swoje mądrości uwierzyłbym w Twoje głupoty. W innych czasach cieszyłby się z dojścia Stalina a potem Hitlera do władzy.
                  • e-zybi Re: Trump 25.02.24, 20:46
                    A jak być może lepiej nie będzie, to nie będzie to koniec świata i Trump nie wygra wink
    • e-zybi Re: Trump 25.02.24, 14:28
      Super, że przegrała, czy inny super? 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka