Dodaj do ulubionych

Wypalanie traw

15.03.26, 20:16
Mamy dużo lasów, dwa spłonęły z ludzkiej głupoty- wypalanie ugorów. Oczywiście sprawcy nie ponieśli konsekwencji, gdyż mój tatuś był człowiekiem tolerancyjnym. Te lasy miały ok 60 arów każdy. Wsadził od nowa drzewa. Wiedzieliśmy kto przyczynił się do tego. Nie wypalajcie traw!
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Wypalanie traw 16.03.26, 09:42
      Dlaczego? To takie fajne. Zwłaszcza jak jest sucho i ogienek buzuje sobie wesoło, dymek unosi się w górę na pogodę, a odpowiedzialność praktycznie żadna — mała szkodliwość społeczna, bo przecież nikt nie zginął, a że spaliły się ptaszki i zwierzątka? No to co?
      • xstefciax Re: Wypalanie traw 16.03.26, 12:03
        Obok naszego lasu, który spłonął, zginął człowiek. Wypalał obok swoje nieużytki, by wziąć dopłatę. To był starszy człowiek chory na serce. Widocznie przejął się tym pożarem, który wzniecił i serce nie wytrzymało. Wsadzenie 60 arów drzewek to naprawdę dużo pracy. Sadziłam las i wiem, że to wymaga zaangażowania i kosztów na zakup sadzonek.
        • oby.watel Re: Wypalanie traw 16.03.26, 13:33
          xstefciax napisała:

> Obok naszego lasu, który spłonął, zginął człowiek. Wypalał obok swoje nieużytki
          > , by wziąć dopłatę. To był starszy człowiek chory na serce. Widocznie przejął s
          > ię tym pożarem, który wzniecił i serce nie wytrzymało. Wsadzenie 60 arów drzewe
          > k to naprawdę dużo pracy. Sadziłam las i wiem, że to wymaga zaangażowania i kos
          > ztów na zakup sadzonek.

Prawdę mówiąc byłem przekonany, że ten durny zwyczaj, czy jak to nazwać, sam się wypali. Niestety, bezkarność rozzuchwala. Nie tylko bezkarni są ci, którzy podpalają trawy, ale także podpalacze lasów.
          • boggi_dan Re: Wypalanie traw 17.03.26, 20:20
            Ogień niszczy warstwę próchniczą, zabija pożyteczne mikroorganizmy, dżdżownice oraz liczne małe zwierzęta (jeże, zające, ptaki gniazdujące na ziemi). 30 tysięcy kary jest za to.
            • irsila Re: Wypalanie traw 17.03.26, 22:48

Trawy można przeboleć,
              ale drzew już nie!
              Kiedyś domek na działce nam spalili,
              celowe to było,
              Nieubezpieczone.
              Za bezcen się w końcu pozbyliśmy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka