Dodaj do ulubionych

Chińczycy

27.09.24, 17:40
Mają jakiś chyba nakaz cytowania swoich prac. Nie byłoby w tym nic złego tylko, że większość doniesień pochodzi z tzw. Zachodu a nie z Państwa Środka. Oni celowo umniejszają osiągnięciom Zachodu.
Dostałem do recenzji pracę w dość dobrym czasopiśmie. Na prawie 50 cytowań 40 to Chińczycy. Którzy pomijają osiągnięcia innych. Pracę tą odrzucę. bo nie wnosi nic nowego do ogólnego stanu nauki, poza tym, że Świat się nie liczy, tylko Państwo Środka. To nie jest uczciwe.

Polak zacytuje nawet Rosjanina, jeśli cytat jest uzasadniony. Chińczyk zacytuje tylko Chińczyka i potem, cytowanie nic nie wnoszących prac toczy się jak kula śnieżna.

Bardzo dobrą naukę prezentują Japończycy. Ich pracom można wierzyć. Nie chciało mi się liczyć po Japończykach, więc wziąłem ich parametry podając jawnie z jakiej pracy je biorę. Recenzent kazał mi to wszystko przeliczyć na nowo, to i przeliczyłem. Odstępstwa zaczynały się dopiero na 3 miejscu po przecinku. Dane doświadczalne podaje się typowo do 2 miejsca po przecinku. Góra.
Obserwuj wątek
    • negativum Re: Chińczycy 28.09.24, 16:55
      Doszły mnie słuchy, że taka postawa jest uzasadniona
      x.com/i/status/1839710503762903491

Cnota nigdy nie odrasta.
      • negativum 中国 29.09.24, 01:09
        Przeczytałem pracę z 中国 jeszcze 3 razy.
        Chińczycy polecieli jako pierwsi na ciemną stronę Księżyca. Czyli w Kosmos.
        Dam Wam znać o decyzji Edytora jak ją podejmie. Jest jeszcze 2 lub trzech recenzentów.
        Dexter nie był Chińczykiem.
        publishing.aip.org/publications/journals/special-topics/cpr/70-years-of-dexter-energy-transfer/
        Jak można coś odkrywać po 70 latach odkąd zostało odkryte? I to jeszcze nie podając nazwiska odkrywcy, którym ma być ponoć Li z 2023 roku.

Zdarza mi się, że cytuję DOI: 10.1515/zpch-1889-0416 z roku 1889. Facet to już przebadał dawno temu. Ba, przed moim dziadkiem nim się ten był urodził.
        • hrasier_2 Re: 中国 29.09.24, 17:03
          No to czekamy panie profesorze.
          • negativum Re: 中国 29.09.24, 22:10
            hrasier_2 napisał:

> No to czekamy panie profesorze.

Nie poczuwam się do tytułów czy stopni i nigdy nie parłem do nich. Staram się jednak postępować godnie. W pracy zwracają się wszyscy do mnie imieniu. Począwszy od studenta.

Cześć "Mietku" to typowe u nas zachowanie. Nie ma podwładności. Jeśli z kimś współpracujesz to najłatwiejszym jest zwracanie się po imieniu. Przekazywanie doświadczenia tak jak tylko potrafisz.

Tytułomania to zabija. Ludzie się ciebie boją. A nie o to chodzi. Kumpel, doktorant zdezintegrował 50 g platyny. Powiedział mi o tym, chciał poinformować o tym natychmiast szefa szefa. Odradziłem mu to bo był piątek, powiesz co i jak w poniedziałek. I tak zrobił.
            Pobieram metale szlachetne do zużycia. Unikam w ten sposób corocznego ważenia i sprawdzania co ubyło. A ubywa, bo co syntezę się traci ileś tam mg z metali szlachetnych. Te były wzięte na stan. Do ścisłego zarachowania. Powtórzono jego syntezę komisyjnie i "zniknęło" kolejne 10 g platyny. Facet nie kłamał, zresztą po co? Bizmut jest dziwnym jonem. I trudnym w operacjach. Węgiel redukuje jego związki do postaci metalicznej, Pt znika. Pozostaje kwarc.

Swego czasu miałem nawet na myśli założyć "Journal of unexpected effects". Wszystko zrobiono z najlepszą wiedzą, a jednak nie wychodzi.

Ludzie publikują tylko dane o "sukcesach". O "porażkach" nie ma nic. A powinno być i pewnie się za to zabiorę.
            Tysiące ludzi próbuje powtórzyć, za pieniądze podatników coś, w ten sam sposób co już inni przerabiali bez sukcesu. Bo nie mają dostępu do danych, czy procedur, które zakończyły się fiaskiem.
            Dla przykładu, użycie jakiegoś nawozu sprawia podwojenie plonów. To jest publikowalne. Ale informacji, że użycia jakiegoś nawozu obniża plony już nie.
    • hordol Re: Chińczycy 29.09.24, 22:42
      ręka rękę myje-znasz to przysłowie?
      • negativum Re: Chińczycy 30.09.24, 05:55
        hordol napisała:

> ręka rękę myje-znasz to przysłowie?

Znam ale nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
        • hordol Re: Chińczycy 30.09.24, 20:58
          pl.wiktionary.org/wiki/r%C4%99ka_r%C4%99k%C4%99_myje
          • negativum Re: Chińczycy 30.09.24, 21:27
            hordol napisała:

> pl.wiktionary.org/wiki/r%C4%99ka_r%C4%99k%C4%99_myje

Przysłowie znam, a nie nie widzę nawiązania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka