negativum 18.05.24, 22:39 Co siądziecie o tym aminokwasie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hordol Re: Metionina 19.05.24, 13:00 jeden z najbardziej zasłużonych i znanych aminokwasów. w ubiegłym stuleciu tworzył podwaliny III rp następnie współpracował z niezależnymi mediami i organizacjami społecnymi opiniując treść nowej konstytucji. honorowy członek wielu partii i stowarzyszeń.obecnie na emeryturze pisze pamętniki odznaczony orderem orła białego. Odpowiedz Link
negativum Re: Metionina 19.05.24, 13:56 hordol napisała: > jeden z najbardziej zasłużonych i znanych aminokwasów. > w ubiegłym stuleciu tworzył podwaliny III rp > następnie współpracował z niezależnymi mediami i organizacjami społecnymi opin > iując treść nowej konstytucji. > honorowy członek wielu partii i stowarzyszeń.obecnie na emeryturze pisze pamętn > iki > odznaczony orderem orła białego. Bez tego aminokwasu nie było by życia i śmierci. AUG jest kodonem dla metioniny i jest także kodonem start. Żadna komórka nowotworowa nie może się rozwijać bez metioniny. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Metionina 19.05.24, 14:23 negativum napisał: > Bez tego aminokwasu nie było by życia i śmierci. > AUG jest kodonem dla metioniny i jest także kodonem start. > > Żadna komórka nowotworowa nie może się rozwijać bez metioniny. Jeszcze bardziej go lubię. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłem raka. Nie mam pojęcia jak smakuje. Odpowiedz Link
negativum Re: Metionina 19.05.24, 15:55 oby.watel napisał: > negativum napisał: > > > Bez tego aminokwasu nie było by życia i śmierci. > > AUG jest kodonem dla metioniny i jest także kodonem start. > > > > Żadna komórka nowotworowa nie może się rozwijać bez metioniny. > > > Jeszcze bardziej go lubię. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłem raka. Nie m > am pojęcia jak smakuje. > Jak ślimak. Nic szczególnego. W Więzieniu na Więziennej dają raki. Warto spróbować. Siedziba PAN odnośnie do antropologii. Kiedyś próbowałem i jakoś mnie nie zachwyciły. Cena umiarkowana, coś koło 20 zł. Idzie przeżyć, zwłaszcza w tak zacnych murach. Bardziej jednak mnie zachwyciły ślimaki w Portugalii. Zamawiasz w knajpie coś do popicia, a kobieta ci wynosi do tego talerz ślimaków w masełku. Gratis. Zbiera je w ogrodzie. Oczywiście nie stęka nad nimi, jak jakiś Francuz Taka miła przekąska. W Grecji dostaniesz chleb i oliwę. Co kraj to obyczaj. To na przeciw Domu Włoskiego. Ci też są szczodrzy. Interes tekstylny im trochę podupadł, ale kuchnię mają dobrą, choć ich dania nie przemawiają do mojego podniebienia. Wolę świnię w sosie własnym. Odpowiedz Link
negativum Re: Metionina 19.05.24, 16:20 negativum napisał: > hordol napisała: > > > jeden z najbardziej zasłużonych i znanych aminokwasów. > > w ubiegłym stuleciu tworzył podwaliny III rp > > następnie współpracował z niezależnymi mediami i organizacjami społecnym > i opin > > iując treść nowej konstytucji. > > honorowy członek wielu partii i stowarzyszeń.obecnie na emeryturze pisze > pamętn > > iki > > odznaczony orderem orła białego. > > Bez tego aminokwasu nie byłoby życia i śmierci. > AUG jest kodonem dla metioniny i jest także kodonem start. > > Żadna komórka nowotworowa nie może się rozwijać bez metioniny. Problem jest może trywialny. Wszystkie organizmy potrzebują metioniny. Bez niej nie byłoby syntezy białek. Kodon AUG nie dałby do sygnału do syntezy. W każdym organizmie, czy to priokariotycznym, czy eukariotycznym. Innego modelu życia na Ziemi nie znamy. U eukariotów, mamy jeszcze coś takiego, jak glikozylacja. To sygnał dla organizmu - swój, wróg. Rak ma to do siebie, że szkoda mu czasu na glikozylację. On żyje tu i teraz, a nie będzie się bawił w jakieś sygnały i tracił energię. Komórki rakowe są nie znakowe. Tu jest problem w ich namierzeniu. Makrofag zrobiłby mniam i po raku. Nie wiem, czy życie kupeli da się przedłużyć (przedłużyć, bo każdy z nas ma swój zegar, jego nie idzie cofnąć, jedyne co, to nie odchodzić w cierpieniach). Przerzuty do kręgosłupa wiele nie pozostawiają złudzeń. Jak rak zaatakował CUN, to już praktycznie sprawa pozamiatana. Oby z tego wyszła i za to się modlę. Ale jestem realistą… Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Metionina 19.05.24, 17:00 Internet pełen jest stron promujących „cudowne” lekarstwa na raka. Cuda się zdarzają, ale rzadko. Odpowiedz Link
negativum Re: Metionina 19.05.24, 23:10 hrasier_2 napisał: > Internet pełen jest stron promujących „cudowne” lekarstwa na raka. Cuda się zda > rzają, ale rzadko. Nie chodzi o cudo. Większość wynalazków to nie były cuda. Z biochemią rozstałem się jakieś 30 lat temu. Problem mam taki, że czy idzie zablokować metioninę. Twoje komórki przeżyją 6 miesięcy bez syntezy białek strukturalnych. Rak nie. Nie słyszałem o próbach blokady metioniny. A ta jest kluczowa. W tygodniu pogadam z "Hirszfeldem". hirszfeld.pl Po 30 latach coś się mogło zmienić w terapiach antynowotworowych. Ze studiów pamiętam, że wszystkie terapie dotyczyły możliwości replikacji, ale nie ograniczonej do li jednego kodonu AUG. Przyblokowanie na jakiś czas metioniny może zadziałać tak, że komórka nowotworowa obumrze. Odpowiedz Link